Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
20:04 uur

Turkije lanceert nu ook grondoffensief in Syrië: al meer dan 15 doden gevallen

De Morgen

09/10/2019 - 21:43

In de eerste uren van het Turkse grond- en luchtoffensief in het noordoosten van Syrië zijn minstens vijftien mensen omgekomen, onder wie acht burgers van wie twee kinderen waren. Dit heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gezegd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkije begint nu ook grondoffensief in Syrië: al meer dan 15 doden gevallen (09/10/2019 - De Morgen)
  In de eerste uren van het Turkse grond- en luchtoffensief in het noordoosten van Syrië zijn minstens vijftien mensen omgekomen, onder wie acht burgers van wie twee kinderen waren. Dit heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gezegd.
  [naar artikel]
 2. Turks grondoffensief aan de gang in het noorden van Syrië (10/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije is gisteravond ook met een grondoffensief beginnen in het noorden van Syrië. Turkse grondtroepen zijn de grens overgestoken en Koerdisch gebied binnengetrokken. Er worden bombardementen uitgevoerd op verschillende steden in het noorden van Syrië. Volgens Koerdische media zijn daar al zeker 11 mensen omgekomen, van wie acht burgers.
  [naar artikel]
 3. Amerikaans grondoffensief tegen IS in Syrië (10/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaanse elite-eenheden hebben in het oosten van Syrië een grondoffensief uitgevoerd op stellingen van Islamitische Staat. De operatie in de
  [naar artikel]
 4. Kluwen van strijdende partijen in Syrië wordt onontwarbaar (13/04/2019 - De Morgen)
  De strijd in Syrië wordt steeds onoverzichtelijker nu het Turkse leger beschietingen is begonnen op Koerdische rebellen om hen te verjagen uit het grensgebied met Turkije. Tegelijkertijd zinnen Turkije en Saudi-Arabië op een grondoffensief tegen IS.
  [naar artikel]
 5. Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan (10/10/2019 - Metro)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gezegd. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben. Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio. Heel wat landen, waaronder ook België, hebben de militaire actie van Turkije inmiddels veroordeeld. Er werd gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te houden. De Europese Unie wees er op haar beurt op dat nieuwe vijandelijkheden in het noordoosten van Syrië de stabiliteit van de hele regio verder zullen ondermijnen en het vredesproces in Syrië nog meer bemoeilijken. Volgens Ankara is het doel van het nieuwe offensief, het derde al in drie jaar, om een “veiligheidszone” in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Turkse leger start met grondoffensief in noorden van Syrië  (20/01/2018 - VRT NWS)
  Het Turkse leger is gestart met een grondoffensief in de Noord-Syrische regio Afrin, die momenteel nog gecontroleerd wordt door Koerdische milities. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meegedeeld. Volgens Turkije maken de Koerden daar deel uit van de verboden afscheidingsbeweging PKK.
  [naar artikel]
 7. ‘Operatie Ontluikende Vrede’: Turkije begint bombardementen op Noord-Syrië, al zeker twee doden (09/10/2019 - De Morgen)
  Turkije is het noordoosten van Syrië binnengevallen, zo heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigd. De Turkse luchtmacht heeft luchtaanvallen uitgevoerd op zeker vier grensplaatsen in Syrië. De Syrische Koerden die het gebied controleren meldden bombardementen op Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Bij “Operation Peace Spring” (Ontluikende Vrede) zouden al zeker twee doden zijn gevallen.
  [naar artikel]
 8. Turkse grondtroepen trekken Koerdische enclave Afrin in Syrië binnen (21/01/2018 - Metro)
  Grondtroepen van het Turkse leger zijn vandaag de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië binnengetrokken. Dat deelt het staatspersagentschap Anadolu mee. Aan de grondoperatie zouden ook strijders van het Vrije Syrische Leger deelnemen. Turkije lanceerde gisteren ‘Operatie Olijftak’ om de Koerdische milities uit Afrin te verdrijven en de enclave “van terroristen te bevrijden”. Tijdens de actie zouden 72 Turkse gevechtsvliegtuigen 108 doelwitten van de YPG-milities bestookt hebben. Die Koerdische Volksbeschermingseenheden kunnen volgens Ankara aan de in Turkije verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK worden gelinkt. Bij de bombardementen zouden tien doden gevallen zijn, onder wie zes of zeven burgers. Nadat de Syrische strijders die door Turkije worden gesteund gisteren hun grondoffensief tegen Afrin begonnen waren, zijn vandaag dus ook Turkse troepen de regio binnengetrokken, weet Anadolu. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 9. Turkije start grondoffensief tegen Koerdische milities in Syrië (20/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/GhwGtpV5TQQT_dalP0KPTHUS80c/diocontent/117690360/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 10. Oorlog Syrië: '35 doden in Turkse bombardementen' (28/08/2016 - Knack)
  Bij twee Turkse bombardementen in het noorden van Syrië zijn volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium van de mensenrechten zeker 35 burgerslachtoffers gevallen. Turkije voert in het noorden van Syrië een operatie tegen zowel de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en Koerdische milities.
