Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
20:33 uur

Minister De Crem na Turkse aanval: "Franse en Britse soldaten kunnen ontsnapping IS-strijders uit Koerdische kampen voorkomen"

VRT NWS

09/10/2019 - 21:21

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in lopende zaken Pieter De Crem (CD&V) maakt zich sterk dat Belgische IS-strijders in Koerdische kampen niet naar Europa zullen terugkeren na de Turkse aanval in het noorden van Syrië. "Engelse en Franse soldaten die nog de regio zijn zullen er voor zorgen dat de IS-strijders in de Koerdische kampen in Syrië niet vrijkomen", zegt De Crem in "Terzake" op Canvas.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VS ontkennen grote ontsnapping van IS-strijders uit Koerdische kampen (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben "vooralsnog geen grote ontsnapping vastgesteld" van IS-strijders uit Koerdische kampen in het noorden van Syrië, ondanks...
  [naar artikel]
 2. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) "hoopt" dat ontsnapte IS-strijders opnieuw gevat kunnen worden (17/10/2019 - VRT NWS)
  Vanuit Koerdische kampen zijn de afgelopen dagen twee Belgische IS-strijders en drie Belgische IS-vrouwen ontsnapt, na het offensief van Turkije tegen de Koerdische strijders. Volgens ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft het "geen enkele zin om de mensen de stuipen op het lijf te jagen". Hij hoopt dat de ontsnapte IS-strijders opnieuw kunnen gevat worden om ze uiteindelijk op termijn ook ter plekke te berechten.
  [naar artikel]
 3. Wat nu met de gevangen Belgische IS-strijders in Syrië, nu Turkije de aanval heeft ingezet? (09/10/2019 - VRT NWS)
  Nu Turkije de aanval op de Koerdische regio in Noord-Syrië heeft ingezet, bestaat het gevaar dat Belgische IS-strijders uit de Koerdische kampen kunnen ontsnappen. De Koerdische strijders hebben nu immers andere prioriteiten dan het bewaken van die kampen. In vijf vragen legt VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx uit hoe het zover is kunnen komen en welke opties er nog op tafel liggen.
  [naar artikel]
 4. 'Turken doodden meer dan 7.000 PKK-strijders' (10/04/2017 - De Tijd)
  17:13 Turkse soldaten hebben al meer dan 7.000 strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging gedood sinds het einde van het bestand in juli 2015. de cijfers, van de Turkse minister van Defensie, worden b...
  [naar artikel]
 5. Vijf soldaten omgekomen bij aan PKK toegeschreven aanslag (29/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een aanval van, vermoedelijk, strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn vandaag minstens vijf Turkse soldaten gedood en
  [naar artikel]
 6. Turkse leger doodt 35 Koerdische militanten na aanval op basis (30/07/2016 - De Redactie)
  De militanten van de Koerdische arbeiderspartij PKK hadden geprobeerd om een legerbasis te bestormen in de provincie Hakkari. Bij een aanval gisteren in diezelfde regio lieten 8 Turkse soldaten het leven.
  [naar artikel]
 7. Britse minister: "Britse IS-strijders moeten gedood worden" (23/10/2017 - VRT NWS)
  De enige manier om met Britse IS-strijders om te gaan is "in bijna alle gevallen" door hen te doden. Dat heeft de Britse minister voor minister voor Internationale Ontwikkeling Rory Stewart gezegd. 
  [naar artikel]
 8. Vijf soldaten omgekomen bij ‘PKK-aanslag’ (29/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Bij een aanslag in het zuidoosten van Turkije zijn vrijdag zeker vijf Turkse soldaten gedood en acht anderen verwond. Dat meldt het persagentschap DHA. Vermoedelijk zitten strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK achter de aanval.
