Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
22:09 uur

Wat met Belgische Syriëstrijders bij Turks offensief? ‘Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle’

De Standaard

09/10/2019 - 13:04

De discussie of we de Belgische jihadisten wèl of niet moeten terughalen is ‘een hoogst dringende aangelegenheid’, zegt Paul Van Tigchelt, baas van Ocad - het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert. Zeker nu Turkije sinds vanochtend staat te drummen om de oorlog tegen de Koerden te starten. ‘Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle. Anders riskeren ze in de natuur op te gaan. En wat dan?’


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. OCAD-topman suggereert om Belgische IS-strijders bij ons te berechten: "Dan hebben we ze onder controle" (08/10/2019 - VRT NWS)
  Paul van Tigchelt, directeur van OCAD, het coördinatiecentrum voor de dreigingsanalyse zegt in "Terzake" dat we goed moeten nadenken over de Belgische IS-strijders die nu nog in Syrië zitten. "Als we ze hier opvolgen en berechten, hebben we er controle over."
  [naar artikel]
 2. OCAD wil Belgische jihadisten terughalen nu Turkije oorlog met Koerden plant (09/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De discussie of we de Belgische jihadisten wèl of niet moeten terughalen is “een hoogst dringende aangelegenheid”, zegt Paul Van Tigchelt, baas van OCAD - het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land analyseert. Zeker nu Turkije sinds vanochtend staat te drummen om de oorlog tegen de Koerden te starten. “Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle. Anders riskeren ze in de natuur op te gaan. En wat dan?”
  [naar artikel]
 3. OCAD wil Belgische jihadisten terughalen nu Turkije oorlog met Koerden start: “Anders verdwijnen ze misschien” (09/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De discussie of we de Belgische jihadisten wel of niet moeten terughalen is “een hoogst dringende aangelegenheid”, zegt Paul Van Tigchelt, baas van OCAD - het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert. Zeker nu Turkije de oorlog tegen de Koerden is gestart. “Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle. Anders riskeren ze in de natuur op te gaan. En wat dan?”
  [naar artikel]
 4. Regering gaat lobbyen tegen doodstraf Syriëstrijders (21/02/2019 - De Standaard)
  De regeringspartijen willen de overgebleven Belgische Syriëstrijders niet berechten in eigen land, maar dringen aan op een ‘eerlijk proces’ in Irak.
  [naar artikel]
 5. OCAD wil Belgische jihadisten weer naar ons land halen nu Turkije oorlog met Koerden plant: “Anders verdwijnen ze misschien. En wat dan?” (09/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Een hoogst dringende aangelegenheid”, noemt Paul Van Tigchelt, baas van OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land analyseert, de discussie of we de Belgische jihadisten wèl of niet moeten terughalen. Zeker nu Turkije sinds vanochtend staat te drummen om de oorlog tegen de Koerden te starten. “Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle. Anders riskeren ze in de natuur op te gaan. En wat dan?”
  [naar artikel]
 6. Bart De Wever (N-VA): “Syriëstrijders berechten in land waar ze misdaden gepleegd hebben. In concreto betekent dat Irak” (18/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter herhaalde bij VRT dat hij voorstander blijft van het afnemen van de dubbele nationaliteit. Vervolgens stelt hij dat we Syriëstrijders niet naar ons land moeten halen, maar wel laten berechten waar ze misdaden hebben gepleegd. Indien het zo ver komt riskeren ISIS-strijders daar de doodstraf. “Ik persoonlijk heb daar geen probleem mee”, klinkt het.
  [naar artikel]
 7. Jan Jambon (N-VA) over berechten Belgische IS'ers: "Ik wil niet dat die vogels na drie jaar hier vrijkomen" (24/02/2019 - VRT NWS)
  Het berechten en bestraffen van Belgische IS-strijders in Syrië en Irak blijft voer voor discussie. Open VLD en N-VA blijven erbij dat Syriëstrijders niet naar ons land mogen terugkeren en pleiten voor een berechting ter plaatse in Irak. Al zien de voormalige coalitiepartners de concrete uitwerking daarvan helemaal anders: een internationaal tribunaal of Iraakse rechtspraak? Oppositiepartij SP.A vraagt een snelle oplossing en wil garanties dat terroristen niet "verdwijnen in de natuur". Dat blijkt uit een debat in "De zevende dag".
