Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
18:26 uur

VN dringt aan op repatriëring Belgische IS-kinderen

De Standaard

08/11/2019 - 07:43

België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen die zich in conflictzones in Syrië te repatriëren ‘uit respect voor het hoger belang van het kind’.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Brusselse kortgedingrechter buigt zich over repatriëring kinderen IS-strijdsters (27/06/2018 - De Morgen)
  Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg is woensdag het kort geding gevoerd over de repatriëring van zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters. De kortgedingrechter spreekt zich op 19 juli uit.
  [naar artikel]
 2. België werkt volop aan repatriëring kinderen van IS-strijders (29/03/2019 - De Morgen)
  De regering werkt actief aan de repatriëring van kinderen die zich in Syrische kampen bevinden. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na het nieuws dat er sinds de val van Baghouz in Syrië al twee Belgische kinderen zouden overleden zijn. "Het standpunt van de regering is duidelijk: we moeten kinderen van minder dan tien jaar terughalen, en met een beoordeling van geval per geval ook kinderen ouder dan tien", zegt Geens, die in het parlement toelichting gaf bij de situatie.
  [naar artikel]
 3. Experts vragen repatriëring Belgische kinderen uit Syrische vluchtelingenkampen (10/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De ongeveer 40 Belgische kinderen die in vluchtelingenkampen in het noordoosten van Syrië verblijven, moet best gerepatrieerd worden. Het gros van...
  [naar artikel]
 4. België in de knoei met repatriëring IS-kinderen (29/01/2020 - De Tijd)
  01:01 Koerden weigeren Belgische kinderen zonder moeder te laten vertrekken
  [naar artikel]
 5. Minister vraagt IS-moeders repatriëring kinderen toe te laten (18/02/2020 - De Standaard)
  Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft de IS-moeders van kinderen in Syrische vluchtelingenkampen opgeroepen de repatriëring van hun kinderen toe te laten.
  [naar artikel]
 6. Minister vraagt IS-moeders repatriëring kinderen toe te laten (18/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft de IS-moeders van kinderen in Syrische vluchtelingenkampen opgeroepen de repatriëring van de kinderen toe te laten. De minister deed dat dinsdag in de Kamer, waar hij verslag uitbracht over zijn bezoek aan de regio van begin deze maand.
  [naar artikel]
 7. VN-mensenrechtencomité beveelt repatriëring Belgische IS-kinderen in Syrië aan (07/11/2019 - Metro)
  België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen die zich in conflictzones in Syrië te repatriëren “uit respect voor het hoger belang van het kind”. Dat stelt het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties vandaag in een rapport met zowel “positieve aspecten” en als “zaken die aanleiding geven tot bezorgdheid” inzake respect voor de mensenrechten. Het comité zegt verontrust te zijn door het aantal Belgische kinderen die zich conflictzones bevinden en door de omstandigheden waarin ze zich bevinden. Volgens het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, bevinden zich 69 kinderen met een band met België in de regio, meestal met moeder in de kampen voor vrouwen van IS-strijders of “Foreign Terrorists Fighters” (FTF). Het mensenrechtencomité dat zijn basis in Genève heeft, vindt dat de Belgische staat de repatriëring van alle kinderen moet faciliteren en de toegang tot medische zorg en re-integratiediensten tijdens hun repatriëring. Het comité is ook bezorgd over het feit dat de Belgen, verdacht van terroristische daden of oorlogsmisdaden riskeren in derde landen – Irak en Syrië – te worden berecht, zonder juridische garanties of het recht op een rechtvaardig proces en de internationale politieke en burgerrechten. België zou het nodige te moeten doen om de Belgische verdachten van terrorisme of oorlogsmisdaden op berechtiging volgens de internationale rechten. bron: Belga Het bericht VN-mensenrechtencomité beveelt repatriëring Belgische IS-kinderen in Syrië aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Repatriëring 6 Belgische kinderen van IS-strijders uit Syrië is al volop aan de gang: wie zijn ze? (13/06/2019 - VRT NWS)
  Zes Belgische kinderen worden teruggehaald uit Syrië: vijf minderjarigen en een achttienjarige. Het gaat om kinderen die destijds door hun ouders naar het 'kalifaat' ontvoerd zijn. De operatie, die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gisteren aankondigde, is geen kwestie van weken: ze wordt nu al uitgevoerd.
