Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
18:55 uur

Bolsonaro: “Brazilië wil oliegigant worden en mikt op OPEC-lidmaatschap”

Express

06/11/2019 - 16:50

Brazilië wil een wereldspeler worden in de oliesector. Het land rangschikt vandaag in de top 10 van de globale olieleveranciers, maar mikt nu wel degelijk op een plaats binnen de top 5. De Braziliaanse president Bolsonaro zei al een aantal keer lid te willen worden van de Opec. Brazilië beschikt over oliereserves, die op 15 … The post Bolsonaro: “Brazilië wil oliegigant worden en mikt op OPEC-lidmaatschap” appeared first on Express.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Jair Bolsonaro wordt de volgende president van Brazilië (28/10/2018 - VRT NWS)
  Jair Bolsonaro heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls. Bolsonaro haalt meer dan 55 procent, zijn linkse tegenstander Fernando Haddad strandt op zo'n 44 procent. Bolsonaro wordt de eerste extreemrechtse president van Brazilië sinds het einde van de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land.
  [naar artikel]
 2. Presidentsverkiezingen Brazilië – Trump feliciteert Bolsonaro (29/10/2018 - Metro)
  De president van de VS, Donald Trump, heeft zondagavond de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Dat zegt het Witte Huis. “President Trump belde deze avond de verkozen president van Brazilië, Bolsonaro, om hem te feliciteren, alsook het Braziliaanse volk, met de verkiezingen van vandaag”, zei Sarah Sanders, woordvoerster van de VS-regering. Bron: Belga   Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Trump feliciteert Bolsonaro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Wie is de Braziliaanse presidentskandidaat die werd neergestoken? 5 vragen aan Annelies Beck (07/09/2018 - VRT NWS)
  In Brazilië is de uiterst rechtse politicus Jair Bolsonaro neergestoken. Bolsonaro komt op voor de presidentsverkiezingen en wordt zelfs de grote favoriet genoemd. Maar wat is er aan de hand in Brazilië en wie is die Bolsonaro precies? Vijf vragen voor VRT-journaliste en Brazilië-kenner Annelies Beck.
  [naar artikel]
 4. Rechtse kandidaat Jair Bolsonaro wordt president van Brazilië (29/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. In de tweede ronde, won Bolsonaro met 55,2 procent, tegenover 44,8 procent voor zijn tegenkandidaat Fernando Haddad van de Arbeiderspartij, meldde de kiescommissie na telling van 99,6 procent van de stemmen. Bolsonaro was de favoriet en lag ook in de peilingen al voorop.
  [naar artikel]
 5. Extreemrechtse Jair Bolsonaro verkozen tot president van Brazilië (28/10/2018 - Knack)
  De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Met 88 procent van de stemmen geteld, haalt Bolsonaro 55,7 procent.
  [naar artikel]
 6. Brazilië doet stap in onbekende met Bolsonaro (29/10/2018 - De Tijd)
  17:20 Brazilië begint een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Een anti-establishmentsentiment en de afkeer van links dreven het land in ultrarechtse armen. Waar staat Jair Bolsonaro voor?
  [naar artikel]
 7. Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro wordt president (29/10/2018 - Metro)
  De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Dat blijkt uit de exitpolls en wordt ook bevestigd door het verkiezingstribunaal, op basis van officiële resultaten. Met 88 procent van de stemmen geteld, haalt Bolsonaro 55,70 procent. Zijn tegenkandidaat Fernando Haddad van de Arbeiderspartij is goed voor 44,30 procent. De voormalige legerkapitein zal zijn functie in januari opnemen. De campagne van de presidentsverkiezingen verliep erg gespannen, het land is erg verdeeld. Bron: Belga   Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro wordt president verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Bolsonaro: "Ik ga het lot van Brazilië veranderen", Haddad vraagt dat zijn "45 miljoen kiezers gerespecteerd worden" (29/10/2018 - VRT NWS)
  Na zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Brazilië heeft de rechtse populist Jair Bolsonaro een radicaal andere politieke koers beloofd. "Ik zal het lot van het land veranderen", zei de ex-militair zondag. Haddad feliciteerde Bolsonaro niet met zijn overwinning toen hij zijn militanten toesprak in Sao Paulo. 