  [naar artikel]
 11. Elf doden bij ongeval met toeristenbus in Turkije (20/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een busongeluk in Turkije zijn vanochtend elf doden gevallen en 44 mensen gewond geraakt. Dat meldt het nieuwsagentschap Anadolu.
  [naar artikel]
 12. Sinds begin oorlog in Syrië vielen al 370.000 doden (15/03/2019 - Knack)
  Sinds de start van de oorlog in Syrië, die vrijdag het negende jaar ingaat, zijn al meer dan 370.000 doden gevallen. Dat blijkt uit een balans van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).
  [naar artikel]
 13. Turkse leger start met grondoffensief in noorden van Syrië (20/01/2018 - Knack)
  Het Turkse leger is gestart met een grondoffensief in de Noord-Syrische regio Afrin, die momenteel nog gecontroleerd wordt door Koerdische milities. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 14. Soldaat dood na Turks grondoffensief (28/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In het noorden van Syrië is een Turkse soldaat omgekomen. Drie anderen raakten gewond. Het zijn de eerste Turkse slachtoffers, sinds Turkije
  [naar artikel]
 15. Bomaanslag Turkije: 3 doden, 40 gewonden (18/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een aanslag met een bomauto zijn gisterenavond in de stad Van, in het oosten van Turkije, drie doden en veertig gewonden gevallen. Dat hebben
  [naar artikel]
 16. Elf doden en 44 gewonden bij ongeval met toeristenbus in centrum van Turkije (20/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bij een busongeluk in de provincie Eskisehir, in het centrum van Turkije, zijn elf doden gevallen en 44 mensen gewond geraakt. Dat meldt het nieuwsagentschap Anadolu.
  [naar artikel]
 17. 18 doden bij Turkse aanvallen op Koerden in Syrië (25/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij Turkse luchtaanvallen op Koerdische stellingen in het noorden van Syrië zijn vandaag minstens 18 doden gevallen. Dat meldt het Syrisch
  [naar artikel]
 18. Zeker 90 doden bij bomaanvallen Syrië (11/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Eén dag voor het staakt-het-vuren in Syrië moet ingaan, zijn zeker negentig doden gevallen bij zware luchtaanvallen. In de stad Aleppo kwamen
  [naar artikel]
 19. Acht doden bij bomaanslag in noorden van Syrië (10/11/2019 - Metro)
  Bij een bomaanslag met een auto in het noorden van Syrië zijn volgens Turkse bronnen acht burgers gedood. Twintig anderen raakten gewond. De explosie vond plaats ten zuiden van grensstad Tell Abjad. Dat meldt het ministerie van Defensie in Ankara zondag via Twitter. Medische bronnen zeggen dat er zeker vijf doden vielen. De gewonden zijn voor behandeling naar Turkije gebracht. Ankara beschuldigt de Turkse militie YPG van de aanslag. De YPG heeft geen verklaringen afgelegd. Turkije lanceerde op 9 oktober in Syrië een offensief tegen de YPG, dat het als een terroristische organisatie beschouwt. Maar een met de VS en Rusland afgesproken staakt-het-vuren moest tot een einde van de gevechten leiden. Turkije, Rusland en Syrië kwamen overeen dat het grensgebied na de terugtrekking van de YPG gemeenschappelijk gecontroleerd zou worden. Maar volgens activisten waren er gisteren weer zware gevechten tussen Koerdische milities en aan Turkije verbonden rebellen. bron: Belga Het bericht Acht doden bij bomaanslag in noorden van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Negen burgerdoden in Syrië: Koerdische politica (35) uit auto gehaald en geëxecuteerd (13/10/2019 - De Morgen)
  Bij de militaire aanval van Turkije in Noord-Syrië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden negen burgers om het leven gekomen zijn, onder wie Hevrin Khalaf, een Koerdische politica.
  [naar artikel]
 21. Negen burgerdoden in Syrië: Koerdische politica (35) uit auto gehaald en geëxecuteerd (13/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de militaire aanval van Turkije in Noord-Syrië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de...
  [naar artikel]
 22. Negen burgerdoden in Syrië: Koerdische politica uit auto gehaald en geëxecuteerd (13/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de militaire aanval van Turkije in Noord-Syrië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de...
