Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 June 2020
18:19 uur

Wilmès: ‘Echt geen nood aan confederaal verhaal’

De Standaard

08/11/2019 - 08:06

De tijdelijke premier van ons land, Sophie Wilmès (MR), ziet geen heil in het confederaal verhaal van de N-VA. ‘Daar liggen de noden niet, die liggen op socio-economisch vlak’


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 'Een confederaal België: waar wachten we op?' (28/12/2016 - Knack)
  'Geen taalpolitiek denken, geen halt aan de transfers, maar een goed bestuur en efficiënt beleid zijn de nobele gedachten achter een confederaal België.' Hoog tijd volgens Vera Kicken om deze staatsstructuur ondubbelzinnig na te streven.
  [naar artikel]
 2. Wilmès eerste minister – “Land heeft nood aan volwaardige federale regering” (26/10/2019 - Metro)
  Open Vld-vicepremier Alexander De Croo heeft Sophie Wilmès gefeliciteerd met het premierschap van de regering van lopende zaken. “Komt er nu op aan continuïteit verder te waarborgen, hopelijk zo kort mogelijk”, zo tweette De Croo, die er nogmaals op hamerde dat het land “nood heeft aan een volwaardige regering”. bron: Belga Het bericht Wilmès eerste minister – “Land heeft nood aan volwaardige federale regering” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. MR wil regeren met partijen met “positief project” (08/11/2019 - Metro)
  MR is bereid om in een regering te stappen met al wie werkt aan een “positief project”. Dat heeft premier Sophie Wilmès vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Dat positief verhaal legt de focus vooral op het socio-economische en niet op confederalisme, zoals de N-VA dat wil. MR is bereid om te werken aan een positief project voor de mensen en dat is het belangrijkste, zei Wilmès vrijdagochtend. “We hebben altijd gezegd dat we niet willen werken met extreemrechts of -links (…) Maar we zijn wel klaar om te werken met iedereen die een positief project heeft.” Over dat positief project zegt Wilmès dat haar partij, liberale Franstaligen van de MR, in haar programma veel aandacht heeft voor het socio-economische, koopkracht, justitie en klimaat. Confederalisme past daar niet in. “Wij zijn geen voorstander van een confederaal verhaal.” Ze voegt daar aan toe dat als je over staatshervorming spreekt er over niets anders gepraat wordt. En dat is volgens haar niet wat ons land nu nodig heeft. “De N-VA kan beslissen om de echte dringendheid van ons land aan te pakken en dat is de socio-ecomische materie. Je moet altijd blijven openstaan voor discussie, maar niet voor het confederalisme.” bron: Belga Het bericht MR wil regeren met partijen met “positief project” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Jambon: "Geen centraal loonoverleg meer in ons confederaal model” (26/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "In ons confederaal model moet de Groep van Tien (samengesteld uit werknemers- en werkgeversverenigingen, nvdr.) niet meer vergaderen, en is er ook...
  [naar artikel]
 5. N-VA: 'Geen centraal loonoverleg meer in ons confederaal model' (26/01/2019 - Knack)
  'In ons confederaal model moet de Groep van Tien niet meer vergaderen, en is er ook niets meer dat kan blokkeren.' Dat zei voormalig vicepremier Jan Jambon op de eerste van vier studiedagen die N-VA organiseert in aanloop naar de verkiezingen.
  [naar artikel]
 6. Cruciale vraag: is het Wilmès I of Wilmès II? (16/03/2020 - Express)
  Hoewel de doorstart van de regering-Wilmès zondagavond al vrolijk aangekondigd werd door Patrick Dewael (Open Vld), zijn er grondwettelijk heel... The post Cruciale vraag: is het Wilmès I of Wilmès II? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Sophie Wilmès zal geen eed afleggen, maar wordt ‘benoemd’ tot premier (27/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip zal zondagmiddag Sophie Wilmès (MR) benoemen tot nieuwe premier, in een private audiëntie. Omdat de regering in lopende zaken verkeert, legt Wilmès geen eed af.
  [naar artikel]
 8. Sophie Wilmès zal geen eed afleggen, maar wordt ‘benoemd’ tot premier (27/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip zal zondagmiddag Sophie Wilmès (MR) benoemen tot nieuwe premier, in een private audiëntie. Omdat de regering in lopende zaken verkeert, legt Wilmès geen eed af.
  [naar artikel]
 9. MR van premier Wilmès wil regeren met partijen die werken aan “positief project” (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  MR is bereid om in een regering te stappen met al wie werkt aan een “positief project”. Dat heeft premier Sophie Wilmès vrijdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Dat positief verhaal legt de focus vooral op het socio-economische en niet op confederalisme, zoals de N-VA dat wil.