  [naar artikel]
 9. Rechts-populistische Jair Bolsonaro wint presidentsverkiezingen in Brazilië (28/10/2018 - Knack)
  De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Met 88 procent van de stemmen geteld, haalt Bolsonaro 55,70 procent.
  [naar artikel]
 10. Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro: “Ik ga het lot van Brazilië veranderen” (29/10/2018 - Metro)
  Na zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Brazilië heeft de rechtse populist Jair Bolsonaro een radicaal andere politieke koers beloofd. “Ik zal het lot van het land veranderen”, zei de ex-militair zondag. “Nu wordt niet langer geflirt met het socialisme, communisme, populisme en links extremisme.” Desondanks stelt de ultrarechtse ex-militair zich ook verzoenend op. Hij sprak van een “Brazilië van verschillende meningen, kleuren en oriënteringen”. Tijdens de harde verkiezingscampagne had Bolsonaro de linkerzijde en verschillende minderheden beledigd en gepraat over “zuiveringen”. Aanhangers van Bolsonaro zien hem als een van de weinige zuivere politici, die afrekent met de corruptie en de criminaliteit bestrijdt. Tegenstanders zien in hem een gevaar voor de jonge democratie in Brazilië. De vroegere paracommando sympathiseert met de militaire dictatuur. “Onze regering zal de grondwet trouw zijn en democratisch”, zei hij na zijn verkiezingsoverwinning. bron: Belga Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro: “Ik ga het lot van Brazilië veranderen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. “Onze eigen Trump gaat Brazilië weer groot maken” (30/10/2018 - De Morgen)
  Op 1 januari krijgt Brazilië een extreemrechtse president. De 63-jarige oud-legerkapitein Jair Bolsonaro won zondag met 55 procent van de stemmen de verkiezingen. Duizenden aanhangers hebben zich zondagavond voor Bolsonaro's huis in Rio de Janeiro verzameld. “Brazilië boven alles", scanderen ze. “God boven allen!”
  [naar artikel]
 12. Bolsonaro beëdigd als Braziliaans president: “Beloof om democratie te versterken” (01/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Brazilië is dinsdag de extreemrechtse vroegere militair Jair Bolsonaro ingezworen als nieuwe president. “Ik zal onvermoeibaar verder werken tot Brazilië zijn doel heeft bereikt.”
  [naar artikel]
 13. Rechts-populistische Jair Bolsonaro verkozen tot president van Brazilië (28/10/2018 - Knack)
  De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Met 88 procent van de stemmen geteld, haalt Bolsonaro 55,7 procent.
  [naar artikel]
 14. Door president Bolsonaro dreigt Brazilië de "verwoester van de toekomst" te worden (17/05/2019 - VRT NWS)
  De Braziliaanse inheemse leider Raoni is niet alleen naar Brussel gekomen om de klimaatbetogers een hart onder de riem te steken. Raoni komt ook de noodklok luiden over het catastrofale milieubeleid van z'n recent verkozen uiterst-rechtse president Jair Bolsonaro. En hij is niet de enige: ook 8 voormalige Braziliaanse ministers van Leefmilieu vinden Bolsonaro's beleid bijzonder alarmerend en willen niet machteloos blijven toekijken hoe de huidige machthebbers in Brazilië onze planeet om zeep helpen.
  [naar artikel]
 15. Bolsonaro: "Brazilië moet geen paradijs worden voor homoseksuele toeristen" (26/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich de woede van de LGBTQ-gemeenschap op de hals gehaald. Alweer, want de...
  [naar artikel]
 16. Annelies Beck: "De Brazilianen kijken uit naar een sterke man en Bolsonaro straalt dat uit" (26/10/2018 - VRT NWS)
  Wordt Jair Bolsonaro zondag de nieuwe president van Brazilië? Hij doet het uitstekend in de peilingen in vergelijking met Fernando Haddad, de kandidaat van de regerende linkse Arbeiderspartij. Bolsonaro is een extreemrechtse populist met wortels in het leger, die zich aan de Brazilianen presenteert als het enige alternatief voor het corrupte politieke establishment. VRT-journalist Annelies Beck analyseert de situatie vanuit Brazilië. 