  [naar artikel]
 23. Turkse leger start met grondoffensief in noorden van Syrië (20/01/2018 - Metro)
  Het Turkse leger is gestart met een grondoffensief in de Noord-Syrische regio Afrin, die momenteel nog gecontroleerd wordt door Koerdische milities. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag meegedeeld. Erdogan kondigde de start van de “actieve grondoperatie” aan in een televisietoespraak. Concrete details over de actie werden er niet gegeven. Wel benadrukte de president dat het de bedoeling is om daarna ook in Manbij een actie te beginnen. Afrin valt onder de controle van YPG (Koerdische Volksbeschermingseenheden). Die Koerdische militie was in Syrië één van de belangrijkste bondgenoten van het Westen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Maar Turkije beschouwt YPG als een Syrische tak van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Ook de stad Manbij, iets verder naar het oosten, wordt door YPG gecontroleerd. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 24. Minstens 53 doden bij bombardement op markt in Syrië (14/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het noorden van Syrië zijn maandagavond 53 doden gevallen bij bombardementen op een markt in Atarib, ten westen van Aleppo. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het gebied maakt deel uit van een zogenaamde ‘de-escalatiezone’.
  [naar artikel]
 25. Turkije wil actievere rol spelen in Syrië (20/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije zal zich de komende maanden meer gaan bemoeien met oplossingen voor de oorlog in Syrië om te voorkomen dat het land wordt verdeeld langs
  [naar artikel]
 26. Aantal doden van terreurgolf in zuiden van Syrië is opgelopen tot 216 (26/07/2018 - VRT NWS)
  Het zuiden van Syrië heeft gisteren de bloedigste dag beleefd sinds het begin van de oorlog in 2011. Bij een reeks aanslagen van de terreurgroep IS zijn er nu al zeker 2016 doden gevallen. IS is wel teruggeslagen door het Syrische leger.
  [naar artikel]
 27. 120 IS-strijders gedood op 24 uur tijd bij gevechten met regime in Syrië (03/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij zware gevechten tussen terreurgroep IS en de regeringstroepen van Assad zijn in Syrië op 24 uur tijd meer dan 150 doden gevallen. Dat meldt
  [naar artikel]
 28. Rusland: 'WO III dreigt door Syrië' (13/04/2019 - De Morgen)
  Een grondoffensief van buitenlandse troepen in Syrië dreigt een 'nieuwe wereldoorlog' te doen ontbranden. Dat zegt de Russische premier Dmitri Medvedev.
  [naar artikel]
 29. Twee doden bij schietpartij aan verkiezingslokaal Turkije (16/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Aan een verkiezingslokaal in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir in Turkije is zondag een schietpartij ontstaan, waarbij twee doden en één gewonde zijn gevallen. Dat melden Turkse media.
  [naar artikel]
 30. Twee doden bij schietpartij aan verkiezingslokaal Turkije (16/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Aan een verkiezingslokaal in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir in Turkije is zondag een schietpartij ontstaan, waarbij twee doden en één gewonde zijn gevallen. Dat melden Turkse media.
  [naar artikel]
 31. Zeker 26 reddingswerkers gedood door lawine in oosten van Turkije (05/02/2020 - VRT NWS)
  In het oosten van Turkije zijn meer dan 30 doden gevallen door lawines. Bij de doden zijn zeker 26 reddingswerkers. Zij waren op zoek naar vermisten van een eerste lawine, maar werden op hun beurt bedolven onder de sneeuw. Het lawinegevaar in het gebied is nog altijd niet geweken.
  [naar artikel]
 32. Turkije laat nog meer tanks Syrië binnenrollen (25/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft vandaag tien nieuwe tanks Syrië laten binnenrijden, een dag na de start van een door Ankara gesteund offensief van Syrische
  [naar artikel]
 33. 9 jaar oorlog in Syrië: 370.000 doden (15/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds de start van de oorlog in Syrië, die vandaag het negende jaar ingaat, zijn al meer dan 370.000 doden gevallen. Dat blijkt uit een balans van...
  [naar artikel]
 34. 2 doden na schietpartij tijdens referendum in Turkije (16/04/2017 - Knack)
  Volgens verschillende buitenlandse media zouden er twee doden gevallen zijn bij een schietpartij tijdens het referendum in Turkije.
  [naar artikel]
 35. Bijzonder zware tol na zelfmoordaanslagen IS in zuiden van Syrië: nu al meer dan 200 doden (25/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In het zuiden van Syrië zijn minstens 200 doden gevallen bij een reeks zelfmoordaanslagen van terreurgroep Islamitische Staat. Dat meldt het in...
  [naar artikel]
 36. "Meer dan 50 doden bij aanval van IS in Syrië" (18/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een aanval van terroristen van Islamitische Staat (IS) tegen twee dorpen in de Centraal-Syrische provincie Hama zijn 52 doden gevallen. Dat
  [naar artikel]
 37. 13 doden bij bomaanslag in de door Turkije veroverde Syrische stad Tal Abyad (02/11/2019 - VRT NWS)
  In het noorden van Syrië zijn zeker 13 doden en 40 gewonden bevallen bij de explosie van een bomauto. De grensstad Tal Abyad is sinds kort in handen van pro-Turkse Syrische rebellen. Turkije heeft de Syrische Koerden de schuld van de aanslag, maar geeft geen bewijzen.