  [naar artikel]
 9. Strijd tegen IS – Twee Britse soldaten gewond door raketaanval in Syrië (06/01/2019 - Metro)
  Twee Britse ‘special forces’ zijn zaterdagavond gewond geraakt bij een raketaanval door terreurgroep IS in Syrië. Dat bericht de doorgaans goed geïnformeerde ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De Britse zender BBC meldt dat twee Britse soldaten zwaargewond geraakten, hoewel het Britse ministerie van Defensie hun aanwezigheid niet wil bevestigen. De aanval vond plaats in het Syrische grensgebied met Irak, bij de stad Deir ez-Zor. Van daaruit voert de westerse coalitie onder leiding van de VS samen met Koerdische strijders al maandenlang een offensief tegen één van de laatste bolwerken van IS. Bij de aanval zou ook een Koerdische strijder om het leven zijn gekomen. De Britse soldaten werden volgens de ngo per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Bron: Belga   Het bericht Strijd tegen IS – Twee Britse soldaten gewond door raketaanval in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Strijd tegen IS – Twee Britse soldaten gewond door raketaanval in Syrië (06/01/2019 - Metro)
  Twee Britse ‘special forces’ zijn zaterdagavond gewond geraakt bij een raketaanval door terreurgroep IS in Syrië. Dat bericht de doorgaans goed geïnformeerde ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De Britse zender BBC meldt dat twee Britse soldaten zwaargewond geraakten, hoewel het Britse ministerie van Defensie hun aanwezigheid niet wil bevestigen. De aanval vond plaats in het Syrische grensgebied met Irak, bij de stad Deir ez-Zor. Van daaruit voert de westerse coalitie onder leiding van de VS samen met Koerdische strijders al maandenlang een offensief tegen één van de laatste bolwerken van IS. Bij de aanval zou ook een Koerdische strijder om het leven zijn gekomen. De Britse soldaten werden volgens de ngo per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. bron: Belga Het bericht Strijd tegen IS – Twee Britse soldaten gewond door raketaanval in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Turkse inval in Syrië – De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor foreign fighters (09/10/2019 - Metro)
  Er zijn voldoende buffers die kunnen verhinderen dat Syrië-strijders “onder de waterlijn” naar Europa terugkeren, maar er moet nu snel gehandeld worden om ervoor te zorgen dat ze in de regio berecht worden. Zo heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem woensdag in het VRT-programma Terzake gereageerd op de mogelijke impact van het Turkse offensief in het noorden van Syrië. Het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders in het noorden van Syrië doet opnieuw vragen rijzen over de beveiliging van de kampen waar foreign terrorist fighters vastgehouden worden. Wordt het risico opnieuw groter dat ze de benen kunnen nemen en naar Europa terugkeren? De kwestie is dinsdag door een zevental betrokken landen besproken in de marge van een Europese ministerraad in Luxemburg. “Je kan het risico nooit uitsluiten, maar eigenlijk heeft niemand er belang bij dat die kampen zouden opengemaakt worden. De Franse en Engelse troepen zullen ervoor zorgen dat de mensen in die kampen blijven in afwachting van het proces dat ze daar zullen krijgen”, reageerde De Crem. Hij merkt ook op dat ze enkel via Turkije over land naar Europa kunnen gaan. “Turkije zal nooit toelaten dat IS-strijders, foreign fighters, terroristen zich ook maar op hun grondgebied begeven”. De “buffers” zijn er dus, maar dat neemt volgens De Crem niet weg dat er nu snel werk moet gemaakt worden van de berechting van de foreign fighters in de regio waar de misdaden hebben plaatsgevonden. “We hebben met de zeven landen samengezeten en we zijn ervan overtuigd dat de berechting in de regio moet gebeuren”, aldus de minister. Hij meent dat er daarvoor “een speciale rechtbank” opgericht moet worden, “die we ook zullen moeten betalen”. bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor foreign fighters verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Erdogan dreigt ermee Koerdische strijders "te verpletteren" in noorden van Syrië (13/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt ermee de Koerdische strijders in het noorden van Syrië in "minder dan een week" te "verpletteren"....
  [naar artikel]
 13. Opnieuw twee Turkse soldaten gedood (05/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bij het Turkse offensief in de Koerdische enclave Afrin zijn opnieuw twee Turkse soldaten omgekomen, terwijl er vijf gewond raakten. Dat meldt het Koerdische nieuwsmedium Rudaw zondag op basis van het Turkse leger. De soldaten kwamen om bij een raketaanval op een militaire basis in de Turkse provincie Hatay, aan de grens met Syrië.
