Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 June 2020
23:25 uur

Financiële toestand ziekenhuizen – “Status quo resultaten was verwacht”, stelt De Block

Metro

09/10/2019 - 22:00

“De status quo van de resultaten van de ziekenhuizen in 2018 was verwacht, omdat we nauwelijks begonnen zijn met de fundamentele hervormingen van de ziekenhuissector tijdens deze legislatuur”. Zo heeft ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block woensdag gereageerd op de jaarlijkse studie van Belfius. Daaruit bleek dat bijna een derde (32 procent) van de […] Het bericht Financiële toestand ziekenhuizen – “Status quo resultaten was verwacht”, stelt De Block verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Minister De Block is niet van plan om ereloonsupplementen te schrappen (05/12/2018 - VRT NWS)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) deelt de bekommernis om de stijgende kosten van eenpersoonskamers in ziekenhuizen, maar vindt het geen goed idee om de ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames te verbieden, zoals de Christelijke Mutualiteit (CM) voorstelt. "Voor veel ziekenhuizen zijn die supplementen een bron van inkomsten. Door ze zomaar af te schaffen, zouden we extra druk zetten op hun financiële toestand."
  [naar artikel]
 2. Vier op de tien ziekenhuizen in de rode cijfers: 'Toestand is dramatisch' (10/10/2018 - Knack)
  Vier op de tien algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België zijn verlieslatend. Dat blijkt woensdag uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen.
  [naar artikel]
 3. De Block laat ziekenhuizen veel vrijheid (17/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet van plan om ziekenhuizen gedetailleerde regels op te leggen over de verplichte
  [naar artikel]
 4. Vier op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend: “Ze gaan als een Titanic op een ijsberg af” (10/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vier op de tien algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België zijn verlieslatend. Dat blijkt woensdag uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen. Tijdens de vorige analyse van Belfius een jaar geleden ging het nog om goed dertig procent. Liefst 24 ziekenhuizen kampen voor 2017 met een negatieve cashflow. De toestand is dramatisch, klinkt het bij de sectorverenigingen.
  [naar artikel]
 5. Voorstel om ziekenhuizen financieel gezond te houden: “Laat buurgemeenten die er geen hebben meebetalen” (11/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Guido De Padt (Open VLD), burgemeester van Geraardsbergen, komt met een opmerkelijk voorstel om de slechte financiële toestand van veel ziekenhuizen te verbeteren. Hij stelt voor om buurgemeenten zonder een ziekenhuis mee te laten betalen voor de werkings- en pensioenkosten. “In ons ziekenhuis is 60 procent van de patiënten niet uit Geraardsbergen afkomstig, terwijl wij voor 100 procent opdraaien voor alle kosten en tekorten.”
  [naar artikel]
 6. De Block: 'Ziekenhuizen moeten minder kosten maken' (27/11/2016 - Knack)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat de ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken en zo minder kosten maken. Dat zei ze in De zevende dag. De Block wil een burn-out ook laten erkennen als beroepsziekte.
  [naar artikel]
 7. De Block geeft ziekenhuizen veel vrijheid (17/05/2017 - De Standaard)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet van plan om ziekenhuizen gedetailleerde regels op te leggen over de verplichte samenwerking die er zit aan te komen, noch over de financieringsstromen in die nieuwe netwerken.
  [naar artikel]
 8. Universitaire ziekenhuizen op ramkoers met De Block (12/11/2018 - De Standaard)
  De universitaire ziekenhuizen vrezen voor kwaliteitsverlies door de liberale visie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
  [naar artikel]
 9. Universitaire ziekenhuizen op ramkoers met De Block (12/11/2018 - De Standaard)
  De universitaire ziekenhuizen vrezen voor kwaliteitsverlies door de liberale visie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
  [naar artikel]
 10. Vlaamse ziekenhuizen zetten De Block onder druk (02/03/2018 - De Standaard)
  De Vlaamse ziekenhuizen hebben hun kaart voor de zorgnetwerken van de toekomst klaar. ‘De Block moet nu vaart maken met de hervorming.’
