Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
20:31 uur

‘Ziekenhuizen kunnen goedkoper, maar het zal eerst geld kosten'

De Tijd

09/10/2019 - 18:25

18:23 Ondanks alle problemen in de Vlaamse ziekenhuiswereld is er reden tot optimisme, zegt Wouter De Ploey, de CEO van het grootste algemeen ziekenhuis van Vlaanderen. ‘Maar er moet wel bewogen worden.’


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa maakt internationale transacties in euro goedkoper (14/02/2019 - Metro)
  Internationale transacties in euro’s worden goedkoper. Het Europees Parlement heeft een eerder politiek akkoord daarover met de lidstaten vandaag goedgekeurd. Concreet zal wie in een Europese lidstaat buiten de eurozone geld overschrijft, geld afhaalt aan de bankautomaat of betaalt in euro’s, daar binnenkort even veel kosten voor aangerekend krijgen als bij een binnenlandse betaling in de plaatselijke valuta. De vergoedingen voor grensoverschrijdende betalingen in euro’s zullen door de nieuwe regels zeer laag zijn of soms zelfs helemaal niets kosten. Dat is goed nieuws voor consumenten en bedrijven in niet-eurolanden, die tot nu niet konden profiteren van de eengemaakte betaalmarkt. Maar de nieuwe Europese verordening betekent ook goed nieuws voor wie reist of winkelt in het buitenland, want hij zal beter op de hoogte moeten worden gebracht van de kosten van het wisselen van valuta. “Het spreekt voor zich dat mensen in Europa altijd op transparante wijze geldtransacties moeten kunnen uitvoeren, zonder dat ze daarvoor een te grote kost moeten betalen”, reageert Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “Deze verordening zal veel ondernemingen én toeristen voordeel bijbrengen.” bron: Belga Het bericht Europa maakt internationale transacties in euro goedkoper verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Energie kan volgens N-VA 115 euro goedkoper per gezin (01/03/2017 - De Tijd)
  10:47 Eenvoudiger intercommunales en meer transparantie over de echte kosten, kunnen de energiefactuur voor een gemiddeld gezin 115 euro goedkoper maken, zegt de N-VA.
  [naar artikel]
 3. Antwerpse ziekenhuizen groeperen zich om te besparen (31/10/2016 - De Tijd)
  18:09 AZ Klina Brasschaat stapt in het Antwerpse zorgnetwerk, waar al drie ziekenhuizen toe behoren. De ziekenhuizen willen elkaar aanvullen en zo efficiënter omgaan met kosten.
  [naar artikel]
 4. Van 100 tot 2000 euro: "Kosten van ziekenhuisvervoer komen te vaak op schouders van patiënt terecht" (30/12/2019 - VRT NWS)
  Wanneer patiënten tijdens hun behandeling tussen twee ziekenhuizen worden vervoerd, en in dat tweede ziekenhuis overnachten, komen de kosten daarvan op hun schouders terecht. Dat klaagt het socialistische ziekenfonds aan. Ze wijzen erop dat die kosten ook erg uiteenlopen: van ruim 100 euro tot zelfs 2000 euro. Doordat ziekenhuizen vanaf januari meer gaan samenwerken, kan het vervoer tussen ziekenhuizen toenemen, en kan het aantal patiënten in die situatie ook stijgen.
  [naar artikel]
 5. "Artsen én patiënten zullen besparingen op ziekenhuizen voelen" (18/10/2016 - De Redactie)
  Niet 52 maar 100 miljoen euro: zo veel moeten de ziekenhuizen besparen, zo blijkt uit de begroting. Zorgnet Icuro, netwerk van zorgorganisaties, vreest dat de ziekenhuizen de kosten deels zullen afwenden op de patiënt én dat ze zullen besparen op personeel.
  [naar artikel]
 6. Ruzie met Qatar kan regio miljarden kosten (05/06/2017 - De Tijd)
  17:43 De gevolgen voor de wereldeconomie zijn wellicht beperkt, maar de toenemende spanningen in de Golf kunnen de regio veel geld kosten.
