Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 June 2020
06:26 uur

Dader van aanval op synagoge zou Duitser met extreemrechts gedachtegoed zijn

Metro

09/10/2019 - 19:55

De dader van de aanval op een synagoge in de Duitse stad Halle is naar wordt aangenomen een 27-jarige Duitser met een extreemrechtse achtergrond, zo hebben veiligheidsbronnen vandaag aan het Duitse persbureau DPA gezegd. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei dat men ervan kan uitgaan dat de gebeurtenissen een “anti-semitische aanval” zijn. […] Het bericht Dader van aanval op synagoge zou Duitser met extreemrechts gedachtegoed zijn verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Schietpartij Duitse Halle: aanwijzingen van extreemrechts gedachtegoed bij opgepakte dader (09/10/2019 - De Morgen)
  Het lijkt erop dat de schietpartij bij een synagoge in het Oost-Duitse Halle het werk was van iemand die alleen optrad. Dat heeft een journalist van Der Tagesspiegel vernomen uit bronnen bij de veiligheidsdiensten. Die dader, die werd opgepakt, zou een 27-jarige Duitser met extreemrechtse achtergrond zijn. Bij de schietpartij zijn volgens de eerste gegevens zeker twee mensen gedood. De schutter filmde ook de aanslag met een camera op zijn helm.
  [naar artikel]
 2. Dader van schietpartij aan synagoge in Halle kreeg vuurwapen op ‘darknet’ (16/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De dader van de antisemitische aanval bij een synagoge in het Duitse Halle, waarbij twee mensen omkwamen, heeft zijn vuurwapen in 2015 verkregen via het zogeheten ‘darknet’. Dat is gezegd tijdens een zitting achter gesloten deuren van de commissie Binnenlandse Zaken van het Duitse parlement.
  [naar artikel]
 3. Schietpartij Duitsland: aanslag extreemrechtse Duitser werd 35 minuten lang gelivestreamd (10/10/2019 - Knack)
  De dader van de schietpartij aan een synagoge in het Oost-Duitse Halle, waarbij twee mensen werden vermoord, had waarschijnlijk antisemitische motieven. Bovendien livestreamde hij zijn aanval op het internet.
  [naar artikel]
 4. Staatsveiligheid: 'Extreemrechts gedachtegoed in België is springlevend' (29/11/2018 - Knack)
  In zijn Activiteitenverslag 2017-2018 waarschuwt de Staatsveiligheid onder meer voor 'extreemrechts gedachtegoed' dat 'volop actief is' in ons land. Andere opvallende conclusie: '20 procent van de ouders van kinderen ingeschreven voor thuisonderwijs in België zou banden hebben met extremistische groeperingen.'
  [naar artikel]
 5. Schietpartij Duitsland: dader zou Duitser met extreemrechtse ideeën zijn (09/10/2019 - Knack)
  Na de schietpartij aan een synagoge in het Oost-Duitse Halle, waarbij twee mensen werden vermoord, heeft de politie één persoon opgepakt. Het zou gaan om een Duitser die niet bekend was bij gerecht en politie.
  [naar artikel]
 6. Extreemrechts op school: “Sommige scholieren zijn érg geïnteresseerd in de collaboratie” (26/02/2019 - De Morgen)
  Sinds de Pano-uitzending over Schild & Vrienden zien leerkrachten zich steeds vaker geconfronteerd met leerlingen die extreemrechts gedachtegoed aanhangen. Ook begeleiders kampen ermee. “In het verleden kregen we vragen over religieus extremisme, nu is het over extreemrechts.” 