  [naar artikel]
 8. Operatie tegen IS in Syrië gepauzeerd door Turks offensief (05/03/2018 - Knack)
  De VS hebben een 'operationele pauze' ingelast in de strijd tegen de terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) in Syrië, omdat heel wat geallieerde Koerdische strijders naar Afrin zijn vertrokken voor een Turks offensief aldaar. Dat heeft het Pentagon maandag toegegeven.
  [naar artikel]
 9. Advocaat Walter Damen: "Syriëstrijders terughalen zorgt voor het minste risico"   (19/02/2019 - VRT NWS)
  Antwerps advocaat Walter Damen pleit ervoor om Belgische Syriëstrijders terug te halen naar België en hen hier te berechten. "Het is beter om ze gecontroleerd terug te halen en het systeem daaraan aan te passen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Damen vindt dat politici nu te veel oplossingen op korte termijn aanreiken. 
  [naar artikel]
 10. Nieuw Turks offensief op Syrisch grensstadje (24/08/2016 - De Redactie)
  Samen met een offensief vanuit de lucht zouden er ook Turkse elite-eenheden de grens hebben overgestoken.
  [naar artikel]
 11. Al 300.000 ontheemden sinds begin van Turks offensief in Syrië (17/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds het begin van het Turks militair offensief in het noordoosten van Syrië op 9 oktober, zijn al 300.000 mensen hun huizen ontvlucht. Dat heeft...
  [naar artikel]
 12. VS maken weg vrij voor Turks offensief tegen Koerden: ‘Dit is een ramp in de maak’ (08/10/2019 - De Morgen)
  De Amerikanen zijn maandag plots begonnen met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië. Daarmee lijkt Trump de weg vrij te maken voor een Turks offensief tegen juist die Koerden die de VS hebben geholpen in hun strijd tegen IS. Waarom doet hij dit?
  [naar artikel]
 13. Jan Jambon: ‘Belgische nationaliteit is een gunst, geen verworvenheid’ (18/02/2019 - De Standaard)
  Afgelopen weekend laaide de discussie over de terugkerende Syriëstrijders hoog op, nadat de Amerikaanse president Trump Europese landen opriep om de IS-strijders terug te nemen. ‘Het liefst sluiten we ze ginds op, maar als ze vrij zouden komen, moeten we ze hier berechten’, reageerde Jan Jambon (N-VA).
  [naar artikel]
 14. Trump maakt weg vrij voor Turks offensief in Syrië, maar waarom? (08/10/2019 - De Morgen)
  De Amerikanen zijn maandag plots begonnen met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië. Daarmee lijkt Trump de weg vrij te maken voor een Turks offensief tegen juist die Koerden die de VS hebben geholpen in hun strijd tegen IS. Waarom doet hij dit?
  [naar artikel]
 15. Rudi Vranckx: "VS heeft al voorzichtig gepolst om Syriëstrijders in Irak te laten berechten" (18/02/2019 - VRT NWS)
  De VS heeft al voorzichtig bij de autoriteiten in Irak gepolst of het mogelijk is om Syriëstrijders in dat land te laten berechten. Dat zegt Rudi Vranckx die net in Bagdad is aangekomen.
  [naar artikel]
 16. “Al 300.000 mensen op de vlucht geslagen sinds begin van Turks offensief in Noord-Syrië” (17/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Sinds het begin van het Turks militair offensief in het noordoosten van Syrië op 9 oktober, zijn al 300.000 mensen hun huizen ontvlucht. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten donderdag verklaard.
  [naar artikel]
 17. Syriëstrijders berecht door de Koerden? Ook dan staan ze hier vlug terug (07/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als de Koerden onze Syriëstrijders gaan berechten, dan komen die waarschijnlijk heel snel vrij. Want alleen bewezen leiders van IS krijgen daar...
  [naar artikel]
 18. Regering is het oneens over lot van Syriëstrijders (19/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe drie partijen van de regering in lopende zaken zijn het oneens over het lot van gevangengenomen IS-strijders in Syrië. Premier Charles Michel (MR) denkt aan bestraffing in de regio, maar Open Vld en CD&V twijfelen of dat wel realistisch is. N-VA rekent op Irak om de Syriëstrijders ter plaatse te berechten.
