Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 June 2020
19:37 uur

Transmigranten die haven binnen zwommen krijgen zes maanden cel

Het Nieuwsblad

09/10/2019 - 15:12

Twee Syrische transmigranten hebben in de Brugse rechtbank zes maanden cel gekregen voor het binnendringen van de Zeebrugse haven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Procureur: "Meer en agressievere transmigranten in West-Vlaanderen" (16/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de buurt van Zeebrugge zijn gisteren 26 transmigranten aangetroffen. Een 28-jarige Algerijn drong zelfs drie keer de haven van Zeebrugge binnen....
  [naar artikel]
 2. Schip keert terug naar haven Zeebrugge door vier transmigranten in machinekamer (18/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een schip is maandagavond teruggekeerd naar de haven van Zeebrugge nadat vier transmigranten waren aangetroffen in de machinekamer. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Een van de Marokkaanse vluchtelingen werd gedagvaard voor het binnendringen in de haven.
  [naar artikel]
 3. Kwart transmigranten in West-Vlaanderen beweert uit Eritrea afkomstig te zijn (07/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Brugse correctionele rechtbank heeft niet minder dan zeven transmigranten uit Eritrea veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Volgens procureur Frank Demeester beweert ongeveer 25 procent van de in West-Vlaanderen opgepakte transmigranten uit Eritrea afkomstig te zijn.
  [naar artikel]
 4. 17 transmigranten springen uit lading kiwi's in haven van Zeebrugge (15/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de haven van Zeebrugge zijn deze ochtend zeventien transmigranten gevat die zich hadden verstopt tussen een lading kiwi’s. Ze vluchtten bij...
  [naar artikel]
 5. Koelwagen met 23 transmigranten onderschept in haven van Zeebrugge (23/01/2020 - De Morgen)
  In de haven van Zeebrugge zijn deze voormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar.
  [naar artikel]
 6. 23 transmigranten ontdekt in koelwagen in haven van Zeebrugge (23/01/2020 - VRT NWS)
  In de haven van Zeebrugge is een koelwagen met 23 transmigranten onderschept, bevestigt de federale politie.
  [naar artikel]
 7. 23 transmigranten in koelwagen gevonden in haven Zeebrugge, gouverneur pleit voor meer controles (23/01/2020 - Knack)
  In de haven van Zeebrugge zijn donderdagvoormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar.
  [naar artikel]
 8. 23 transmigranten in koelwagen gevonden in haven Zeebrugge (23/01/2020 - Knack)
  In de haven van Zeebrugge zijn donderdagvoormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar.
  [naar artikel]
 9. 17 transmigranten uit Irak gesmokkeld in vrachtwagen vol kiwi’s (15/11/2018 - VRT NWS)
  In de haven van Zeebrugge zijn 17 transmigranten gevonden in de laadruimte van een koeltransport vol kiwi's. Mensensmokkelaars hadden de transmigranten uit Irak op een parking in Rotselaar in de vrachtwagen gestoken. De Dienst Vreemdelingenzaken moet nu bekijken wat er met hen gebeurt. Onder de tranmisgranten zitten ook minderjarigen. 
  [naar artikel]
 10. 74 transmigranten aan getroffen bij politieactie in en rond haven van Zeebrugge en snelwegparking Jabbeke (30/03/2018 - VRT NWS)
  In en rond de haven van Zeebrugge en rond de snelwegparking van Jabbeke heeft de politie gisteren 74 transmigranten aangetroffen. Het ging om een gezamenlijke actie van de lokale en federale politie om de mensensmokkel in de regio in kaart te brengen.
