Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 June 2020
20:46 uur

Facebook lanceert plan tegen nepinformatie tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Tijd

08/11/2019 - 08:33

08:30 De grootste sociaalnetwerksite gaat beter aangeven wie achter accounts schuilgaat en fake nieuws een label geven. Ook op Instagram, zijn andere immens populaire platform.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Facebook stelt plan voor om politieke desinformatie aan te pakken (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Facebook heeft donderdag zijn plan voorgesteld om “de democratische processen te beschermen” tegen desinformatie en buitenlandse inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De sociaalnetwerksite wil het fiasco van de presidentsverkiezingen van 2016 vermijden.
  [naar artikel]
 2. Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 – Facebook stelt plan voor om politieke desinformatie aan te pakken (08/11/2019 - Metro)
  Facebook heeft donderdag zijn plan voorgesteld om “de democratische processen te beschermen” tegen desinformatie en buitenlandse inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De sociaalnetwerksite wil het fiasco van de presidentsverkiezingen van 2016 vermijden. Die verkiezingen werden negatief gekenmerkt door het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de Britse onderneming gegevens van miljoenen Facebookgebruikers verzamelde om hen politiek te manipuleren. Daarom zal Facebook onder meer de accounts van kandidaten en politici beter beschermen en de transparantie vergroten door duidelijk aan te geven wie achter politieke pagina’s of accounts van staatsmedia zit. Artikels of video’s die door onafhankelijke journalisten als “vals nieuws” worden geclassificeerd, zullen ook beter worden gemeld. De Amerikaanse non-profitorganisatie Avaaz publiceerde woensdag nog een rapport waaruit blijkt dat de politieke desinformatie op Facebook de laatste drie maanden is toegenomen. Sinds de zaak rond Cambridge Analytica in 2018 aan het licht kwam, heeft Facebook extra maatregelen getroffen om onder meer valse accounts en desinformatie aan te pakken. Toch slaagt de sociaalnetwerksite er volgens het rapport van Avaaz niet in om de virale verspreiding van valse berichtgeving op het platform te verminderen. Bron: Belga   Het bericht Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 – Facebook stelt plan voor om politieke desinformatie aan te pakken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Amerikaanse techbedrijven overleggen met FBI om beïnvloeding tijdens verkiezingen tegen te gaan (05/09/2019 - De Morgen)
  Amerikaanse veiligheidsdiensten en verschillende grote techbedrijven hebben woensdagavond (lokale tijd) overlegd over het tegengaan van buitenlandse beïnvloeding tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat zegt Facebook in een verklaring.
  [naar artikel]
 4. Facebook geeft duizenden politieke advertenties vrij voor onderzoek Russische inmenging presidentsverkiezingen (21/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens een Facebook Live-event maakte Facebook-CEO Mark Zuckerberg vanavond bekend dat het sociaal netwerk zal samenwerking met de Amerikaanse
  [naar artikel]
 5. Op deze manier proberen politieke partijen uw Facebook-tijdslijn binnen te dringen  (16/02/2018 - VRT NWS)
  Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen verdiende Facebook 81 miljoen dollar aan de advertenties van Hillary Clinton en Donald Trump. En ook de Vlaamse partijen adverteren op Facebook, terwijl de campagne nog moet beginnen.
  [naar artikel]
 6. Op deze manier proberen politieke partijen uw Facebook-tijdslijn binnen te dringen  (08/06/2018 - VRT NWS)
  Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen verdiende Facebook 81 miljoen dollar aan de advertenties van Hillary Clinton en Donald Trump. En ook de Vlaamse partijen adverteren op Facebook, terwijl de echte campagne nog moet beginnen.
  [naar artikel]
 7. 'Trump-campagne misbruikte 50 miljoen Facebook-profielen' (17/03/2018 - De Tijd)
  15:58 Een 'propagandamachine' maakte van miljoenen Facebook-profielen een politiek wapen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, verklapt een klokkenluider.
  [naar artikel]
 8. Facebook lanceert eigen cryptomunt ‘Libra’ tegen 2020 (18/06/2019 - De Morgen)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook lanceert zoals verwacht een eigen cryptomunt tegen 2020: de libra. Dat heeft het bedrijf zonet aangekondigd.