  [naar artikel]
 17. Brazilië kiest rechts-extremistische Bolsonaro als president (28/10/2018 - De Morgen)
  De rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro wordt de nieuwe president van Brazilië. Dat blijkt uit de exitpolls en wordt ook bevestigd door het verkiezingstribunaal, op basis van officiële resultaten.
  [naar artikel]
 18. Bolsonaro gelooft cijfers ontbossing Amazone niet: ontslag directeur onderzoeksinstituut (03/08/2019 - De Morgen)
  De directeur van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is uit zijn functie gezet nadat president Jair Bolsonaro forse kritiek had geleverd op gepresenteerde ontbossingscijfers van de Amazone. ‘Die worden gemanipuleerd en hoger voorgesteld dan ze zijn, om de naam van Brazilië en de regering te besmeuren’, aldus Bolsonaro.
  [naar artikel]
 19. Spook van militaire dictatuur waart weer door het land van voetbal en samba (07/10/2018 - VRT NWS)
  Brazilië en de rest van Latijns-Amerika houden de adem in: wordt de extreemrechtse Jair Bolsonaro straks in één ruk president? Of stevent Brazilië af op een duel tussen Bolsonaro en de linkse Fernando Haddad, die de plaats van oud-president Lula da Silva heeft ingenomen.
  [naar artikel]
 20. "Trump van de tropen" Jair Bolsonaro beëidigd als president in Brazilië (01/01/2019 - VRT NWS)
  In Brazilië is dinsdag de ultrarechtse vroegere militair Jair Bolsonaro ingezworen als nieuwe president. De 63-jarige legde de eed af in het Congres. Daarvoor was hij met zijn echtgenote Michelle in een open Rolls Royce door de hoofdstad Brasilia gereden. 
  [naar artikel]
 21. Maak kennis met de opvallende types uit Bolsonaro’s ministersploeg (31/12/2018 - De Morgen)
  Vanaf Nieuwjaarsdag slaat Brazilië scherp rechtsaf onder de regering van de nieuwe president Jair Bolsonaro. Er gaat een conservatieve, neoliberale wind waaien. En Bolsonaro heeft opvallende types uitgekozen om die koers kleur te geven.
  [naar artikel]
 22. Bedreiging Amazonewoud: waarom Europa even schuldig is als Bolsonaro (18/10/2019 - Knack)
  Sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro pieken de milieu- en mensenrechtenschendingen in Brazilië. Europese overheden en bedrijven, ook Belgische, hebben boter op het hoofd. 'We vechten tegen Goliath', zegt het dorpshoofd van de inheemse Munduruku-gemeenschap in Açaizal. SOJAOOGST. Van de 2,5 miljoen ton soja die België jaarlijks invoert, komt 39 procent uit Brazilië.
  [naar artikel]
 23. Het Brazilië van Bolsonaro herdenkt  verjaardag militaire coup, maar niet iedereen is enthousiast (31/03/2019 - VRT NWS)
  In Brazilië heerst verdeeldheid over de herdenking van de 55e verjaardag van de militaire staatsgreep. Een woordvoerder van de nieuwe president Jair Bolsonaro had gevraagd dat die verjaardag in de kazernes zou worden herdacht "zoals het hoort", maar afgelopen vrijdag werden de plechtigheden verboden door een rechter. Dat verbod is in beroep vernietigd. In Rio de Janeiro en São Paulo is vandaag betoogd tegen de dictatuur van weleer.
  [naar artikel]
 24. Annelies Beck na de overwinning van Jair Bolsonaro: "Heel veel onbeantwoorde vragen" (29/10/2018 - VRT NWS)
  Wat de toekomst brengt voor Brazilië na de overwinning van Jair Bolsonaro is nog erg onduidelijk, zegt VRT-journaliste Annelies Beck vanuit Brazilië. Hoe zal hij de komende weken zijn team samenstellen, zal hij zijn toon milderen? "Er zal in elk geval nauwlettend toegezien worden op deze president, en niet alleen door ngo's."
