Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
18:41 uur

Enorme verschillen in inschrijving­staks tussen gewesten: voor dezelfde auto kunt u duizenden euro’s méér betalen 

VRT NWS

08/11/2019 - 05:37

In onze gewesten gelden heel andere criteria voor het bepalen van de inschrijvingstaks of BIV van een wagen. Uit de test die we deden blijkt dat je voor een milieuvriendelijke hybride gezinswagen in het Brussels Gewest maar liefst 4.957 euro BIV betaalt en voor diezelfde wagen in Vlaanderen 0 euro. Hoe kan dat?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Enorme verschillen in inschrijving­staks tussen gewesten (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In onze gewesten gelden heel andere criteria voor het bepalen van de inschrijvingstaks of BIV van een wagen. Uit de test die de VRT-redactie deed...
  [naar artikel]
 2. Tot duizenden euro’s verschil qua inschrijving­staks tussen gewesten (08/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  In onze gewesten gelden heel andere criteria voor het bepalen van de inschrijvingstaks of BIV van een wagen. Uit de test die de VRT-redactie deed blijkt dat je voor een milieuvriendelijke hybride gezinswagen in het Brussels Gewest maar liefst 4.957 euro BIV betaalt en voor diezelfde wagen in Vlaanderen 0 euro.
  [naar artikel]
 3. Tot duizenden euro’s verschil qua inschrijving­staks tussen gewesten (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  In onze gewesten gelden heel andere criteria voor het bepalen van de inschrijvingstaks of BIV van een wagen. Uit de test die de VRT-redactie deed blijkt dat je voor een milieuvriendelijke hybride gezinswagen in het Brussels Gewest maar liefst 4.957 euro BIV betaalt en voor diezelfde wagen in Vlaanderen 0 euro.
  [naar artikel]
 4. Nieuwe auto nodig? Kiezen voor diesel kan u voor dezelfde wagen 2.000 euro extra kosten (12/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bent u op zoek naar een nieuwe wagen? Hou er dan rekening mee dat als u voor een diesel kiest, u mogelijk fors meer belastingen moet betalen dan wanneer u voor de benzinevariant van dezelfde auto gaat. Uit een studie van VAB blijkt dat dieselrijders nu tot 30 procent meer betalen dan in 2015. De mobiliteitsorganisatie wijst er wel op dat in sommige gevallen benzine niet voordeliger is.
  [naar artikel]
 5. Gewesten moeten half miljoen betalen aan vzw prins Laurent (29/03/2018 - Metro)
  De drie gewesten moeten in totaal 503.000 euro betalen aan het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie (KINT), de vzw waarvan prins Laurent voorzitter was. Dat bericht Le Soir. Sinds de oprichting van het KINT keerden de gewesten bij aan de financiering met jaarlijkse subsidies. Die werden in 2007 fors teruggeschroefd en niet meer uitgekeerd door het Brussels gewest sinds 2008 en het Vlaams en het Waals gewest sinds 2009. Het KINT werd in 2009 daarom ontbonden, maar de vzw stapte naar de rechtbank tegen de stopzetting van de subsidies. In eerste aanleg ving de organisatie bot, maar in beroep kreeg ze wel gelijk. Vlaanderen en Wallonië gingen in cassatie, maar het Hof van Cassatie wees het beroep afgelopen november af. De gewesten moeten nu dus alsnog de subsidies betalen. Voor Vlaanderen gaat het om 44.850 euro, voor Wallonië om 34.320 euro en voor Brussel om 42.770 euro. Daarnaast moeten de gewesten in totaal ook 381.303 euro schulden van het KINT op zich nemen. bron: Belga Het bericht Gewesten moeten half miljoen betalen aan vzw prins Laurent verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Gewesten moeten half miljoen euro betalen aan vzw van prins Laurent (29/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  De drie gewesten moeten in totaal 503.000 euro betalen aan het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie (KINT), de vzw waarvan prins Laurent voorzitter was. Dat bericht Le Soir donderdag.
  [naar artikel]
 7. Gewesten moeten 503.000 euro ophoesten aan oude vzw van prins Laurent (29/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De drie gewesten moeten in totaal 503.000 euro betalen aan het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de...
