Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
20:51 uur

Verkiezingen in Polen: wie stopt 'keizer' Kaczynski?

Knack

09/10/2019 - 16:34

Als de nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid zondag de verkiezingen wint - en niemand die dat betwijfelt - dan wordt partijvoorzitter Jaroslaw Kaczynski meer dan ooit de onbetwiste heerser van Polen. Kindfilmsterretje, kattenliefhebber, kingmaker: wie is Kaczynski?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoe doorstaan controversiële regeringsbeslissingen de lokale verkiezingen in Polen? (21/10/2018 - Knack)
  Zondag vindt de eerste ronde van de lokale verkiezingen in Polen plaats. De Polen kiezen zo'n duizenden raadsleden en lokale burgemeesters. De verkiezingen zijn een belangrijke test voor de parlementaire en presidentiële verkiezingen die in 2019 en 2020 volgen.
  [naar artikel]
 2. De sterkste Pool: Jaroslaw Kaczynski droomt van een 'vierde republiek' (27/07/2017 - Knack)
  Tot verrassing van velen gebruikte de Poolse president Szydlo Duda zijn veto tegen de door de regering geplande justitiehervorming. Daarmee is de discussie nog niet beslecht. Tenslotte is niet Duda, maar wel Jaroslaw Kaczynski de sterkste man in Polen. Portret van een nationale mythe.
  [naar artikel]
 3. Poolse presidentsverkiezingen blijven voorlopig onbeslist (09/04/2019 - De Morgen)
  In Polen gingen gisteren om 6 uur ’s ochtends de stembureaus open voor het kiezen van een nieuwe president. De verkiezing kwam er nadat president Lech Kaczynski op 10 april omkwam bij een vliegtuigcrash in Rusland. De 26.000 stembureaus bleven open tot 20 uur. De eerste exitpolls gaven de overwinning aan Komorowski met 41 procent tegen 36 procent voor Kaczynski.
  [naar artikel]
 4. Polen eist excuus van Israël voor uitspraak dat inwoners “antisemitisme met de moedermelk hebben binnengekregen” (02/03/2019 - De Morgen)
  Jaroslaw Kaczynski, leider van de Poolse regeringspartij PiS, verwacht excuses van Israël voor uitspraken van premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Buitenlandse Zaken Yisreal Katz. “Die uitspraken waren zeer schandalig”, zei Kaczynski op de Poolse radio RMF FM. Hij eiste een “duidelijke verontschuldiging” van Tel Aviv.
  [naar artikel]
 5. Polen protesteren tegen ‘koninklijke’ begraafplaats president Kaczynski (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 6. Polen steeds meer verdeeld over begrafenis Lech Kaczynski (14/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 7. Polen wil voorlopig euro niet invoeren (13/04/2019 - Metro)
  De Poolse regering houdt voorlopig vast aan de eigen nationale munt. De zloty biedt meer voordelen dan een toetreding tot de eurozone. Dat hebben minister-president Mateusz Morawiecki en partijleider Jaroslaw Kaczynski zaterdag gezegd op een conferentie van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in het Oost-Poolse Lublin. Polen kan vergeleken met de meeste andere EU-landen een duidelijk hogere economische groei voorleggen. Ook de onafhankelijkheid, die de eigen munt biedt, is belangrijk, benadrukten de twee nationaalconservatieve politiekers. “De euro is voor landen die sterk zijn”, verklaarde Kaczynski. De officieuse sterke man van Polen definieerde bedekt een termijn. “Pas als we een benaderend gelijk economisch niveau als Duitsland bereikt hebben.” Polen heeft net als negen andere landen die in 2004 EU-lid werden zich verplicht de euro in te voeren. Een datum is in het toetredingsverdag echter niet vastgelegd. bron: Belga Het bericht Polen wil voorlopig euro niet invoeren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Poolse lokale verkiezingen zijn belangrijke test voor regering (21/10/2018 - De Morgen)
  Vandaag vindt de eerste ronde van de lokale verkiezingen in Polen plaats. De Polen kiezen zo’n duizenden raadsleden en lokale burgemeesters. De verkiezingen zijn een belangrijke test voor de parlementaire en presidentiële verkiezingen die in 2019 en 2020 volgen.