  [naar artikel]
 25. Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro leidt in de peilingen, maar Haddad gaat erop vooruit (15/09/2018 - Metro)
  De extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro blijft op kop liggen in de peilingen voor de presidentsverkiezingen in oktober in Brazilië. Fernando Haddad, die ex-president Lula vervangt, gaat er intussen op vooruit. Dat blijkt uit een peiling die vrijdagavond bekend werd gemaakt. Haddad, de kandidaat van de linkse Arbeiderspartij (PT), ligt op de tweede plaats, ex aequo met de centrumlinkse kandidaat Ciro Gomes (PDT). Volgens het onderzoeksinstituut Datafolha zullen zowel Bolsonaro als Haddad in de tweede ronde verslagen worden door andere grote kandidaten. Alleen bij een duel Bolsonaro-Haddad zou de eerste het nipt halen. Volgens de peiling, die donderdag en vrijdag uitgevoerd werd, is Bolsonaro in de eerste ronde goed voor 26 procent van de kiesintenties. Haddad en Gomes behalen elk 13 procent. In een peiling begin deze week haalde Haddad nog 9 procent. De peiling heeft niettemin een foutenmarge van 2 procentpunt. Bron: Belga   Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro leidt in de peilingen, maar Haddad gaat erop vooruit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Rechtspopulist Bolsonaro als Braziliaans president beëdigd (01/01/2019 - Metro)
  In Brazilië is dinsdag de ultrarechtse vroegere militair Jair Bolsonaro ingezworen als nieuwe president. De 63-jarige legde de eed af in het Congres. Daarvoor was hij met zijn echtgenote Michelle in een open Rolls Royce door de hoofdstad Brasilia gereden. Zijn aanhangers scandeerden zijn verkiezingsslogan: “Brazilië boven alles, God boven alles”. Als staatshoofd wil de rechtse populist de wijdverbreide corruptie in het grootste land van Zuid-Amerika bekampen, de criminaliteit inperken en de economie aanzwengelen. Meer dan twee maand geleden heeft Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen. Critici zien in de nieuwe president een gevaar voor de nog jonge democratie in Brazilië. bron: Belga Het bericht Rechtspopulist Bolsonaro als Braziliaans president beëdigd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Trump en Bolsonaro halen vriendschapsbanden aan, "Ik wil van Brazilië een belangrijke bondgenoot maken" (19/03/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro ontvangen in het Witte Huis, een gelegenheid om hun bijzonder hartelijke onderlinge relatie in de verf te zetten. Trump feliciteerde Bolsonaro met diens verkiezingsoverwinning vorig jaar en stelde zelfs voor om van Brazilië een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot te maken, of zelfs een NAVO-bondgenoot.
  [naar artikel]
 28. Bolsonaro is één jaar president van Brazilië. In dit ‘Duitse’ bolwerk is de liefde ernstig bekoeld (29/10/2019 - De Morgen)
  Nergens kreeg Jair Bolsonaro meer stemmen dan in Santa Catarina, een aangeharkt stukje Brazilië met sterk Duitse invloeden, waar men zich ‘beschaafder dan de rest’ van het land vindt. Nu de radicaal-rechtse politicus een jaar president is, wordt er volop gemopperd.
  [naar artikel]
 29. President Bolsonaro baart opzien met suggestie voor militaire basis VS in Brazilië (05/01/2019 - De Morgen)
  De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro doet opnieuw de wenkbrauwen fronsen in de regio met zijn opmerking dat hij een Amerikaanse militaire basis in Brazilië niet zou afwijzen. De militaire aanwezigheid van de VS in Zuid-Amerika is altijd een gevoelig en beladen onderwerp geweest.
  [naar artikel]
 30. Presidentskandidaat Brazilië neergestoken tijdens campagnebijeenkomst: toestand stabiel (07/09/2018 - De Morgen)
  Het extreemrechtse parlementslid Jair Bolsonaro, favoriet voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende maand in Brazilië, is met spoed geopereerd nadat hij tijdens het campagne voeren in de buik was gestoken. De situatie was ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Inmiddels is Bolsonaro's toestand stabiel. Dat meldt het ziekenhuis dat hem behandelt.
  [naar artikel]
 31. Rechtspopulist Bolsonaro als Braziliaans president beëdigd (01/01/2019 - Knack)
  In Brazilië is dinsdag de ultrarechtse vroegere militair Jair Bolsonaro ingezworen als nieuwe president.
  [naar artikel]
 32. Ook Brazilië stapt uit Marrakesh-pact (11/12/2018 - De Tijd)
  07:33 Ook Brazilië zal uit het VN-migratiepact stappen, eens de regering van Jair Bolsonaro aantreedt.
