Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

04 June 2020
19:57 uur

Radio 1-luisteraar kiest voor "jagger" als nieuw, Vlaams woord voor actieve oudere

VRT NWS

08/11/2019 - 13:04

U bent gepensioneerd, maar u voelt zich nog jong, vitaal en energiek, dan bent u vanaf vandaag een "jagger". Dat is althans de benaming waar de Radio 1-luisteraars voor gekozen hebben. Het programma "Nieuwe Feiten" ging op zoek naar een goed alternatief voor "vitalo", de benaming die in Nederland de meeste stemmen haalde. "Jagger", uitgesproken op z'n Engels, staat voor Jong Actief Gepensioneerde en verwijst naar Mick Jagger, de zanger van de rockgroep The Rolling Stones die intussen 76 is, maar nog steeds optreedt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Doordoener, goknar of herfstbloeier? Kies hier een nieuw woord voor "actieve oudere" (04/11/2019 - VRT NWS)
  Hoe noem je zo'n vitale jonggepensioneerde? Toch geen oude van dagen of bejaarde zeker! Luisteraars van Radio 1 stuurden meer dan 500 creatieve suggesties in. Uit een shortlist van tien mag het publiek nu kiezen. "Scharreloudere"? Of toch liever "Jagger"?
  [naar artikel]
 2. Nederland heeft nieuw woord voor actieve oudere: "vitalo", Radio 1-programma "Nieuwe feiten" zoekt "betere naam" (30/10/2019 - VRT NWS)
  De lezers van de Nederlandse krant Trouw gingen op zoek naar een nieuwe naam voor de actieve 55-plusser. Uit de vele inzendingen koos een deskundige jury met onder anderen de hoofdredacteur van Van Dale Ton den Boon voor het woord "vitalo". Bij Radio 1 denken ze dat Vlaanderen beter kan, en roepen ze de luisteraars op om een originelere naam te verzinnen.
  [naar artikel]
 3. In Nederland noemen ze een actieve 55-plusser voortaan “vitalo”, Vlaanderen koos voor de term “jagger” (08/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Proficiat, beste “actieve 55-plusser”. U gaat voortaan als “jagger” door het leven. Die term kwam in het Radio 1-programma Nieuwe feiten als winnaar uit de bus tijdens de zoektocht naar een vervanger voor de voormalige oubollige benaming.
  [naar artikel]
 4. De dialectparel van het jaar is het West-Vlaamse woord "jeunen" (27/10/2017 - VRT NWS)
  "Jeunen" is het Vlaamse dialectwoord van het jaar. Meer dan 17.000 mensen stemden de voorbije week voor het woord op de site van Radio 1. Jeunen is West-Vlaams en betekent simpelweg "plezier maken", en ook: "iemand iets gunnen".  
  [naar artikel]
 5. Mick Jagger zingt "Heb je even voor mij?" van Frans Bauer (17/10/2017 - VRT NWS)
  Mick Jagger van de Rolling Stones heeft om de Nederlandse fans te bedanken "Heb je even voor mij?" van Frans Bauer gezongen. Hij plaatste de video op Instagram. Zondag tijdens hun concert in Arnhem haalde hij het nummer ook al aan door aan het publiek "Heb je even voor mij?" te vragen. Ook tijdens  concerten in België viel het al op dat Jagger een aardig mondje Nederlands kan praten.
  [naar artikel]
 6. "Plofklas" is het woord van het jaar voor Onze Taal in Nederland (30/12/2017 - VRT NWS)
  Het Nederlandse Genootschap Onze Taal heeft het woord "plofklas" uitgeroepen tot woord van het jaar. Plafklas is een nieuw woord voor een overvolle klas met meer dan dertig leerlingen. In Vlaanderen werd het woord "koesterkoffer" onlangs uitgeroepen tot woord van het jaar door woordenboekuitgeverij Van Dale.
  [naar artikel]
 7. Schopt "samsonseks" het tot Woord van het Jaar 2016? (17/10/2016 - De Redactie)
  "Samsonseks." Dat woord stelt de jonge moeder Ingrid Renders voor in de verkiezing van Woord van het Jaar 2016. Op Radio 1 legt ze de betekenis van de term uit.
