Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 June 2020
23:15 uur

“Dringende repatriëring nodig van Belgische kinderen in Syrië naar aanleiding van Turks offensief”

Het Laatste Nieuws

09/10/2019 - 22:44

Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen vanavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Operatie tegen IS in Syrië gepauzeerd door Turks offensief (05/03/2018 - Knack)
  De VS hebben een 'operationele pauze' ingelast in de strijd tegen de terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) in Syrië, omdat heel wat geallieerde Koerdische strijders naar Afrin zijn vertrokken voor een Turks offensief aldaar. Dat heeft het Pentagon maandag toegegeven.
  [naar artikel]
 2. Unicef: “200.000 kinderen vast in het noorden van Syrië door Turks offensief” (31/01/2018 - VRT NWS)
  Volgens Unicef zitten zo'n 200.000 kinderen vast door het Turkse offensief in de regio Afrin, in het noorden van Syrië. Turkije voert in het gebied een militaire operatie tegen Koerdische strijders. Veel families met kinderen kunnen het gebied niet ontvluchten. Kinderen worden gedood, hebben geen toegang tot medische zorg en een grotere kans op ondervoeding.
  [naar artikel]
 3. “Al 300.000 mensen op de vlucht geslagen sinds begin van Turks offensief in Noord-Syrië” (17/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Sinds het begin van het Turks militair offensief in het noordoosten van Syrië op 9 oktober, zijn al 300.000 mensen hun huizen ontvlucht. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten donderdag verklaard.
  [naar artikel]
 4. Repatriëring 6 Belgische kinderen van IS-strijders uit Syrië is al volop aan de gang: wie zijn ze? (13/06/2019 - VRT NWS)
  Zes Belgische kinderen worden teruggehaald uit Syrië: vijf minderjarigen en een achttienjarige. Het gaat om kinderen die destijds door hun ouders naar het 'kalifaat' ontvoerd zijn. De operatie, die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gisteren aankondigde, is geen kwestie van weken: ze wordt nu al uitgevoerd.
  [naar artikel]
 5. VN-mensenrechtencomité beveelt repatriëring Belgische IS-kinderen in Syrië aan (07/11/2019 - Metro)
  België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen die zich in conflictzones in Syrië te repatriëren “uit respect voor het hoger belang van het kind”. Dat stelt het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties vandaag in een rapport met zowel “positieve aspecten” en als “zaken die aanleiding geven tot bezorgdheid” inzake respect voor de mensenrechten. Het comité zegt verontrust te zijn door het aantal Belgische kinderen die zich conflictzones bevinden en door de omstandigheden waarin ze zich bevinden. Volgens het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, bevinden zich 69 kinderen met een band met België in de regio, meestal met moeder in de kampen voor vrouwen van IS-strijders of “Foreign Terrorists Fighters” (FTF). Het mensenrechtencomité dat zijn basis in Genève heeft, vindt dat de Belgische staat de repatriëring van alle kinderen moet faciliteren en de toegang tot medische zorg en re-integratiediensten tijdens hun repatriëring. Het comité is ook bezorgd over het feit dat de Belgen, verdacht van terroristische daden of oorlogsmisdaden riskeren in derde landen – Irak en Syrië – te worden berecht, zonder juridische garanties of het recht op een rechtvaardig proces en de internationale politieke en burgerrechten. België zou het nodige te moeten doen om de Belgische verdachten van terrorisme of oorlogsmisdaden op berechtiging volgens de internationale rechten. bron: Belga Het bericht VN-mensenrechtencomité beveelt repatriëring Belgische IS-kinderen in Syrië aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Al 300.000 ontheemden sinds begin van Turks offensief in Syrië (17/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds het begin van het Turks militair offensief in het noordoosten van Syrië op 9 oktober, zijn al 300.000 mensen hun huizen ontvlucht. Dat heeft...
  [naar artikel]
 7. Trump maakt weg vrij voor Turks offensief in Syrië, maar waarom? (08/10/2019 - De Morgen)
  De Amerikanen zijn maandag plots begonnen met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië. Daarmee lijkt Trump de weg vrij te maken voor een Turks offensief tegen juist die Koerden die de VS hebben geholpen in hun strijd tegen IS. Waarom doet hij dit?
