Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 May 2020
22:39 uur

België heeft meest ziekenhuisbedden voor psychiatrische zorg in heel Europa

Het Nieuwsblad

09/10/2019 - 14:16

België heeft 136 ziekenhuisbedden voor psychiatrische zorg per 100.000 inwoners. Dat is het hoogste aantal in Europa. Dat blijkt uit cijfers uit 2017 van het Europese statistiekbureau Eurostat.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom ambulante hulp beter is voor psychiatrische patiënt dan ziekenhuis (12/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  LanakenBelgië heeft de meeste psychiatrische ziekenhuisbedden in Europa: 136 bedden op 100.000 inwoners. “Terwijl het met minder kan. In Triëste hebben ze 30 jaar geleden de psychiatrische ziekenhuizen gesloten en doen ze het ambulant”, zeggen directeur John Vanacker en psychiater Jef De Bie van OPZC Rekem in de week van de geestelijke gezondheidszorg.
  [naar artikel]
 2. ‘Toegang tot zorg voor meest kwetsbare mensen in Europa is alarmerend’ (11/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De toegang tot zorg van de meest kwetsbare en onzichtbare inwoners van Europa (daklozen, ongedocumenteerde migranten, EU-burgers in extreme precariteit of (onbegeleide) minderjarigen) is quasi onbestaand: 82 procent had geen enkele toegang tot zorg bij het eerste contact met teams van Dokters van de Wereld. Dat meldt de medische ngo na de voorstelling in het Europees Parlement van het observatorium over de toegang tot zorg bij kwetsbare groepen.
  [naar artikel]
 3. België telt 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel (28/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn in België 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM), dat La Libre Belgique kon inkijken. Ook het aantal opnames en de duur van de ziekenhuisverblijven roepen vragen op, aldus Jean Hermesse, secretaris-generaal van de CM.
  [naar artikel]
 4. België telt 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel (28/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Er zijn in België 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM), dat La Libre Belgique kon inkijken. Ook het aantal opnames en de duur van de ziekenhuisverblijven roepen vragen op, aldus Jean Hermesse, secretaris-generaal van de CM.
  [naar artikel]
 5. Tot 9.300 ziekenhuisbedden te veel in 2025 (30/06/2017 - De Tijd)
  11:06 België zal de komende jaren een stijging zien van het aantal ziekenhuisopnames, maar onder meer omdat die korter worden zal het teveel aan ziekenhuisbedden oplopen. Dat leert een studie van het Kennis...
  [naar artikel]
 6. Vader van geïnterneerde: ‘Psychiatrische patiënten horen niet thuis in een gevangenis’ (06/06/2019 - De Morgen)
  Ondanks tientallen veroordelingen door Europa zitten in België nog altijd meer dan 500 geïnterneerden in de gevangenis, zonder gepaste zorg. De meesten van hen verblijven in Merksplas, ook bekend als ‘de vergeetput’. ‘Een schande voor een beschaafd land als België’, zegt Yvan Pieters, vader van een geïnterneerde.
  [naar artikel]
 7. Twee op de drie kwetsbare personen hebben geen toegang tot gezondheidszorg (15/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De toegang tot zorg is extreem ongelijk en moeilijk voor de meest kwetsbare mensen in Europa, ook kinderen en zwangere vrouwen. Dat blijkt uit het Rapport “Toegang tot zorg voor mensen in kwetsbare situaties in Europa” van Dokters van de Wereld dat dinsdag is voorgesteld.
  [naar artikel]
 8. Dagboek Marc Noppen | 'Deze crisis komt boven op tien jaar besparingen in de zorg' (20/03/2020 - De Tijd)
  17:45 België behoort nog steeds tot de OESO-top wat betreft het aantal ziekenhuisbedden per patiënt, maar door tien jaar besparingen zijn er wel minder handen aan dat bed, zegt UZ-Brussel-directeur Marc Nop...
