Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 June 2020
18:38 uur

Blauwe angsten voor paars-groene fantomen

Apache

08/11/2019 - 10:33

Onder commentatoren en in de hoofden van prominente CD&V’ers en Open Vld’ers lijkt het een wet van Meden en Perzen: een federale paars-groene regering staat gelijk met een afstraffing voor Open Vld (en CD&V) door de kiezer in 2024. Een ‘links’ bestuur, met een Vlaamse minderheid en in het gezelschap van de ‘radicale’ groenen zou


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Paars-groene coalitie is te krap (07/12/2019 - De Tijd)
  01:00 CD&V doet de kansen op een doorbraak in de paars-groene coalitiegesprekken slinken. De christendemocraten willen niet op de paars-groene trein springen. Ook de MR waarschuwt dat de zes paars-groene pa...
  [naar artikel]
 2. De blauwe aversie tegenover N-VA groeit zienderogen (28/11/2019 - De Morgen)
  Paars-groen of paars-geel, de liberalen zijn er nog niet uit. Maar de beurskoers van een paars-groene coalitie zit wel in stijgende lijn. Want de blauwe aversie tegenover N-VA groeit zienderogen.
  [naar artikel]
 3. Gezocht: haardvuur voor liberaal groepsgevoel (28/11/2019 - De Morgen)
  Paars-groen of paars-geel, de liberalen zijn er nog niet uit. Maar de beurskoers van een paars-groene coalitie zit wel in stijgende lijn. Want de blauwe aversie tegenover N-VA groeit zienderogen.
  [naar artikel]
 4. Ruime helft blauwe burgemeesters wil paars-gele coalitie (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  39 van de 71 burgemeesters verkiezen een paars-gele regering boven een paars-groene. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Alleen de...
  [naar artikel]
 5. Meer dan de helft blauwe burgemeesters wil paars-gele coalitie (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  39 van de 71 burgemeesters verkiezen een paars-gele regering boven een paars-groene. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Alleen de...
  [naar artikel]
 6. Ruime helft blauwe burgemeesters willen paars-gele coalitie (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  39 van de 71 burgemeesters verkiezen een paars-gele regering boven een paars-groene. Dat blijkt een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Alleen de...
  [naar artikel]
 7. Na de groene: hier komt blauwe matcha (11/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Fan van de klassieke matcha, gemaakt van groene theeblaadjes? Dan is de blauwe variant die steeds populairder wordt misschien ook iets voor jou. Deze soort is even fotogeniek, maar verschilt qua power toch iets met zijn groene broer.
  [naar artikel]
 8. Twee concrete voorstellen voor nieuw stadsbestuur (19/11/2018 - De Morgen)
  De Gentse kopstukken hebben deze voormiddag opnieuw rond de tafel gezeten. Filip Watteeuw van Groen kwam met twee concrete voorstellen bij Mathias De Clercq van Open Vld. Een blauwe burgemeester met drie blauwe, vijf groene en twee rode schepenen. Of een groene burgemeester met drie groene schepenen, vijf blauwe en twee rode schepenen. Het tegenvoorstel van Open Vld luidt: een blauwe burgemeester, twee blauwe en één CD&V-schepen en 7 kartelschepenen.
  [naar artikel]
 9. Magnette stelt vijf budgetscenario’s voor aan paars-groene partijen (05/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Federaal informateur Paul Magnette (PS) heeft woensdagavond de zes paars-groene partijen (liberalen, socialisten en ecologisten) samengroepen over het budget. Volgens De Tijd wil hij groene investeringen buiten de begroting houden.
  [naar artikel]
 10. Bart Maddens over de formatie: 'Er is een ijzeren logica richting Paars-Groen' (21/08/2019 - Knack)
  Een paars-groene federale regering staat niet op één in de wedkantoren, maar er valt best een gokje te wagen. Al komt zo'n regering er niet voor het einde van het jaar, noch zonder 'blamage', CD&V en een blauwe premier. 'Paars-Groen met CD&V: zo'n regering kan zich buigen over dé grote thema's van deze tijd. Dat is toch wat anders dan terugkeren in de tijd, wat De Wever doet met zijn startnota?'
