Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 June 2020
20:13 uur

Wat nu met de gevangen Belgische IS-strijders in Syrië, nu Turkije de aanval heeft ingezet?

VRT NWS

09/10/2019 - 18:54

Nu Turkije de aanval op de Koerdische regio in Noord-Syrië heeft ingezet, bestaat het gevaar dat Belgische IS-strijders uit de Koerdische kampen kunnen ontsnappen. De Koerdische strijders hebben nu immers andere prioriteiten dan het bewaken van die kampen. In vijf vragen legt VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx uit hoe het zover is kunnen komen en welke opties er nog op tafel liggen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wie zijn de Belgische IS-strijders in Syrische gevangenis? Dit zijn de cijfers en de namen  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Het OCAD heeft gedetailleerde cijfers vrijgegeven over Belgische IS-strijders die gevangen zitten in Noord-Syrische gevangenis. Er woedt een hevig politiek debat over de toekomst van die IS-strijders. Nu de Verenigde Staten zich willen terugtrekken uit Syrië, zouden die op vrije voeten kunnen komen. Volgens het OCAD zijn zitten vier tot zes mannelijke Belgische strijders in de cel in Noord-Syrië. Van nog 150 andere Belgische IS-strijders is de toestand ongekend.
  [naar artikel]
 2. Amerika trekt zich terug uit Koerdisch Syrië, gevangen IS-strijders breken mogelijk uit (07/10/2019 - De Morgen)
  Het Amerikaanse leger trekt zich terug uit Koerdisch Syrië om Turkije de ruimte te geven voor een militaire aanval. Dat maakte het Witte Huis zondagavond bekend na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Turkse collega Erdogan.
  [naar artikel]
 3. Twee Belgische vrouwen van IS-strijders en zes kinderen aangekomen in Turkije (20/11/2019 - VRT NWS)
  Twee Belgische vrouwen van Syriëstrijders zijn samen met hun kinderen vanuit Syrië de grens naar Turkije overgestoken. Ze werden tot voor kort vastgehouden in het gevangeniskamp van Ain Issa, maar konden daar ontsnappen toen Turkije het noorden van Syrië binnenviel. Dat heeft de redactie van VRT NWS uit goede bron vernomen.
  [naar artikel]
 4. Turkije wil vanaf maandag gevangen IS-strijders terugsturen naar land van vertrek (08/11/2019 - VRT NWS)
  De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat Turkije vanaf maandag alle gevangengenomen IS-strijders terugsturen naar het land van waaruit ze vertrokken zijn. Het gaat om IS-strijders die in Turkse gevangenissen zitten. Voor zover bekend zijn daar een drietal Belgen bij. Het is nog onduidelijk of de IS-strijders maandag effectief op het vliegtuig zullen gezet worden.
  [naar artikel]
 5. Stel hier uw vraag aan Jens Franssen over het Turkse offensief in het noorden van Syrië (14/10/2019 - VRT NWS)
  De strijd in het noorden van Syrië evolueert voortdurend sinds Turkije vorige week de aanval heeft ingezet op de Koerdische YPG-strijders. Ondertussen heeft de Syrische president Assad nu ook beslist om troepen naar de regio te sturen om de Turkse aanvallen te stoppen. Het conflict dreigt door deze nieuwe wending te escaleren. Kan u volgen? Of hebt u nog vragen? Stel ze dan hieronder. Omstreeks 13.45 uur houden we een VRT NWS live met journalist Jens Franssen die zich aan aan de Turks-Syrische grens bevindt.
  [naar artikel]
 6. Trump zet Europese landen onder druk: "Haal gevangen IS-strijders terug" (17/02/2019 - VRT NWS)
  In een aantal tweets roept de Amerikaanse president Trump Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen op om gevangen IS-strijders terug te halen uit Syrië. De Verenigde Staten houden volgens hem nu meer dan 800 Syriëstrijders gevangen en Europa moet hen naar huis halen om hen te berechten.
  [naar artikel]
 7. Meer dan 300 IS-strijders vastgehouden in geheim gevangenenkamp (12/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Syrische rebellengroep Jaish al-Tahrir houdt meer dan 300 IS-strijders gevangen in het noorden van Syrië. Dat heeft de BBC ontdekt. Onder de
  [naar artikel]
 8. Turkije is vastbesloten om zo snel mogelijk Syrië binnen te vallen in jacht op Koerdische strijders (25/12/2018 - De Morgen)
  Turkije heeft laten weten dat het vastbesloten is zo snel mogelijk Syrië binnen te trekken om strijders van de Koerdische YPG-militie uit het noordoosten van het land te verdrijven. 
