Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 June 2020
23:47 uur

Turkse inval in Syrië – Child Focus en kinderrechtencommissarissen vragen kinderen in Syrië snel te repatriëren

Metro

09/10/2019 - 22:40

Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen woensdagavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de Belgische kinderen uit Syrië te repatriëren. In het noordoosten van Syrië is momenteel een Turks offensief aan de gang. “Wij, Child Focus, de kinderrechtencommissaris en le Délégué général aux droits de l’enfant, […] Het bericht Turkse inval in Syrië – Child Focus en kinderrechtencommissarissen vragen kinderen in Syrië snel te repatriëren verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Child Focus: "Hebben er alle belang bij om kleine kinderen van Belgische IS-vrouwen te repatriëren" (19/07/2018 - VRT NWS)
  Een Brusselse rechter heeft beslist dat de overheid niet juridisch verplicht kan worden om zes kinderen uit Syrië te repatriëren. "Maar dat neemt niet weg dat we er alle belang bij hebben om dat wel te doen.  De overheid heeft eind 2017 gezegd dat kinderen onder de tien jaar welkom zijn in ons land. Het gaat om in totaal ongeveer over 150 kinderen in het conflictgebied in Syrië", zegt Heidi De Pauw van Child Focus in Terzake.
  [naar artikel]
 2. Child Focus: ‘We dreigen kinderen van IS-leden nu helemaal te verliezen’ (14/10/2019 - De Morgen)
  Door de aanvallen van de Turken op de Koerdische milities in het noorden van Syrië zijn ook Belgische vrouwen en kinderen van IS-leden uit de kampen vertrokken. ‘Ze vertellen ons dat milities hen meenemen naar de Turkse grens’, zegt Heidi De Pauw van Child Focus.
  [naar artikel]
 3. Wat betekent de Turkse inval in Syrië voor de Belgische IS-gevangenen? (09/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse inval in Noord-Syrië heeft ook voor Europa concrete gevolgen. Pal in de “veiligheidszone” die de Turken willen installeren, bevinden zich kampen met jihadistische vrouwen en kinderen en de gevangenissen met IS-strijders.
  [naar artikel]
 4. Belgische hulpverleners willen zevende kind uit Syrië repatriëren (14/06/2019 - De Standaard)
  Naast de zes Belgische kinderen van IS-strijders die nu gerepatrieerd worden uit Syrië, proberen hulpverleners ook een zevende kind naar ons lang terug te halen. Dat meldt De Morgen en wordt door Child Focus bevestigd aan De Standaard.
  [naar artikel]
 5. ‘Niet repatriëren van vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen is vragen om aanslagen’ (07/08/2019 - De Morgen)
  Als de vrouwelijke Syrië-gangers en hun kinderen niet snel naar Europa worden gerepatrieerd uit Koerdische kampen, zullen ze zich in de toekomst wreken met terreuraanslagen. Daarvoor waarschuwt hoogleraar psychologie Gerrit Loots (62), die de kampen in Noord-Syrië bezocht.
  [naar artikel]
 6. “We laten Belgische kinderen in Syrië in de steek” (26/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Al ruim twee jaar vraagt Child Focus samen met andere kinderrechtenorganisaties om de kinderen die vastzitten in Syrië in veiligheid te brengen.
  [naar artikel]
 7. Zes Belgische kinderen zijn teruggehaald uit Syrië: waarom weeskinderen eerst komen, en ISIS-vrouwen (nog) niet (15/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De zes Belgische weeskinderen uit detentiekampen in Syrië zijn vrijdagavond aangekomen in ons land. Dat gebeurde per vliegtuig, op de luchthaven van Melsbroek. Ondertussen hoopt Child Focus ook om een zevende kind uit het voormalige kalifaat te laten repatriëren. Maar hoeveel kinderen zitten nog in het voormalig ISIS-gebied en wat gebeurt er precies met hen na hun terugkeer?
  [naar artikel]
 8. “Dringende repatriëring nodig van Belgische kinderen in Syrië naar aanleiding van Turks offensief” (09/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen vanavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de...
  [naar artikel]
 9. Duitse overheid moet IS-strijdster terughalen, VN roepen België op kinderen te repatriëren uit Syrië (07/11/2019 - De Morgen)
  Een Duitse vrouw die in 2014 met twee kinderen naar IS-gebied in Syrië reisde en zich nu samen met drie kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp bevindt, moet gerepatrieerd worden. Dat heeft een rechtbank in Berlijn beslist. Het VN-mensenrechtencomité roept ons land intussen op om alle Belgische kinderen in conflictzones in Syrië te repatriëren.