  [naar artikel]
 9. Oplichter schuimt in Limburg psychiatrische instellingen af en maakt patiënten heel wat geld afhandig (21/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een oplichter die zijn slachtoffers zocht in psychiatrische instellingen in heel Limburg, moet mogelijk 40 maanden de gevangenis in en een boete...
  [naar artikel]
 10. Agentschap Zorg en Gezondheid legt verbeteringen op aan instelling Levanta (24/08/2018 - De Morgen)
  Na de berichten van deze krant over de misstanden in de psychiatrische instelling Levanta, heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een traject opgestart om op korte termijn de situatie te verbeteren.
  [naar artikel]
 11. WHO dringt in Europa aan op "meest drastische maatregelen" (17/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erop aangedrongen dat in heel Europa "de meest drastische maatregelen" worden genomen om de...
  [naar artikel]
 12. Russische experten zijn formeel: België schendt mensenrechten (05/04/2019 - De Morgen)
  In een uitgebreid rapport neemt het Russische buitenlandministerie Europa de maat op het vlak van mensenrechten. België krijgt acht pagina's lang kritiek, van de mensonterende toestanden in onze gevangenissen tot de dood van psychiatrische patiënt Jonathan Jacob. 'De Russen houden ons een spiegel voor.'
  [naar artikel]
 13. België veroordeeld voor gebrek aan aangepaste zorg voor Duitstalige geïnterneerde (18/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien
  [naar artikel]
 14. Psychiatrische instelling Amedeus zet deuren open voor publiek: “Leuk om te zien wat er zich achter deze gevel afspeelt” (07/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het is een algemene tendens om ziekenhuisopnames zo kort mogelijk te houden en dat geldt ook voor opnames in een psychiatrische instelling. Met de bouw van een volledig nieuwe vleugel voor ambulante en mobiele zorg, speelt zorggroep Multiversum daarop in. Zondag kreeg het grote publiek de kans om een kijkje te nemen achter de gevels van campus Amedeus in de Deurnestraat.
  [naar artikel]
 15. Brusselse strafuitvoeringsrechtbank stemt in met psychiatrische expertise van Dutroux (28/10/2019 - Metro)
  De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat er een nieuwe psychiatrische expertise moet komen van Marc Dutroux. De advocaten van Dutroux hadden om zo’n nieuw onderzoek gevraagd, om nadien eventueel een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt te kunnen indienen. Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. In 2004 werd de meest gehate crimineel van het land tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers. bron: Belga Het bericht Brusselse strafuitvoeringsrechtbank stemt in met psychiatrische expertise van Dutroux verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Dag van de zorg in Medisch Centrum St.-Jozef: bezoekers maakten kennis met het brein (18/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Medisch Centrum St.-Jozef is een toonaangevend centrum voor personen die in hun leefsituatie vastgelopen zijn in hun functioneren en derhalve gespecialiseerde psychologische of psychiatrische hulp nodig hebben. Zondag tijdens de ‘Dag van de Zorg’ stonden de deuren open en werden er tien breinkamers ingericht.
  [naar artikel]
 17. België is vijfde grootste textielvervuiler van Europa (23/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In België komt flink wat textiel op de afvalberg terecht. Dat heeft Labfresh, een Nederlands bedrijf voor duurzame en innovatieve mannenmode, dat een onderzoek voerde naar textielafval binnen de Europese Unie bekendgemaakt. België neemt zelfs de vijfde plaats in op de lijst van de meest vervuilende landen.
  [naar artikel]
 18. België in top twintig van ‘meest ongezonde landen ter wereld’ (26/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  België behoort tot de meest ongezonde landen in Europa en de wereld, althans volgens Clinic Compare, een Britse website die ziekenhuizen met elkaar vergelijkt. De grootste boosdoeners in ons land zijn tabak en alcohol.
  [naar artikel]
 19. België in top twintig van ‘meest ongezonde landen ter wereld’ (26/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  België behoort tot de meest ongezonde landen in Europa en de wereld, althans volgens Clinic Compare, een Britse website die ziekenhuizen met elkaar vergelijkt. De grootste boosdoeners in ons land zijn tabak en alcohol.
