Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 June 2020
23:13 uur

De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor ‘foreign fighters’ ter plaatse

Het Laatste Nieuws

09/10/2019 - 22:33

Er zijn voldoende buffers die kunnen verhinderen dat Syriëstrijders "onder de waterlijn" naar Europa terugkeren, maar er moet nu snel gehandeld...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkse inval in Syrië – De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor foreign fighters (09/10/2019 - Metro)
  Er zijn voldoende buffers die kunnen verhinderen dat Syrië-strijders “onder de waterlijn” naar Europa terugkeren, maar er moet nu snel gehandeld worden om ervoor te zorgen dat ze in de regio berecht worden. Zo heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem woensdag in het VRT-programma Terzake gereageerd op de mogelijke impact van het Turkse offensief in het noorden van Syrië. Het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders in het noorden van Syrië doet opnieuw vragen rijzen over de beveiliging van de kampen waar foreign terrorist fighters vastgehouden worden. Wordt het risico opnieuw groter dat ze de benen kunnen nemen en naar Europa terugkeren? De kwestie is dinsdag door een zevental betrokken landen besproken in de marge van een Europese ministerraad in Luxemburg. “Je kan het risico nooit uitsluiten, maar eigenlijk heeft niemand er belang bij dat die kampen zouden opengemaakt worden. De Franse en Engelse troepen zullen ervoor zorgen dat de mensen in die kampen blijven in afwachting van het proces dat ze daar zullen krijgen”, reageerde De Crem. Hij merkt ook op dat ze enkel via Turkije over land naar Europa kunnen gaan. “Turkije zal nooit toelaten dat IS-strijders, foreign fighters, terroristen zich ook maar op hun grondgebied begeven”. De “buffers” zijn er dus, maar dat neemt volgens De Crem niet weg dat er nu snel werk moet gemaakt worden van de berechting van de foreign fighters in de regio waar de misdaden hebben plaatsgevonden. “We hebben met de zeven landen samengezeten en we zijn ervan overtuigd dat de berechting in de regio moet gebeuren”, aldus de minister. Hij meent dat er daarvoor “een speciale rechtbank” opgericht moet worden, “die we ook zullen moeten betalen”. bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor foreign fighters verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Ruim een derde van de 121 gekende 'foreign terrorist fighters' zit in de cel (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat veertig procent van de 121 gekende 'foreign terrorist fighters' die uit IS-gebied naar België zijn teruggekeerd, zit in de cel. Dat blijkt
  [naar artikel]
 3. Didier Reynders: “Terugkerende ‘foreign fighters’ verontrusten Europa” (15/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een mogelijke versnelling van de terugkeer van Europese ‘foreign fighters’ uit Syrië en Irak baart zorgen. Daarom moeten de oorsprongslanden van deze strijders hun informatie-uitwisseling versterken. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
  [naar artikel]
 4. Didier Reynders: “Terugkerende ‘foreign fighters’ verontrusten Europa” (15/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een mogelijke versnelling van de terugkeer van Europese ‘foreign fighters’ uit Syrië en Irak baart zorgen. Daarom moeten de oorsprongslanden van deze strijders hun informatie-uitwisseling versterken. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
  [naar artikel]
 5. 30 procent meer dossiers opgestart rond Foreign Terrorist Fighters (16/09/2017 - De Morgen)
  De federale politie heeft in 2016 368 dossiers opgestart rond zogenaamde Foreign Terrorist Fighters (FTF). Dat zijn er 30 procent meer dan de 284 opgestarte dossiers in 2015. Foreign Terrorist Fighters zijn mensen die zijn afgereisd (of willen afreizen) naar een jihadistische conflictzone om een terreurbeweging te steunen of mensen die uit zo'n conflictzone zijn teruggekeerd. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de federale politie.