  [naar artikel]
 11. Vlaamse ziekenhuizen zetten De Block onder druk (02/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse ziekenhuizen hebben hun kaart voor de zorgnetwerken van de toekomst klaar. “De Block moet nu vaart maken met de hervorming”, klinkt het.
  [naar artikel]
 12. Vlaamse ziekenhuizen zetten De Block onder druk (02/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse ziekenhuizen hebben hun kaart voor de zorgnetwerken van de toekomst klaar. “De Block moet nu vaart maken met de hervorming”, klinkt het in zusterkrant De Standaard vrijdag.
  [naar artikel]
 13. Ziekenhuizen vrezen financiële schok (03/04/2020 - De Tijd)
  18:10 Het coronavirus brengt de ziekenhuizen in grote financiële problemen, zonder dat er buffers zijn om de schok op te vangen.
  [naar artikel]
 14. Vlaamse ziekenhuizen zetten De Block onder druk om hervormingswet zorgnetwerk van de toekomst (02/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse ziekenhuizen hebben hun kaart voor de zorgnetwerken van de toekomst klaar. "De Block moet nu vaart maken met de hervorming", klinkt het...
  [naar artikel]
 15. Een op de drie ziekenhuizen gaat in het rood: "Er zouden wel eens ongelukken kunnen gebeuren" (09/10/2019 - VRT NWS)
  "Zorgwekkend", zo noemt Belfius de financiële toestand van de Belgische ziekenhuizen. De bank, die een van de belangrijkste financiers is van de sector, onderzocht hun jaarrekeningen voor het 25e jaar op rij en stelde vast dat opnieuw een op de drie ziekenhuizen in het rood ging. "Als het nog moeilijker wordt, zouden er wel eens ongelukken kunnen gebeuren."
  [naar artikel]
 16. Ziekenhuizen vergelijken? Vanaf nu kan het online tot in de details (19/12/2019 - VRT NWS)
  55 Vlaamse ziekenhuizen maken voor het eerst alle resultaten openbaar van de peilingen die ze elk jaar houden bij hun patiënten. De resultaten staan op de website "www.zorgkwaliteit.be". Bezoekers kunnen er per ziekenhuis nagaan hoe ze beoordeeld worden door hun patiënten. Ook kunnen ze er verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken.
  [naar artikel]
 17. De Block: "Ziekenhuizen anders financieren" (16/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open Vld), wil daar iets aan doen door de ziekenhuizen anders te financieren. Nu blijven
  [naar artikel]
 18. Toestand in Limburgse ziekenhuizen lijkt te stabiliseren: zes overlijdens, 16 ontslagen (13/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De afgelopen dagen gaan de sterftecijfers in de Limburgse ziekenhuizen met mondjesmaat achteruit. In totaal hebben nu 235 mensen de strijd tegen het virus verloren in ziekenhuizen in onze provincie.
  [naar artikel]
 19. De Block: 'Burn-out wordt beroepsziekte' (27/11/2016 - Knack)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat de ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken en zo minder kosten maken. Dat zei ze in De zevende dag. De Block wil een burn-out ook laten erkennen als beroepsziekte.
  [naar artikel]
 20. 'Service staat voorop' (07/04/2019 - De Morgen)
  Hartpatiënt Arnold Van Keer (64) stelt zich vragen bij het besluit om ziekenhuizen te verplichten om de resultaten van hun hartoperaties openbaar te maken.
  [naar artikel]
 21. 4 op de 10 ziekenhuizen in ons land zijn verlieslatend (10/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vier op de tien algemene ziekenhuizen in België – privé en publiek – zijn verlieslatend. Dat blijkt woensdag uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen.
  [naar artikel]
 22. 4 op de 10 ziekenhuizen in ons land zijn verlieslatend (10/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vier op de tien algemene ziekenhuizen in België – privé en publiek – zijn verlieslatend. Dat blijkt woensdag uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen.