  [naar artikel]
 9. Terugkeer jonge kinderen van Belgische IS-strijders stapje dichterbij? (28/10/2018 - VRT NWS)
  Child Focus ziet in de uitspraken van minister Jambon in "De zevende dag" een teken dat er mogelijk beweging zit in de repatriëring van jonge kinderen van Belgische Syriëstrijders uit oorlogsgebied.
  [naar artikel]
 10. Opnieuw beveelt rechter repatriëring van Belgische jihadiste en kind uit Syrië (04/12/2019 - De Morgen)
  De Brusselse kortgedingrechter heeft de repatriëring bevolen van een Belgische jihadiste en haar kind uit het Syrische Al Hol, op straffe van dwangsommen. Dat is al de tweede gelijkaardige uitspraak in een maand tijd. België krijgt opnieuw 75 dagen om stappen te zetten in die repatriëring. ‘Ik twijfel er niet aan dat België opnieuw in beroep gaat.’
  [naar artikel]
 11. Minister Goffin vraagt IS-moeders repatriëring kinderen toe te laten (18/02/2020 - De Morgen)
  Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft de IS-moeders van kinderen in Syrische vluchtelingenkampen opgeroepen de repatriëring van de kinderen toe te laten. De minister deed dat in de Kamer, waar hij verslag uitbracht over zijn bezoek aan de regio van begin deze maand.
  [naar artikel]
 12. Hof van beroep draait beslissing repatriëring kinderen van IS-strijdster terug, maar in praktijk verandert er niets  (22/05/2019 - VRT NWS)
  Het Brusselse hof van beroep heeft de beslissing herroepen die de Belgische staat verplichtte om reisdocumenten af te leveren voor twee kinderen van een Belgische IS-strijdster die in Turkije in de cel zit. Volgens het hof is de vordering van de familie van de kinderen ongegrond. In de praktijk verandert er weinig, want de kinderen werden inmiddels al gerepatrieerd naar ons land en verblijven nu bij hun grootmoeder.
  [naar artikel]
 13. Kortgedingrechter buigt zich over over repatriëring IS-vrouwen en hun zes kinderen (27/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg is vandaag het kort geding gevoerd over de repatriëring van zes kinderen van twee Belgische...
  [naar artikel]
 14. Repatriëring Belgische IS-kinderen: Theo Francken betwijfelt of het om weeskinderen gaat (13/06/2019 - Knack)
  Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is helemaal niet te spreken over het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten in Irak gesloten heeft om de kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren.
  [naar artikel]
 15. Francken: 'Repatriëring is promotiestunt voor kandidatuur Raad van Europa Reynders' (16/06/2019 - Knack)
  De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij de Raad van Europa in de verf te zetten. Dat heeft oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zondag verklaard in De Zevende Dag.
  [naar artikel]
 16. Francken: “Repatriëring van IS-kinderen is promotiestunt voor kandidatuur Reynders” (16/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier...
  [naar artikel]
 17. Repatriëring van IS-kinderen is promotiestunt voor kandidatuur Reynders, zegt Francken (16/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier...
