Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 June 2020
20:12 uur

Een miljoen Californiërs afgesloten van stroom om bosbranden te voorkomen

De Morgen

09/10/2019 - 21:03

Zeker een miljoen inwoners van Californië zullen de komende dagen worden afgesloten van elektriciteit om nieuwe verwoestende bosbranden te voorkomen. Het is de grootste preventieve stroomonderbreking ooit in de geschiedenis van de staat.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hevige bosbranden in Californië: half miljoen inwoners mogelijk zonder stroom (24/10/2019 - De Morgen)
  Een half miljoen Californiërs kan deze week nog zonder stroom vallen door de bosbranden die vooral in Sonoma en San Bernardino hevig woeden. Honderden inwoners uit de wijnstreek ten noorden van San Francisco moeten hun huis verlaten. En de hel is nog niet voorbij.
  [naar artikel]
 2. Deel Californië uit voorzorg zonder stroom om bosbranden te voorkomen (09/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse nutsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E) gaat grote delen van Noord-Californië afsluiten van elektriciteit om bosbranden te...
  [naar artikel]
 3. Desastreuze bosbranden: 'Dit is de nieuwe realiteit voor Californië' (17/11/2018 - Knack)
  Met 71 doden, 56.000 hectare en meer dan 10.000 verwoeste gebouwen is de bosbrand 'Camp Fire' in het noorden van Californië de dodelijkste en meest verwoestende uit de geschiedenis van de staat. Hoe kunnen Californiërs zich voorbereiden op een toekomst waarin dit soort rampzalige branden vaker zullen voorkomen?
  [naar artikel]
 4. Het afschakelplan: wat gebeurt er als er stroom te kort is? (23/09/2018 - De Standaard)
  Wanneer er niet voldoende stroom is, treedt het ‘afschakelplan’ in werking. Wat is dat beestje? En wat doe je best als de stroom wordt afgesloten?
  [naar artikel]
 5. Hevige regens blussen bosbranden in Bolivia (07/10/2019 - VRT NWS)
  In Bolivia zijn de bosbranden in het oosten van het land onder controle dankzij hevige regenval. Oncontroleerbare branden hebben de voorbije maanden meer dan vier miljoen hectare uitlopers van het Amazonewoud in de as gelegd in Bolivia. Dat is een gebied bijna zo groot als Nederland. Volgens de overheid zijn er nu geen actieve bosbranden meer te zien op satellietbeelden. De brandweer blijft voorlopig wel paraat om te voorkomen dat de branden heropflakkeren.
  [naar artikel]
 6. Negenhonderd mensen geëvacueerd na hevige bosbranden in wijnstreek Californië (24/10/2019 - Metro)
  In de Amerikaanse staat Californië woeden sinds woensdag enkele hevige bosbranden. Vooral de wijnstreek Sonoma wordt zwaar getroffen. De autoriteiten zijn bezig met het evacueren van zowat 900 inwoners. De bosbranden, aangewakkerd door de hevige wind, hebben al meer dan 4.000 hectare in de as gelegd. Zowat 900 inwoners van Geyserville, 100 kilometer ten noorden van San Francisco, worden geëvacueerd. Er zijn geen slachtoffers. Door de branden gaat het lokale elektriciteitsbedrijf de stroom uitschakelen, waardoor 150.000 mensen binnenkort zonder stroom zitten. In de herfst van 2018 woedden er ook al hevige bosbranden in de regio. Daarbij vielen 86 doden. bron: Belga Het bericht Negenhonderd mensen geëvacueerd na hevige bosbranden in wijnstreek Californië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Turkse luchtmachtbasis die rol speelt in strijd tegen IS afgesloten en zonder stroom gezet (16/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Incirlik luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije is afgesloten en zonder stroom gezet. Dat meldt het consulaat van de VS in Adana. De
  [naar artikel]
 8. Bosbranden in Griekenland nog steeds niet onder controle (15/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De bosbranden nabij de Griekse hoofdstad Athene houden de brandweer weer volop bezig. De brandweerlieden wisten vandaag te voorkomen dat de
  [naar artikel]
 9. Miljardair doneert 43 miljoen voor hulp bosbranden Australië (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een schatrijke Australische zakenman uit Perth schenkt ruim 43 miljoen euro om zijn land te helpen in de strijd tegen de verwoestende bosbranden....