  [naar artikel]
 10. Child Focus: “Alle kinderen van Belgische IS-strijders in Syrië en Irak moeten kunnen terugkeren” (31/12/2018 - De Morgen)
  Child Focus vindt dat alle kinderen van Belgische IS-strijders in Irak en Syrië naar ons land moeten kunnen terugkeren. Dat zegt de stichting op Radio 1. In totaal verblijven nog zo’n 150 kinderen van Belgische strijders in het conflictgebied. Van slechts 10 procent van hen, ofwel ongeveer 15 kinderen, is bekend waar ze zich bevinden.
  [naar artikel]
 11. Child Focus: 'België moet ook andere IS-kinderen terughalen' (27/12/2018 - De Standaard)
  België moet het twee moeders en hun kinderen mogelijk maken uit Syrië te vertrekken. ‘Hopelijk zet dit de overheid ertoe aan om alle gelokaliseerde kinderen terug te halen’, zegt Child Focus.
  [naar artikel]
 12. Actieplan voor kinderen uit het kalifaat (07/04/2019 - De Morgen)
  Vlaanderen werkt aan een plan voor kinderen van Syrië-gangers. Ze zijn geïndoctrineerd, hebben gruweldaden bijgewoond, of zijn ingezet als kindsoldaat. Child Focus en internationale experts vragen om er snel werk van te maken.
  [naar artikel]
 13. Actieplan voor kinderen uit het kalifaat (04/08/2017 - De Morgen)
  Vlaanderen werkt aan een plan voor kinderen van Syrië-gangers. Ze zijn geïndoctrineerd, hebben gruweldaden bijgewoond, of zijn ingezet als kindsoldaat. Child Focus en internationale experts vragen om er snel werk van te maken.
  [naar artikel]
 14. Brusselse kortgedingrechter buigt zich over repatriëring kinderen van IS-strijdsters (27/06/2018 - VRT NWS)
  Vandaag is voor de Brusselse rechtbank het kortgeding gevoerd van twee Belgische IS- vrouwen die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië.  Ze vragen dat hun kinderen zo snel mogelijk gerepatrieerd worden naar ons land. Ook Child Focus sloot zich aan bij dagvaarding.
  [naar artikel]
 15. Ook Child Focus roept op: "Haal Belgische kinderen van IS-strijders terug uit Syrië" (03/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Child Focus vraagt dat de overheid de ongeveer 145 Belgische kinderen in Syrië en Irak terughaalt. Die oproep deed de organisatie bij de VRT.
  [naar artikel]
 16. Directrice Child Focus: "België moet Belgische kinderen uit Syrië terughalen” (22/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus, vindt dat België de Belgische kinderen van Syriëstrijders die zich in kampen in het noordoosten...
  [naar artikel]
 17. Turkse inval Syrië – VS-Huis van Afgevaardigden veroordeelt terugtrekking uit noorden van Syrië (16/10/2019 - Metro)
  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag de beslissing van de Republikeinse president Donald Trump veroordeeld om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken, zo heeft het NBC News gemeld. Er waren 354 stemmen voor de resolutie en 60 tegen. Niet minder dan 129 Republikeinen stemden voor. bron: Belga Het bericht Turkse inval Syrië – VS-Huis van Afgevaardigden veroordeelt terugtrekking uit noorden van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Child Focus roept op om Belgische kinderen terug te halen uit Syrië (03/05/2018 - Metro)
  Child Focus vraagt dat de overheid de ongeveer 145 Belgische kinderen in Syrië en Irak terughaalt. Dat zei de organisatie vandaag aan de VRT. Het gaat om kinderen van Belgen die naar het oorlogsgebied zijn getrokken om zich bij terreurbeweging Islamitische Staat te voegen. Veel van die kinderen verblijven momenteel in vluchtelingenkampen in precaire omstandigheden. Child Focus wil dat de bevoegde overheidsinstanties en de veiligheidsdiensten samenzitten met alle betrokken organisaties om te bekijken hoe die kinderen geholpen kunnen worden. “Wij pleiten ervoor dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van die kinderen, die zich in een levensbedreigende situatie bevinden”, zegt woordvoerder Dirk Depover aan Belga. “Zij kunnen daar niet weg, ze zijn de facto gegijzeld.” Het gaat om ongeveer 145 kinderen in Syrië en Irak, al is dat niet met zekerheid te zeggen aangezien de informatie die uit het oorlogsgebied komt, beperkt is. Het zijn vaak heel jonge kinderen. De meesten zouden tussen 0 en 3 jaar zijn en 75 procent van hen zou jonger dan 6 jaar zijn. Dat zei OCAD-topman Paul Van Tigchelt eerder dit jaar tijdens een seminarie in het Europees Parlement. Vorige maand riep Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, op om alle minderjarige Belgische kinderen en hun moeders in het oorlogsgebied terug te brengen naar ons land. bron: Belga Het bericht Child Focus roept op om Belgische kinderen terug te halen uit Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Ook Child Focus roept op: "Haal Belgische kinderen van IS-strijders terug uit Syrië en Irak" (03/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Child Focus vraagt dat de overheid de ongeveer 145 Belgische kinderen in Syrië en Irak terughaalt. Die oproep deed de organisatie bij de VRT.