  [naar artikel]
 20. ICT in de gezondheidszorg: deze profielen zijn momenteel het meest nodig (04/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op 15 maart is het weer Dag van de Zorg, met dit jaar speciale aandacht voor technologie in de zorg. Bij ICT-jobs denken veel mensen aan...
  [naar artikel]
 21. Banksector vindt België streng genoeg (29/03/2019 - De Morgen)
  Het plan van minister Vande Lanotte (sp.a) om financiële producten strenger te controleren, wordt lauw onthaald. 'België heeft al het meest verregaande bechermingsstelsel in Europa', aldus Febelfin.
  [naar artikel]
 22. België veroordeeld voor gebrekkige zorg Duitstalige geïnterneerde (18/07/2017 - De Standaard)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien voor een Duitstalige seksuele delinquent. In de instelling in Paifve waar hij opgesloten was, bleek immers geen personeel aanwezig dat de Duitse taal machtig was.
  [naar artikel]
 23. 'Een kind heeft geen recht op een psychiatrische stoornis' (13/04/2019 - De Morgen)
  Dit jaar is het jaar van de geestelijke gezondheidszorg. De doelstelling is duidelijk: het taboe omtrent psychiatrie doorbreken. Een zware opdracht, zeker als het gaat om psychiatrische aandoeningen bij minderjarigen. De Morgen onderzocht de kans op slagen. Vandaag deel 1: kinderen kunnen geen psychiatrische aandoeningen hebben.
  [naar artikel]
 24. “Dit koninkrijk behoort nu eenmaal tot de top drie van de meest racistische landen in Europa, en op dat gebied geen noord-zuidverschil” (16/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Franstalig België spreekt men amper over de racistische uitspraken aan het adres van de nieuwe Miss België. Niet dat we daarvan gespaard bleven. Dit koninkrijk behoort nu eenmaal tot de top drie van de meest racistische landen in Europa, en op dat gebied geen noord-zuidverschil. Zo las ik op Facebook: “Kimberley Léonard uit Charleroi wordt Miss Filipijnen.” Terwijl Angeline Flor Pua in België werd geboren en getogen, zielig.
  [naar artikel]
 25. Vader van geïnterneerde: ‘Voor een land als België is dit een ware schande’ (06/06/2019 - De Morgen)
  Ondanks tientallen veroordelingen door Europa zitten in België nog altijd meer dan 500 geïnterneerden in de gevangenis, zonder gepaste zorg. De meesten van hen verblijven in Merksplas, ook bekend als ‘de vergeetput’. ‘Een schande voor een beschaafd land als België’, zegt Yvan Pieters, vader van een geïnterneerde.
  [naar artikel]
 26. België veroordeeld voor onnodig en disproportioneel geweld op psychiatrische gevangene (05/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld voor de dood van een psychiatrisch patiënt in de gevangenis van het Waalse
  [naar artikel]
 27. Antwerpen behoort tot meest vervuilde regio's ter wereld voor stikstof: bekijk het hier (29/10/2018 - VRT NWS)
  Uit nieuwe satellietgegevens die Greenpeace heeft geanalyseerd blijkt dat de Antwerpse regio heel slecht scoort op het vlak van vervuiling met stikstofdioxide. Antwerpen staat op een lijst van 50 meest vervuilde gebieden wereldwijd, en staat in de top 4 van Europa.  Heel Vlaanderen doet het overigens niet goed, al is het iets beter in West-Vlaanderen. U kan dit onderaan dit artikel bekijken op een interactieve kaart.
  [naar artikel]
 28. "België zal binnen EU meest profiteren van TTIP: bnp kan tot 8,7% groeien" (30/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  België zal binnen de EU het meest profiteren van TTIP, het vrijhandelsverdrag waarover Europa en de Verenigde Staten onderhandelen. Op termijn
  [naar artikel]
 29. België schittert (letterlijk) vanuit de ruimte maar daar hoeven we niet trots op te zijn (23/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een astronaut aan boord van het International Space Station (ISS) heeft een spectaculaire nachtelijke foto van West-Europa gepost. De meest felle plek is nog steeds België.
