Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
20:59 uur

Turkse inval in Syrië – “Verenigde Staten keuren deze aanval niet goed”

Metro

09/10/2019 - 19:25

De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een eerste reactie op de Turkse inval in Syrië dat de Verenigde Staten deze aanval niet goedkeuren. “De Verenigde Staten hebben het Turkije duidelijk gemaakt dat deze operatie een slecht idee is”, aldus Trump in een verklaring. In een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zondag, […] Het bericht Turkse inval in Syrië – “Verenigde Staten keuren deze aanval niet goed” verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. België roept Turkse ambassadeur op het matje na inval in Syrië: “We keuren dit af” (10/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Turkse ambassadeur donderdag op het matje geroepen om duidelijk te maken dat België de inval in Syrië afkeurt.
  [naar artikel]
 2. Turkse inval in Syrië – “Verschillende gevaarlijke IS-gevangenen vrijgelaten” (15/10/2019 - Metro)
  De Turkse inval in het noordoosten van Syrië heeft ertoe geleid dat verschillende gevaarlijke gevangenen van IS zijn vrijgelaten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, verklaard. “Ondanks het verzet en de herhaaldelijke waarschuwingen van de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap, heeft de Turkse president Erdogan een unilaterale invasie van het noorden van Syrië bevolen die heeft geleid tot wijdverspreide slachtoffers, vluchtelingen, verwoesting, onveiligheid en een groeiende bedreiging tegen Amerikaanse militairen”, stelt Esper in een mededeling. “Deze onaanvaardbare aanval heeft ook de succesvolle multinationale ‘Defeat ISIS’-missie in Syrië ondermijnd, wat resulteerde in de vrijlating van verschillende gevaarlijke IS-strijders”, aldus Esper nog. “Ik zal volgende week de NAVO bezoeken in Brussel, waar ik onze bondgenoten zal aanzetten om gezamenlijke en individuele diplomatieke en economische maatregelen te nemen als antwoord op deze verschrikkelijke acties van Turkije.” bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – “Verschillende gevaarlijke IS-gevangenen vrijgelaten” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Turkse inval in Syrië – Geen staakt-het-vuren maar opschorting van operatie, zegt Turkse minister (17/10/2019 - Metro)
  “We schorten de operatie op. Dit is geen staakt-het-vuren”, zo heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, gezegd over de Turkse legeroperatie in het noorden van Syrië. “We kunnen het offensief enkel stopzetten als alle terroristische elementen zich volledig terugtrekken uit dit gebied”, zei hij op een persconferentie kort nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Ankara had verklaard dat Turkije en de Verenigde Staten een staakt-het-vuren in Syrië waren overeengekomen. De Syrisch-Koerdische troepen zullen zich 35 kilometer van de grens terugtrekken, zei Pence. Deze “veiligheidszone” zal onder Turkse militaire controle komen te staan, aldus Cavusoglu. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Geen staakt-het-vuren maar opschorting van operatie, zegt Turkse minister verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Turkse inval in Noord-Syrië nakend, Koerden roepen op tot mobilisatie (09/10/2019 - De Morgen)
  De Koerdische regering in het noordoosten van Syrië heeft burgers woensdag opgeroepen om het gebied te verdedigen bij een aanval van Turkije. Algemeen wordt aangenomen dat die op handen is. Persagentschap Bloomberg meldt op gezag van een Turkse functionaris dat Turkse troepen de grens al aan het oversteken zijn, maar dat wordt ontkend door een Turkse minister.
  [naar artikel]
 5. LIVE: Rudi Vranckx over vergeldingsaanval op Syrië (14/04/2018 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben vannacht bombardementen uitgevoerd op verschillende doelwitten in Syrië.  Is deze aanval nu wat we mochten verwachten? Wat is het effect van deze aanval? En hoe zal Syrië reageren? Onze conflictjournalist Rudi Vranckx licht toe.    Heb je zelf vragen? Stel ze dan op de VRT NWS-Facebookpagina. 