  [naar artikel]
 7. CM-voorzitter: "1 op de 4 ziekenhuizen kan zonder problemen dicht" (05/04/2017 - De Redactie)
  Minister van Volksgezondheid De Block wil ziekenhuizen meer laten netwerken en samenwerken, maar CM-voorzitter Luc Van Gorp vindt dat we nog verder kunnen gaan en een groot aantal ziekenhuizen kunnen sluiten.
  [naar artikel]
 8. De Croo wil dat migranten goedkoper geld naar thuisland kunnen sturen (16/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil het voor migranten goedkoper maken om geld naar hun thuisland te sturen.
  [naar artikel]
 9. De Block: 'Ziekenhuizen moeten minder kosten maken' (27/11/2016 - Knack)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat de ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken en zo minder kosten maken. Dat zei ze in De zevende dag. De Block wil een burn-out ook laten erkennen als beroepsziekte.
  [naar artikel]
 10. De Croo wil dat migranten goedkoper geld naar thuisland kunnen sturen (16/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil het voor migranten goedkoper maken om geld naar hun thuisland te sturen. Die zogenaamde ‘remittances’ verhogen immers de koopkracht en zwengelen zo de lokale economie aan in ontwikkelingslanden, argumenteert de minister. Hij is van plan banken en transferagentschappen aan te spreken.
  [naar artikel]
 11. Ziekenhuizen vergelijken? Vanaf nu kan het online tot in de details (19/12/2019 - VRT NWS)
  55 Vlaamse ziekenhuizen maken voor het eerst alle resultaten openbaar van de peilingen die ze elk jaar houden bij hun patiënten. De resultaten staan op de website "www.zorgkwaliteit.be". Bezoekers kunnen er per ziekenhuis nagaan hoe ze beoordeeld worden door hun patiënten. Ook kunnen ze er verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken.
  [naar artikel]
 12. Nog altijd maar 1 op de 3 ziekenhuizen laat patiënten kosten online berekenen (17/04/2018 - VRT NWS)
  Hoeveel kost een behandeling of opname in een ziekenhuis? Op amper 1 op de 3 ziekenhuiswebsites kunt u dat berekenen, zo blijkt uit onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM). De situatie is met name schrijnend bij de Brusselse en Waalse ziekenhuizen.
  [naar artikel]
 13. Ziekenhuizen mogen lenen bij Vlaamse vergrijzingsfonds (26/12/2018 - De Tijd)
  01:05 Vlaanderen zet jaarlijks geld opzij om de toekomstige kosten van de vergrijzing op te vangen. Een deel van dat bedrag kan vanaf nu al meteen naar nieuwe investeringen in welzijn gaan.
  [naar artikel]
 14. Zonhovense zamelt geld in voor 170 speelgoedauto’s voor ziekenhuizen (01/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  In amper vijf dagen heeft Kelly Cuppens, oprichter van de populaire Facebookgroep ‘Drukke mama’s’, 6.738 euro ingezameld. Met dat geld kan ze 170 Didicars, zelfrijdende speelgoedauto’s, doneren aan ziekenhuizen.
  [naar artikel]
 15. Fout in Tax-on-web kan je geld kosten (10/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Wie dit weekend al zijn belastingaangifte in orde wil brengen, let beter op. Eén van de ‘wizards’ die u in Tax-on-web helpen met het invullen van uw aangifte, bevat nog verouderde informatie. Dat kan u geld kosten.
  [naar artikel]
 16. Supporteren voor Rode Duivels kan u geld kosten (19/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het WK voetbal is volop bezig en dat is er overal aan te zien. Belgische driekleuren draperen gevels en auto’s rijden rond met vlaggetjes en spiegelhoesjes. Maar let op. Die Rode Duivelsmania kan u geld kosten, waarschuwen professor belastingrecht aan de VUB Michel Maus en de federale politie.
  [naar artikel]
 17. Supporteren voor Rode Duivels kan u geld kosten (19/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het WK voetbal is volop bezig en dat is er overal aan te zien. Belgische driekleuren draperen gevels en auto’s rijden rond met vlaggetjes en spiegelhoesjes. Maar let op. Die Rode Duivelsmania kan u geld kosten, waarschuwen professor belastingrecht aan de VUB Michel Maus en de federale politie.