  [naar artikel]
 7. Hoe extreemrechts in Vlaanderen (opnieuw) salonfähig werd (29/10/2018 - Apache)
  Toen het Vlaams Blok in 2003 werd veroordeeld voor racisme maakte dat de partij en haar gedachtegoed, paradoxaal genoeg, salonfähig. Vijftien jaar later lijkt er enkel meer tolerantie tegenover het extreemrechts gedachtegoed. Hoe kon dat gebeuren? Het verhaal aan de hand van een uitgebreid aantal artikelen op Apache. Op 8 maart publiceerde Apache een foto
  [naar artikel]
 8. Schutter Pittsburg – Doodstraf gevraagd voor dader van aanslag op synagoge in Pittsburgh (27/08/2019 - Metro)
  De federale procureur van Pittsburgh heeft bevestigd dat hij de doodstraf eist voor de man die ervan verdacht wordt elf mensen te hebben vermoord eind oktober 2018 in een synagoge in de stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dat blijkt uit een gerechtelijk document. “Een veroordeling voor de doodstraf is te rechtvaardigen” voor Robert Bowers, aldus de procureur Scott Brady. Hij verwijst naar het “gebrek aan schuldgevoel” bij de vermeende dader en zijn “haat en minachting” tegenover joden. Er zijn 63 aanklachten tegen de 46-jarige Robert Bowers, die het vuur opende in de synagoge “The Tree of Life”, waar een geboortedienst aan de gang was. De man gebruikte bij de aanval een automatisch wapen en drie handvuurwapens. Er vielen elf doden en zeven gewonden. De vermeende dader woonde alleen in een appartement op een vijftiental kilometer van de synagoge. Bij zijn arrestatie zou hij geroepen hebben “dat alle Joden moeten sterven”. Op sociale media bleek dat hij een wapenfreak is met een voorgeschiedenis van antisemitisme. Er is nog geen datum vastgelegd voor het proces. bron: Belga Het bericht Schutter Pittsburg – Doodstraf gevraagd voor dader van aanslag op synagoge in Pittsburgh verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Schutter Pittsburg – Doodstraf gevraagd voor dader van aanslag op synagoge in Pittsburgh (27/08/2019 - Metro)
  De federale procureur van Pittsburgh heeft bevestigd dat hij de doodstraf eist voor de man die ervan verdacht wordt elf mensen te hebben vermoord eind oktober 2018 in een synagoge in de stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dat blijkt uit een gerechtelijk document. “Een veroordeling voor de doodstraf is te rechtvaardigen” voor Robert Bowers, aldus de procureur Scott Brady. Hij verwijst naar het “gebrek aan schuldgevoel” bij de vermeende dader en zijn “haat en minachting” tegenover joden. Er zijn 63 aanklachten tegen de 46-jarige Robert Bowers, die het vuur opende in de synagoge “The Tree of Life”, waar een geboortedienst aan de gang was. De man gebruikte bij de aanval een automatisch wapen en drie handvuurwapens. Er vielen elf doden en zeven gewonden. De vermeende dader woonde alleen in een appartement op een vijftiental kilometer van de synagoge. Bij zijn arrestatie zou hij geroepen hebben “dat alle Joden moeten sterven”. Op sociale media bleek dat hij een wapenfreak is met een voorgeschiedenis van antisemitisme. Er is nog geen datum vastgelegd voor het proces. bron: Belga   Het bericht Schutter Pittsburg – Doodstraf gevraagd voor dader van aanslag op synagoge in Pittsburgh verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Schutter Pittsburg – Doodstraf gevraagd voor dader van aanslag op synagoge in Pittsburgh (27/08/2019 - Metro)
  De federale procureur van Pittsburgh heeft bevestigd dat hij de doodstraf eist voor de man die ervan verdacht wordt elf mensen te hebben vermoord eind oktober 2018 in een synagoge in de stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dat blijkt uit een gerechtelijk document. “Een veroordeling voor de doodstraf is te rechtvaardigen” voor Robert Bowers, aldus de procureur Scott Brady. Hij verwijst naar het “gebrek aan schuldgevoel” bij de vermeende dader en zijn “haat en minachting” tegenover joden. Er zijn 63 aanklachten tegen de 46-jarige Robert Bowers, die het vuur opende in de synagoge “The Tree of Life”, waar een geboortedienst aan de gang was. De man gebruikte bij de aanval een automatisch wapen en drie handvuurwapens. Er vielen elf doden en zeven gewonden. De vermeende dader woonde alleen in een appartement op een vijftiental kilometer van de synagoge. Bij zijn arrestatie zou hij geroepen hebben “dat alle Joden moeten sterven”. Op sociale media bleek dat hij een wapenfreak is met een voorgeschiedenis van antisemitisme. Er is nog geen datum vastgelegd voor het proces. Bron: Belga   Het bericht Schutter Pittsburg – Doodstraf gevraagd voor dader van aanslag op synagoge in Pittsburgh verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Dader schietpartij Halle publiceerde antisemitisch manifest (10/10/2019 - Metro)