  [naar artikel]
 6. Turkse inval in Syrië – Turkije heeft beloofd dat aanwezigheid in noorden van Syrië tijdelijk is (18/10/2019 - Metro)
  Turkije heeft aan de Verenigde Staten beloofd dat zijn “veiligheidszone” in het noorden van Syrië slechts tijdelijk is en geen massale vluchtelingenstromen zou veroorzaken. Dat heeft een Amerikaanse hoge functionaris gezegd. “De Turken – zowel (president) Erdogan als andere hoge functionarissen – hebben ons herhaaldelijk verzekerd dat ze absoluut geen intentie hebben om heel lang in Syrië te blijven”, verklaarde de Amerikaanse gezant voor Syrië James Jeffrey aan journalisten aan boord van het vliegtuig van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tussen Turkije en Israël. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Turkije heeft beloofd dat aanwezigheid in noorden van Syrië tijdelijk is verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Wat betekent de Turkse inval in Syrië voor de Belgische IS-gevangenen? (09/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse inval in Noord-Syrië heeft ook voor Europa concrete gevolgen. Pal in de “veiligheidszone” die de Turken willen installeren, bevinden zich kampen met jihadistische vrouwen en kinderen en de gevangenissen met IS-strijders.
  [naar artikel]
 8. ‘Honderden doden door Turkse inval Noord-Syrië’ (12/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft sinds het begin van het offensief al honderden levens geëist, zegt Turkije. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief, een claim die niet op onafhankelijke wijze te onderzoeken is.
  [naar artikel]
 9. Turkse inval in Syrië – Koerden bereid om staakt-het-vuren te respecteren (17/10/2019 - Metro)
  De Koerden in het noorden van Syrië zijn bereid om het staakt-het-vuren te respecteren dat Turkije en de Verenigde Staten overeen zijn gekomen. Dat heeft de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazlum Abdi, gezegd. De SDF zijn een alliantie van verscheidene Koerdische en Arabische milities. Onder hen ook de door Turks president Recep Tayyip Erdogan geviseerde Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). “Wij zijn bereid om het staakt-het-vuren te respecteren”, zei Abdi tijdens een telefonisch interview op de Koerdische zender Ronahi. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Koerden bereid om staakt-het-vuren te respecteren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Turkse inval in Syrië – Tienduizend mensen betogen in Duits stad Keulen tegen Turkse invasie (19/10/2019 - Metro)
  Zowat 10.000 mensen hebben zaterdag in de Duitse stad Keulen gedemonstreerd om te protesteren tegen de Turkse inval in Syrië om er de Koerden te verdrijven. Dat meldt de politie van Keulen. De manifestanten riepen de Duitse regering op om niet alleen het beleid van de Turkse president Erdogan te bekritiseren, maar om ook concrete stappen te ondernemen, zoals het bijeenroepen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). “Duitsland mag niet naast een despoot staan”, scandeerden de betogers. De politie wilde aanvankelijk geen groen licht geven voor de manifestatie, omdat er gevreesd werd voor gewelddadige incidenten tussen pro-Turkse en pro-Koerdische manifestanten. Uiteindelijk werd de betoging toch toegelaten. Volgens de politie waren er 10.000 manifestanten. Er waren geen incidenten. bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – Tienduizend mensen betogen in Duits stad Keulen tegen Turkse invasie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Turkse inval in Syrië – Erdogan dringt aan op uitlevering van commandant Syrische Democratische Strijdkrachten (25/10/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten donderdag opgeroepen om de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazlum Abdi, aan zijn land uit te leveren. De SDF worden gedomineerd door de Koerdische militie YPG. Die wordt door Ankara beschouwd als een terroristische groep, maar door het westen gezien als een bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Een groep Amerikaanse senatoren drong deze week nog bij Buitenlandse Zaken aan op het verlenen van een visum aan Abdi, zodat hij naar de Verenigde Staten zou kunnen reizen om er met andere verantwoordelijken te praten over de situatie in Syrië. Tijdens de jarenlange strijd tegen IS kregen de SDF, een alliantie van verscheidene Koerdische en Arabische milities, ondersteuning van de door Washington geleide coalitie. Recent kondigden de VS echter aan dat ze hun troepen terugtrokken uit het Syrische grensgebied met Turkije, waarna Ankara een offensief startte in de regio. De Turkse operatie was specifiek gericht tegen de Koerdische militie YPG. Trump werd er daarop van beschuldigd de YPG in de steek te laten, wat hij zelf altijd categoriek heeft ontkend. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Erdogan dringt aan op uitlevering van commandant Syrische Democratische Strijdkrachten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Turkse inval in Syrië – Amerikaanse troepen aangevallen door Turkse artillerie (12/10/2019 - Metro)