  [naar artikel]
 10. MR van premier Wilmès wil regeren met partijen die werken aan “positief project” (08/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  MR is bereid om in een regering te stappen met al wie werkt aan een “positief project”. Dat heeft premier Sophie Wilmès vrijdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Dat positief verhaal legt de focus vooral op het socio-economische en niet op confederalisme, zoals de N-VA dat wil.
  [naar artikel]
 11. Premier Wilmès wil ‘positief project voor België’ en wijst confederalisme van N-VA af (08/11/2019 - De Morgen)
  MR is bereid om in een regering te stappen met al wie werkt aan een ‘positief project’. Dat heeft premier Sophie Wilmès gezegd in De Ochtend op Radio 1. Dat positief verhaal legt de focus vooral op het socio-economische en niet op confederalisme, zoals de N-VA dat wil.
  [naar artikel]
 12. Premier Wilmès: ‘MR is bereid om te regeren met iedereen die een positief project heeft’ (08/11/2019 - De Morgen)
  MR is bereid om in een regering te stappen met al wie werkt aan een ‘positief project’. Dat heeft premier Sophie Wilmès gezegd in De Ochtend op Radio 1. Dat positief verhaal legt de focus vooral op het socio-economische en niet op confederalisme, zoals de N-VA dat wil.
  [naar artikel]
 13. Wilmès en Peeters spreken elkaar tegen over begrotingstekort (08/02/2019 - De Tijd)
  14:32 Federaal minister van Begroting Sophie Wilmès noemt de berekening van het begrotingstekort van 7,7 miljard euro door De Tijd 'nog geen realiteit'.
  [naar artikel]
 14. Prognose toont nood aan snelle regeringsvorming, vindt minister Wilmès (07/05/2019 - Metro)
  De begrotingsprognoses van de Europese Commissie onderstrepen dat er na de verkiezingen zo snel mogelijk een stabiele en verantwoordelijke regering aan de slag moet gaan. Zo reageert ontslagnemend minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) op de voorjaarsprognose, die een toename van het tekort laat zien. De minister wijst erop dat de regering door de lopende zaken geen correcties heeft kunnen doorvoeren. Volgens de Europese Commissie heeft ons land 2018 afgesloten met een nominaal tekort van 0,7 procent van het bbp en een structureel tekort van 1,4 procent. Dit jaar verwacht Europa dat het nominaal tekort oploopt tot 1,3 procent en het structureel tekort tot 1,4 procent. Voor volgend jaar nemen het nominale en structurele tekort toe tot respectievelijk 1,5 en 1,8 procent. “De begrotingssanering moet worden voortgezet”, stelt minister Wilmès. Het stond in de sterren geschreven dat ons land dit jaar zijn begrotingstekort fors zou zien toenemen. Het Planbureau raamde het tekort voor 2019 op bijna 8 miljard euro. Een van de verklaringen is het wegvallen van het eenmalig effect, dat het optrekken van de boetes voor bedrijven of zelfstandigen die te weinig voorafbetalingen doen, teweeg had gebracht. Maar ook de groeiverwachtingen liggen lager dan geraamd. Bovendien heeft de regering door de lopende zaken geen corrigerende budgettaire maatregelen kunnen nemen, zoals ze in de voorgaande jaren heeft gedaan, preciseert minister Wilmès. “Dat betreur ik. Dit toont op zijn minst de noodzaak aan om zo snel mogelijk na de verkiezingen een stabiele en verantwoordelijke regering te vormen”. bron: Belga Het bericht Prognose toont nood aan snelle regeringsvorming, vindt minister Wilmès verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Wilmès vraagt vertrouwen aan de Kamer: “Gezondheid van de bevolking beschermen” (17/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De regering Wilmès-II heeft vanochtend de eed afgelegd bij koning Filip. Premier Sophie Wilmès legde vanmiddag een regeerverklaring af en vroeg het vertrouwen aan de Kamer.
  [naar artikel]
 16. Wilmès ziet budget 2017 op koers zonder nood aan begrotingscontrole (20/06/2017 - De Standaard)
  De regering-Michel zit op koers om haar begroting voor dit jaar structureel binnen de afspraken met de Europese Commissie te houden, zonder begrotingscontrole. Dat meldt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) op basis van gegevens van het Monitoringcomité. Voor volgend jaar is sprake van een nominaal tekort van 0,93 procent van het bbp, terwijl de Nationale Bank liefst het dubbele naar voren schoof.
