Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

30 May 2020
22:53 uur

België en acht andere EU-landen pleiten voor gecoördineerde Europese vliegtaks

Knack

08/11/2019 - 12:23

Vliegen wordt in vergelijking met andere manieren van transport onvoldoende belast, stellen België en Nederland samen met zeven andere EU-landen. Ze roepen de Europese Commissie op om een vliegbelasting uit te dokteren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgisch plan voor Europese vliegtaks moet nog naar tekentafel (05/03/2019 - De Tijd)
  21:04 De Benelux-landen, Zweden en Frankrijk steunen de invoering van een Europese vliegtaks. Maar die is niet voor morgen.
  [naar artikel]
 2. Turkije weert komende maand alle vliegtuigen uit België en acht andere Europese landen (13/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verbiedt vanaf morgenochtend tot 17 april vliegtuigen uit negen Europese landen, waaronder België. Slecht nieuws voor wie een...
  [naar artikel]
 3. ‘België bij landen die Brexit hardst zullen voelen’ (12/07/2016 - De Standaard)
  België is binnen de Europese Unie een van de landen die het zwaarst getroffen kan worden door de Brexit, zo blijkt uit een rapport van ratingbureau Moody’s. De andere landen waar het effect van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie ‘significant’ wordt genoemd, zijn Ierland, Spanje en Cyprus. Voor de meeste andere EU-landen blijven de directe gevolgen beperkt, klinkt het nog.
  [naar artikel]
 4. Turkije verbiedt komende maand alle vliegtuigen uit België en acht andere Europese landen (13/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verbiedt vanaf morgenochtend tot 17 april alle passagiersvliegtuigen uit negen Europese landen, waaronder België. Slecht nieuws voor de...
  [naar artikel]
 5. Vliegtaks kan België 1 miljard euro opleveren (04/03/2019 - De Morgen)
  De Belgische milieuministers gaan morgen bij hun Europese collega’s pleiten voor een eerlijke belasting op de luchtvaart. Zo’n belasting kan ons land 1 miljard euro per jaar opleveren. “Maar zo’n heffing ligt bijzonder moeilijk”, zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde.
  [naar artikel]
 6. "België bij landen die Brexit hardst zullen voelen" (12/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  België is binnen de Europese Unie een van de landen die het zwaarst getroffen kan worden door de Brexit, zo blijkt uit een rapport van ratingbureau Moody’s. De andere landen waar het effect van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie ‘significant’ wordt genoemd, zijn Ierland, Spanje en Cyprus. Voor de meeste andere EU-landen blijven de directe gevolgen beperkt, klinkt het nog.
  [naar artikel]
 7. Alles wat je moet weten over de vliegtaks: wat is het, waarom is er nood aan en wat betekent het voor jouw portemonnee? (13/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Komt er binnenkort een vliegtaks? De kans is groot, zeker nu in een (gelekt) onderzoek van de Europese Commissie staat te lezen dat de luchtvaartsector al jaren onderbelast is. Maar, wat betekent zo’n vliegtaks precies voor jou? Waarom is er nood aan? En zal de extra belasting ook effectief een verschil maken: voor uw portemonnee, voor het milieu?
  [naar artikel]
 8. Belgische ministers leggen Europese belasting op tafel: vliegtaks van 1 miljard euro (05/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag pleiten de Belgische milieuministers bij hun Europese collega’s voor een eerlijke belasting op de luchtvaart. Denk aan 10 euro voor tickets...
  [naar artikel]
 9. België en zeven andere EU-landen roepen Israël op om bedoeïnendorp niet te slopen (21/09/2018 - Knack)
  Acht Europese landen, waaronder België, hebben donderdag aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïnendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen.