  [naar artikel]
 8. Turks offensief in Syrië: 'Al 260 Koerdische strijders geneutraliseerd' (24/01/2018 - Knack)
  Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 'leden van terroristische organisaties' bij het offensief in het noorden van Syrië 'geneutraliseerd'. Doorgaans gebruikt Turkije de term om het aantal doden aan te geven, maar hij zou ook naar gewonde en gevangengenomen strijders kunnen verwijzen.
  [naar artikel]
 9. Minstens 55 doden bij Turks offensief in Syrië (09/04/2019 - De Morgen)
  Het Turkse offensief in Syrië heeft ten minste 25 Koerdische militanten en meer dan 30 burgers het leven gekost. De Turkse president Erdogan zei dat hij 'onverbiddelijk' zal zijn in de strijd tegen 'terroristische organisaties'.
  [naar artikel]
 10. VN dringt aan op repatriëring Belgische IS-kinderen (08/11/2019 - De Standaard)
  België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen die zich in conflictzones in Syrië te repatriëren ‘uit respect voor het hoger belang van het kind’.
  [naar artikel]
 11. Witte Huis: 'VS zullen niet betrokken zijn bij Turks offensief in Noord-Syrië' (07/10/2019 - Knack)
  Turkije is van plan om het al langer geplande offensief tegen Koerdische troepen in het noorden van Syrië op te starten. De Amerikaanse soldaten in Syrië zullen daar niet bij betrokken zijn en zich terugtrekken uit de omgeving van de grens met Turkije.
  [naar artikel]
 12. Al 260 strijders “geneutraliseerd” in Syrië bij Turks offensief, Trump vraagt telefoontje met Erdogan (24/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 “leden van terroristische organisaties” bij het offensief in het noorden van Syrië “geneutraliseerd”. Intussen dreigt het conflict zich uit te breiden naar de stad waar Amerikaanse troepen gestationeerd zijn. Trump is er niet helemaal gerust in, een heeft een telefoongesprek met Erdogan gevraagd.
  [naar artikel]
 13. VN-mensenrechtencomité beveelt repatriëring van Belgische IS-kinderen aan (07/11/2019 - VRT NWS)
  België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen die zich in conflictzones in Syrië bevinden, te repatriëren "uit respect voor het hoger belang van het kind". Dat stelt het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties donderdag in een rapport met zowel "positieve aspecten" en als "zaken die aanleiding geven tot bezorgdheid" inzake respect voor de mensenrechten.
  [naar artikel]
 14. Betoging van Koerden in Keulen tegen Turks offensief in Syrië loopt uit de hand (27/01/2018 - Knack)
  De Duitse politie heeft zaterdag bevel gegeven een betoging van Koerden tegen het Turkse offensief in Syrië te ontbinden omdat op de manifestatie verboden symbolen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) getoond werden.
  [naar artikel]
 15. België werkt volop aan repatriëring kinderen van IS-strijders (29/03/2019 - De Morgen)
  De regering werkt actief aan de repatriëring van kinderen die zich in Syrische kampen bevinden. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na het nieuws dat er sinds de val van Baghouz in Syrië al twee Belgische kinderen zouden overleden zijn. "Het standpunt van de regering is duidelijk: we moeten kinderen van minder dan tien jaar terughalen, en met een beoordeling van geval per geval ook kinderen ouder dan tien", zegt Geens, die in het parlement toelichting gaf bij de situatie.