  [naar artikel]
 11. Pak minder transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen (06/01/2020 - Metro)
  Vorig jaar zijn 4.737 transmigranten opgepakt in de provincie West-Vlaanderen. Dat is bijna de helft minder dan vorig jaar. Dat meldt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De meeste transmigranten werden in en rond de haven van Zeebrugge opgepakt. In 2017 werden 4.550 mensen zonder papieren gevat. 2018 werd een piekjaar met 7.078 opgepakte transmigranten. In 2019 zakte dat aantal tot 4.737. Enkel in januari en oktober steeg de druk met respectievelijk 685 en 635 opgepakte transmigranten. De andere maanden bleef het relatief rustig. Van de transmigranten is 76 procent aangetroffen in en rond de haven van Zeebrugge. Het gaat voornamelijk om mensen uit Algerije. De daling is volgens de gouverneur een gevolg van verschillende factoren. “De onzekerheid rond de Brexit zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Ook merken we dat de routes zijn veranderd en dat de oversteek naar Groot-Brittanië vaker via Frankrijk gebeurt”, verklaart gouverneur Decaluwé. Welk effect de Brexit uiteindelijk zal hebben, valt volgens de gouverneur moeilijk te voorspellen. “We blijven overleggen met Frankrijk en Groot-Brittanië om alles in goede banen te leiden.” bron: Belga Het bericht Pak minder transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Scheepvaartpolitie onderschept twee groepen transmigranten in Antwerpse haven (05/04/2018 - VRT NWS)
  De scheepvaartpolitie heeft op twee dagen tijd twee groepen transmigranten onderschept in de Antwerpse haven. Dat meldt de politie zelf.
  [naar artikel]
 13. STANDPUNT. De uiteenlopende lotgevallen van transmigranten maken duidelijk hoe complex hun situatie is (21/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De ene transmigrant is de andere niet. Als ze betrapt worden terwijl ze in een vrachtwagen klauteren, krijgen transmigranten vaak een bevelschrift dat ze het land moeten verlaten en worden dan vrijgelaten. Als ze bij herhaling betrapt worden terwijl ze in de haven van Zeebrugge aan boord van een schip proberen te geraken, riskeren ze tot één jaar effectief. Zo zijn volgens mensen van het parket van Brugge al verscheidene vonnissen geveld.
  [naar artikel]
 14. Scheepvaartpolitie onderschept 27 transmigranten in Antwerpse haven (05/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De scheepvaartpolitie heeft deze ochtend in het Antwerpse havengebied veertien transmigranten aangetroffen in een vrachtwagen. Dat meldt de...
  [naar artikel]
 15. Vijf transmigranten in Zeebrugge uit container gehaald (30/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de haven van Zeebrugge zijn vrijdagnamiddag vijf transmigranten aangetroffen in een bulkcontainer. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen,...
  [naar artikel]
 16. Scheepvaartpolitie onderschept twee groepen transmigranten in Antwerpse haven (05/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De scheepvaartpolitie heeft donderdagochtend in het Antwerpse havengebied 14 transmigranten aangetroffen in een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het gaat om Eritreeërs.
  [naar artikel]
 17. Waar zijn alle transmigranten? Bekend centrum 127 bis staat leeg (25/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het deel van het gesloten opvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel dat sinds vorig jaar gereserveerd is voor transmigranten is, staat al een hele tijd leeg. De politie brengt geen transmigranten meer binnen.
  [naar artikel]
 18. Acht transmigranten in Zeebrugge uit koeltransport gehaald (15/11/2019 - Metro)
  In een koeltransport zijn gisteren in de haven van Zeebrugge acht mensen van Iraakse origine aangetroffen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Alle transmigranten verkeerden in goede gezondheid. De ontdekking werd gisteren kort na de middag gedaan in de transportzone van de Zeebrugse haven. “De koeling van het transport was in werking, en diende ervoor te zorgen dat de lading permanent op een temperatuur tussen 0 en 6 graden bleef”, verduidelijkt procureur Frank Demeester. De acht Iraakse transmigranten werden meegenomen naar de kantoren van de scheepvaartpolitie. Daar gebeurde niet enkel de administratieve afhandeling. De politie probeert immers ook te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het transport. “Het onderzoek naar de verdachten en de plaats waar de personen in het koeltransport werden gestoken, loopt.” Gisterenavond hielden de scheepvaartpolitie en de Brugse lokale politie in de wijde omgeving van de haven een actie gericht op transmigranten. In totaal werden veertien mensen bestuurlijk gearresteerd. Het gaat om mensen uit Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Een van hen had een bus traangas op zak en kreeg daarom een proces-verbaal voor verboden wapenbezit. Sommigen waren met de tram naar Zeebrugge afgereisd, wellicht met de bedoeling om ’s nachts tot in de haven te geraken. De speurders proberen ook uit te zoeken of een mensensmokkelbende de transmigranten van hun verblijfplaats in andere kustgemeenten naar de haven van Zeebrugge loodst. Ten slotte werden vanochtend vier Eritrese en later ook vier Palestijnse vluchtelingen aangetroffen in de haven van Zeebrugge. Een van de Palestijnen liep al voor de derde keer tegen de lamp. Hij zal zich binnenkort voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Havenindringers worden door de Brugse strafrechter meestal tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro boete veroordeeld. bron: Belga Het bericht Acht transmigranten in Zeebrugge uit koeltransport gehaald verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Koelwagen met 23 transmigranten onderschept in haven van Zeebrugge: ‘Moeten er eerst doden vallen?’ (23/01/2020 - De Morgen)
  In de haven van Zeebrugge zijn deze voormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. ‘Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar’, zegt een woordvoerster. West-Vlaams gouverneur Carl Deacluwé ijvert voor extra maatregelen: ‘Moeten er eerst doden vallen? We zijn op enkele dagen tijd twee keer door het oog van de naald gekropen.’