  [naar artikel]
 18. VS: “Haal Belgische IS-strijders terug” (27/06/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten sporen ons land aan Belgische IS-strijders en hun families te repatriëren uit detentiekampen in Syrië. Washington vreest dat ze opnieuw ontsnappen. Dat vernam De Morgen van een topfunctionaris van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bericht staat ook te lezen in Het Laatste Nieuws. “De beste manier om te verhinderen dat jullie foreign terrorist fighters (ftf’s) ooit naar het slagveld of naar terreurcellen terugkeren, is ze repatriëren om bij jullie te berechten.” Met deze boodschap spoort een topfunctionaris van het State Department vanuit Washington in een gesprek met De Morgen onze regering aan haast te maken met de repatriëring van de gevangen Belgische Syrië-strijders, wier aantal de VS nog op “maximaal honderd” schatten. De voorbije jaren trokken 292 strijders vanuit ons land naar Syrië, van wie er minstens 142 sneuvelden. Het zit Washington hoog dat België en andere EU-landen talmen. “Het ontbreekt jullie aan politieke wil om ze te repatriëren. Op basis van mijn gesprekken verzeker ik u dat er ook bij Belgische aanklagers bereidheid en grond is om de Belgische IS-strijders bij jullie te berechten. Velen zijn zelfs al veroordeeld.” Het excuus dat de repatriëring logistiek te complex is, gaat er ook niet in. “Wij willen helpen. We maakten in onze contacten al duidelijk dat de VS klaar staan om België bij te staan bij de repatriëring van ftf’s.” De functionaris dringt ook aan op het terughalen van vrouwen en kinderen. “Kinderen zijn slachtoffers, of ze geradicaliseerd zijn of niet. Het is frustrerend voor de VS dat de EU, die zo lang de vaandeldrager is geweest van mensenrechten en rechtsorde, nu niets doet aan de humanitaire catastrofe in Noord-Syrië.” bron: Belga Het bericht VS: “Haal Belgische IS-strijders terug” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring tien kinderen van Syriëstrijders (12/12/2019 - Metro)
  De regering zal wellicht beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land te repatriëren. Dat liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag verstaan in De Ochtend op Radio 1. “We hebben de gewoonte om tegen dat soort beslissingen in beroep te gaan”, zei Geens. De Belgische regering moet aan tien kinderen van Syriëstrijders consulaire bijstand verlenen en hen identiteits-, administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te komen. De kinderen verblijven in het vluchtelingenkamp Al-Hol, samen met hun moeders, aan wie volgens de rechter dan weer geen consulaire bijstand of documenten moeten worden verleend. De kortgedingrechter legt de Belgische staat ook een dwangsom op van 5.000 euro per dag vertraging en per kind. Minister Geens zegt dat de regering niet tegen de repatriëring van kinderen is, als ze zonder de ouders terug kunnen komen. “Dat kinderen beneden de tien kunnen gerepatrieerd worden is een beslissing die al zeer oud is en die we al bij herhaling zelf hebben uitgevoerd, zonder rechterlijke dwang”, zei minister Geens. “We zijn zeker niet tegen de repatriëring van kinderen als dat enigszins kan en als ze zonder moeder mogen terugkomen van de Koerdisch-Syrische autoriteiten en van de internationale humanitaire organisaties.” bron: Belga Het bericht Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring tien kinderen van Syriëstrijders verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. STANDPUNT. Niet op de kap van kinderen (14/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Ons land gaat zes IS-kinderen met een Belgische achtergrond, die nu nog gevangenzitten in Syrische gevangenkampen, terughalen. De uittredende federale regering, toen nog met N-VA, heeft daarover anderhalf geleden al een akkoord bereikt met de Koerdische autoriteiten in Irak. De repatriëring van deze kinderen, elk jonger dan tien jaar én wees, zit er nu aan te komen. Terecht en dan nu handelen denk je dan.
  [naar artikel]
 21. Brusselse kortgedingrechter buigt zich over repatriëring kinderen van IS-strijdsters (27/06/2018 - VRT NWS)
  Vandaag is voor de Brusselse rechtbank het kortgeding gevoerd van twee Belgische IS- vrouwen die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië.  Ze vragen dat hun kinderen zo snel mogelijk gerepatrieerd worden naar ons land. Ook Child Focus sloot zich aan bij dagvaarding.
  [naar artikel]
 22. België haalt dan toch alle jonge ISIS-kinderen terug (08/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Op de ministerraad, nu vrijdag, zal minister van Buitenlandse Zaken ­Didier Reynders (MR) uitleg verschaffen over de repatriëring van de Belgische kinderen van ISIS-strijders. Ons land heeft afgelopen week beslist alles in het werk te stellen om alle kinderen jongeren dan 10 jaar te repatriëren.
  [naar artikel]
 23. België moet nog geen dwangsommen betalen voor IS-kinderen (27/02/2020 - De Tijd)
  01:05 In de complexe juridische strijd tussen de Belgische staat en vier leden van de terreurbeweging Islamitische Staat over de repatriëring van hun tien kinderen uit Syrië komt de druk weer bij de ouders ...
  [naar artikel]
 24. Repatriëring geannuleerd van Servisch gezin met kinderen dat opgesloten zit in Steenokkerzeel (22/08/2018 - VRT NWS)
  De Servische vrouw die samen met vier kinderen zit opgesloten in het terugkeercentrum van Steenokkerzeel, zal voorlopig niet worden gerepatrieerd. Dat heeft VRT NWS uit goede bron vernomen. Normaal gezien zouden ze morgen teruggestuurd worden naar Servië, maar die repatriëring werd geannuleerd. Als reden staat er in het dossier: "Asiel, eerste verzoek om internationale bescherming."  