  [naar artikel]
 6. 30 procent meer dossiers rond Foreign Terrorist Fighters in 2016 (16/09/2017 - Knack)
  Foreign Terrorist Fighters zijn mensen die zijn afgereisd zijn (of willen afreizen) naar een jihadistische conflictzone om een terreurbeweging te steunen of mensen die uit zo'n conflictzone zijn teruggekeerd.
  [naar artikel]
 7. Nationale Veiligheidsraad maakt balans op over foreign terrorist fighters (18/12/2017 - Knack)
  De Nationale Veiligheidsraad heeft maandag de balans opgemaakt over het aantal foreign terrorist fighters. Volgens de laatste gegevens gaat het om 165 personen boven de 12 jaar in Syrië, Irak of Turkije. Een twintigtal onder hen zou overleden zijn, maar daarover hebben de Belgische autoriteiten nog geen bevestiging, zo is maandag te horen in de entourage van premier Charles Michel.
  [naar artikel]
 8. 30 procent meer dossiers opgestart rond Foreign Terrorist Fighters (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De federale politie heeft in 2016 368 dossiers opgestart rond zogenaamde Foreign Terrorist Fighters (FTF). Dat zijn er 30 procent meer dan de 284
  [naar artikel]
 9. Aantal foreign fighters beduidend hoger bij landen die meewerken aan contraterrorisme (15/03/2018 - Metro)
  Het aantal foreign fighters ligt 2,4 keer hoger in landen die deelnemen aan contraterrorisme-acties van de internationale coalitie die in 2014 opgericht werd door de Verenigde Staten. Het cijfer is een eerste resultaat van een onderzoek van de professors Cind Du Bois van de Koninklijke Militaire School (KMS) en van Caroline Buts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het onderzoek van de KMS en de VUB probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom foreign fighters naar Syrië en Irak vertrekken om er voor Islamitische Staat te vechten. De redenen van vertrek in kaart brengen is noodzakelijk, want meer en meer individuen worden aangestuurd tot acties door strijders die zich nog in Syrië of Irak bevinden. Het onderzoek bestudeert het effect van militaire contraterreuracties uitgevoerd door de internationale coalitie. De Franse professor F. Burgat redeneert namelijk dat het geopolitieke beleid, de interventies tegen IS in dit geval, een aanwakkerend effect kan hebben op radicalisering en terrorisme. Uit het KMS-VUB onderzoek blijkt nu dat het aantal foreign fighters gemiddeld 2,4 keer zo groot is voor landen die deel uitmaken van de internationale coalitie als voor niet-deelnemende landen. Eind 2015 was België één van de belangrijkste leveranciers van westerse strijders met 415 IS-strijders. Verdere bevindingen van het onderzoek worden in juni gepresenteerd tijdens de International Conference on Economics and Security. bron: Belga Het bericht Aantal foreign fighters beduidend hoger bij landen die meewerken aan contraterrorisme verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. 'Kinderen IS-strijders moeten samen met hun moeders kunnen terugkeren' (11/04/2019 - Knack)
  'Kinderen van 'foreign fighters' moeten kunnen terugkeren naar hun land van oorsprong en we moeten proberen moeder en kind bij elkaar te houden.' Dat heeft de speciale VN-gezant voor kinderen in gewapende conflicten, Virginia Gamba, gezegd in Brussel.