  [naar artikel]
 9. Verkiezingen onder hoogspanning (12/04/2019 - De Morgen)
  Zowel in Polen, Argentinië als Oekraïne trokken de inwoners dit weekend naar de stembus. Vooral de verkiezingen in Polen werden met argusogen gevolgd. De verwachte overwinning van de rechts-populisten kan grote gevolgen hebben voor de Europese koers van het land.
  [naar artikel]
 10. Polen graaft zijn ex-president op (14/11/2016 - De Redactie)
  De Poolse overheid is vandaag een nieuw onderzoek gestart naar een vliegtuigcrash in 2010. Voormalig president Lech Kaczynski liet daarbij het leven.
  [naar artikel]
 11. Polen trekt vandaag naar de stembus (21/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Polen gaan vandaag de stembureaus open voor lokale en regionale verkiezingen. De verkiezingen gelden als een belangrijke graadmeter voor de...
  [naar artikel]
 12. Japanse keizer zinspeelt op aftreden, maar mag niet (08/08/2016 - De Redactie)
  In de Japanse grondwet is niet voorzien dat de keizer kan aftreden. Daarom wil de oude keizer dat zijn taken stilaan worden overgenomen, terwijl hij wel keizer blijft
  [naar artikel]
 13. Polen krijgt billenkoek van Europese Unie (20/12/2017 - Metro)
  De Europese Commissie wil zware sancties tegen Polen treffen. Het land krijgt wel nog de kans om tegemoet te komen aan de klachten van Europa. Polen wordt sinds 2015 geleid door de erg conservatieve katholieke partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van sterke man Jaros?aw Kaczynski en de kersverse premier Mateusz Morawiecki. Sindsdien wordt de rechtstaat in sneltempo afgebouwd. De persvrijheid wordt beperkt en politici oefenen invloed uit op de benoeming van rechters. De EU heeft Polen al regelmatig op het matje geroepen, maar tot nu toe bracht dat geen zoden aan de dijk. Kaczynski was zelf premier tussen 2006 en 2007. Zijn broer Lech Kasczynski was president tot aan zijn dood in april 2010. Hij kwam om het leven door een vliegtuigongeval boven het Russische Smolensk, waardoor het land in nationale rouw gedompeld werd. Nucleaire optie De Europese Commissie wil de strafprocedure onder artikel 7 van het Europees verdrag, de zogeheten ‘nucleaire optie’, gebruiken. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans gezegd. Artikel 7 is nog nooit ingeroepen. In het meest extreme geval kan Polen zelfs zijn stemrecht in de Europese Raad, de ministerraad van de EU, verliezen. De bal komt nu in het kamp van de EU-lidstaten terecht, die over een eventuele sanctie moeten beslissen. De Commissie doet Polen weliswaar een reeks aanbevelingen om de toestand in het land weer te normaliseren. Als de regering aan de Europese kritiek tegemoet komt, wil de Commissie haar procedure weer stopzetten.
  [naar artikel]
 14. Waarom de Polen de EU tegelijk aantrekken en afstoten: 'Dit land is verdeelder dan ooit' (24/05/2019 - Knack)
  Op zondag 26 mei houdt ook Polen Europese verkiezingen. De inzet is niets minder dan de Poolse identiteit, schrijft Polen-correspondent Marc Peirs. 'Wat moet ik in godsnaam met mijn nationalistische oom aanvangen?'
  [naar artikel]
 15. Japanse keizer Akihito treedt af in april 2019 (01/12/2017 - VRT NWS)
  Op 30 april 2019 treedt de Japanse keizer Akihito af. Die datum is vastgelegd na een vergadering met onder andere de parlementsvoorzitter en prins Hitachi, de jongere broer van de keizer.  Op 1 mei 2019 wordt kroonprins Naruhito, de zoon van keizer Akihito, de nieuwe Japanse keizer.
  [naar artikel]
 16. Polen trekt vandaag naar de stembus (21/10/2018 - De Morgen)
  In Polen gaan vandaag de stembureaus open voor lokale en regionale verkiezingen. De verkiezingen gelden als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die regelmatig botst met de Europese Unie.