  [naar artikel]
 25. Repatriëring is promotiestunt voor kandidatuur Reynders, zegt Francken (16/06/2019 - Metro)
  De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij de Raad van Europa in de verf te zetten. Dat heeft oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vandaag verklaard in De Zevende Dag. Francken reageerde afgelopen week al bijzonder fors op de repatriëring van de kinderen. Intussen geeft hij wel aan dat kinderen die het slachtoffer waren van ouderontvoeringen “een heel andere situatie” vormen. Maar hij blijft wel voorzichtigheid prediken over het bredere plaatje. “Als je begint met repatriëren, dan loop je het juridische risico dat de moeder of vader vroeg of laat ook moet terugkeren”, aldus Francken, die daarbij verwijst naar de tientallen andere kinderen die nog in Syrië aanwezig zijn. Hij haalt ook uit naar de timing van de repatriëring. Die gebeurt “toevallig” – dixit Francken – drie weken na de verkiezingen en ruim een week voor de stemming over een nieuwe secretaris-generaal bij de Raad van Europa, waarvoor minister Reynders kandidaat is. “Reynders wil internationaal goede punten scoren” en tonen hoe hij begaan is met de mensenrechten, laakt de N-VA’er. Francken merkt op dat er ook mensen uit Syrië zijn weggehaald toen hij nog staatssecretaris was, maar die operaties werden nooit in de media gebracht voor ze ten einde waren. bron: Belga Het bericht Repatriëring is promotiestunt voor kandidatuur Reynders, zegt Francken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. VN-mensenrechtencomité beveelt repatriëring van Belgische IS-kinderen aan (07/11/2019 - VRT NWS)
  België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen die zich in conflictzones in Syrië bevinden, te repatriëren "uit respect voor het hoger belang van het kind". Dat stelt het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties donderdag in een rapport met zowel "positieve aspecten" en als "zaken die aanleiding geven tot bezorgdheid" inzake respect voor de mensenrechten.
  [naar artikel]
 27. “We moeten kinderen van Belgische IS-strijders terughalen” (23/03/2018 - Metro)
  De Belgische regering heeft een rol te spelen in de repatriëring van de kinderen van Belgische IS-strijders uit Syrië of Irak. Dat vindt federaal procureur Frédéric Van Leeuw, zei hij gisterenavond op de RTBF. “Die kinderen moeten we terughalen. We moeten denken aan hun familie.” Begin deze week was heel wat te doen om een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx, waarin hij een aantal Belgische vrouwen – vaak met jonge kinderen – ontmoet in een Syrisch vluchtelingenkamp. Zij waren hun echtgenoten gevolgd naar IS-gebied, maar willen nu terug naar eigen land. N-VA-Kamerlid Peter De Roover was echter duidelijk: de regering gaat hen of de kinderen niet actief repatriëren. Kinderen tot 10 jaar mogen in principe terugkeren, maar dat zal enkel gebeuren als de kans zich voordoet. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die het terreuronderzoek in ons land leidt, is het daar niet mee eens. “De repatriëring van de vrouwen is afhankelijk van eventuele internationale aanhoudingsmandaten. Maar de kinderen moet je terughalen”, is hij duidelijk. “We moeten hun lijden niet nog erger maken. We moeten denken aan hun familie”, zei hij gisterenavond in ‘Jeudi en prime’. Volgens Van Leeuw hebben Irak of Syrië niet de middelen om die kinderen terug te brengen, en is dat voor hen ook niet prioritair. Bovendien zouden de familieleden van de kinderen hier wel eens zelf naar IS-gebied kunnen trekken om hen te zoeken, ook dat brengt risico’s met zich mee. bron: Belga Het bericht “We moeten kinderen van Belgische IS-strijders terughalen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. “Dringende repatriëring nodig van Belgische kinderen in Syrië naar aanleiding van Turks offensief” (09/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen vanavond in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de...
  [naar artikel]
 29. Belgische IS-kinderen in Syrië - OCAD-baas bepleit internationale samenwerking (07/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op een hoorzitting in het Europees Parlement heeft directeur Paul Van Tigchelt van het OCAD donderdag meer internationale samenwerking bepleit rond de repatriëring van kinderen van Europese IS-strijders uit de kampen in het noordoosten van Syrië. Van Tigchelt wees ook op de vele obstakels voor een berechting van de ouders in de regio, een piste die de Belgische regering met andere Europese landen actief onderzoekt.
