Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
20:48 uur

Koerden vluchten niet alleen voor de Turken: er staat nog een immens huurlingenleger voor hen klaar

De Morgen

09/10/2019 - 21:34

Voor wie sloegen de Koerdische inwoners in de Syrische grensstreek woensdag op de vlucht, na de eerste Turkse artilleriebeschietingen op de stad Ras al-Ain? Wie de afgelopen jaren het noordoosten van Syrië heeft bezocht, weet: niet alleen voor het Turkse leger.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Koerden vluchten niet alleen voor de Turken: ze vrezen vooral dat ándere leger (09/10/2019 - De Morgen)
  Voor wie sloegen de Koerdische inwoners in de Syrische grensstreek woensdag op de vlucht, na de eerste Turkse artilleriebeschietingen op de stad Ras al-Ain? Wie de afgelopen jaren het noordoosten van Syrië heeft bezocht, weet: niet alleen voor het Turkse leger.
  [naar artikel]
 2. Waarom komen Turken en Koerden niet overeen? (31/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Turken en Koerden, dat is het probleem van twee botsende nationalismen. Die polarisatie wordt door de Turkse diaspora geïmporteerd.” Dat zegt Turkije-specialist, Dirk Rochtus, hoogleraar aan de Leuvense universiteit.
  [naar artikel]
 3. Turken en Koerden beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand (19/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Turkije en de Koerdische troepen beschuldigen elkaar ervan de gemaakte afspraken over een wapenstilstand in Noord-Syrië niet te respecteren. In de laatste 36 uur hebben de Koerden veertien aanvallen uitgevoerd, zeggen de Turken. De Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dan weer dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelaten.
  [naar artikel]
 4. Turken en Koerden beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand (19/10/2019 - De Morgen)
  Turkije en de Koerdische troepen beschuldigen elkaar ervan de gemaakte afspraken over een wapenstilstand in Noord-Syrië niet te respecteren. In de laatste 36 uur hebben de Koerden veertien aanvallen uitgevoerd, zeggen de Turken. De Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dan weer dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelaten.
  [naar artikel]
 5. De Koerden en Turkije: komt het écht tot een oorlog? Jens Franssen legt de wankele situatie uit in 5 vragen (08/10/2019 - VRT NWS)
  In Turkije zegt de minister van Defensie dat alles klaar is voor een militaire operatie in het noorden van Syrië, een gebied dat gecontroleerd wordt door Koerden. VRT-journalist Jens Franssen legt in vijf vragen de wankele relatie tussen de Turken en de Koerden uit, en welke de rol van de Amerikanen momenteel daarbij is.
  [naar artikel]
 6. Turken en Koerden beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand (19/10/2019 - Metro)
  Turkije en de Koerdische troepen beschuldigen elkaar ervan de gemaakte afspraken over een wapenstilstand in Noord-Syrië niet te respecteren. In de laatste 36 uur hebben de Koerden veertien aanvallen uitgevoerd, zeggen de Turken. De Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dan weer dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelaten. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) maakte gisteren melding van Turkse luchtaanvallen en beschietingen. Volgens SOHR zijn er vrijdag minstens veertien burgers omgekomen door Turkse aanvallen in de omgeving van Ras al-Aïn, ondanks het staakt-het-vuren. bron: Belga Het bericht Turken en Koerden beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Politietoezicht verscherpt na Turks-Koerdische veldslag (05/04/2019 - De Morgen)
  De Antwerpse politie verhoogt de waakzaamheid na rellen tussen Turken en Koerden zaterdagnacht. Daarbij raakten vijf mensen lichtgewond. Koerden en Turken wijzen elkaar aan als aanstokers van de gevechten. Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) duidt de incidenten in de Koerdische regio aan als reden voor de aanhoudende spanningen.