  De vermoedelijke dader van de aanslag op een synagoge in Halle, in het zuidoosten van Duitsland, heeft op het internet een antisemitisch manifest gepubliceerd. Dat melden het terrorimeobservatorium SITE en de Duitse krant Die Welt. De directeur van SITE, Rita Katz, heeft op Twitter gemeld dat “het document klaarblijkelijk een week geleden is gepubliceerd, op 1 oktober”. Volgens haar staan er foto’s in van wapens en munitie, waaronder zelfgemaakte wapens, en drukte de auteur zijn wil uit om “zoveel mogelijk niet-blanken te doden, en dan liefst Joden”. Volgens Die Welt is de tekst ongeveer tien pagina’s, geschreven in het Engels. Er staat specifiek in dat de dader de synagoge van Halle wilde aanvallen op de Joodse feestdag Jom Kippoer, en die aanslag zelf wilde overleven. Woensdag raakte ook al bekend dat de dader de aanslag gelivestreamd had. Gisterenavond maakte de Duitse politie bekend dat een man die in de loop van de dag werd opgepakt, vermoedelijk de dader is van de aanslag. Eerder raakte bekend dat de vermoedelijke dader een 27-jarige Duitser is met een extreemrechtse achtergrond. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer sprak van antisemitische aanslag door een sympathisant van extreemrechts. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier brengt vandaag een bezoek aan de synagoge, en zal ook een ontmoeting hebben met minister-president van Saksen-Anhalt Reiner Hasselhoff. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer geeft straks samen met de voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden en Hasselhoff een persconferentie om meer details te verschaffen over het lopende onderzoek. bron: Belga Het bericht Dader schietpartij Halle publiceerde antisemitisch manifest verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Dader schietpartij Halle publiceerde antisemitisch manifest (10/10/2019 - Metro)
  De vermoedelijke dader van de aanslag op een synagoge in Halle, in het zuidoosten van Duitsland, heeft op het internet een antisemitisch manifest gepubliceerd. Dat melden het terrorimeobservatorium SITE en de Duitse krant Die Welt. De directeur van SITE, Rita Katz, heeft op Twitter gemeld dat “het document klaarblijkelijk een week geleden is gepubliceerd, op 1 oktober”. Volgens haar staan er foto’s in van wapens en munitie, waaronder zelfgemaakte wapens, en drukte de auteur zijn wil uit om “zoveel mogelijk niet-blanken te doden, en dan liefst Joden”. Volgens Die Welt is de tekst ongeveer tien pagina’s, geschreven in het Engels. Er staat specifiek in dat de dader de synagoge van Halle wilde aanvallen op de Joodse feestdag Jom Kippoer, en die aanslag zelf wilde overleven. Woensdag raakte ook al bekend dat de dader de aanslag gelivestreamd had. Gisterenavond maakte de Duitse politie bekend dat een man die in de loop van de dag werd opgepakt, vermoedelijk de dader is van de aanslag. Eerder raakte bekend dat de vermoedelijke dader een 27-jarige Duitser is met een extreemrechtse achtergrond. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer sprak van antisemitische aanslag door een sympathisant van extreemrechts. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier brengt vandaag een bezoek aan de synagoge, en zal ook een ontmoeting hebben met minister-president van Saksen-Anhalt Reiner Hasselhoff. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer geeft straks samen met de voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden en Hasselhoff een persconferentie om meer details te verschaffen over het lopende onderzoek. Bron: Belga   Het bericht Dader schietpartij Halle publiceerde antisemitisch manifest verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Trump trekt naar Pittsburgh (28/10/2018 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump gaat een bezoek brengen aan Pittsburgh, waar gisteren een dodelijke schietpartij op een synagoge plaatsvond. Daarbij kwamen elf mensen om en raakten er zes gewond. De president kondigde zijn komst aan vanop de tarmac van de luchthaven van Murphysboro (Illinois). In een tweet veroordeelde de Amerikaanse president de schietpartij als “een boosaardige antisemitische aanval die een aanval is tegen de mensheid. We moeten samenwerken om het gif van antisemitisme uit de wereld te bannen. We moeten ons verenigen om haat te overwinnen.” In een eerste reactie verdiende de dader volgens Trump “zo snel mogelijk de zwaarste straf.” Ook de minister van Justitie liet al verstaan dat de dader de doodstraf riskeert. Geen bekende Die dader blijkt Robert Bowers te zijn, een 46-jarige man die alleen woonde in een appartement in Pittsburgh. Online was hij erg actief. Hij postte regelmatig antisemitische boodschappen op een extreemrechts netwerk. “Maar voor zover wij weten was hij geen bekende bij de ordediensten”, aldus Bob Jones, die voor de FBI