Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 June 2020
18:51 uur

Het Archief: een unieke online gids door het archief van de VRT en andere culturele organisaties

VRT NWS

08/11/2019 - 11:53

Vandaag wordt Het Archief gelanceerd, een online platform waarvoor het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samengewerkt heeft met meer dan 100 partners uit de culturele wereld en de mediasector, waaronder de VRT. Van de VRT alleen al is de informatie over meer dan een half miljoen video- en geluidsitems er al verzameld.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. CIA geeft bin Laden-archief van 470.000 documenten vrij (02/11/2017 - Knack)
  De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft een omvangrijk archief openbaar gemaakt over Osama bin Laden, de in 2011 gedode leider van terreurnetwerk Al Qaida. In het archief zitten videomateriaal en een dagboek. In totaal gaat het om bijna 470.000 documenten, aldus de CIA.
  [naar artikel]
 2. Veiling archief Vasari in waas van mysterie (07/04/2019 - De Morgen)
  Vandaag wordt in de Italiaanse stad Arezzo het archief geveild van Giorgio Vasari (1511-1574), kunstenaar, architect maar vooral schrijver van een van de eerste kunstgeschiedenissen. De verkoop van het archief is bijzonder omstreden omdat het onvervreemdbaar Italiaans erfgoed betreft.
  [naar artikel]
 3. CIA maakt omvangrijk archief Osama bin Laden openbaar: unieke beelden van lievelingszoon Hamza (02/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft een omvangrijk archief openbaar gemaakt over Osama bin Laden, de leider van terreurnetwerk al-Qaida die in...
  [naar artikel]
 4. CIA maakt omvangrijk archief Osama bin Laden openbaar: unieke beelden van zoon en opvolger Hamza (02/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft een omvangrijk archief openbaar gemaakt over Osama bin Laden, de leider van terreurnetwerk al-Qaida die in...
  [naar artikel]
 5. Onderzoeksrechter De Troy scant VRT-archief naar seksschandalen (28/03/2019 - De Morgen)
  Het Brusselse parket heeft een huiszoekingsbevel uitgevaardigd om het omvangrijke VRT-archief te scannen op seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  [naar artikel]
 6. Bibliotheek New York koopt gigantisch archief van rockzanger Lou Reed (04/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bibliotheek van de stad New York heeft het volledige archief van Lou Reed gekocht, de rockartiest die in 2013 overleed. Het gaat om ongeveer 3.600 geluids- en 1.600 video-opnames, maar ook om honderden foto’s, documenten, notities en persoonlijke voorwerpen uit de carrière van de muzikant. Tot 20 maart stelt de New York Public Library delen van het archief tentoon op twee locaties.
  [naar artikel]
 7. Bibliotheek New York koopt gigantisch archief van rockzanger Lou Reed (04/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De bibliotheek van de stad New York heeft het volledige archief van Lou Reed gekocht, de rockartiest die in 2013 overleed. Het gaat om ongeveer 3.600 geluids- en 1.600 video-opnames, maar ook om honderden foto’s, documenten, notities en persoonlijke voorwerpen uit de carrière van de muzikant. Tot 20 maart stelt de New York Public Library delen van het archief tentoon op twee locaties.
  [naar artikel]
 8. VIDEO. "De man die zijn volk leerde lezen, had zelf kattengeschrift" (07/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Voor het eerst krijgen literatuurliefhebbers de kans om het archief van het Antwerpse Letterenhuis te bezoeken. Zaterdag, tijdens het Letterenhuisfestival, stelt het museum namelijk zijn depot open voor geleide bezoeken. Het archief bevat ruim twee miljoen brieven en manuscripten van Vlaamse schrijvers en geeft een unieke blik achter de schermen van de Vlaamse literatuur.
  [naar artikel]
 9. Archief Pius XII moet duidelijkheid brengen over houding oorlogspaus tegenover nazi's (29/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Maandag worden de documenten van het omstreden pausdom van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog, bewaard in het Apostolische Archief, voor...
  [naar artikel]
 10. Op de dag dat hij 75 zou zijn geworden, schenkt weduwe archief van Lou Reed weg (02/03/2017 - De Redactie)
  Het omvangrijke archief van de rockmuzikant komt terecht in de Public Library for Performing Arts in New York, "in het hart van de stad waar hij het meest van hield."