  [naar artikel]
 14. Acht Turkse soldaten gedood bij gevechten met Koerdische PKK (03/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij gevechten met strijders van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK zijn in de oostelijke Turkse provincie Van minstens acht
  [naar artikel]
 15. Drie Turkse soldaten gedood in noorden van Syrië (03/02/2018 - Metro)
  Tijdens de militaire operatie in het noorden van Syrië zijn vandaag drie Turkse soldaten om het leven gekomen. Dat maakte het Turkse leger bekend. De Olijftak-operatie is gericht tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt de groep als terroristisch. Een soldaat kwam om in schermutselingen met Koerdische strijders. Een andere liet het leven in een aanval in de Turkse grensprovincie Kilis, aldus het leger in een eerste persbericht. In een tweede stond dat nog een derde soldaat om het leven kwam en een andere gewond raakte in het noordoosten van Afrin, toen een Turkse tank werd aangevallen. Met de operatie wil Ankara de YPG uit het Syrische Afrin verjagen. Volgens Turkije is de militie de tak van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Syrië. Die partij is als “terroristisch” bestempeld door Turkije en zijn westerse bondgenoten. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 16. Turkse F-16's vallen Koerdische strijders aan (06/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Turkse leger heeft vandaag in het zuidoosten van het land luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij
  [naar artikel]
 17. Koen Geens over IS-gevangenen: "Situatie is ernstig, maar dat Rusland en Syrië nu kampen bewaken, is geen kwade zaak" (16/10/2019 - VRT NWS)
  Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er geen reden is tot paniek nu er ook twee Belgische IS-strijders ontsnapt zijn uit een Koerdische gevangenis in Syrië. Hij gaf in "Terzake" wel toe dat de situatie "ernstig" is, maar benadrukte dat het voor de ontsnapte strijders niet makkelijk is om Europa binnen te raken, én dat de grote mogendheden in de regio er alle baat bij hebben om de situatie niet te laten verergeren.
  [naar artikel]
 18. Vier Turkse soldaten gedood bij aanval PKK (31/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rebellen van de Koerdische verzetsbeweging PKK hebben vandaag vier Turkse soldaten gedood bij aanvallen in het noordoosten en het zuidoosten van
  [naar artikel]
 19. Koerdische strijders: "Franse jihadist, die bloedige aanslag in Nice opeiste voor IS, gevat" (24/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een door Washington en Parijs gesteunde Arabisch-Koerdische coalitie, hebben vandaag bekendgemaakt...
  [naar artikel]
 20. “Turkse militairen gewond na aanval Koerden” (24/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vijf Turkse militairen zijn gewond geraakt door een aanval van Koerdische strijders in het noorden van Syrië waar een bestand van kracht is. Dat...
  [naar artikel]
 21. Minister De Crem na hoge aantal inbreuken: "Kom niet samen, niet in de privésfeer, niet in het weekend" (13/04/2020 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft in "Het journaal" de bevolking nog eens opgeroepen de maatregelen te respecteren. "Dan kunnen we er zo vlug als mogelijk geleidelijk uitgeraken." De Crem richtte zich vooral tot de jongeren, zij blijken de regels het meest te overtreden. Sinds 18 maart heeft de politie in totaal al meer dan 27.000 inbreuken vastgesteld.
  [naar artikel]
 22. Franse families in Syrië beschuldigen Frankrijk van "afgewogen, vrijwillige, en opzettelijke” weigeren repatriëring (16/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een tiental Franse families die in de Koerdische kampen in Syrië verblijven, hebben een klacht ingediend tegen de Franse minister van Buitenlandse...
  [naar artikel]
 23. Franse families in Syrië beschuldigen Frankrijk van "afgewogen, vrijwillig en opzettelijk” weigeren repatriëring (16/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een tiental Franse families die in de Koerdische kampen in Syrië verblijven, hebben een klacht ingediend tegen de Franse minister van Buitenlandse...
  [naar artikel]
 24. Correspondent in Irak: "Koerdische milities gaan IS-strijders niet zomaar vrijlaten" (19/02/2019 - VRT NWS)
  Na de tweet van de Amerikaanse president Donald Trump woedt in verschillende landen het debat over de terugkeer van IS-strijders uit het noorden van Syrië. "Berecht hen in je eigen land of ze riskeren vrij te komen", waarschuwde Trump. Maar de Koerdische milities die de strijders gevangenhouden, willen hen zelf niet op vrije voeten, zegt correspondent Wladimir van Wilgenburg in Erbil.