  [naar artikel]
 9. Niet alleen Syrië-strijders bij IS: 25 Belgische jihadisten ook bij andere rebellengroepen (17/09/2019 - De Morgen)
  Naar schatting 25 Belgische jihadisten vechten momenteel nog altijd mee met diverse milities in Syrië tegen het Assad-regime. Het cijfer wordt bevestigd bij de Belgische veiligheidsdiensten. Het gaat om een wat vergeten groep Belgische Syrië-strijders die niet, zoals de grote meerderheid van hen, de kant koos van IS, maar wel van andere jihadistische organisaties waaronder Al Qaida in Syrië.
  [naar artikel]
 10. Trump: Turkije wordt bij aanval op Koerden “economisch vernietigd” (14/01/2019 - Metro)
  De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft Turkije gewaarschuwd dat als het de Koerdische troepen in het noorden van Syrië aanvalt het “economisch vernietigd” zal worden. Dat meldde Trump zondagavond via Twitter. “Tegelijkertijd wil ik ook niet dat de Koerden Turkije provoceren”, voegde hij er in een ander bericht aan toe. Trump sprak daarnaast van een veiligheidszone van 32 kilometer, maar weidde daar niet verder over uit. De Koerden, die bondgenoot zijn van de VS in het noorden van Syrië, vrezen na de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit het land voor een aanval van Turkije. Ankara beschouwt de Koerdische strijders als terroristen en de verlengde arm van de in Turkije verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde dinsdag dat hij snel de stap zal zetten “om deze terreurorganisatie op Syrische bodem te neutraliseren”. bron: Belga Het bericht Trump: Turkije wordt bij aanval op Koerden “economisch vernietigd” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Wat is het probleem met gevangen IS-strijders in Syrië en waarom zet Trump druk? "Probleem zie je al een jaar aankomen" (17/02/2019 - VRT NWS)
  De laatste dagen van het kalifaat van IS in het noorden van Syrië zijn geteld. Goed nieuws, maar met een moeilijk neveneffect: wat met de IS-strijders die daar gevangen zitten? De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Europese landen hen moeten ophalen en berechten. Anders zijn we genoodzaakt hen vrij te laten, waarschuwt hij. Wat betekent dit eigenlijk? Conflictjournalist Rudi Vranckx geef tekst en uitleg.
  [naar artikel]
 12. Turkije lanceert aanval op door VS gesteunde Koerdische milities in Syrië (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse strijdkrachten hebben in Syrië de aanval ingezet op Koerdische milities. Doelwit is Afrin en omgeving dat in handen is van...
  [naar artikel]
 13. Ook Parijs schort export naar Turkije op van wapens die schade kunnen berokkenen in Syrië (12/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Frankrijk heeft zaterdag beslist de export naar Turkije stop te zetten van “oorlogsmateriaal dat ingezet kan worden in het noordoosten van Syrië”. De beslissing is een reactie op de militaire operatie die Turkije gestart is in Noord-Syrië tegen de Koerden. Dat melden het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie.
  [naar artikel]
 14. Wat zoekt Turkije in Syrië?- Inge Vrancken (25/08/2016 - De Redactie)
  Turkije stuurt tanks naar Syrië, strijdt tegen IS én tegen Syrisch-Koerdische strijders, zoekt toenadering tot Rusland en aanvaardt dat de Syrische president Assad een rol behoudt in een overgangsfase. Is het een 180°-ommekeer van het Turkse beleid inzake Syrië?
  [naar artikel]
 15. Minister De Crem na Turkse aanval: "Franse en Britse soldaten kunnen ontsnapping IS-strijders uit Koerdische kampen voorkomen" (09/10/2019 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in lopende zaken Pieter De Crem (CD&V) maakt zich sterk dat Belgische IS-strijders in Koerdische kampen niet naar Europa zullen terugkeren na de Turkse aanval in het noorden van Syrië. "Engelse en Franse soldaten die nog de regio zijn zullen er voor zorgen dat de IS-strijders in de Koerdische kampen in Syrië niet vrijkomen", zegt De Crem in "Terzake" op Canvas.