  [naar artikel]
 20. “Belgische kinderen moeten weg uit gevangeniskampen” (03/05/2018 - VRT NWS)
  Volgens Child Focus moet de Belgische overheid haar verantwoordelijkheid nemen in het terughalen van de ongeveer 145 Belgische kinderen die verblijven of geboren zijn in de voormalige Islamitische Staat in Syrië en Irak. “De situatie waarin ze zich momenteel bevinden is te precair om ze aan hun lot over te laten”, vindt Child Focus.
  [naar artikel]
 21. Twee Belgische IS-vrouwen en Child Focus dagen minister Geens voor rechter (28/05/2018 - Metro)
  Twee Belgische vrouwen van IS-strijders die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië, dagen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor de rechter in kort geding. Child Focus sluit zich aan bij de dagvaarding. Dat meldt VRT NWS vanmiddag. VRT-journalist Rudi Vranckx sprak de Belgische vrouwen uit Borgerhout, samen met hun kinderen, in een vluchtelingenkamp in Syrië. Ze willen graag dat de kinderen kunnen terugkeren naar België en vinden dat minister van Justitie Geens in gebreke blijft. Daarom hebben ze de minister gedagvaard via hun advocaat. De twee vrouwen werden in maart nog bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete omdat ze naar Syrië vertrokken waren. Child Focus sluit zich aan bij die dagvaarding. De organisatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil dat onze overheid alle kinderen met een Belgische moeder of vader uit het conflictgebied terughaalt naar ons land. Er zouden momenteel nog zowat 145 minderjarigen in het conflictgebied verblijven. bron: Belga Het bericht Twee Belgische IS-vrouwen en Child Focus dagen minister Geens voor rechter verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. België roept Turkse ambassadeur op het matje na inval in Syrië: “We keuren dit af” (10/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Turkse ambassadeur donderdag op het matje geroepen om duidelijk te maken dat België de inval in Syrië afkeurt.
  [naar artikel]
 23. ‘Honderden doden door Turkse inval Noord-Syrië’ (12/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft sinds het begin van het offensief al honderden levens geëist, zegt Turkije. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief, een claim die niet op onafhankelijke wijze te onderzoeken is.
  [naar artikel]
 24. DISCUSSIE. Turkse inval in Syrië: maak jij je zorgen? (10/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben.
  [naar artikel]
 25. Child Focus: "Teruggekeerde kinderen IS-strijders moeten kunnen doen als andere kinderen: spelen en naar school gaan" (14/06/2019 - VRT NWS)
  De zes kinderen van IS-strijders die geëvacueerd en gerepatrieerd werden uit een kamp in Syrië zullen later vandaag aankomen in ons land. Heidi De Pauw van Child Focus was bij die missie aanwezig en doet haar verhaal bij VRT NWS. "We kunnen zeggen dat de kinderen er fysiek vrij goed aan toe waren, maar uiteraard zie je dat de kinderen mentaal heel wat klappen gekregen hebben."
  [naar artikel]
 26. Heidi De Pauw (Child Focus) bezocht vluchtelingenkampen in Syrië: ‘Er heerst immense druk om IS trouw te blijven’ (17/06/2019 - De Morgen)
  De Koerdische vluchtelingenkampen in Syrië dreigen nieuwe kalifaten te worden. Dat stelt Heidi De Pauw, directeur van Child Focus, die net terug is van een bezoek aan de kampen. ‘De druk om bij het IS-gedachtegoed te blijven, is immens.’