  [naar artikel]
 11. CD&V houdt paars-groene deur dicht: “Paars-geel blijft onze basisoptie” (21/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Is CD&V stilaan klaar om federaal te praten over een paars-groene coalitie? Kamerfractieleider Servais Verherstraeten houdt de deur gesloten....
  [naar artikel]
 12. CD&V houdt deur van paars-groene regering potdicht (21/11/2019 - De Morgen)
  Is CD&V stilaan klaar om federaal te praten over een paars-groene coalitie? De deur leek op een kier te gaan, maar Kamerfractieleider Servais Verherstraeten en interim-voorzitter Griet Smaers gooien ze weer dicht. ‘Paars-geel blijft onze basisoptie.’
  [naar artikel]
 13. Rutten kijkt uit naar paars-groen: oorlog binnen Open Vld (06/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De halve Open Vld komt in opstand tegen de partijtop omdat die voor een paars-groene regering rijdt, maar voorzitster Gwendolyn Rutten blijft voet bij stuk houden. Dat maandag de paars-groene onderhandelingen al worden opgestart - misschien zelfs met Rutten als formateur - is niet onwaarschijnlijk. Vier redenen voor de liberalen om voor paars-groen te gaan.
  [naar artikel]
 14. Paars-groene partijen spreken over budget (05/12/2019 - De Morgen)
  Informateur Paul Magnette (PS) zat gisteravond met de zes paars-groene partijen samen over de begroting. Zijn vijf begrotingsscenario’s lekten al voor de vergadering uit.
  [naar artikel]
 15. Tijd is nog niet rijp voor een paars-groene regering (08/12/2019 - De Standaard)
  De liberalen en CD&V zijn (nog) niet klaar om de paars-groene sprong te maken. De koning wacht morgen opnieuw een aartsmoeilijke keuze.
  [naar artikel]
 16. CD&V houdt paars-groene deur dicht: ‘Paars-geel blijft onze basisoptie’ (21/11/2019 - De Morgen)
  Is CD&V stilaan klaar om federaal te praten over een paars-groene coalitie? Het leek er even op, maar Kamerfractieleider Servais Verherstraeten houdt de deur gesloten. “Paars-geel blijft onze basisoptie.”
  [naar artikel]
 17. De Croo: ‘Paars-groene regering zie ik niet zitten’ (31/08/2019 - De Standaard)
  Vicepremier en Open VLD’er Alexander De Croo is duidelijk in een interview in Het Laatste Nieuws: er moet snel een regering gevormd worden. Geen paars-groene, maar een paars-gele. De Croo pleit ook voor een echte, volwaardige regering met slechts tien ministers. Dus geen noodregering.
  [naar artikel]
 18. Is uw kind blond met blauwe of groene ogen? Extra smeren! (11/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  HasseltMet de zomersportkampen en waterpret in zicht lanceren VUB en Sport Vlaanderen een campagne die vooral (hoog)blonde kinderen met een bleke huid en blauwe of groene ogen zonnecrème factor 50 wil zien smeren.
  [naar artikel]
 19. Mahdi: 'Paars-groene gesprekken zijn compleet respectloos' (01/12/2019 - De Tijd)
  18:55 Sammy Mahdi, kandidaat-voorzitter voor CD&V, reageert fel nadat uitlekte dat er zaterdag geheime paars-groene gesprekken waren, zonder N-VA en CD&V.
  [naar artikel]
 20. Paars-groene samenwerking tekent zich af in Franstalig België (31/05/2019 - De Morgen)
  PS, Ecolo en MR groeien naar elkaar toe om samen een regering te vormen in Brussel en Wallonië. Gaan we ook naar een Franstalige paars-groene as in de federale onderhandelingen?