  [naar artikel]
 16. 5 vragen over de nieuwe Turkse interventie in Syrië (20/01/2018 - VRT NWS)
  Turkije voert een nieuwe militaire operatie in Syrië uit tegen Koerdische strijders in het noordwesten van het land. Waarom valt Turkije Syrië binnen en welke gevolgen heeft dat voor de regio? Vijf vragen over de nieuwe Turkse interventie.
  [naar artikel]
 17. Trump zet terugkeer Syrië-strijders op Wetstraat-agenda (18/02/2019 - De Tijd)
  07:33 De federale regering moet de knoop doorhakken of Belgische Syrië-strijders in een Belgische cel moeten. Sp.a-burgemeester Hans Bonte vindt dat een goed idee, maar de regering twijfelt.
  [naar artikel]
 18. Turkije blijft samenwerken met Rusland en Iran na westerse aanval op Syrië (17/04/2018 - Knack)
  Turkije zal met Iran en Rusland blijven samenwerken om tot een oplossing te komen voor Syrië, ondanks meningsverschillen over de aanval die het Westen uitvoerde na de vermeende inzet van chemische wapens door het Syrische regime.
  [naar artikel]
 19. Zes kinderen van Belgische IS-strijders geland in België (14/06/2019 - De Morgen)
  De zes kinderen van Belgische IS-strijders die gerepatrieerd werden vanuit het noordoosten van Syrië, zijn in ons land aangekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gemeld via twitter. Er is ook nog een zevende kind in Syrië dat de Belgische hulpverleners willen repatriëren. Dat kind is anderhalf jaar oud en bevindt zich door ondervoeding in kritieke toestand.
  [naar artikel]
 20. Turkije is "klaar" om het noorden van Syrië binnen te vallen (09/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije is naar eigen zeggen klaar om een militaire operatie te lanceren tegen Koerdische strijders in Syrië. "Alle voorbereidingen zijn getroffen", laat de Turkse minister van Defensie weten. "We zullen de Syrische grens binnenkort oversteken", aldus ook een woordvoerder van president Erdogan. Gisteren heeft Turkije nog extra pantservoertuigen naar de grens met Syrië gestuurd.
  [naar artikel]
 21. Meer dan 150 IS-strijders geven zich over (04/03/2019 - Metro)
  In de strijd om het laatste bastion van terreurorganisatie Islamitsche Staat (IS) in Syrië hebben zich meer dan 150 extremisten aan de door Koerden gedomineerde militie Syrische Democratische Srijdkrachten (SDF) overgegeven, en zijn door hen gevangen genomen. Dit heeft het in Groot-Brittannië gevestigd Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag gemeld. De gevangengenomen strijders komen uit een waaier van landen, aldus het bij de oppositie aanleunende Observatorium. Ook volgens SDF-commandant Adnan Afrik zei dat een grote groep IS-strijders zich heeft overgegeven. Luidens het Observatorium verlieten meer dan vierhonderd mensen het laatste door IS gecontroleerd gebied in Syrië, het oostelijke Baghuz. Naast strijders gaat het ook om familieleden van hen en andere burgers. De SDF hebben eind vorige week hun slotoffensief tegen IS ingezet. In het laatste bastion van de terreurorganisatie zouden zich volgens schattingen van de SDF nog tot 1.500 extremisten ophouden. Om zich te verdedigen zetten ze ook kamikazes in. De gevechten vorderen maar langzaam, zei SDF-woordvoerder Moestafa Bali. De strijd is even stopgezet om voor de overgebleven burgers een humanitaire corridor te scheppen. In de voorbijde weken hebben volgens Koerdische opgave ongeveer 9.000 burgers het gebied verlaten. De door de VS geleide internationale coalitie tegen IS ondersteunt de aanval vanuit de lucht. bron: Belga Het bericht Meer dan 150 IS-strijders geven zich over verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Belgische ex-Guantanamo-gevangene krijgt 12 jaar cel (18/07/2016 - De Redactie)
  De man had in Syrië aan het hoofd gestaan van een groep gewapende strijders en had onder meer in België Syrië-strijders financieel en materieel gesteund.
  [naar artikel]
 23. 'Eindoffensief' tegen IS ingezet in oosten van Syrië (09/02/2019 - De Tijd)
  21:36 De door de Verenigde Staten gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben zaterdag de aanval ingezet op de laatste enclave van Islamitische Staat in het oosten van Syrië.