  [naar artikel]
 8. OVERZICHT. Dit is het gemiddelde inkomen in uw gemeente (02/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  In 2014 bedroeg het netto belastbare inkomen van de Belg gemiddeld 17.684 euro. Dat is zo’n 665 euro meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De verschillen tussen de gewesten en de gemeenten blijven echter groot. Vlaams-Brabant blijft de “rijkste” provincie.
  [naar artikel]
 9. Autoverzekering fors duurder afhankelijk van waar je woont (30/11/2017 - Express)
  Niet alleen je rijgedrag en leeftijd spelen een rol wanneer een verzekeringsmaatschappij berekent hoeveel je jaarlijks voor je autoverzekering moet betalen. Ook de verkeersdrukte en de criminaliteit in de gemeente waar je woont zijn belangrijk. Zo kost een autoverzekering in Antwerpen veel meer dan in de andere provinciehoofdsteden. Op verzoek van de kranten van Het Mediahuis vergeleek de studiedienst van Spaargids.be de offertes van zes verzekeraars voor de omniumverzekering van een Peugeot 308 voor een bestuurder van 35 jaar, zonder schadeverleden. Op het vlak van de tarieven waren er enorme regionale verschillen. Met een tarief van 1.169 euro betalen inwoners van Antwerpen veruit de duurste autopremie. Bruggelingen met hetzelfde profiel betalen maar liefst 190 euro minder. Dat is 19,4 procent. Ook in andere Vlaamse provinciehoofdsteden betaal je minder voor een autoverzekering dan in Antwerpen. Ook zit er niet veel logica in de verschillen tussen de steden. Zo betaal je in Hasselt voor dezelfde autoverzekering veel meer dan in Leuven of Brugge. Nochtans tellen die laatste steden meer inwoners. In eerder landelijke gemeenten liggen de premies nog lager. Zo betaal je als inwoner van Zwijndrecht amper 970 euro voor hetzelfde pakket. Dat is een verschil van 199 euro of 20,5 procent met het nabijgelegen Antwerpen. De verzekeringsfederatie Assuralia geeft toe dat maatschappijen hun autopremies aanpassen naargelang het risicoprofiel van een gemeente op het vlak van verkeersdrukte en criminaliteit. Volgens Assuralia is dat “logisch”. Hyperlokale verschillen Voor hun risicoanalyses hanteren verzekeraars eigen statistieken en gegevens over het aantal schadedossiers in een gemeente naast de criminaliteitscijfers van de politie. Sommige maatschappijen zouden zelfs onderscheid maken tussen verschillende wijken in eenzelfde stad. Bovendien bestaan er grote verschillen tussen gelijkaardige gemeenten. Zo betaal je in het Limburgse Runkelen een premie van 1.016 euro, terwijl dezelfde formule je in het nabijgelegen Grazen in Vlaams-Brabant amper 948 euro kost. Dat is een verschil van 68 euro of 7,1 procent. Welke verzekeraar is het voordeligst voor jou? Moeten we ons zomaar neerleggen bij dit onrecht? Natuurlijk niet! Op Spaargids.be kan je de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken, niet alleen qua premies maar ook de dekkingsgraad en de franchise. Als je na een vergelijking kiest om van verzekeraar te veranderen, moet je wel wachten tot de jaarlijkse vervaldatum verstreken is. Je moet je opzegging per aangetekende brief versturen en de verzekeringsmaatschappij moet die ten laatste drie maanden voor de vervaldatum ontvangen hebben. The post Autoverzekering fors duurder afhankelijk van waar je woont appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 10. Bestuurder kan boete van meer dan 22.000 euro niet betalen en is auto kwijt (22/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bij een gecombineerde actie van politie en douane is woensdag voor meer dan 27.000 euro aan achterstallige boetes geïnd. Meer dan 22.000 euro stond op naam van één bestuurder. Hij kon de boete niet betalen, dus zijn auto werd ingehouden.
  [naar artikel]
 11. Snelheidscontroles (02/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Dinsdagmorgen tussen 5.15 en 7.30 uur heeft de politie snelheidscontroles gehouden in Munsterbilzen. Op de Zutendaalweg is 22 procent van de voorbijgangers geflitst. Een van hen reed 82 km/u door de bebouwde kom (50 km/u). In de Taunusweg is een bestuurder aan 102 km/u geflitst. Daar reed 21 procent sneller dan 70 km/u. De politie schreef ook nog 4 boetes van 174 euro voor zwaar verkeer dat de tonnagebeperking negeerde. Een wagen zonder inschrijving moest 116 euro betalen. Een voertuig met overlading moest ter plaatse 400 euro betalen.