  [naar artikel]
 20. Opmerkelijke stijging van aantal opgepakte transmigranten rond Zeebrugge: “Alarmbellen zouden luid moeten rinkelen” (01/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  In en rond de haven van Zeebrugge werden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 968 transmigranten opgepakt. Dat is veel meer dan in het eerste kwartaal van de voorbije twee jaar. “Bij een stijging van dit formaat zouden de alarmbellen toch luid moeten rinkelen”, klinkt het bij de Brugse N-VA-kandidate Maaike De Vreese.
  [naar artikel]
 21. Pak minder transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen (06/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vorig jaar zijn 4.737 transmigranten opgepakt in de provincie West-Vlaanderen. Dat is bijna de helft minder dan vorig jaar. Dat meldt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De meeste transmigranten werden in en rond de haven van Zeebrugge opgepakt.
  [naar artikel]
 22. Iraniërs opgepakt in haven Zeebrugge (03/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  In de haven van Zeebrugge zijn opnieuw twee Iraniërs opgepakt. De transmigranten werden voor de onderzoeksrechter geleid voor het binnendringen van de haven. De onderzoeksrechter besliste echter om hen niet naar de gevangenis te sturen, meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge.
  [naar artikel]
 23. Iraniërs opgepakt in haven Zeebrugge (02/08/2016 - De Standaard)
  In de haven van Zeebrugge zijn opnieuw twee Iraniërs opgepakt. De transmigranten werden voor de onderzoeksrechter geleid voor het binnendringen van de haven. De onderzoeksrechter besliste echter om hen niet naar de gevangenis te sturen, meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge.
  [naar artikel]
 24. 36 transmigranten opgepakt bij politieactie in Zeebrugge (23/02/2018 - VRT NWS)
  De politie heeft in de regio Zeebrugge 36 transmigranten opgepakt die naar eigen zeggen afkomstig zijn uit Libië, Marokko, Syrië, Tunesië en Eritrea. Aan de actie in de wijde omgeving van de haven van Zeebrugge namen 37 politiemensen deel.
  [naar artikel]
 25. 74 transmigranten aangetroffen in Zeebrugge en Jabbeke (30/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een actie in de omgeving van de haven van Zeebrugge en de snelwegparking van Jabbeke zijn gisteren in totaal 74 transmigranten aangetroffen....
  [naar artikel]
 26. Acht transmigranten in Zeebrugge uit koeltransport gehaald (15/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  In een koeltransport zijn donderdag in de haven van Zeebrugge acht mensen van Iraakse origine aangetroffen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Alle transmigranten verkeerden in goede gezondheid.
  [naar artikel]
 27. Acht transmigranten in Zeebrugge uit koeltransport gehaald (15/11/2019 - De Standaard)
  In een koeltransport zijn donderdag in de haven van Zeebrugge acht mensen van Iraakse origine aangetroffen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Alle transmigranten verkeerden in goede gezondheid.
  [naar artikel]
 28. Acht transmigranten in Zeebrugge uit koeltransport gehaald (15/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  In een koeltransport zijn donderdag in de haven van Zeebrugge acht mensen van Iraakse origine aangetroffen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Alle transmigranten verkeerden in goede gezondheid.
  [naar artikel]
 29. Binnenkort weet Antwerpse haven wie er binnen- en buitenrijdt (14/09/2017 - VRT NWS)
  Vanaf november komen er 64 slimme camera's langs de 26 toegangswegen naar de Antwerpse haven. Door nummerplaatherkenning zal het mogelijk zijn om te weten wie er de haven binnen- en buitenrijdt. Opvallend: de camera's worden gekoppeld aan de nationale ANPR-databank van de politie.