  [naar artikel]
 24. Turks offensief in Syrië: 'Al 260 Koerdische strijders geneutraliseerd' (24/01/2018 - Knack)
  Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 'leden van terroristische organisaties' bij het offensief in het noorden van Syrië 'geneutraliseerd'. Doorgaans gebruikt Turkije de term om het aantal doden aan te geven, maar hij zou ook naar gewonde en gevangengenomen strijders kunnen verwijzen.
  [naar artikel]
 25. Wat met de Belgische IS-strijders na de val van het kalifaat? 'Onze nationale veiligheid is in het geding' (29/11/2017 - Knack)
  Moet de Belgische diplomatie in de bres springen voor Belgische IS-strijders die in Irak of Syrië ter dood worden veroordeeld? 'We moeten niet flauw doen. Wie in Syrië of Irak als terrorist gaat strijden, weet waar hij aan toe is', zegt JONGCD&V-voorzitter Sammy Mahdi.
  [naar artikel]
 26. Geweld Syrië – Turkije gaat Koerdische strijders in Syrië beschermen (08/01/2019 - Metro)
  Turkije gaat Koerdische strijders beschermen in Syrië. Dat is tenminste wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt. Pompeo brengt een bezoek aan de regio, na de plotse beslissing van president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit de regio terug te trekken. Pompeo zei dat het de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf was die de belofte deed. Erdogan had met Trump gepraat kort voor die op 19 september zou aankondigen dat IS verslagen is en dat hij de ongeveer tweeduizend Amerikaanse soldaten uit Syrië zou terugtrekken. “President Erdogan engageerde zich bij president Trump”, zei Pompeo aan tv-zender CNBC. “De Turksen zullen na ons vertrek blijven doorgaan met de campagne tegen IS, en ze zullen ervoor zorgen dat de jongens met wie we hebben gestreden, die ons geholpen hebben met onze campagne tegen IS, beschermd worden.” Erdogan heeft in het verleden meermaals de Koerdische troepen bedreigd die door Washington gesteund werden in de strijd tegen terreurgroep IS. De Koerdische strijders in Syrië zijn bezorgd dat ze na de Amerikaanse terugtrekking geviseerd zullen worden door Turkije. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Turkije gaat Koerdische strijders in Syrië beschermen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. ‘Belgische IS-strijders toch niet ontsnapt’ (21/10/2019 - De Morgen)
  De twee Belgische IS-strijders, van wie vorige week gemeld werd dat ze ontsnapt zouden zijn uit de gevangeniskampen in Noord-Syrië, zitten toch nog altijd vast. Dat melden Koerdische bronnen aan De Morgen. Beiden zouden wel degelijk nog altijd in het Koerdische kamp Al-Hol gevangen zitten. Volgens de bronnen zijn er tot dusver zelfs helemaal geen Belgische mannelijke jihadisten ontsnapt.
  [naar artikel]
 28. Trump waarschuwt Erdogan voor conflict over Koerdische strijders (25/01/2018 - VRT NWS)
  Amerika en Turkije en Washington liggen op ramkoers wanneer het gaat over Koerdische strijders in het noorden van Syrië. De Amerikaanse president Trump waarschuwde vannacht de Turkse president Erdogan .  Amerikaanse militairen steunen Koerdische strijders. Door het Turkse offensief dreigen de Amerikaanse militairen in het noorden van Syrië onder vuur te worden genomen door Turkije. Een ongeziene confrontatie tussen twee NAVO-staten dreigt.  
  [naar artikel]
 29. Trump: “Europa moet 800 gevangen IS-strijders overnemen en berechten” (17/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg heeft gedaan...
  [naar artikel]
 30. Jens Franssen, onze reporter aan de Turks-Syrische grens, beantwoordt uw vragen over het conflict (14/10/2019 - VRT NWS)
  De strijd in het noorden van Syrië evolueert voortdurend sinds Turkije vorige week de aanval heeft ingezet op de Koerdische YPG-strijders. Intussen heeft de Syrische president Assad nu ook beslist om troepen naar de regio te sturen om de Turkse aanvallen te stoppen. Jens Franssen, onze reporter aan de Turks-Syrische grens, beantwoordt in deze VRT NWS Live de vragen die u heeft ingestuurd over het conflict.