  [naar artikel]
 25. "Koerdische milities gaan Syrische kampen af om kinderen te rekruteren" (03/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), de belangrijkste Koerdische militie in Syrië, rekruteert in Syrië ontheemde kinderen uit kampen. Dat...
  [naar artikel]
 26. "België is zwakke schakel in strijd tegen terreur", zegt Turkse minister (15/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De uitspraak van de Brusselse kamer van inbeschuldingstelling over de Koerdische Arbeiderspartij PKK is "onaanvaardbaar", zo zegt de Turkse
  [naar artikel]
 27. "België is zwakke schakel in strijd tegen terreur", zegt Turkse minister (15/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De uitspraak van de Brusselse kamer van inbeschuldingstelling over de Koerdische Arbeiderspartij PKK is "onaanvaardbaar", zo zegt de Turkse
  [naar artikel]
 28. Minister De Crem over stormweer: "Verwerking van noodoproepen is goed verlopen"  (11/03/2019 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is tevreden over de verwerking van noodoproepen bij het stormweer gisteren. Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar gisteren waren er lange wachttijden op het noodnummer 1722. "Ik wil hulde brengen aan onze calltakers, die de oproepen doorverwijzen naar de hulpdiensten", zegt De Crem in "De ochtend" op Radio 1. De Crem geeft toe dat de bezetting van de noodcentrales nog beter kan. 
  [naar artikel]
 29. Bevrijde Turkse soldaten 'krenken nationale trots' (10/04/2019 - De Morgen)
  Ankara l De acht Turkse soldaten die de Koerdische PKK heeft vrijgelaten, valt geen sympathie te beurt in het vaderland. Niet alleen populaire media maar ook de minister van Justitie menen dat ze beter waren gedood.
  [naar artikel]
 30. Turkije: grens met Syrië "volledig schoonvegen van IS-strijders" (22/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De regio die grenst aan Syrië moet "volledig worden schoongeveegd" van IS-strijders, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut
  [naar artikel]
 31. Vrouwen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië: "We kregen een ultimatum: vertrekken of aangevallen worden" (20/02/2019 - VRT NWS)
  Zeker twee Belgische IS-families werden vandaag uit het laatste IS-bolwerk geëscorteerd door Koerdische soldaten. Zo'n zestig vrachtwagens hebben de laatste burgers, IS-families en zelfs strijders uit Baghouz weggehaald. Maar in het belegerde stadje zaten ook Belgische vrouwen en kinderen van IS-strijders en tot vierhonderd gijzelaars. "We kregen een ultimatum van de Koerden. We wilden al lang weg, maar wanneer we dat probeerden, werden we beschoten."
  [naar artikel]
 32. Veel commotie rond opgedoken filmpje: executeren Turkse soldaten vrouwelijke PKK-strijders? (31/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Hebben Turkse soldaten twee vrouwelijke PKK-strijders geëxecuteerd? In een filmpje dat zaterdag al op sociale media verscheen en massaal gedeeld
  [naar artikel]
 33. Turkije zegt dat Koerdische troepen soldaat doodden in noordoosten van Syrië (20/10/2019 - Metro)
  Volgens de Turkse minister van Defensie werd in het noordoosten van Syrië vandaag een Turkse soldaat gedood en een andere verwond bij een aanval van de Syrisch-Koerdische militie YPG, ondanks het staakt-het-vuren. In een verklaring zei de minister dat het ging om een aanval met lichte wapens en antitankgeschut op Turkse soldaten die op verkennings- en bewakingsmissie waren in Tel Abyad. Het Turkse leger verdedigde zichzelf, klonk het nog. Donderdag was de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Turkije. Daar maakte hij met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afspraken over een tijdelijk staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. Dat moet de YPG-strijders de tijd geven om zich terug te trekken uit een “veilige zone”, die Turkije in het noordoosten van Syrië dichtbij de grens wil installeren. Turkije beschouwt de YPG, de grootste groep binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), als een terreurgroep omdat die banden heeft met de Koerdische opstandelingen in het zuidoosten van Turkije. De YPG is een bondgenoot van Amerika geweest in de strijd tegen IS. De VS heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het noorden van Syrië. De aanvallen van vandaag illustreren hoe fragiel het bestand is. Gisteren beschuldigden Turkije en de Koerdische troepen elkaar er al van de gemaakte afspraken over de wapenstilstand niet te respecteren. De Turken zeiden dat de Koerden in de 36 uur daarvoor 14 aanvallen hadden uitgevoerd. De SDF zei op zijn beurt dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelieten. Bron: Belga   Het bericht Turkije zegt dat Koerdische troepen soldaat doodden in noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Veel commotie rond opgedoken filmpje: executeren Turkse soldaten hier vrouwelijke PKK-strijders? (31/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Hebben Turkse soldaten twee vrouwelijke PKK-strijders geëxecuteerd? In een filmpje dat zaterdag al op sociale media verscheen en massaal gedeeld
  [naar artikel]
 35. Erdogan beschuldigt VS ervan "terreurleger" te vormen aan Turkse grens (15/01/2018 - VRT NWS)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn ongenoegen geuit over de plannen van Washington om een grenstroepenmacht te installeren aan de Turks-Syrische grens. Daarvoor werkt de VS vooral samen met Koerdische strijders. "We zullen dit terreurleger in de kiem smoren nog voor het er goed en wel is", zegt Erdogan.
  [naar artikel]
 36. Minister Vandeput bezoekt Belgische NAVO-soldaten in Litouwen: "Blijven praten met Russen" (24/11/2017 - VRT NWS)
  De minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft een bezoek gebracht aan de Belgische soldaten die ingezet zijn bij een battlegroup van de NAVO in Litouwen. De opgevoerde aanwezigheid van NAVO-soldaten in de buurt van Rusland moet er aan herinneren dat een aanval tegen een NAVO-lidstaat gelijk staat met een aanval tegen alle 29. "Het is belangrijk dat we blijven praten met de Russen, maar je moet ook tonen dat je sterk genoeg bent om dat te doen", aldus Vandeput.
  [naar artikel]
 37. Betoging tegen Erdogan aan de gang in Brussel (17/11/2016 - De Redactie)
  De Turkse oppositie protesteert tegen de "dictatuur" en het "facisme" van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, na een oproep van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP en de Brusselse Koerdische organisatie NavBel. Er worden tienduizenden manifestanten verwacht.
  [naar artikel]
 38. Al 260 strijders "geneutraliseerd" bij Turks offensief (24/01/2018 - VRT NWS)
  Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 "leden van terroristische organisaties" bij het offensief in het noorden van Syrië "geneutraliseerd". Doorgaans gebruikt Turkije de term om het aantal doden aan te geven, maar hij zou ook naar gewonde en gevangengenomen strijders kunnen verwijzen.
  [naar artikel]
 39. Turkije is "klaar" om het noorden van Syrië binnen te vallen (09/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije is naar eigen zeggen klaar om een militaire operatie te lanceren tegen Koerdische strijders in Syrië. "Alle voorbereidingen zijn getroffen", laat de Turkse minister van Defensie weten. "We zullen de Syrische grens binnenkort oversteken", aldus ook een woordvoerder van president Erdogan. Gisteren heeft Turkije nog extra pantservoertuigen naar de grens met Syrië gestuurd.
  [naar artikel]
 40. Erdogan: "Turkse soldaten in Syrië trekken al-Bab binnen" (12/02/2017 - De Redactie)
  Turkse soldaten en Syrische rebellen staan op het punt dit bolwerk van IS in het noorden van Syrië in te nemen. Dat zegt de Turkse president.
  [naar artikel]
 41. Tientallen Koerdische strijders gedood bij Turkse aanvallen in Syrië en Irak (25/04/2017 - De Redactie)
  De VS heeft de aanvallen op de Koerdische strijders, die tot hun meest effectieve bondgenoten behoren in de strijd tegen IS, veroordeeld.