  [naar artikel]
 23. CM-voorzitter: "1 op de 4 ziekenhuizen kan zonder problemen dicht" (05/04/2017 - De Redactie)
  Minister van Volksgezondheid De Block wil ziekenhuizen meer laten netwerken en samenwerken, maar CM-voorzitter Luc Van Gorp vindt dat we nog verder kunnen gaan en een groot aantal ziekenhuizen kunnen sluiten.
  [naar artikel]
 24. Ruim 1 op de 3 ziekenhuizen staan in het rood (26/09/2016 - De Redactie)
  Uit een studie van Belfius blijkt dat de privéziekenhuizen en openbare ziekenhuizen het financieel niet goed stellen. Door o.m. de zware investeringen van de laatste jaren blijft ook de schuldgraad van de ziekenhuizen toenemen en neemt hun financiële ruimte jaar na jaar af.
  [naar artikel]
 25. De Block: ‘Alle niet-dringende ingrepen uitgesteld’ (13/03/2020 - De Standaard)
  Alle ziekenhuizen zullen met ingang van zaterdag de niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen voor onbepaalde tijd opschorten. Bedoeling is zo de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat het om een voorzorgsmaatregel. Er komen ook strengere regels voor bezoekers.
  [naar artikel]
 26. Maggie De Block over prijsverschillen ziekenhuizen: “Ziekenfondsen moeten patiënten verdedigen” (16/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Patiënten betalen voor dezelfde ingreep soms veel meer in het ene ziekenhuis dan in het andere. Dat blijkt uit de 15de editie van de ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit, met ruim 4,5 miljoen leden ’s lands grootste ziekenfonds. “De ziekenfondsen moeten dat zelf aankaarten bij de ziekenhuizen”, zegt bevoegd minister Maggie De Block.
  [naar artikel]
 27. "Minister De Block duwt ziekenhuizen dieper in het rood" (10/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block duwt de ziekenhuizen dieper in het rood. Dat zegt sp.a-Kamerlid Monica De Coninck in een reactie op...
  [naar artikel]
 28. Ziekenhuizen alweer wat dieper in financiële penarie (04/10/2017 - De Tijd)
  11:15 De kwaliteit van de zorg staat onder druk doordat een op de drie ziekenhuizen verlies maakt.
  [naar artikel]
 29. Ziekenhuizen moeten netwerk vormen (11/04/2019 - De Morgen)
  Minister De Block wil het ziekenhuislandschap veranderen. In plaats van 91 apart werkende ziekenhuizen, moeten er maximaal 25 netwerken komen in ons land.
  [naar artikel]
 30. Maggie De Block: "Sterke toename van bacteriën resistent voor antibiotica in onze ziekenhuizen" (06/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat er in ziekenhuizen in ons land een zeer sterke toename is van bacteriën die resistent
  [naar artikel]
 31. Ereloonsupplementen eenpersoonskamers afschaffen geen optie: “Zou ziekenhuizen in de problemen brengen” (10/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een afschaffing van de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers is voor minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) geen optie, want dat zou de ziekenhuizen in de problemen brengen. Dat stelt haar kabinet in een reactie op de studie van de Socialistische Mutualiteiten, waaruit blijkt dat die supplementen blijven stijgen, ondanks dat patiënten minder lang in het ziekenhuis verblijven.
  [naar artikel]
 32. Belfius: Vier op de tien ziekenhuizen in de rode cijfers (10/10/2018 - De Morgen)
  Vier op de tien algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België zijn verlieslatend. Dat blijkt uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen. 
  [naar artikel]
 33. De Block zoekt oplossing voor tekort aan kankermedicijn in Belgische ziekenhuizen (20/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zal een stand van zaken opmaken over de problemen rond het medicijn Paclitaxel, een geneesmiddel dat...