  [naar artikel]
 21. De Croo: 'Een paars-groene regering zie ik niet zitten' (31/08/2019 - Knack)
  Vorm snel een regering. Geen paars-groene maar een paars-gele. En geen doorstartregering of noodregering, maar een echte, volwaardig en sober. Met slechts tien ministers. Dat stelt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zaterdag in een interview in Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 22. LIVE - Geens scherp voor paars-groen: ‘Een raadsel hoe liberalen zich hierin kunnen vinden’ (02/12/2019 - De Morgen)
  Nadat informateur Paul Magnette (PS) de paars-groene partijen afgelopen weekend bij elkaar riep, zonder CD&V en N-VA, zijn alle ogen gericht op de liberalen van Open Vld. Stappen die in het paars-groene verhaal van Magnette? Volg alle ontwikkelingen hier live.
  [naar artikel]
 23. Magnette zit samen met paars-groene partijen voor geheim overleg: CD&V en N-VA niet uitgenodigd (01/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De paars-groene (PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo en Groen) zijn zaterdag op initiatief van informateur Paul Magnette in het geheim bij elkaar gekomen. CD&V en N-VA kregen geen uitnodiging.
  [naar artikel]
 24. Wallonië lijkt op weg naar paars-groene regering: MR uitgenodigd voor verkennend gesprek (10/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het lijkt er steeds meer op dat Wallonië de komende jaren een paars-groene regering zal krijgen. De PS gaat de MR en Ecolo uitnodigen voor een...
  [naar artikel]
 25. Nieuwe MR-voorzitter: ‘Met paars-groen alleen redden we het niet’ (07/12/2019 - De Morgen)
  Ook de Franstalige liberalen lijken een paars-groene regering niet onomwonden te willen steunen. De zes paars-groene partijen alleen volstaan niet om formatiegesprekken op te starten, vindt de nieuwe MR-voorzitter, Georges-Louis Bouchez, zo maakt hij duidelijk in een interview met De Tijd.
  [naar artikel]
 26. De Clercq (Open Vld) herhaalt pleidooi voor paars-groen: ‘Het is tijd voor échte hervormingen’ (26/11/2019 - De Morgen)
  Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) pleit op Twitter opnieuw voor een paars-groene federale regering. Volgens De Clercq is het tijd voor ‘échte hervormingen’ en moet een paars-groene coalitie de hoop bij de bevolking ‘heroveren’.
  [naar artikel]
 27. Alexander De Croo: “Een paars-groene regering zie ik niet zitten” (31/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vorm snel een regering. Geen paars-groene maar een paars-gele. En geen doorstartregering of noodregering, maar een echte, volwaardig en sober. Met slechts tien ministers. Dat stelt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) zaterdag in een interview in Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 28. Wallonië lijkt op weg naar paars-groene regering: “Kunnen eind juli of augustus landen” (10/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het lijkt er steeds meer op dat Wallonië de komende jaren een paars-groene regering zal krijgen. Nu zowel MR, cdH als de PTB de nota van PS en...
  [naar artikel]
 29. Paars-groene partijen zitten vanavond samen over budget (04/12/2019 - De Morgen)
  Informateur Paul Magnette (PS) zit vanavond met de zes paars-groene partijen samen over de begroting. Hij legt vijf begrotingsscenario’s op tafel, die al voor de vergadering uitlekten.
  [naar artikel]
 30. Paul Magnette verzamelt paars-groene partijen over begroting (04/12/2019 - Knack)
  Informateur Paul Magnette (PS) heeft de zes paars-groene partijen opnieuw samen geroepen, dit keer om het budgettaire kader voor de komende jaren te bespreken.
