Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

30 May 2020
22:31 uur

Wat bepaalt het succes van een popnummer?

VRT NWS

08/11/2019 - 13:04

Wat maakt dat we van bepaalde muziek houden, en kan de wetenschap ons helpen om de perfecte popsong te maken? Een team van wetenschappers dat duizenden reeksen akkoorden uit bekende hits analyseerde, zegt een deel van het antwoord te hebben gevonden: het gaat om de juiste combinatie van onzekerheid en verrassing. En luister vooral eens naar "Invisible touch" van Genesis.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Het verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het succes van een popnummer wordt mede bepaald door een mix van onzekerheid en een verrassingseffect. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvan de resultaten donderdag gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
  [naar artikel]
 2. Succes popsong afhankelijk van verrassingseffect akkoorden (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het succes van een popnummer wordt mede bepaald door een mix van onzekerheid en een verrassingseffect. Dat blijkt uit internationaal onderzoek,...
  [naar artikel]
 3. “Het weer bepaalt het succes van de rommelmarkt” (29/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De rommelmarkt die op zondagvoormiddag het Koningin Astridplein inpalmt draait weel op volle toeren. “Tenminste als de weersvooruitzichten gunstig zijn, want anders laten standhouders en bezoekers het afweten”, meldt de marktleider. “Daarentegen kan je hier over de koppen lopen bij mooi weer. Doordat wij nu ook de graspleintjes tussen de bomenrijen mogen gebruiken lukt het ons om voor alle kandidaten een plek te reserveren en ook dat bepaalt voor het deel het succes van deze markt.”
  [naar artikel]
 4. Het verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong (08/11/2019 - Metro)
  Het succes van een popnummer wordt mede bepaald door een mix van onzekerheid en een verrassingseffect. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvan de resultaten donderdag gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Een team van wetenschappers analyseerde duizenden reeksen akkoorden (zonder de melodieën en teksten) van 745 nummers die op de hitlijsten van het Amerikaanse Billboard stonden tussen 1958 en 1991. Het gaat onder meer om “Ob-La-Di, Ob-La-Da” van de Beatles, “Red red wine” van UB40 en “Knowing me, knowing you” van ABBA. Met hulp van een algoritme bepaalden de onderzoekers de mate van onzekerheid en verrassing van 80.000 akkoorden. Vervolgens kregen 80 proefpersonen delen van de nummers te horen, terwijl ze onder een MRI-scanner zaten zodat de onderzoekers hun hersenactiviteit konden bekijken. Omdat nummers vaak gelinkt zijn aan bepaalde gebeurtenissen of ervaringen, kregen de deelnemers enkel akkoorden te horen en geen melodieën en teksten. Het team ontdekte dat als de deelnemers zeker waren van het volgende akkoord, ze veel plezier hadden als ze toch verrast werden met een ander akkoord. En omgekeerd, als ze onzeker waren over het volgende akkoord, vonden ze het leuk als het akkoord net niet verrassend was. Om te peilen naar de verwachtingen en gevoelens, bestudeerden de wetenschappers de overeenkomstige hersengebieden. “Het is fascinerend dat mensen plezier beleven aan het luisteren naar een nummer alleen vanwege de volgorde van de geluiden”, verklaart Vincent Cheung van het Max Planck-instituut voor cognitieve wetenschappen in Duitsland, die de studie leidde. De vraag is nu of de resultaten van het onderzoek kunnen helpen om op een dag tot een magische formule voor een hit te komen. “Het kan een belangrijk element zijn om verder te onderzoeken, maar het is zeker niet het enige element om een popsong te maken”, aldus Cheung. De deelnemers waren het meest enthousiast over de akkoorden van het nummer “Invisible Touch” van Genesis uit 1980. Bron: Belga   Het bericht Het verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Wat je doet in het eerste uur na je werkdag, bepaalt je succes (08/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een lange werkdag achter de rug? Dan is de verleiding groot om in de zetel te ploffen en hersenloos de televisie aan te zetten. Wat door
  [naar artikel]
 6. Controversiële internetwet uitgetest en goedgekeurd: Rusland bepaalt wat online verschijnt (24/12/2019 - Express)
  Rusland heeft op maandag zijn controversiële internetwet uitgetest, met succes. Vanaf 2021 zal al het internetverkeer eerst het fiat moeten krijgen van de overheid voor het in Rusland online gaat. In november ging de controversiële wet van kracht. De wet maakt het verplicht voor Russische internetproviders om software te downloaden die de autoriteiten de controle […] The post Controversiële internetwet uitgetest en goedgekeurd: Rusland bepaalt wat online verschijnt appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Hoe je favoriete tv-serie het succes van je relatie bepaalt (18/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Is het bij jullie standaard ruzie over welke serie er op televisie wordt gekeken, of maken jullie net voortdurend inside jokes over pakweg How I
  [naar artikel]
 8. De kunst van de politieke verleiding (04/04/2019 - De Morgen)
  Wat bepaalt het succes van een politieke speech? Gaat het om de boodschap zelf of geeft de voordracht de doorslag? Of draait alles om de vermeende betrouwbaarheid van de spreker? Sanja Mitrovic, een Nederlandse performer met Servische roots, zoekt het uit in Speak!.