  [naar artikel]
 31. Turkije: grens met Syrië "volledig schoonvegen van IS-strijders" (22/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De regio die grenst aan Syrië moet "volledig worden schoongeveegd" van IS-strijders, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut
  [naar artikel]
 32. Turkije voert strijd tegen IS op na aanslag (05/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft de afgelopen dag 71 IS-doelen in Noord-Syrië aangevallen. Dat liet het leger zaterdag weten. Vijf IS-strijders kwamen daarbij om
  [naar artikel]
 33. Trump eist dat Europa 800 gevangen IS-strijders terughaalt en berecht (17/02/2019 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump eist dat Europa honderden IS-strijders opneemt die in Syrië werden gevangengenomen en hen voor de rechter brengt. Anders zullen de VS zich verplicht zien hen vrij te laten, zo zegt Trump. “De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders terug te nemen en te berechten die door de VS in Syrië werden opgepakt”, zo klinkt het een nieuwe reeks tweets van de president. “Het kalifaat staat op instorten. Het alternatief is dat we hen moeten laten gaan en dat is geen goed alternatief (…) De VS willen niet dat deze strijders in Europa rondzwerven want dat is waar ze heen zullen gaan.” “We doen zoveel en geven zoveel geld uit. Tijd voor anderen om op te staan en te doen wat ze goed kunnen. Wij trekken terug na een totale overwinning op het kalifaat!” Eind vorig jaar kondigde Trump onverwacht aan dat de VS hun troepen uit Syrië terugtrekken. Die beslissing had heel wat kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. De terugtrekking dreigt de machtsbalans in de regio te verstoren, op een moment dat Turkije dreigt met een offensief tegen Koerdische milities. bron: Belga Het bericht Trump eist dat Europa 800 gevangen IS-strijders terughaalt en berecht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Zes kinderen van Belgische IS-strijders zijn in België aangekomen (14/06/2019 - De Morgen)
  De zes kinderen van Belgische IS-strijders die gerepatrieerd werden vanuit het noordoosten van Syrië, zijn in ons land aangekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gemeld via twitter. Er is ook nog een zevende kind in Syrië dat de Belgische hulpverleners willen repatriëren. Dat kind is anderhalf jaar oud en bevindt zich door ondervoeding in kritieke toestand.
  [naar artikel]
 35. Massale uittocht richting Turkije na Syrische aanval op laatste rebellenbolwerk (22/08/2019 - De Morgen)
  Met een grootscheeps offensief heeft het Syrische leger, gesteund door Rusland, de aanval ingezet op het laatste rebellenbolwerk in Syrië. Het regime heeft in korte tijd veel terreinwinst geboekt in de noordwestelijke provincie Idlib. De opstandelingen zijn deze week verjaagd uit de stad Khan Sheikhoun. Een grote stroom ontheemden is op weg naar de Turkse grens.
  [naar artikel]
 36. Turkije zegt dat Koerdische troepen soldaat doodden in noordoosten van Syrië (20/10/2019 - Metro)
  Volgens de Turkse minister van Defensie werd in het noordoosten van Syrië vandaag een Turkse soldaat gedood en een andere verwond bij een aanval van de Syrisch-Koerdische militie YPG, ondanks het staakt-het-vuren. In een verklaring zei de minister dat het ging om een aanval met lichte wapens en antitankgeschut op Turkse soldaten die op verkennings- en bewakingsmissie waren in Tel Abyad. Het Turkse leger verdedigde zichzelf, klonk het nog. Donderdag was de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Turkije. Daar maakte hij met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afspraken over een tijdelijk staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. Dat moet de YPG-strijders de tijd geven om zich terug te trekken uit een “veilige zone”, die Turkije in het noordoosten van Syrië dichtbij de grens wil installeren. Turkije beschouwt de YPG, de grootste groep binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), als een terreurgroep omdat die banden heeft met de Koerdische opstandelingen in het zuidoosten van Turkije. De YPG is een bondgenoot van Amerika geweest in de strijd tegen IS. De VS heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het noorden van Syrië. De aanvallen van vandaag illustreren hoe fragiel het bestand is. Gisteren beschuldigden Turkije en de Koerdische troepen elkaar er al van de gemaakte afspraken over de wapenstilstand niet te respecteren. De Turken zeiden dat de Koerden in de 36 uur daarvoor 14 aanvallen hadden uitgevoerd. De SDF zei op zijn beurt dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelieten. Bron: Belga   Het bericht Turkije zegt dat Koerdische troepen soldaat doodden in noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Turkije vastbesloten zo snel mogelijk Syrië binnen te vallen (27/12/2018 - De Morgen)
  Turkije heeft laten weten dat het vastbesloten is zo snel mogelijk Syrië binnen te trekken. Het wil strijders van de Koerdische YPG-militie uit het noordoosten van het land verdrijven. 