  [naar artikel]
 11. Politie startte vorig jaar 30 procent meer dossiers op rond ‘Foreign Terrorist Fighters’ (16/09/2017 - Metro)
  De federale politie heeft in 2016 368 dossiers opgestart rond zogenaamde ‘Foreign Terrorist Fighters’ (FTF). Dat zijn er 30 procent meer dan de 284 opgestarte dossiers in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de federale politie. ‘Foreign Terrorist Fighters’ zijn mensen die zijn afgereisd (of willen afreizen) naar een jihadistische conflictzone om een terreurbeweging te steunen of mensen die uit zo’n conflictzone zijn teruggekeerd. Met de terreuraanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport en het metrostation Maalbeek loopt de strijd tegen de terreur als een rode draad door heel het jaarverslag. “We zijn diep moeten gaan om het hoofd te bieden aan deze uitzonderlijke situaties”, zegt commissaris-generaal Catherine De Bolle. “De aanslagen en het dreigingsniveau drie dat ook vandaag nog altijd van kracht is, hebben de stressbestendigheid van onze organisatie het afgelopen jaar flink op de proef gesteld.” De impact van de opgevoerde strijd tegen de terreur blijkt ook uit verschillende cijfers. Zo ging een belangrijk deel van de onderzoekscapaciteit naar het fenomeen terrorisme (19 procent). Dat is meer dan de capaciteit voor het opsporen van drugs (11 procent) of fraude en corruptie (10 procent). Die opgevoerde strijd tegen terreur resulteerde ook in een bijna verdubbeling van het aantal gerechtelijke aanhoudingen voor terrorisme, met name van 205 in 2015 naar 372 in 2016. Ook andere cijfers pieken door de verhoogde terreurdreiging. Zo is het aantal interventies van explosievenhondenteams met liefst 70 procent gestegen van 701 in 2015 naar 1.172 in 2016. Er is ook een veel grotere informatie-uitwisseling. Het aantal internationale berichten is in vergelijking met 2014 bijna verdubbeld. “De omvang van terrorismegerelateerde berichten is zelfs verviervoudigd en dat heeft onder meer te maken met de problematiek van Foreign Terrorist Fighters (FTF)”, zo staat te lezen in het verslag. De federale politie kreeg in 2015 1.500 actieve signaleringen met betrekking tot Foreign Terrorist Fighters. bron: Belga
  [naar artikel]
 12. Nieuwe maatregelen in strijd tegen terreur (14/05/2017 - Knack)
  De ministerraad heeft zondag op Hertoginnedal een pakket maatregelen goedgekeurd in de strijd tegen het terrorisme. Zo komt er een dynamische databank waarin naast de 'foreign terrorist fighters' ook de 'homegrown terrorist fighters' zitten (die in België actief zijn). Ook haatpredikers en ronselaars worden in de gemeenschappelijke databank opgenomen.
  [naar artikel]
 13. Didier Reynders ongerust over terugkerende Syriëstrijders (15/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een mogelijke versnelling van de terugkeer van Europese 'foreign fighters' uit Syrië en Irak baart zorgen. Daarom moeten de oorsprongslanden van
  [naar artikel]
 14. Ruim een derde van de 121 gekende 'foreign terrorist fighters' zit in de cel (29/05/2017 - De Morgen)
  https://images1.persgroep.net/rcs/VghNAXT3c1e5aLqsDO2chfllH-0/diocontent/106519100/_crop/3/302/5564/3144/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 15. Al 94 terreurverdachten onderschept op luchthaven dit jaar (07/09/2019 - Metro)
  Dit jaar zijn al 94 terreurverdachten onderschept omdat ze een vlucht hadden geboekt van of naar een Belgische luchthaven. Onder hen 40 “Foreign Terrorist Fighters”, schrijven Het Laatste Nieuws en Le Soir. Ze werden extra gecontroleerd, opgepakt en ondervraagd, met dank aan een doorgedreven screening van miljoenen passagiers. De 54 andere mannen en vrouwen die tegen de lamp liepen, werden genoemd in een dossier van terrorisme of radicalisering. Omdat ze onvindbaar waren voor politie en gerecht, stonden ze geseind. Net als de 40 Foreign Terrorist Fighters – die ooit afreisden naar Syrië of daar plannen toe hadden – werden ze de afgelopen acht maanden wel onderschept door het werk van BelPIU. Dat is een 37-koppig team dat is ondergebracht bij het Crisiscentrum en bestaat uit specialisten van de lokale en federale politie, Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de douane. Sinds begin 2018 analyseren de experts zoveel mogelijk passagiers die vanop één van de zes Belgische luchthavens vertrekken, er aankomen of een tussenlanding maken. De luchtvaartmaatschappijen moeten hun gegevens 48 uur op voorhand doorsturen naar BelPIU. “In het belang van de privacy krijgen onze analisten enkel de info te zien van reizigers die gezocht worden in de strijd tegen terreur of voor ernstige misdrijven”, zegt directeur Gunter Ceuppens. Vervolgens bekijkt zijn dienst hoe de politie de gezochte reizigers het best kan onderscheppen. Bij voorkeur gebeurt dat vóór ze in de luchthaven zijn. bron: Belga Het bericht Al 94 terreurverdachten onderschept op luchthaven dit jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Zeven op de tien Belgische Syriëstrijders zijn tieners of twintigers (31/08/2016 - Knack)
  Knack kreeg een exclusieve inzage in de Belgische databank met foreign terrorist fighters. Onder meer de jonge leeftijd en het aantal Russische strijders springen in het oog.