  [naar artikel]
 9. Jazz of softrock? Uw persoonlijkheid bepaalt uw muzieksmaak (27/05/2018 - Knack)
  Hebt u een 'open' persoonlijkheid? Dan houdt u vast niet van country en folk. Als u extravert bent, net wél. Het is wetenschappelijk bewezen: uw karakter bepaalt uw muzikale voorkeuren.
  [naar artikel]
 10. Bepaal zelf de prijs van uw melk (18/02/2018 - De Tijd)
  17:04 De coöperatieve Wie is de baas? en Carrefour lanceren melk waarvan de klant zelf de prijs en de kwaliteit bepaalt. Het initiatief komt uit Frankrijk, waar het een enorm succes is.
  [naar artikel]
 11. “De curve bepaalt niet hoe we ons moeten gedragen. Ons gedrag bepaalt de curve” (10/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Stilaan wordt duidelijk dat het grote probleem in de woonzorgcentra zit. Zij waren totaal niet voorbereid op een pandemie, omdat er te...
  [naar artikel]
 12. ‘IQ is niet de enige factor die succes op school bepaalt’ (13/10/2017 - De Standaard)
  Het voorstel van N-VA-parlementslid Koen Daniëls om het IQ van scholieren te meten, zodat kan worden nagegaan of het gelijke onderwijskansenbeleid (GOK) van de overheid haar doel bereikt, maakt heel wat reacties los. Pedagoog Pedro De Bruyckere wijst er op dat IQ wel degelijk deels erfelijk kan zijn.
  [naar artikel]
 13. VIDEO. Ohio bepaalt de strijd opnieuw (09/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Ohio bepaalt strijd voor de veertiende keer op rij. De kandidaat die deze staat binnenhaalt, wordt uiteindelijk de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika.
  [naar artikel]
 14. 'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal verkozen tot beste Belgische popnummer (17/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zaterdag werd De Belpop 100 gepresenteerd. Daarbij verkozen de luisteraars van Radio 1 'Ploegsteert', het nummer van de West-Vlaamse band Het Zesde...
  [naar artikel]
 15. Evolutie van de wereldbevolking: 'De grote migratiegolf zal uit Egypte komen' (15/08/2019 - Knack)
  Demografie bepaalt voor een groot deel het succes en de mislukking van volkeren, maar is notoir moeilijk bij te sturen. De Brit Paul Morland waagt zich aan enkele voorspellingen. Europeanen wacht een armoedige oude dag en een failliete overheid, en de VS zijn een wereldrijk op z'n retour.
  [naar artikel]
 16. Plan op komst dat bepaalt wie prioriteit krijgt voor watergebruik bij droogte (25/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Tegen de zomer van 2020 moet er een plan op tafel liggen dat bepaalt wie voorrang krijgt om water te gebruiken bij grote droogte. Het is daarbij...
  [naar artikel]
 17. Meer kastelen dan coureurs in de Tour: deze regisseur bepaalt al 23 jaar wat wij te zien krijgen (23/07/2019 - De Morgen)
  Tijdens live-uitzendingen van de Tour de France is vaak geen renner te zien. Hoe komt Frankrijk aan al die chateaus die de revue passeren??En wie bepaalt er welke de moeite waard zijn?
  [naar artikel]
 18. Origine van kind bepaalt hoe ernstig kindermishandeling wordt ingeschat (01/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De origine van het kind bepaalt mee de perceptie van kindermishandeling. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het Vertrouwenscentrum
  [naar artikel]
 19. Origine van kind bepaalt inschatting ernst van kindermishandeling (01/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  De origine van het kind bepaalt mee de perceptie van kindermishandeling. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Brussel uitvoerde in zestien Nederlandstalige basisscholen.