  [naar artikel]
 27. Poetin waarschuwt Erdogan bij start inval in Syrië (09/10/2019 - Metro)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan in een telefoongesprek gewaarschuwd bij het begin van het Turkse militaire offensief in Syrië. Poetin benadrukte “het belang van het garanderen van de eenheid en de territoriale integriteit van Syrië, en van het respect voor zijn soevereiniteit”, meldt het Kremlin. Het telefoongesprek vond plaats vlak voor de inval in Syrië, meldden Turkse officiële bronnen al. Volgens die bronnen bedankte Erdogan daarin de Russische president voor zijn constructieve houding. Turkije startte vandaag een offensief tegen de Koerdische militie YPG, de vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Moskou steunt in de Syrische burgeroorlog president Bashar al-Assad. Ankara staat aan de kant van de rebellen. bron: Belga Het bericht Poetin waarschuwt Erdogan bij start inval in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Vijf Belgische baby’s sterven in kampen in Syrië en Irak (18/11/2019 - De Morgen)
  Sinds eind maart zijn minstens 5 Belgische kinderen jonger dan twee jaar overleden in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak. Dat bevestigt Heidi De Pauw, directeur van kinderrechtenorganisatie Child Focus. ‘Ik zal ervoor blijven pleiten dat die kinderen moeten terugkeren. Zij hebben geen tijd.’
  [naar artikel]
 29. VUB-team wil naar Syrië om Belgische kinderen te verzorgen en te repatriëren (23/04/2019 - Knack)
  Een team van psychologen en artsen bereidt zich op initiatief van Gerrit Loots, professor psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, voor om naar de Koerdische vluchtelingenkampen in Noordoost-Syrië te trekken. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan Belga. Het doel is om de Belgische kinderen te redden en ze te repatriëren.
  [naar artikel]
 30. Koerden betogen tegen Turkse inval in het noorden van Syrië (27/01/2018 - VRT NWS)
  In Brussel betogen een duizendtal  Koerden en sympathisanten tegen de Turkse inval  in de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië.
  [naar artikel]
 31. Turkse inval in Noord-Syrië nakend, Koerden roepen op tot mobilisatie (09/10/2019 - De Morgen)
  De Koerdische regering in het noordoosten van Syrië heeft burgers woensdag opgeroepen om het gebied te verdedigen bij een aanval van Turkije. Algemeen wordt aangenomen dat die op handen is. Persagentschap Bloomberg meldt op gezag van een Turkse functionaris dat Turkse troepen de grens al aan het oversteken zijn, maar dat wordt ontkend door een Turkse minister.
  [naar artikel]
 32. 5 vragen over de nieuwe Turkse interventie in Syrië (20/01/2018 - VRT NWS)
  Turkije voert een nieuwe militaire operatie in Syrië uit tegen Koerdische strijders in het noordwesten van het land. Waarom valt Turkije Syrië binnen en welke gevolgen heeft dat voor de regio? Vijf vragen over de nieuwe Turkse interventie.
  [naar artikel]
 33. Turkse inval in Syrië – Ook Parijs schort export naar Turkije op van wapens die schade kunnen berokkenen in Syrië (12/10/2019 - Metro)
  Frankrijk heeft zaterdag beslist de export naar Turkije stop te zetten van “oorlogsmateriaal dat ingezet kan worden in het noordoosten van Syrië”. De beslissing is een reactie op de militaire operatie die Turkije gestart is in Noord-Syrië tegen de Koerden. Dat melden het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie. “De beslissing gaat meteen in”, klinkt het. Frankrijk zit daarmee op dezelfde lijn als verschillende andere Europese landen. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Ook Parijs schort export naar Turkije op van wapens die schade kunnen berokkenen in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Inval in Syrië: wat willen Turkije, Iran en Rusland? (15/10/2019 - Knack)
  Door de Turkse inval in Noord-Syrië komt de wankele verstandhouding tussen Iran, Rusland en Turkije opnieuw onder druk te staan. 'Zolang er een gemeenschappelijke vijand is, vinden ze elkaar.'
