Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 June 2020
19:28 uur

Turkije valt Syrië binnen, België vraagt (en krijgt) spoedzitting VN-Veiligheidsraad

Knack

09/10/2019 - 18:37

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag via Twitter bevestigd dat het Turkse offensief in het noorden van Syrië is begonnen. Eerder meldde een Turkse functionaris al aan Bloomberg dat de Turkse troepen begonnen waren de grens over te steken om Koerdische strijders terug te dringen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkse aanval in Syrië wereldwijd veroordeeld: VN komt vandaag in spoedzitting bijeen (10/10/2019 - Knack)
  Turkije is aan een grond- en luchtoffensief in het noorden van Syrië begonnen. Mede op vraag van België komt er donderdag een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.
  [naar artikel]
 2. Meer dan twintig Turkse militairen omgekomen bij bombardement in Syrië, Erdogan vraagt spoedzitting Veiligheidsraad (27/02/2020 - VRT NWS)
  Bij een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib zijn zeker 22 Turkse militairen omgekomen Dat heeft de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië, gezegd. De Turkse president Erdogan vraagt dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen komt. Intussen zou de Turkse regering beslist hebben dat Turkije geen Syrische migranten meer zal tegenhouden die over land of over zee naar Europa willen trekken.
  [naar artikel]
 3. Syrië vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Golanhoogte (27/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Syrië heeft aan de Veiligheidsraad gevraagd een spoedzitting te organiseren over de Golanhoogte. Dat melden diplomatieke bronnen.
  [naar artikel]
 4. Israël valt Gazastrook weer aan, Syrië vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Golanhoogte (27/03/2019 - De Morgen)
  Israël heeft gisterenavond nieuwe aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, als vergelding voor raketten die vanuit het Palestijnse gebied naar Israël zijn geschoten. “Onze luchtmacht heeft net verschillende terreurdoelwitten van Hamas in Gaza aangevallen”, aldus het Israëlische leger in een tweet. Syrië heeft intussen aan de Veiligheidsraad gevraagd een spoedzitting te organiseren over de door Israël geannexeerde Golanhoogte. Dat melden diplomatieke bronnen.
  [naar artikel]
 5. België, Duitsland en Koeweit vragen spoedzitting Veiligheidsraad over Syrië (08/05/2019 - Metro)
  België, Duitsland en Koeweit hebben een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd over de situatie in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië. Dat is vandaag vernomen van diplomaten. De provincie is het laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen en wordt bestookt door het Syrische leger, met de hulp van Iran en Rusland. De vergadering zou vrijdagnamiddag om 16 uur Belgische tijd achter gesloten deuren plaatsvinden, met een uiteenzetting over de humanitaire situatie in de provincie. Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft zijn luchtaanvallen op de regio opgedreven. Ziekenhuizen en medische centra werden gebombardeerd, wat de reeds precaire humanitaire situatie nog schrijnender heeft gemaakt. Meer dan 150.000 mensen hebben op één week tijd de sectoren ontvlucht die nog in handen zijn van jihadisten, aldus cijfers van de VN. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om de zwaarste bombardementen in maanden. België heeft in 2019 en 2020 een zitje in de Veiligheidsraad. Bron: Belga   Het bericht België, Duitsland en Koeweit vragen spoedzitting Veiligheidsraad over Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Moskou roept VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen (14/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Rusland heeft zaterdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengeroepen na de westerse aanvallen op Syrië. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. De VN-Raad moet het hebben over de “agressieve acties van de VS en hun bondgenoten”, aldus de Russische president Vladimir Poetin.
  [naar artikel]
 7. Moskou roept VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen (14/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland heeft zaterdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengeroepen na de westerse aanvallen op Syrië. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. De VN-Raad moet het hebben over de “agressieve acties van de VS en hun bondgenoten”, aldus de Russische president Vladimir Poetin.
  [naar artikel]
 8. Spoedzitting VN over Syrië (25/09/2016 - De Tijd)
  08:16 Op vraag van het Westen houdt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zondag een spoedzitting over de aanhoudende bombardementen op de Syrische stad Aleppo.
  [naar artikel]
 9. Israël valt Gazastrook weer aan, Syrië vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Golanhoogte (27/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Israël heeft gisterenavond nieuwe aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, als vergelding voor raketten die vanuit het Palestijnse gebied naar Israël...