  [naar artikel]
 8. Turkse inval Syrië – Arrestaties bij betogingen Koerden en Turken in Rotterdam (16/10/2019 - Metro)
  De politie in Rotterdam heeft woensdagavond op het Kruisplein meerdere arrestaties verricht bij een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken. De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Syrië. In het centrum zijn veel agenten en leden van de oproerpolitie (ME) op de been. Volgens de politie breken op meerdere locaties vechtpartijen uit, maar wordt daar meteen tegen opgetreden. De demonstratie in Rotterdam was aangekondigd. Op het Kruisplein waren twee demonstratieplekken aangewezen voor voor- en tegenstanders. Om 20 uur moest de demonstratie, die een uur zou duren, afgelopen zijn. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval Syrië – Arrestaties bij betogingen Koerden en Turken in Rotterdam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Rust weergekeerd in buurt Brederodestraat (28/10/2017 - VRT NWS)
  Een dag na de zware vechtpartij tussen Koerden en Turken lijkt het opnieuw rustig in de buurt rond de Antwerpse Brederodestraat. Daar zijn gisteravond acht gewonden gevallen, onder wie één agent. Een bus met Koerden zou zijn klemgereden door Turken, in een zwarte Mercedes. Ze gingen mekaar te lijf met stokken en stoelen en er werden bijna vijftig mensen opgepakt. Op de bus zaten zo’n veertig Koerden uit verschillende landen. Ze voerden campagne om de Koerdische leider Öcalan vrij te krijgen.  
  [naar artikel]
 10. Voorlopig bestand tussen Koerden en Turken in Noord-Syrië (30/08/2016 - De Redactie)
  Volgens de Koerden en de VS is er een staakt-het-vuren, de door Turkije gesteunde rebellen ontkennen dat en zeggen dat het enkel gaat om een pauze in de gevechten.
  [naar artikel]
 11. Koerden heroveren grensstad op Turken, Syrische leger trekt Koerdische stad Manbij binnen (15/10/2019 - VRT NWS)
  De opmars van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad lijkt erg snel te verlopen. De eerste troepen zouden de Koerdisch-Arabische stad Manbij zijn binnengetrokken terwijl de Amerikanen daar vertrekken. Meer naar het oosten zouden de Koerden de grensstad Ras al-Ain deels heroverd hebben op de Turken.
  [naar artikel]
 12. Bart De Wever na overleg met Turken en Koerden: “Ze hebben elke vorm van agressie verworpen” (02/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verspreidde een persbericht waarin hij de stand van zaken schetste van het overleg na de ongeregeldheden in de omgeving Brederodestraat, afgelopen weekend. De Wever riep Turken en Koerden bij zich, om hun standpunten te kennen en engagementen te vragen. “Beide gemeenschappen verwerpen elke vorm van agressie. En steunen onze veiligheidsdiensten”, luidt het.
  [naar artikel]
 13. Koerdische Belg Baram Maro: ‘Als de Amerikanen zich terugtrekken, zullen de Koerden naar de Russen kijken’ (07/10/2019 - De Morgen)
  ‘De Turken hebben de overwinning nog lang niet binnen.’ Vanuit Iraaks Koerdistan volgt de Koerdische Belg Baram Maro de situatie bij de Koerden over de grens in Syrië op de voet. Hij waarschuwt voor harde strijd in Syrisch Koerdistan én voor de terugkeer van IS in Irak.
  [naar artikel]
 14. Duizenden Turken vluchten naar Griekenland (19/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Duizenden Turken zijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016 naar Griekenland gevlucht. Het aantal Turken dat in Griekenland asiel...
  [naar artikel]
 15. 'Turken en Koerden zijn broeders. Punt' (11/04/2019 - De Morgen)
  Nog één keer zouden ze samenkomen om de wereld het signaal te geven dat Turkije tegen de PKK strijdt, niet tegen de Koerden. Maar ook om de eigen heethoofden te veroordelen. 'De rellen in Brussel, de vernielingen in het Armeense café en de afranseling van journalist Mehmet Koksal zijn intolerable!', aldus medeorganisator Ugur Caliskan.