het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een synagoge in Pittsburgh voert. Gab.com Kort voor de schietpartij had de dader op de website van Gab.com nog uitgehaald naar de joodse organisatie HIAS, voor het helpen van migranten. Gab is een socialenetwerksite “voor het vrije woord” die veel succes kent bij extremistische aanhangers. “HIAS laat indringers binnen om ons te doden. Ik kan niet stil zitten en toekijken hoe mijn volk wordt vermoord, ik ga”, luidt het bericht van de schutter. Erg op zichzelf Bowers voerde één van de zwaarste antisemitische aanvallen ooit in de Verenigde Staten uit. Hij ging zaterdagvoormiddag de synagoge binnen met verschillende wapens: een automatisch geweer en drie handvuurwapens. Volgens CNN beschikte de man over een wapenvergunning en kocht hij sinds 1996 minstens zes geweren. Buren vertelden aan NBC dat ze nooit iets bijzonders aan de man hebben opgemerkt. “Hij was erg op zichzelf”, verklaart een anonieme buurman. Schotwonden Volgens getuigen schreeuwde de dader bij de schietpartij in de synagoge “Dood aan alle joden”. Hij zou zo’n twintig minuten in de synagoge zijn geweest alvorens de politie erin slaagde hem te overmeesteren. De dader werd met schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Lees ook : Schutter Pittsburgh – “Aanslag op godsdienstvrijheid” Het bericht Trump trekt naar Pittsburgh verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. DISCUSSIE. Extreemrechts gedachtegoed opsporen in de klaslokalen, goed idee? (30/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Karin Heremans, die binnen het gemeenschapsonderwijs werkt rond radicalisering, pleit ervoor experts aan te stellen die in onze klaslokalen extreem gedachtegoed opsporen. Leerlingen die een hakenkruis op een examen schrijven of een Hitlergroet brengen, wat doen we daarmee?
  [naar artikel]
 15. Aanslag Münster – Dader is psychisch labiele Duitser (07/04/2018 - Metro)
  De dader van de aanslag met een bestelwagen in Münster, zou een psyschish labiele Duitser geweest zijn. Dat meldt het Duitse persagentschap dpa. Het zou niet gaan om een terreuraanslag. De woning van de dader zou momenteel doorzocht worden, al is daar geen officiële bevestiging van. Na de aanslag heeft de bestuurder van de bestelwagen zichzelf doodgeschoten. bron: Belga Het bericht Aanslag Münster – Dader is psychisch labiele Duitser verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Het gedachtegoed van de verdachte van de schietpartijen in Duitsland (20/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Tobias R. (43), de vermoedelijke dader van de racistische moordpartij in Duitsland, liet voor zijn dood een brief en video achter waarin hij de feiten opbiecht en zijn radicaal-rechts gedachtegoed uit de doeken doet. “Bepaalde volkeren zouden moeten worden uitgeroeid.”
  [naar artikel]
 17. Van waar komt die opstoot van extreemrechts in de VS? (16/08/2017 - De Redactie)
  Het geweld in de Amerikaanse stad Charlottesville dat nu al minstens een dode heeft geëist, wordt toegeschreven aan een opstoot van extreemrechts gedachtegoed in de VS, waarvan president Donald Trump zich blijkbaar moeilijk kan losmaken. Wij vroegen ons af: wie zijn die mensen en van waar komt die beweging?
  [naar artikel]
 18. Schutter Halle verkreeg vuurwapen op ‘darknet’ (16/10/2019 - Metro)
  De dader van de antisemitische aanval bij een synagoge in het Duitse Halle, waarbij twee mensen omkwamen, heeft zijn vuurwapen in 2015 verkregen via het zogeheten ‘darknet’. Dat is gezegd tijdens een zitting achter gesloten deuren van de commissie Binnenlandse Zaken van het Duitse parlement. De parlementsleden verwezen naar bewijs dat door aanklager Peter Frank aan de commissie is getoond. De 27-jarige dader had onderdelen voor wapens die hijzelf in elkaar stak, op dezelfde wijze verkregen. Hij werd op 9 oktober opgepakt, uren nadat hij twee mensen had doodgeschoten na zijn mislukte poging de synagoge binnen te dringen. De dader gaf toe dat hij had geprobeerd de synagoge binnen te dringen op Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender. Hij schoot dan een 40-jarige vrouw dood op straat en vervolgens ook een 20-jarige man in een kebabzaak. Verschillende mensen raakten gewond. De man gaf toe dat hij handelde uit antisemitische en rechtse motieven. Hij was vertrouwd met vuurwapens na zijn legerdienst, die hij in 2010 beëindigde. Bron: Belga   Het bericht Schutter Halle verkreeg vuurwapen op ‘darknet’ verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Schutter Duitse Halle verkreeg vuurwapen en wapenonderdelen op het 'darknet' (16/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De dader van de antisemitische aanval bij een synagoge in het Duitse Halle, waarbij twee mensen omkwamen, heeft zijn vuurwapen in 2015 verkregen...