  [naar artikel]
 17. Japanse keizer mag aftreden (19/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Japanse regering heeft vrijdag een wet goedgekeurd die keizer Akihito toelaat om in december 2018 af te treden. De keizer, die kampt met
  [naar artikel]
 18. Conservatieven op kop bij lokale verkiezingen in Polen (22/10/2018 - Metro)
  De conservatieve partij ligt op kop bij de lokale verkiezingen in Polen, die beschouwd werden als een belangrijke test voor de Poolse regering. In een aantal grote steden, waaronder hoofdstad Warschau, zou de oppositie wel de burgemeester leveren. Dat blijkt zondagavond uit de exitpolls. Officiële uitslagen worden ten vroegste dinsdagavond verwacht. De Polen kozen zondag duizenden raadsleden en burgemeesters. De verkiezingen werden beschouwd als een belangrijke test voor de parlementaire en presidentiële verkiezingen die respectievelijk in de herfst van 2019 en de zomer van 2020 volgen. Het land wordt vandaag geleid door de rechts-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki. De regering is sinds 2015 aan de macht en voerde al heel wat controversiële maatregelen door, die negatief onthaald werden door Europa. Maar de meeste Polen lijken het beleid van de conservatieve regering wel te kunnen smaken, afgaande op de lokale verkiezingen. Die kenden trouwens een recordopkomst van 51,3 procent. Op basis van exitpolls van Ipsos haalt de PiS zondag 32,3 procent van de stemmen. Het burgerplatform dat samengesteld is uit de oppositiepartijen PO en Nowoczesna zou stranden op 24,7 pct. Op de derde plaats komt de Poolse Boerenpartij PSL, met 16,6 procent. In Warschau zou oud-minister Rafal Trzaskowski (PO) winnen, met 54,1 procent van de stemmen. Ook in andere Poolse grootsteden zoals Lodz, Poznan, Lublin en mogelijk ook Wroclaw leidt de oppositie in de exitpolls. In Gdansk en Krakau wordt de burgemeester pas in de tweede ronde verkozen, die op 4 november plaatsvindt. “We halen een resultaat dat een goed teken is voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar”, zei PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski zondagavond. Op basis van deze verkiezingen worden ook regionale parlementen samengesteld. Uit de exitpolls blijkt dat PiS meer absolute meerderheden zou halen en in veel regio’s dus makkelijker het beleid van de nationale regering zou kunnen doordrukken. bron: Belga Het bericht Conservatieven op kop bij lokale verkiezingen in Polen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Conservatieven op kop bij lokale verkiezingen in Polen (22/10/2018 - Metro)
  De conservatieve partij ligt op kop bij de lokale verkiezingen in Polen, die beschouwd werden als een belangrijke test voor de Poolse regering. In een aantal grote steden, waaronder hoofdstad Warschau, zou de oppositie wel de burgemeester leveren. Dat blijkt zondagavond uit de exitpolls. Officiële uitslagen worden ten vroegste dinsdagavond verwacht. De Polen kozen zondag duizenden raadsleden en burgemeesters. De verkiezingen werden beschouwd als een belangrijke test voor de parlementaire en presidentiële verkiezingen die respectievelijk in de herfst van 2019 en de zomer van 2020 volgen. Het land wordt vandaag geleid door de rechts-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki. De regering is sinds 2015 aan de macht en voerde al heel wat controversiële maatregelen door, die negatief onthaald werden door Europa. Maar de meeste Polen lijken het beleid van de conservatieve regering wel te kunnen smaken, afgaande op de lokale verkiezingen. Die kenden trouwens een recordopkomst van 51,3 procent. Op basis van exitpolls van Ipsos haalt de PiS zondag 32,3 procent van de stemmen. Het burgerplatform dat samengesteld is uit de oppositiepartijen PO en Nowoczesna zou stranden op 24,7 pct. Op de derde plaats komt de Poolse Boerenpartij PSL, met 16,6 procent. In Warschau zou oud-minister Rafal Trzaskowski (PO) winnen, met 54,1 procent van de stemmen. Ook in andere Poolse grootsteden zoals Lodz, Poznan, Lublin en mogelijk ook Wroclaw leidt de oppositie in de exitpolls. In Gdansk en Krakau wordt de burgemeester pas in de tweede ronde verkozen, die op 4 november plaatsvindt. “We halen een resultaat dat een goed teken is voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar”, zei PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski zondagavond. Op basis van deze verkiezingen worden ook regionale parlementen samengesteld. Uit de exitpolls blijkt dat PiS meer absolute meerderheden zou halen en in veel regio’s dus makkelijker het beleid van de nationale regering zou kunnen doordrukken. Bron: Belga   Het bericht Conservatieven op kop bij lokale verkiezingen in Polen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Oppositie wint in grote steden van Polen, conservatieven domineren in regio’s (04/11/2018 - Metro)