  [naar artikel]
 34. Deurwaarder ontdekt cannabisplantage in Genk: Genkenaar (34) zag geen andere uitweg voor penibele financiële toestand (19/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een 34-jarige man die in Genk met een cannabisplantage begon om uit zijn penibele financiële toestand te geraken is veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden en een boete van zesduizend euro.
  [naar artikel]
 35. De Block geeft ziekenhuizen toelating voor 18 nieuwe MRI-scanners (24/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe komende drie jaar komen er in ons land achttien MRI-scanners bij. Dat heeft minister van Volksgezondheid Magggie De Block (Open Vld) beslist.
  [naar artikel]
 36. Zware beroertes mogen nog maar in 15 ziekenhuizen behandeld worden (01/02/2019 - De Morgen)
  Wie een herseninfarct krijgt en een ingreep nodig heeft, kan voortaan nog in vijftien ziekenhuizen terecht. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block beperkt het aantal om de zorg te verbeteren. Dat meldt De Tijd vandaag.
  [naar artikel]
 37. Drie op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend (04/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan dertig procent van de algemene ziekenhuizen (privé en publiek) in België is verlieslatend. Dat blijkt uit een financiële studie van...
  [naar artikel]
 38. Ziekenhuizen waarschuwen De Block: "Je kan niet blijven besparen zonder ongelukken" (15/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Laatste Nieuws bracht de afgelopen dagen onder de kop “Zijn onze ziekenhuizen ziek” een pittige reeks over het personeelstekort in de...
  [naar artikel]
 39. 'Maximaal zeven ziekenhuizen mogen nog zwaargewonden verzorgen' (24/03/2017 - De Tijd)
  11:02 Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil dat zwaargewonden in de toekomst naar vier tot zeven gespecialiseerde ziekenhuizen worden gebracht. Nu zit die expertise te gespreid.
  [naar artikel]
 40. Nog zes slachtoffers in Belgische ziekenhuizen (08/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Na de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek verblijven op dit moment nog zes slachtoffers in Belgische ziekenhuizen. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block vrijdag.
  [naar artikel]
 41. 'Rankingsvan ziekenhuizen zijn gevaarlijk' (05/04/2019 - De Morgen)
  In Nederland en Zweden kunnen patiënten allang resultaten van ziekenhuizen raadplegen en vergelijken. Toch is dat niet zonder risico, zegt professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (Ugent).
  [naar artikel]
 42. De Block vreest aanslagen op hulpdiensten (09/04/2019 - De Morgen)
  De regering houdt er ernstig rekening mee dat terroristen bij een aanslag in ons land de hulpdiensten viseren of zich uitgeven als hulpverleners. Dat blijkt uit een brief van Maggie De Block (Open Vld) aan alle ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones.
  [naar artikel]
 43. Diensten kinder- en jeugdpsychiatrie algemene ziekenhuizen klagen over afbouw financiering (02/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De diensten kinder- en jeugdpsychiatrie van de algemene ziekenhuizen in Vlaanderen slaan alarm. Ze klagen over een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de financiering van de dagplaatsen voor kinder- en jeugdpsychiatrie te verlagen. Minister De Block zegt dat de diensten jarenlang dubbele financiering kregen. Die wordt nu stapsgewijs afgebouwd.
  [naar artikel]
 44. 6 handel (11/04/2019 - De Morgen)
  In een week waarin de Duitsers een besparingsplan van 82 miljard afkondigden, raakten de Belgische politici het zelfs niet eens over de contouren van een onderhandeling over hoe ze onze welvaartsstaat veilig willen stellen. Dat de financiële toestand van het land desondanks niet fors verslechterd is, hebben we dus niet aan de politiek te danken, maar aan de economische omstandigheden die beter meevielen dan verwacht. En ook wel aan u en ik, omdat onze spaarwoede de financiële markten even het gebrek aan beleid deed vergeten.