  [naar artikel]
 16. Ankara niet onder indruk van Trumps dreigementen (14/01/2019 - Metro)
  Turkije is niet onder de indruk van de recente dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Via Twitter had Trump de Turken gewaarschuwd voor een “economische vernietiging” als ze de Koerdische troepen in het noorden van Syrië zouden aanvallen. Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin laat, ook via Twitter, weten dat Turkije verwacht dat Trump “ons strategisch partnerschap zal naleven en niet wil dat het overschaduwd wordt door terroristische propaganda”. Kalin waarschuwt ervoor de Syrische Koerden gelijk te stellen met de PKK, dat ook op de Amerikaanse lijst van terreurgroepen staat, en met de “Syrische tak YPG”. “Turkije strijdt tegen terroristen, niet tegen Koerden. We zullen de Koerden en andere Syriërs beschermen tegen elke terreurdreiging.” Turkije beschouwt behalve de PKK ook de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) als een terreurorganisatie. Washington werkt in de strijd tegen IS samen met de YPG. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet eerder al weten dat Washington voor zijn terugtocht uit Syrië zeker wil zijn dat “de Turken de Koerden niet afslachten”. Ankara dreigt al enkele weken met een nieuw offensief tegen de YPG. Vorige week was Trumps veiligheidsadviseur John Bolton in Turkije, maar dat bezoek kon de onenigheid tussen de twee NAVO-lidstaten niet uitklaren. “Tegelijkertijd wil ik ook niet dat de Koerden Turkije provoceren”, voegde Trump er ook in een ander bericht aan toe. Trump sprak daarnaast van een veiligheidszone van 32 kilometer, maar weidde daar niet verder over uit. Bron: Belga   Het bericht Ankara niet onder indruk van Trumps dreigementen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Belgische Koerden en Turken over de oorlog: ‘Turkije is geen vijand van de Koerden’ (12/10/2019 - De Morgen)
  Als er Turkse bommen in Koerdisch gebied vallen, lopen de emoties en spanningen ook bij Belgen met Koerdische en Turkse wortels op. Doorgaans leven ze goed samen, maar ze zijn bezorgd dat extremisten ook hier geweld kunnen uitlokken.
  [naar artikel]
 18. Koerden en Turken botsen wel vaker (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Koerdisch referendum kan niet alleen Irak, maar ook de hele regio doen daveren (25/09/2017 - VRT NWS)
  De Koerden in Irak kiezen vandaag in een onafhankelijkheidsreferendum of ze zich losscheuren van de rest van Irak. De vraag die de Koerden op hun stembiljet te zien krijgen, is eenvoudig: "Wil je dat de Koerdische regio en de gebieden waar hoofdzakelijk Koerden wonen onafhankelijk worden?" Het antwoord kan niet alleen Irak, maar mogelijk de hele regio doen daveren.  
  [naar artikel]
 20. Antwerps-Koerdische gemeenschap ontkent betrokkenheid bij rellen: “Wij zijn niet uit op een conflict” (31/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Dit zijn geen incidenten tussen Turken en Koerden. Toen een menigte zondag de politie te lijf ging, waren er geen Koerden te bespeuren, behalve zij die in de wijk wonen”, zegt Salih Uçar van de Antwerps-Koerdische gemeenschap.
  [naar artikel]
 21. Meer dan honderd IS-strijders ontsnapt volgens VS-gezant: “We weten niet waar ze zitten” (23/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan honderd opgesloten aanhangers van Islamitische Staat (IS) zijn ontsnapt in Syrië sinds het offensief van de Turken daar tegen de Koerden...
  [naar artikel]
 22. Koerden en Turken beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand (19/10/2019 - De Tijd)
  14:07 Volgens beide partijen worden de gemaakte afspraken niet gerespecteerd.
  [naar artikel]
 23. Meer dan honderd IS-strijders ontsnapt volgens VS-gezant: “We weten niet waar ze zich bevinden” (23/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan honderd opgesloten aanhangers van Islamitische Staat (IS) zijn ontsnapt in Syrië sinds het offensief van de Turken daar tegen de Koerden...