  [naar artikel]
 30. Neurochirurge zit heel erg diep: "Ze moet zo snel mogelijk psychiatrische hulp krijgen" (01/08/2017 - De Morgen)
  Advocaat Jef Vermassen wil dat de Leuvense neurochirurge die vorige week haar dochter van veertien jaar vermoordde zo snel mogelijk wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Hij heeft namelijk schrik dat ze anders zelfmoord zal plegen. Sinds de feiten heeft ze naar verluidt al drie pogingen ondernomen, maar telkens mislukte het. De vrouw is deze ochtend voor de raadkamer verschenen.
  [naar artikel]
 31. Mijngebouwen Beringen kandidaat meest bedreigde erfgoed (16/01/2018 - VRT NWS)
  Een deel van de oude mijngebouwen van Beringen staat op de longlist van twaalf meest bedreigde monumenten in Europa. De Vlaamse associatie voor Industrieel Erfgoed heeft Beringen genomineerd. Op 15 maart kiezen de gezaghebbende organisatie Europa Nostra en de Europese Investeringsbank de zeven meest bedreigde sites.  
  [naar artikel]
 32. Dit zijn de mooiste en meest bijzondere zwemplekken in Europa (06/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Henk Sloos fotografeerde de mooiste en meest bijzondere zwemplekken in Europa. "Zwemmen is de meest democratische sport, want je hebt er niets voor...
  [naar artikel]
 33. "Dader nam psychiatrische medicatie" (24/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De jongen was psychiatrisch patiënt: hij werd in 2015 twee maanden opgenomen in een gesloten instelling en onderging nog ambulante zorg voor een
  [naar artikel]
 34. UZ Gent: ‘Meest verzwakte coronapatiënten niet meer op intensieve zorg’ (24/03/2020 - De Morgen)
  Het UZ Gent adviseert in een interne richtlijn zijn artsen over de opname van zwakke patiënten op intensieve zorg: de meest verzwakten worden niet meer opgenomen, of ze nu besmet zijn met Covid-19 of niet.
  [naar artikel]
 35. Advies UZ Gent: ‘Meest verzwakte patiënten niet op intensieve zorg’ (24/03/2020 - De Morgen)
  Het UZ Gent adviseert in een interne richtlijn zijn artsen over de opname van zwakke patiënten op intensieve zorg: de meest verzwakten worden niet meer opgenomen, of ze nu besmet zijn met Covid-19 of niet.
  [naar artikel]
 36. België legt Europese begrotingseisen naast zich neer (17/10/2018 - Metro)
  De regering-Michel vraagt Europa mild te zijn voor de begroting die ze eerder deze week heeft ingediend. Uit de cijfers van het ontwerpplan, dat op 15 oktober binnen moest zijn, blijkt dat de Belgische begroting niet voldoet aan de eisen die Europa stelt. België roept daarom voor het eerst een zogenaamde flexibiliteitsclausule in, aldus De Tijd. Die clausule houdt in dat kan worden afgeweken van de Europese begrotingseisen als een land kan aantonen dat het voldoende hervormd heeft. Zolang België geen begrotingsevenwicht heeft, moet de begroting in principe elk jaar met 0,6 procentpunt van het bruto binnenlands product gezonder worden gemaakt. Maar België mikt dit en volgend jaar maar op een verbetering met telkens 0,2 procentpunt. De regering hoopt dat Europa dat aanvaardt omdat ze met de pensioenhervorming, de taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting en van het openbaar ambt voldoende hervormingen heeft doorgevoerd. De verwachting is dat Europa de vraag van België aanvaardt. De aandacht van Europa gaat vooral naar Italië, dat het met zijn begroting heel bont heeft gemaakt. bron: Belga Het bericht België legt Europese begrotingseisen naast zich neer verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Erfgoeddag in het teken van zorg voor dieren op de boerderij (22/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Nu zondag is het Erfgoeddag, met dit jaar als thema ‘Zorg’. In Heers kom je tijdens een wandeling en een tentoonstelling meer te weten over de zorg voor mens en dier op de boerderij. Voor de organiserende vereniging, Koninklijke Harmonie Salvia, is het wel een heel speciale dag: zij blaast zondag 125 kaarsjes uit.