  [naar artikel]
 16. Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië (01/11/2019 - Metro)
  Turkse en Russische militairen zijn vrijdag gestart met gezamenlijke patrouilles in het noordoosten van Syrië, en dat na een akkoord dat een einde maakte aan het Ankara-offensief tegen Syrische Koerdische troepen. Dat heeft een correspondent van AFP ter plaatse vastgesteld. De patrouilles begonnen om ongeveer 10.00 uur Belgische tijd in een dorp in de regio Dirbassiyeh. De soldaten, aan boord van een dozijn Turkse en Russische militaire voertuigen, trokken ten oosten van Dirbassiyeh naar een strook van enkele tientallen kilometers, volgens Turkse militaire bronnen. Het Turkse leger trok op 9 oktober met geallieerde rebellen het noorden van Syrië binnen en begon er een offensief tegen de Koerdische militie YPG, in de ogen van Ankara een terreurorganisatie. Rusland en Turkije kwamen later overeen het grensgebied samen te controleren. Ze gaven YPG 150 uur de tijd om zich uit het gebied terug te trekken. Binnen die termijn was een staakt-het-vuren van kracht. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Turkse inval in Syrië – Child Focus en kinderrechtencommissarissen vragen kinderen in Syrië snel te repatriëren (09/10/2019 - Metro)
  Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen woensdagavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de Belgische kinderen uit Syrië te repatriëren. In het noordoosten van Syrië is momenteel een Turks offensief aan de gang. “Wij, Child Focus, de kinderrechtencommissaris en le Délégué général aux droits de l’enfant, dringen er bij u op aan de noodtoestand voor deze regio te erkennen en alle geïdentificeerde en gelokaliseerde Belgische kinderen, zo snel mogelijk te repatriëren. Zonder uitzondering”, luidt het in de brief. Volgens de organisaties beloofde België meer dan twee jaar geleden al om alle kinderen jonger dan tien naar België terug te halen, maar zijn er op dit moment nog maar zes weeskinderen teruggebracht. In de brief stellen de organisaties dat “de danteske omstandigheden in de Koerdisch-gerunde kampen, vooral het Al-Hol kamp, de voorbije jaren het leven van te veel Belgische kinderen hebben gekost”. “Wij dringen er bij u op aan om alleen te handelen of in overleg met de betrokken Europese landen, zoals Frankrijk en Nederland en ervoor te zorgen dat de betrokken kinderen zo snel mogelijk en onder de best mogelijke veiligheidsvoorwaarden gerepatrieerd worden.” bron: Belga Het bericht Turkse inval in Syrië – Child Focus en kinderrechtencommissarissen vragen kinderen in Syrië snel te repatriëren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Duitsland keurt Turks offensief in Syrië goed (24/08/2016 - De Tijd)
  15:51 Duitsland keurt opvallend genoeg niet enkel het Turkse offensief tegen IS goed, maar ook de inspanningen tegen de Koerdische milities in Syrië.
  [naar artikel]
 19. VS maken weg vrij voor Turks offensief tegen Koerden: ‘Dit is een ramp in de maak’ (08/10/2019 - De Morgen)
  De Amerikanen zijn maandag plots begonnen met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië. Daarmee lijkt Trump de weg vrij te maken voor een Turks offensief tegen juist die Koerden die de VS hebben geholpen in hun strijd tegen IS. Waarom doet hij dit?
  [naar artikel]
 20. Politie ontbindt pro-Koerdische betoging tegen Turks offensief in Syrië (27/01/2018 - Knack)
  De Duitse politie heeft zaterdag bevel gegeven een betoging van Koerden tegen het Turkse offensief in Syrië te ontbinden omdat op de manifestatie verboden symbolen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) getoond werden.
  [naar artikel]
 21. Politie ontbindt pro-Koerdische betoging in Keulen tegen Turks offensief in Syrië (27/01/2018 - Knack)
  De Duitse politie heeft zaterdag bevel gegeven een betoging van Koerden tegen het Turkse offensief in Syrië te ontbinden omdat op de manifestatie verboden symbolen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) getoond werden.
  [naar artikel]
 22. Correspondent aan Turks-Syrische grens: "Een beperkt Turks offensief, gaan ze veel weerstand ondervinden?" (10/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije heeft gisteren niet geheel onverwacht zijn offensief tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië ingezet. Correspondent Toon Beemsterboer bevindt zich momenteel aan de Turks-Syrische grens. Volgens hem viseren de Turken in eerste instantie een beperkt gebied. "Het lijkt mij niet dat president Erdogan zich zal laten tegenhouden door de internationale kritiek."
  [naar artikel]
 23. Brusselse kortgedingrechter buigt zich over repatriëring kinderen van IS-strijdsters (27/06/2018 - VRT NWS)
  Vandaag is voor de Brusselse rechtbank het kortgeding gevoerd van twee Belgische IS- vrouwen die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië.  Ze vragen dat hun kinderen zo snel mogelijk gerepatrieerd worden naar ons land. Ook Child Focus sloot zich aan bij dagvaarding.