  [naar artikel]
 9. Trump werkt aan plan tegen cyberaanvallen (06/01/2017 - De Redactie)
  De Amerikaanse verkozen president wil binnen de 90 dagen na zijn eedaflegging een plan hebben om cyberaanvallen tegen te gaan. Hij blijft wel ontkennen dat hacking de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft beïnvloed.
  [naar artikel]
 10. Hoofd beveiliging Facebook stapt op na onenigheid over aanpak van nepinformatie (20/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Alex Stamos, hoofd Beveiliging bij Facebook, verlaat het bedrijf in augustus. Dat meldt de New York Times. Stamos en het bestuur van het sociale...
  [naar artikel]
 11. Techreuzen overleggen met Amerikaanse overheid over veiligheid presidentsverkiezingen 2020 (05/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Google, Microsoft en Twitter hebben overleg gepleegd met de Amerikaanse veiligheidsdiensten over de presidentsverkiezingen van november 2020. De bedoeling is de onderlinge samenwerking te versterken, zodat die verkiezingen veilig kunnen verlopen.
  [naar artikel]
 12. Amerikaanse techbedrijven overleggen met FBI over verkiezingen (05/09/2019 - De Morgen)
  Amerikaanse veiligheidsdiensten en verschillende grote techbedrijven hebben woensdagavond (lokale tijd) overleg gevoerd over het tegengaan van buitenlandse beïnvloeding tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat zegt Facebook in een verklaring.
  [naar artikel]
 13. Facebook lanceert digitale munt Libra in 2020 (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook lanceert de eigen cryptomunt Libra in 2020. Het bedrijf heeft vandaag zijn plannen daarvoor onthuld.
  [naar artikel]
 14. Facebook zet nieuwe middelen in tegen inmenging bij Europese verkiezingen (28/01/2019 - Metro)
  Facebook lanceert eind maart “nieuwe middelen” in de strijd tegen inmenging bij de komende Europese verkiezingen eind mei 2019. Dat heeft de sociaalnetwerksite vandaag bekendgemaakt in Brussel. Het bedrijf wil zo een antwoord bieden op de bezorgdheid die de Europese Commissie onlangs heeft geuit. Facebook wil politieke publiciteit op het sociaal netwerk ook transparanter maken. Het bedrijf staat onder druk nadat het forse kritiek gekregen had omdat het campagnes ter manipulatie van Amerikaanse kiezers niet wist te detecteren tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ook de affaire Cambridge Analytica, een recent schandaal rond gebruik van data van Facebook-gebruikers voor politieke doeleinden, heeft de reputatie van het bedrijf schade toegebracht. Facebook-communicatiechef en voormalig Brits vicepremier Nick Clegg gaf vandaag in Brussel aan journalisten te kennen dat al wie campagne wil voeren en politieke publiciteit wil maken op Facebook, daarvoor toelating nodig zal hebben van het bedrijf. “We zullen een disclaimer toevoegen aan die publiciteit, met vermelding ‘betaald door'”, aldus Clegg. “Alle politieke aankondigingen zullen ook bijgehouden worden in een bibliotheek die voor een periode van zeven jaar toegankelijk zal blijven voor het publiek”, aldus Clegg. Bron: Belga   Het bericht Facebook zet nieuwe middelen in tegen inmenging bij Europese verkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Geduld Amerikaanse politiek met Facebook is op (01/11/2017 - De Tijd)
  19:17 Amerikaanse Parlementsleden leggen Facebook en co het vuur aan de schenen tijdens een commissie rond de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen via het platform.
  [naar artikel]
 16. Enige belofte van Facebook, Twitter en Google: "We gaan het beter doen" (01/11/2017 - VRT NWS)
  De hoorzitting van Facebook, Twitter en Google in het Amerikaanse Congres is een spaghettiwestern-achtige showdown geworden zonder echte apotheose. Het was de eerste keer dat de drie grote bedrijven uit Silicon Valley samen op het verhoorbankje zaten om uitleg te geven over misinformatie via sociale media voor, tijdens en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  [naar artikel]
 17. Rusland probeerde Amerikaanse presidentsverkiezingen ook via Instagram te beïnvloeden (01/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Facebook heeft woensdag onthuld dat zowat 20 miljoen gebruikers van Instagram in de VS berichten hebben ontvangen, opgesteld door Russische operatoren met als de doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.