  In het Syrische grensgebied zijn Amerikaanse troepen aangevallen door Turkse artillerie. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De aanval vond vrijdagavond plaats in de buurt van de grensstad Kobani, waarvan “de Turken weten dat er Amerikaanse troepen aanwezig zijn”, meldt het Pentagon. Op “enkele honderden meters” van de troepen kwam het tot een explosie, klinkt het nog. Er vielen geen gewonden. Het Turkse ministerie van Defensie ontkent de aantijgingen van de Amerikanen en stelt dat er niet geschoten is op de Amerikaanse troepen of de militaire alliantie tegen terreurorganisatie IS. De Amerikaanse troepen hebben zich nog niet teruggetrokken uit Kobani, stelt een woordvoerder van het Pentagon. De Verenigde Staten blijven fel gekant tegen het Turkse militaire offensief in Syrië en vooral tegen Turkse operaties “in gebieden waar de Turken zich bewust zijn van Amerikaanse soldaten”. Het Turkse ministerie van Defensie stelde in een verklaring dat Turkse grenswachten waren aangevallen ten zuiden van de stad Suruc, ongeveer een kilometer van een Amerikaanse observatiepost. “Als een daad van zelfverdediging” werd het tegenvuur geopend op de “terroristen”, waarmee de Turkse regering gewoonlijk Koerdische milities bedoelt. Daarbij zijn er geen schoten gelost op de Amerikaanse grenspost, klinkt het. Volgens de Turken werden “alle voorzorgsmaatregelen genomen” zodat de Amerikaanse basis niet geraakt zou worden. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Amerikaanse troepen aangevallen door Turkse artillerie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Rusland noemt VS “hooligans”, dat reageert met straffe taal (14/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Na de militaire aanval van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië in Syrië is Rusland in de VN-Veiligheidsraad scherp uitgevallen naar de VS. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzya, noemde de aanval een agressieve daad van Amerika en zijn bondgenoten. Nikki Haley, Amerikaanse ambassadrice bij de VN, was niet onder de indruk. Zij zegt dat de VS opnieuw zullen reageren in geval van een nieuwe chemische aanval in Syrië.
  [naar artikel]
 14. Turkse inval in Syrië – Pompeo bracht NAVO op de hoogte “over wat VS hebben verwezenlijkt” (18/10/2019 - Metro)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft vrijdag de Noord-Atlantische Raad, waarin de ambassadeurs van alle NAVO-lidstaten zetelen, op de hoogte gebracht “over wat de VS hebben verwezenlijkt” in verband met het Turkse offensief in Syrië. Dat heeft hij bekendgemaakt aan de zijde van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. De Verenigde Staten en Turkije hadden eerder immers afspraken gemaakt over een tijdelijk staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. Pompeo was donderdag nog samen met Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Turkije. Daar werden samen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afspraken gemaakt over een tijdelijk staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. Op de terugweg naar de Verenigde Staten vond Pompeo het naar eigen zeggen belangrijk om bij de NAVO langs te gaan en de bondgenoten op de hoogte te brengen. “Onze NAVO-bondgenoten zijn belangrijk voor de veiligheid van de VS”, aldus de minister. Ook sprak hij over wat nog moet gebeuren, zoals het bewerkstelligen van een politieke oplossing in Syrië. Pompeo vertelde ook dat de Verenigde Staten maandenlang werkten aan een veiligheidszone in het noordoosten van Syrië, toen Erdogan naar de Amerikaanse president Donald Trump belde. Volgens Pompeo had Trump onmiddellijk gezegd dat de Turkse inval onaanvaardbaar was. “Turkije heeft legitieme veiligheidszorgen langs de grens, maar dit was niet de juiste manier om dit aan te pakken”, aldus Pompeo. Stoltenberg verwelkomde dan weer dat Turkije en de VS, twee leden van de NAVO, het eens zijn geworden over een “weg vooruit”. “We weten allemaal dat de situatie in het noordoosten van Syrië fragiel en moeilijk is, maar ik geloof dat deze verklaring kan helpen de situatie te de-escaleren en de situatie op de grond te verbeteren.” Pompeo zei ook nog dat te hopen dat landen hun strijders die naar Syrië zijn getrokken, willen terugnemen binnen hun rechtssysteem. Volgens hem zouden verschillende landen daartoe bereid zijn. bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – Pompeo bracht NAVO op de hoogte “over wat VS hebben verwezenlijkt” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan (10/10/2019 - Metro)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gezegd. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben. Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio. Heel wat landen, waaronder ook België, hebben de militaire actie van Turkije inmiddels veroordeeld. Er werd gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te houden. De Europese Unie wees er op haar beurt op dat nieuwe vijandelijkheden in het noordoosten van Syrië de stabiliteit van de hele regio verder zullen ondermijnen en het vredesproces in Syrië nog meer bemoeilijken. Volgens Ankara is het doel van het nieuwe offensief, het derde al in drie jaar, om een “veiligheidszone” in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Verenigde Staten vallen regeringsgezinde strijdkrachten aan in Syrië (08/02/2018 - VRT NWS)
  De coalitie van landen in Syrie die onder leiding van de Verenigde Staten vecht tegen IS zegt dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op troepen van president Assad. Dat is een vergelding voor een aanval van die troepen op stellingen van de rebellen. 
  [naar artikel]
 17. België roept Turkse ambassadeur op het matje, Trump heeft waarschuwing in petto: zo reageert internationale gemeenschap op inval in Syrië (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanuit de hele wereld komen er negatieve reacties op de Turkse inval in Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de Turkse...
  [naar artikel]
 18. Turkse inval Syrië – VS-Huis van Afgevaardigden veroordeelt terugtrekking uit noorden van Syrië (16/10/2019 - Metro)
  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag de beslissing van de Republikeinse president Donald Trump veroordeeld om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken, zo heeft het NBC News gemeld. Er waren 354 stemmen voor de resolutie en 60 tegen. Niet minder dan 129 Republikeinen stemden voor. bron: Belga Het bericht Turkse inval Syrië – VS-Huis van Afgevaardigden veroordeelt terugtrekking uit noorden van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Enkele honderden Koerden betogen in Brussel tegen Turkse aanval in noorden van Syrië (09/10/2019 - VRT NWS)
  Op het Luxemburgplein in Brussel kwamen rond 14 uur enkele honderden Koerdische betogers samen om protesteren tegen een dreigende Turkse inval in het noorden van Syrië. Toen iets over 15 uur het nieuws binnenkwam dat de Turkse militaire actie effectief van start was gegaan, wilden de betogers naar de Turkse en de Amerikaanse ambassade trekken. De politie omsingelde hen en leidde hen terug naar het Luxemburg plein.
  [naar artikel]
 20. Alles wat je moet weten over de Turkse inval in Syrië (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Erdogan maakte gisteren bekend dat zijn troepen Noord-Syrië zijn binnengevallen. Het was een inval die eraan zat te komen, mede...
  [naar artikel]
 21. Turkse inval in Syrië – Washington wil blijven samenwerken met Koerden in strijd tegen IS (16/10/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten willen blijven samenwerken met de Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in de strijd tegen terreurgroep IS. Dat heeft een functionaris van het Pentagon dinsdag laten weten. “We zullen bekijken welke ondersteuning we kunnen bieden aan de SDF, ook al hebben we geen militairen meer in het noorden” van Syrië, verklaarde de functionaris, die anoniem wil blijven. De ongeveer duizend Amerikaanse soldaten die in het noorden van Syrië zijn ingezet, hebben het bevel gekregen het land te verlaten. Het gaat om alle militairen die in Syrië zijn ingezet, behalve degenen die zich in al-Tanf bevinden. Dat is een basis die door ongeveer 150 Amerikaanse militairen wordt gecontroleerd in het zuiden van het land aan de grens met Jordanië en Irak. “We blijven deze positie van al-Tanf behouden waarmee we onze missie in het zuiden kunnen verderzetten”, aldus de functionaris nog. “De SDF zijn een belangrijke partner geweest. Ik denk dat ze hun bereidheid hebben getoond om de strijd tegen IS in Syrië verder te zetten.” Volgens hem zullen er gesprekken volgen over die samenwerking. De functionaris is ervan overtuigd dat de banden tussen de Koerden en de Verenigde Staten nog sterk genoeg zijn om de samenwerking verder te zetten. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Washington wil blijven samenwerken met Koerden in strijd tegen IS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Turkse president kondigt militaire aanval op Koerdische enclave Afrin in noorden van Syrië aan (14/01/2018 - VRT NWS)
  Het gebied rond Afrin in het noordwesten van Syrië is in handen van de Syrisch-Koerdische militie YPG. Net die groep vormde een van de speerpunten in de strijd tegen de terreurgroep IS en kreeg daarbij veel steun van de Verenigde Staten.