  [naar artikel]
 18. Federaal 'cadeautje' van €5,5 miljard (11/04/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse regering worstelt met een factuur van maar liefst 5,5 miljard euro voor de ziekenhuizen. Die bevoegdheid is overgekomen van het federale niveau, maar de nodige centen niet. 'Ziekenhuizen wachten al meer dan een jaar op geld', zegt Zorgnet Vlaanderen.
  [naar artikel]
 19. Uw notariskosten kunnen wél goedkoper (06/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Als u een woning koopt, dan ontsnapt u niet aan de kosten voor de notaris. Toch zijn er manieren om die uitgaven te drukken. We bezorgen u een...
  [naar artikel]
 20. Prada schenkt afdelingen intensieve zorgen aan drie ziekenhuizen (17/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In navolging van heel wat andere grote namen uit de modewereld schiet nu ook Prada te hulp in het zwaar getroffen Italië. Het doneert in plaats van geld zes afdelingen aan drie ziekenhuizen in Milaan om zo meer patiënten met het coronavirus op te kunnen vangen.
  [naar artikel]
 21. ‘Samen gaan we deze duivel terug in zijn kot kunnen krijgen’: aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen daalt voor het eerst (08/04/2020 - De Morgen)
  Er vielen opnieuw 487 doden te betreuren in België. Maar er is ook goed nieuws: voor het eerst sinds de uitbraak daalt het aantal opgenomen coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Dat maakte het federaal crisiscentrum vandaag bekend.
  [naar artikel]
 22. Goedkoper pendelen in vier stappen (29/03/2019 - De Morgen)
  Vergeet de luxe van de bedrijfswagen die u elke maand honderden euro's extra zal kosten. Overweeg in plaats daarvan te downsizen en een goedkoper model met een minder krachtige motor aan te schaffen. Het is slechts een van de vier simpele manieren om uw transportkosten te verminderen.
  [naar artikel]
 23. Nieuw op 1 februari – De Lijn verandert tarieven: sms-ticket 18 procent duurder (27/01/2020 - Metro)
  De Lijn verandert zijn tarieven op 1 februari. Het gaat in de meeste gevallen om beperkte prijsverhogingen, en een enkele rit met een klassiek biljet wordt zelfs goedkoper. De prijs van het populaire sms-ticket stijgt wel met 18 procent. Het sms-ticket zal vanaf februari niet langer 2,25 euro maar wel 2,65 euro kosten (inclusief operatorkost van 0,15 euro). Wie een smartphone heeft, is veel goedkoper af met een m-ticket via een app. De prijs daarvan blijft 1,8 euro. Ook een groepsticket voor tien of meer personen wordt fors duurder: van 1,30 euro per rit naar 1,60 euro per rit (+23 procent). De dagpas zal dan weer zowel op kaart als digitaal 7,5 euro kosten. Momenteel is dat in de app nog 6 euro, en via de verkooppunten 7 euro. De prijs van de tienrittenkaarten blijft onveranderd: 16 euro op een kaartje of 15 euro via de smartphone. Een biljet voor een enkele rit in voorverkoop wordt zelfs goedkoper: van 3 naar 2,5 euro. Dat ticket bij de chauffeur kopen met cash kan nog tot 1 juli, maar dan kost de rit wel nog 3 euro. De abonnementen tot slot worden ook wat duurder, behalve de maandabonnementen. Een Omnipas, een abonnement voor 25- tot 64-jarigen, gaat bijvoorbeeld van 319 naar 329 euro per jaar. Het abonnement voor 65-plussers zal 55 euro in plaats van 54 euro per jaar kosten. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 februari – De Lijn verandert tarieven: sms-ticket 18 procent duurder verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Wijkgezondheidscentra even duur voor ziekteverzekering, iets beter voor patiënt (08/12/2017 - Metro)