  [naar artikel]
 19. Correspondent aan Turks-Syrische grens: "Een beperkt Turks offensief, gaan ze veel weerstand ondervinden?" (10/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije heeft gisteren niet geheel onverwacht zijn offensief tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië ingezet. Correspondent Toon Beemsterboer bevindt zich momenteel aan de Turks-Syrische grens. Volgens hem viseren de Turken in eerste instantie een beperkt gebied. "Het lijkt mij niet dat president Erdogan zich zal laten tegenhouden door de internationale kritiek."
  [naar artikel]
 20. “Als dat veiligste optie is, Syriëstrijders terughalen” (19/02/2019 - Metro)
  Als het van oppositiepartij Groen afhangt, moet België Syriëstrijders naar ons land terughalen op voorwaarde dat dat “de veiligste optie is”. Dat heeft Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vandaag gezegd in De Ochtend. N-VA-Kamerlid Koen Metsu is het daar niet mee eens. Hij vindt dat ons land er net alles aan moet doen om te beletten dat Syriëstrijders opnieuw naar België komen. De voorbije dagen is er heel veel gezegd en geschreven over wat ons land moet doen met Belgische Syriëstrijders. Moeten de strijders in Irak berecht worden, desnoods met het risico op de doodstraf? Moet België de betrokken strijders terughalen en hen hier berechten? Of moet er een (nieuw) internationaal strafhof komen? Advocaat Walter Damen pleit ervoor om de Syriëstrijders op een gecontroleerde manier terug te halen en hier te berechten. Ook Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt dat de beste optie “als het op een veilige manier kan”. Hij wil daarover graag het standpunt van de veiligheidsdiensten kennen. “Een gecontroleerde terugkeer is voor ons een bespreekbare optie als dat het veiligste is”, aldus Van Hecke. N-VA-Kamerlid Koen Metsu is het daar niet mee eens. “We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat die strijders opnieuw het Belgische grondgebied betreden”, aldus Metsu. Hij gelooft niet in een gecontroleerde terugkeer. Volgens Metsu staat de deradicalisering in de gevangenissen “niet op punt” en is het moeilijk om de betrokkenen de klok rond op te volgen. Die kritiek is niet naar de zin van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die noemt de opmerking van Metsu op Twitter “onterecht”. Volgens hem wordt er zowel binnen als buiten de gevangenissen gewerkt aan opvolging. Hij wijst er onder meer op dat er een cel extremisme is opgericht en dat er lokale taskforces zijn opgericht voor opvolging. “En gisteren (maandag, red.) nog de omzendbrief om justitieassistent nog vroeger in traject van de gedetineerde te betrekken”, aldus Geens op Twitter. bron: Belga Het bericht “Als dat veiligste optie is, Syriëstrijders terughalen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Regering “geeft voorkeur aan internationale justitie” om meerderjarige Syriëstrijders te berechten (21/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  De regering “geeft de voorkeur” meerderjarige ISIS-strijders internationaal laten berechten, dat is zonet besloten op de Nationale Veiligheidsraad. Tot aan hun proces moeten de strijders vastgehouden worden in detentiekampen in de regio zelf. Dat bevestigt de woordvoerder van Premier Michel aan de redactie van Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 22. "België en Frankrijk hebben een oplossing om Salah Abdeslam hier te berechten" (05/10/2017 - VRT NWS)
  Er is een akkoord tussen de federale procureurs van ons land en Frankrijk om Salah Abdeslam hier te berechten voor de schietpartij in Vorst. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw gezegd, na afloop van een belangrijk tweedaags terreurcongres met Frankrijk, Spanje en Marokko. De rechters in België en Frankrijk moeten daar nu definitief over beslissen. 
  [naar artikel]
 23. Twee Belgische Syriëstrijders en hun kinderen opgesloten in Turks detentiecentrum (14/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee Belgische volwassenen op terugweg uit Syrië zitten opgesloten in een detentiecentrum in Turkije. Zij wachten op een beslissing over hun...