  [naar artikel]
 24. Hongaarse premier steunt Turks offensief in Syrië (25/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Hongaarse premier Viktor Orban heeft vrijdag nog eens onderstreept dat zijn regering de Turkse inval steunt tegen Koerdische milities in het noorden van Syrië. Het Turkse offensief heeft wereldwijd verontwaardigde reacties uitgelokt bij leiders.
  [naar artikel]
 25. Al 100-tal burgerslachtoffers in twee maanden van Turks offensief (24/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gedurende de twee maanden dat het Turkse leger een offensief voert in het noorden van Syrië zijn een honderdtal burgers om het leven gekomen. Dat
  [naar artikel]
 26. Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring tien kinderen van Syriëstrijders (12/12/2019 - Metro)
  De regering zal wellicht beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land te repatriëren. Dat liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag verstaan in De Ochtend op Radio 1. “We hebben de gewoonte om tegen dat soort beslissingen in beroep te gaan”, zei Geens. De Belgische regering moet aan tien kinderen van Syriëstrijders consulaire bijstand verlenen en hen identiteits-, administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te komen. De kinderen verblijven in het vluchtelingenkamp Al-Hol, samen met hun moeders, aan wie volgens de rechter dan weer geen consulaire bijstand of documenten moeten worden verleend. De kortgedingrechter legt de Belgische staat ook een dwangsom op van 5.000 euro per dag vertraging en per kind. Minister Geens zegt dat de regering niet tegen de repatriëring van kinderen is, als ze zonder de ouders terug kunnen komen. “Dat kinderen beneden de tien kunnen gerepatrieerd worden is een beslissing die al zeer oud is en die we al bij herhaling zelf hebben uitgevoerd, zonder rechterlijke dwang”, zei minister Geens. “We zijn zeker niet tegen de repatriëring van kinderen als dat enigszins kan en als ze zonder moeder mogen terugkomen van de Koerdisch-Syrische autoriteiten en van de internationale humanitaire organisaties.” bron: Belga Het bericht Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring tien kinderen van Syriëstrijders verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Opnieuw beveelt rechter repatriëring van Belgische jihadiste en kind uit Syrië (04/12/2019 - De Morgen)
  De Brusselse kortgedingrechter heeft de repatriëring bevolen van een Belgische jihadiste en haar kind uit het Syrische Al Hol, op straffe van dwangsommen. Dat is al de tweede gelijkaardige uitspraak in een maand tijd. België krijgt opnieuw 75 dagen om stappen te zetten in die repatriëring. ‘Ik twijfel er niet aan dat België opnieuw in beroep gaat.’
  [naar artikel]
 28. Repatriëring van 6 kinderen uit Syrië kostte 45.000 euro (06/11/2019 - De Morgen)
  De operatie om zes kinderen uit Syrië terug te halen, heeft in totaal 45.000 euro gekost. Dat laat minister van Defensie Didier Reynders (MR) weten.
  [naar artikel]
 29. Twee journalisten gedood tijdens Turks offensief in Syrië (15/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens het Turkse offensief in het noorden van Syrië, dat vorige week woensdag gestart is, zijn al zeker twee journalisten om het leven gekomen. Dat meldt Reporters Zonder Grenzen. Het gaat om een correspondent van het Koerdische nieuwsagentschap Hawar News (ANHA) en een correspondent van de Zweeds-Koerdische zender Çira TV, zo blijkt.
  [naar artikel]
 30. Belgische IS-kinderen in Syrië - OCAD-baas bepleit internationale samenwerking (07/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op een hoorzitting in het Europees Parlement heeft directeur Paul Van Tigchelt van het OCAD donderdag meer internationale samenwerking bepleit rond de repatriëring van kinderen van Europese IS-strijders uit de kampen in het noordoosten van Syrië. Van Tigchelt wees ook op de vele obstakels voor een berechting van de ouders in de regio, een piste die de Belgische regering met andere Europese landen actief onderzoekt.