  [naar artikel]
 24. Belgische Turken stemmen in referendum: “Iedereen heeft zijn mening en Erdogan heeft gelijk” (28/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het was al flink druk gisteren aan het business center Bluepoint in Berchem, op de eerste dag dat Turken daar mochten gaan stemmen voor het referendum waarin president Erdogan meer bevoegdheden vraagt. “Hoe we hebben gestemd? ‘Ja’ natuurlijk!”, zeggen ze zonder uitzondering. Op de Koerden na, die nog feller ‘nee’ roepen.
  [naar artikel]
 25. Duizendtal Koerden betoogt tegen president Erdogan aan Brussel-Centraal (27/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen in Keulen en Amsterdam, maar ook in Brussel kwamen er vandaag een duizendtal Koerden op straat. Ze kwamen samen voor het station...
  [naar artikel]
 26. ‘De kans op genocide op de Koerden bestaat’ (10/10/2019 - De Morgen)
  Turkije is Koerdisch Syrië vannacht dieper binnengetrokken. Correspondent Ana van Es legt uit wat het betekent voor de Koerden, Islamitische Staat, en Europa.
  [naar artikel]
 27. Koerden willen IS-strijders in Syrië zelf berechten, maar niemand lijkt akkoord (06/02/2020 - VRT NWS)
  Het 'Rojava Information Center', dat communiceert voor de Koerden in Noord- en Oost-Syrië, zegt dat de Koerden de IS-strijders die vastzitten in hun gevangenissen zélf zal berechten vanaf de lente. De Koerden zullen dat sowieso doen, of de landen van hun nationaliteiten nu meewerken of niet, zo klinkt het. De Koerden hebben al verschillende landen waaronder België al meermaals gecontacteerd voor onderhandelingen. Maar die lopen moeilijk.
  [naar artikel]
 28. Slechts helft vluchten vertrekt op tijd (en het zal er niet op verbeteren) (18/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ruim 783 uur per dag. Zo veel vertraging lopen vluchten binnen Europa op. U hebt tegenwoordig maar goed één kans op de twee dat uw vlucht op tijd vertrekt. Dit jaar belooft alle records te breken als het op vertragingen aankomt. Het belooft alleen maar erger te worden: volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zal het luchtverkeer verdubbelen tegen 2036. En daar is Europa absoluut niet klaar voor.
  [naar artikel]
 29. De Turken die niet feesten (06/08/2016 - De Tijd)
  07:00 Hoewel de meeste Turken blij zijn dat de staatsgreep tegen president Erdogan is mislukt, groeit bij de seculiere Turken en sommige buitenlandse ondernemers de onzekerheid en de angst.
  [naar artikel]
 30. ‘Ingrijpen Turkije kan leiden tot hergroepering IS en genocide op Koerden’ (10/10/2019 - De Morgen)
  Turkije is Koerdisch Syrië vannacht dieper binnengetrokken. Correspondent Ana van Es legt uit wat het betekent voor de Koerden, Islamitische Staat, en Europa.
  [naar artikel]
 31. Vredesoverleg Syië: VS welkom voor Turken, Koerden niet (30/12/2016 - De Redactie)
  De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de VS zou verwelkomen bij de geplande vredesgesprekken maar dat de "Koerdische terroristen" niet welkom zijn.
  [naar artikel]
 32. Het conflict tussen Koerden en Turken in vier vragen (28/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  David Criekemans, professor Internationale Politiek aan de UAntwerpen legt uit.
  [naar artikel]
 33. Syrisch president Assad en Koerden sluiten deal om Turkse invasie te bekampen (13/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Syrische leger heeft troepen naar het noordoosten van het land gestuurd in verband met de Turkse invasie daar. De autoriteiten in Damascus melden dat er deals met de Koerden zijn gesloten voor de bezetting van de grensstad Kobane, waar de Koerden in 2015 het offensief van Islamitische Staat wisten tegen te houden met Amerikaanse steun.