  De liberale oppositie in Polen zal de meeste grote steden van het land controleren na de lokale verkiezingen van zondag, terwijl de conservatieve regeringspartij er geen enkele kon veroveren, zo geven de peilingen aan de uitgang van de stembureaus aan. Volgens de exitpolls waarover de grote televisiezenders van het land berichtten, haalden de kandidaten van de oppositie in Krakau, Gdansk en Kielce ruim 64 procent van de stemmen in de tweede ronde van de verkiezingen. In de eerste ronde behaalden de oppositiekandidaten meer dan 50 procent van de stemmen in Warschau, Lodz, Poznan, Lublin en Wroclaw. Als dit resultaat bevestigd wordt door de kiescommissie, betekent het een belangrijke terugslag voor de regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) van Jaroslaw Kaczynski in de grote steden. De PiS ging er bij de eerste ronde op 21 oktober wel sterk op vooruit in de regio’s. De conservatieve partij is de grootste in negen van de zestien regionale parlementen, met een absolute meerderheid in zes daarvan. Voor die verkiezingen had de partij in slechts één regionaal parlement zo’n meerderheid. De alliantie tussen het Burgerplatform (PO) van onder meer Europees president Donald Tusk en Nowocszesna (Modern) is de grootste in zeven regionale parlementen, maar behaalt pas in een daarvan de meerderheid. Bron: Belga   Het bericht Oppositie wint in grote steden van Polen, conservatieven domineren in regio’s verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Polen eist excuus van Israël voor uitspraak dat inwoners “antisemitisme met de moedermelk hebben binnengekregen” (02/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Jaroslaw Kaczynski, leider van de Poolse regeringspartij PiS, verwacht excuses van Israël voor uitspraken van premier Benjamin Netanyahu en...
  [naar artikel]
 22. Voor het eerst een Japanse keizer op pensioen (13/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De 82-jarige keizer Akihito van Japan wil in de komende jaren aftreden. Dit meldt de publieke omroep NHK. Als de keizer 'met pensioen gaat', zou
  [naar artikel]
 23. Broer wil verongelukte president laten opgraven (15/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  De voormalige Poolse president Lech Kaczynski en andere slachtoffers van de vliegtuigcrash ruim zes jaar geleden in het Russische Smolensk moeten opgegraven worden uit hun graven. Dat zegt Jaroslaw Kaczynski, tweelingbroer van Lech en topman van de regerende PiS-partij.
  [naar artikel]
 24. ‘Tweelingtorens’ besmeuren blazoen van Poolse toppoliticus (31/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  WarschauTot nog toe kon niemand Jaroslaw Kaczynski, chef van Polens regerende ultraconservatieve Recht en Gerechtigheidspartij, betrappen op zucht naar gewin. Maar nu zijn er de Kaczynski-tapes, waarop de onkreukbare leider zich toch wel erg betrokken toont bij een grote (mislukte) immobiliëndeal in hoofdstad Warschau.
  [naar artikel]
 25. Conservatieven op kop bij lokale verkiezingen in Polen (22/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De conservatieve partij ligt op kop bij de lokale verkiezingen in Polen, die beschouwd werden als een belangrijke test voor de Poolse regering. In een aantal grote steden, waaronder hoofdstad Warschau, zou de oppositie wel de burgemeester leveren. Dat blijkt zondagavond uit de exitpolls. Officiële uitslagen worden ten vroegste dinsdagavond verwacht.
  [naar artikel]
 26. Het geschenk van de zonnegodin: de drie kroonjuwelen van de Japanse keizer (30/04/2019 - VRT NWS)
  De kroning van de Japanse kroonprins Naruhito tot keizer is volledig als hij de drie oude kroonjuwelen in ontvangst neemt. Die zijn voor de gelegenheid uit hun schrijnen elders in Japan gehaald. De laatste keer dat die nog samen waren, was bij de kroning van de keizer die nu aftreedt, keizer Akihito in 1989.