  [naar artikel]
 35. Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië (01/11/2019 - Metro)
  Turkse en Russische militairen zijn vrijdag gestart met gezamenlijke patrouilles in het noordoosten van Syrië, en dat na een akkoord dat een einde maakte aan het Ankara-offensief tegen Syrische Koerdische troepen. Dat heeft een correspondent van AFP ter plaatse vastgesteld. De patrouilles begonnen om ongeveer 10.00 uur Belgische tijd in een dorp in de regio Dirbassiyeh. De soldaten, aan boord van een dozijn Turkse en Russische militaire voertuigen, trokken ten oosten van Dirbassiyeh naar een strook van enkele tientallen kilometers, volgens Turkse militaire bronnen. Het Turkse leger trok op 9 oktober met geallieerde rebellen het noorden van Syrië binnen en begon er een offensief tegen de Koerdische militie YPG, in de ogen van Ankara een terreurorganisatie. Rusland en Turkije kwamen later overeen het grensgebied samen te controleren. Ze gaven YPG 150 uur de tijd om zich uit het gebied terug te trekken. Binnen die termijn was een staakt-het-vuren van kracht. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Turkse inval in Syrië – Turkije heeft beloofd dat aanwezigheid in noorden van Syrië tijdelijk is (18/10/2019 - Metro)
  Turkije heeft aan de Verenigde Staten beloofd dat zijn “veiligheidszone” in het noorden van Syrië slechts tijdelijk is en geen massale vluchtelingenstromen zou veroorzaken. Dat heeft een Amerikaanse hoge functionaris gezegd. “De Turken – zowel (president) Erdogan als andere hoge functionarissen – hebben ons herhaaldelijk verzekerd dat ze absoluut geen intentie hebben om heel lang in Syrië te blijven”, verklaarde de Amerikaanse gezant voor Syrië James Jeffrey aan journalisten aan boord van het vliegtuig van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tussen Turkije en Israël. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Turkije heeft beloofd dat aanwezigheid in noorden van Syrië tijdelijk is verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Turkse inval in Syrië – “Verenigde Staten keuren deze aanval niet goed” (09/10/2019 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een eerste reactie op de Turkse inval in Syrië dat de Verenigde Staten deze aanval niet goedkeuren. “De Verenigde Staten hebben het Turkije duidelijk gemaakt dat deze operatie een slecht idee is”, aldus Trump in een verklaring. In een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zondag, had Trump echter wel zijn steun uitgesproken voor de aanval, om dat na zware interne en internationale kritiek later te nuanceren. bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – “Verenigde Staten keuren deze aanval niet goed” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Turkije stemt in met staakt-het-vuren van 5 dagen in Noord-Syrië (17/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zijn donderdag een deal overeengekomen over een rustperiode rond de Turkse inval in Noord-Syrië. De afspraak houdt in dat de Turken hun activiteiten in Syrië voor 120 uur opschorten zodat de Koerdische YPG-troepen zich kunnen terugtrekken. Alle militaire operaties worden stilgelegd, zo maakte Pence bekend.
  [naar artikel]
 39. Turkse inval Syrië – Arrestaties bij betogingen Koerden en Turken in Rotterdam (16/10/2019 - Metro)
  De politie in Rotterdam heeft woensdagavond op het Kruisplein meerdere arrestaties verricht bij een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken. De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Syrië. In het centrum zijn veel agenten en leden van de oproerpolitie (ME) op de been. Volgens de politie breken op meerdere locaties vechtpartijen uit, maar wordt daar meteen tegen opgetreden. De demonstratie in Rotterdam was aangekondigd. Op het Kruisplein waren twee demonstratieplekken aangewezen voor voor- en tegenstanders. Om 20 uur moest de demonstratie, die een uur zou duren, afgelopen zijn. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval Syrië – Arrestaties bij betogingen Koerden en Turken in Rotterdam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. “Inval in Syrië dwingt Europa tot echt migratiebeleid” (19/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  “De Turkse inval in Syrië is een wake-upcall voor Europa om eindelijk werk te maken van een echt en efficiënt migratiebeleid. Makkelijk zal dat niet worden. Maar er is geen alternatief.” Dat zegt Kris Peeters (CD&V) in zijn eerste interview als Europees Parlementslid.
  [naar artikel]
 41. 1.400 Koerden trekken door Brussel voor no-flyzone boven Noordoost-Syrië (23/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een stoet van 1.400 Koerden (cijfer van de politie, red.) is woensdag van Brussel-Noord naar Brussel-Centraal getrokken om hun protest tegen de Turkse inval voort te zetten en een no-flyzone te eisen boven hun de facto autonoom gebied Rojava in het noordoosten van Syrië. Ze vragen ook dat de VN en de NAVO actie ondernemen om het Turkse leger te doen terugtrekken.