  De wijkgezondheidscentra kosten even veel aan de ziekteverzekering dan de traditionele eerstelijnszorg, bijvoorbeeld bij de huisarts. Voor de patiënt zijn ze goedkoper en op verschillende kwaliteitsindicatoren scoren ze zelfs iets beter. Dat zegt het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Een jaar geleden werden nieuwe erkenningsaanvragen voor medische huizen en gezondheidscentra in de koelkast geplaatst in afwachting van een audit van KPMG binnen de sector. Maar de sector betwist de ingreep en ziet er een blokkering in van de toegang tot de gezondheidszorg voor de meest kwetsbare patiënten. Nu is er dus een evaluatie van het samenwerkingsverband van de ziekenfondsen. “Ze kosten meer in de eerste lijn, maar dat geld wordt gerecupereerd”, zegt Michiel Callens van IMA. Die eerste lijn bestaat uit huisartsen, kinesitherapie of verzorging. In de tweede lijn, dus ziekenhuizen, geneesmiddelen, woonzorgcentra en dies meer, kosten de patiënten minder aan de ziekteverzekering omdat ze bijvoorbeeld minder naar het ziekenhuis gaan. Hij wijst nog op andere voordelen: “de patiënten nemen meer deel aan screenings, ouderen zijn er beter gevaccineerd tegen griep, de centra schrijven meer generische geneesmiddelen voor en gebruiken minder antibiotica, ze volgen beter de richtlijnen rond antibiotica … De kwaliteit is er in globo iets hoger.” Het systeem heeft daarom volgens IMA duidelijk een plaats in de gezondheidszorg. Volgens het kabinet De Block is de studie een nuttig aanvulling, die een globaal beeld geeft. Maar een audit is nodig om de grote variabiliteit in kaart brengen. Het definitieve auditrapport wordt eind dit of begin volgend jaar verwacht. Voorts plaatst het kabinet ook vraagtekens bij de conclusie dat de tweedelijnszorg goedkoper is bij de medische huizen, omdat patiënten er gemiddeld een stuk jonger zijn. bron: Belga
  [naar artikel]
 25. ‘Overheid verstuurt goedkoper brieven (12/05/2017 - De Standaard)
  De federale administratie gaat elk jaar bijna 5 miljoen euro besparen door goedkoper brieven te versturen. De overheidsdiensten, politie en defensie kunnen voortaan immers gebruikmaken van Fedopress, de drukkerij van de FOD Financiën. 'Een digitale verzending zou nog goedkoper en sneller gaan, maar dat is nu eenmaal niet voor alles toegelaten', zegt minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA).
  [naar artikel]
 26. STANDPUNT. Politici hebben geen geld voor cadeautjes (25/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Open Vld en N-VA willen de kosten voor consultaties bij een psycholoog terugbetalen voor mensen met obesitas. Dat is een interessant idee, omdat psychologen een sleutelrol kunnen spelen bij het overwinnen van het gewichtsprobleem. Maar het is maar de vraag of de overheid voldoende geld heeft om veel sessies bij psychologen terug te betalen.
  [naar artikel]
 27. Deze smartphones kosten een pak minder geld (24/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De toptoestellen onder de smartphones kosten vaak 500 euro of meer, met bekende uitschieters boven de 1.000 euro. Geen zin om zoveel geld uit te...
  [naar artikel]
 28. ‘Ziekenhuizen wachten al meer dan jaar op geld’ (22/09/2016 - De Standaard)
  De Vlaamse regering worstelt met een factuur van 5,5 miljard euro voor de ziekenhuizen nadat de bevoegdheid is overgekomen van het federale niveau. Dat schrijf Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 29. Ziekenhuizen kunnen pensioenen niet meer betalen (15/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  De uitbetaling van de pensioenen van het vastbenoemde personeel bij de openbare ziekenhuizen komt in het gedrang. Ze hebben samen een latente pensioenschuld van 10 miljard euro. Ook al nemen openbare ziekenhuizen geen statutairen meer aan, toch blijven ze verantwoordelijk voor de pensioenlast van hun vastbenoemden. Maar de afdrachen in de pensioenkas dalen.