  [naar artikel]
 12. Bestuurder kan boete van meer dan 22.000 euro niet betalen en is auto kwijt (23/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Bij een gecombineerde actie van politie en douane is woensdag door de Antwerpse politie voor meer dan 27.000 euro aan achterstallige boetes opgeëist. Meer dan 22.000 euro stond op naam van één bestuurder. Hij kon de boete niet betalen, dus zijn auto werd ingehouden.
  [naar artikel]
 13. Gezinnen betalen tot 500 euro te veel voor aardgas (19/05/2017 - De Redactie)
  De verschillen tussen de goedkoopste en duurste contracten op de markt blijken ook veel groter dan gedacht: voor aardgas betalen gezinnen in Vlaanderen soms 520 euro te veel, voor elektriciteit 182 euro.
  [naar artikel]
 14. Parkeren duur? Dat hangt af van waar je het doet, en de verschillen zijn erg groot (10/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Parkeren kan je veel kosten, maar ook heel veel. Uit een reportage van ‘Pano’ blijkt dat de verschillen tussen de Vlaamse centrumsteden wel erg groot zijn. Zo verdient Gent elk jaar meer dan 26 miljoen euro aan de mensen die er hun auto even achterlaten, gevoelig meer dan steden als Hasselt, Kortrijk en Leuven.
  [naar artikel]
 15. Opgedoekte vzw van prins Laurent krijgt nog ruim half miljoen van gewesten (29/03/2018 - De Standaard)
  De drie gewesten moeten in totaal 503.000 euro betalen aan het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie (KINT). De intussen opgedoekte vzw eiste met succes achterstallige subsidies op.
  [naar artikel]
 16. 10 miljoen euro: wie gaat dat betalen? (10/04/2019 - De Morgen)
  De gewesten moeten een Europese boete betalen van tien miljoen euro omdat hun waterzuivering niet voldoet. Maar Vlaanderen wil niet meebetalen, tot ongenoegen van Wallonië en Brussel.
  [naar artikel]
 17. Gezinnen betalen tot 500 euro te veel voor aardgas (19/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een half miljoen gezinnen in ons land betaalt nog altijd veel te veel voor elektriciteit en aardgas. Dat blijkt uit nieuw rekenwerk van de federale energieregulator Creg. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste contracten op de markt blijken ook veel groter dan gedacht: voor aardgas betalen gezinnen in Vlaanderen soms 520 euro te veel, voor elektriciteit 182 euro.
  [naar artikel]
 18. Gezinnen betalen tot 500 euro te veel voor aardgas (19/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een half miljoen gezinnen in ons land betaalt nog altijd veel te veel voor elektriciteit en aardgas. Dat blijkt uit nieuw rekenwerk van de federale energieregulator Creg. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste contracten op de markt blijken ook veel groter dan gedacht: voor aardgas betalen gezinnen in Vlaanderen soms 520 euro te veel, voor elektriciteit 182 euro.
  [naar artikel]
 19. Zelfde verbruik, maar tot 140 euro verschil op waterfactuur: zo duur is het water in jouw gemeente (10/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Afhankelijk van uw woonplaats kan een drinkwaterfactuur tot 140 euro verschillen. “Terwijl de dienstverlening toch exact dezelfde is.” Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil daarom met de drinkwatermaatschappijen rond de tafel zitten, om die verschillen zo veel mogelijk weg te werken.
  [naar artikel]
 20. Lubbeek laat nieuwe asielzoekers betalen (04/04/2019 - De Morgen)
  Lubbeek, waar Theo Francken burgemeester is, is de eerste gemeente die een administratieve vergoeding eist in ruil voor een tijdelijke inschrijving in het vreemdelingenregister. Asielzoekers moeten er voortaan 50 euro betalen.