  [naar artikel]
 10. Negen Europese landen willen CO2-uitstoot luchtvaartsector belasten (07/11/2019 - Metro)
  België en acht andere Europese lidstaten hebben de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen donderdag opgeroepen om de CO2-uitstoot door de luchtvaartsector beter te belasten. In een politieke verklaring, die werd gepresenteerd in de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën, wijzen de negen landen erop dat de luchtvaart aan de basis ligt van 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar in vergelijking met andere transportmiddelen draagt de sector onvoldoende bij, vinden ze. “De luchtvaartsector is vrijgesteld van accijnzen, de internationale vluchten zijn niet onderworpen aan btw, er is geen gecoördineerde belasting op vliegtickets en de economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zouden versterkt kunnen worden in de luchtvaartsector”, stellen België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije in de verklaring. De negen landen willen dat de Commissie een Europese regeling uitwerkt die moet leiden tot een prijsstelling die de vervuilingskosten van de luchtvaart beter weerspiegelt. Hoe dat best zou gebeuren, bijvoorbeeld via een kerosinebelasting of een toeslag op de tickets, laten ze in het midden. Wel vragen ze de Commissie rekening te houden met bestaande nationale regelingen en de concurrentiepositie van de sector. Frans Timmermans, de vicevoorzitter die het klimaatbeleid van de nieuwe Commissie vorm moet geven, beaamde dat de luchtvaart net als andere transportsectoren belast hoort te worden. De Nederlander zegde toe dat de Commissie de zaak meteen “aan boord neemt”. De Commissie hoopt op 1 december aan de slag te kunnen gaan. bron: Belga Het bericht Negen Europese landen willen CO2-uitstoot luchtvaartsector belasten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Negen Europese landen willen CO2-uitstoot luchtvaartsector belasten (07/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  België en acht andere Europese lidstaten hebben de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen donderdag opgeroepen om de CO2-uitstoot door de luchtvaartsector beter te belasten
  [naar artikel]
 12. Podvis#7: Zin en onzin van een vliegtaks (13/03/2019 - VRT NWS)
  In onze actua-podcast Podvis behandelen we deze keer de veelbesproken vliegtaks. Al weken trekken elke donderdag klimaatspijbelaars door de straten in ons land. Ze vragen een krachtdadig beleid om de klimaatverandering aan te pakken. Een van de suggesties die je dan hoort, is om de groei van de luchtvaart in te dijken, door de invoering van een vliegtaks. Riadh Bahri en Steven Decraene luisterden naar voor- en tegenstanders van een vliegtaks, en naar hun argumenten. Christine Van Tichel deed de montage.
  [naar artikel]
 13. Acht landen, waaronder België, roepen Israël op om bedoeïenendorp niet te slopen (21/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Acht Europese landen, waaronder België, hebben donderdag aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïenendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen.
  [naar artikel]
 14. Nieuwe verregaande maatregelen in België,  maar wat doen de andere Europese landen?  (13/03/2020 - VRT NWS)
  De Belgische regering nam gisteren nieuwe maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Maar wat doen andere Europese landen om verdere besmettingen tegen te gaan? We schetsen voor u welke maatregelen andere landen nemen op vlak van onderwijs, evenementen, sport en grensbewaking.
  [naar artikel]
 15. Eerste stap naar een Europees leger? België tekent met acht landen intentieverklaring voor Europese interventiemacht (25/06/2018 - De Morgen)
  Negen Europese landen, waaronder ook België, ondertekenen vandaag een intentieverklaring voor de oprichting van een "Europees interventie-initiatief" (EI2). Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een interview met Le Figaro, dat gisterenavond is verschenen.
  [naar artikel]
 16. De Block wil lagere prijs medicijnen afdwingen via samenwerking met andere landen (29/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Samen met acht andere landen gaat België de ontwikkeling van nieuwe en dure geneesmiddelen opvolgen. Dat schrijft De Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 17. Negen Europese landen bepleiten CO2-taks voor luchtvaart (07/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  België en acht andere Europese lidstaten hebben de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen vandaag opgeroepen om de CO2-uitstoot door de...
  [naar artikel]
 18. Eerste stap naar een Europees leger? België tekent met acht landen intentieverklaring voor Europese interventiemacht (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Negen Europese landen, waaronder ook België, ondertekenen vandaag een intentieverklaring voor de oprichting van een "Europees...
  [naar artikel]
 19. België een van Europese koplopers in longkankersterfte (05/06/2019 - De Morgen)
  Ons land telt procentueel meer longkankerdoden dan de meeste andere Europese landen. Slechts vijf landen gaan ons voor. De Belg blijkt een hardnekkige roker, maar ook de luchtkwaliteit speelt mee.