  [naar artikel]
 10. Palestijnen eisen spoedzitting van Veiligheidsraad (15/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde...
  [naar artikel]
 11. Moskou vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Skripal-affaire (04/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland vraagt dat de VN-Veiligheidsraad morgennamiddag in New York bijeenkomt om de Skripal-affaire te bespreken. Dat heeft de Russische...
  [naar artikel]
 12. Parijs en Londen willen nieuwe spoedzitting VN over Syrië (06/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd. Parijs en Londen...
  [naar artikel]
 13. Geen verklaring van VN-Veiligheidsraad over crisis in Soedan na spoedzitting (12/04/2019 - Metro)
  De VN-Veiligheidsraad heeft een spoedzitting gehouden over Soedan. Na een uur gesprekken achter gesloten deuren is er geen verklaring gepubliceerd, zo is bij diplomaten vernomen. “Dit is een interne zaak”, verklaarde de ambassadeur van Koeweit, Mansour al-Otaibi, om uit te leggen dat de V-raad geen actie onderneemt. De spoedzitting kwam er op vraag van de Verenigde Staten en de vijf Europese leden van de Veiligheidsraad: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en ook België. “Wat in Soedan gebeurt, is een interne aangelegenheid”, had de Soedanese ambassadeur bij de VN, Yasir Abdelsalam, in de ochtend ook al aan de Veiligheidsraad gezegd. De militaire overgangsraad stelt zich garant dat er een civiele regering zal worden gevormd, zei hij. De dag na het wegsturen van Omar al-Bashir, die 30 jaar aan de macht was in Soedan, blijven manifestanten in Khartoem het vertrek eisen van de generaals van het regime. Bron: Belga   Het bericht Geen verklaring van VN-Veiligheidsraad over crisis in Soedan na spoedzitting verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over Iraanse raketlancering (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in spoedzitting bijeen over de raketlancering van Iran zondag. Dat hebben diplomaten gezegd. De Verenigde
  [naar artikel]
 15. VN-Veiligheidsraad houdt vanavond spoedzitting over Amerikaanse raketaanval (07/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag om 11.30 uur plaatselijke tijd (17.30 uur Belgische tijd) in spoedzitting bijeen om de
  [naar artikel]
 16. Spoedzitting VN-Veiligheidsraad na geweld op Tempelberg (22/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Frankrijk, Zweden en Egypte hebben zaterdag om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad verzocht in verband met het geweld in Jeruzalem. Wellicht komt die vergadering er maandag.
  [naar artikel]
 17. Turkije valt Syrië binnen, Europese landen vragen vergadering VN-Veiligheidsraad (09/10/2019 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag via Twitter bevestigd dat het Turkse offensief in het noorden van Syrië is begonnen. Eerder meldde een Turkse functionaris al aan Bloomberg dat de Turkse troepen begonnen waren de grens over te steken om Koerdische strijders terug te dringen.
  [naar artikel]
 18. Geweld Syrië: Zitting VN-Veiligheidsraad zonder stemming beëindigd (22/02/2018 - Knack)
  De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over het conflict in Syrië is donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) beëindigd zonder dat het tot een stemming kwam over een door Koeweit en Zweden opgesteld ontwerp van resolutie, dat een staakt-het-vuren van een maand en toegang tot crisiszones voor humanitaire werkers voorziet.
  [naar artikel]
 19. VS-ambassadrice verdedigt erkenning Jeruzalem tijdens spoedzitting VN-Veiligheidsraad (08/12/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in spoedzitting bijeengekomen om zich te beraden over de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om eenzijdig Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
  [naar artikel]
 20. Russische ontwerpresolutie vraagt VN aanvallen op Syrië te veroordelen (14/04/2018 - Metro)
  Rusland heeft vandaag kort voor een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een ontwerp van resolutie verspreid die de VN vraagt de westerse gewapende “agressie” tegen Syrië te veroordelen. De ontwerpresolutie van vijf paragrafen maakt gewag van een “grote ongerustheid” over de “agressie” tegen een soevereine staat, die volgens Moskou “het internationale recht en het Handvest van de Verenigde Naties” schendt. Het was niet meteen duidelijk op welke datum een stemming over deze tekst van Rusland gevraagd zou worden. Bron: Belga   Het bericht Russische ontwerpresolutie vraagt VN aanvallen op Syrië te veroordelen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Palestijnen eisen spoedzitting van Veiligheidsraad (15/05/2018 - VRT NWS)
  De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken", zei Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO.
  [naar artikel]
 22. Palestijnen eisen spoedzitting van Veiligheidsraad (15/05/2018 - De Morgen)
  De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken", zegt Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO.