  [naar artikel]
 24. Human Rights Watch: 'Assad mag niet onze gesprekspartner worden over de Syriëstrijders' (23/03/2018 - Knack)
  Europese landen moeten zo snel mogelijk hun Syriëstrijders berechten, vindt Nadim Houry, terrorisme-expert bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 'Als we toelaten dat president Assad de mensen tegenhoudt voor wie wij bang zijn, geven we hem een enorme macht.'
  [naar artikel]
 25. Al 100-tal burgerslachtoffers in twee maanden van Turks offensief (24/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gedurende de twee maanden dat het Turkse leger een offensief voert in het noorden van Syrië zijn een honderdtal burgers om het leven gekomen. Dat
  [naar artikel]
 26. Irak staat open voor berechten Belgische ISIS-strijders (27/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Volgens vicepremier Alexander De Croo zou Irak ervoor openstaan om Belgische ISIS-strijders te berechten. Hij zei dat na een meeting rond de Algemene Vergadering van de VN. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 27. Al Qaida stuurt Belgische Syriëstrijders naar Irak (11/04/2019 - De Morgen)
  Een groep Belgische Syriëstrijders was betrokken bij zeker één recente aanslag in Irak. Het lijkt erop dat het Europese en Belgische jihadisme zich vanuit Syrië over de regio verspreidt. De Staatsveiligheid zegt door het probleem 'overstelpt' te worden.
  [naar artikel]
 28. “Dringende repatriëring nodig van Belgische kinderen in Syrië naar aanleiding van Turks offensief” (09/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen vanavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de...
  [naar artikel]
 29. Minstens 55 doden bij Turks offensief in Syrië (09/04/2019 - De Morgen)
  Het Turkse offensief in Syrië heeft ten minste 25 Koerdische militanten en meer dan 30 burgers het leven gekost. De Turkse president Erdogan zei dat hij 'onverbiddelijk' zal zijn in de strijd tegen 'terroristische organisaties'.
  [naar artikel]
 30. Turks offensief tegen de Koerden: 'Er vallen doden onder de burgers. Het moet nú stoppen' (26/01/2018 - Knack)
  Nu het Turkse leger een offensief is begonnen tegen de Koerden in de Syrische grensstreek Afrin, staan de complexe internationale verhoudingen opnieuw op scherp.
  [naar artikel]
 31. Veteraan Al-Qaida op lijst Belgische Syriëstrijders (31/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op de lijst van Belgische Syriëstrijders die in het Staatsblad is verschenen, duikt er weer een oudgediende van de jihad op. Amor Bin Mohamed
  [naar artikel]
 32. België vreest dat Belgische Syrïestrijders ontsnappen (09/10/2019 - De Tijd)
  18:07 Door de militaire operatie van Turkije ontstaat het gevaar dat Belgische Syriëstrijders kunnen ontsnappen uit kampen waar ze nu vastgehouden worden.
  [naar artikel]
 33. Meer controle op Belgische Syriëstrijders (11/04/2019 - De Morgen)
  Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil dat Turkije optreedt tegen Belgische strijders die naar Syrië trekken. Momenteel kunnen rebellen en jihadisten bijna zonder problemen de 900 km lange grens oversteken.
  [naar artikel]
 34. Macron kritisch voor zwakke NAVO-reactie op Turks offensief in Noord-Syrië: “Ernstige fout” (18/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Turkse offensief in het noorden van Syrië is “krankzinnig”, vindt de Franse president Emmanuel Macron. Het onvermogen van de NAVO om te...
  [naar artikel]
 35. Irak wil Belgische IS-strijders niet berechten (30/10/2019 - De Tijd)
  14:43 De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken ontkent de geruchten dat zijn land Europa's IS-strijders wil berechten en opsluiten. 'De wet staat dat niet toe', zegt hij.