  [naar artikel]
 31. Al 260 strijders "geneutraliseerd" bij Turks offensief (24/01/2018 - VRT NWS)
  Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen al 260 "leden van terroristische organisaties" bij het offensief in het noorden van Syrië "geneutraliseerd". Doorgaans gebruikt Turkije de term om het aantal doden aan te geven, maar hij zou ook naar gewonde en gevangengenomen strijders kunnen verwijzen.
  [naar artikel]
 32. UEFA onderzoekt militair saluut Turks elftal (13/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Voetbalbond (UEFA) doet onderzoek naar aanleiding van berichten dat spelers van het nationale Turkse voetbalelftal vrijdagavond een militair saluut zouden hebben uitgebracht tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië.
  [naar artikel]
 33. UEFA onderzoekt militair saluut Turks elftal (13/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Europese Voetbalbond (UEFA) doet onderzoek naar aanleiding van berichten dat spelers van het nationale Turkse voetbalelftal vrijdagavond een militair saluut zouden hebben uitgebracht tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië.
  [naar artikel]
 34. Macron kritisch voor zwakke NAVO-reactie op Turks offensief in Noord-Syrië: “Ernstige fout” (18/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Turkse offensief in het noorden van Syrië is “krankzinnig”, vindt de Franse president Emmanuel Macron. Het onvermogen van de NAVO om te...
  [naar artikel]
 35. Hulpcentrum Oost-Vlaanderen vraagt alleen voor dringende oproep te bellen naar 100 en 112 (10/12/2017 - Metro)
  Het Hulpcentrum vraagt in Oost-Vlaanderen omwille van het noodweer enkel voor dringende medische en brandweeroproepen te bellen naar de nummers 112 en 100. Voor dringende politie-oproepen kan het nummer 101 gebeld worden, meldt het Hulpcentrum 112/100 Oost-Vlaanderen van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Wie een niet-dringende interventie nodig heeft naar aanleiding van het stormweer, wordt gevraagd naar het e-loket van de bevoegde brandweerzone te surfen. bron: Belga
  [naar artikel]
 36. België moet nog geen dwangsommen betalen voor IS-kinderen (27/02/2020 - De Tijd)
  01:05 In de complexe juridische strijd tussen de Belgische staat en vier leden van de terreurbeweging Islamitische Staat over de repatriëring van hun tien kinderen uit Syrië komt de druk weer bij de ouders ...
  [naar artikel]
 37. Gewonden na aanslag met bomauto tegen Turks konvooi in Syrië (04/12/2019 - Metro)
  In het noorden van Syrië is er aanslag met een bomauto gepleegd tegen een Turks legerkonvooi dat op weg was naar een basis ten westen van Jarabulus, in de provincie Aleppo. Daarbij zijn gewonden gevallen, meldt het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) woensdag, zonder verdere details te geven over het aantal slachtoffers. De aanslag werd voorlopig niet opgeëist. Het Turkse leger trok op 9 oktober met geallieerde rebellen het noorden van Syrië binnen en begon er een offensief tegen de Koerdische militie YPG, in de ogen van Ankara een terreurorganisatie. In maart hadden de Koerdische strijders, met de steun van de Verenigde Staten, nog de jihadisten van Islamitische Staat (IS) uit hun laatste bastion in Syrië verdreven, maar de IS-strijders blijven sindsdien wel nog dodelijke aanslagen opeisen. Bij de burgeroorlog in Syrië zijn intussen sinds het uitbreken ervan in 2011 al meer dan 370.000 mensen om het leven gekomen. Bron: Belga   Het bericht Gewonden na aanslag met bomauto tegen Turks konvooi in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. EU waarschuwt voor Turks offensief in Syrië (07/10/2019 - Metro)
  Nieuw wapengeweld in het noordoosten van Syrië dreigt de inspanningen voor een politieke oplossing van het conflict te ondermijnen. Zo heeft de woordvoerster van de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini vandaag gereageerd op een nakend Turks militair offensief in de regio. “Nieuwe gewapende vijandelijkheden in het noordoosten zullen niet enkel het menselijke lijden vergroten en tot massale verplaatsingen van mensen leiden, maar ze dreigen ook de huidige politieke inspanningen ernstig te ondermijnen”, zo verklaarde de woordvoerster. Turkije zint al langer op een offensief om Koerdische strijders te verjagen uit het noorden van Syrië. Ankara beschouwt hen als terroristen die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Een offensief lijkt nakend nu de Amerikaanse troepen, die in de Koerdische milities een bondgenoot vonden in hun strijd tegen Islamitische Staat, zich aan het terugtrekken zijn uit de grensregio. De woordvoerster van Mogherini onderstreepte dat de Europese Unie begrip heeft voor de “legitieme veiligheidsbezorgdheden” van Turkije. Maar “een duurzame oplossing voor het Syrische conflict zal nooit bereikt worden via militaire weg, maar vereist een politieke transitie”. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen de situatie aanstaande maandag bespreken op een vergadering in Luxemburg, zo besloot de woordvoerster. bron: Belga Het bericht EU waarschuwt voor Turks offensief in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Vijf minderjarigen en één meerderjarig meisje worden naar België gerepatrieerd (13/06/2019 - Metro)
  Vijf van de zes kinderen van Belgische IS-strijders die momenteel vanuit Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië naar België worden gerepartrieerd, zijn minderjarig. Het zesde kind is een meisje dat net meerderjarig is geworden en dat zes jaar geleden door haar vader werd ontvoerd. Haar moeder heeft België nooit verlaten. Volgens de VRT zou het 18-jarige meisje ontvoerd zijn om uit te huwelijken aan een IS-strijder. Ze zou nu zwaar getraumatiseerd zijn en dringende psychologische bijstand nodig hebben. De bron die Belga kon contacteren, zegt dat die informatie klopt. Wezen De andere vijf kinderen verblijven momenteel helemaal alleen in de kampen, worden als wees beschouwd en komen daarom in aanmerking voor repatriëring. Het gaat naar verluidt om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar van dezelfde moeder uit Brussel, en een jongen van 14 en zijn zus van 10 die eveneens uit Brussel afkomstig zijn. Van vier van deze vijf minderjarigen staat met zekerheid vast dat hun beide ouders overleden zijn. Bij één is er nog onduidelijkheid of de vader overleden is, de moeder bij wie het kind verbleef is wel met zekerheid overleden. In ieder geval verbleef het kind alleen in het kamp, zonder ouders. Grondig onderzoek Het kernkabinet van de federale regering besliste woensdag om de zes kinderen te repatriëren, nadat een principeakkoord gesloten was met de Koerdische autoriteiten. Aan de beslissing ging een grondig onderzoek vooraf van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Onder meer de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD worden genoemd. Lees ook : Franstalige kinderrechtencommissaris pleit voor snelle repatriëring kinderen uit Syrië Het bericht Vijf minderjarigen en één meerderjarig meisje worden naar België gerepatrieerd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Repatriëring is promotiestunt voor kandidatuur Reynders, zegt Francken (16/06/2019 - Metro)
  De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij de Raad van Europa in de verf te zetten. Dat heeft oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vandaag verklaard in De Zevende Dag. Francken reageerde afgelopen week al bijzonder fors op de repatriëring van de kinderen. Intussen geeft hij wel aan dat kinderen die het slachtoffer waren van ouderontvoeringen “een heel andere situatie” vormen. Maar hij blijft wel voorzichtigheid prediken over het bredere plaatje. “Als je begint met repatriëren, dan loop je het juridische risico dat de moeder of vader vroeg of laat ook moet terugkeren”, aldus Francken, die daarbij verwijst naar de tientallen andere kinderen die nog in Syrië aanwezig zijn. Hij haalt ook uit naar de timing van de repatriëring. Die gebeurt “toevallig” – dixit Francken – drie weken na de verkiezingen en ruim een week voor de stemming over een nieuwe secretaris-generaal bij de Raad van Europa, waarvoor minister Reynders kandidaat is. “Reynders wil internationaal goede punten scoren” en tonen hoe hij begaan is met de mensenrechten, laakt de N-VA’er. Francken merkt op dat er ook mensen uit Syrië zijn weggehaald toen hij nog staatssecretaris was, maar die operaties werden nooit in de media gebracht voor ze ten einde waren. bron: Belga Het bericht Repatriëring is promotiestunt voor kandidatuur Reynders, zegt Francken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. VS: “Haal Belgische IS-strijders terug” (27/06/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten sporen ons land aan Belgische IS-strijders en hun families te repatriëren uit detentiekampen in Syrië. Washington vreest dat ze opnieuw ontsnappen. Dat vernam De Morgen van een