  [naar artikel]
 45. Patiënt krijgt stem (05/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  BrusselHet Vlaams patiëntenplatform krijgt van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) structurele steun om de stem van de patiënt in het ziekenhuis te laten klinken. Dat geld - 375.000 euro per jaar - investeren ze volledig in de Limburgse ziekenhuizen. “We brengen patiëntenorganisaties en ziekenhuizen samen”, zegt Ilse Weeghmans die het project ZOPP (Zelfhulpondersteuning en patiëntenparticipatie) op poten heeft gezet. “De patiënten bewaken zo ook de kwaliteit van de ziekenhuizen.”
  [naar artikel]
 46. Limburg op weg naar twee ziekenhuizen (04/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Limburg is op weg naar twee grote ziekenhuizen en krijgt geen eigen universitair ziekenhuis. De twee groepen, rond het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en Jessa in Hasselt zullen in de toekomst blijven samenwerken met Gasthuisberg in Leuven. De ministers De Block van Volksgezondheid en Vandeurzen van Welzijn hebben alle Limburgse ziekenhuizen verplicht om tot een netwerk toe te treden.
  [naar artikel]
 47. De Block is niet van plan om ereloonsupplementen te schrappen (05/12/2018 - Knack)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) deelt de bekommernis om de stijgende kosten van eenpersoonskamers in ziekenhuizen, maar vindt het geen goed idee om de ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames te verbieden, zoals CM voorstelt.
  [naar artikel]
 48. Helft van kleine ziekenhuizen maakt verlies (25/11/2016 - De Tijd)
  01:00 Vooral kleine ziekenhuizen hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden, blijkt uit een doorlichting van De Tijd. ‘Minister De Block heeft een oplossing beloofd, maar we hebben enkel bespari...
  [naar artikel]
 49. Financiële druk op Belgische ziekenhuissector neemt toe (27/09/2016 - Express)
  De Belgische ziekenhuissector slaagt er voorlopig niet in de zware financiële druk af te wentelen. Dat blijkt uit een rapport van de bank Belfius. België telt 91 algemene ziekenhuizen, maar het voorbije jaar dienden volgens het rapport 32 directies een operationeel verlies te melden. Daarmee nam het aantal verlieslatende organisatie met zeven eenheden toe tegenover het jaar voordien. Gezamenlijk boekten de algemene ziekenhuizen nog wel een winst van 106 miljoen euro, maar ook dat betekende een daling met bijna 30 procent tegenover het jaar voordien. De studie toont volgens Belfius aan dat de Belgische ziekenhuizen financieel bijzonder kwetsbaar blijven. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de eigenlijke ziekenhuisdiensten – zoals consultaties en overnachtingen – een bijzonder grote financiële druk opleveren. De inkomsten uit deze diensten zorgen immers voor een verlies van 3,5 procent. Dat negatieve resultaat kan bij de meeste ziekenhuizen wel gecompenseerd worden door inkomsten uit geneesmiddelen en medisch-technische services, zoals de afname van bloedstalen en radiografieën. Vergrijzing Er moet volgens Belfius echter ook een groep kwetsbare ziekenhuizen worden geïdentificeerd, waar het niet meer mogelijk is die verliezen te compenseren. Er wordt aan toegevoegd dat deze probleemgroep steeds groter wordt. Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius, waarschuwt daarbij ook voor de toekomst. Hij wijst er daarbij op dat de overheid de financiële middelen limiteert, terwijl de vergrijzing van de bevolking de druk op de ziekenhuizen nog zal verhogen. Volgens Gielens moet de sector een strategie ontwikkelen om zich anders te organiseren. Verwezen wordt naar plannen van Maggie De Block, minister van sociale zaken en volksgezondheid, die aan een nieuw model voor de ziekenhuissector werkt. Onder meer wordt een grotere specialisatie van de verschillende ziekenhuizen in het vooruitzicht gesteld, samen met een betere onderlinge samenwerking en een grotere aandacht voor lokale basiszorg. The post Financiële druk op Belgische ziekenhuissector neemt toe appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.