  [naar artikel]
 18. Rusland probeerde Amerikaanse presidentsverkiezingen ook via Instagram te beïnvloeden (01/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Facebook heeft woensdag onthuld dat zowat 20 miljoen gebruikers van Instagram in de VS berichten hebben ontvangen, opgesteld door Russische operatoren met als de doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.
  [naar artikel]
 19. Facebook lanceert cryptomunt Libra in 2020 (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook lanceert de eigen cryptomunt Libra in 2020. Het bedrijf heeft vandaag zijn plannen daarvoor onthuld.
  [naar artikel]
 20. Dingen kopen of geld versturen met hetzelfde gemak als een berichtje? Facebook lanceert eigen cryptomunt Libra (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook lanceert de eigen virtuele munt Libra in 2020. Gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt...
  [naar artikel]
 21. Amerikaanse regering wil sancties tegen Moskou wegens cyberaanvallen (28/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Barack Obama zou van plan zijn strafmaatregelen uit te vaardigen tegen Moskou wegens de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen, zo meldt nieuwszender CNN.
  [naar artikel]
 22. Toerisme Vlaanderen lanceert ludiek protest tegen censuur van Facebook (22/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  In een filmpje dat Toerisme Vlaanderen zondag lanceert, is te zien hoe de “naaktpolitie” voorkomt dat de bezoekers van het Rubenshuis naar het naakt in de schilderijen van bekende Vlaamse schilders zoals Rubens kijken. Het gaat om een ludieke actie tegen de censuur van Facebook.
  [naar artikel]
 23. Fillon blijft kandadaat voor Franse presidentsverkiezingen: 'Geen plan B' (06/03/2017 - Knack)
  De rechtse kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen, François Fillon, ziet 'geen plan B' voor zijn kandidatuur, die hij de 'enige legitieme' noemde tijdens een crisisvergadering van zijn partij.
  [naar artikel]
 24. Dit was populair op Facebook in 2016: Trump, Pokémon en... Chewbacca Mom (08/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De belangrijkste onderwerpen op Facebook in het afgelopen jaar waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de politieke crisis in Brazilië en
  [naar artikel]
 25. Facebook, Google en Twitter overleggen met de Amerikaanse veiligheidsdiensten over verkiezingen in 2020 (05/09/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse technologiebedrijven, zoals Facebook, Google, Microsoft en Twitter hebben samengezeten met de Amerikaanse veiligheidsdiensten om ervoor te zorgen dat de presidentsverkiezingen van volgend jaar zo eerlijk mogelijk kunnen verlopen.
  [naar artikel]
 26. Facebook weigert post van Plan Belgique tegen genitale verminking (06/02/2017 - De Standaard)
  Facebook weigert een Facebookpost van Plan Belgique tegen genitale verminking van vrouwen als publiciteit te verspreiden. De Nederlandse versie van de sensibliseringsvideo werd aanvankelijk als publiciteit ook geblokkeerd, maar dat is na een klacht bij Facebook opgeheven.
  [naar artikel]
 27. “Al-Qaeda plant aanslag één dag voor Amerikaanse presidentsverkiezingen” (04/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens CBS News is terreurgroep al-Qaeda van plan om volgende maandag een aanslag te plegen in de Verenigde Staten. Dat is slechts één dag voor de presidentsverkiezingen. Het nieuws werd voorlopig nog niet bevestigd door de Amerikaanse inlichtingendiensten.
  [naar artikel]
 28. “Al-Qaeda plant aanslag één dag voor Amerikaanse presidentsverkiezingen” (04/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Volgens CBS News is terreurgroep al-Qaeda van plan om volgende maandag een aanslag te plegen in de Verenigde Staten. Dat is slechts één dag voor de presidentsverkiezingen. Het nieuws werd voorlopig nog niet bevestigd door de Amerikaanse inlichtingendiensten.