  [naar artikel]
 10. Twaalf brandweermannen gewond, minstens 150 huizen verwoest bij zware bosbranden in Chili (25/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de zware bosbranden in de Chileense havenstad Valparaíso zijn al minstens 150 woningen vernield en zitten bijna 2.000 mensen zonder stroom. Dat...
  [naar artikel]
 11. Al 500 miljoen dieren dood door bosbranden Australië (01/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 500 miljoen dieren zijn al omgekomen in Australië sinds het begin van de grote bosbranden in september. Een onvoorstelbaar aantal. De meeste...
  [naar artikel]
 12. Het afschakelplan: hoe werkt het en wie zou worden getroffen? (24/09/2018 - De Standaard)
  Wanneer er niet voldoende stroom is, treedt het ‘afschakelplan’ in werking. Wat is dat beestje? En wat doe je best als de stroom wordt afgesloten?
  [naar artikel]
 13. Brandweer gebruikt technologie tijdens opleiding om beter voorbereid te zijn op bosbranden (13/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers geven aan dat bosbranden vaker zullen voorkomen in de toekomst dan nu het geval is. Om zich beter op branden voor te bereiden, maken...
  [naar artikel]
 14. Californië zet miljoenen mensen in het donker (10/10/2019 - De Tijd)
  13:47 Om nieuwe zware bosbranden te vermijden zet de Amerikaanse energiegroep PG&E grote delen van Californië gecontroleerd zonder stroom. Meer dan 2,4 miljoen mensen worden getroffen.
  [naar artikel]
 15. Hallucinante beelden van Californische vuurzee: 500.000 inwoners zonder elektriciteit, bijna 1.000 geëvacueerd (24/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een half miljoen Californiërs riskeert deze week nog zonder stroom te komen zitten door de bosbranden die vooral in Sonoma en San Bernardino hevig...
  [naar artikel]
 16. Groene stroom: Luminus en co. factureren 21 miljoen te veel (10/04/2019 - De Morgen)
  Verschillende leveranciers rekenen meer kosten door voor groene stroom dan dat ze er zelf voor neertellen. Daardoor betaalt een miljoen klanten te veel. In totaal gaat het om 21 miljoen euro, berekent CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne.
  [naar artikel]
 17. Al 480 miljoen dieren omgekomen in Australische bosbranden (01/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers van de universiteit van Sydney schatten dat zo’n 480 miljoen dieren het leven hebben gelaten bij de bosbranden die het land sinds september teisteren. In dat aantal zit ook bijna een derde van alle Australische koala’s vervat.
  [naar artikel]
 18. Brazilië zet 8 miljoen opzij voor bosbranden (25/08/2019 - De Tijd)
  17:45 De Braziliaanse regering heeft extra geld vrijgemaakt om de grote bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden.
  [naar artikel]
 19. Al 1,1 miljoen hectare grond verwoest bij bosbranden in Australië (13/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de aanhoudende bosbranden die vorige maand startten, is al meer dan 1,1 miljoen hectare grond verwoest in het oosten van Australië. Dat melden...
  [naar artikel]
 20. Bosbranden hebben het zuidwesten van de VS in hun greep (02/09/2017 - VRT NWS)
  De staten Californië, Montana en Oregon kampen met hevige bosbranden. Er is al 27.500 vierkante kilometer in rook opgegaan.    In Los Angeles moest de Interstate 210 een tijdlang worden afgesloten.  25.000 brandweermannen bestrijden 56 grote brandhaarden. De enorme rookontwikkeling veroorzaakt op verschillende plaatsen veel hinder.
  [naar artikel]
 21. Bosbranden Australië – Regering zet 3.000 soldaten in (04/01/2020 - Metro)
  In Australië worden 3.000 militairen ingezet om de hulpdiensten bij te staan in de strijd tegen de bosbranden. Dat heeft premier Scott Morrison zaterdag aangekondigd. Bij de bosbranden die in september startten, is al meer dan 5 miljoen hectaren land in de vlammen opgegaan. “Ik wil benadrukken dat het Australische leger al geholpen heeft… We zullen de strijdkrachten verder inzetten”, verklaarde Morrison. De regering zal verder 20 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) vrijmaken om vier blusvliegtuigen te lenen. Volgens defensieminister Linda Reynolds is het de eerste keer dat reservisten verplicht ingezet worden. Bedoeling is dat ze medische en civiele hulp bieden bij rampen. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Regering zet 3.000 soldaten in verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Australische ecoloog: waarschijnlijk 480 miljoen dieren gedood door bosbranden (03/01/2020 - Knack)
  Tot 480 miljoen dieren kunnen omgekomen zijn bij de bosbranden die sinds september zijn ontstaan in de Australische deelstaat New South Wales (NSW). Dat blijkt uit een schatting van een ecoloog.