  [naar artikel]
 21. Auto duurst in Antwerpen (30/11/2017 - Metro)
  De premies voor een autoverzekering liggen in Antwerpen-stad tussen 6 en 19 procent hoger dan in de 4 andere Vlaamse provinciehoofdsteden. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek door spaargids.be, op vraag van De Standaard. Spaargids.be vergeleek de offertes van 6 autoverzekeraars voor de omniumverzekering van een Peugeot 308, en dat voor een bestuurder/eigenaar van 35 jaar, zonder schadeverleden. De vergelijking toont enorme regionale verschillen. En de Antwerpenaar is de klos. Met 1.169 euro betaalt hij met voorsprong de duurste autopremie. Voor een Bruggeling met een Peugeot 308 (en een identiek bestuurdersprofiel) ligt de kostprijs liefst 190 euro, of 19,4 procent, lager. In de steden liggen de autopremies hoger dan in kleinere, landelijke gemeenten. Volgens verzekeringsfederatie Assuralia zijn die verschillen te verklaren. “De maatschappijen passen hun autopremies aan naargelang van het risicoprofiel van een gemeente”, zegt woordvoerder Wauthier Robyns. bron: Belga
  [naar artikel]
 22. Opgedoekte vzw van prins Laurent krijgt nog ruim half miljoen van gewesten (29/03/2018 - De Standaard)
  De drie gewesten moeten 503.000 euro betalen aan het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie (KINT). De intussen opgedoekte vzw van prins Laurent eiste met succes achterstallige subsidies op.
  [naar artikel]
 23. Meer studenten vragen om inschrijving gespreid te betalen (14/04/2019 - De Morgen)
  De verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs leidt voorlopig niet tot minder inschrijvingen. Wel dienen meer studenten een aanvraag in om het bedrag gespreid te mogen betalen.
  [naar artikel]
 24. Kankerbehandeling kost patiënt duizenden euro's (30/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sommige kankerpatiënten moeten nog altijd duizenden euro's zelf betalen voor medicijnen, implantaten en medisch materiaal. En het gaat dan niét
  [naar artikel]
 25. Half miljoen Belgische gezinnen betalen 500 euro te veel voor aardgas en 180 euro voor elektriciteit (19/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een half miljoen gezinnen in ons land betaalt nog altijd veel te veel voor elektriciteit en aardgas. Dat blijkt uit nieuw rekenwerk van de federale energieregulator Creg. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste contracten op de markt blijken ook veel groter dan gedacht: voor aardgas betalen gezinnen in Vlaanderen soms 520 euro te veel, voor elektriciteit 182 euro.
  [naar artikel]
 26. Valentijnsvandaal trapt liefdesmonument kapot: “Dit kost ons duizenden euro’s” (16/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Je kunt voor valentijn zijn, je kunt valentijn passief aan je voorbij laten gaan of je kunt je valentijnsfrustraties omzetten in agressie op een liefdesmonument. Het Antwerpse slotjesmonument, waar koppels hun liefde kunnen verzilveren in de vorm van een hangslotje met een boodschap, moest eraan geloven.
  [naar artikel]
 27. Twaalf truckers krijgen boete van 174 euro (21/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Twaalf vrachtwagenbestuurders die de tonnagebeperking van 3,5 ton overschreden op de N730 in Munsterbilzen zijn met 174 euro beboet. De politie controleerde donderdag tussen 6 en 10 uur op de N730 na klachten van buurtbewoners over zwaar verkeer. De geverbaliseerde vrachtwagens reden over de N730 tussen de Taunusweg en Meershoven. Een bestuurder kreeg een boete voor rijden zonder gordel en nog 116 euro boete voor rijden zonder inschrijving. Een vrachtwagenchauffeur wiens tachograaf niet geijkt was, moest een boete van 1.320 euro betalen. Meerdere lokale transporteurs mogen het traject wel gebruiken om materialen bij te halen of te lossen. Die firma’s hebben hun bedrijf binnen de bufferzone en hebben dus toelating om de N730 te gebruiken.
  [naar artikel]
 28. Een hybridemotor als excuus om duizenden euro's minder verkeersbelasting te betalen (13/07/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider1.demorgen-cdn.be/photo/een-hybridemotor-als-excuus-om-duizenden-euro-s-minder-verkeersbelasting-te-betalen/mruw6lzwgi4dgobsgqxumvzpgy2de/0947e09a463e4319c214c571e1abc21e655c8a0cceb08fb01f23a567fcc9c198/fitwidth_642x0_6283824.jpg?v=pQOrnVH
  [naar artikel]
 29. Vakbonden klagen verschillen tussen gewesten in behandeling autokeuring aan (24/03/2020 - De Standaard)
  Drie vakbonden zijn niet te spreken over de onduidelijkheid die heerst rond de werkloosheidsvergoeding voor werknemers uit de autokeuringssector. Die verschilt naargelang het gewest.