  [naar artikel]
 8. Antwerpse brasserie beledigt klant op kassaticket: "Voor de dikzak aan tafel 1 niet normaal" (18/12/2019 - VRT NWS)
  "Voor de dikzak tafel 1 niet normaal". Die woorden vond luisteraar Nadia op het kassaticket dat ze kreeg in een Antwerpse brasserie. Geschokt plaatste ze een foto van het bonnetje op een Facebookpagina van Radio 2. "Dit is onaanvaardbaar. De uitbater moet zich verontschuldigen en zijn personeel heel zwaar aanpakken", zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 9. “Zet lokwandelaars in tegen straatintimidatie van vrouwen” (28/12/2017 - VRT NWS)
  Steden als Brussel, Mechelen en Sint-Niklaas zetten GAS-boetes in tegen seksuele intimidatie in de openbare ruimte. UCLL-criminologe Anne Groenen heeft nog een effectiever idee, en lanceert daarvoor een nieuw woord, de "lokwandelaar". "Zet ze in op risicoplaatsen", zegt in "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 10. Gatz vindt bezoek van Dewinter en Wilders aan Molenbeek "ronduit walgelijk" (29/09/2017 - VRT NWS)
  Vlaams mnister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) heeft geen goed woord over voor de plannen van Filip Dewinter (Vlaams Belang) om zijn Nederlandse geestesgenoot Geert Wilders (PVV) een rondleiding te geven in Brussel en Molenbeek. "Ronduit walgelijk", zegt Gatz aan "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 11. Tommelein: "Geen premies voor omschakeling naar "nieuw" aardgas" (03/10/2017 - VRT NWS)
  Er komen geen premies voor wie zijn aardgasinstallatie moet vervangen door de omschakeling naar "nieuw" aardgas. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gezegd in "De inspecteur" op Radio 2. Het gaat om mensen die een aardgasketel hebben van voor 1978 of die er een uit het buitenland hebben gehaald.
  [naar artikel]
 12. Niels en Wiels maken voetbalradio op Radio 2 (28/05/2018 - VRT NWS)
  Het duo Niels Destadsbader en Miguel Wiels zal de Belgische luisteraar opwarmen om te supporteren voor de Rode Duivels op het WK in Rusland. Met "F.C. Niels en Wiels" op Radio 2 presenteren ze op de dagen dat ons nationale elftal speelt.  
  [naar artikel]
 13. 1 op de 3 bioscoopgangers kiest in herfstvakantie voor Vlaamse film (02/11/2018 - VRT NWS)
  Deze herfstvakantie kiest 1 op de 3 bioscoopbezoekers in Vlaanderen voor een Vlaamse film. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Vooral "Niet schieten", "Girl" en "Sinterklaas en de wakkere nachten" doen het goed.
  [naar artikel]
 14. Mick Jagger moet hartoperatie ondergaan, maar "hij zal snel weer op een podium staan" (02/04/2019 - VRT NWS)
  Mick Jagger, de 75-jarige frontman van de Rolling Stones, zal eind deze week geopereerd worden aan zijn hart. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens cardioloog Pedro Brugada zijn hartproblemen zeker niet zeldzaam op die leeftijd. Fans moeten zich niet ongerust maken, aangezien Jagger over een goede conditie beschikt. Dat zegt hij in het radioprogramma "De wereld vandaag". 
  [naar artikel]
 15. Na de fietsdiefstal: Ben Weyts krijgt nieuw exemplaar van "Hautekiet" (17/02/2017 - De Redactie)
  Vlaams minister van Mobiliteit Weyts kan weer fietsen. Nadat eerder deze week zijn fiets was gestolen, kreeg hij vanochtend een nieuw exemplaar van het Radio 1-programma "Hautekiet".