topfunctionaris van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bericht staat ook te lezen in Het Laatste Nieuws. “De beste manier om te verhinderen dat jullie foreign terrorist fighters (ftf’s) ooit naar het slagveld of naar terreurcellen terugkeren, is ze repatriëren om bij jullie te berechten.” Met deze boodschap spoort een topfunctionaris van het State Department vanuit Washington in een gesprek met De Morgen onze regering aan haast te maken met de repatriëring van de gevangen Belgische Syrië-strijders, wier aantal de VS nog op “maximaal honderd” schatten. De voorbije jaren trokken 292 strijders vanuit ons land naar Syrië, van wie er minstens 142 sneuvelden. Het zit Washington hoog dat België en andere EU-landen talmen. “Het ontbreekt jullie aan politieke wil om ze te repatriëren. Op basis van mijn gesprekken verzeker ik u dat er ook bij Belgische aanklagers bereidheid en grond is om de Belgische IS-strijders bij jullie te berechten. Velen zijn zelfs al veroordeeld.” Het excuus dat de repatriëring logistiek te complex is, gaat er ook niet in. “Wij willen helpen. We maakten in onze contacten al duidelijk dat de VS klaar staan om België bij te staan bij de repatriëring van ftf’s.” De functionaris dringt ook aan op het terughalen van vrouwen en kinderen. “Kinderen zijn slachtoffers, of ze geradicaliseerd zijn of niet. Het is frustrerend voor de VS dat de EU, die zo lang de vaandeldrager is geweest van mensenrechten en rechtsorde, nu niets doet aan de humanitaire catastrofe in Noord-Syrië.” bron: Belga Het bericht VS: “Haal Belgische IS-strijders terug” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Amerikaanse president Trump verdubbelt importtarieven op Turks staal (15/10/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij de importheffingen op Turks staal zal verdubbelen, van 25 naar 50 procent, en dat hij de handelsgesprekken met Ankara stopzet. Dat doet hij in een reactie op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. En in een telefoongesprek met zijn Turkse evenknie Erdogan riep hij op de invasie te stoppen.
  [naar artikel]
 43. Erdogan wil Turks offensief in Syrië uitbreiden (27/01/2018 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil zijn troepen in zijn strijd tegen de Koerdische milities in Syrië verder laten oprukken, zuidwaarts richting Idlib.
  [naar artikel]
 44. “We moeten kinderen van Belgische IS-strijders terughalen” (23/03/2018 - Metro)
  De Belgische regering heeft een rol te spelen in de repatriëring van de kinderen van Belgische IS-strijders uit Syrië of Irak. Dat vindt federaal procureur Frédéric Van Leeuw, zei hij gisterenavond op de RTBF. “Die kinderen moeten we terughalen. We moeten denken aan hun familie.” Begin deze week was heel wat te doen om een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx, waarin hij een aantal Belgische vrouwen – vaak met jonge kinderen – ontmoet in een Syrisch vluchtelingenkamp. Zij waren hun echtgenoten gevolgd naar IS-gebied, maar willen nu terug naar eigen land. N-VA-Kamerlid Peter De Roover was echter duidelijk: de regering gaat hen of de kinderen niet actief repatriëren. Kinderen tot 10 jaar mogen in principe terugkeren, maar dat zal enkel gebeuren als de kans zich voordoet. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die het terreuronderzoek in ons land leidt, is het daar niet mee eens. “De repatriëring van de vrouwen is afhankelijk van eventuele internationale aanhoudingsmandaten. Maar de kinderen moet je terughalen”, is hij duidelijk. “We moeten hun lijden niet nog erger maken. We moeten denken aan hun familie”, zei hij gisterenavond in ‘Jeudi en prime’. Volgens Van Leeuw hebben Irak of Syrië niet de middelen om die kinderen terug te brengen, en is dat voor hen ook niet prioritair. Bovendien zouden de familieleden van de kinderen hier wel eens zelf naar IS-gebied kunnen trekken om hen te zoeken, ook dat brengt risico’s met zich mee. bron: Belga Het bericht “We moeten kinderen van Belgische IS-strijders terughalen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Regering laat Belgische kinderen in Syrië aan hun lot over (30/04/2019 - Apache)
  België doet niets om de Belgische kinderen uit Koerdische kampen in Syrië te redden. Door voedseltekort en gebrek aan medische voorzieningen zijn al drie Belgische kinderen gestorven. Een team artsen en psychologen van de VUB dat de kinderen zelf wil gaan halen, krijgt geen steun van minister De Block.