  [naar artikel]
 20. Succes houdt niet van een te donkere huid (13/07/2019 - De Morgen)
  Enkele weken geleden zei Mathew Knowles, de vader van Beyoncé, dat de carrière van zijn dochter positief beïnvloed is door haar lichtere huidskleur. En dat terwijl anderen het omgekeerde ondervinden. Discriminatie op basis van je tint dus, of colorisme. Maar wat is dat, waar komt het vandaan en hoe bepaalt het nog steeds wie we op de radio horen of op het scherm zien?
  [naar artikel]
 21. Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (10/04/2019 - De Morgen)
  Het lijkt tegenwoordig vaak dat maar één ding de waarde van een product of dienst bepaalt: de prijs die we ervoor betalen. Moeten we niet dringend af van dat idee? Uiteindelijk is het niet de markt, maar de samenleving die bepaalt wat echt van waarde is.
  [naar artikel]
 22. Wat bepaalt de prijs van een parfum? (13/07/2016 - Express)
  The post Wat bepaalt de prijs van een parfum? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 23. Aartsmoeilijke proef bepaalt wie naar de eilandraad moet in 'Expeditie Robinson' (11/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vanavond bepaalt een spectaculaire proef welk team er naar de eilandraad moet. De opdracht klinkt eenvoudig: gooi zeven kokosnoten in een mand...
  [naar artikel]
 24. "Geen verwachtingen deze keer": Josje Huisman brengt derde single ‘Wat Doe Je Nou’ uit (12/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Josje Huisman (33) heeft een nieuwe single uit. Het nummer heet 'Wat doe je nou' en is volgens de Nederlandse "een aanstekelijk popnummer waarop de...
  [naar artikel]
 25. Diploma vader bepaalt je toekomst (13/04/2019 - De Morgen)
  Mits voldoende wilskracht kan de grootste sukkelaar president worden, zo luidt het credo van the American dream. 'Zeker niet altijd', zegt Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen). 'Recent onderzoek toont aan dat zelfs het diploma van je vader je verdere toekomst bepaalt.'
  [naar artikel]
 26. De koning gaat nu aan de slag: “Hij bepaalt zelf wat er gebeurt” (19/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De regering is gevallen. Maar de koning houdt het ontslag dat premier Charles Michel (MR) hem gisteravond kwam aanbieden nog in beraad. De vorst ontvangt vandaag de partijvoorzitters om zich te vergewissen van de situatie. Wie hij ontvangt, wanneer en in welke volgorde? “Dat bepaalt hij zelf.”
  [naar artikel]
 27. Hattrick Salah bepaalt eindscore in Roma tegen Bologna (06/11/2016 - Sporza)
  AS Roma heeft zijn tweede plaats met succes verdedigd tegen Bologna. Roma won dankzij een hattrick van Mohamed Salah.
  [naar artikel]
 28. Hoe lichter van huid, hoe meer kans gekleurde artiesten hebben op succes (13/07/2019 - De Morgen)
  Enkele weken geleden zei Mathew Knowles, de vader van Beyoncé, dat de carrière van zijn dochter positief beïnvloed is door haar lichtere huidskleur. En dat terwijl anderen het omgekeerde ondervinden. Discriminatie op basis van je tint dus, of colorisme. Maar wat is dat, waar komt het vandaan en hoe bepaalt het nog steeds wie we op de radio horen of op het scherm zien?
  [naar artikel]
 29. Familie March bepaalt lot Spaanse beurs (18/11/2019 - De Tijd)
  14:41 De beurgenoteerde holding Alba van de Spaanse familie March is met een belang van 12 procent de enige referentieaandeelhouder van de beurs van Madrid. Zij bepaalt in grote mate met wie de Spaanse beur...
  [naar artikel]
 30. Mobiliteitsscore, energiescore, maar wat bepaalt de waarde van een huis nu echt? (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een energiescore had ons huis al. Sinds gisteren komt daar ook een mobiliteitsscore bij. Onze huizen kleven vol cijfers, maar wat bepaalt de waarde...
  [naar artikel]
 31. 50-plusser? Dan bepaalt uw woonplaats hoe mobiel u bent (05/03/2019 - VRT NWS)
  Wanneer we ouder worden, dan bepaalt onze woonplaats hoe mobiel we zijn. Wonen we in een stad of dorpskern, dan kunnen we allerlei bestemmingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer bereiken. Heeft u een appartement of huis in de rand van een stad of gemeente of op het platteland, dan vergroot het risico op sociaal isolement. Dat blijkt uit een studie van mobiliteitsorganisatie VAB.