  [naar artikel]
 38. Week van de Zorg – “Dag van de Zorg” lokt 200.000 geïnteresseerden (18/03/2018 - Metro)
  Zo’n 200.000 mensen hebben zondag deelgenomen aan de “Dag van de Zorg”. Dat zegt Geert Van Hijfte van de organisatie. “We zijn heel tevreden. Er was heel veel volk, ondanks de kou.” Meer dan 250 organisaties uit de zorgsector zetten hun deuren open voor het grote publiek, tachtig meer dan vorig jaar. “Ik heb een aantal erg mooie projecten gezien, bijvoorbeeld voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Dat grijpt naar de keel”, zegt Van Hijfte. De bedoeling van het initiatief, dat meteen ook het eindpunt vormt van de Week van de Zorg, is om mensen kennis te laten maken met de sector. Tegelijkertijd werden ook duizenden zorgverleners in de bloemetjes gezet. bron: Belga Het bericht Week van de Zorg – “Dag van de Zorg” lokt 200.000 geïnteresseerden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Mensenrechtenhof veroordeelt België voor dood psychiatrische patiënt in cel (05/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld voor de dood van een psychiatrisch patiënt in de gevangenis van het Waalse
  [naar artikel]
 40. Te Gek!? zet schijnwerpers op internering (20/04/2018 - Metro)
  Te Gek!? lanceert op 21 april een nieuwe campagne. Thema deze keer is internering. Bedoeling van de campagne ‘Van Gevangenis naar Zorg’ is de verschillende aspecten van internering te belichten, want de kennis erover is in Vlaanderen zeer gering en er blijven heel wat vooroordelen en misverstanden bestaan, luidt het. Internering is een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur voor een persoon die een misdrijf heeft gepleegd, maar die door zijn psychische kwetsbaarheid onvoldoende in staat is om zijn daden te controleren. De rechter beslist om iemand te interneren met als doel de maatschappij te beschermen én de nodige zorg en begeleiding te voorzien zodat die persoon later opnieuw een plaats in de maatschappij kan innemen. Vandaag verblijven nog 543 geïnterneerden in de gevangenis. Dat is half zoveel als vijf jaar geleden (1.087 eind 2013), het resultaat van de opening van de ­forensische psychiatrische centra in Gent en Antwerpen met respectievelijk 264 en 182 plaatsen. Door de omzetting van bestaande psychiatrische bedden kwamen er bovendien in Vlaanderen 212 extra bedden bij, aldus cijfers vrijdag in De Standaard. In het weekend van 21 en 22 april organiseert Te Gek!? een groot fietsweekend ‘Van Gevangenis naar Zorg’. Op 21 april wordt er symbolisch vanuit de gevangenis van Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen gefietst om daarna in verschillende groepen en snelheden verder te fietsen naar de Psychiatrische Ziekenhuizen in Zelzate, Bierbeek of Rekem. Op 22 april worden er in vijf regio’s plaatselijke activiteiten rond internering opgezet en bestaat de mogelijkheid om een aantal voorzieningen te bezoeken. Marc Vanhie, gekend van The Bet, schrijft en zingt het campagnelied. Productiehuis De Chinezen maakt, na ‘Gek en Geniaal’ over psychose, een 4-delige documentairereeks over internering. Info over alle projecten en activiteiten is te vinden via www.vangevangenisnaarzorg.be. bron: Belga Het bericht Te Gek!? zet schijnwerpers op internering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Te Gek!? zet schijnwerpers op internering (20/04/2018 - Metro)
  Te Gek!? lanceert op 21 april een nieuwe campagne. Thema deze keer is internering. Bedoeling van de campagne ‘Van Gevangenis naar Zorg’ is de verschillende aspecten van internering te belichten, want de kennis erover is in Vlaanderen zeer gering en er blijven heel wat vooroordelen en misverstanden bestaan, luidt het. Internering is een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur voor een persoon die een misdrijf heeft gepleegd, maar die door zijn psychische kwetsbaarheid onvoldoende in staat is om zijn daden te controleren. De rechter beslist om iemand te interneren met als doel de maatschappij te beschermen én de nodige zorg en begeleiding te voorzien zodat die persoon later opnieuw een plaats in de maatschappij kan innemen. Vandaag verblijven nog 543 geïnterneerden in de gevangenis. Dat is half zoveel als vijf jaar geleden (1.087 eind 2013), het resultaat van de opening van de ­forensische psychiatrische centra