  [naar artikel]
 46. Franstalige kinderrechtencommissaris pleit voor snelle repatriëring kinderen uit Syrië (04/06/2019 - Metro)
  Franstalig kinderrechtencommissaris Bernard De Vos heeft vandaag ontslagnemend premier Charles Michel en de federale informateurs opgeroepen om snel een beslissing te nemen over de repatriëring van alle Belgische IS-kinderen die in Syrië vastzitten, in het bijzonder de kinderen die onder “verschrikkelijke” omstandigheden in het kamp van Al-Hol in het noordoosten van het land verblijven. “De toestand duurt reeds heel lang. We hebben een tamelijk lange verkiezingscampagne gehad met de lokale en dan de federale en gewestverkiezingen, waardoor er blijkbaar moeilijk beslissingen genomen konden worden. (…) We moeten vandaag vaststellen dat de toestand in de kampen van het noordoosten van Syrië maakt dat er niet meer gewacht kan worden. We kunnen niet op een nieuwe regering wachten om moedige beslissingen te nemen en te maken dat die kinderen naar België kunnen terugkeren”, verklaarde De Vos op RTBF. In een open brief had de kinderrechtenrechtencommissaris verwezen aan cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van april waaruit bleek dat 250 doden geteld waren in de kampen. 80 procent waren zeer jonge kinderen. De doodsoorzaak was ondervoeding, infecties van wonden, brandwonden en diarree. Volgens De Vos bevonden zich twee Belgische kinderen onder de slachtoffers. Het OCAD gaat er volgens De Vos van uit dat er zich in totaal zo’n 150 à 160 Belgische kinderen in oorlogsgebied bevonden. “Vandaag zijn er een dertigtal kinderen in de kampen Al-Hol en Al-Roj, waar de leefomstandigheden extreem moeilijk zijn. In Al-Hol, een kamp dat gebouwd werd voor de opvang van 7.000 tot 10.000 mensen, verblijven momenteel 78.000 mensen. Men kan zich dus voorstellen dat de omstandigheden (sanitair, veiligheid, …) verschrikkelijk zijn, vooral voor de kinderen”, verklaarde hij op RTBF. Deze week moet het VUB-team onder leiding van kinderpsycholoog Gerrit Loots vertrekken naar de Koerdische vluchtelingenkampen in Syrië. Het multidisciplinair team zal er Belgische IS-kinderen verzorgen en hoopt er ook enkele te repatriëren, zo werd gisteren bekend. Bron: Belga   Het bericht Franstalige kinderrechtencommissaris pleit voor snelle repatriëring kinderen uit Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Belgische IS-strijder gedood bij offensief in Syrië (11/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bij een offensief van het Syrische leger tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) is een Belgische strijder om het leven gekomen. Dat meldt Sputnik Arabic.
  [naar artikel]
 48. Wat met Belgische Syriëstrijders bij Turks offensief? ‘Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle’ (09/10/2019 - De Standaard)
  De discussie of we de Belgische jihadisten wèl of niet moeten terughalen is ‘een hoogst dringende aangelegenheid’, zegt Paul Van Tigchelt, baas van Ocad - het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert. Zeker nu Turkije sinds vanochtend staat te drummen om de oorlog tegen de Koerden te starten. ‘Als we ze hier berechten, hebben we tenminste controle. Anders riskeren ze in de natuur op te gaan. En wat dan?’
  [naar artikel]
 49. Repatriëring IS-kinderen uit Syrië al bezig: vijf minderjarigen en een achttienjarige (13/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De operatie om zes kinderen van overleden IS-strijders uit Syrië terug naar België te halen, is al volop aan de gang. Dat meldt VRT NWS. Het gaat...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.