  [naar artikel]
 30. AzG: "Nog slechts twee ziekenhuizen in Aleppo over waar mensen kunnen geopereerd worden" (28/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gewonde of zieke inwoners van het belegerde Oost-Aleppo kunnen nog maar in twee ziekenhuizen terecht voor een operatie. Door de nieuwe
  [naar artikel]
 31. Eerst geld kosten, dan opbrengen (07/10/2019 - Het Nieuwsblad)

  [naar artikel]
 32. ACV: 'Lagere minimumlonen kosten de staat geld' (07/04/2019 - De Morgen)
  Een verlaging van de minimumlonen voor jongeren gaat geld kosten, en vooral: het wordt een maat voor niets. Dat vreest het ACV. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) begrijpt de commotie niet.
  [naar artikel]
 33. Zo jaagt het ziekenhuis u (stiekem) op kosten (05/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vier op de tien Belgische ziekenhuizen zijn verlieslatend. En dus doen ze er alles aan om hun inkomsten te verhogen. “Dat geldt ook voor de kosten die ze aanrekenen aan de patient”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM, dat vandaag haar nieuwe Ziekenhuisbarometer voorstelt.
  [naar artikel]
 34. Zes nieuwe sterfgevallen in Limburg: druk op grootste ziekenhuizen neemt toe (05/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vrijdag stierven er in de Limburgse ziekenhuizen 6 patiënten aan de gevolgen van corona. Voor het eerst in veertien dagen moest het Sint-Trudo geen patiënten verplaatsen naar een ander ziekenhuis, maar de druk op de twee grootste ziekenhuizen neemt wel toe.
  [naar artikel]
 35. Verzekeraar ten strijde tegen hoge ereloonsupplementen Verzekeraar ten strijde tegen hoge ereloonsupplementen (09/03/2018 - Metro)
  Met een speciale polis zet verzekeraar en marktleider DKV ziekenhuizen via patiënten onder druk om de ereloonsupplementen in te dijken. Dat schrijft De Standaard vandaag. Wie bij een ziekenhuisopname voor een eenpersoonskamer kiest, moet een behoorlijk deel van de factuur uit eigen zak betalen. Dat bedrag stijgt jaar na jaar. DKV dwingt de ziekenhuizen nu om de prijsstijgingen af te remmen. DKV doet dat door een nieuw soort polis te introduceren. In een brief gericht aan alle ziekenhuisdirecties, kondigt de verzekeraar aan dat patiënten die voor die nieuwe polis kiezen in principe in alle ziekenhuizen op vrijwel volledige terugbetaling van hun hospitalisatiekosten kunnen rekenen – behalve in ­ziekenhuizen waar de supplementen in een jaar tijd te sterk zijn gestegen. Klanten moeten daar 20 procent van de kosten zelf dragen. Deze zomer maakt DKV voor het eerst de balans op van welke ziekenhuizen aan zijn voorwaarden voldoen. Die lijst van ‘partner­ziekenhuizen’ is online raadpleegbaar voor iedereen. Met een speciale polis zet verzekeraar en marktleider DKV ziekenhuizen via patiënten onder druk om de ereloonsupplementen in te dijken. Dat schrijft De Standaard vandaag. Wie bij een ziekenhuisopname voor een eenpersoonskamer kiest, moet een behoorlijk deel van de factuur uit eigen zak betalen. Dat bedrag stijgt jaar na jaar. DKV dwingt de ziekenhuizen nu om de prijsstijgingen af te remmen. DKV doet dat door een nieuw soort polis te introduceren. In een brief gericht aan alle ziekenhuisdirecties, kondigt de verzekeraar aan dat patiënten die voor die nieuwe polis kiezen in principe in alle ziekenhuizen op vrijwel volledige terugbetaling van hun hospitalisatiekosten kunnen rekenen – behalve in ­ziekenhuizen waar de supplementen in een jaar tijd te sterk zijn gestegen. Klanten moeten daar 20 procent van de kosten zelf dragen. Deze zomer maakt DKV voor het eerst de balans op van welke ziekenhuizen aan zijn voorwaarden voldoen. Die lijst van ‘partner­ziekenhuizen’ is online raadpleegbaar voor iedereen. bron: Belga