  [naar artikel]
 33. Brazilië na de verkiezingen: enkel over veiligheid zijn Bolsonaro's ideeën duidelijk (30/10/2018 - Knack)
  Meer nog dan zijn autoritaire neigingen dreigt Jair Bolsonaro's wapenbeleid de Braziliaanse maatschappij te ontwrichten.
  [naar artikel]
 34. Brazilië stopt bescherming ‘inheemse grond’ (02/01/2019 - De Morgen)
  De uiterst rechtse Jair Bolsonaro is nog maar net president van Brazilië, of hij heeft al een maatregel genomen die controverse veroorzaakt. Het ministerie van Landbouw is voortaan bevoegd voor de afbakening van de gronden die aan de inheemse bevolking worden toevertrouwd.
  [naar artikel]
 35. 'Minderheidsgroepen riskeren hun leven in Brazilië' (05/02/2020 - Knack)
  De moord op mensenrechtenactiviste Marielle Franco luidt een nieuw hoofdstuk in het rechtse Brazilië van Bolsonaro.
  [naar artikel]
 36. Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro-effect stuurt beurs Sao Paulo naar recordhoogtes (03/11/2018 - Metro)
  De beurs van Sao Paulo is donderdag op een nieuwe recordhoogte geëindigd, nadat het 1,14 procent was gestegen tot 88,419 punten. In de loop van de dag had de Ibovespa-index al tijdelijk de drempel van 89.000 punten overschreden, wat ook al een record was. Over een hele week – vrijdag is in Brazilië een feestdag – bedraagt de totale stijging 3,9 procent. Vorige zondag werd in het land de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro verkozen tot president. “Er is een duidelijk impact van de presidentsverkiezingen. Bolsonaro heeft die gewonnen en we verwachten dat hij met een economisch plan komt dat zich op fiscale discipline richt, het beperken van uitgaven, en een proces van concessies en privatiseringen”, zegt Alex Agostini, econoom van het agentschap Austin Rating. Bron: Belga   Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro-effect stuurt beurs Sao Paulo naar recordhoogtes verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro-effect stuurt beurs Sao Paulo naar recordhoogtes (02/11/2018 - Metro)
  De beurs van Sao Paulo is donderdag op een nieuwe recordhoogte geëindigd, nadat het 1,14 procent was gestegen tot 88,419 punten. In de loop van de dag had de Ibovespa-index al tijdelijk de drempel van 89.000 punten overschreden, wat ook al een record was. Over een hele week – vrijdag is in Brazilië een feestdag – bedraagt de totale stijging 3,9 procent. Vorige zondag werd in het land de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro verkozen tot president. “Er is een duidelijk impact van de presidentsverkiezingen. Bolsonaro heeft die gewonnen en we verwachten dat hij met een economisch plan komt dat zich op fiscale discipline richt, het beperken van uitgaven, en een proces van concessies en privatiseringen”, zegt Alex Agostini, econoom van het agentschap Austin Rating. bron: Belga   Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro-effect stuurt beurs Sao Paulo naar recordhoogtes verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Bolsonaro: “Brazilië heeft Duitse subsidies voor het Amazonewoud niet nodig” (11/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro maakt zich geen zorgen over de Duitse aankondiging om de financiering van projecten in het...
  [naar artikel]
 39. Brazilië maakt ruk naar rechts met keuze voor omstreden Bolsonaro als president (29/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De conservatieve populist Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Dat heeft de Braziliaanse kiesraad bekendgemaakt....