  [naar artikel]
 27. Conservatieven op kop bij lokale verkiezingen in Polen (22/10/2018 - Knack)
  De lokale verkiezingen in Polen worden beschouwd werden als een belangrijke test voor de Poolse regering. In een aantal grote steden, waaronder hoofdstad Warschau, zou de oppositie wel de burgemeester leveren. Dat blijkt zondagavond uit de exitpolls. Officiële uitslagen worden ten vroegste dinsdagavond verwacht.
  [naar artikel]
 28. Oppositie wint verkiezingen in grote steden van Polen, conservatieven domineren in regio's (04/11/2018 - Knack)
  De liberale oppositie in Polen zal de meeste grote steden van het land controleren na de lokale verkiezingen van zondag, terwijl de conservatieve regeringspartij er geen enkele kon veroveren, zo geven de peilingen aan de uitgang van de stembureaus aan.
  [naar artikel]
 29. Parlementsverkiezingen in Polen: ook Polen bij ons maken zich zorgen over hun land van herkomst (12/10/2019 - VRT NWS)
  Zondag kiezen de Polen een nieuw parlement en volgens de peilingen zal regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid de verkiezingen opnieuw met voorsprong winnen. De rechts-conservatieve partij is omstreden omdat ze volgens tegenstanders de democratie in gevaar zou brengen. In ons land wonen zo'n 70.000 Polen. VRT NWS sprak met enkele van hen over hoe zij hun land van herkomst hebben zien veranderen.
  [naar artikel]
 30. Tragisch einde van een volksheld (09/04/2019 - De Morgen)
  ‘Nog is Polen niet verloren.’ Dat ene zinnetje uit de Poolse nationale hymne vat het leed van vele eeuwen samen. Verloren zal Polen ook niet zijn door het plotse en tragische verlies van zijn staatshoofd, maar verslagenheid is er overal. Lech Kaczynski (60), die samen met zijn broer Jaroslaw tijdelijk de Poolse politiek beheerste, was een kleine volksheld die zijn sporen in de anticommunistische strijd verdiende, maar die ook in eigen land niet helemaal onomstreden was.
  [naar artikel]
 31. “Italië en Polen moeten tegengewicht bieden aan Frans-Duitse as” (09/01/2019 - Metro)
  Na de Europese verkiezingen van einde mei moet de Europese Unie op een andere leest worden geschoeid. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini gezegd tijdens een bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau. Hij wil dat Italië en Polen de wegbereiders worden van een veiliger, minder bureaucratisch Europa en een tegengewicht bieden aan de Frans-Duitse as die de EU al jaren domineert. Salvini, die ook de leider is van de extreemrechtse regeringspartij Lega, maakte zijn opmerkingen na een ontmoeting met zijn Poolse ambtgenoot Joachim Brudzinski. Hij vindt dat de EU na de verkiezingen een andere weg moet inslaan. In Warschau zag Salvini ook de sterke man van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), oud-premier Jaroslaw Kaczynski. Beide politici spraken over een mogelijke herverkaveling van het politieke landschap in het Europees Parlement na de verkiezingen. In het Europees Parlement zit de PiS momenteel met onder meer N-VA en de Britse Conservatieven in de fractie Europese Conservatieven en Hervormers, maar met name Salvini zou willen bouwen aan een nieuwe, grote eurosceptische fractie. Zelf maken Salvini en de Lega deel uit van Europa van Naties en Vrijheid, samen met onder meer Vlaams Belang, de Oostenrijkse regeringspartij FPÖ en de Franse Rassemblement National van Marine Le Pen. Het was een “lang, positief en concreet” onderhoud, aldus Salvini, die “voor 90 procent” akkoord was met de Pool. Over de relaties met Moskou werd niet gesproken, erkende de extreemrechtse leider. Hij stelde Kaczynski voor om samen te werken aan een programma. “Ik heb een contract voor Europa voorgesteld, om de meningsverschillen tussen partijen, die het gevolg zijn van geografie en culturele tradities, te overbruggen”, besloot Salvini, die naar eigen zeggen “niet met een afgewerkt product naar Warschau is gekomen”. De woordvoerster van de PiS liet na afloop dan weer weten dat het onderhoud met Salvini “de weg heeft geopend naar latere contacten” en dat er ook is gesproken over zaken waarover de twee partijen het niet eens zijn. De vraag blijft zo dus open of de kloof tussen de Lega en de PiS te overbruggen is. Op verschillende terreinen staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Zo is Salvini uitgesproken pro-Rusland, terwijl president Vladimir Poetin een van de aartsvijanden van Kaczynski is. Op het vlak van migratie houdt zowel de Lega als de PiS er strenge standpunten op na, maar van de solidariteit waar Italië al jaren om vraagt, willen Polen en een handvol andere Oost-Europese lidstaten dan weer niet weten. bron: Belga Het bericht “Italië en Polen moeten tegengewicht bieden aan Frans-Duitse as” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. IN BEELD. Veel mooi volk op de inhuldiging van Japanse keizer Naruhito (22/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De 59-jarige Japanse keizer Naruhito volgende zijn vader Akihito op 1 mei al op als keizer van Japan, maar werd pas vandaag met een eeuwenoude...