  [naar artikel]
 16. Soulwax brengt nieuw huzarenstuk uit: het "Essential"-album dat ze voor BBC Radio 1 maakten  (23/06/2018 - VRT NWS)
  Soulwax heeft gisteren met "Essential" een nieuw album uitgebracht, een huzarenstuk. Toen de broers Dewaele gevraagd werden om een Essential Mix te maken voor BBC Radio 1 vonden ze er niets beters op dan een uur nieuw materiaal te maken. 
  [naar artikel]
 17. Theo Francken: "Als Vlaams Belang uitgestoken hand zou menen, dat ze beginnen met eigen nest op te kuisen" (25/09/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de uitgestoken hand van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken "hypocriet". Samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang is volgens Francken "moeilijk" zolang "racisten als Filip De Man het grote woord hebben binnen Vlaams Belang". 
  [naar artikel]
 18. "Sterrenouder", nieuw woord voor ouders die een kind verliezen (18/05/2017 - De Redactie)
  Selahattin Koçak en zijn vrouw verloren bijna anderhalf jaar geleden hun babyzoontje Kamiel. In zijn zoektocht naar manieren om met dat verdriet om te gaan, kwam hij uit bij een nieuw woord.
  [naar artikel]
 19. Familie van schutter Nieuw-Zeeland: "Gebroken, dat is het enige woord" (17/03/2019 - VRT NWS)
  De familie van de verdachte van de moordpartij in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland is "gebroken" door wat hij heeft gedaan. "Eerst kon ik het niet geloven, maar toen zag ik zijn foto. Dit is onherstelbaar", zegt zijn oom in een interview op de Australische televisie. "Gebroken, dat is het enige woord", zegt zijn grootmoeder over hoe de familie zich nu voelt. 
  [naar artikel]
 20. Leve gelanterfant in eigen land (11/08/2017 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: staycation.
  [naar artikel]
 21. Zuckerberg lijkt de onbewogen kapitein van een dataduikboot (25/05/2018 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: Facebuk.
  [naar artikel]
 22. Wordt verwacht: een huwelijk met de Nederlandse taal (16/06/2017 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: woordbehang.
  [naar artikel]
 23. De strandbeesten: fake, maar toch nét echt (30/06/2017 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: strandbeest.
  [naar artikel]
 24. Dochter Mick Jagger over haar wel héél beschermende vader: “Onlangs deelde hij nog klappen uit!” (07/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een jagger, die term wordt gebruikt om actieve senioren te benoemen. Al zeg je dat best niet te luid, of Ben Crabbé krijgt weer een crisis in...
  [naar artikel]
 25. "Koesterkoffer" is het woord van het jaar (19/12/2017 - VRT NWS)
  "Koesterkoffer" is verkozen tot het woord van het jaar, een verkiezing van Van Dale en de VRT. Het woord haalde het van onder meer "fipronilei" en "metoo-verhaal". 70.000 mensen hebben hun stem uitgebracht.
  [naar artikel]
 26. Julie Van den Steen stopt als sidekick van Van de Veire: "5 jaar slaaptekort en vooral veel liefde van en voor MNM-luisteraar" (29/05/2019 - VRT NWS)
  MNM-presentatrice Julie Van den Steen stopt als sidekick van Peter Van de Veire in "De grote Peter Van de Veire ochtendshow" en als radio-dj bij MNM. Ze heeft het nieuws vanochtend zelf bekendgemaakt tijdens de uitzending. "Het voelt alsof ik afscheid moet leven van mijn lief", klonk het emotioneel. 
  [naar artikel]
 27. [VIDEO] - Radio 2 Vlaams-Brabant toont unieke beelden van 12-jarig "Lowieke" (09/01/2017 - De Redactie)
  Acteur Mathias Vergels maakt binnenkort zijn comeback in de Eén-serie "Thuis". In afwachting van die terugkeer, heeft de redactie van Radio 2 Vlaams-Brabant deze beelden teruggevonden van een 12-jarige Vergels, tijdens een musical op school.
  [naar artikel]
 28. Chirurge die dochter (14) vermoordde krijgt laatste woord: "Als ik de klok kon terugdraaien, zou dit niet gebeurd zijn” (21/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Mehrnaz Didgar vanochtend het laatste woord gekregen. "Ik aanvaard elke beslissing",...