  [naar artikel]
 34. Syrisch president Assad en Koerden sluiten deal om Turkse invasie te bekampen (13/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het Syrische leger heeft troepen naar het noordoosten van het land gestuurd in verband met de Turkse invasie daar. De autoriteiten in Damascus melden dat er deals met de Koerden zijn gesloten voor de bezetting van de grensstad Kobane, waar de Koerden in 2015 het offensief van Islamitische Staat wisten tegen te houden met Amerikaanse steun.
  [naar artikel]
 35. Francken: "Militaire vluchten voor repatriëringen alleen in uitzonderlijke gevallen" (16/01/2017 - De Redactie)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken verdedigt het repatriëren van uitgewezen gezinnen met kinderen op militaire vluchten. Al die vluchten zijn correct uitgevoerd en het gebeurt alleen in heel uitzonderlijke gevallen, maakt hij zicht sterk.
  [naar artikel]
 36. ‘In ruil voor de Koerden krijgt het Westen Erdogan, jihadisten en IS' (14/10/2019 - De Tijd)
  18:12 De Tijd-correspondent Harald Doornbos zag in Noord-Syrië hoe de Koerden in één week hun staat kwijtraakten. 'Het Westen heeft hen twee keer verraden.'
  [naar artikel]
 37. Trump dreigt ermee Turkije 'economisch te vernietigen' (14/01/2019 - De Tijd)
  06:56 De Amerikaanse president heeft het over een veiligheidszone van 32 kilometer tussen de Turken en de Koerden.
  [naar artikel]
 38. Oorlog tussen Turken en Koerden ontziet ook kinderen niet (11/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De ene Mohammed was elf jaar oud. De andere Mohammed amper negen maanden. Ze woonden aan weerszijden van de Syrisch-Turkse grens. Daar zijn ze...
  [naar artikel]
 39. Meer dan honderd gevangengenomen IS-strijders ontsnapt in Syrië (23/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan honderd opgesloten aanhangers van Islamitische Staat (IS) zijn ontsnapt in Syrië sinds het offensief van de Turken daar tegen de Koerden losbarstte. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse verantwoordelijke woensdag gezegd.
  [naar artikel]
 40. Syriëstrijders berecht door de Koerden? Ook dan staan ze hier vlug terug (07/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als de Koerden onze Syriëstrijders gaan berechten, dan komen die waarschijnlijk heel snel vrij. Want alleen bewezen leiders van IS krijgen daar...
  [naar artikel]
 41. Bepaalde politici dreigen op een dag uit te moeten leggen hoe sommige Belgen opnieuw IS konden vervoegen (14/10/2019 - De Morgen)
  De ontsnapping van meerdere Belgische vrouwen uit een kamp met IS-families op de bloedige frontlijn tussen Turken en Koerden in het noordoosten van Syrië, toont nog maar eens aan hoe nauw ook wij met het Syrische conflict verweven blijven. De kans is zeer groot dat ons de komende dagen nog zulke berichten zullen bereiken. De Koerden hielden minstens 17 Belgische mannen, 35 vrouwen en 68 kinderen van IS-families vast.
  [naar artikel]
 42. VS-minister probeert Irak en Turkije te verenigen tegen IS (22/10/2016 - De Redactie)
  De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter is in Irak aangekomen. Hij hoopt er een breed front van Koerden, Turken en Irakezen tot stand te brengen voor de herovering van de grootste Mosul op de terreurgroep IS. Dat loopt niet van een leien dakje.
  [naar artikel]
 43. Opnieuw vechtpartij tussen Turken en Koerden in Duitsland (22/10/2019 - Metro)
  Een grote knokpartij is afgelopen nacht uitgebroken tussen leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap in de West-Duitse stad Herne. Zo’n 60 mensen waren bij de vechtpartij betrokken. Dat heeft de lokale politie vandaag bekendgemaakt. De oproerpolitie kon de gevechten onder controle krijgen. In Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, is er de laatste dagen wel vaker geweld uitgebroken na Koerdische demonstraties tegen de Turkse militaire inval in Noord-Syrië. Bij een dergelijke demonstratie in Herne een week geleden, zijn verschillende mensen gewond geraakt. Een betoging met zo’n tienduizend mensen in Keulen is zaterdag vreedzaam verlopen. Bron: Belga   Het bericht Opnieuw vechtpartij tussen Turken en Koerden in Duitsland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Koerden pleiten voor IS-tribunaal in Syrië (26/03/2019 - De Tijd)
  15:57 De Syrische Koerden waarschuwen dat ze zelf niet genoeg middelen hebben om IS-strijders op te vangen en te berechten.