  [naar artikel]
 20. Al zeker twee dodelijke slachtoffers bij schietpartij aan synagoge in Duitsland (09/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bij een schietpartij in het Duitse Halle, nabij Leipzig, zijn minstens twee mensen om het leven gekomen. Een man zou er aan een synagoge met een machinegeweer om zich heen hebben geschoten. De politie vraagt omwonenden om binnen te blijven, want de dader of daders zijn voortvluchtig.
  [naar artikel]
 21. Schutter Duitse Halle verkreeg vuurwapen en wapenonderdelen op het 'darknet', duo verspreidde manifest online (16/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De dader van de antisemitische aanval bij een synagoge in het Duitse Halle, waarbij twee mensen omkwamen, heeft zijn vuurwapen in 2015 verkregen...
  [naar artikel]
 22. Exact zes maanden na Pittsburgh: opnieuw schietpartij in Amerikaanse synagoge, dader opgepakt (28/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij een schietpartij in een synagoge in de buurt van San Diego, in de Amerikaanse deelstaat Californië, zijn een dode en drie gewonden gevallen. Dat heeft burgemeester van Poway, Steve Vaus op een persconferentie bevestigd. De politie heeft de schutter kunnen oppakken.
  [naar artikel]
 23. Antisemiet richt bloedbad aan in synagoge: 11 doden (29/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  pittsburghBij de schietpartij zaterdag in de synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh zijn uiteindelijk elf mensen gestorven, zes anderen raakten gewond. Het is de zwaarste anti-Joodse aanslag ooit in de VS. Dader Robert Bowers (46) is een antisemiet die op sociale media postte dat “alle Joden moeten sterven”. President Trump riep al op om de man de doodstraf te geven.
  [naar artikel]
 24. Minstens 2 doden bij schietpartij aan Duitse synagoge: wat we nu weten (09/10/2019 - De Morgen)
  Bij een schietpartij in het Duitse Halle zijn volgens de eerste gegevens zeker twee mensen gedood. De vermoedelijke dader was gevlucht, maar is inmiddels opgepakt. Dat meldt de politie op Twitter. De schietpartij vond plaats aan een synagoge. De politie is massaal aanwezig in de stad. Ook in de aangrenzende gemeente Landsberg zijn schoten gelost.
  [naar artikel]
 25. 5 doden bij aanval met mes op politiekantoor in Parijs, onder wie dader (03/10/2019 - De Morgen)
  Vier agenten zijn gedood en verscheidene anderen raakten gewond bij een aanval met een mes in het hoofdkantoor van de politie in Parijs. Dat melden Franse media. De dader is doodgeschoten.
  [naar artikel]
 26. Terroristische aanval in Londen: dader kwam vrij onder elektronisch toezicht in december 2018 (30/11/2019 - Knack)
  Bij een aanval aan de London Bridge zijn vrijdagnamiddag twee mensen omgekomen en drie gewonden gevallen. De dader was eerder veroordeeld voor terrorisme.
  [naar artikel]
 27. Mogelijk meerdere doden bij aanval met mes op politiekantoor in Parijs, onder wie dader (03/10/2019 - De Morgen)
  Vier agenten zijn gedood en verscheidene anderen raakten gewond bij een aanval met een mes in het hoofdkantoor van de politie in Parijs. Dat melden Franse media. De dader is doodgeschoten.
  [naar artikel]
 28. Trump trekt naar Pittsburgh (28/10/2018 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump gaat een bezoek brengen aan Pittsburgh, waar gisteren een dodelijke schietpartij op een synagoge plaatsvond. Daarbij kwamen elf mensen om en raakten er zes gewond. De president kondigde zijn komst aan vanop de tarmac van de luchthaven van Murphysboro (Illinois). In een tweet veroordeelde de Amerikaanse president de schietpartij als “een boosaardige antisemitische aanval die een aanval is tegen de mensheid. We moeten samenwerken om het gif van antisemitisme uit de wereld te bannen. We moeten ons verenigen om haat te overwinnen”. In een eerste reactie verdiende de dader volgens Trump “zo snel mogelijk de zwaarste straf”. Ook de minister van Justitie liet al verstaan dat de dader de doodstraf riskeert. Bron: Belga   Het bericht Trump trekt naar Pittsburgh verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Waarom had Robert Bowers het gemunt op een synagoge in Pittsburgh? (28/10/2018 - VRT NWS)
  De schietpartij in de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh was de ergste aanslag op joden in de Amerikaanse geschiedenis. Er vielen 11 doden en zes gewonden. Dader Robert Bowers is neergeschoten door de politie en raakte gewond. Wat bezielde hem en wat betekent deze aanslag voor het maatschappelijke klimaat in de VS.