  [naar artikel]
 30. 'Alleenstaanden moeten 86 euro betalen voor zelfde service waarvoor sommige gezinnen niets betalen. Dat kan niet' (15/11/2017 - De Standaard)
  Het vastrecht voor de waterfactuur is 'oneerlijk en onaanvaardbaar' verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot 'een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling'.
  [naar artikel]
 31. “Alleenstaanden moeten 86 euro betalen voor zelfde service waarvoor sommige gezinnen niets betalen. Dat kan niet” (15/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het vastrecht voor de waterfactuur is “oneerlijk en onaanvaardbaar” verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot “een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling”.
  [naar artikel]
 32. Rijbewijs halen in Vlaanderen of in Brussel? Dit zijn de verschillen (07/08/2017 - De Redactie)
  Vanaf 2018 wordt de rijopleiding in onze hoofdstad grondig herschikt. Vanaf 30 uur les met de rijschool kunt u al een rijexamen afleggen. Wat zijn de verschillen tussen Vlaanderen en Brussel?
  [naar artikel]
 33. “Duizenden patiënten zullen vanaf 2020 tot 600 euro meer moeten betalen uit eigen zak” (19/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Ruim 80.000 kwetsbare patiënten zullen tot 600 euro meer uit eigen zak moeten betalen vanaf 2020. Dat komt omdat de federale beschermingsmaatregelen tegen een oplopende factuur dan niet langer gelden voor de gezondheidsdomeinen die werden overgeheveld op deelstaatniveau. Dat melden de Socialistische Mutualiteiten op dinsdag.
  [naar artikel]
 34. Controles (17/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Controleurs van de Vlaamse belastingdienst hebben woensdag 22 bestuurders betrapt die nalieten om boetes en verkeersbelasting te betalen. De controles gebeurden samen met de politie op woensdag tussen 10.30 en 16.15 uur op Tournebride in Lanaken en de Rijksweg in Maasmechelen. Via nummerplaatherkenners konden de belastingcontroleurs de wagens naar de kant halen met openstaande rekeningen. Ze moesten in totaal nog 8.132 euro betalen. Een bestuurder kon zijn openstaande verkeersbelasting van 1.745 euro niet meteen betalen. Die auto werd getakeld. Twee wagens waren niet ingeschreven. De politie liet nog twee auto’s zonder verzekering takelen. In totaal moesten 286 bestuurders een ademtest afleggen. Eén bestuurder had te veel gedronken. Bij de controle van 5 vrachtwagens bleek dat er één truck niet in orde was met tachograaf en rij- en rusttijden. Hij moest meteen 1.650 euro betalen.
  [naar artikel]
 35. Betaalt u ook 600 euro te veel voor energie elk jaar? Dit kunt u eraan doen (24/10/2019 - De Morgen)
  Nog steeds betalen veel Belgische gezinnen te veel voor hun gas- en elektriciteitsfactuur. Dat blijkt uit een analyse van energiewaakhond CREG. Zo’n 360.000 gezinnen zouden jaarlijks 600 euro te veel betalen en zo’n 20.000 kmo’s 3.450 euro per jaar te veel. ‘Regelmatig vergelijken blijft de boodschap.’
  [naar artikel]
 36. Nieuwe indicator toont grote regionale verschillen in armoedecijfers (12/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Elf procent van de Belgen bevond zich vorig jaar in een toestand van materiële en sociale deprivatie, zeg maar een financieel precaire situatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het statistisch bureau Statbel. Er zijn uitgesproken verschillen tussen de gewesten. Zo bevond liefst 21,5 procent van de Brusselaars zich in een precaire situatie, terwijl het in Vlaanderen om 6,6 procent ging. Vooral eenoudergezinnen hebben het zwaarder.
  [naar artikel]
 37. Kankerbehandeling kost patiënt nog steeds duizenden euro’s (30/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Sommige kankerpatiënten moeten nog altijd duizenden euro’s zelf betalen voor medicijnen, implantaten en medisch materiaal. En het gaat dan niét om luxe-, maar vaak over nieuwe technieken, noodzakelijke behandelingen op maat of verzorgingsmateriaal, zegt Kom op tegen Kanker (KOTK).