  [naar artikel]
 29. Facebook lanceert 'marketplace' bij ons (14/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Om het voor mensen eenvoudiger te maken om in hun buurt spullen te kopen, verkopen en ontdekken, lanceert sociaalnetwerksite Facebook nu ook bij
  [naar artikel]
 30. Facebook lanceert 'marketplace' bij ons (14/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Om het voor mensen eenvoudiger te maken om in hun buurt spullen te kopen, verkopen en ontdekken, lanceert sociaalnetwerksite Facebook nu ook bij
  [naar artikel]
 31. Google, Facebook en Twitter moeten in VS-parlement uitleg geven over Russische inmenging in verkiezingen (28/09/2017 - Knack)
  De internetgiganten Alphabet (Google), Facebook en Twitter zijn opgeroepen om zowel in de Senaatscommissie als in de commissie van het Huis van Afgevaardigden te komen getuigen over mogelijke Russische inmenging tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  [naar artikel]
 32. Facebook lanceert eigen cryptomunt ‘Libra’ in 2020 (18/06/2019 - De Morgen)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook lanceert zoals verwacht een eigen cryptomunt in 2020: de Libra. Dat heeft het bedrijf zonet aangekondigd.
  [naar artikel]
 33. Fillon blijft kandidaat voor Franse presidentsverkiezingen: 'Geen plan B' (07/03/2017 - Knack)
  De rechtse kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen, François Fillon, ziet 'geen plan B' voor zijn kandidatuur, die hij de 'enige legitieme' noemde tijdens een crisisvergadering van zijn partij.
  [naar artikel]
 34. Facebook weigert post van Plan Belgique tegen genitale verminking te promoten (06/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Facebook weigert een Facebookpost van Plan Belgique tegen genitale verminking van vrouwen als publiciteit te verspreiden. De Nederlandse versie van de sensibliseringsvideo werd aanvankelijk als publiciteit ook geblokkeerd, maar dat is na een klacht bij Facebook opgeheven. “De klacht van Plan België werd aanvaard. We hebben er op gewezen dat de video niet provocerend is en geen inhoud voor volwassenen bevat”, aldus Lies Ryckeboer, woordvoerster van Plan België. De Franstalige versie van de video, onder het motto “Clito, papier, ciseaux?”, is wel nog geblokkeerd.
  [naar artikel]
 35. Techreuzen overleggen met Amerikaanse overheid over veiligheid presidentsverkiezingen 2020 (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Google, Microsoft en Twitter hebben overleg gepleegd met de Amerikaanse veiligheidsdiensten over de...
  [naar artikel]
 36. Russische advertenties vrijgegeven die presidentsverkiezingen beïnvloed hebben  (11/05/2018 - VRT NWS)
  Het Amerikaans Congres heeft meer dan 3.500 Facebook- en Instagram-advertenties vrijgegeven die mee de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 beïnvloed hebben. Deze advertenties werden allemaal vanuit Rusland geplaatst. Facebook gaf die informatie aan het Congres zo dat die een beter beeld kan schetsen over de Russische inmening. 
  [naar artikel]
 37. Facebook-topper ontketent nieuwe hetze over Ruslandgate (20/02/2018 - De Tijd)
  11:54 Met de stelling dat de Russische advertenties op Facebook niet het doel hadden om in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, bracht advertentiebaas Rob Goldman zijn bedrijf opnieuw ...
  [naar artikel]
 38. Facebook wil kritiek over 'fake news' counteren met journalistiek project (11/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook, dat na de Amerikaanse presidentsverkiezingen felle kritiek had gekregen voor de verspreiding van misleidende informatie, gaat een breed
  [naar artikel]
 39. “Bernie Sanders stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen” (17/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft een video opgenomen waarin hij zijn kandidatuur lanceert voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dat meldt de nieuwssite Politico zaterdag.
  [naar artikel]
 40. “Bernie Sanders stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft een video opgenomen waarin hij zijn kandidatuur lanceert voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dat meldt de nieuwssite Politico zaterdag.