  [naar artikel]
 36. Verzekeraar ten strijde tegen hoge ereloonsupplementen Verzekeraar ten strijde tegen hoge ereloonsupplementen (09/03/2018 - Metro)
  Met een speciale polis zet verzekeraar en marktleider DKV ziekenhuizen via patiënten onder druk om de ereloonsupplementen in te dijken. Dat schrijft De Standaard vandaag. Wie bij een ziekenhuisopname voor een eenpersoonskamer kiest, moet een behoorlijk deel van de factuur uit eigen zak betalen. Dat bedrag stijgt jaar na jaar. DKV dwingt de ziekenhuizen nu om de prijsstijgingen af te remmen. DKV doet dat door een nieuw soort polis te introduceren. In een brief gericht aan alle ziekenhuisdirecties, kondigt de verzekeraar aan dat patiënten die voor die nieuwe polis kiezen in principe in alle ziekenhuizen op vrijwel volledige terugbetaling van hun hospitalisatiekosten kunnen rekenen – behalve in ­ziekenhuizen waar de supplementen in een jaar tijd te sterk zijn gestegen. Klanten moeten daar 20 procent van de kosten zelf dragen. Deze zomer maakt DKV voor het eerst de balans op van welke ziekenhuizen aan zijn voorwaarden voldoen. Die lijst van ‘partner­ziekenhuizen’ is online raadpleegbaar voor iedereen. Met een speciale polis zet verzekeraar en marktleider DKV ziekenhuizen via patiënten onder druk om de ereloonsupplementen in te dijken. Dat schrijft De Standaard vandaag. Wie bij een ziekenhuisopname voor een eenpersoonskamer kiest, moet een behoorlijk deel van de factuur uit eigen zak betalen. Dat bedrag stijgt jaar na jaar. DKV dwingt de ziekenhuizen nu om de prijsstijgingen af te remmen. DKV doet dat door een nieuw soort polis te introduceren. In een brief gericht aan alle ziekenhuisdirecties, kondigt de verzekeraar aan dat patiënten die voor die nieuwe polis kiezen in principe in alle ziekenhuizen op vrijwel volledige terugbetaling van hun hospitalisatiekosten kunnen rekenen – behalve in ­ziekenhuizen waar de supplementen in een jaar tijd te sterk zijn gestegen. Klanten moeten daar 20 procent van de kosten zelf dragen. Deze zomer maakt DKV voor het eerst de balans op van welke ziekenhuizen aan zijn voorwaarden voldoen. Die lijst van ‘partner­ziekenhuizen’ is online raadpleegbaar voor iedereen. bron: Belga
  [naar artikel]
 37. Er zijn koopjes te doen bij de energieleveranciers (14/04/2019 - De Morgen)
  Goed nieuws voor de consument: stroomleveranciers hebben een manier ontdekt waardoor ze goedkoper elektriciteit kunnen aanbieden. Ze baseren hun prijzen niet meer op de lange termijn maar op de korte termijn. Wie goed vergelijkt, kan zo tot 100 euro per jaar besparen, de kosten van de Turteltaks.
  [naar artikel]
 38. Onkelinx maakt ziekenhuisverblijven goedkoper (07/04/2019 - De Morgen)
  Sommige ziekenhuizen rekenen een toeslag voor erelonen aan in hun tweepersoonskamers.
  [naar artikel]
 39. Katholieke ziekenhuizen zetten rem op euthanasie (13/02/2020 - De Morgen)
  Verschillende katholieke ziekenhuizen proberen de uitvoering van euthanasie af te remmen. Hun patiënten moeten eerst verplicht een palliatieve procedure doorlopen. Met die verplichting overtreden ziekenhuizen volgens deskundigen de wet op de patiëntenrechten.
  [naar artikel]
 40. Om coronapiek de baas te kunnen: ziekenhuizen overwegen om personeel uit pensioen te halen, ook studenten bieden zich aan om in te vallen (12/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Oververmoeid of ziek personeel: daar vreest men nergens harder voor dan in ziekenhuizen. Daarom bekijken de Vlaamse ziekenhuizen of ze in noodgevallen gepensioneerd medisch personeel kunnen terugroepen. Ook studenten geneeskunde boden zich al aan. “In extreme omstandigheden is het à la guerre comme à la guerre.”