  [naar artikel]
 11. Archief van de Vlaamse overheid zit aan plafond (10/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het archief van de Vlaamse overheid zit stilaan aan zijn limiet. Sinds de opening van de bewaarplaats in Vilvoorde, bijgenaamd het Depot, in 2010
  [naar artikel]
 12. Antwerpen zoekt stek voor 400 meter lang Agfa-archief (31/05/2017 - De Tijd)
  11:19 Van foto’s en promomateriaal tot brieven en glas-in-loodramen. Het historisch archief van de beeldverwerker Agfa-Gevaert is eindelijk in kaart gebracht. Nu op alles een waarde plakt, is het zoeken naa...
  [naar artikel]
 13. Zolder gerechtsgebouw dreigt in te storten door te zwaar papieren archief. “We hebben intussen alles snel naar beneden gebracht” (13/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het archief in het gerechtsgebouw aan Grote Markt 10 is weggehaald van de zolderverdieping, omdat er stabiliteitsproblemen waren. “De ingenieur sprak over instortingsgevaar zouden de archieven blijven staan”, zegt hoofdgriffier Koen Engels.
  [naar artikel]
 14. 'The Times' zet 200 jaar archief online (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 15. Archief Pius XII moet duidelijkheid brengen over houding oorlogspaus tegenover nazi’s (02/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vandaag worden de documenten van het omstreden pausdom van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog, bewaard in het Apostolische Archief, voor het publiek toegankelijk gemaakt.
  [naar artikel]
 16. VRT-archief: schatkamer voor media-archeologen (29/03/2019 - De Morgen)
  Laatst vroeg de zender NBC aan de VRT of ze een radioverslag van een sprint van Jesse Owens uit 1936 konden opsnorren. Het werd gevonden op een oude band, naast een uniek interview uit de Tour van 1935. Met de digitalisering van het archief wordt duidelijk op welke schat de omroep zit.
  [naar artikel]
 17. Paus opent geheim archief 'oorlogspaus’ (04/03/2019 - De Morgen)
  Paus Franciscus heeft maandag besloten dat hij het tot nu toe geheimgehouden archief van ‘oorlogspaus’ Pius XII, gaat openen. Dat zal gebeuren op 2 maart 2020, een kleine 62 jaar na de dood van de paus.
  [naar artikel]
 18. Archief Gabriel García Márquez staat online (13/12/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Archief van Agfa-Gevaert klaar voor verhuizing en herbestemming (30/05/2017 - De Redactie)
  Het Fotomuseum Antwerpen heeft het voorbije anderhalf jaar het historisch archief van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert geïnventariseerd en geanalyseerd. Nu moet blijken waar de verschillende deelcollecties onderdak zullen vinden.
  [naar artikel]
 20. Kurt Cobain duikt op uit VRT-archief (13/04/2019 - De Morgen)
  Bij de VRT wist niemand nog dat Kurt Cobain ooit geïnterviewd was vlak voor het mythische optreden dat Nirvana in 1991 in de Gentse Vooruit gaf. Na een tip van een Britse Nirvana-fan werd het interview uit het VRT-archief opgediept.
  [naar artikel]
 21. Archief van het Vaticaan zal niet langer “geheim” zijn, aldus paus (28/10/2019 - Metro)
  Paus Franciscus heeft vandaag een naamswijziging van het archief van het Vaticaan aangekondigd. Het archief zal niet langer als “geheim” bekendstaan, meldt de paus. De centrale bewaarplaats die nu het Vaticaans Geheim Archief heet, zal veranderen in het Vaticaans Apostolisch Archief, verklaart Franciscus in een Motu Propio, een pauselijke brief. Die wijziging komt er om negatieve voorstellingen van het woord “geheim” te vermijden, schrijft hij, die voortkomen uit een foute vertaling van de oorspronkelijke Latijnse naam. In het Latijn betekent “Archivum Secretum” eerder privé-archief dan geheim archief. In het archief, dat begin zeventiende eeuw opgericht werd door paus Paulus V, bevinden zich volgens de website documenten in verband met het bestuur van de kerk tussen de achtste en twintigste eeuw. Het bestaat uit 85 kilometer aan rekken, waarvan een deel in een ondergrondse bunker. Sinds 1881 kunnen geleerden beroep doen op het archief. De dag van vandaag kunnen ze er documenten tot het einde van het pausdom van paus Pius XI in februari 1939 inkijken, naast enkele uitzonderingen voor recentere papers. Materiaal van het controversiële pausdom van paus Pius XII (1939-1958) tijdens de Tweede Wereldoorlog zal op 2 maart 2020 voor het publiek toegankelijk gemaakt worden. Franciscus kondigde die beslissing eerder dit jaar aan, in de hoop dat het de naam van de toenmalige paus zal zuiveren van decennia-oude beschuldigingen dat hij nazi-Duitsland niet confronteerde inzake de Holocaust. Bron: Belga   Het bericht Archief van het Vaticaan zal niet langer “geheim” zijn, aldus paus verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. 'VRT-archief is nog rijk genoeg voor oude tv-fragmenten' (05/04/2019 - De Morgen)
  Op Eén start vanavond het archiefprogramma 'Het verloren voorwerp'. Opnieuw een archiefprogramma, zou je denken. Maar wel eentje met veel nieuwe beelden, zegt eindredacteur Sven Van der Fraenen. 'Er komen nog steeds onbekende fragmenten naar boven uit het VRT-archief.'