  [naar artikel]
 41. Facebook stelt plan voor om politieke desinformatie aan te pakken in aanloop naar VS verkiezingen (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook heeft vandaag zijn plan voorgesteld om "de democratische processen te beschermen" tegen desinformatie en buitenlandse inmenging bij de...
  [naar artikel]
 42. Facebook lanceert volgend jaar eigen cryptomunt: Libra (18/06/2019 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook heeft vandaag aangekondigd dat het in de loop van volgend jaar een eigen digitaal betaalmiddel lanceert: de cryptomunt Libra.
  [naar artikel]
 43. Facebook bekent: "Regeringen gebruikten ons als propagandakanaal" (28/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook werd misbruikt door verschillende overheden om de publieke opinie te manipuleren onder andere tijdens de presidentsverkiezingen in de VS
  [naar artikel]
 44. Zuckerberg geeft 'fouten' toe (21/03/2018 - Knack)
  Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft woensdag in een post op het sociaal netwerk toegegeven dat Facebook 'fouten gemaakt heeft' in het privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica, dat persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers zou hebben misbruikt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  [naar artikel]
 45. Techreuzen overleggen met Amerikaanse overheid over veiligheid presidentsverkiezingen 2020 (05/09/2019 - Metro)
  De Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Google, Microsoft en Twitter hebben overleg gepleegd met de Amerikaanse veiligheidsdiensten over de presidentsverkiezingen van november 2020. De bedoeling is de onderlinge samenwerking te versterken, zodat die verkiezingen veilig kunnen verlopen. Na de verkiezingen van 2016, toen Donald Trump tot verrassing van velen verkozen raakte als president, kwam met name Facebook in een storm terecht. Het bleek dat – vooral vanuit Rusland – op grote schaal pogingen ondernomen waren om via het sociale netwerk de campagne en zo ook de uitslag te manipuleren, waardoor de geloofwaardigheid van Facebook ondermijnd geraakte. De kritiek kwam erop neer dat Facebook te weinig gedaan had om de manipulatie te vermijden. De sociale mediabedrijven nemen zich nu voor om een herhaling van die praktijken volgend jaar tegen te gaan. Op 3 november wordt niet alleen een nieuwe president verkozen, maar vinden er in de Verenigde Staten ook Congresverkiezingen plaats. Nathaniel Gleicher, hoofd cyberveiligheid bij Facebook, zegt dat zijn bedrijf een strategie uitgewerkt heeft om veiligheidsrisico’s te detecteren, “die ons toelaat nieuwe dreigingen op te sporen en te analyseren”. Met de overheid willen Facebook en de andere techreuzen bekijken hoe ze op een optimale manier informatie kunnen uitwisselen om de verkiezingen zo veilig mogelijk kunnen laten verlopen. Bron: Belga   Het bericht Techreuzen overleggen met Amerikaanse overheid over veiligheid presidentsverkiezingen 2020 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Ruim 7,5 miljoen tweets met “fake news” tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen (02/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 waren er zowat 7,5 miljoen tweets die doorverwezen naar een website met “fake news”. Dat becijferde Alexandre Bovet van de Université catholique de Louvain (UCLouvain). Zijn werk verscheen in het wetenschappelijk vakblad Nature Communications.
  [naar artikel]
 47. Facebook geeft toe: "Fake news van Russen bereikte in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking" (31/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het fake news dat vanuit Rusland werd verspreid tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen bereikte veel meer mensen dan eerst gedacht. Maar...
  [naar artikel]
 48. Facebook bant nepvideo's in aanloop naar verkiezingen VS (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen dit jaar zal Facebook gemanipuleerde video’s van het platform verwijderen. Dat maakte het...
  [naar artikel]
 49. Strijd via Facebook tegen Facebook (10/04/2019 - De Morgen)
  Iedereen die de strijd wil aanbinden met Facebook kan zich daarvoor aanmelden via Facebook. De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems (26) is een collectieve rechtszaak gestart tegen het Amerikaanse bedrijf, om schadevergoeding te eisen voor het misbruik van persoonlijke data.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.