in Gent en Antwerpen met respectievelijk 264 en 182 plaatsen. Door de omzetting van bestaande psychiatrische bedden kwamen er bovendien in Vlaanderen 212 extra bedden bij, aldus cijfers vrijdag in De Standaard. In het weekend van 21 en 22 april organiseert Te Gek!? een groot fietsweekend ‘Van Gevangenis naar Zorg’. Op 21 april wordt er symbolisch vanuit de gevangenis van Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen gefietst om daarna in verschillende groepen en snelheden verder te fietsen naar de Psychiatrische Ziekenhuizen in Zelzate, Bierbeek of Rekem. Op 22 april worden er in vijf regio’s plaatselijke activiteiten rond internering opgezet en bestaat de mogelijkheid om een aantal voorzieningen te bezoeken. Marc Vanhie, gekend van The Bet, schrijft en zingt het campagnelied. Productiehuis De Chinezen maakt, na ‘Gek en Geniaal’ over psychose, een 4-delige documentairereeks over internering. Info over alle projecten en activiteiten is te vinden via www.vangevangenisnaarzorg.be. bron: Belga Het bericht Te Gek!? zet schijnwerpers op internering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Oxfam België bij de besten van de klas (23/02/2018 - VRT NWS)
  Oxfam België heeft een van de meest uitgewerkte gedragscodes voor medewerkers in vergelijking met andere Belgische ngo’s. Dat is opvallend, want Oxfam heeft de afgelopen dagen heel wat media-aandacht gekregen omwille van seksueel wangedrag en machtsmisbruik door enkele medewerkers.
  [naar artikel]
 43. Europees Mensenrechtenhof veroordeelt België voor gebrek aan zorg voor geïnterneerde (31/01/2019 - Metro)
  De Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien voor een Duitstalige geïnterneerde. In de instelling in Paifve waar hij opgesloten was, bleek immers geen personeel aanwezig dat de Duitse taal machtig was. België heeft van 2004 tot augustus 2017 artikel 3 (verbod op foltering) en artikel 5 (recht op vrijheid en veiligheid) van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) geschonden, zo oordeelden de rechters. René Rooman, een Duitstalige Belg die in 1997 was veroordeeld voor diefstal en seksueel geweld, was in 2011 naar het Hof gestapt om het gebrek aan psychiatrische zorg aan te klagen in de instelling in Paifve (provincie Luik), waar hij sinds 2004 verblijft. Hij stelde meer bepaald aan de kaak dat er geen medisch personeel was dat Duits sprak. België werd in juli 2017 al door het EHRM veroordeeld in die zaak. Toen luidde het oordeel dat België artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens had geschonden. Maar een overtreding van artikel 5 werd afgewezen. Rooman besliste vervolgens de uitspraak aan te vechten bij de Grote Kamer. De zeventien rechters van die Grote Kamer bevestigden donderdag niet enkel de overtreding van artikel 3, maar stelden deze keer ook unaniem een schending van artikel 5 vast. Wel werd gesteld dat beide artikels enkel van 2004 tot augustus 2017 overtreden werden. “Het Hof stelt dat de vrijheidsbeneming van Rooman in de periode tussen begin 2004 en augustus 2017 niet heeft plaatsgevonden (…) in een instelling die geschikt is om hem te voorzien van de nodige zorg die aangepast is aan zijn gezondheidstoestand”, zo motiveert het hof de beslissing om nu wel te spreken van een schending van het recht op vrijheid en veiligheid. Daarnaast stelt het EHRM dat België na het arrest van juli 2017 wel overgegaan is tot het samenstellen van een aangepast zorgpakket, waardoor er sindsdien geen sprake meer is van een inbreuk van de mensenrechten. Het bedrag van de morele schadevergoeding dat België moet betalen, werd opgetrokken van 15.000 (in het arrest van juli 2017) tot 32.500 euro. bron: Belga Het bericht Europees Mensenrechtenhof veroordeelt België voor gebrek aan zorg voor geïnterneerde verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. 50.000 radicale moslims in Europa, meer dan 2.000 in België (02/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  In België zijn er 500 Syrië-gangers, maar ook een groep van meer dan 2.000 geradicaliseerden. In heel Europa zijn het er 50.000. “Dat is een schatting, het kunnen er ook duizend meer of minder zijn. Maar ze stellen de veiligheidsdiensten voor een probleem”, zegt Europees antiterrorismecoördinator Gilles de Kerckhove zaterdag in De Morgen.