  [naar artikel]
 31. Filip Watteeuw doet twee voorstellen, in één ervan wordt Mathias De Clercq de volgende burgemeester van Gent (19/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  Filip Watteeuw (Groen) heeft Mathias De Clercq (Open VLD) maandag twee voorstellen voor een nieuw stadsbestuur in Gent gedaan. Dat meldt VTM Nieuws. In het ene voorstel is er plaats voor een blauwe burgemeester, met dan onder meer twee blauwe schepenen en vijf groene. Het andere omvat een groene burgemeester met onder meer twee groene schepenen en vijf blauwe.
  [naar artikel]
 32. Informateurs zoeken alternatief voor paars-geel en paars-groen (20/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De informateurs Joachim Coens (CD&V)en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan op zoek naar een alternatief voor de paars-groene of paars-gele piste. Ze willen een “pragmatische benadering” vanuit “het centrum”. Dat hebben ze gezegd op een persconferentie na afloop van hun audiëntie bij de koning.
  [naar artikel]
 33. Geheime ontmoeting Magnette met paars-groene partijen zet kwaad bloed: ‘Hij heeft zichzelf tot formateur bevorderd’ (01/12/2019 - De Morgen)
  Informateur Paul Magnette had gisteren een geheime meeting met de de zes paars-groene partijen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. CD&V en N-VA waren niet uitgenodigd voor het gesprek. N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de ontmoeting. ‘Magnette heeft zichzelf bevorderd tot formateur en de paars-groene partijen zijn hem daarin gevolgd’, klinkt het. ‘Compleet respectloos’, reageert ook CD&V-kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi.
  [naar artikel]
 34. Groene matcha krijgt concurrentie: blauwe variant kleurt de hipste Instagramaccounts (12/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een beetje zichzelf respecterende hipster kent matcha, het Japanse groene poeder dat je kop thee of smoothie naar een hoger niveau tilt. Het groene...
  [naar artikel]
 35. Coens en Bouchez mogen verlengingen spelen: 'Paars-Geel of Paars-Groen nu niet levensvatbaar' (20/12/2019 - Knack)
  De informateurs Joachim Coens (CD&V)en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan op zoek naar een alternatief voor de paars-groene of paars-gele piste. Ze willen een 'pragmatische benadering' vanuit 'het centrum'. Dat hebben ze gezegd op een persconferentie na afloop van hun audiëntie bij de koning.
  [naar artikel]
 36. Geheime ontmoeting Magnette met paars-groene partijen zet kwaad bloed: “Hij heeft zichzelf tot formateur bevorderd” (01/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Informateur Paul Magnette had volgens onze informatie gisteren een geheime meeting met de zes paars-groene partijen. CD&V en N-VA waren niet...
  [naar artikel]
 37. Paul Magnette zat gisteren in alle discretie samen met paars-groene partijen (01/12/2019 - De Morgen)
  Informateur Paul Magnette had gisteren een geheime meeting met de de zes paars-groene partijen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. CD&V en N-VA waren niet uitgenodigd voor het gesprek.
  [naar artikel]
 38. Wat betekent de paars-groene liefdesverklaring van Mathias De Clercq voor Open Vld? (07/11/2019 - De Morgen)
  Wat verandert de paars-groene liefdesverklaring van Gents burgemeester Mathias De Clercq aan de positie van Open Vld? Niet zo heel veel. Intern blijft de tegenstand groot. Zijn coming-out is wel een hint naar PS.
  [naar artikel]
 39. Peter De Roover (N-VA): ‘Ik begrijp Open Vld niet’ (08/12/2019 - De Morgen)
  De vewachting is dat Paul Magnette (PS) blijft opteren voor een paars-groene regering zonder N-VA. Maar Peter De Roover stelt in De Zondag dat het paars-groene recept “inbuvable” is in Vlaanderen en dat hij de houding van Open Vld niet begrijpt.
  [naar artikel]
 40. Coens en Bouchez mogen verlengingen spelen: 'Paars-Geel of Paars-Groen nu niet levensvatbaar' (video) (20/12/2019 - Knack)
  De informateurs Joachim Coens (CD&V)en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan op zoek naar een alternatief voor de paars-groene of paars-gele piste. Ze willen een 'pragmatische benadering' vanuit 'het centrum'. Dat hebben ze gezegd op een persconferentie na afloop van hun audiëntie bij de koning.