  [naar artikel]
 30. Politie onderschept negen transmigranten op naar haven van Zeebrugge (26/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  De politie heeft op de N31, de expresweg tussen Brugge en Zeebrugge, negen transmigranten onderschept. Ze zijn meegenomen voor verhoor. Dat meldt Radio 1.
  [naar artikel]
 31. Vijf transmigranten opgepakt in Heusden-Zolder (20/09/2018 - De Morgen)
  De lokale politie in Heusden-Zolder heeft deze ochtend vijf transmigranten kunnen oppakken. Ze waren afkomstig uit Eritrea. Er kwam een melding binnen dat er transmigranten waren opgemerkt aan het distributiecentrum van warenhuisketen Aldi in Heusden-Zolder. 
  [naar artikel]
 32. Koelwagen met 23 transmigranten onderschept in Zeebrugge (23/01/2020 - De Standaard)
  In de haven van Zeebrugge is een koelwagen met 23 transmigranten onderschept, bevestigt de federale politie.
  [naar artikel]
 33. Vijf mannen uit container haven Zeebrugge gehaald (30/11/2019 - VRT NWS)
  In de haven van Zeebrugge zijn vrijdagnamiddag vijf transmigranten aangetroffen in een bulkcontainer. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Volgens procureur Frank Demeester waren de omstandigheden voor de havenindringers levensgevaarlijk.
  [naar artikel]
 34. Politie arresteerde iedere dag van juli tien transmigranten in haven Zeebrugge (31/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Ze waren een tijdje uit het straatbeeld verdwenen. Maar de transmigranten zijn opnieuw heel zichtbaar aanwezig in Zeebrugge. In juli dit jaar werden er bijna dubbel zoveel opgepakt als in dezelfde periode vorig jaar. “En ze zijn agressiever.”
  [naar artikel]
 35. Meer dan 90 transmigranten opgepakt na grote politieactie in West-Vlaanderen (11/09/2018 - VRT NWS)
  In de provincie West-Vlaanderen heeft de politie vannacht een grote actie gehouden tegen mensensmokkel. In de haven van Zeebrugge, op snelwegparkings en aan verschillende busstations werden ruim 200 agenten ingezet. Er werden in totaal 97 transmigranten opgepakt. 
  [naar artikel]
 36. Koelwagen met 23 transmigranten onderschept in transportzone van haven Zeebrugge (23/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De politie trof donderdagmorgen 23 mensen in een gesloten koelwagen aan in de transportzone van de haven van Zeebrugge. Het ging om twintig mannen en drie vrouwen. De temperatuur in de koelwagen bedroeg amper twee graden.
  [naar artikel]
 37. Koelwagen met 23 transmigranten onderschept in transportzone van haven Zeebrugge (23/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De politie trof donderdagmorgen 23 mensen in een gesloten koelwagen aan in de transportzone van de haven van Zeebrugge. Het ging om twintig mannen en drie vrouwen. De temperatuur in de koelwagen bedroeg amper twee graden.
  [naar artikel]
 38. Grote politieactie tegen transmigranten in West-Vlaanderen (21/03/2019 - VRT NWS)
  Verschillende politiediensten in West-Vlaanderen hielden vanavond een grote actie met het doel om transmigranten op te sporen. De actie vond plaats op de snelwegparkings van Westkerke, Jabbeke en Mannekensvere en in de haven van Zeebrugge. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) woonde de actie bij.
  [naar artikel]
 39. Vijf jaar cel voor kopstuk Albanese mensensmokkelbende die meer dan 100 transmigranten vervoerde (06/11/2019 - VRT NWS)
  Drie Albanezen en een Libanees krijgen celstraffen tussen anderhalf jaar en 5 jaar omdat ze meer dan 100 transmigranten hebben gesmokkeld. De bende smokkelde de transmigranten meestal via snelwegparkings in West-Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk. Het kopstuk van de smokkelbende kreeg 5 jaar cel en een boete van bijna 900.000 euro, waarvan de helft met uitstel.