  [naar artikel]
 30. Kinderrechtencommissaris pleit voor snelle repatriëring Belgische kinderen uit Syrië (04/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Franstalig kinderrechtencommissaris Bernard De Vos heeft vandaag ontslagnemend premier Charles Michel en de federale informateurs opgeroepen om...
  [naar artikel]
 31. Regering wil repatriëring kinderen IS-strijders in komende weken opstarten (12/06/2019 - Knack)
  België heeft een principeakkoord met de Koerdische autoriteiten in Irak om de kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hoopt de operatie 'in de komende dagen of weken' te kunnen opstarten, al is nog overleg nodig met zijn Iraakse ambtgenoot.
  [naar artikel]
 32. Repatriëring IS-kinderen: Vlaams Belang eist uitleg van regering aan parlement (13/06/2019 - Knack)
  Vlaams Belang wil dat de regering in lopende zaken in het parlement uitlegt geeft over de beslissing om zes kinderen van Belgische IS-strijders terug te halen naar België. De extreemrechtse partij meent dat de regering haar eigen afspraken niet nakomt.
  [naar artikel]
 33. Overheid mag geen illegale gezinnen met kinderen meer opsluiten (04/04/2019 - De Tijd)
  17:47 De Raad van State schorst een regeringsbesluit dat juridische grond geeft aan de omstreden opsluiting van illegalen met hun kinderen tot hun repatriëring.
  [naar artikel]
 34. "IS-kinderen in Syrië en Irak zijn nog géén tikkende tijdbommen": Egmontinstituut dringt aan om hen terug te halen (12/07/2018 - VRT NWS)
  Het gerenommeerde Egmontinstituut dringt in een nieuw rapport aan op een proactieve terugkeerbeleid voor kinderen die momenteel in Syrië en Irak verblijven. "De meeste kinderen zijn nog geen tikkende tijdbommen, maar kunnen dat worden als ze niet snel teruggehaald worden."
  [naar artikel]
 35. Franstalige kinderrechtencommissaris pleit voor snelle repatriëring kinderen uit Syrië (04/06/2019 - Metro)
  Franstalig kinderrechtencommissaris Bernard De Vos heeft vandaag ontslagnemend premier Charles Michel en de federale informateurs opgeroepen om snel een beslissing te nemen over de repatriëring van alle Belgische IS-kinderen die in Syrië vastzitten, in het bijzonder de kinderen die onder “verschrikkelijke” omstandigheden in het kamp van Al-Hol in het noordoosten van het land verblijven. “De toestand duurt reeds heel lang. We hebben een tamelijk lange verkiezingscampagne gehad met de lokale en dan de federale en gewestverkiezingen, waardoor er blijkbaar moeilijk beslissingen genomen konden worden. (…) We moeten vandaag vaststellen dat de toestand in de kampen van het noordoosten van Syrië maakt dat er niet meer gewacht kan worden. We kunnen niet op een nieuwe regering wachten om moedige beslissingen te nemen en te maken dat die kinderen naar België kunnen terugkeren”, verklaarde De Vos op RTBF. In een open brief had de kinderrechtenrechtencommissaris verwezen aan cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van april waaruit bleek dat 250 doden geteld waren in de kampen. 