  [naar artikel]
 32. ‘Ploegsteert’ van Het Zesde Metaal opnieuw verkozen tot beste Belgische popnummer in Belpop 100 (07/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Ploegsteert’ van Het Zesde Metaal werd zonet door de luisteraars van Radio 1 voor het derde jaar op rij verkozen tot het beste Belgische pop- en...
  [naar artikel]
 33. Eventmarketeer Peter Decuypere: "Tomorrowland scoort wereldwijd door maximaal in te zetten op beleving" (23/07/2017 - De Morgen)
  Wat bepaalt nu eigenlijk het gigantische, mondiale succes van Tomorrowland? Zijn het de internationale topdj’s of is het vooral de sprookjesachtige inkleding? Peter Decuypere, eventmarketeer en founding father van I Love Techno heeft het met onze festivalreporter Britt Valkenborghs over de kracht van de beleving.
  [naar artikel]
 34. Computer voorspelt filmhits: “Hollywood laat zich te vaak door emoties leiden” (19/03/2019 - De Morgen)
  Wie bepaalt welke speelfilms in Hollywood worden gemaakt? Dat zijn steeds vaker computers, die met algoritmes uitvogelen welke scenario’s kans maken op succes en welke niet. Eén van de bedrijven die door de filmstudio’s worden ingehuurd is het Britse Epagogix, opgericht door risicomanager Nick Meaney.
  [naar artikel]
 35. Intermixt bepaalt “eerstdaags” standpunt over meedelen vergoedingen van politici-bestuurders (15/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Intermixt, een stichting van openbaar nut die actief is in de Belgische aardgas- en energiesector en vooral samenwerking moet bevorderen, bepaalt eerstdaags of ze ingaat op verzoeken om de aard van de vergoedingen van haar politici-bestuurders bekend te maken. Dat zegt secretaris-generaal Martin Verschelde van Intermixt.
  [naar artikel]
 36. Sidi Larbi Cherkaoui over zijn Broadway-bewerking van ‘Jagged Little Pill’: ‘Succes bepaalt mij niet’ (26/12/2019 - De Morgen)
  Het zijn gouden dagen voor Sidi Larbi Cherkaoui. De Belgische choreograaf ziet zijn Broadway-debuut ‘Jagged Little Pill’ tot ver buiten New York bejubeld. ‘Ik voel het potentieel om het Amerikaans publiek wakker te schudden.’
  [naar artikel]
 37. De architecten van het succes (05/04/2019 - De Morgen)
  Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Marc Wilmots beschikt over een uitgebreide staf en betrekt iedereen in het succes. Vrijdag gingen ze allemaal uit de bol bij de kwalificatie. De bondscoach benadrukte al vaker dat het succes het werk is van zijn hele team. We stellen u Team-België even voor.
  [naar artikel]
 38. Stad of gemeente waar u woont bepaalt of u al dan niet een leefloon krijgt (04/12/2017 - VRT NWS)
  De stad of gemeente waarin u woont bepaalt vaak of u een leefloon kan krijgen of niet. Dat staat in het jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting van de Universiteit Antwerpen. Steden en gemeenten krijgen steeds meer bevoegdheden om een  lokaal sociaal beleid te voeren, maar ze doen dat lang niet allemaal even goed. 
  [naar artikel]
 39. Autonoom Sint-Maarten: hoe de onvrede na orkaan Luis bepaalt wie de schade door Irma zal vergoeden (11/09/2017 - VRT NWS)
  De Nederlandse koning Willem-Alexander brengt vandaag een bezoek aan de eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba in de Caraïben na de doortocht van de orkaan Irma. De drie eilanden hebben allemaal een speciaal statuut. Die bepaalt mee de verhoudingen met Nederland en kleurt de cruciale vraag: “Wie draagt er mee de kosten van Irma?”
  [naar artikel]
 40. Alcoholvrij bier bepaalt voortaan mee uw loon (10/01/2020 - Express)
  De prijzen van een alcoholvrij biertje, een gebitsreiniging en een douchekop bepalen voortaan mee de verhogingen van lonen en uitkeringen in ons land. Ze zijn opgenomen in de indexkorf. De consumptieprijsindex, waarop de inflatie is gebaseerd, wordt berekend op basis van een hele reeks producten en diensten. Dat heet de indexkorf. Om in de indexkorf […] The post Alcoholvrij bier bepaalt voortaan mee uw loon appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Vlaams Belang neemt ‘de Derde Weg’ op programmacongres in Gent; N-VA zet zich af tegen ‘ongenuanceerde slogantaal van het VB’ (31/03/2019 - De Morgen)
  Wat geldt voor vastgoed, gaat ook op voor de politiek: de locatie bepaalt het succes. Afgelopen weekend maakten Vlaams Belang en N-VA eens te meer duidelijk waar ze (voor) staan. Vlaams Belang zit rechts van N-VA voor migratie, maar links voor sociaal beleid. N-VA nestelde zich op haar V-dag netjes tussen CD&V en datzelfde Vlaams Belang.