  [naar artikel]
 42. Child Focus: “Alle kinderen van Belgische IS-strijders in Syrië en Irak moeten kunnen terugkeren” (31/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Child Focus vindt dat alle kinderen van Belgische IS-strijders in Irak en Syrië naar ons land moeten kunnen terugkeren. Dat zegt de stichting op...
  [naar artikel]
 43. België roept Turkse ambassadeur op het matje, Trump heeft waarschuwing in petto: zo reageert internationale gemeenschap op inval in Syrië (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanuit de hele wereld komen er negatieve reacties op de Turkse inval in Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de Turkse...
  [naar artikel]
 44. Al vijftien doden bij Turkse inval in Syrië, VN-Veiligheidsraad komt straks met spoed samen (10/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De inval van het Turkse leger in het noordoosten van Syrië is officieel begonnen. Dat heeft Turks president Recep Tayyip Erdogan woensdag zelf aangekondigd. “Om vrede te brengen in de regio”, zei hij op Twitter. Maar zijn militaire actie dreigt net een bloedvergieten op gang te brengen en wordt streng veroordeeld door de rest van de wereld. Bij de eerste explosies vielen al minstens vijftien dodelijke slachtoffers.
  [naar artikel]
 45. Turkse inval in Syrië – Geen staakt-het-vuren maar opschorting van operatie, zegt Turkse minister (17/10/2019 - Metro)
  “We schorten de operatie op. Dit is geen staakt-het-vuren”, zo heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, gezegd over de Turkse legeroperatie in het noorden van Syrië. “We kunnen het offensief enkel stopzetten als alle terroristische elementen zich volledig terugtrekken uit dit gebied”, zei hij op een persconferentie kort nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Ankara had verklaard dat Turkije en de Verenigde Staten een staakt-het-vuren in Syrië waren overeengekomen. De Syrisch-Koerdische troepen zullen zich 35 kilometer van de grens terugtrekken, zei Pence. Deze “veiligheidszone” zal onder Turkse militaire controle komen te staan, aldus Cavusoglu. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Geen staakt-het-vuren maar opschorting van operatie, zegt Turkse minister verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. VN: 'Tienduizenden mensen op de vlucht na Turkse inval in Syrië' (10/10/2019 - Knack)
  Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië al tienduizenden burgers zijn op de vlucht gejaagd. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt er intussen mee om 'de poorten open te zetten' voor de Syrische migranten in zijn land om naar Europa te reizen.
  [naar artikel]
 47. Alles wat je moet weten over de Turkse inval in Syrië (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Erdogan maakte gisteren bekend dat zijn troepen Noord-Syrië zijn binnengevallen. Het was een inval die eraan zat te komen, mede...
  [naar artikel]
 48. Psycholoog onderzocht Belgische IS-kinderen in Syrische kampen: "Waanzin te denken dat dit moordmachines zouden worden" (24/10/2018 - VRT NWS)
  In Syrië en Irak verblijven op dit moment nog steeds een 160-tal kinderen van Belgische IS-strijders, de meesten van hen spoorloos. Gerrit Loots, professor Psychologie aan de VUB en kindertherapeut, trok vorige week samen met Child Focus-directeur Heidi De Pauw naar twee vluchtelingenkampen in Syrië om de 15 kinderen te onderzoeken die Rudi Vranckx daar in maart van dit jaar gelokaliseerd heeft. ‘We hadden zwaar getraumatiseerde kinderen verwacht, maar dat was absoluut niet het geval. Dit zijn kinderen zoals alle andere.’
  [naar artikel]
 49. Koerden komen op straat in Antwerpen, Turkse president Erdogan is kop van jut (10/10/2019 - VRT NWS)
  In Antwerpen zijn circa 150 Koerden samengekomen voor een manifestatie op de Groenplaats. Vooral de Turkse president Erdogan is voor de betogers kop van jut. De Koerden zijn kwaad omdat de internationale gemeenschap niet reageert op de Turkse inval in het noorden van Syrië. Ze wijzen er op dat 11.000 Koerden in Syrië gesneuveld zijn in de strijd tegen terreugroep IS en vragen daarom een duidelijk signaal van ons land en Europa tegen Turkije
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.