80 procent waren zeer jonge kinderen. De doodsoorzaak was ondervoeding, infecties van wonden, brandwonden en diarree. Volgens De Vos bevonden zich twee Belgische kinderen onder de slachtoffers. Het OCAD gaat er volgens De Vos van uit dat er zich in totaal zo’n 150 à 160 Belgische kinderen in oorlogsgebied bevonden. “Vandaag zijn er een dertigtal kinderen in de kampen Al-Hol en Al-Roj, waar de leefomstandigheden extreem moeilijk zijn. In Al-Hol, een kamp dat gebouwd werd voor de opvang van 7.000 tot 10.000 mensen, verblijven momenteel 78.000 mensen. Men kan zich dus voorstellen dat de omstandigheden (sanitair, veiligheid, …) verschrikkelijk zijn, vooral voor de kinderen”, verklaarde hij op RTBF. Deze week moet het VUB-team onder leiding van kinderpsycholoog Gerrit Loots vertrekken naar de Koerdische vluchtelingenkampen in Syrië. Het multidisciplinair team zal er Belgische IS-kinderen verzorgen en hoopt er ook enkele te repatriëren, zo werd gisteren bekend. Bron: Belga   Het bericht Franstalige kinderrechtencommissaris pleit voor snelle repatriëring kinderen uit Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Rechter beveelt opnieuw repatriëring van Syrië-strijders (04/12/2019 - Metro)
  De Brusselse kortgedingrechter heeft de repatriëring bevolen van een Belgische jihadiste en haar kind uit het Syrische Al Hol, op straffe van dwangsommen. Dat is al de tweede gelijkaardige uitspraak in een maand tijd. Verwacht wordt dat België opnieuw in beroep gaat, zo schrijft De Morgen. De Franstalige rechtbank in Brussel heeft beslist dat ons land 75 dagen krijgt om een Belgische vrouw en haar kind terug te brengen uit Al Hol, het gevangenenkamp met IS-vrouwen en hun kinderen in Syrië. In die tijd moet België aantonen dat het initiatieven daartoe neemt, zoals het afleveren van reisdocumenten. Na die 75 dagen volgen er dwangsommen van 2.000 euro per dag om België tot actie te dwingen. L. is 28 jaar en verblijft in Al Hol sinds maart, sinds de val dus van Baghouz. Twee van haar kinderen, een tweeling, waren dan al overleden. De missie van VUB-psychologen en artsen onder leiding van Gerrit Loots heeft haar 3-jarige kind in Al Hol onderzocht. “Het kind is ondervoed, en er is een risico op uitdroging door diarree”, zegt advocate Olivia Venet. L. is volgens haar advocate in het verleden bij verstek veroordeeld voor haar vertrek naar een terroristische organisatie. De rechter die deze beslissing nam, is dezelfde die een maand geleden besliste tot de repatriëring van Hafsa Sliti en haar twee kinderen, aldus de krant. Ook toen kreeg de Belgische regering 75 dagen vanaf de betekening van het vonnis, maar minister Geens maakte vrij vlug bekend dat de regering in beroep zou gaan. Dat is nog niet gebeurd, maar de uitspraak is dan ook nog maar net gedaan. Er loopt nog een ander kortgeding van advocaten Lahlali en Ozdemir om een gewonde jihadist, drie IS-weduwen en hun tien kinderen vanuit Syrië over te brengen. Dat zal echter bij een andere rechter zijn, bij de Nederlandstalige rechtbank in Brussel. bron: Belga Het bericht Rechter beveelt opnieuw repatriëring van Syrië-strijders verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Repatriëring van 6 kinderen uit Syrië kostte 45.000 euro (06/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De operatie om zes kinderen uit Syrië terug te halen, heeft in totaal 45.000 euro gekost. Dat laat minister van Defensie Didier Reynders (MR) weten.
  [naar artikel]
 38. Beslissing wekenlang stilgehouden: gesloten centrum voor gezinnen met kinderen (15/05/2018 - De Morgen)
  Gezinnen met kinderen die weigeren het land te verlaten, kunnen vanaf juli worden opgesloten in aparte woningen tot hun repatriëring.