  [naar artikel]
 23. Turkse inval in Syrië – Amerikaanse soldaten zullen niet controleren of veiligheidszone wordt gerespecteerd (18/10/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten zetten hun terugtrekking uit het noorden van Syrië voort. Geen enkele Amerikaanse soldaat zal helpen met het handhaven van de veiligheidszone tussen de Koerden en Turkije. Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gewaarschuwd. Esper verduidelijkte aan de pers in het Pentagon dat de Amerikaanse troepen in contact bleven met Turkije en met de Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Washington steunde de SDF in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). “De bescherming van onze soldaten blijft onze absolute prioriteit en zoals altijd zullen de Amerikaanse troepen zich tegen elke bedreiging verdedigen”, aldus Esper. Volgens een hoge functionaris bij het Pentagon zullen de Verenigde Staten de zone wel vanuit de lucht observeren, om zich te verzekeren van de veiligheid van de gevangenissen waar strijders van IS opgesloten zitten. Esper sprak met zijn Turkse ambtgenoot Hulusi Akar en protesteerde bij hem tegen de schendingen van het staakt-het-vuren, dat donderdag is aangekondigd. “Ik herhaalde het standpunt van de Verenigde Staten, dat Turkije alle voorwaarden van het akkoord moet naleven en dat we van Turkije verwachten de veiligheid en het welzijn te garanderen van de hele bevolking in de zone die door de Turkse troepen wordt gecontroleerd”, aldus de minister. Hij herhaalde ook dat Turkije verantwoordelijk is voor de veiligheid van IS-gevangenen in de bewuste zones. Bij bombardementen van Turkse troepen kwamen vrijdag veertien burgers om het leven in het noorden van Syrië, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Turkije stemde donderdag er nochtans mee in om het offensief vijf dagen op te schorten. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Amerikaanse soldaten zullen niet controleren of veiligheidszone wordt gerespecteerd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Koerden betogen tegen Turkse inval in het noorden van Syrië (27/01/2018 - VRT NWS)
  In Brussel betogen een duizendtal  Koerden en sympathisanten tegen de Turkse inval  in de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië.
  [naar artikel]
 25. DISCUSSIE. Turkse inval in Syrië: maak jij je zorgen? (10/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben.
  [naar artikel]
 26. “Honderden doden door Turkse inval Noord-Syrië” (12/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft sinds het begin van het offensief al honderden levens geëist, zegt Turkije. Volgens het ministerie...
  [naar artikel]
 27. Turkije dreigt met geweld in Syrië na aanval met tientallen slachtoffers (29/02/2020 - Knack)
  De Turkse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft er vrijdag mee gedreigd om geweld te gebruiken om wraak te nemen na de aanval waarbij tientallen Turkse soldaten omkwamen in de Syrische provincie Idlib.
  [naar artikel]
 28. Erdogan verdedigt inval in Noord-Syrië in opiniestuk Wall Street Journal (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan doet er alles aan om het Westen duidelijk te maken dat de Turkse inval in Noord-Syrië een noodzakelijk...