  [naar artikel]
 30. Merkel bezoekt synagoge Berlijn (09/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bondskanselier Angela Merkel heeft een bezoek gebracht aan een synagoge van Berlijn, nadat een synagoge elders in het land op het nippertje aan een...
  [naar artikel]
 31. Schietpartij in Amerikaanse synagoge: minstens vier doden, dader overmeesterd (27/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennslyvania heeft een schietpartij plaatsgevonden in een synagoge. Volgens getuigen is de schutter een blanke man met baard en werd hij ondertussen overmeesterd. Verschillende media spreken van minstens zeven doden, onder wie drie agenten, en meerdere gewonden.
  [naar artikel]
 32. Dader aanslag Halle publiceerde antisemitisch manifest online: “Zoveel mogelijk niet-blanken doden, liefst Joden” (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De vermoedelijke dader van de aanslag van gisteren op een synagoge in Halle, in het zuidoosten van Duitsland, heeft op het internet een...
  [naar artikel]
 33. Schutter Pittsburgh – Dader postte regelmatig antisemitische boodschappen online (28/10/2018 - Metro)
  Robert Bowers, de man die zaterdag één van de zwaarste antisemitische aanvallen ooit in de Verenigde Staten uitvoerde met minstens elf doden, was online erg actief. Hij postte regelmatig antisemitische boodschappen op een extreemrechts netwerk. “Maar voor zover wij weten was hij geen bekende bij de ordediensten”, aldus Bob Jones, die voor de FBI het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een synagoge in Pittsburgh voert. De 46-jarige Bowers woonde alleen in een appartement in Pittsburgh. Hij ging zaterdagvoormiddag de synagoge binnen met verschillende wapens: een automatisch geweer en drie handvuurwapens. Volgens CNN beschikte de man over een wapenvergunning en kocht hij sinds 1996 minstens zes geweren. Buren vertelden aan NBC dat ze nooit iets bijzonders aan de man hebben opgemerkt. “Hij was erg op zichzelf”, verklaart een anonieme buurman. Kort voor de schietpartij had de dader op de website van Gab.com nog uitgehaald naar de joodse organisatie HIAS, voor het helpen van migranten. Gab is een socialenetwerksite “voor het vrije woord” die veel succes kent bij extremistische aanhangers. “HIAS laat indringers binnen om ons te doden. Ik kan niet stil zitten en toekijken hoe mijn volk wordt vermoord, ik ga”, luidt het bericht van de schutter. Volgens getuigen schreeuwde de dader bij de schietpartij in de synagoge “Dood aan alle joden”. Hij zou zo’n twintig minuten in de synagoge zijn geweest alvorens de politie erin slaagde hem te overmeesteren. De dader werd met schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Bowers toonde zich op het netwerk Gab ook niet echt een aanhanger van president Trump. Die omschreef hij als “een mondialist, geen nationalist”. “Joden zijn de kinderen van Satan”, staat er op zijn Gab-profiel, dat intussen werd verwijderd. De netwerksite zelf publiceerde al een persbericht waarin het alle daden van terrorisme en geweld veroordeelt. “We zijn bedroefd over wat er zich in Pittsburgh heeft afgespeeld en zijn bereid om samen te werken met de ordediensten zodat gerechtigheid geschiedt”, luidt het. Bron: Belga   Het bericht Schutter Pittsburgh – Dader postte regelmatig antisemitische boodschappen online verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Schutter Pittsburgh – Dader postte regelmatig antisemitische boodschappen online (28/10/2018 - Metro)