  [naar artikel]
 23. VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over geweld in Jeruzalem (22/07/2017 - Knack)
  Frankrijk, Zweden en Egypte hebben een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd naar aanleiding van geweld in Jeruzalem. De zitting vindt maandag plaats.
  [naar artikel]
 24. Pakistan dringt bij VN-Veiligheidsraad aan op spoedzitting over Kasjmir (14/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Pakistan heeft bij de VN-Veiligheidsraad aangedrongen op een spoedzitting over de betwiste regio Kasjmir. India trok enkele dagen geleden de...
  [naar artikel]
 25. Rusland vraagt VN aanvallen op Syrië te veroordelen (14/04/2018 - Knack)
  Rusland roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen na de aanvallen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op doelwitten van het Syrische regime.
  [naar artikel]
 26. VN veiligheidsraad houdt spoedzitting over geweld op Tempelberg (22/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De VN veiligheidsraad zal maandag een spoedzitting houden over het geweld op de Tempelberg. Frankrijk, Zweden en Egypte hadden daar eerder
  [naar artikel]
 27. VN-Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen over vergiftigingszaak (14/03/2018 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in spoedzitting bijeen over de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion en zijn dochter in de Britse stad Salisbury. Het Verenigd Koninkrijk heeft om die bijzondere zitting gevraagd. 
  [naar artikel]
 28. Amerikaanse VN-ambassadrice verdedigt erkenning Jeruzalem tijdens spoedzitting Veiligheidsraad (08/12/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in spoedzitting bijeengekomen om zich te beraden over de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om eenzijdig Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
  [naar artikel]
 29. Parijs en Londen willen spoedbijeenkomst VN-Veiligheidsraad (04/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Frankrijk en Groot-Brittannië hebben om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad verzocht “na een nieuwe” bijzonder ernstige, chemische aanval” in Syrië. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault dinsdag bekendgemaakt, en Londen van zijn kant maakte het bekend via een woordvoerder van de Britse vertegenwoordiging bij de VN. Woensdag is een gewone vergadering over Syrië gepland. Het is nog onduidelijk of het nog daarvoor tot een spoedzitting komt. Intussen heeft ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de aanval gehekeld. Hij had het in een telefoongesprek met Poetin over een “onmenselijke chemische” aanval, die de vredesgesprekken bedreigt. De Amerikaanse president Trump kreeg intussen de vraag van zijn partijgenoten om ook officieel te reageren.
  [naar artikel]
 30. VN-Veiligheidsraad vraagt unaniem om wapenstilstand van 30 dagen in Syrië (24/02/2018 - VRT NWS)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie goedgekeurd die de strijdende partijen in Syrië vraagt om 30 dagen lang de wapens neer te leggen. Op die manier zou de burgerbevolking humanitaire hulp kunnen ontvangen. Ook Rusland, de grootste bondgenoot van het Syrische regime, heeft de tekst goedgekeurd.
  [naar artikel]
 31. 5 vragen over de nieuwe Turkse interventie in Syrië (20/01/2018 - VRT NWS)
  Turkije voert een nieuwe militaire operatie in Syrië uit tegen Koerdische strijders in het noordwesten van het land. Waarom valt Turkije Syrië binnen en welke gevolgen heeft dat voor de regio? Vijf vragen over de nieuwe Turkse interventie.
  [naar artikel]
 32. VN-Veiligheidsraad vraagt Libische generaal om opmars naar Tripoli te staken (06/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-Veiligheidsraad, die vrijdag bijeenkwam voor een spoedzitting achter gesloten deuren, heeft de Libische generaal Khalifa Haftar gevraagd om...
  [naar artikel]
 33. VN-Veiligheidsraad roept spoedzitting bijeen over Jeruzalem (07/12/2017 - Knack)
  Leden van de VN-Veiligheidsraad hebben een spoedzitting bijeengeroepen nadat Donald Trump had aangekondigd dat de Verenigde Staten Jeruzalem formeel zouden erkennen als de hoofdstad van Israël en dat ze er hun ambassade zouden naartoe verhuizen. Dat zegt de Zweedse delegatie bij de VN in een persbericht.
  [naar artikel]
 34. VN-Veiligheidsraad houdt maandag spoedzitting over geweld rond metaaldetectoren in Jeruzalem (22/07/2017 - Knack)
  Frankrijk, Zweden en Egypte hebben een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd naar aanleiding van geweld in Jeruzalem. De zitting vindt maandag plaats.