  [naar artikel]
 45. Meer Syrische militieleden in Afrin, maar Koerden willen ook echte troepen van Assad (22/02/2018 - VRT NWS)
  Er is opnieuw een konvooi van pro-Assad-militieleden aangekomen in de Syrisch-Koerdische enclave Afrin. Die zijn ontplooid langs de frontlijn met de Turken, maar de Koerden willen dat Assad ook echte troepen stuurt "om de grenzen van Syrië te verdedigen".
  [naar artikel]
 46. Koerden komen op straat in Antwerpen, Turkse president Erdogan is kop van jut (10/10/2019 - VRT NWS)
  In Antwerpen zijn circa 150 Koerden samengekomen voor een manifestatie op de Groenplaats. Vooral de Turkse president Erdogan is voor de betogers kop van jut. De Koerden zijn kwaad omdat de internationale gemeenschap niet reageert op de Turkse inval in het noorden van Syrië. Ze wijzen er op dat 11.000 Koerden in Syrië gesneuveld zijn in de strijd tegen terreugroep IS en vragen daarom een duidelijk signaal van ons land en Europa tegen Turkije
  [naar artikel]
 47. Antwerpse Turken schrikken niet van steun voor Erdogan: “Signaal voor Belgische politici” (18/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse Turken reageren niet verbaasd op de overweldigend hoge steun vanuit België voor de aanpassing van de grondwet in Turkije. “De Belgische Turken gaven een proteststem als signaal naar de Belgische politici.”
  [naar artikel]
 48. Koerden brengen IS slag toe (10/04/2019 - De Morgen)
  Met een aanval op drie fronten hebben Koerdische strijders met hulp van de Verenigde Staten het 'kalifaat' van Islamitische Staat gisteren in tweeën gesneden. Toch zullen de Koerden vandaag in rouw zijn.
  [naar artikel]
 49. Syrische Koerden heroveren grensstad op Turkse troepen (13/10/2019 - Metro)
  De Syrische Koerden hebben het grensstadje Ras al-Ain heroverd op het Turkse leger. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die de burgeroorlog in Syrië monitort, vandaag. Een dag eerder had Turkije geclaimd dat het Ras al-Ain had veroverd bij zijn invasie in het noordoosten van Syrië. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een militaire coalitie onder leiding van de Koerden, kreeg opnieuw controle over het grootste deel van Ras al-Ain bij een tegenaanval tegen de Turkse troepen en hun bondgenoten. In het kamp van de Turken vielen zeker zeventien doden, bij de SDF vier, zegt het Observatorium. Turkije lanceerde zijn invasie woensdag. De militaire operatie is volgens Turkije gericht tegen Koerdische milities en extremisten van terreurbeweging IS. Ras al-Ain ligt op een belangrijke bevoorradings- en transportroute tussen de stedelijke centra van Tell Abyad in het westen en Kamishli in het oosten. Die centra worden gecontroleerd door SDF-troepen. De SDF en de geallieerde milities zijn gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die een opstand in Turkije leidt. De Turkse invasie kan rekenen op afwijzende reacties in de Arabische en Westerse wereld. Niet alleen dreigt terreurgroep IS te herrijzen, er dreigt ook een diepe humanitaire crisis te ontstaan. Zeker 130.000 bewoners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld, zegt een VN-agentschap. De watervoorraad in de noordoostelijke stad al-Hassakeh en omgeving slinkt in sneltempo, zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN. bron: Belga Het bericht Syrische Koerden heroveren grensstad op Turkse troepen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.