  [naar artikel]
 42. Of bacteriën apart leven of in een biofilm bepaalt hoe ze resistentie ontwikkelen (24/10/2019 - VRT NWS)
  Hoe bacteriën leven - hetzij als onafhankelijke, vrij rondzwemmende cellen, hetzij vast in een gemeenschappelijke biofilm - bepaalt hoe ze resistentie tegen antibiotica ontwikkelen. Als men daar rekening mee houdt, kan dat leiden tot een meer gepersonaliseerde benadering van therapieën tegen bacteriën en van het onder controle houden van infecties, zeggen onderzoekers.
  [naar artikel]
 43. Influencer Jill de Greef brengt eerste single uit: “Het nummer ‘Bam Bam’ is op mijn lijf geschreven” (18/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse influencer Jill de Greef (30) heeft vrijdagavond in discotheek The Villa op het Eilandje haar eerste single voorgesteld: Bam Bam, een Nederlandstalig urban popnummer. Jill is bekend van programma’s als Pink Ambition en Shopping Queens en met meer dan 76.000 volgers voor haar account @jillgrege een van de grotere namen op Instagram.
  [naar artikel]
 44. Delvaux: "Kritiek geven op Di Rupo is moeilijk, hij bepaalt nog steeds de plaatsen op de lijst" (17/12/2017 - VRT NWS)
  Volgens Beatrice Delvaux, politiek analyst van de krant Le Soir, is het opvallend hoe weinig leden van de PS zich gemengd hebben in het debat rond het voorzittschap van Di Rupo. De reden is volgens haar duidelijk: er komen verkiezingen aan en Di Rupo bepaalt binnen de PS nog steeds welke plaatsen iedereen krijgt op de lijst.
  [naar artikel]
 45. “Hopen dat Sint-Truiden in 2019 het festivallandschap bepaalt” (12/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het dossier over het evenementenplein op de vroegere militaire vliegbasis van Brustem zit in zijn finale fase. Het nieuwe milieurapport is klaar en het ruimtelijk plan zal nog in juni of in juli voorgelegd worden aan de gemeenteraad. “We hopen dat Sint-Truiden vanaf 2019 het Belgische en internationale festivallandschap bepaalt”, zegt schepen Pascal Vossius (Open Vld), die al 10 jaar met het dossier bezig is. “Ik ben alvast geïnteresseerd”, zegt concertorganisator Herman Schueremans.
  [naar artikel]
 46. Oxford-onderzoeker: "Een handvol mensen bepaalt het gedrag van miljarden mensen" (05/12/2017 - VRT NWS)
  "Newsfeeds op onze smartphones zijn even verslavend als gokautomaten", zegt James Williams aan VRT NWS op de conferentie Media Fast Forward. Williams onderzoekt de gevolgen van de aandachtseconomie, het fenomeen waarbij ontwikkelaars het onderste uit de kan halen om uw aandacht te trekken. "Een handvol mensen bepaalt mee het gedrag van miljarden mensen en dat mogen we gerust in vraag stellen."
  [naar artikel]
 47. Plakboek van platitudes (13/04/2019 - De Morgen)
  Lelijk. Dat is het enige woord dat met succes het succes van deze oeverloze 'Felliniaanse' satire kan counteren.
  [naar artikel]
 48. Wegens groot succes: tweede film van De Buurtpolitie op komst (05/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Na het grote succes van de eerste film van De Buurtpolitie werken de makers nu aan een tweede. “De Buurtpolitie: De Grote Geldroof” lokte maar liefst 158.000 mensen naar de bioscoop, een succes dat ze met “De Tunnel” willen herhalen.
  [naar artikel]
 49. Wegens groot succes: tweede film van De Buurtpolitie op komst (05/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Na het grote succes van de eerste film van De Buurtpolitie werken de makers nu aan een tweede. “De Buurtpolitie: De Grote Geldroof” lokte maar liefst 158.000 mensen naar de bioscoop, een succes dat ze met “De Tunnel” willen herhalen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.