  [naar artikel]
 29. Geweld Syrië – Washington vermoedt dat regime chemische aanval uitvoerde (22/05/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben “indicaties” dat het regime van Bashar al-Assad een chemische aanval heeft uitgevoerd in Syrië. De VS waarschuwden dinsdag voor vergeldingsacties. In een mededeling maakt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken melding van een “vermeende chlooraanval in het noordwesten van Syrië”. Die zou op 19 mei ’s ochtends hebben plaatsgevonden. “We waarschuwen opnieuw, als het regime van Assad chemische wapens gebruikt, zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoten snel en gepast reageren”, verklaart woordvoerder Morgan Ortagus. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Washington vermoedt dat regime chemische aanval uitvoerde verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. “Inval in Syrië dwingt Europa tot echt migratiebeleid” (19/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  “De Turkse inval in Syrië is een wake-upcall voor Europa om eindelijk werk te maken van een echt en efficiënt migratiebeleid. Makkelijk zal dat niet worden. Maar er is geen alternatief.” Dat zegt Kris Peeters (CD&V) in zijn eerste interview als Europees Parlementslid.
  [naar artikel]
 31. Washington veroordeelt Turkse luchtaanvallen op Koerden in Irak en Syrië (25/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben de Turkse luchtaanvallen op stellingen van Koerdische strijders in Irak en Syrië scherp veroordeeld. De aanvallen
  [naar artikel]
 32. Poetin waarschuwt Erdogan bij start inval in Syrië (09/10/2019 - Metro)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan in een telefoongesprek gewaarschuwd bij het begin van het Turkse militaire offensief in Syrië. Poetin benadrukte “het belang van het garanderen van de eenheid en de territoriale integriteit van Syrië, en van het respect voor zijn soevereiniteit”, meldt het Kremlin. Het telefoongesprek vond plaats vlak voor de inval in Syrië, meldden Turkse officiële bronnen al. Volgens die bronnen bedankte Erdogan daarin de Russische president voor zijn constructieve houding. Turkije startte vandaag een offensief tegen de Koerdische militie YPG, de vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Moskou steunt in de Syrische burgeroorlog president Bashar al-Assad. Ankara staat aan de kant van de rebellen. bron: Belga Het bericht Poetin waarschuwt Erdogan bij start inval in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Turkije staat klaar om Noord-Syrië binnen te vallen, VS houden zich afzijdig (07/10/2019 - De Morgen)
  Kort nadat de Turkse president Erdogan opnieuw met een Turks legeroffensief in Noord-Syrië dreigde, hebben Erdogan en de Amerikaanse president Trump met elkaar gebeld. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zouden de Verenigde Staten niet achter de Turkse operatie in Syrië staan en zou het Amerikaanse leger er niet aan deelnemen.
  [naar artikel]
 34. Turkije klaar voor ‘snelle militaire operatie’ in Noord-Syrië, VS nemen niet deel (07/10/2019 - De Morgen)
  Kort nadat de Turkse president Erdogan opnieuw met een Turks legeroffensief in Noord-Syrië dreigde, hebben Erdogan en de Amerikaanse president Trump met elkaar gebeld. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zouden de Verenigde Staten niet achter de Turkse operatie in Syrië staan en zou het Amerikaanse leger er niet aan deelnemen.
  [naar artikel]
 35. Turkse inval Syrië – Arrestaties bij betogingen Koerden en Turken in Rotterdam (16/10/2019 - Metro)
  De politie in Rotterdam heeft woensdagavond op het Kruisplein meerdere arrestaties verricht bij een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken. De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Syrië. In het centrum zijn veel agenten en leden van de oproerpolitie (ME) op de been. Volgens de politie breken op meerdere locaties vechtpartijen uit, maar wordt daar meteen tegen opgetreden. De demonstratie in Rotterdam was aangekondigd. Op het Kruisplein waren twee demonstratieplekken aangewezen voor voor- en tegenstanders. Om 20 uur moest de demonstratie, die een uur zou duren, afgelopen zijn. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval Syrië – Arrestaties bij betogingen Koerden en Turken in Rotterdam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. 250-tal betogers in Brussel tegen Turkse inval in Koerdische enclave Afrin (24/02/2018 - VRT NWS)
  Aan het Schumanplein in Brussel is betoogd tegen de Turkse inval in Afrin, een Koerdisch gebied in het Noordwesten van Syrië. Zo'n 250 mensen namen deel aan de manifestatie.
  [naar artikel]
 37. Turkse troepen vallen noordoosten Syrië binnen (09/10/2019 - De Tijd)
  15:29 'De Turkse aanval tegen de terroristische organisaties PKK, YPG en Islamitische Staat in Noord-Syrië is begonnen', tweette de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
  [naar artikel]
 38. Inval in Syrië: wat willen Turkije, Iran en Rusland? (15/10/2019 - Knack)
  Door de Turkse inval in Noord-Syrië komt de wankele verstandhouding tussen Iran, Rusland en Turkije opnieuw onder druk te staan. 'Zolang er een gemeenschappelijke vijand is, vinden ze elkaar.'