  [naar artikel]
 40. Brazilië heeft Duitse subsidies voor het Amazonewoud niet nodig, zegt Bolsonaro (11/08/2019 - Metro)
  De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro maakt zich geen zorgen over de Duitse aankondiging om de financiering van projecten in het Amazonewoud deels op te schorten. “Ze mogen hun geld gebruiken zoals ze het willen, Brazilië heeft het niet nodig”, aldus Bolsonaro zondag aan journalisten. “Denkt u dat de grote landen zich bekommeren om het imago van Brazilië, of dat ze Brazilië onder hun controle willen krijgen?” Sinds het aantreden van Bolsonaro, begin dit jaar, wordt er nog meer gekapt in het Amazonewoud. Het Nationaal Instituut voor Ruimte-onderzoek (INPE) meldde onlangs nog dat er in juli vier keer zoveel bos verdwenen is als in juli 2018. Bolsonaro besliste daarop om de directeur van de instelling te ontslaan. Hij beschuldigde hem ervan “leugenachtige gegevens ten dienste van de ngo’s” aan de media te verspreiden. De Duitse milieuminister, Svenja Schulze, zei zaterdag in een interview met Tagesspiegel dat de regering beslist heeft een subsidie van 35 miljoen euro te blokkeren, voor projecten rond bosbeheer en biodiversiteit. Dat geld blijft geblokkeerd tot de ontbossingscijfers weer bemoedigend worden. Duitsland blijft wel bijdragen aan een Fonds voor het behoud van het Amazonewoud. De grootste donateur van dat fonds, Noorwegen, heeft er wel al mee gedreigd zijn steun te halveren of zelfs te stoppen. Bron: Belga   Het bericht Brazilië heeft Duitse subsidies voor het Amazonewoud niet nodig, zegt Bolsonaro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Guaido in Brazilië voor “persoonlijk bezoek” aan Braziliaans president Bolsonaro (28/02/2019 - Metro)
  De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido is vanochtend aangekomen in Brazilië voor gesprekken over de crisis in Venezuela. Later op de dag zal hij ook president Jair Bolsonaro ontmoeten. Die ontmoeting wordt beschouwd als een “persoonlijk bezoek”, en niet als een officieel bezoek door een ander staatshoofd, aldus de Braziliaanse zender Globo. Guaido wordt door Brazilië, en vele andere landen wereldwijd, erkend als president van Venezuela. Die landen willen onder meer op die manier huidig president Nicolas Maduro naar de uitgang duwen. Brazilië wil Maduro zonder wapengeweld zien opstappen. Het heeft tot nu toe altijd geweigerd om buitenlandse troepen toe te laten die vanuit Brazilië Venezuela zouden kunnen binnenvallen. Na de ontmoeting met Bolsonaro ziet Guaido minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo en de ambassadeurs van de landen die hem steunen. Daarna volgt een persconferentie. De Venezolaanse interim-president kwam aan met een vliegtuig dat behoort tot de Colombiaanse luchtmacht. bron: Belga Het bericht Guaido in Brazilië voor “persoonlijk bezoek” aan Braziliaans president Bolsonaro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Presidentsverkiezingen Brazilië: extreemrechtse Bolsonaro winnaar van de eerste ronde (08/10/2018 - VRT NWS)
  In Brazilië heeft de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalt net geen 47 procent, waardoor hij strandt op een zucht van een meerderheid in de eerste ronde. Op 28 oktober volgt de tweede ronde, daarin neemt hij het op tegen de socialistische kandidaat Fernando Haddad.
  [naar artikel]
 43. Braziliaans president Bolsonaro oogst woede over expliciete video in tweet (07/03/2019 - VRT NWS)
  "Dit was te zien tijdens heel wat straatfeesten van het Braziliaanse carnaval", twitterde de rechts-radicale president van Brazilië Jair Bolsonaro gisteren. In de bijgevoegde video plast een man tijdens een carnavaloptocht in São Paulo op een andere. Volgens critici probeert Bolsonaro zo de carnavaltraditie van het land in een slecht daglicht te plaatsen.
  [naar artikel]
 44. Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro wijt mislopen meerderheid aan “problemen met stemcomputers” (08/10/2018 - Metro)
  Jair Bolsonaro is er zeker van. Mochten er “geen problemen geweest zijn met de elektronische stemcomputers”, dan was hij al president van Brazilië. Nu moet hij het in een tweede ronde opnemen tegen de linkse kandidaat Fernando Haddad. Niet voor het eerst suggereert de extreemrechtse kandidaat fraude met de elektronische stemcomputers. “Ik ben er zeker van dat als dit niet was gebeurd, we vanavond al de naam van de president van de republiek hadden gekend”, zegt hij in een boodschap op Facebook. Bron: Belga   Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Bolsonaro wijt mislopen meerderheid aan “problemen met stemcomputers” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. De weduwe van een lgbt-activiste: “Het geweld in Brazilië zal alleen maar toenemen onder Bolsonaro” (31/01/2019 - De Morgen)
  Zwarten, de inheemse bevolking en de lgbt-beweging in Brazilië houden hun hart vast voor de toekomst. Monica Benício, partner van de vorig jaar vermoorde politica Marielle Franco, is een rijzende ster in de strijd tegen alles waar president Bolsonaro voor staat. “Het aantal gewelddadige incidenten tegenover zwarten en holebi’s is enorm toegenomen.”