  [naar artikel]
 23. Bosbranden in Californië dreigen meer dan miljoen mensen zonder elektriciteit te zetten (26/10/2019 - Metro)
  De felle bosbranden in de Amerikaanse staat Californië dreigen ongeveer 2,5 miljoen mensen zonder stroom te zetten. De brandweer strijdt vrijdag (lokale tijd) nog altijd tegen de hevige branden, onder meer in de buurt van de stad Los Angeles. In totaal moesten al 50.000 mensen geëvacueerd worden. De elektriciteitsmaatschappij PG&E heeft in het noorden van Californië al 180.000 klanten uit voorzorg zonder stroom gezet. Het bedrijf waarschuwt vrijdag dat ook een 850.000-tal andere huishoudens – of 2,5 miljoen mensen – in het noorden en het centrum van de staat preventief zonder elektriciteit gezet kunnen worden. PG&E wil op die manier voorkomen dat een hoogspanningslijn voor bijkomende branden zorgt, zoals vorig jaar het geval was. Toen zou een brand ontstaan zijn omdat een elektriciteitslijn tegen enkele bomen was gevallen. Bij die brand kwamen 85 mensen om het leven, en duizenden gebouwen gingen in vlammen op. Volgens sommige berichten ligt het bedrijf mogelijk opnieuw aan de basis van een van de huidige branden. Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft vrijdag al forse kritiek geuit op de energieleverancier. PG&E “heeft veel te lang zijn winst boven de belangen van de inwoners van Californië geplaatst”, zo zegt hij. Intussen verwoest “Kincade Fire” de wijngaarden in de regio Sanoma, vlakbij San Francisco. Ongeveer 1.300 brandweermensen strijden er tegen het vuur, dat al 9.000 hectare en een vijftigtal woningen heeft vernield. Er werd een evacuatiebevel uitgeschreven voor meer dan 2.000 inwoners van het stadje Geyserville. In de stad Santa Clarita, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van L.A., zijn dan weer medewerkers van de lokale overheid van deur tot deur gegaan om alle inwoners te informeren. De mensen krijgen de raad om hun huis te verlaten, zo melden plaatselijke media. “Tick Fire”, de brand die Santa Clarita bedreigt, was vrijdag nog maar voor 5 procent onder controle. Het vuur heeft intussen daar al 1.600 hectare vernield. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden in Californië dreigen meer dan miljoen mensen zonder elektriciteit te zetten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Bosbranden in Bolivia legden al bijna miljoen hectare in de as (25/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Bolivia breiden de bosbranden van de voorbije dagen ondanks de inspanningen van de brandweer en de inzet van een blusvliegtuig nog verder uit....
  [naar artikel]
 25. Na bosbranden nu overstromingen in Athene (29/07/2018 - Metro)
  In Athene heeft de hevige regenval zondag overstromingen veroorzaakt, een week nadat in de omgeving van de Griekse hoofdstad zware bosbranden tientallen dodelijke slachtoffers hadden gemaakt. In het centrum van Athene moesten door de wateroverlast verschillende belangrijke wegen afgesloten worden, zo meldt de brandweer. De hulpdiensten werden tientallen keren opgeroepen om mensen te gaan helpen die vastzaten in hun woning of auto. Bron: Belga   Het bericht Na bosbranden nu overstromingen in Athene verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Na bosbranden nu overstromingen in Athene (29/07/2018 - Metro)
  In Athene heeft de hevige regenval zondag overstromingen veroorzaakt, een week nadat in de omgeving van de Griekse hoofdstad zware bosbranden tientallen dodelijke slachtoffers hadden gemaakt. In het centrum van Athene moesten door de wateroverlast verschillende belangrijke wegen afgesloten worden, zo meldt de brandweer. De hulpdiensten werden tientallen keren opgeroepen om mensen te gaan helpen die vastzaten in hun woning of auto. Bron: Belga   Het bericht Na bosbranden nu overstromingen in Athene verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Londen geeft 120 miljoen euro uit voor nieuwe ferrylijnen na de brexit (29/12/2018 - VRT NWS)
  Het Britse ministerie voor Transport heeft de voorbije maanden voor 107 miljoen pond (120 miljoen euro) contracten afgesloten met drie ferrymaatschappijen. Londen vreest dat de haven van Dover zal "dichtslibben" bij een brexit zonder akkoord en hoopt dat te voorkomen door het ferryverkeer over het Kanaal te spreiden. Dat meldt de Britse omroep BBC. 