  [naar artikel]
 38. Trein ontspoort in Turkije: minstens 10 doden en 73 gewonden (08/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Turkije zijn minstens tien doden gevallen nadat een trein ontspoorde. Er is sprake van 73 gewonden. De trein, met 360 passagiers, was op weg naar Istanbul.
  [naar artikel]
 39. Trein ontspoort in Turkije: minstens 10 doden en 73 gewonden (08/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In Turkije zijn minstens tien doden gevallen nadat een trein ontspoorde. Er is sprake van 73 gewonden. De trein, met 360 passagiers, was op weg naar Istanbul.
  [naar artikel]
 40. 103 doden in maart in Syrië: de minst bloedige maand van de burgeroorlog (01/04/2020 - VRT NWS)
  Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er de voorbije maand 103 doden gevallen bij gevechten in Syrië. Dat zou het laagste aantal per maand zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011.
  [naar artikel]
 41. Minstens 14 doden bij ontploffing van bomauto in noordwesten van Syrië (02/06/2019 - Metro)
  Bij de ontploffing van een bomauto in het noordwesten van Syrië zijn zondag minstens 14 mensen gedood. De explosie deed zich voor in Azaz, aan de grens met Turkije. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Bij de aanval raakten ook meer dan 20 mensen gewond, zegt de ngo die in Groot-Brittannië is gevestigd, maar over een uitgebreid netwerk in het oorlogsland beschikt. Onder de doden bevinden zich ook vier kinderen. De explosie gebeurde op een moment dat heel wat mensen na het gebed huiswaarts keerden. De aanval werd nog niet opgeëist. Bron: Belga   Het bericht Minstens 14 doden bij ontploffing van bomauto in noordwesten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Oorlog Syrië kostte sinds 2011 al het leven aan 330.000 mensen (16/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011 zijn al meer dan 330.000 doden gevallen, onder wie bijna 100.000 burgers. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag.
  [naar artikel]
 43. Drie doden bij bomaanslag in oosten van Turkije (18/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Bij een aanslag met een bomauto zijn woensdagavond in de stad Van, in het oosten van Turkije, drie doden en veertig gewonden gevallen. Dat hebben Turkse media gemeld. Volgens vicegouverneur Mehmet Parlak is de Turkse afscheidingsbeweging PKK verantwoordelijk voor de aanval in de buurt van een politiekantoor in de wijk Ipekyolu.
  [naar artikel]
 44. 25 doden bij gevechten tussen pro-Turkse rebellen in Syrië (19/11/2018 - Knack)
  Bij gevechten tussen pro-Turkse Syrische rebellen in de stad Afrin, in het noorden van Syrië, zijn zondag zeker 25 doden en tientallen gewonden gevallen. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.
  [naar artikel]
 45. Geweld Syrië – Meer dan vijftig doden bij bombardement op Syrische markt (14/11/2017 - Metro)
  In het noorden van Syrië zijn maandagavond 53 doden gevallen bij bombardementen op een markt in Atarib, ten westen van Aleppo. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het gebied maakt deel uit van een zogenaamde “de-escalatiezone”. Volgens het in Groot-Brittannië gebaseerde Observatorium werd de markt in het door rebellen gecontroleerde Atarib door minstens drie luchtaanvallen geraakt. Het is niet duidelijk of die door Syrische dan wel Russische gevechtsvliegtuigen werden uitgevoerd. Er kwamen minstens 53 mensen om, onder wie vijf kinderen, zegt het Observatorium nog. In Syrië zijn in het kader van een akkoord tussen het regime van president Bashar al-Assad, Rusland, Iran en Turkije in totaal al vier “de-escalatiezones” ingericht. Die zouden “veilige havens” moeten zijn voor burgers op de vlucht van het geweld. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 46. Meer dan vijftig doden bij bombardement op Syrische markt (14/11/2017 - Knack)
  In het noorden van Syrië zijn maandagavond 53 doden gevallen bij bombardementen op een markt in Atarib, ten westen van Aleppo. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het gebied maakt deel uit van een zogenaamde 'de-escalatiezone.'
  [naar artikel]
 47. Gifaanval Syrië: nu ook aanval op ziekenhuis (04/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn minstens 58 doden gevallen bij een gifaanval in Idlib, Syrië. Dat meldt persbureau AFP op basis van het Syrisch Observatorium voor de
  [naar artikel]
 48. Zestien doden bij luchtaanval op gevangenis in Syrië (25/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een luchtaanval op een gevangenis in Syrië zijn vannacht zeker zestien doden gevallen. Het bombardement vond plaats in een gevangenis in de
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.