  [naar artikel]
 38. Ook twee mannelijke IS-strijders uit België ontsnapt uit Koerdische gevangenis in Syrië (16/10/2019 - VRT NWS)
  Er zijn ook twee Belgische IS-strijders ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. Dat brengt het totaal aantal op 5, want eerder ontsnapten al drie vrouwen uit een kamp in Syrië. Dat heeft de topman van OCAD Paul Van Tigchelt gezegd in de Commissie Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 39. Turkije stuurt vanaf maandag IS-strijders terug naar Europa (08/11/2019 - De Tijd)
  14:08 Het gaat om strijders die werden opgepakt bij het militaire offensief in Noord-Syrië. Ankara is de passiviteit van de Europese landen beu.
  [naar artikel]
 40. 'Buurlanden hebben geen zicht op Syrië-strijders' (05/04/2019 - De Morgen)
  Voor de 22/3-commissie drukte topmagistraat André Vandoren, oud-topman van OCAD, de vrees uit dat veel Europese Syrië-strijders zich nog onder de radar bevinden. 'Wij brachten al onze Syrië-strijders al in kaart, sommige buurlanden niet.'
  [naar artikel]
 41. Wil Irak ‘onze’ Syrië-strijders wel? (19/02/2019 - De Morgen)
  Wat met de Belgische IS-strijders die worden vastgehouden door de Koerden in Noord-Syrië? Iedereen is het intussen eens: ze moeten elders berecht en opgesloten worden. Maar waar en hoe?
  [naar artikel]
 42. Slotoffensief tegen laatste bolwerk IS in Baghouz is ingezet (02/03/2019 - VRT NWS)
  In Syrië is de hele dag zwaar gevochten bij het dorp Baghouz. Het is de laatste plek in Syrië die nog in handen is van terreurgroep IS. Koerdische strijders hebben er samen met soldaten van andere landen het slotoffensief ingezet. Hoeveel IS'ers nog verscholen zitten in tunnels en kelders is niet duidelijk.
  [naar artikel]
 43. Mike Pompeo: "Turkije gaat Koerdische strijders in Syrië beschermen" (08/01/2019 - VRT NWS)
  Turkije gaat Koerdische strijders beschermen in Syrië. Dat is tenminste wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt. Pompeo brengt een bezoek aan de regio, na de plotse beslissing van president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit de regio terug te trekken.
  [naar artikel]
 44. Belgische Syrië-strijders vechten mee in Idlib (03/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Minstens 25 Belgische Syrië-strijders verblijven momenteel in Idlib. Sommigen van hen vechten er mee met de jihadistenbewegingen, rebellenmilities en het Turkse leger tegen de troepen van de Syrische president Assad en het Russische leger.
  [naar artikel]
 45. Turkije en Verenigde Staten kondigen tijdelijk staakt-het-vuren aan in Syrië (17/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije zal zijn offensief in het noorden van Syrië 120 uren stopzetten om de Koerdische YPG-strijders de tijd te geven om zich terug te trekken. Daarover hebben de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een akkoord bereikt.
  [naar artikel]
 46. Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa (17/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg heeft gedaan...
  [naar artikel]
 47. VS: 'Haal Belgische IS-strijders terug' (27/06/2019 - Knack)
  De Verenigde Staten sporen ons land aan Belgische IS-strijders en hun families te repatriëren uit detentiekampen in Syrië. Washington vreest dat ze opnieuw ontsnappen.
  [naar artikel]
 48. Meer controle op Belgische Syriëstrijders (11/04/2019 - De Morgen)
  Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil dat Turkije optreedt tegen Belgische strijders die naar Syrië trekken. Momenteel kunnen rebellen en jihadisten bijna zonder problemen de 900 km lange grens oversteken.
  [naar artikel]
 49. Turkse coalitie doodt 48 IS-strijders (09/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Door Turkije geleide grond- en luchtaanvallen hebben gisteren in Syrië aan 48 strijders van Islamitische Staat het leven gekost. Turkse
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.