  [naar artikel]
 39. Al vijftien doden bij Turkse inval in Syrië, VN-Veiligheidsraad komt straks met spoed samen (10/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De inval van het Turkse leger in het noordoosten van Syrië is officieel begonnen. Dat heeft Turks president Recep Tayyip Erdogan woensdag zelf aangekondigd. “Om vrede te brengen in de regio”, zei hij op Twitter. Maar zijn militaire actie dreigt net een bloedvergieten op gang te brengen en wordt streng veroordeeld door de rest van de wereld. Bij de eerste explosies vielen al minstens vijftien dodelijke slachtoffers.
  [naar artikel]
 40. Geweld Syrië – VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zetten militaire aanval in tegen Syrië (14/04/2018 - Metro)
  De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben vrijdagnacht hun militaire aanval tegen Syrië ingezet. VS-president Donald Trump zei vrijdagavond (lokale tijd) in Washington dat het om vergelding gaat voor de inzet van chemische wapens door de Syrische regering van Bashar al-Assad tegen de eigen bevolking. bron: Belga Het bericht Geweld Syrië – VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zetten militaire aanval in tegen Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië (01/11/2019 - Metro)
  Turkse en Russische militairen zijn vrijdag gestart met gezamenlijke patrouilles in het noordoosten van Syrië, en dat na een akkoord dat een einde maakte aan het Ankara-offensief tegen Syrische Koerdische troepen. Dat heeft een correspondent van AFP ter plaatse vastgesteld. De patrouilles begonnen om ongeveer 10.00 uur Belgische tijd in een dorp in de regio Dirbassiyeh. De soldaten, aan boord van een dozijn Turkse en Russische militaire voertuigen, trokken ten oosten van Dirbassiyeh naar een strook van enkele tientallen kilometers, volgens Turkse militaire bronnen. Het Turkse leger trok op 9 oktober met geallieerde rebellen het noorden van Syrië binnen en begon er een offensief tegen de Koerdische militie YPG, in de ogen van Ankara een terreurorganisatie. Rusland en Turkije kwamen later overeen het grensgebied samen te controleren. Ze gaven YPG 150 uur de tijd om zich uit het gebied terug te trekken. Binnen die termijn was een staakt-het-vuren van kracht. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Verenigde Staten houden tweehonderd soldaten in Syrië (22/02/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten zouden uiteindelijk nog tweehonderd soldaten in Syrië houden. Dat maakte Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, donderdag bekend. Enkele weken geleden kondigde president Donald Trump aan dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken. “Een kleine vredesmacht van ongeveer tweehonderd soldaten zal voor bepaalde tijd in Syrië blijven”, zei Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, zonder meer details te verstrekken. Het nieuws komt er na een telefoongesprek tussen Trump en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. De Amerikaanse soldaten zouden de komende weken Syrië moeten verlaten. De militaire strijd tegen terreurgroep IS in Syrië bevindt zich in een eindfase. Bron: Belga   Het bericht Verenigde Staten houden tweehonderd soldaten in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Turkse inval in Syrië – Ankara verwerpt kritiek van Golflanden die in Jemen “evenveel burgers hebben gedood” (10/10/2019 - Metro)
  De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft woensdag de kritiek van sommige Golflanden op het offensief in Syrië verworpen en beschuldigt diezelfde landen ervan “evenveel burgers te hebben gedood en uitgehongerd” in Jemen. “Jullie hebben evenveel burgers gedood en uitgehongerd in Jemen. Met welk recht verzetten jullie zich nu tegen deze operatie”, verklaarde Cavusoglu. Hij verwees hiermee waarschijnlijk naar de kritiek van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en naar het conflict dat Jemen nu al meer dan vier jaar in de greep houdt. Dat conflict kostte inmiddels aan tienduizenden mensen, onder wie heel wat burgers, het leven en wordt door de Verenigde Naties vaak omschreven als de ergste humanitaire crisis ter wereld van dit moment. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten uitten beide woensdagavond forse kritiek op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. Volgens de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken riskeert de Turkse “agressie” “negatieve gevolgen te hebben voor de veiligheid in en de stabiliteit van de regio” en dreigt het de “inspanningen te ondermijnen” die worden geleverd in de strijd tegen IS. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Ankara verwerpt kritiek van Golflanden die in Jemen “evenveel burgers hebben gedood” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Erdogan verdedigt Turkse aanval in opiniestuk in Amerikaanse krant: “Onze limiet is bereikt” (15/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het is er de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veel aan gelegen het Westen duidelijk te maken dat de Turkse inval in Noord-Syrië een noodzakelijk kwaad is om vrede en stabiliteit terug te brengen in de regio. In een opiniestuk in de Amerikaanse krant ‘The Wall Street Journal’ verantwoordt hij operatie ‘Peace Spring’ als een instrument om de humanitaire crisis te beëindigen.