  [naar artikel]
 33. Weg ligt open voor Japanse keizer om af te treden (19/05/2017 - De Redactie)
  De Japanse regering heeft een wet goedgekeurd die keizer Akihito toelaat om in december 2018 af te treden. De keizer, die kampt met gezondheidsproblemen, had zelf in augustus vorig jaar laten weten dat hij graag zou aftreden.
  [naar artikel]
 34. Ajax stelt Marcel Keizer aan als nieuwe hoofdcoach (17/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ajax heeft bekendgemaakt dat Marcel Keizer komend seizoen de nieuwe hoofdcoach wordt. Keizer komt over van Jong Ajax en volgt Peter Bosz op, die al na één seizoen vertrok naar Borussia Dortmund. Keizer tekende als T1 een contract van twee jaar, met een optie op nog een extra jaar.
  [naar artikel]
 35. Na de rouw komt de realiteit (11/04/2019 - De Morgen)
  Het Poolse publiek heeft sinds gisteren op het presidentiële paleis in Warschau afscheid genomen van president Lech Kaczynski, die zaterdag omkwam tijdens een vliegtuigcrash in het Russische Smolensk. Kaczynski reisde daarheen om in het dorp Katyn hulde te brengen aan de meer dan twintigduizend Poolse burgers die daar in 1940 door de Sovjetveiligheidsdienst NKVD op bevel van Stalin werden vermoord.
  [naar artikel]
 36. Treedt de Japanse keizer af? Maandag wellicht meer duidelijkheid (05/08/2016 - De Redactie)
  De Japanse keizer Akihito spreekt maandag in een videoboodschap zijn bevolking toe. Dat heeft het officiële agentschap van het keizerlijk paleis aangekondigd. Een drietal weken geleden was het gerucht opgedoken dat de keizer zou willen aftreden.
  [naar artikel]
 37. Normaal gesproken sterft een Japanse keizer in het harnas, keizer Akihito trad vandaag af (30/04/2019 - De Morgen)
  De Japanse keizer Akihito heeft dinsdag tijdens een korte ceremonie in het paleis in Tokio afstand gedaan van de troon. ‘Ik bedank de mensen dat ze me hebben geaccepteerd in mijn rol als symbool van de staat.’
  [naar artikel]
 38. Europees Hof dreigt met zware dwangsommen als Polen oerbos blijft kappen (20/11/2017 - Knack)
  Het Europees Hof van Justitie legt Polen een dwangsom van minstens 100.000 euro per dag op als het niet stopt met het kappen van bomen in het vermaarde woud van Bialowieza, een van de weinig overblijvende oerbossen van Europa.
  [naar artikel]
 39. Japanse keizer Akihito start met rituelen voor aftreding (12/03/2019 - De Morgen)
  De Japanse keizer Akihito is vandaag gestart met de reeks ceremonies naar aanleiding van zijn aftreding, die volgende maand gepland is. Het is de eerste keer in 200 jaar dat er een keizer aftreedt.