  Robert Bowers, de man die zaterdag één van de zwaarste antisemitische aanvallen ooit in de Verenigde Staten uitvoerde met minstens elf doden, was online erg actief. Hij postte regelmatig antisemitische boodschappen op een extreemrechts netwerk. “Maar voor zover wij weten was hij geen bekende bij de ordediensten”, aldus Bob Jones, die voor de FBI het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een synagoge in Pittsburgh voert. De 46-jarige Bowers woonde alleen in een appartement in Pittsburgh. Hij ging zaterdagvoormiddag de synagoge binnen met verschillende wapens: een automatisch geweer en drie handvuurwapens. Volgens CNN beschikte de man over een wapenvergunning en kocht hij sinds 1996 minstens zes geweren. Buren vertelden aan NBC dat ze nooit iets bijzonders aan de man hebben opgemerkt. “Hij was erg op zichzelf”, verklaart een anonieme buurman. Kort voor de schietpartij had de dader op de website van Gab.com nog uitgehaald naar de joodse organisatie HIAS, voor het helpen van migranten. Gab is een socialenetwerksite “voor het vrije woord” die veel succes kent bij extremistische aanhangers. “HIAS laat indringers binnen om ons te doden. Ik kan niet stil zitten en toekijken hoe mijn volk wordt vermoord, ik ga”, luidt het bericht van de schutter. Volgens getuigen schreeuwde de dader bij de schietpartij in de synagoge “Dood aan alle joden”. Hij zou zo’n twintig minuten in de synagoge zijn geweest alvorens de politie erin slaagde hem te overmeesteren. De dader werd met schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Bowers toonde zich op het netwerk Gab ook niet echt een aanhanger van president Trump. Die omschreef hij als “een mondialist, geen nationalist”. “Joden zijn de kinderen van Satan”, staat er op zijn Gab-profiel, dat intussen werd verwijderd. De netwerksite zelf publiceerde al een persbericht waarin het alle daden van terrorisme en geweld veroordeelt. “We zijn bedroefd over wat er zich in Pittsburgh heeft afgespeeld en zijn bereid om samen te werken met de ordediensten zodat gerechtigheid geschiedt”, luidt het. Bron: Belga   Het bericht Schutter Pittsburgh – Dader postte regelmatig antisemitische boodschappen online verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Kritiek op Trump omdat hij zwijgt over extreemrechts in reactie op Charlottesville (13/08/2017 - De Redactie)
  Zijn reactie krijgt kritiek van sommigen. Het gaat erom dat Trump niet verwees naar de rol van extreemrechts in heel het gebeuren en de aanval geen terreurdaad noemde.
  [naar artikel]
 36. Antwerpse synagoge gesloten: “Het gebouw dreigde in twee te scheuren” (28/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De afgelopen maanden is de synagoge Shomre Hadass op het Zuid gestabiliseerd door die te stutten met 119 betonnen palen die zestien meter diep in de grond zitten. Daardoor is het gevaar geweken dat de synagoge verder in tweeën zou scheuren.
  [naar artikel]
 37. 4 agenten gedood bij aanval met mes op politiekantoor in Parijs, ook dader uitgeschakeld (03/10/2019 - De Morgen)
  Vier agenten zijn gedood en verscheidene anderen raakten gewond bij een aanval met een mes in het hoofdkantoor van de politie in Parijs. Dat melden Franse media. De dader is doodgeschoten.
  [naar artikel]
 38. 4 doden bij aanval met mes in politiekantoor in Parijs, ook dader doodgeschoten (03/10/2019 - De Morgen)
  Vier agenten zijn gedood en verscheidene anderen raakten gewond bij een aanval met een mes in het hoofdkantoor van de politie in Parijs. Dat melden Franse media. De dader, die ook lid van de politie zou zijn, is doodgeschoten.
  [naar artikel]
 39. LIVE. “Minstens zeven doden bij schietpartij aan synagoge VS” (27/10/2018 - De Morgen)
  In een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh (Pennsylvania) is een schietpartij aan de gang. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens lokale media is er sprake van minstens zeven doden. Hieronder ziet u -op veilige afstand- livebeelden van de politieactie. De dader zou op zijn knieën naar buiten gekropen zijn en zich overgegeven hebben. Hij is naar verluidt gewond geraakt.
  [naar artikel]
 40. Dit weten we voorlopig over de dader van Münster (07/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De dader van de aanslag met een bestelwagen in Münster, de 48-jarige Jens R., zou een psychish labiele Duitser zijn. Dat meldt het Duitse...