  [naar artikel]
 28. Schade door bosbranden in Australië loopt al op tot 430 miljoen euro (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Australische verzekeringsinstanties hebben berekend dat de schade van de verwoestende bosbranden die het land intussen al sinds september...
  [naar artikel]
 29. Bosbranden Californië – Al 42 doden bij bosbranden, hoogste dodentol uit geschiedenis VS (13/11/2018 - Metro)
  Bij de bosbranden in Californië zijn nu al zeker 42 doden geteld. Dat maakt de bosbranden de dodelijkste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, zegt sheriff Kory Honea. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Californië – Al 42 doden bij bosbranden, hoogste dodentol uit geschiedenis VS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Chris Hemsworth doneert 1 miljoen dollar om Australische bosbranden te bestrijden (07/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Australische acteur Chris Hemsworth heeft beloofd om, samen met zijn familie, 1 miljoen dollar te zullen doneren, om brandweermannen te helpen bij het bestrijden van de bosbranden in Australië.
  [naar artikel]
 31. De Australische bosbranden in cijfers: al 10 miljoen hectare opgebrand en 1,25 miljard dode dieren (07/01/2020 - VRT NWS)
  De bosbranden in Australië die al maanden woeden, hebben al grote schade aangericht. Om dat even in perspectief te plaatsen: de branden zijn tien keer groter dan die van in het Amazonewoud vorig jaar. Zo is al bijna 10 miljoen hectare bos afgebrand en zijn volgens het WWF al 1,25 miljard dieren omgekomen.
  [naar artikel]
 32. Bosbranden Australië – Schade loopt volgens verzekeringsmaatschappijen op tot 430 miljoen euro (07/01/2020 - Metro)
  Australische verzekeringsinstanties hebben berekend dat de schade van de verwoestende bosbranden die het land intussen al sinds september teisteren, opgelopen is tot 700 miljoen Australische dollar, ongeveer 430 miljoen euro. De Verzekeringsraad van Australië laat dinsdag weten dat er al 9.000 dossiers geopend zijn. De komende dagen zal dat cijfer nog stijgen. Volgens de brandweerdiensten van New South Wales zijn er in de staat minstens 1.588 huizen vernield en 653 beschadigd door de vuurzee. In de staat Victoria zijn 450 gebouwen opgegaan in de vlammen. In beide zwaar getroffen staten verwacht men nog meer schadeclaims. bron: Belga Het bericht Bosbranden Australië – Schade loopt volgens verzekeringsmaatschappijen op tot 430 miljoen euro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Al 480 miljoen dieren omgekomen bij bosbranden in Nieuw-Zuid-Wales volgens Australisch ecoloog (03/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er zouden al 480 miljoen dieren omgekomen zijn bij de bosbranden die sinds september de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales (NSW) teisteren....
  [naar artikel]
 34. Twee bedrijven ontruimd na gaslek in Lanklaar: buurt urenlang zonder stroom (25/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het bedrijventerrein in de buurt van de Siemenslaan heeft urenlang zonder stroom gezeten. Dat nadat er rond 9.30 uur een gaslek was ontdekt. Uit voorzorg werd een deel van de Siemenslaan en Vilvertstraat afgesloten voor alle verkeer en werden twee bedrijven ontruimd. Pas nadat de mensen van Fluvius het lek hadden gedicht, kon de stroom opnieuw worden ingeschakeld.