  [naar artikel]
 45. VS, Frankrijk en Groot-Brittannië bombarderen Syrië. Aanval blijft niet zonder gevolg, zegt Rusland (14/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Na de vermoedelijke aanval met gifgas in Syrië hebben de Verenigde Staten hun dreigementen waargemaakt en samen met bondgenoten Frankrijk en...
  [naar artikel]
 46. Turkse inval in Syrië – “Miljoenen levens gered met onconventionele aanpak” (17/10/2019 - Metro)
  Het staakt-het-vuren in Noord-Syrië dat Turkije en de Verenigde Staten overeen zijn gekomen, zal miljoenen levens redden. Dat zegt Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. Het akkoord is het resultaat van zijn “noodzakelijke, maar ietwat onconventionele” aanpak, klinkt het voorts. Eerder zei Trump in Texas dat de Koerden in Syrië “ongelofelijk blij zijn met deze oplossing”. “Deze deal zou drie dagen geleden NOOIT gemaakt zijn. Er was nood aan een ‘strenge’ aanpak om het gedaan te krijgen. Fantastisch voor iedereen. Trots op iedereen! “, tweette het Amerikaanse staatshoofd. “Dit is een grootse dag voor de beschaving. Ik ben trots dat de Verenigde Staten mij gesteund hebben door een noodzakelijk, maar ietwat onconventioneel pad te volgen. Mensen proberen deze ‘deal’ al jaren rond te krijgen. Miljoenen levens zullen gered worden. Felicitaties aan ALLEN! ” Eerder uitte Trump in Texas al zijn dankbaarheid aan zowel Turkije als de Koerden en zei hij dat het akkoord lang stand zou houden. “We hebben alles waar we gedroomd van hebben”, aldus de president. “Ik wil de Koerden bedanken. Ze waren ongelofelijk blij met deze oplossing. Deze oplossing heeft, eerlijk gezegd, hun levens gered.” Hij voegde er ook aan toe dat de Koerden verantwoordelijk zouden blijven voor gevangen strijders van Islamitische Staat (IS). Voor Turks president Recep Tayyip Erdogan had Trump mooie woorden. “Hij is een geweldige leider, een taaie man, een sterke man, en hij heeft gedaan wat juist is.” Het staatshoofd bevestigde ook dat zijn Turkse ambtgenoot volgende maand op bezoek komt in Washington, zoals al eerder gepland. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – “Miljoenen levens gered met onconventionele aanpak” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. De Block waarschuwt voor gevolgen van Turkse inval: “Ik moet per maand 500plaatsen vrijmaken” (17/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) vreest voor een nieuwe asielcrisis als gevolg van de Turkse inval in Syrië. “De vluchtelingenstroom die weer op gang zal komen, komt 9 kansen op de 10 naar Europa”, zei De Block donderdagochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 48. VS en Turkije hebben akkoord over staakt-het-vuren in Syrië (17/10/2019 - Knack)
  De Verenigde Staten en Turkije hebben een akkoord bereikt over een wapenstilstand in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aangekondigd na ontmoetingen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in de Turkse hoofdstad Ankara.
  [naar artikel]
 49. Turkije dreigt met geweld in Syrië, met de “volledige” steun van de VS (29/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft ermee gedreigd om geweld te gebruiken om wraak te nemen na de aanval waarbij tientallen Turkse...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.