  [naar artikel]
 45. 50.000 radicale moslims in Europa, meer dan 2.000 in België (02/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  In België zijn er 500 Syrië-gangers, maar ook een groep van meer dan 2.000 geradicaliseerden. In heel Europa zijn het er 50.000. “Dat is een schatting, het kunnen er ook duizend meer of minder zijn. Maar ze stellen de veiligheidsdiensten voor een probleem”, zegt Europees antiterrorismecoördinator Gilles de Kerckhove zaterdag in De Morgen.
  [naar artikel]
 46. Storm richt ravage aan op kerkhof voor psychiatrische patiënten in Rekem (14/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De storm van afgelopen zondag richtte een enorme ravage aan op het kerkhof voor psychiatrische patiënten in Rekem bij Lanaken. Een tiental grote dennen ging tegen de vlakte en beschadigde de graven. Omdat er in heel Lanaken honderden bomen omwaaiden kunnen de opruimwerken nog enkele weken duren.
  [naar artikel]
 47. “Het brein” thema van achtste Dag van de Zorg op zondag (17/03/2019 - Metro)
  Aanstaande zondag, 17 maart, zetten meer dan 230 zorg-en welzijnsvoorzieningen hun deuren open voor de achtste editie van de Dag van de Zorg. Die staat dit jaar in het teken van “het brein”. De Dag van de Zorg wil bijdragen tot de positieve beeldvorming van de sector, en zorgaanbieders verbinden met zorgvragers en hun netwerk. Deelnemers kunnen met hun eigen ogen zien hoe de sector volop in beweging is en hoe het zorgaanbod verandert. De plaatsen waar de deuren opengaan, zijn erg uiteenlopend. Het gaat om algemene en psychiatrische ziekenhuizen, voorzieningen voor personen met een handicap, woonzorgcentra en kinderdagverblijven. Maar ook de medisch-technologische industrie en kmo’s die hulpmiddelen ontwikkelen, net als onderzoekscentra, de residentiële zorg en de thuiszorg, de ziekenfondsen en de patiëntenverenigingen doen mee. Het brein werd als thema gekozen omdat de wereld steeds complexer wordt en onze samenleving steeds meer draait rond informatie en cognitieve vaardigheden. “Ons brein is complex en daardoor bijzonder interessant om een week lang bij stil te staan”, zegt Geert Van Hijfte, voorzitter van de Dag van de Zorg. De opendeurdag is de afsluiter van de Week van de Zorg, waarbij elke dag een ander aspect van het brein werd belicht. bron: Belga Het bericht “Het brein” thema van achtste Dag van de Zorg op zondag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Gek van zorg (13/04/2019 - De Morgen)
  Vrouwen die hun emoties te veel toonden waren 'hysterisch' en werden in een 'gesticht' gestopt. Die woorden zijn nu gelukkig verdwenen, maar hoe zit het met de vooroordelen over, en de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten in psychiatrische centra?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.