  [naar artikel]
 23. Neuzen in de grootste parfumbibliotheek ter wereld: “Wij zijn een archief van emoties” (18/11/2018 - De Morgen)
  Je kunt er het eau de cologne dat ­Napoleon droeg opsnuiven, net als het duurste parfum ooit, of die ene geur die nergens meer te vinden is. Welkom in de Osmothèque, een ­bedwelmend archief waarin alle ­parfums ter wereld een plek krijgen, vlak bij het ­kasteel van Versailles.
  [naar artikel]
 24. Historisch archief van Agfa-Gevaert klaar voor verhuis en herbestemming (30/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) heeft het voorbije anderhalf jaar samen met verschillende partners het historisch archief van beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert geïnventariseerd en geanalyseerd met het oog op ontsluiting voor onderzoekers en publiek. Het bedrijf liet na het afscheid van archivaris Laurent Roosens en de beslissing om de huidige opslagplaats - het kasteel Varenthof in Mortsel - te herbestemmen, het archief over aan de provincie Antwerpen. Die laatste zette 160.000 euro opzij om de toekomst ervan te verzekeren. Nu zal moeten blijken waar de verschillende deelcollecties onderdak zullen vinden.
  [naar artikel]
 25. 'Het was allemaal de schuld van Steven' (05/04/2019 - De Morgen)
  Voor Van algemeen nut duikt Steven Van Herreweghe nog eens in het VRT-archief. De vergeten fragmenten die hij daar vindt, probeert hij met behulp van bekende en onbekende gasten een tweede leven te bezorgen. Maar ook in zijn eigen professionele parcours zit een aantal opmerkelijke passages. Een blik in het persoonlijke archief van de man met de kuif.
  [naar artikel]
 26. Vocaal ensemble brengt "Archief van mijn herinnering" (08/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Op vrijdag 4 november werd het totaalproject "Archief van mijn herinnering" voorgesteld in de kerk van de Minderbroeders in Hasselt.
  [naar artikel]
 27. Archief vredegerecht Deurne deels beschadigd (26/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bij een brand op de Turnhoutsebaan in Deurne, is zondagmiddag een deel van het archief van vredegerecht beschadigd geraakt. Ook een evenement in theaterzaal EWT aan de Turnhoutsebaan moest worden onderbroken.
  [naar artikel]
 28. Dit is het grappigste filmpje uit het archief van VIER (08/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Naar aanleiding van het nieuwe seizoen van ’t Is Gebeurd ging tv-zender VIER de afgelopen week op zoek naar het grappigste fragment uit haar archief. Het was spannend tot aan de eindmeet, maar uiteindelijk mag Gringo van Temptation Island met de felbegeerde ’trofee gaan lopen.
  [naar artikel]
 29. Archief Pius XII moet duidelijkheid brengen over houding oorlogspaus tegenover nazi’s (02/03/2020 - De Morgen)
  Vandaag worden de documenten van het omstreden pausdom van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog, bewaard in het Apostolische Archief, voor het publiek toegankelijk gemaakt. Het pontificaat van de Italiaan, die in 1876 geboren werd als Eugenio Pacelli, liep van 1939 tot 1958.
  [naar artikel]
 30. Archief Lou Reed naar openbare bibliotheek in New York (03/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De openbare bibliotheek voor de podiumkunsten in New York heeft het complete archief van de in 2013 overleden zanger Lou Reed gekregen. Dat
  [naar artikel]
 31. CIA maakt dagboek Osama bin Laden openbaar (02/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft een omvangrijk archief openbaar gemaakt over Osama bin Laden, de in 2011 gedode leider van terreurnetwerk Al Qaeda. In het archief zitten videomateriaal en een dagboek. In totaal gaat het om bijna 470.000 documenten, aldus de CIA.