  [naar artikel]
 17. Minister Wilmès: 'Begrotingsevenwicht in '18 of '19 niet echt noodzakelijk' (video) (16/11/2016 - Knack)
  Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) wijst op de impact van de aanslagen van 22 maart en de migratiecrisis op de Belgische begroting, maar ook op de evolutie van de fiscale inkomsten, als verklaring voor de mogelijkheid dat de Belgische begroting niet aan de Europese regels voldoet.
  [naar artikel]
 18. Wilmès krijgt Europese felicitaties (28/10/2019 - Metro)
  De afscheidnemende Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk hebben de nieuwe Belgische premier Sophie Wilmès gefeliciteerd. Beiden benadrukten de stabiliteit van het land. “Ik heb er vertrouwen in dat je de stabiliteit van je land zal kunnen verzekeren, en de onbreekbare pro-Europese houding van België zult kunnen behouden”, schrijft de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk op Twitter. Hij wordt vanaf 1 december opgevolgd door Charles Michel, Wilmès voorganger in Wetstraat 16. Ook Commissievoorzitter Juncker benadrukt de nood aan stabiliteit in het land. “Ik ken de uitdagingen die u samen met uw regering zult moeten aangaan in deze periode. Ik wens u toe dat u erin slaagt de stabiliteit waar het land en zijn bewoners nood aan hebben, te bewaren, terwijl u de Belgische engagementen op Europees niveau verder opvolgt”, schreef de Luxemburger in een brief aan de nieuwe Belgische eerste minister. Hij voegt eraan toe “te vertrouwen op de bijdrage van België om Europa verder vooruit te stuwen, zoals dat altijd het geval geweest is in het verleden.” bron: Belga Het bericht Wilmès krijgt Europese felicitaties verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. SP.A en Groen willen Antwerpse luchthaven dicht: “Totaal irrationeel verhaal” (07/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  SP.A en Groen willen Antwerp Airport “zo snel mogelijk dicht”. Antwerpen heeft geen nood aan een toeristenluchthaven, klinkt het. “Dit is een totaal irrationeel verhaal.”
  [naar artikel]
 20. Wilmès II krijgt wel vertrouwen, maar geen “blanco cheque” (20/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwe minderheidsregering Wilmès II heeft donderdag in de Kamer het vertrouwen gekregen van negen partijen, maar niet van N-VA die van een “anti-N-VA-coalitie” spreekt.
  [naar artikel]
 21. Wilmès II krijgt wel vertrouwen, maar geen “blanco cheque” (19/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwe minderheidsregering Wilmès II heeft donderdag in de Kamer het vertrouwen gekregen van negen partijen, maar niet van N-VA die van een “anti-N-VA-coalitie” spreekt.
  [naar artikel]
 22. Sophie Wilmès wordt straks ‘benoemd’ tot premier (27/10/2019 - Metro)
  Koning Filip zal vanmiddag Sophie Wilmès (MR) benoemen tot nieuwe premier, in een private audiëntie. Omdat de regering in lopende zaken verkeert, legt Wilmès geen eed af. Om 16 uur gaat huidig Begrotingsminister Sophie Wilmès op audiëntie bij de koning. Hij zal haar tijdens dat gesprek benoemen tot premier en belasten met het beheer van de lopende zaken. Omdat Wilmès al eerder de eed aflegde, als minister, is een nieuwe eed in dit geval niet nodig. Wie straks wel een eed zal afleggen is David Clarinval van MR. Hij komt de regering binnen als nieuwe minister van Begroting en van Ambtenarenzaken, belast met de Nationale Loterij en Wetenschapsbeleid. Clarinval zweert om 16.30 uur getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgische volk. bron: Belga Het bericht Sophie Wilmès wordt straks ‘benoemd’ tot premier verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Sophie Wilmès: ‘Geen tijd meer in formatie voor exclusieven’ (11/09/2019 - De Standaard)
  Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) is niet opgezet met het ‘zwartepieten’ van PS en SP.A en dringt aan op haast. Maar intussen dreigt de Vlaamse formatie vertraging op te lopen.
  [naar artikel]
 24. [VIDEO] - “Begrotingsevenwicht in ‘18 of ‘19 niet echt noodzakelijk” (16/11/2016 - De Redactie)
  Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) heeft in "Terzake" gezegd dat een begrotingsevenwicht geen prioriteit is.
  [naar artikel]
 25. Wilmès negeert Vlaams protest over Green Deal (27/02/2020 - De Tijd)
  21:20 Er hangt een Belgo-Belgische politieke rel in de lucht, omdat premier Sophie Wilmès de ogen gesloten heeft voor het Vlaamse protest tegen de toewijzing van het Europese geld van de Green Deal. 'Wilmès...