  [naar artikel]
 20. WWF en 11.11.11: 'België moet klimaatinspanningen dringend opvoeren' (18/06/2018 - Knack)
  België moet zich zo snel mogelijk aansluiten bij de coalitie van landen die pleiten voor hogere Europese klimaatambitie, zodat we de doelstellingen van het akkoord van Parijs kunnen bereiken. Dat zeggen 11.11.11 en WWF, die deel uitmaken van de coalitie van klimaatorganisaties. België behoort nu tot de zogenaamde 'swing states', die onbeslist blijven.
  [naar artikel]
 21. België stapt mee in Coalition of the Willing (31/08/2017 - De Morgen)
  België stapt mee in een actieplan van enkele Europese landen om de migratie via Libië onder controle te brengen. Het programma moet onder andere erkende vluchtelingen vanuit Niger en Tsjaad naar Europese landen overvliegen. Ook zijn er controversiële ideeën om Libische mensensmokkelaars af te kopen opdat ze hun praktijken zouden staken.
  [naar artikel]
 22. België stapt mee in Coalition of the Willing (11/04/2019 - De Morgen)
  België stapt mee in een actieplan van enkele Europese landen om de migratie via Libië onder controle te brengen. Het programma moet onder andere erkende vluchtelingen vanuit Niger en Tsjaad naar Europese landen overvliegen. Ook zijn er controversiële ideeën om Libische mensensmokkelaars af te kopen opdat ze hun praktijken zouden staken.
  [naar artikel]
 23. Europese artsen pleiten voor manier om longkanker sneller op te sporen (28/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Omdat longkanker in een vroeg stadium meestal goed te behandelen valt, roepen artsen uit acht Europese landen op om de risicogroepen eerder te screenen met CT-scans. Dat is volgens hen van belang om dat net longkanker een van de kankers is waarbij de kans op overleven klein is door de snelle groei en uitzaaiingen en je er dus vlug bij moet zijn.
  [naar artikel]
 24. België hinkt weer wat verder achterop inzake online shoppen (10/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  België staat op de 28ste stek in de nieuwe rangschikking voor e-commerce van de UNCTAD, de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties. Ons land verliest zo zes plaatsen. In de top tien staan acht Europese landen, waarvan vijf EU-landen, met Nederland als nieuwe primus op de ranglijst.
  [naar artikel]
 25. België sluit zich samen met vijf andere Europese landen aan bij handelskanaal met Iran (29/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zes Europese landen, waaronder ook België, hebben beslist om toe te treden tot Instex, het mechanisme dat handel tussen de EU en Iran wil mogelijk...
  [naar artikel]
 26. Merkel en Macron willen Europese oplossing voor reddingsschepen (17/08/2018 - Knack)
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron pleiten voor een "gecoördineerde Europese oplossing" voor de opname van reddingsschepen met migranten, zoals het ngo-schip Aquarius.
  [naar artikel]
 27. Europa twist over coronaobligaties en eigen bazooka (25/03/2020 - De Tijd)
  21:08 België en acht zuidelijke landen dringen aan op de uitgifte van Europese corona-obligaties. Toch is het onwaarschijnlijk dat de Europese leiders donderdag het taboe op Europees schuldpapier doorbreken...
  [naar artikel]
 28. België en zeven andere landen vragen meer klimaatambitie (07/05/2019 - Metro)
  België en zeven andere lidstaten gaan donderdag op een informele Europese top in het Roemeense Sibiu voor meer ambitieuze klimaatdoelstellingen pleiten. In een werkdocument bestempelen België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Luxemburg, Portugal en Spanje de strijd tegen klimaatverandering als “de hoeksteen” van de strategische agenda van de Europese Unie voor de komende vijf jaar. Concreet eisen ze dat het continent tegen 2050 klimaatneutraal wordt. Ze zouden tegen 2020 ook hun toezeggingen in het kader van het akkoord van Parijs bijwerken. Het initiatief gaat uit van de Franse president Emmanuel Macron. Opvallende afwezige is Duitsland. In het Elysée bestaat wel de hoop dat de Duitsers later alsnog de club zullen vervoegen. Greenpeace betreurt de Duitse positie. “Terwijl duizenden jongeren demonstreren voor onze toekomst, duikt de regering weg en probeert ze haar verantwoordelijkheid te ontlopen”, stelt de milieuorganisatie In Sibiu keuren de leiders van de 27 lidstaten donderdag een gemeenschappelijke verklaring goed. Tegen de achtergrond van de brexit willen ze hun eenheid en vertrouwen in de toekomst van het Europese project in de verf zetten en hun vastberadenheid demonstreren om de grootste uitdagingen samen aan te pakken. Daarnaast buigen ze zich over een strategische agenda voor de komende vijf jaar. bron: Belga Het bericht België en zeven andere landen vragen meer klimaatambitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Frankrijk introduceert vliegtaks (10/07/2019 - Knack)
  Frankrijk wil vanaf 2020 een vliegtaks van 1,5 tot 18 euro heffen op vliegtuigtickets van vertrekkende vluchten. Het moet de EU over streep trekken om dat voorbeeld te volgen.