  [naar artikel]
 32. Gerechtsgebouw Ieper kreunt onder duizenden kilo's papieren archief (12/02/2020 - VRT NWS)
  Het gerechtsgebouw op de Grote Markt in Ieper is niet meer stabiel. Dat is vastgesteld tijdens renovatiewerken. De schuldige is het vele papier op de zolderverdieping. De duizenden kilo's archief wegen te veel op de contructie van het gebouw.
  [naar artikel]
 33. CIA maakt dagboek Osama bin Laden openbaar (02/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft een omvangrijk archief openbaar gemaakt over Osama bin Laden, de in 2011 gedode leider van terreurnetwerk Al Qaeda. In het archief zitten videomateriaal en een dagboek. In totaal gaat het om bijna 470.000 documenten, aldus de CIA.
  [naar artikel]
 34. Zeldzame Stan Laurel-film in Fries Film Archief (12/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Fries Film Archief heeft in zijn collectie een bijzondere versie ontdekt van Detained, een solofilm van de Britse acteur Stan Laurel uit 1924....
  [naar artikel]
 35. Erfgoedcel schenkt archief van Ford Genk aan de stad (18/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Erfgoedcel heeft het archief van Ford Genk aan de stad Genk geschonken. Het gaat om filmpjes, documenten, het gastenboek, krantenknipsels en een grote hoeveelheid aan foto’s.
  [naar artikel]
 36. Verloren gewaand fragment van solofilm Stan Laurel gevonden (12/01/2018 - VRT NWS)
  Het Fries Film Archief heeft unieke en nagenoeg onbekende fragmenten van de Britse filmkomiek Stan Laurel, alias ''de dunne" ontdekt. Het gaat om weggeknipte beelden uit de stille film "Detained" uit 1924. Die wordt dit weekend integraal vertoond in een filmhuis in Leeuwarden. Over twee weken is de stad Europese Culturele Hoofdstad 2018.  
  [naar artikel]
 37. Het verhaal van een onverzettelijke waarheidsvorser  (01/04/2020 - Apache)
  Het archief van onderzoeksjournalist Walter De Bock leidde historica Klaartje Schrijvers naar een wijdvertakt ondergronds anticommunistisch netwerk. In een nieuw boek verbindt ze die speurtocht met het verhaal van één van de voornaamste onderzoeksjournalisten die België ooit had. Een duik in het archief van De Bock is een duik in het recente verleden van België.
  [naar artikel]
 38. Straffe beelden uit archief van uw krant: zo werd de Waaslandtunnel gebouwd (31/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Onlangs veilde Arenberg Auctions foto’s van de bouw en de opening van de Antwerpse Sint-Anna- en Waaslandtunnels. “Pfft, wij hebben er nog mooiere in ons archief zitten”, stoefte onze fotoredacteur. Hij had gelijk. Maar u hoeft ons niet te geloven: oordeel zelf met deze foto’s van de Waaslandtunnel, beter bekend als de Konijnenpijp.
  [naar artikel]
 39. Bisschoppelijk archief geeft pikante fragmenten uit erotische bestseller uit de 13e eeuw prijs (12/10/2019 - VRT NWS)
  In het Verenigd Koninkrijk zijn de (mogelijk) oudste overgebleven fragmenten van de "Roman de la Rose" ontdekt, een erotische bestseller uit de 13e eeuw. De verzen beschrijven een seksueel getint gesprek en staken in het archief van het bisdom van Worcester.
  [naar artikel]
 40. Guy Mortier is 75: van "Lava" tot de frietketel, 5 memorabele fragmenten uit het archief (24/03/2018 - VRT NWS)
  Guy Mortier wordt vandaag 75. U kent hem als voormalig hoofdredacteur van het weekblad Humo, maar hij was jarenlang de presentator van -toen nog- Torhout-Werchter en hij was ook te zien in tv-programma's als "Alles kan beter", "De drie wijzen" en "Lava". Een selectie uit het VRT-archief. 