  [naar artikel]
 26. Peter De Roover (N-VA) over regering-Wilmès II: 'Corona is een virus, geen glijmiddel' (17/03/2020 - Knack)
  Premier Sophie Wilmès (MR) zal het vertrouwen van de Kamer vragen. N-VA zal haar dat vertrouwen niet geven. 'Een regering die maar deels in volheid van bevoegdheden is? Dat is zoals halfzwanger zijn.'
  [naar artikel]
 27. Waarom artificiële intelligentie dringend nood heeft aan een ethisch kader (17/11/2018 - VRT NWS)
  De ontwikkelingen rond artificiële intelligentie (AI) volgen mekaar op in een recordtempo. Bijna elke dag lezen we een verhaal van AI dat met mensen praat, een nieuwsbulletin presenteert of in staat is om tumoren sneller te detecteren dan een arts. Tegelijk is er ook het verhaal van Amazon dat een AI-algoritme had ontwikkeld dat vrouwen discrimineert. AI, hoe schitterend de technologie ook mag zijn, heeft ook beperkingen. Daarom is er dringend nood aan een duidelijk wettelijk en ethisch kader, want de trein raast verder en zal niet snel stoppen.
  [naar artikel]
 28. Geen staatshervorming: cadeau voor N-VA (13/04/2019 - De Morgen)
  België wordt geen confederaal land na 25 mei, of toch niet op grondwettelijk correcte manier. En toch zou de beslissing van de huidige regeringspartijen om de grondwet gesloten te houden juist in het voordeel van N-VA kunnen uitdraaien.
  [naar artikel]
 29. Sophie Wilmès: '4,2 miljard is geen dogma' (25/09/2016 - Knack)
  Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) laat weten dat de inspanning voor de begroting minder zou kunnen zijn dan 4,2 miljard euro.
  [naar artikel]
 30. België moet stoppen met aanmodderen, we hebben nood aan Belgian Technology 1.5 (10/07/2018 - VRT NWS)
  België moeten stoppen met aanmodderen. Het totale overheidsbezit aan gebouwen en infrastructuur kromp de voorbije twee decennia met 1/3 in verhouding tot het bbp. De kwaliteit van die kapitaalvoorraad hinkt achter op die van de buurlanden. De vooruitgang inzake digitalisering slabakt. We hebben nood aan een nieuw wervend verhaal. België heeft nood aan Belgian Technology 1.5.
  [naar artikel]
 31. Wilmès eerste minister – Wilmès wil stabiliteit en continuïteit bij beheer van lopende zaken (26/10/2019 - Metro)
  Sophie Wilmès, die zal worden voorgedragen als nieuwe eerste minister in lopende zaken, heeft zaterdagavond verklaard dat ze zich bewust is van de verantwoordelijkheid die bij die benoeming komt kijken. “Ik zal er alles aan doen om de stabiliteit en continuïteit te verzekeren bij het beheer van de lopende zaken”, zei Wilmès in een eerste reactie. Ze bedankte ook haar collega’s voor hun vertrouwen. Wilmès wordt voorgedragen als nieuwe premier, nu premier Charles Michel heeft aangekondigd dat hij ten laatste begin november wil stoppen als premier. Vanaf 1 december wordt hij voorzitter van de Europese Raad. bron: Belga Het bericht Wilmès eerste minister – Wilmès wil stabiliteit en continuïteit bij beheer van lopende zaken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. LIVE. Wilmès vraagt vertrouwen aan de Kamer (17/03/2020 - De Standaard)
  De regering Wilmès-II heeft vanochtend de eed afgelegd bij koning Filip. Premier Sophie Wilmès legt vanmiddag een regeerverklaring af en vraagt het vertrouwen aan de Kamer. Volg het hier live.
  [naar artikel]
 33. Iedereen wil wat van Sophie Wilmès (25/03/2020 - De Standaard)
  Met de volmachten in aantocht stijgt de druk op de minderheidsregering-Wilmès.
  [naar artikel]
 34. Premier Wilmès zet druk op de ketel: “Als N-VA en PS niet met elkaar willen praten, moeten ze dat zeggen” (28/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Sophie Wilmès (MR), de nieuwe premier van de federale regering, hoopt dat het rapport van de preformateurs maandag de aanzet kan vormen voor echte onderhandelingen over de inhoud van een politiek project. “Er ontbreekt een gevoel van urgentie”, verklaarde Wilmès maandagochtend op de Franstalige openbare omroep RTBF.
  [naar artikel]
 35. N-VA wil af van nationale loonakkoorden (26/01/2019 - De Tijd)
  12:11 In ons confederaal model is geen plaats meer voor centrale loonakkoorden, zegt voormalig N-VA-vicepremier Jan Jambon.