  [naar artikel]
 35. Bosbranden eisen hun tol op Australian Open: kwalificatiespeelster moet opgeven nadat ze bevangen raakt door de rook (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in Australië laten niemand onberoerd. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Desondanks lijkt de Australian Open gewoon te zullen doorgaan, al hebben de bosbranden nu ook een slachtoffer geëist op het tenniscourt. Kwalificatiespeelster Dalila Jakupovic moest haar partij staken nadat ze bevangen raakte door de rook.
  [naar artikel]
 36. Elton John en Kylie Jenner schenken elk 1 miljoen dollar aan slachtoffers bosbranden Australië (08/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zanger Elton John gaat 1 miljoen dollar doneren aan de slachtoffers van de Australische bosbranden. De Britse zanger, die een optreden gaf in...
  [naar artikel]
 37. Elton John en Kylie Jenner schenken elk 1 miljoen dollar voor Australische bosbranden (08/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zanger Elton John gaat 1 miljoen dollar doneren aan de slachtoffers van de Australische bosbranden. De Britse zanger, die een optreden gaf in...
  [naar artikel]
 38. '600 miljoen Afrikanen zullen ook in 2030 geen stroom hebben' (20/10/2017 - Knack)
  Wereldwijd daalt het aantal mensen zonder elektriciteit heel snel. Maar in 2030 zullen nog altijd 600 miljoen Afrikanen geen stroom hebben, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).
  [naar artikel]
 39. Vierarmentunnel op Brusselse Ring dicht in de twee richtingen (11/09/2018 - VRT NWS)
  Midden in de avondspits is een van de drukste punten op de Brusselse ring afgesloten. Bij vernieuwingswerken aan de hoogspanningsinstallatie van de Vierarmentunnel is vanmiddag de stroom uitgevallen. Uit veiligheidsoverwegingen is de hele tunnel afgesloten. 
  [naar artikel]
 40. Elton John schenkt 1 miljoen dollar voor Australische bosbranden (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zanger Elton John gaat 1 miljoen dollar doneren aan de slachtoffers van de Australische bosbranden. De Britse zanger, die een optreden gaf in...
  [naar artikel]
 41. Tienduizenden zonder stroom na zware storm in Scandinavië, Sontbrug even afgesloten (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door een zware storm over Denemarken, Zweden en Finland zijn tienduizenden gezinnen zijn zonder stroom gevallen. Omgewaaide bomen veroorzaken...
  [naar artikel]
 42. Bosbranden Australië – F1-wereldkampioen Lewis Hamilton belooft schenking van half miljoen dollar (09/01/2020 - Metro)
  Zesvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton heeft beloofd een schenking van 500.000 dollar te doen als hulpmiddel voor de situatie in Australië, waar bosbranden het leven eisten aan 26 mensen en een miljard dieren, zo maakte hij donderdag op zijn Twitter-account bekend. “Het breekt mijn hart de verwoestingen te zien van de Australische bosbranden aan mensen en dieren in het land”, schrijft hij. “Ik wil 500.000 dollar schenken om de dieren, vrijwilligers en brandweerlui te ondersteunen.” bron: Belga Het bericht Bosbranden Australië – F1-wereldkampioen Lewis Hamilton belooft schenking van half miljoen dollar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Montenegro vraagt hulp voor bestrijden bosbranden (17/07/2017 - De Redactie)
  Door de bosbranden zijn minstens 100 toeristen geëvacueerd van de kust in het Lustica-schiereiland. Ook in buurland Kroatië woeden er bosbranden.
  [naar artikel]
 44. Nog steeds zware bosbranden in Siberië, al 13,4 miljoen hectare woud vernield (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Siberië woeden nog steeds zware bosbranden. Het vuur heeft zich de afgelopen dagen verder verspreid: maandag zijn op een oppervlakte van...
  [naar artikel]
 45. Bosbranden in Bolivia leggen al bijna miljoen hectare in de as (25/08/2019 - VRT NWS)
  In Bolivia breiden de bosbranden van de voorbije dagen ondanks de inspanningen van de brandweer en de inzet van een blusvliegtuig nog verder uit. Gisteren stond al 950.000 hectare in brand, zo blijkt uit cijfers van de autoriteiten.