  [naar artikel]
 38. Energiefactuur 100 euro goedkoper in West-Vlaanderen, 14 euro in Hageland (16/12/2019 - Metro)
  De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas in Vlaanderen gaan in 2020 opnieuw omlaag. Tussen de verschillende intercommunales zijn er evenwel grote verschillen. Heel wat West-Vlamingen zien hun factuur meer dan 100 euro dalen, terwijl in het Hageland de daling beperkt is tot 14 euro, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. Een gezin met tweevoudige meter en een gemiddeld verbruik zal in 2020 gemiddeld 382 euro aan distributienettarieven voor elektriciteit betalen, of 31 euro minder dan dit jaar. De besparing voor aardgas bedraagt gemiddeld 10 euro. Samen dus een totale besparing van 41 euro. De distributienettarieven dalen overal in Vlaanderen, maar er zijn wel grote verschillen afhankelijk van de woonplaats. Zo bedraagt de totale gemiddelde daling van de tarieven in de intercommunale Fluvius West 101 euro op jaarbasis. Onder Fluvius West vallen heel wat gemeenten en steden uit het midden van West-Vlaanderen, gaande van de regio’s rond Diksmuide en Torhout tot Harelbeke. Het kleinste voordeel is dan weer voor de intercommunale PBE. Dat is de streek van het Hageland. Daar zakken de distributienettarieven maar met 14 euro. bron: Belga Het bericht Energiefactuur 100 euro goedkoper in West-Vlaanderen, 14 euro in Hageland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Voor ruim 16.000 euro achterstallige belastingen geïnd bij controles (23/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op de invalswegen naar de Zwarte Markt in Tessenderlo hebben politie en Vlaamse belastingdienst zondagmorgen controles gehouden. Tussen 7 en 15 uur werden 52 voertuigen naar de kant gehaald die hun verkeersbelastingen nog niet hadden betaald. Die achterstallige belastingen moesten meteen worden betaald. Het ging om een totaalbedrag van ruim 25.000 euro. Vier bestuurders konden de schuld niet betalen. Hun auto werd in beslag genomen. De overige 48 bestuurders betaalden in totaal 16.290 euro. Op de E313 werd een vrachtwagen aan de ketting gelegd omdat de bestuurder zijn apparaat voor de kilomterheffing had uitgeschakeld. Twee buitenlanders kregen een pv. Ook de politie stelde pv’s op. Een bestuurder reed terwijl hij een rijverbod had. Bovendien had hij ook nog drugs genomen. Verder waren er nog pv’s voor rijden zonder verzekering, zonder technische keuring en zonder inschrijving.
  [naar artikel]
 40. Vastrecht waterfactuur oneerlijk verdeeld: “Alleenstaanden moeten 86 euro betalen voor zelfde service waarvoor sommige gezinnen niets betalen” (15/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het vastrecht voor de waterfactuur is “oneerlijk en onaanvaardbaar” verdeeld voor de Vlaamse gezinnen. Maar liefst 653.441 alleenstaanden moeten 86 euro betalen terwijl 223.555 gezinnen met meer dan 5 personen niets betalen voor dezelfde service, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). Hij wil dat Vlaams minister Joke Schauvliege, die deze ongelijkheid heeft ingevoerd, het vastrecht aanpast tot “een eerlijke bijdrage in verhouding tot de gezinssamenstelling”.