  [naar artikel]
 36. Premier Wilmès geen voorstander van voorlopige regering: “Optie A moet voorrang krijgen” (22/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR) staat sceptisch tegenover de vorming van een voorlopige regering. PS-voorzitter Paul Magnette liet daarover zondag een ballonnetje op.
  [naar artikel]
 37. Premier Wilmès geen voorstander van voorlopige regering: “Optie A moet voorrang krijgen” (22/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR) staat sceptisch tegenover de vorming van een voorlopige regering. PS-voorzitter Paul Magnette liet daarover zondag een ballonnetje op.
  [naar artikel]
 38. LIVE. De Kamer houdt vertrouwensstemming Wilmès II (19/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het federaal parlement stemt voor het vertrouwen in de regeringsverklaring van Wilmès II.
  [naar artikel]
 39. Wilmès: ‘Maandag in alle rust begroting indienen bij Europa’ (15/10/2016 - De Standaard)
  Het is gelukt, de regering heeft de formele deadline van Europa gehaald: 15 oktober. Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) heeft dus geen gebruik moeten maken van het uitstel dat we donderdag gekregen hadden van de bevoegde eurocommissaris Pierre Moscovici.
  [naar artikel]
 40. Regeren via de ‘superkern’: uren vergaderen met “inefficiënte praatbarak” in tijden van hoogste nood (30/03/2020 - Express)
  Het onuitgegeven experiment van een minderheidskabinet, de regering Wilmès II, leidt tot nieuwe, ongekende scenario’s van hoe het land te... The post Regeren via de ‘superkern’: uren vergaderen met “inefficiënte praatbarak” in tijden van hoogste nood appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Verzet tegen vertrouwensstemming voor regering-Wilmès (16/03/2020 - De Tijd)
  13:24 Net nu de koning Sophie Wilmès de opdracht heeft gegeven een regering te vormen, blijkt Patrick Dewael zijn boekje te buiten te zijn gegaan. De partijvoorzitters hebben zondag geen mandaat gegeven voo...
  [naar artikel]
 42. Minister Wilmès ziet budget 2017 op koers zonder nood aan begrotingscontrole (20/06/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/eGPdm23wEtyQyW8iM5EBIrs5-E0/diocontent/66867482/_crop/0/257/5568/3144/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&interlace=none&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 43. Wilmès: ‘Het is niet de bedoeling dat dit lang duurt’ (27/10/2019 - De Standaard)
  Sophie Wilmès (MR), zopas benoemd als de nieuwe premier, wil zo snel mogelijk een volwaardige regering.
  [naar artikel]
 44. Officieel: koning benoemt Sophie Wilmès tot premier (27/10/2019 - De Standaard)
  Koning Filip heeft zondagmiddag Sophie Wilmès benoemd tot premier van de federale regering in lopende zaken. De 44-jarige Wilmès is nu dus ook officieel de eerste vrouwelijke eerste minister van België.
  [naar artikel]
 45. Officieel: koning benoemt Sophie Wilmès tot premier (27/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip heeft zondagmiddag Sophie Wilmès benoemd tot premier van de federale regering in lopende zaken. De 44-jarige Wilmès is nu dus ook officieel de eerste vrouwelijke eerste minister van België.
  [naar artikel]
 46. N-VA en PS worstelen met plek naast Wilmès: is het nu oppositie of meerderheid? (28/03/2020 - Express)
  De Nationale Veiligheidsraad trekt automatisch de federale premier Sophie Wilmès (MR) dichter bij de Vlaamse en Waalse minister-presidenten, Jan Jambon... The post N-VA en PS worstelen met plek naast Wilmès: is het nu oppositie of meerderheid? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Wilmès krijgt haar volmachten (21/03/2020 - De Standaard)
  Een brede meerderheid van tien partijen stemt in met bijzondere machten voor de regering-Wilmès om de coronacrisis aan te pakken.
  [naar artikel]
 48. Regering-Wilmès krijgt vertrouwen (19/03/2020 - Express)
  De plenaire Kamer heeft donderdagmiddag het vertrouwen gegeven aan de regering-Wilmès. 84 parlementsleden stemden voor, 44 stemden tegen. Het minderheidskabinet... The post Regering-Wilmès krijgt vertrouwen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 49. Wilmès: 'Teksten van Magnette zijn nog te links' (09/12/2019 - Knack)
  Op de vraag of de MR in de huidige stand van zaken tot de nieuwe federale regering zou toetreden, is het antwoord volgens Wilmès 'neen'.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.