  [naar artikel]
 46. Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië (08/01/2019 - Metro)
  De nieuwe regering in Brazilië gaat zowat honderd overheidsbedrijven privatiseren of sluiten. Daaronder ook dochterondernemingen van grote banken en van oliereus Petrobras. Dat heeft de Braziliaanse minister van Infrastructuur vandaag gezegd. De privatiseringen moeten de begroting helpen en “er zal geld over zijn om te investeren in andere prioriteiten”, aldus de minister. Hij voegde er ook aan toe dat de regering overweegt om concessies te verlenen voor 5.600 kilometer snelwegen. President Jair Bolsonaro kondigde eerder al de privatisering aan van twaalf luchthavens en vier havens, alsook van spoorconcessies. Dat zou de regering 7 miljard real (zowat 1,9 miljard dollar) moeten opleveren. bron: Belga   Het bericht Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië (09/01/2019 - Metro)
  De nieuwe regering in Brazilië gaat zowat honderd overheidsbedrijven privatiseren of sluiten. Daaronder ook dochterondernemingen van grote banken en van oliereus Petrobras. Dat heeft de Braziliaanse minister van Infrastructuur vandaag gezegd. De privatiseringen moeten de begroting helpen en “er zal geld over zijn om te investeren in andere prioriteiten”, aldus de minister. Hij voegde er ook aan toe dat de regering overweegt om concessies te verlenen voor 5.600 kilometer snelwegen. President Jair Bolsonaro kondigde eerder al de privatisering aan van twaalf luchthavens en vier havens, alsook van spoorconcessies. Dat zou de regering 7 miljard real (zowat 1,9 miljard dollar) moeten opleveren. Bron: Belga   Het bericht Bolsonaro gaat honderd overheidsbedrijven privatiseren in Brazilië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Presidentsverkiezingen Brazilië – Ultrarechtse ex-militair Bolsonaro blijft op kop in de peilingen (28/10/2018 - Metro)
  Daags voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië, ligt de rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro nog altijd op kop in de peilingen. De ex-militair zou volgens een zaterdag uitgevoerde peiling door Datafolha op 55 procent van de stemmen uitkomen. Zijn concurrent van de linkse Arbeiderspartij, Fernando Haddad, zou dan 45 procent halen. Een andere peiling van het instituut Ibope zet Bolsonaro op 54 procent van de stemmen en Haddad op 46 procent. Het ziet er dus naar uit dat de rechts-populist de nieuwe president van Brazilië wordt, al zag hij zijn populariteit wel slinken de jongste weken. Bolsonaro polariseerde met beledigingen over minderheden, vrouwen, homoseksuelen en zwarten, en met zijn sympathie voor de militaire dictatuur die tot 1985 in Brazilië heerste. Maar om stemmen te winnen, heeft hij zijn discours de jongste tijd wat gematigd. Haddad daarentegen lijdt onder het slechte imago van de Arbeiderspartij in Brazilië, die genoemd wordt in een aantal smeergeldschandalen. Vele kiezers zijn de corruptie en het geweld beu en willen verandering. De andere kandidaat, Ciro Gomes, die bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nog op de derde plaats strandde, heeft zaterdag aangegeven geen stemadvies uit te brengen. Gomes haalde in de eerste ronde 12,5 procent van de stemmen en wil niet laten blijken of hij nu een voorkeur heeft voor Bolsonaro of voor Haddad. bron: Belga Het bericht Presidentsverkiezingen Brazilië – Ultrarechtse ex-militair Bolsonaro blijft op kop in de peilingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Massaprotest in Brazilië: Bolsonaro noemt demonstranten “idioten” (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro beleeft zijn eerste massaprotest sinds zijn aantreden in januari. Tienduizenden studenten...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.