  [naar artikel]
 30. Grootschalige huiszoekingen bij bende mensensmokkelaars: acht arrestaties in België (26/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Gerecht en politie hebben donderdag in verschillende Europese landen (België, Bulgarije, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) huiszoekingen uitgevoerd tegen een criminele groep mensensmokkelaars. In België werden dertien huiszoekingen uitgevoerd, die resulteerden in acht arrestaties, zo maakten Europol en Eurojust bekend in een persbericht. Er werden ook een aantal illegale migranten opgepakt.
  [naar artikel]
 31. Grootschalige huiszoekingen bij bende mensensmokkelaars: acht arrestaties in België (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Gerecht en politie hebben donderdag in verschillende Europese landen (België, Bulgarije, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) huiszoekingen uitgevoerd tegen een criminele groep mensensmokkelaars. In België werden dertien huiszoekingen uitgevoerd, die resulteerden in acht arrestaties, zo maakten Europol en Eurojust bekend in een persbericht. Er werden ook een aantal illegale migranten opgepakt.
  [naar artikel]
 32. Nederland voert vliegtaks in van 7 euro per ticket (07/12/2018 - Metro)
  Nederland voert in 2021 een vliegtaks in van 7 euro per ticket, ongeacht de reisbestemming. Het gaat om één vast bedrag om het de Belastingdienst niet te moeilijk te maken. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover. Eerder overwoog het kabinet nog een heffing van 3,80 euro voor vluchten binnen Europa en van 22 euro voor intercontinentale vluchten. Verder komt er een heffing voor vervuilende en lawaaiige vliegtuigen. Hoewel de vliegtaks is bedoeld voor het milieu, verwacht de regering niet dat de invoering tot veel minder vraag naar vliegreizen zal leiden. Bron: Belga   Het bericht Nederland voert vliegtaks in van 7 euro per ticket verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Duits leger overweegt rekrutering onderdanen van andere EU-landen (27/12/2018 - Knack)
  Door een tekort aan kandidaten overweegt het leger van Duitsland specialisten uit andere landen van de Europese Unie aan te trekken, zoals in België al wordt gedaan. Dit heeft de stafchef van de Bundeswehr donderdag gezegd.
  [naar artikel]
 34. Grootschalige huiszoekingen bij bende mensensmokkelaars: acht arrestaties in België (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Gerecht en politie hebben vandaag/donderdag in verschillende Europese landen (België, Bulgarije, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) huiszoekingen uitgevoerd tegen een criminele groep mensensmokkelaars. In België werden dertien huiszoekingen uitgevoerd, die resulteerden in acht arrestaties, zo maakten Europol en Eurojust bekend in een persbericht. Er werden ook een aantal illegale migranten opgepakt.
  [naar artikel]
 35. België moet dringend klimaatinspanningen opvoeren: "Uitstoot stijgt opnieuw" (18/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  België moet zich zo snel mogelijk aansluiten bij de coalitie van landen die pleiten voor hogere Europese klimaatambitie, zodat we de doelstellingen...
  [naar artikel]
 36. België daalt op ranglijst van landen met hoogste loonkost (03/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische loonkosten zijn het voorbije jaar licht gedaald, in vergelijking met andere Europese landen. Ons land wordt daardoor iets
  [naar artikel]
 37. De ene Coke is de andere niet (11/04/2019 - De Morgen)
  Enkele Oost-Europese landen stellen aan de kaak dat producten als Coca-Cola en choco van Nutella van mindere kwaliteit zouden zijn dan in andere Europese landen. Dat zou vooral te maken hebben met de prijs.