  [naar artikel]
 36. N-VA wil laten onderzoeken of IS-strijders in Irak berecht kunnen worden (18/02/2019 - Metro)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever wil laten onderzoeken of Europese Syriëstrijders in Irak berecht kunnen worden. Dat bevestigt de partijwoordvoerder. De Vlaams-nationalisten blijven er wel bij dat het in eerste instantie de bedoeling is om van IS-strijders met een dubbele nationaliteit, de Belgische af te nemen. Het afgelopen weekend barstte de discussie rond de terugkeer van Europese IS-strijders in Syrië opnieuw los. Aanleiding was een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij roept de West-Europese bondgenoten op hun Syriëstrijders te repatriëren, om ze in eigen land te berechten. De VS trekken eind volgend jaar hun troepen uit Syrië terug, en de vrees bestaat dat de Europese strijders die nu met behulp van de Amerikanen in Koerdische kampen worden vastgehouden, op vrije voeten komen en hier aanslagen plegen. N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de strijders met een Belgische nationaliteit vooral niet naar België terughalen, en pleit er daarom voor ze in Irak te vervolgen, zei hij aan VRT NWS en VTM Nieuws. “Irak heeft al veel vervolging van IS-strijders gedaan en is daarop uitgerust. Ik denk dat we Irak moeten motiveren.” Partijwoordvoerder Joachim Pohlmann bevestigt: “we zouden kunnen onderzoeken of dat kan in Europees verband. Het idee is om hen te berechten waar ze de misdaden gepleegd hebben.” De betrokken Europese landen moeten dan wel nog samenzitten met de Irakezen en Amerikanen om concrete afspraken te maken, en om eventueel uit te werken hoe ze kunnen tussenkomen in de financiering. In Irak riskeren IS-strijders de doodstraf. Volgens N-VA zou er geprobeerd kunnen worden om dat niet uit te voeren voor strijders van Europese origine. De partij benadrukt trouwens dat ze in eerste instantie de Belgische nationaliteit wil afnemen van de IS-strijders met de dubbele nationaliteit. Kamerlid Koen Metsu heeft daarvoor al een tijdje een wetsvoorstel klaarliggen. bron: Belga Het bericht N-VA wil laten onderzoeken of IS-strijders in Irak berecht kunnen worden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. VN: "Op één dag al 5000 vluchtelingen door Turks offensief in Syrisch Afrin" (23/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het militaire offensief van Turkije tegen de door de VS gesteunde YPG-milities in Syrië heeft sinds gisteren naar schatting 5000 mensen in het...
  [naar artikel]
 38. Bart De Wever wil Syriëstrijders in Irak berechten (18/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  N-VA wil onderzoeken of berechting en detentie van Syriëstrijders in Irak, in samenwerking met andere Europese landen mogelijk is. Dat bevestigt...
  [naar artikel]
 39. Vier Belgische Syriëstrijders in Turkse gevangenissen (12/11/2019 - Metro)
  Er bevinden zich momenteel vier Belgische Syriëstrijders in Turkse gevangenissen. Voor één van hen heeft het federaal parket de uitlevering gevraagd. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Turkije begon gisteren buitenlandse IS-strijders naar hun vaderland te repatriëren. bron: Belga Het bericht Vier Belgische Syriëstrijders in Turkse gevangenissen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Terughalen Syriëstrijders geen taboe voor De Wever (16/02/2019 - De Standaard)
  De N-VA wil Syriëstrijders terughalen en in ons land gevangenzetten als het risico bestaat dat ze open grenzen doorkruisen om hier aanslagen te plegen.
  [naar artikel]
 41. Verenigde Naties: “Tienduizenden burgers op de vlucht voor Turks offensief” (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen voor het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië, zo heeft de vluchtelingenorganisatie van...
  [naar artikel]
 42. EU "bijzonder ongerust" over Turks offensief in Koerdische enclave, Koerden komen op straat in Brussel (22/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini is "bijzonder ongerust" over het Turkse offensief tegen Afrin, een...
  [naar artikel]
 43. Politieke verdeeldheid over lot Syriëstrijders (18/02/2019 - De Tijd)
  16:38 De coalitiepartners van de regering in lopende zaken zijn het niet eens over wat moet gebeuren met Belgische Syriëstrijders die in Irak en Syrië gevangen zitten.