  [naar artikel]
 29. Muren die me kunnen ontroeren? Ja, die bestaan (16/06/2017 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: woordbehang.
  [naar artikel]
 30. "Moordstrookje" is het Woord van het Jaar (18/12/2018 - VRT NWS)
  Een niet-verhoogd fietspad, niet afgescheiden van de rijweg is een "moordstrookje". Het woord is verkozen tot Woord van het Jaar 2018. "Een cynisch woord, een scherpe keuze van de Vlamingen," is de commentaar van VRT-taalraadsman en hoofdredacteur van Van Dale Ruud Hendrickx.
  [naar artikel]
 31. Keith Richards: "Mick Jagger moet gesteriliseerd worden" (01/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Mick Jagger werd ruim een jaar geleden op 73-jarige leeftijd voor de achtste keer vader en daar blijft het, als aan het Keith Richards ligt, ook...
  [naar artikel]
 32. Gatz over lokale radio's: "Als men er niet bij is, is de procedure niet goed" (28/12/2017 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ontkent dat de beoordelaars in het dossier van de radiofrequenties voor lokale radio's de sector niet kennen. Hij spreekt daarmee de kritiek van onder anderen Katia Segers (SP.A) formeel tegen. 17 lokale zenders verdwijnen op 1 januari van de FM-band. "Als men er niet bij is, is de procedure niet goed, zo is het altijd", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1. 
  [naar artikel]
 33. Bart De Wever: "Leuven Vlaams en mei 68 zijn de wortels van het succes van de N-VA vandaag" (24/02/2018 - VRT NWS)
  In Leuven heeft de N-VA de 50e verjaardag van "Leuven Vlaams" gevierd, de strijd voor de taalkundige splitsing van de Katholieke Universiteit Leuven. Onder anderen partijvoorzitter Bart De Wever nam het woord. Hij ziet in "Leuven Vlaams" de "wortels van het succes" dat de N-VA vandaag boekt.
  [naar artikel]
 34. Moeders hebben twee eigenschappen die steeds zeldzamer worden: onbaatzuchtigheid en empathie (11/05/2018 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: moeder.
  [naar artikel]
 35. Van poepdoping hebben we vast het laatste nog niet gehoord (23/06/2017 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: poepdoping.
  [naar artikel]
 36. Net als bij Mick Jagger: "Uit de mondjes hier komt tegelijk 'papa' & 'opa'" (10/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Mick Jagger (73) is papa geworden van zijn achtste kind. De kleine jongen kan gewoon meespelen met de vijf kleinkinderen, en zelfs het
  [naar artikel]
 37. Sofie Lemaire, Anja Daems & Dorianne Aussems maken samen met "Music for Life"-trio "De Warmste Radio" (04/12/2018 - VRT NWS)
  Sofie Lemaire (Radio 1), Anja Daems (Radio 2) en Dorianne Aussems (MNM) presenteren op 24 december mee "De Warmste Radio". Op de laatste dag van "De Warmste Week" krijgen Music for Life-presentatoren Eva De Roo, Michèle Cuvelier en Otto-Jan Ham dus opnieuw versterking van hun radiocollega's van de andere zenders. De uitzending "De Warmste Radio" is dan de hele dag te horen op Studio Brussel, MNM, Radio 1 en Radio 2.
  [naar artikel]
 38. Verpleger of verpleegster: het zijn stuk voor stuk verpleegsterren (22/06/2018 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: verpleegsterren.
  [naar artikel]
 39. Ik wens u een zomer waarin het alleen letterlijk ‘doef’ wordt (29/06/2018 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: doef.
  [naar artikel]
 40. "Beste hoofddoek, ik wens u de komende jaren nog veel aandacht en warmte toe" (04/09/2017 - VRT NWS)
  Sinds zarterdag kiest "De Ochtend" op radio 1 elke week een "Held", iemand in een minuutje een idee vertelt, al dan niet met een ironische ondertoon. Hier leest u de - uiteraard korte - geschreven versie van de eerste "Held": professor filosofie Ignaas Devisch "Beste hoofddoek".