  [naar artikel]
 17. Geniaal: zo reageert Dave Grohl van de Foo Fighters wanneer een fan het podium opstormt (23/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Eén fan zal het optreden van de Foo Fighters in het Australische Perth niet snel vergeten. Nadat hij het podium opstormde om zijn idool Dave Grohl,...
  [naar artikel]
 18. Twijfels parket bij terughalen IS-strijders (19/02/2019 - Metro)
  Het federaal parket waarschuwt vandaag in De Tijd voor grote moeilijkheden als we Belgische IS-strijders terughalen die in ons land nog niet bij verstek zijn veroordeeld. “Of we de foreign terrorist fighters terughalen, is een politieke beslissing. Wij hebben daarover geen advies te geven. Dat is niet onze bevoegdheid”, benadrukt het federaal parket in een reactie aan De Tijd. “We maken ons klaar om alle extra procedures te beheren als strijders worden teruggehaald.” Het federaal parket wijst wel op de gevolgen. “Sommigen van die strijders zijn al in ons land bij verstek veroordeeld. Zij worden bij hun terugkeer meteen naar de gevangenis overgebracht. Ze kunnen verzet aantekenen en opnieuw voor de rechtbank verschijnen.” “De anderen, die nog niet in ons land zijn veroordeeld, zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het parket zal de onderzoeksrechter vragen hen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en het onderzoek voort te zetten. Maar de grote moeilijkheid is nu nog bewijzen te verzamelen. We kunnen moeilijk speurders ter plaatse sturen”, aldus het parket. bron: Belga Het bericht Twijfels parket bij terughalen IS-strijders verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Databank 'Syriëstrijders' telt meer dan honderd vrouwen (31/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe databank met 'foreign terrorist fighters' telt momenteel 104 vrouwen op een totaal van 614 mensen. Met 61 procent is de ruime
  [naar artikel]
 20. Nog tientallen IS-vrouwen vormen gevaar : "Aanslagen niet langer ideologisch taboe" (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  België telt 80 vrouwelijke 'foreign terrorist fighters', van wie er 54 in Irak of Syrië zouden vertoeven. De andere 26 zijn al teruggekeerd. Dat...
  [naar artikel]
 21. "Jeugdbescherming in België faalt: kleine deugnieten groeien uit tot terroristen" (08/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De "OCAD-lijst", waarop zo'n 350 "Foreign Terror Fighters" prijken, illustreert volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) op perfecte
  [naar artikel]
 22. Staatsveiligheid: “Tientallen Belgische ISIS-vrouwen vormen een dreiging” (16/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  België telt 80 vrouwelijke ‘foreign terrorist fighters’, van wie er 54 in Irak of Syrië zouden vertoeven. De andere 26 zijn al teruggekeerd. Dat vernam senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), zo meldt De Tijd.