  [naar artikel]
 41. Schisma dreigt bij Open Vld: Mathias de Clerq pleit voor paars-groene coalitie (07/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Gentse burgemeester Mathias De Clercq pleit als eerste Open Vld’er openlijk voor een federale paars-groene coalitie. “Ik besef dat deze visie is...
  [naar artikel]
 42. N-VA-voorzitter De Wever: "Paars-groene formatie lijkt begonnen, nauwelijks te geloven dat Open VLD hierin meegaat"   (01/12/2019 - VRT NWS)
  Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever "lijkt het er heel sterk op dat een paars-groene formatie is begonnen". Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat informateur Paul Magnette (PS) in alle discretie heeft samengezeten met de paars-groene partijen, zonder N-VA en CD&V. De Wever is daarbij zeer scherp voor de Open VLD. "Wij kunnen nauwelijks geloven dat de achterban van de Open VLD dit zomaar kan doorslikken", aldus De Wever in "Het Journaal".
  [naar artikel]
 43. Ethisch offensief van Open VLD duwt CD&V nog verder weg van paars-groen, maar kan zo’n regering dan wel overleven? (27/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD lijkt dan wel meer en meer op een paars-groene koers te zitten, maar CD&V houdt voet bij stuk. Sterker zelfs, de paars-groene meerderheid - met de liberalen - die in de Kamer ethische wetten stemt, schiet bij de christendemocraten zwaar in het verkeerde keelgat. De goesting om in zo’n regering te stappen staat bij CD&V dan ook op een heel laag pitje. En zonder hen is de meerderheid té krap om werkbaar te zijn.
  [naar artikel]
 44. Paul Magnette zat gisteren in alle discretie samen met paars-groene partijen: “Compleet respectloos” (01/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Informateur Paul Magnette had volgens onze informatie gisteren een geheime meeting met de de zes paars-groene partijen. CD&V en N-VA waren niet...
  [naar artikel]
 45. Paul Magnette zat gisteren in alle discretie samen met paars-groene partijen (01/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Informateur Paul Magnette had volgens onze informatie gisteren een geheime meeting met de de zes paars-groene partijen. CD&V en N-VA waren niet...
  [naar artikel]
 46. Wordt uw blauwe zak straks paars? (15/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De klassieke blauwe PMD-zak wordt misschien vervangen door een paarse zak waar meer plastic in mag. In verschillende gemeenten loopt een
  [naar artikel]
 47. Schisma dreigt bij Open Vld: Mathias de Clerq pleit voor paars-groene coalitie (07/11/2019 - De Morgen)
  De Gentse burgemeester Mathias De Clercq pleit als eerste Open Vld’er openlijk voor een federale paars-groene coalitie. “Ik besef dat deze visie is als vloeken in de kerk. Maar zwijgen is geen optie meer”, stelt hij in een opiniestuk in De Standaard.
  [naar artikel]
 48. Wat betekent de paars-groene liefdesverklaring van Mathias De Clercq voor de positie van Open Vld? (07/11/2019 - De Morgen)
  Wat verandert de paars-groene liefdesverklaring van Gents burgemeester Mathias De Clercq aan de positie van Open Vld? Niet zo heel veel. Intern blijft de tegenstand groot. Zijn coming-out is wel een hint naar PS.
  [naar artikel]
 49. Mahdi vindt geheime ontmoeting Magnette met paars-groene partijen 'compleet respectloos' (01/12/2019 - Knack)
  Kandidaat-CD&V-voorzitter Sammy Mahdi heeft zware kritiek op de ontmoeting die informateur Paul Magnette (PS) zaterdag organiseerde met de zes paars-groene partijen (PS, SP.A, MR, Open VLD, Ecolo en Groen).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.