  [naar artikel]
 41. Liesbeth Aerts schrijft het mooiste nieuwsgedicht voor Radio 1 (05/11/2017 - VRT NWS)
  De wedstrijd "Schrijf een nieuwsgedicht" is gewonnen door Liesbeth Aerts met een gedicht over een nieuw kankermedicijn. Dat is bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van "Bonus" (Radio 1) op de Boekenbeurs in Antwerpen.
  [naar artikel]
 42. Chris Janssens zit mee aan tafel voor Vlaams Belang: "Toegang tot sociale zekerheid voor nieuwkomers beperken" (28/05/2019 - VRT NWS)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever start vandaag zijn consultaties over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Voor Vlaams Belang zal - naast voorzitter Tom Van Grieken - ook Chris Janssens aan de tafel zitten, fractievoorzitter van de partij in het Vlaams Parlement. "Op Vlaams niveau kan je de aantrekkingskracht van ons land met een uitgebreid sociaal vangnet verminderen voor nieuwkomers", zegt Janssens in "De Ochtend" op Radio 1. 
  [naar artikel]
 43. Het Tsjechische woord dat de wereld veroverde: "robot" is 100 jaar oud (22/01/2020 - VRT NWS)
  Heeft u zich ooit al eens afgevraagd waar het woord "robot" vandaan komt? Het woord werd 100 jaar geleden bedacht door de Tsjechische toneelschrijver Karel Capek. "Robot" is afgeleid van het Tsjechische woord "robota". Dat is het werk dat uitgevoerd wordt door een lijfeigene of slaaf.
  [naar artikel]
 44. "Brexit" woord van het jaar voor Onze Taal (31/12/2016 - De Redactie)
  Het Genootschap Onze Taal, een vereniging van taalliefhebbers, en de luisteraars van het Nederlandse radioprogramma "De taalstaat" riepen "brexit" uit tot woord van 2016. Vorig jaar was het woord van het jaar "sjoemelsoftware".
  [naar artikel]
 45. "Babbelen" is mooiste Nederlandse woord volgens anderstaligen (12/09/2018 - VRT NWS)
  "Babbelen" is het mooiste Nederlandse woord voor anderstaligen. Het kwam als winnaar uit de bus van een wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap Integratie en Inburgering en vzw De Rand. 
  [naar artikel]
 46. Het zou figuurlijk ook wat vaker moeten ‘weerlichten’ (31/05/2018 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: weerlichten.
  [naar artikel]
 47. Unizo haalt Woord van het Jaar binnen: "winkelhieren" (17/12/2019 - VRT NWS)
  "Winkelhieren", winkelen in je eigen buurt bij lokale handelaars, is verkozen tot Woord van het Jaar. Daar zit de campagne van middenstandsorganisatie Unizo voor veel tussen. "Winkelhieren" klopte "klimaatspijbelaar" en "egelwegel".
  [naar artikel]
 48. Wat is er mis met ‘lekker in de wind zijn’ of zelfs ‘eens goed zat zijn’? Wel, daar is véél mis mee (15/06/2018 - De Morgen)
  Elke week kiest onze taalcolumniste Ann De Craemer het #WoordVanDeWeek. Dat kan een actueel woord zijn, een hip nieuw woord, een woord dat een snaar raakt, een totaal vergeten woord of een woord dat allang had moeten bestaan. Deze week: zytholoog.
  [naar artikel]
 49. De Croo: "Je krijgt opeens as N-VA en PS die blijkbaar zo snel mogelijk naar verkiezingen wil" (15/12/2018 - VRT NWS)
  Open VLD-vicepremier Alexander De Croo hoopt dat de oranje-blauwe minderheidsregering snel een akkoord kan vinden met de voormalige coalitiepartner N-VA om het werk van de regering de komende maanden af te werken. "Maar die keuze ligt vandaag bij de N-VA", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Werkt men niet op een logische constructieve manier samen, dan kiest de N-VA voor verkiezingen."
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.