  [naar artikel]
 46. Bosbranden Australië – Al 1,1 miljoen hectaren verwoest bij bosbranden in Australië (13/11/2019 - Metro)
  Bij de aanhoudende bosbranden die vorige maand startten, is al meer dan 1,1 miljoen hectare grond verwoest in het oosten van Australië. Dat melden de autoriteiten. In New South Wales, de dichtstbevolkte deelstaat van het land, zijn er momenteel 70 bosbranden, waarvan 50 nog niet onder controle zijn. Voor geen enkele brand gold woensdagochtend lokale tijd nog de hoogste alarmfase. Dinsdag was er sprake van een “catastrofaal gevaar” in de miljoenenstad Sydney en de nabijgelegen regio’s, waar het heet en droog is. De temperaturen stegen tot eind de 30 graden en er was een sterke wind die snelheden bereikte tot 80 kilometer per uur. In totaal zijn al sinds vorige week meer dan 300 huizen verwoest. Hollywoodacteur Russell Crowe liet op Twitter weten dat zijn huis in Nana Glen, in de buurt van het kuststadje Coffs Harbour “aangetast” is door de bosbranden, maar dat zijn familie veilig is. Dinsdag zijn 21 mensen gewond geraakt, onder wie 13 brandweerlieden. Er vielen geen dodelijke slachtoffers. Eerder kwamen al drie mensen om. Ook voor de dieren in het wild zijn de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala’s om het leven en werden verschillende habitats vernield. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Al 1,1 miljoen hectaren verwoest bij bosbranden in Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Bosbranden Australië – Al 1,1 miljoen hectaren verwoest bij bosbranden in Australië (13/11/2019 - Metro)
  Bij de aanhoudende bosbranden die vorige maand startten, is al meer dan 1,1 miljoen hectare grond verwoest in het oosten van Australië. Dat melden de autoriteiten. In New South Wales, de dichtstbevolkte deelstaat van het land, zijn er momenteel 70 bosbranden, waarvan 50 nog niet onder controle zijn. Voor geen enkele brand gold woensdagochtend lokale tijd nog de hoogste alarmfase. Dinsdag was er sprake van een “catastrofaal gevaar” in de miljoenenstad Sydney en de nabijgelegen regio’s, waar het heet en droog is. De temperaturen stegen tot eind de 30 graden en er was een sterke wind die snelheden bereikte tot 80 kilometer per uur. In totaal zijn al sinds vorige week meer dan 300 huizen verwoest. Hollywoodacteur Russell Crowe liet op Twitter weten dat zijn huis in Nana Glen, in de buurt van het kuststadje Coffs Harbour “aangetast” is door de bosbranden, maar dat zijn familie veilig is. Dinsdag zijn 21 mensen gewond geraakt, onder wie 13 brandweerlieden. Er vielen geen dodelijke slachtoffers. Eerder kwamen al drie mensen om. Ook voor de dieren in het wild zijn de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala’s om het leven en werden verschillende habitats vernield. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Al 1,1 miljoen hectaren verwoest bij bosbranden in Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Hoe bosbranden wijn ondrinkbaar maken (27/09/2017 - VRT NWS)
  Wijn die verbouwd is in een gebied waar bosbranden gewoed hebben, kan ondrinkbaar worden doordat sterke rook- en asse-aroma's zich ontwikkelen in de wijn in de fles. Tot nu toe was het niet geweten waarom dat gebeurde, en wat er zich in de vloeistof afspeelde op het moleculaire niveau. Onderzoekers van de Technical University of Munich (TUM) hebben nu ontdekt hoe de rookaroma's in de druiven worden opgeslagen, en ook opnieuw vrijkomen. Gehoopt wordt dat die ontdekking de weg opent naar manieren om het probleem op te lossen. Het probleem zal immers enkel maar groter worden, aangezien bosbranden door de opwarming van de aarde steeds meer voorkomen en ook heviger worden.
  [naar artikel]
 49. Noodtoestand door aangestoken vuurzee in Valparaiso: woningen vernield, 90.000 mensen zonder stroom en massale evacuatie (25/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Geen prettige kerst voor de inwoners van de Chileense havenstad Valparaiso: door bosbranden zijn zeker 120 woningen verwoest of beschadigd en werd een massale evacuatie op gang gebracht. Er zitten ook 90.000 mensen zonder stroom door de indrukwekkende vuurzee.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.