  [naar artikel]
 23. Databank Syriëstrijders uitgebreid naar 'homegrown terrorists' en haatpredikers (01/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De dynamische databank voor 'foreign terrorist fighters' - ook wel de databank van Syriëstrijders genoemd - wordt uitgebreid naar 'homegrown...
  [naar artikel]
 24. De Crem: ‘Onrust Anderlecht niet gelinkt aan corona’ (12/04/2020 - De Standaard)
  De onrust in Anderlecht had niets te maken met de coronacrisis. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan VTM Nieuws. ‘Herrieschoppers hebben een dramatisch incident aangegrepen om amok te maken.’
  [naar artikel]
 25. Standard-Anderlecht stopgezet – De Crem wil bijkomende opleiding voor voetbalstewards (13/04/2019 - Metro)
  Voetbalstewards krijgen binnenkort een bijkomende opleiding om vanaf volgend voetbalseizoen ook te kunnen controleren op gebruiksvoorwerpen zoals vuurpijlen. Dat heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan VTM NIEUWS gezegd. De minister maakt er onmiddellijk werk van en gaat met de Koninklijk Belgische Voetbalbond en de Pro League een voorstel uitwerken. Er kwamen na de incidenten tijdens Standard-Anderlecht op Sclessin veel vragen over hoe de supporters zoveel vuurpijlen en voetzoekers mee naar binnen konden smokkelen. “De stewards moeten bijkomende opleidingen krijgen en spelen een belangrijke rol. Vanaf het nieuwe seizoen dat start in augustus, zullen deze stewards effectief ter plaatse zijn en kunnen ingrijpen”, aldus minister De Crem. bron: Belga Het bericht Standard-Anderlecht stopgezet – De Crem wil bijkomende opleiding voor voetbalstewards verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Staatsveiligheid: "Twintigtal Syriëstrijders wil terugkeren" (25/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Staatsveiligheid heeft weet van een twintigtal 'foreign terrorist fighters' in Syrië en Irak dat naar België wil terugkeren. Een viertal
  [naar artikel]
 27. De Crem (CD&V) wil lot verbinden aan N-VA: ‘Niet werkbaar en niet wensbaar om van een paars-groene coalitie deel uit te maken’ (14/07/2019 - De Morgen)
  Als het van CD&V-kopstuk Pieter De Crem afhangt, stapt CD&V niet in een federale regering zonder N-VA. “Het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar om van een paars-groene coalitie deel uit te maken”, zegt De Crem in de studio van VTM NIEUWS.
  [naar artikel]
 28. Hans Bonte: "Jeugdbescherming moet beter" (08/01/2017 - Knack)
  De 'OCAD-lijst', waarop zo'n 350 'Foreign Terror Fighters' (FTF) prijken, illustreert volgens Hans Bonte (sp.a) op perfecte wijze het falen van de jeugdbescherming in België, en meer bepaald in de Brusselse Rand.
  [naar artikel]
 29. De Crem: “Eenmaking Brusselse politiezones is breekpunt” (14/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  “De eenmaking van de Brusselse politiezones is voor ons een breekpunt in de onderhandelingen”. Dat heeft CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem dinsdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. “Als CD&V daarvan een breekpunt maken, hebben ze daarbij onze steun”, reageerde Jan Jambon (N-VA), kandidaat-premier en voormalig minister van Binnenlandse Zaken. Zowel De Crem als Jambon willen centrumrechts voortzetten, al vreest De Crem wel voor een ‘Antwerps scenario’ waarbij N-VA CD&V inruilt voor de socialisten.
  [naar artikel]
 30. Crisis bij politierekrutering: De Crem stelt ‘laatste onderhandelingsronde’ voor (24/10/2019 - De Standaard)
  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) reageerde in de Kamer op de problemen bij de rekruteringsdienst van de politie. ‘Het probleem heeft ongetwijfeld te maken met het verleggen van invloed en macht.’