  [naar artikel]
 41. Publiek krijgt inzage in archief van beeldende therapie (23/04/2019 - Metro)
  Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven zet zijn rijk archief van beeldende therapie open voor het grote publiek. Beeldende therapie geldt als een krachtig niet-verbaal expressiemedium voor mensen met psychische problemen. De expositie opent donderdag in de afdeling in Kortenberg, zo laat het UPC dinsdag weten. Het UPC beschikt over een rijkelijk archief met werken uit beeldende therapie van de jaren zestig tot nu. Het atelier voor creatieve therapie op campus Kortenberg ontstond in de jaren zestig, als eerste in Vlaanderen. De werken van patiënten werden systematisch bijgehouden in individuele dossiers, aangevuld met medische observaties en analyses van de beeldende werken. Het psychiatrisch ziekenhuis beschikt door die aanpak over een archief dat veel vertelt over een belangrijke fase in de ontwikkeling van de beeldende therapie in België. Die therapievorm is vandaag niet meer weg te denken uit het behandelarsenaal voor kinderen, volwassen en ouderen met psychische moeilijkheden. De werken illustreren naast de artistieke expressie van psychiatrische patiënten ook veranderende medische visies en praktijken, institutionele verschuivingen en internationale theorieën over creatieve therapie. Een eerste selectie uit het archief is op donderdag 25 april te zien in het Congrescentrum op de UPC-campus in Kortenberg. Voor volgend jaar staat een grote tentoonstelling in Leuven gepland. bron: Belga Het bericht Publiek krijgt inzage in archief van beeldende therapie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Archief Stijn Streuvels naar Letterenhuis Antwerpen (02/02/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering draagt het archief van schrijver Stijn Streuvels over aan het Letterenhuis in Antwerpen. Dat zal ook Streuvels’ huis in Ingooigem, "Het Lijsternest", beheren en openstellen voor bezoekers. 
  [naar artikel]
 43. Universiteit Texas zet archieven Gabriel García Márquez gratis online (12/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat de helf van het 27.000 pagina's tellende digitale archief van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez staat gratis online. Daar heeft de...
  [naar artikel]
 44. CIA maakt omvangrijk archief Osama bin Laden openbaar: unieke beelden van zoon en opvolger Hamza (02/11/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/faRKAz1t43vfyVO_Mc3fBtJukIg/diocontent/112902520/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 45. Marc Dex is 75: deze hits steken in het VRT-archief (03/03/2018 - VRT NWS)
  Marc Dex blaast vandaag 75 kaarsjes uit. De Vlaamse zanger (en vader van Barbara Dex) zong de voorbije decennia talloze keren voor de camera van de openbare omroep. Van "Oh, clown!" tot "Niet huilen mama": deze hits steken in het archief van de VRT.
  [naar artikel]
 46. Archief van ‘Vadertje Dodentocht’ vijf jaar na overlijden geïnventariseerd: “Zonder Luc De Ryck zou er helemaal geen tocht zijn” (05/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het is opvallend hoe weinig de naam van Luc De Ryck nog valt in aanloop naar de vijftigste Dodentocht in Bornem, want zonder hem zou er helemaal geen Dodentocht zijn. De voorbije maanden werd het archief van ‘Vadertje Dodentocht’ door vrijwilligers geïnventariseerd, onder wie ook Jos Winckelmans.
  [naar artikel]
 47. Steven Van Herreweghe duikt opnieuw in het VRT-archief: “Ik zit vaak te bingewatchen, maar dan zonder cliffhangers” (07/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  ‘Van Algemeen Nut’ begon zopas aan een tweede seizoen. Met nieuwe getuigen en fragmenten, maar er werd niet geraakt aan de succesformule. Steven Van Herreweghe (41) kampeerde opnieuw wekenlang in het VRT-archief, op zoek naar pareltjes uit 65 jaar VRT die door de tijdgeest onbedoeld grappig, vreemd of ronduit gênant zijn geworden. “Ik zag zoveel oud beeldmateriaal, dat ik thuis amper nog zin had om opnieuw naar televisie te kijken ter ontspanning.”
  [naar artikel]
 48. ‘Elk bisdom moet een geheim archief hebben’ (05/04/2019 - De Morgen)
  Het parket zocht gisteren specifiek naar verborgen pedofiliedossiers in de Sint-Romboutskathedraal en het aartsbisschoppelijk paleis. Slachtoffers zouden onder meer verwezen hebben naar de crypte in de kathedraal als locatie om zulke dossiers te verstoppen. ‘Elk bisdom moet een geheim archief hebben, maar laat uw fantasie niet te veel op hol slaan’, reageert professor emeritus kerkrecht Luc de Fleurcquin.
  [naar artikel]
 49. Heemkring krijgt onderdak in Priool (08/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De heemkundige kring van Bocholt krijgt een nieuw onderkomen in de Priool. “Voor een betere ontsluiting van hun archief en kruisbestuiving met de bibliotheek”, zegt schepen Mia Croonen (NU). Er is een aantal aanpassingen aan de schoolmeesterswoning nodig. De inkom van de bibliotheek wordt als kantoor en ontvangstruimte ingericht. Het archief van de heemkundige kring komt op de bovenverdieping. De kosten voor de verbouwingswerken worden geraamd op 291.621 euro. De provincie geeft 30.000 euro subsidie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.