  [naar artikel]
 40. Japanse keizer Akihito treedt vandaag af (30/04/2019 - De Morgen)
  De Japanse keizer Akihito treedt vandaag af tijdens een ceremoniële viering in het keizerlijke paleis in Tokio. Hij wordt de eerste Japanse keizer sinds Kokaku in 1817 die nog bij leven plaats maakt voor zijn opvolger, zijn zoon Naruhito. De keizer vertolkt een vooral ceremoniële rol in Japan, met een focus op publiek engagement met de burgers en de ontmoeting van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.
  [naar artikel]
 41. "Ik bid voor vrede": Historische troonsafstand van Japanse keizer Akihito (30/04/2019 - VRT NWS)
  Met een dag van rituelen en ceremonies is keizer Akihito (85) afgetreden als 125e keizer van Japan. Met de woorden "ik bid voor vrede" nam Akihito afscheid van de troon. Zijn oudste zoon kroonprins Naruhito (59) volgt hem morgen op. De troonsafstand is historisch: het is al meer dan 200 jaar geleden dat een Japanse keizer vrijwillig terugtreedt.
  [naar artikel]
 42. Piet Keizer, de legendarische linksbuiten van Ajax, is overleden (11/02/2017 - Sporza)
  Enkele maanden na Johan Cruijff is met Piet Keizer een tweede lid van de Gouden Ajax-generatie van de jaren 70 overleden. Piet Keizer leed al een tijdje aan een ongeneeslijke ziekte.
  [naar artikel]
 43. Moeten alle rechters eruit? (19/07/2017 - De Morgen)
  In Polen wil minister van Justitie Zbigniew Ziobro alle 93 rechters van het Hooggerechtshof vervroegd met pensioen sturen en vervangen door kandidaten uit zijn eigen koker. Volgens kenners een zet om zijn eigen machtsbasis te vergroten, met oog op de opvolgingsstrijd nu de Poolse sterke man Kaczynski de 70 nadert.
  [naar artikel]
 44. Moeten alle rechters eruit? (06/04/2019 - De Morgen)
  In Polen wil minister van Justitie Zbigniew Ziobro alle 93 rechters van het Hooggerechtshof vervroegd met pensioen sturen en vervangen door kandidaten uit zijn eigen koker. Volgens kenners een zet om zijn eigen machtsbasis te vergroten, met oog op de opvolgingsstrijd nu de Poolse sterke man Kaczynski de 70 nadert.
  [naar artikel]
 45. Jaroslaw Kaczynski haalt hard uit naar Poolse president en regering (07/04/2019 - De Morgen)
  De leider van de Poolse conservatieven, Jaroslaw Kaczynski haalt in een interview met het rechtse weekblad Gazeta Polska hard uit naar premier Donald Tusk en naar president Bronislaw Komorowski.
  [naar artikel]
 46. Jos De Meyer (CD&V) stopt na verkiezingen met nationale politiek (23/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (68) komt niet meer op bij de verkiezingen van 26 mei en stopt nadien met de nationale politiek. De Meyer, die in...
  [naar artikel]
 47. Poolse verkiezingen: alle politieke records gesneuveld, maar wat nu met Europa en wat met Polen zelf? (14/10/2019 - VRT NWS)
  De Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid heeft een klinkende verkiezingsoverwinning geboekt. Nu de Poolse verkiezingsuitslag bekend is en het politieke stof is gaan liggen, is de hamvraag: wat betekent die overwinning voor de toekomst van Polen en de Europese Unie? Onze man in Polen wikt en weegt en sprak met drie vooraanstaande functionarissen van de zegevierende regeringspartij.
  [naar artikel]
 48. Neef van Ajax-legende Piet Keizer volgt Peter Bosz op in Amsterdam (17/06/2017 - Sporza)
  Marcel Keizer is de nieuwe coach van Ajax. De relatief onbekende Keizer had afgelopen seizoen Jong Ajax onder zijn hoede. Hij is de opvolger van Peter Bosz, die naar Dortmund is vertrokken.
  [naar artikel]
 49. Donald Tusk verhoord in onderzoek naar vliegtuigcrash Kaczynski (03/08/2017 - Knack)
  Europees president Donald Tusk is donderdag als getuige verhoord in het onderzoek naar de vliegtuigcrash in 2010 in het Russische Smolensk waarbij toenmalig Pools president Lech Kaczynski en 95 anderen om het leven kwamen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.