  [naar artikel]
 35. Rusland vraagt leden VN-Veiligheidsraad om “passende evaluatie” van aanvallen (14/04/2018 - Metro)
  Moskou dringt er bij leden van de VN-Veiligheidsraad op aan om een “passende evaluatie” te maken van de westerse aanvallen op Syrië, en om elke kans op verdere daden van agressie weg te nemen. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag verklaard. “Rusland eist een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad en roept alle leden ervan, en alle verantwoordelijke landen van de internationale gemeenschap om een evaluatie te voorzien van wat er is gebeurd, en om elke mogelijkheid voor verdere roekeloze agressieve daden weg te nemen, die de vrede en veiligheid in gevaar brengen in de regio die al zwaar gedestabiliseerd was door de criminele complotten van de VS en hun bondgenoten in Irak en Libië”, benadrukte het Russische ministerie. Moskou wil dat het Westen stopt met “het ondergraven” van de akkoorden over Syrië. “We dringen erop aan om onmiddellijk een einde te maken aan de uiterst gevaarlijke beleidslijn van westerse leiders om alle akkoorden die in aantocht zijn over een regeling voor Syrië te verwoesten”, benadrukte het ministerie. Het land gelooft ook niet dat de reactie van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten ingegeven werd door humanitaire redenen. “Het wordt eindelijk duidelijk dat diegenen in het Westen die de humanitaire retoriek hanteren en hun militaire aanwezigheid in Syrië proberen te rechtvaardigen door de nood om de jihadisten te vernietigen, zich eigenlijk bij hen voegen en het land uiteen willen doen vallen.” Eerder vandaag vroeg de Russische president Vladimir Poetin een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die komt om 17.00 uur Belgische tijd samen. bron: Belga Het bericht Rusland vraagt leden VN-Veiligheidsraad om “passende evaluatie” van aanvallen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Nationale veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen in Taiwan (13/01/2018 - VRT NWS)
  In Taiwan heeft president Tsai de voorbije week de nationale veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen, nadat de Volksrepubliek China eenzijdig vier nieuwe vliegtuigroutes had geopend die te dicht bij de eilandstaat komen.  
  [naar artikel]
 37. Hans Bonte (SP.A) vraagt bijeenkomst Nationale Veiligheidsraad na Turkse inval in Syrië (14/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) vraagt een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad over het conflict in het noorden van Syrië. Dat zei hij maandag in ‘De ochtend’ op Radio 1. Bonte is bezorgd omdat er vrouwen en kinderen van ISIS-strijders ontsnapt zouden zijn uit een Koerdisch kamp.
  [naar artikel]
 38. Veiligheidsraad in spoedzitting over protesten in Iran (05/01/2018 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) een spoedzitting over de protesten in Iran.
  [naar artikel]
 39. Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan (10/10/2019 - Metro)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gezegd. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben. Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio. Heel wat landen, waaronder ook België, hebben de militaire actie van Turkije inmiddels veroordeeld. Er werd gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te houden. De Europese Unie wees er op haar beurt op dat nieuwe vijandelijkheden in het noordoosten van Syrië de stabiliteit van de hele regio verder zullen ondermijnen en het vredesproces in Syrië nog meer bemoeilijken. Volgens Ankara is het doel van het nieuwe offensief, het derde al in drie jaar, om een “veiligheidszone” in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Hans Bonte (SP.A) vraagt bijeenkomst Nationale Veiligheidsraad na Turkse inval in Syrië: “Regering lijkt verlamd te zijn” (14/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) vraagt een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad over het conflict in het noorden van Syrië. Dat zei hij maandag in ‘De ochtend’ op Radio 1. Bonte is bezorgd omdat er vrouwen en kinderen van ISIS-strijders ontsnapt zouden zijn uit een Koerdisch kamp.
  [naar artikel]
 41. VS, Japan en Zuid-Korea vragen spoedzitting VN-Veiligheidsraad na rakettest Noord-Korea (13/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben samen met Japan en Zuid-Korea zondag om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd nadat
  [naar artikel]
 42. Veiligheidsraad houdt woensdag spoedzitting over Noord-Korea (29/11/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdagnamiddag bijeen voor een spoedzitting. Dat meldt de Amerikaanse missie bij de VN. De zitting komt er op vraag van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea naar aanleiding van de nieuwe rakettest door Noord-Korea.