  [naar artikel]
 31. Bonte: 'Zo snel mogelijk werk maken van beleidsplan voor Vilvoorde' (22/10/2018 - De Standaard)
  De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) wil 'zo snel mogelijk werk maken van het beleidsplan voor Vilvoorde'. Dat zegt hij in een reactie op de demarche van Open VLD, Groen en N-VA, die de onderhandelingen in Vilvoorde willen pauzeren omdat Bonte zijn kartelpartner Groen geen schepenmandaat wil aanbieden.
  [naar artikel]
 32. Ze maken het zelf bekend: Foo Fighters komt naar Rock Werchter (14/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De band zetten gisteren al een hint op Twitter, vandaag maken ze het zelf bekend: Foo Fighters komt volgende zomer naar Rock Werchter. Op Twitter
  [naar artikel]
 33. Federale politie onderzocht een derde meer Syriëstrijders in 2016 (16/09/2017 - De Tijd)
  17:36 De federale politie heeft in 2016 368 dossiers opgestart rond zogenaamde Foreign Terrorist Fighters (FTF). Dat zijn er 30 procent meer dan de 284 opgestarte dossiers in 2015.
  [naar artikel]
 34. De Crem: ‘CD&V stapt niet in federale regering zonder N-VA’ (14/07/2019 - De Morgen)
  Als het van CD&V-kopstuk Pieter De Crem afhangt, stapt CD&V niet in een federale regering zonder N-VA. “Het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar om van een paars-groene coalitie deel uit te maken”, zegt De Crem in de studio van VTM NIEUWS.
  [naar artikel]
 35. Irak belooft illegale criminelen terug te nemen en inlichtingen door te spelen (26/04/2017 - Knack)
  Een N-VA-regeringstrio heeft de voorbije dagen in Irak afspraken gemaakt rond de terugname van Iraakse criminelen zonder papieren, politiesamenwerking en het doorspelen van inlichtingen rond Belgische 'foreign terrorist fighters' in IS-gebied.
  [naar artikel]
 36. Snel goed nieuws in VW-schandaal? (09/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Op de inleidende zitting van het Volkswagenschandaal heeft de voorzitter van de rechtbank laten weten dat hij snel vooruitgang wil maken in de
  [naar artikel]
 37. Snel goed nieuws in VW-schandaal? (09/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Op de inleidende zitting van het Volkswagenschandaal heeft de voorzitter van de rechtbank laten weten dat hij snel vooruitgang wil maken in de
  [naar artikel]
 38. De Crem: 'CD&V stapt niet in regering zonder N-VA' (14/07/2019 - De Tijd)
  14:28 'Het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar om van een paars-groene coalitie deel uit te maken', zei Pieter De Crem in een gesprek met VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 39. 40 procent teruggekeerde Syriëstrijders zit in de cel (29/05/2017 - De Standaard)
  Zowat veertig procent van de 121 gekende ‘foreign terrorist fighters’ die uit IS-gebied naar België zijn teruggekeerd, zit in de cel. Dat blijkt uit cijfers die SP.A-Kamerlid Monica De Coninck heeft opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Tien ‘returnees’ zijn overleden, onder wie de gekende zelfmoordterroristen van Brussel en Parijs.
  [naar artikel]
 40. Al 94 terreurverdachten onderschept op luchthaven dit jaar (07/09/2019 - De Morgen)
  Dit jaar zijn al 94 terreurverdachten onderschept omdat ze een vlucht hadden geboekt van of naar een Belgische luchthaven. Onder hen 40 ‘Foreign Terrorist Fighters’, schrijven Het Laatste Nieuws en Le Soir. Ze werden extra gecontroleerd, opgepakt en ondervraagd, met dank aan een doorgedreven screening van miljoenen passagiers.