  [naar artikel]
 38. Internationale actie tegen maffia, ook in België (05/12/2018 - De Standaard)
  In meerdere landen, waaronder België, is een politieactie gehouden tegen de Italiaanse maffiaclan ’ndrangheta. Het gaat om een internationaal gecoördineerde actie.
  [naar artikel]
 39. Internationale actie tegen maffia, ook in België (05/12/2018 - De Standaard)
  In meerdere landen, waaronder België, is een politieactie gehouden tegen de Italiaanse maffiaclan ’ndrangheta. Het gaat om een internationaal gecoördineerde actie.
  [naar artikel]
 40. Milieuorganisatie: "België heeft geen samenhangende strategie om klimaatdoelstellingen te halen" (18/06/2018 - VRT NWS)
  België gaat er, net als sommige andere Europese landen, hoogstwaarschijnlijk niet in slagen om de afgesproken maatregelen van de klimaatakkoorden van Parijs te halen. Dat blijkt uit een rapport van Climate Action Network (CAN). CAN is de belangrijkste ngo-stem op vlak van klimaat in Europa. In de ranking van de landen die inspanningen doen om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te halen, staat België op de 15e plaats van de 28 onderzochte landen.  In dat rapport krijgt ons land ferme opmerkingen.
  [naar artikel]
 41. Hoe de F-35 ook in andere landen ophef veroorzaakt (23/06/2018 - De Morgen)
  Andere landen binnen de NAVO zijn net als België bezig met de vervanging van hun oude jachtvliegtuigen. Maar als je de landen op een rijtje zet, lijkt het alsof de F-35 overal voor heibel zorgt. 
  [naar artikel]
 42. België en China sluiten acht handelsakkoorden (02/06/2017 - Knack)
  België en China hebben vrijdagavond acht handelsakkoorden gesloten. Die tonen volgens premier Charles Michel 'de kracht' van de bilaterale relaties tussen de twee landen, en tussen Peking en de Europese Unie. Tijdens een Europees-Chinese top was er evenwel nog onenigheid over de overcapaciteit van de Chinese staalindustrie en de export van Chinese producten aan dumpingprijzen.
  [naar artikel]
 43. Negen landen, waaronder België, creëren Europese interventiemacht (25/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Negen Europese landen, waaronder ook België, ondertekenen vandaag een intentieverklaring voor de oprichting van een “Europees interventie-iniatief” (EI2). Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een interview met Le Figaro.
  [naar artikel]
 44. België en andere West-Europese landen willen actievere EU rond LGBTI-rechten (19/05/2017 - Knack)
  De toename van haatboodschappen en andere homofobe en transfobe incidenten is verontrustend.
  [naar artikel]
 45. Negen landen, waaronder België, creëren Europese interventiemacht (25/06/2018 - Knack)
  Negen Europese landen, waaronder ook België, ondertekenen maandag een intentieverklaring voor de oprichting van een 'Europees interventie-iniatief' (EI2). Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een interview met Le Figaro, dat zondagavond is verschenen.
  [naar artikel]
 46. België roept Israël op om Palestijns bedoeïnendorp niet te vernietigen (21/09/2018 - De Morgen)
  Acht Europese landen, waaronder België, hebben aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïnendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen. 
  [naar artikel]
 47. Trump zegt dat “sommige Europese landen” ISIS-strijders uit Syrië willen terughalen: “België informeerde hun families al” (19/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Enkele Europese landen zijn bereid om ISIS-strijders terug naar hun land te halen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gepost op Twitter. Volgens The guardian is België een van die landen, maar dat wordt in regeringskringen niet bevestigd.
  [naar artikel]
 48. Europa dringt aan op gecoördineerde aanpak coronavirus (26/02/2020 - De Tijd)
  13:30 'Alle EU-landen moeten ons informeren over hun plannen voor pandemieën', zegt de Europese Commissie, Nu het coronavirus in steeds meer lidstaten opduikt.
  [naar artikel]
 49. Westerse landen wijzen tientallen Russen uit (27/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  brussel/washingtonZestien lidstaten van de Europese Unie gaan Russische diplomaten uitwijzen. België is daar voorlopig niet bij, al roept premier Michel vandaag nog zijn vicepremiers bij hem om te overleggen over de kwestie. Ook de VS, Canada en Oekraïne doen mee aan een gecoördineerde actie van het Westen na de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.