  [naar artikel]
 43. Geweld Syrië – Enkele landen, waaronder België, roepen op tot spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad (16/05/2019 - Metro)
  België, Duitsland en Koeweit hebben woensdag oproepen tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de heropflakkering van de gevechten in het noordoosten van Syrië. Dat hebben diplomaten van de VN bekendgemaakt. Sinds eind april hebben de Syrische regeringstroepen en hun Russische bondgenoten de aanvallen in de provincie Idlib opgevoerd. Daardoor wordt gevreesd voor een grootschalig offensief om de controle over de regio te herwinnen. Vrijdag waarschuwden elf van de vijftien landen van de VN-Veiligheidsraad, waaronder ook België, in een tekst al voor een “mogelijke humanitaire catastrofe” in de regio. Rusland verzette zich dan weer tegen de verklaring. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Enkele landen, waaronder België, roepen op tot spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. België vraagt uitlevering Beringse Syrië-strijdster die in Turkije werd veroordeeld (13/04/2018 - Metro)
  België heeft aan de Turkse overheid gevraagd om een Syrië-strijdster uit het Limburgse Beringen aan ons land uit te leveren. Dat meldt de krant Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het gaat om de 28-jarige Amina Ghezzal (28), een vrouw uit Beverlo die in Turkije intussen tot 10 jaar cel is veroordeeld omdat ze lid was van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ghezzal vertrok in oktober 2013 uit België om haar toenmalige vriend achterna te reizen naar Syrië. Die man zou in Syrië om het leven gekomen zijn toen Ghezzal hoogzwanger was. In januari werd de 28-jarige vrouw opgepakt in Turkije toen ze daar opdook, samen met haar nieuwe echtgenoot: een Syrische imam. Naar eigen zeggen was ze gevlucht voor IS. Ze zou naar eigen zeggen al die tijd voor de terreurorganisatie gewerkt hebben als vertaalster. Een rechtbank in de Turkse stad Kayseri veroordeelde haar nu tot 10 jaar opsluiting. Haar huidige echtgenoot kreeg 3 jaar, 1 maand en 15 dagen wegens hulp aan IS. bron: Belga Het bericht België vraagt uitlevering Beringse Syrië-strijdster die in Turkije werd veroordeeld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. België vraagt uitlevering Beringse Syrië-strijdster die in Turkije werd veroordeeld (13/04/2018 - Metro)
  België heeft aan de Turkse overheid gevraagd om een Syrië-strijdster uit het Limburgse Beringen aan ons land uit te leveren. Dat meldt de krant Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het gaat om de 28-jarige Amina Ghezzal (28), een vrouw uit Beverlo die in Turkije intussen tot 10 jaar cel is veroordeeld omdat ze lid was van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ghezzal vertrok in oktober 2013 uit België om haar toenmalige vriend achterna te reizen naar Syrië. Die man zou in Syrië om het leven gekomen zijn toen Ghezzal hoogzwanger was. In januari werd de 28-jarige vrouw opgepakt in Turkije toen ze daar opdook, samen met haar nieuwe echtgenoot: een Syrische imam. Naar eigen zeggen was ze gevlucht voor IS. Ze zou naar eigen zeggen al die tijd voor de terreurorganisatie gewerkt hebben als vertaalster. Een rechtbank in de Turkse stad Kayseri veroordeelde haar nu tot 10 jaar opsluiting. Haar huidige echtgenoot kreeg 3 jaar, 1 maand en 15 dagen wegens hulp aan IS. bron: Belga Het bericht België vraagt uitlevering Beringse Syrië-strijdster die in Turkije werd veroordeeld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Rusland heft Syrisch luchtruimakkoord met VS op (07/04/2017 - De Tijd)
  11:49 Rusland zal de Verenigde Staten niet langer informeren over hun vliegbewegingen in Syrië. Het wil ook de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenroepen.
  [naar artikel]
 47. Russische delegatie verlaat voortijdig spoedberaad VN over Syrië (18/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power was voor de start van de door Rusland bijeengeroepen spoedzitting van de Veiligheidsraad niet mals
  [naar artikel]
 48. Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Aleppo (25/09/2016 - Knack)
  Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, de Europese Unie en de Verenigde Staten roepen Rusland op zichzelf te bewijzen door de wapenstilstand in Syrië te herstellen.
  [naar artikel]
 49. VS pleiten bij VN voor harde sancties tegen Noord-Korea (04/09/2017 - VRT NWS)
  De VN-veiligheidsraad in spoedzitting bijeen over Noord-Korea. Dat land testte gisteren een waterstofbom, een zware kernbom. De VS, Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Korea hadden gevraagd om zo'n spoedzitting. Die VN-veiligheidsraad legde vorige maand al nieuwe sancties op tegen Noord-Korea.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.