  [naar artikel]
 41. “Betaalbaarheid rusthuisverblijf staat onder druk” (13/12/2017 - Metro)
  In twee jaar tijd is een rusthuisverblijf fors duurder geworden. In Vlaanderen steeg de gemiddelde factuur met meer dan vier procent. De modale kostprijs van een rusthuisverblijf bedraagt 1.665 euro per maand. Dat blijkt uit de tweede rusthuisbarometer van het Socialistisch Ziekenfonds. Die is gebaseerd op de analyse van 3.000 rusthuisfacuren. Achter de gemiddelde maandelijkse bedragen gaan grote verschillen schuil. Deze verschillen zijn het meest uitgesproken in Brussel, waar 5 procent van de bewoners meer dan 2.667 euro per maand betaalt, terwijl een andere 5 procent van de bewoners minder dan 1.099 euro per maand betaalt. Vlaanderen is de regio waar de prijzen het dichtst bij elkaar liggen: 5 procent van de bewoners betaalt er meer dan 2.027 euro per maand, terwijl een andere 5 procent minder dan 1.307 euro per maand betaalt. Antwerpen blijft de duurste provincie, met een gemiddelde bewonersfactuur van 1.762 euro per maand, gevolgd door de provincies Vlaams-Brabant (1.712 euro) en Oost-Vlaanderen (1.632 euro). “De betaalbaarheid van een rusthuisverblijf staat onder druk”, concludeert Paul Callewaert, algemeen secretaris van het Socialistisch Ziekenfonds. Slechts een minderheid van de ouderen heeft voldoende aan hun inkomen om een rusthuisverblijf te betalen. In Vlaanderen komen drie op de vier ouderen niet toe met hun inkomen om een rusthuisverblijf te betalen. Aan een gemiddelde kostprijs van een rusthuisverblijf van 1.665 euro per maand, komen ze 30 tot meer dan 600 euro per maand tekort. bron: Belga
  [naar artikel]
 42. Vervuilende auto’s betalen in Gent 25 euro per week vanaf 2020 (16/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het Gentse stadsbestuur zal bestuurders van vervuilende auto’s (dieselauto’s met een Euro-4-motor) vanaf 1 januari 2020 25 euro per week aanrekenen. De tarieven van de lage-emissiezone (LEZ) zijn dinsdagavond in de bevoegde gemeenteraadscommissie voorgelegd. Dieselvoertuigen die slechter scoren dan de Euro-4-norm mogen de binnenstad niet meer inrijden.
  [naar artikel]
 43. Uw bank rekent u steeds meer geld aan: tot 500 euro per jaar (17/03/2018 - VRT NWS)
  De prijzen die u moet betalen voor een zichtrekening, een kredietkaart of een buitenlandse overschrijving zijn in twintig jaar tijd met 80 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie die De Tijd heeft opgevraagd. De verschillen tussen banken onderling is groot, maar door de ingewikkelde prijsstructuur is het niet makkelijk om banken met elkaar te vergelijken.
  [naar artikel]
 44. Allemaal dezelfde, allemaal anders (29/03/2019 - De Morgen)
  De Nederlandse studie naar millennials legt een aantal opmerkelijke overeenkomsten bloot tussen generatiegenoten wereldwijd. Nochtans kunnen de verschillen tegelijk erg groot zijn. 'Dezelfde welstand betekent niet hetzelfde denken.'
  [naar artikel]
 45. Grote verschillen in loon voor ziekenhuisartsen (30/11/2018 - Knack)
  Tussen de lonen van ziekenhuisartsen gaapt een zeer brede kloof, die niet alleen wordt bepaald door de verschillen in disciplines, maar ook door verschillen tussen ziekenhuizen onderling. Dat bericht De Morgen vrijdag op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv).
  [naar artikel]
 46. Duizenden euro boete voor het smokkelen van...bloedzuigers (29/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een man die duizenden bloedzuigers vanuit Rusland naar Canada probeerde te smokkelen, moet een boete van $15.000 (€13.500) betalen.
  [naar artikel]
 47. “ING heeft de juiste beslissing genomen” (07/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  De gevolgen van de automatisering in de bankwereld laten zich nu voelen. Bij ING gaan in een klap duizenden jobs verloren. Men kan dat betreuren, maar heeft u liever dat u in de toekomst per overschrijving een halve euro moet betalen? Of dat u 10 euro betaalt om 100 euro geld uit de automaat te halen? De banken haalden vroeger goede resultaten door het geld van de spaarders voor een hogere rente uit te lenen aan bedrijven en particulieren. Dat lukt vandaag veel minder omdat de rente alsmaar lager is. Bijgevolg moeten de banken kiezen tussen mensen ontslaan of de klanten meer laten betalen voor hun diensten. Als we nu uw gedachten zouden kunnen registreren, dan weten we dat ING de juiste beslissing heeft genomen.
  [naar artikel]
 48. Waal wil meer autonomie voor gewesten, maar geen splitsing van België (05/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iets meer dan de helft van de Walen is voorstander van meer autonomie voor de gewesten, tegen slechts 40 procent in 2013. Dat stelt het Waals...
  [naar artikel]
 49. Dakloze man tankt auto vol en rijdt 9 keer weg zonder betalen (08/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De procureur eiste vrijdag een opsluiting van tien maanden en een geldboete van 400 euro voor een dakloze man die negen keer zijn auto voltankte zonder betalen. De man die in zijn auto woont stal de diesel van tankstations in Houthalen, Bree, Maasmechelen en Genk.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.