  [naar artikel]
 39. Repatriëring zes kinderen uit Syrië kostte bijna 45.000 euro (06/11/2019 - Metro)
  De repatriëring van zes kinderen van Syriëstrijders eerder dit jaar heeft Defensie 44.920 euro gekost. Dat heeft minister van Defensie Didier Reynders (MR) woensdag gezegd in de commissie Landsverdediging, na een vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken. De zes kinderen werden in juni terug naar ons land gebracht. Ze verbleven in het kamp Al-Hol in Noord-Syrië en werden door de Koerdische autoriteiten aan de diplomatieke vertegenwoordigers van België overgedragen. Het ging om vijf minderjarigen, onder wie vier wezen, en één meerderjarige vrouw die door haar vader als tiener was ontvoerd om uitgehuwelijkt te worden aan een IS-strijder. Volgens minister Reynders bedroegen de kosten voor de begeleiding van het militair personeel 4.200 euro. De kosten voor het militair vliegtuig bedroegen 40.720 euro. “Bij de repatriëring werden twee militaire piloten, twee stewards en een militair ingezet. Op geen enkel moment hebben die militairen een abnormaal of uitzonderlijk veiligheidsrisico gelopen”, zei de minister in de Kamercommissie. Volgens de minister zijn er geen nieuwe repatriëringen gepland. De VS vragen dat de Europese landen hun Syriëstrijders, net als hun vrouwen en kinderen, terughalen uit Syrië en in eigen land berechten. De Amerikaanse ambassadeur in België, Ronald Gidwitz, zei dat vorige week nog eens in een aantal interviews. De VS zou daar zelfs bij willen helpen. Minister Reynders zegt dat de regering wel bereid is alle Belgische kinderen naar België terug te halen. “Ik heb dat ook gezegd aan de VS.” Wel wil hij de concrete voorstellen van de Amerikanen kennen. De kwestie zal volgende week besproken worden in Washington op een vergadering met de landen van de coalitie tegen IS. bron: Belga Het bericht Repatriëring zes kinderen uit Syrië kostte bijna 45.000 euro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Finland haalt twee kinderen terug uit Syrisch vluchtelingenkamp al-Hol (22/12/2019 - Knack)
  Twee jonge Finse kinderen die verbleven in het Syrische vluchtelingenkamp al-Hol zijn teruggekeerd naar hun thuisland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Helsinki bevestigd. Buurland Zweden meldde dan weer dat een poging tot repatriëring van een aantal Zweedse kinderen is mislukt.
  [naar artikel]
 41. België werkt volop aan repatriëring kinderen van IS-strijders (29/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De regering werkt actief aan de repatriëring van kinderen die zich in Syrische kampen bevinden. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na...
  [naar artikel]
 42. Repatriëring IS-kinderen uit Syrië al bezig: vijf minderjarigen en een achttienjarige (13/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De operatie om zes kinderen van overleden IS-strijders uit Syrië terug naar België te halen, is al volop aan de gang. Dat meldt VRT NWS. Het gaat...
  [naar artikel]
 43. Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring 10 kinderen van Syriëstrijders (12/12/2019 - De Morgen)
  De regering zal wellicht beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land te repatriëren. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laten verstaan in De Ochtend op Radio 1. ‘We hebben de gewoonte om tegen dat soort beslissingen in beroep te gaan.’
  [naar artikel]
 44. OCAD-baas: “Nood aan internationale samenwerking voor repatriëring Belgische kinderen in Syrische vluchtelingenkampen” (07/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op een hoorzitting in het Europees Parlement heeft directeur Paul Van Tigchelt van het OCAD vandaag meer internationale samenwerking bepleit rond...
  [naar artikel]
 45. VN roept op tot repatriëring van kinderen van IS-strijders in Syrië (16/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Naties roepen landen van herkomst op om de kinderen van IS-strijders die zich nog in Syrië bevinden, met hun moeders te repatriëren....
  [naar artikel]
 46. Repatriëring van 6 kinderen uit Syrië kostte 45.000 euro (06/11/2019 - De Morgen)
  De operatie om zes kinderen uit Syrië terug te halen, heeft in totaal 45.000 euro gekost. Dat laat minister van Defensie Didier Reynders (MR) weten.
  [naar artikel]
 47. Repatriëring IS-kinderen: 'België wordt nu verplicht om kinderrechten om te zetten in de praktijk' (26/12/2018 - Knack)
  Volgens de Brusselse rechter in kort geding moet ons land 'alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen nemen' om de kinderen te repatriëren. Child Focus en de Vlaamse kinderrechtencommissaris reageren tevreden op het vonnis.
  [naar artikel]
 48. Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring tien kinderen van Syriëstrijders (12/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  De regering zal wellicht beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land te repatriëren. Dat liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag verstaan in De Ochtend op Radio 1. “We hebben de gewoonte om tegen dat soort beslissingen in beroep te gaan”, zei Geens.
  [naar artikel]
 49. Europese Commissie dringt aan op Belgische plannen voor opslag kernafval (27/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie dringt er bij België op aan het kernafval te beheren in overeenstemming met de Europese regels. De Commissie heeft daarover een met redenen omkleed advies bezorgd aan de Belgische autoriteiten, de tweede etappe in een formele inbreukprocedure. Neemt België de komende twee maanden geen maatregelen, dan kan de Commissie de zaak doorverwijzen naar het Europees Hof van Justitie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.