  [naar artikel]
 44. Centrum van Afrin “volledig” onder controle van Syrisch leger (Erdogan) (18/03/2018 - Metro)
  Syrische strijders die worden gesteund door Ankara, hebben de “totale controle” veroverd over het centrum van de stad Afrin, een Koerdisch bastion in het noordwesten van Syrië. Dat bevestigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, nadat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten eerder al verklaarde dat een deel van de stad onder controle is van het Turkse leger en zijn Syrische bondgenoten. “Eenheden van het Vrije Syrische Leger, die door het Turkse leger gesteund worden, hebben de volledige controle over het centrum van Afrin veroverd rond 08.30 uur (06.30 uur Belgische tijd)”, aldus Erdogan. De stad Afrin is het voornaamste doelwit van het offensief dat Turkije in januari lanceerde tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden, die Ankara bestempelt als “terroristische organisatie”. De Turkse stafchef verklaarde eveneens dat het centrum van Afrin “onder controle” is. “De ontmijningsoperaties en operaties om andere explosieven onschadelijk te maken blijven wel voortduren”, aldus de stafchef in een persbericht. “Nu wappert de Turkse vlag daar! Nu wappert de vlag van het Vrije Syrische Leger daar!”, aldus Erdogan nog. Er is nog geen bevestiging van een Koerdische bron. Volgens cijfers van het Turkse leger kwamen bij het offensief al 46 Turkse soldaten om. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten liet eerder op de dag weten dat ook al 1.500 Koerdische strijders omkwamen sinds het begin van het offensief op 20 januari. Door het offensief zijn de afgelopen dagen tienduizenden mensen uit Afrin weggevlucht. Bron: Belga   Het bericht Centrum van Afrin “volledig” onder controle van Syrisch leger (Erdogan) verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Betoging van Koerden in Keulen tegen Turks offensief in Syrië loopt uit de hand (27/01/2018 - Knack)
  De Duitse politie heeft zaterdag bevel gegeven een betoging van Koerden tegen het Turkse offensief in Syrië te ontbinden omdat op de manifestatie verboden symbolen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) getoond werden.
  [naar artikel]
 46. Koerden slaan naar eigen zeggen Turks offensief in noorden van Syrië af (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de militaire coalitie onder leiding van de Koerden, hebben een poging van de Turkse troepen en hun...
  [naar artikel]
 47. Pro-Turkse troepen veroveren in Afrin strategische stad op Koerden (08/03/2018 - Metro)
  Het Turkse leger heeft samen met de Syrische rebellen vandaag “de totale controle” verworven over de strategische stad Jandairis in de regio Afrin, in het noordwesten van Syrië. Dat meldt de vanuit Coventry in Groot-Brittannië opererende site Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) donderdag. Turkije voert sinds enkele weken in de enclave een offensief tegen de Koerdische militie YPG (Volksbeschermingseenheden), die door Ankara wordt beschouwd als een vleugel van de verboden (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij PKK en dus als terreurorganisatie. Volgens het SOHR hebben de Turkse strijdkrachten hiermee nu de controle in handen van vijf belangrijke plaatsen in de regio en bevinden de door Turkije gesteunde rebellen zich op een tiental kilometer van de Koerdische stad Afrin. Commandant Abu Saleh van de fundamentalistische rebellengroepering Faylaq al-Sham, die aan het Turkse offensief deelneemt, heeft aan het Franse persagentschap AFP bevestigd dat de stad Jandairis is ingenomen. De Syrische rebellen hebben hun vlag gehesen boven de voormalige zetel van de semi-autonome Koerdische administratie in Syrië, meldt ook een correspondent van AFP. De bevolking zou de stad inmiddels zijn ontvlucht. Sinds de lancering van het Turkse offensief kwamen volgens het SOHR bij de bombardementen 199 burgers, onder wie ook 32 kinderen, om het leven. De Turkse autoriteiten stellen dat ze alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om burgerslachtoffers te vermijden en zeggen enkel militaire doelwitten te viseren. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 48. Foto's getuigen van Belgische steun aan offensief van Tal Afar (22/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het agentschap Associated Press heeft foto's gepubliceerd van Belgische special forces in de nabijheid van de frontlinie in het offensief om Tal
  [naar artikel]
 49. Foto's getuigen van Belgische steun aan offensief van Tal Afar (22/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het agentschap Associated Press heeft foto's gepubliceerd van Belgische special forces in de nabijheid van de frontlinie in het offensief om Tal
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.