  [naar artikel]
 41. ‘Boeregem’ kan veel geld kosten (16/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  ‘Kladden’ op verkeersborden, zoals een supporter deed in de aanloop naar de West-Vlaamse derby tussen Kortrijk en Zulte-Waregem, kan veel geld kosten. Wouter Vermeersch deed het en kreeg een eis van 1.500 euro voor biologisch afbreekbare stickers.
  [naar artikel]
 42. Kan je de schoolkosten van je kinderen aftrekken van de belastingen? (07/09/2017 - VRT NWS)
  Meer dan 1 miljoen kinderen trokken vorige week opnieuw naar school. En binnen enkele weken start ook het academiejaar voor studenten. Studerende kinderen kosten ouders een pak geld. Kunnen ouders die kosten fiscaal recuperen?
  [naar artikel]
 43. Een nieuw project financieren? Zo houd je de kosten van een persoonlijke lening laag (31/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het leven is te kort om uw dromen uit te stellen, maar veel dromen kosten ook flink wat geld. U wil niet wachten tot uw zestigste voor u die...
  [naar artikel]
 44. Ziekenhuizen en thuisverplegers rekenen 6 miljoen te veel aan (05/04/2019 - De Morgen)
  Te dure CT-scans of thuisbezoekjes die aangerekend worden maar nooit plaatsvonden. De controledienst van het Riziv ontdekte voor 6 miljoen euro onregelmatigheden. 13 ziekenhuizen en 62 thuisverplegers moeten nu grote sommen geld terugbetalen. 'De rotte appels moeten eruit', vindt ook de sector.
  [naar artikel]
 45. “Faillissement Optima zal belastingbetaler zeker geld kosten” (04/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Het faillissement van Optima Bank zal de belastingbetaler zeker geld kosten, maar het bedrijf is onterecht failliet verklaard”. Dat verklaarde de gewezen topman Jeroen Piqueur zondag in De Zevende Dag. Hij verwees naar het sociaal passief, de verbrekingsvergoedingen en een enkele faillissementen die nog zullen volgen nadat Optima Bank overkop ging.
  [naar artikel]
 46. “Faillissement Optima zal belastingbetaler zeker geld kosten” (04/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  “Het faillissement van Optima Bank zal de belastingbetaler zeker geld kosten, maar het bedrijf is onterecht failliet verklaard”. Dat verklaarde de gewezen topman Jeroen Piqueur zondag in De Zevende Dag. Hij verwees naar het sociaal passief, de verbrekingsvergoedingen en een enkele faillissementen die nog zullen volgen nadat Optima Bank overkop ging.
  [naar artikel]
 47. 'Alleen wie geld heeft, zal zich nog verstaanbaar kunnen maken via een tolk' (30/08/2019 - Knack)
  De N-VA wil het gebruik van gesubsidieerde tolken voor nieuwkomers aan banden leggen, maar daarmee zou de partij zich wel eens in eigen voet kunnen schieten. 'De maatschappelijke kosten van zo'n besparing zijn enorm', zegt expert Pascal Rillof.
  [naar artikel]
 48. Limburgse ziekenhuizen voorzichtig positief over evolutie ziekenhuisopnames (05/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Voor het eerst waren er dit weekend meer mensen die de Belgische ziekenhuizen verlieten dan dat er coronapatiënten werden opgenomen. Die kentering is goed nieuws voor de twee grootste Limburgse ziekenhuizen die aan hun limieten zitten.
  [naar artikel]
 49. Patiënt krijgt stem (05/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  BrusselHet Vlaams patiëntenplatform krijgt van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) structurele steun om de stem van de patiënt in het ziekenhuis te laten klinken. Dat geld - 375.000 euro per jaar - investeren ze volledig in de Limburgse ziekenhuizen. “We brengen patiëntenorganisaties en ziekenhuizen samen”, zegt Ilse Weeghmans die het project ZOPP (Zelfhulpondersteuning en patiëntenparticipatie) op poten heeft gezet. “De patiënten bewaken zo ook de kwaliteit van de ziekenhuizen.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.