  [naar artikel]
 41. Dader van aanslag in Halle bekent misdaad en rechts-extremistisch motief (11/10/2019 - Metro)
  De man die een aanslag pleegde aan een synagoge in het Oost-Duitse Halle heeft de misdaad bekend, en geeft toe dat hij een rechts-extremistisch en antisemitisch motief had. Stephan Balliet bekende de aanslag donderdagavond tijdens een urenlange hoorzitting met een onderzoeksrechter in het Duitse federaal gerechtshof. Hij wordt beschuldigd van tweevoudige moord en zevenvoudige poging tot moord, verklaarde de woordvoerder van het Bundesgerichtshof vandaag. Ondertussen zit hij in voorlopige hechtenis. De 27-jarige man werd woensdag aangehouden nadat hij een 40-jarige vrouw voor een synagoge en een 20-jarige man in een kebabzaak doodschoot. De schutter probeerde tevergeefs de synagoge te bestormen, waar op dat moment 51 mensen Jom Kipoer, een belangrijkste joods feest, vierden. Duitse autoriteiten bestempelden de misdaad al als “terrorisme”. Bron: Belga   Het bericht Dader van aanslag in Halle bekent misdaad en rechts-extremistisch motief verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Gewonden bij betogingen van en tegen extreemrechts in Oost-Duitse Chemnitz (28/08/2018 - VRT NWS)
  Bij betogingen in de Oost-Duitse stad Chemnitz, waar extreemrechtse betogers de straat op zijn getrokken nadat een 35-jarige Duitser door migranten was doodgestoken, zijn zeker zes gewonden gevallen. Naast een betoging van extreemrechts maandag was er ook een antifascistische tegenbetoging.  
  [naar artikel]
 43. Duitse neonazi zendt dodelijke aanslag live uit op internet (10/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  HALLEDe 27-jarige Duitser Stephan Balliet is wellicht de enige dader van de aanslag gisteren in de Oost-Duitse stad Halle, waarbij twee doden vielen. Net zoals in maart bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland zond ook deze extreemrechtse terrorist zijn moordtocht live uit op internet. Zwaarbewapend probeerde hij een bomvolle synagoge binnen te dringen, maar hij raakte niet voorbij de deur. Kort na de feiten kon de politie hem arresteren.
  [naar artikel]
 44. “Dader schietpartij München was extreemrechts” (27/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zou Ali David Sonboly, de dader van de schietpartij in München, er extreemrechtse en racistische ideeën op nagehouden hebben. Hij zou zelfs trots geweest zijn op dezelfde dag geboren te zijn als Hitler.
  [naar artikel]
 45. 'Acht doden bij schietpartij aan synagoge in Pittsburgh' (27/10/2018 - De Tijd)
  18:37 De dader, een 46-jarige blanke man, werd na een vuurgevecht met de politie opgepakt.
  [naar artikel]
 46. Schietpartij synagoge – Dode en drie gewonden bij schietpartij in synagoge in Californië (27/04/2019 - Metro)
  Bij een schietpartij in een synagoge in de buurt van San Diego, in de Amerikaanse deelstaat Californië, zijn een dode en drie gewonden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten. De rabbi van de synagoge zou een van de gewonden zijn. Hij kreeg een kogel in de hand. De politie heeft een verdachte opgepakt en houdt een persconferentie over de schietpartij in het joodse gebedshuis Chabad in Poway. De oproep voor de schietpartij kwam bij de politie binnen rond 11.30 uur zaterdag plaatselijke tijd (20.30 uur Belgische tijd). Volgens de burgemeester werd inmiddels politieversterking voorzien rond andere religieuze plaatsen in Poway. Het incident van zaterdag valt samen met de laatste dag van Pesach, het joods voorjaarsfeest waarmee de Exodus uit Egypte wordt herdacht. Bij een schietpartij in de synagoge van Pittsburgh in de deelstaat Pennsylvania werden op 27 oktober nog elf personen gedood. bron: Belga Het bericht Schietpartij synagoge – Dode en drie gewonden bij schietpartij in synagoge in Californië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Dode en drie gewonden bij schietpartij in synagoge in Californië (28/04/2019 - VRT NWS)
  Bij een schietpartij in een synagoge in de buurt van San Diego, in de Amerikaanse deelstaat Californië, zijn een dode en drie gewonden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten. De rabbi van de synagoge zou een van de gewonden zijn. Hij kreeg een kogel in de hand.
  [naar artikel]
 48. Automobilist die inreed op voetgangers in Heidelberg is een Duitser (26/02/2017 - De Redactie)
  De politie beklemtoont dat de dader een 35-jarige Duitser is zonder migratieachtergrond, omdat op sociale media geruchten blijven circuleren dat het om een moslim of een vluchteling zou gaan.
  [naar artikel]
 49. Doden bij schietpartij aan synagoge in Pittsburgh (27/10/2018 - Metro)
  Bij een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh, in de noordoostelijke staat Pennsylvania, is deze ochtend plaatselijke tijd een schutter actief. Volgens een lokale zender zouden al zeven doden geteld zijn. Het gaat om de Tree of Life Congregation Synagogue. Bron: Belga   Het bericht Doden bij schietpartij aan synagoge in Pittsburgh verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.