  [naar artikel]
 41. Al 94 terreurverdachten onderschept op luchthaven dit jaar (07/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Dit jaar zijn al 94 terreurverdachten onderschept omdat ze een vlucht hadden geboekt van of naar een Belgische luchthaven. Onder hen 40 “Foreign Terrorist Fighters”, schrijven Het Laatste Nieuws en Le Soir. Ze werden extra gecontroleerd, opgepakt en ondervraagd, met dank aan een doorgedreven screening van miljoenen passagiers.
  [naar artikel]
 42. België kan binnenkort 4.000 tot 6.000 Irakezen uitwijzen dankzij akkoord met Irak (26/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een N-VA-regeringstrio heeft de voorbije dagen in Irak afspraken gemaakt rond de terugname van Iraakse criminelen zonder papieren, politiesamenwerking en het doorspelen van inlichtingen rond Belgische 'foreign terrorist fighters' in IS-gebied. Dat hebben Jan Jambon, Steven Vandeput en Theo Francken woensdag bij hun terugkeer aangekondigd.
  [naar artikel]
 43. Beke verdedigt De Crem: "Dit schouwspel verbaast me" (06/10/2016 - De Redactie)
  De CD&V-voorzitter is naar eigen zeggen verbaasd over de commotie rond de studiereis van staatssecretaris De Crem in de VS. De Crem moet nu terugkomen van de premier. "Maar welke inhoudelijke vraag heeft de oppositie voor De Crem", vraagt Beke zich af.
  [naar artikel]
 44. Irak belooft België illegale criminelen terug te nemen (26/04/2017 - De Standaard)
  Een N-VA-regeringstrio heeft de voorbije dagen in Irak afspraken gemaakt rond de terugname van Iraakse criminelen zonder papieren, politiesamenwerking en het doorspelen van inlichtingen rond Belgische ‘foreign terrorist fighters’ in IS-gebied. Dat hebben Jan Jambon, Steven Vandeput en Theo Francken woensdag bij hun terugkeer aangekondigd.
  [naar artikel]
 45. Foo Fighters sluiten Rock Werchter af (03/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Met een heel energiek concert vol hits uit het rijke verleden van de groep hebben de Foo Fighters, met zanger Dave Grohl in de hoofdrol,
  [naar artikel]
 46. De Crem: “Het is aan de overheid om te zeggen of festivals al dan niet zullen doorgaan” (26/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) was vanavond te gast in de studio van VTM NIEUWS. Tijdens de uitzending beantwoordde De Crem...
  [naar artikel]
 47. De Crem (CD&V) verbindt lot aan N-VA: ‘Paars-groene coalitie niet werkbaar en niet wensbaar’ (14/07/2019 - De Morgen)
  Als het van CD&V-kopstuk Pieter De Crem afhangt, stapt CD&V niet in een federale regering zonder N-VA. “Het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar om van een paars-groene coalitie deel uit te maken”, zegt De Crem in de studio van VTM NIEUWS.
  [naar artikel]
 48. Politie opende vorig jaar zo'n 370 dossiers over buitenlandse terreurstrijders (19/09/2017 - VRT NWS)
  Het bestrijden van terreur was vorig jaar een van de grootste focussen van de federale politie. Dat is duidelijk af te leiden uit het jaarverslag van de federale politie van 2016. Zo werden vorig jaar 368 nieuwe Foreign Terrorist Fighters-dossiers opgestart. We zetten de belangrijkste cijfers voor u even op een rijtje. 
  [naar artikel]
 49. Gerecht weet geen raad met 22 minderjarigen op Belgische terroristenlijst (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op de Belgische lijst van ‘foreign terrorist fighters’ staan 22 minderjarigen, van wie vier nog in Syrië verblijven. Vanwege hun leeftijd mag het federaal parket hun dossier niet zelf behandelen, dat meldt De Tijd. Voorts verblijven nog eens 35 minderjarigen in Syrië of andere strijdgebieden in het Midden-Oosten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.