  [naar artikel]
 42. "Honderden" vrouwen en kinderen van IS-strijders weggevlucht uit kamp in Syrië, Rudi Vranckx: "Chaos overheerst" (13/10/2019 - VRT NWS)
  Families van leden van de terreurbeweging IS zijn uit een kamp met ontheemden gevlucht in het noorden van Syrië. Dat zeggen Koerdische autoriteiten. In de buurt wordt hevig gevochten tussen Koerdische en Turkse troepen. Het zou om honderden vrouwen en kinderen gaan, zegt ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. "Chaos overheerst", zegt onze VRT-collega Rudi Vranckx die in de regio is. "Ook het lot van de buitenlandse vrouwen is onduidelijk."
  [naar artikel]
 43. Turkije en Rusland gaan overleggen over aanwezigheid van Koerdische troepen in Noord-Syrië (20/10/2019 - VRT NWS)
  Volgende week zullen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin overleggen over de aanwezigheid van de Koerdische YPG-troepen in het Noorden van Syrië. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat hij "geen enkele Koerdische strijder meer wil zien in de afgesproken bufferzone nadat het staakt-het-vuren is afgelopen".
  [naar artikel]
 44. Trump waarschuwt Erdogan voor conflict over Koerdische strijders (25/01/2018 - VRT NWS)
  Amerika en Turkije en Washington liggen op ramkoers wanneer het gaat over Koerdische strijders in het noorden van Syrië. De Amerikaanse president Trump waarschuwde vannacht de Turkse president Erdogan .  Amerikaanse militairen steunen Koerdische strijders. Door het Turkse offensief dreigen de Amerikaanse militairen in het noorden van Syrië onder vuur te worden genomen door Turkije. Een ongeziene confrontatie tussen twee NAVO-staten dreigt.  
  [naar artikel]
 45. Koerdische strijders in Syrië: "We kunnen IS-gevangenen niet eeuwig opsluiten" (21/09/2018 - VRT NWS)
  Meer dan 500 buitenlandse jihadisten zitten momenteel samen met honderden familieleden opgesloten bij de zogenoemde Syrische Democratische Strijdkrachten in het noorden van Syrië. De groep die vooral bestaat uit Koerdische strijders voert al drie jaar strijd tegen terreurgroep IS en krijgt hiervoor militaire steun van de Verenigde Staten. De Koerden vragen aan de landen van waar de jihadisten afkomstig zijn, om die over te nemen.
  [naar artikel]
 46. Drie Turkse soldaten omgekomen bij aanval van PKK (04/05/2019 - Metro)
  Drie Turkse soldaten zijn zaterdag gedood door granaten die werden afgeschoten uit Noord-Irak door leden van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Dat meldt het ministerie van Defensie in Ankara. “Drie van onze wapenbroeders zijn omgekomen nadat mortieren zijn afgevuurd door terroristen uit Noord-Irak”, zei het ministerie in een verklaring. Een vierde soldaat is gewond geraakt. Het mortiergeschut was gericht op een militaire basis in de grensprovincie Hakkari. Het Turkse leger heeft al lucht- en artilleriebombardementen uitgevoerd “als vergelding”. Bij het bloedige conflict tussen Turkije en de PKK zijn sinds de start in 1984 meer dan 40.000 doden gevallen. Bron: Belga   Het bericht Drie Turkse soldaten omgekomen bij aanval van PKK verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Minstens 160 Koerdische strijders sterven bij Turks bombardement in Syrië (20/10/2016 - De Redactie)
  De luchtaanval vond plaats ten noorden van Aleppo. Turkse gevechtsvliegtuigen hebben achttien doelwitten in handen van de Syrisch-Koerdische militie YPG gebombardeerd. Die beweert dat niet meer dan 10 strijders zijn omgekomen.
  [naar artikel]
 48. Drie soldaten gedood bij IS-aanval (24/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Bij een aanval van terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië zijn drie Turkse soldaten om het leven gekomen. Zeven militairen raakten ook gewond. Dat berichtten de Turkse persbureaus DHA en Dogan donderdag.
  [naar artikel]
 49. Dode en twintigtal gewonden bij aanval "zonder weerga" op VN-basis in Timboektoe (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Raketaanvallen, strijders vermomd als blauwhelmen aan boord van bomauto's, en vuurgevechten: de kampen in Timboektoe van Minusma, de...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.