  [naar artikel]
 40. Man riskeert celstraf omdat hij transmigranten bij hem thuis liet rusten (15/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een 72-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek riskeert tien maanden celstraf voor hulp bij ­illegale migratie. De man bood onderdak aan een 100-tal Indische en Afghaanse transmigranten die via de haven van Zeebrugge in Groot-Brittannië wilden geraken. “Mijn cliënt liet hen tot rust komen in zijn woning in Brussel. Hij heeft daar nooit een cent aan verdiend”, stelt ad­vocaat Jean Marie de Meester die de vrijspraak vraagt. “Hij wist dat ze in Groot-Brittannië probeerden te geraken. Maar als mijn cliënt veroordeeld wordt, dan is elke hulpverlener of organisatie voortaan vogelvrij.”
  [naar artikel]
 41. Minder transmigranten dringen Vlaamse havens binnen (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal transmigranten dat Vlaamse havens binnendringt, is tussen 2016 en 2017 sterk afgenomen. Dat besluit N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen uit...
  [naar artikel]
 42. Waar komt het toegenomen geweld tussen transmigranten op snelwegparkings vandaan? (12/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De snelwegparking langs de E40 in Wetteren gaat drie maanden dicht na nieuw geweld tussen transmigranten onderling. Dinsdagnacht is er een...
  [naar artikel]
 43. Man zag in een paar maanden al 2.000 transmigranten door zijn tuin passeren: “Dit is dweilen met de kraan open” (27/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Elke nacht ziet een inwoner van Wommelgem grote groepen transmigranten door zijn tuin trekken. Met behulp van camerabeelden registreert hij elke beweging. Data die hij doorstuurt naar de bevoegde kabinetten. “In enkele maanden tijd heb ik al ruim 2.000 passages door mijn eigendom kunnen tellen.”
  [naar artikel]
 44. Haven Zeebrugge ontvangt steeds meer onverwachte bezoekers (25/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag ligt de containergigant MSC Maya in de Haven van Zeebrugge aangemeerd terwijl de haven helemaal niet op de vaarroute ligt. "We krijgen
  [naar artikel]
 45. Weer transmigranten in Beringen (29/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlakbij de op- en afritten van de snelweg E313 in Beringen zijn dinsdag vier transmigranten opgepakt. De mannen zonder papieren wandelden langs de weg in de buurt van de Vatana. De politie heeft de transmigranten meegenomen en overgebracht naar het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel. Vorige vrijdag werden nog drie transmigranten uit Zuid-Soedan aangetroffen in de laadruimte van een vrachtwagen. Ze werden ingerekend bij een bedrijf op het industrieterrein. Die transmigranten mochten na verhoor weer de straat op.
  [naar artikel]
 46. Haven stijgt met 3,3% tijdens eerste 9 maanden (23/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden 161.671.573 ton goederen behandeld in de haven van Antwerpen. Dat is 3,3% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De trafiek in standaardcontainers zit na negen maanden op ruim 7,5 miljoen TEU, wat neerkomt op een stijging van 4,0%.
  [naar artikel]
 47. Nieuw fenomeen: transmigranten verstoppen zich in auto's met stuur aan rechterkant (23/01/2018 - VRT NWS)
  Transmigranten verstoppen zich steeds vaker in voertuigen met het stuur aan de rechterkant. De reden? Zo weten ze dat de voertuigen bestemd zijn voor de Britse markt. In januari werden er zo al enkele gevallen opgemerkt in de haven van Zeebrugge, laat het parket weten.
  [naar artikel]
 48. “Transmigranten weten dat ze na een paar dagen opsluiting weer vrij komen” (20/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Brussel Veel transmigranten proberen niet meer weg te lopen zodra ze in handen van de politie dreigen te vallen, zo klinkt het in kringen van mensen die met transmigranten werken. De transmigranten weten wat oppakken betekent: een paar dagen eten, een bed een douche. Dat hebben ze gehoord van andere transmigranten of dat weten ze gewoon van de vorige keer dat ze zelf werden opgepakt. Want na een paar dagen in een gesloten centrum, belanden de meesten toch weer op straat om plaats te maken voor nieuwe transmigranten.
  [naar artikel]
 49. Parket: "Agressiviteit van transmigranten in Zeebrugge neemt toe. Meld alle incidenten aan de politie." (16/03/2018 - VRT NWS)
  Volgens het parket neemt de agressiviteit van transmigranten toe in heel West-Vlaanderen, waaronder ook in de haven van Zeebrugge. Het doet een oproep om incidenten onmiddellijk te melden aan de politie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.