Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

30 May 2020
23:11 uur

Turkije dreigt IS’ers vanaf maandag terug naar land van herkomst te sturen, Vierlandentop over Syrië in december

De Morgen

08/11/2019 - 17:03

Turkije begint vanaf maandag opgepakte strijders en leden van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst terug te sturen. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd. Begin december vindt een top over Syrië plaats tussen Turkije, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkije dreigt IS’ers vanaf maandag terug naar land van herkomst te sturen (08/11/2019 - De Morgen)
  Turkije begint vanaf maandag opgepakte strijders en leden van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst terug te sturen. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aangekondigd.
  [naar artikel]
 2. Turkije wil IS’ers vanaf maandag terug naar land van herkomst sturen (08/11/2019 - De Morgen)
  Turkije begint vanaf maandag opgepakte strijders en leden van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst terug te sturen. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aangekondigd.
  [naar artikel]
 3. Turkije dreigt met terugsturen Syriëstrijders naar land van herkomst (02/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije dreigt opgepakte IS-strijders terug te sturen naar hun land van herkomst. Dat dreigement uitte de Turkse minister Suleyman Soylu van...
  [naar artikel]
 4. Turkije duwt Syriërs terug over de grens (14/04/2019 - De Morgen)
  Turkije stuurt vluchtelingen op grote schaal terug naar Syrië. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International dat vandaag wordt gepresenteerd. Het roept de vraag op of Turkije wel veilig genoeg is om vluchtelingen naar terug te sturen, wat de EU vanaf maandag wil doen.
  [naar artikel]
 5. België is verplicht IS-strijders terug te nemen (11/11/2019 - De Tijd)
  18:04 Turkije is maandag begonnen Europese IS-strijders naar hun land van herkomst terug te sturen. Voorlopig zijn daar geen Belgen bij, maar ons land is wel verplicht zijn onderdanen terug te nemen als Tur...
  [naar artikel]
 6. Turkije begint maandag met terugsturen IS'ers naar land van herkomst (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije begint maandag met het terugsturen van IS-strijders naar hun land van herkomst. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.
  [naar artikel]
 7. Turkije begint maandag met terugsturen van IS-strijders (08/11/2019 - Metro)
  Ankara start maandag met de repatriëring van IS-strijders naar hun landen van herkomst. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, gezegd, melden Turkse media. De voorbije dagen hadden enkele Turkse regeringsleden al verschillende keren gezegd dat Ankara IS-leden die op dit ogenblik in Turkse gevangenissen zitten, terug zullen sturen naar hun land, ook als ze in dat land hun nationaliteit kwijtgespeeld zijn. Zo had Soylu zaterdag al gezegd dat Turkije geen hotel is voor IS-leden. Landen als Nederland en Groot-Brittannië hebben volgens hem de makkelijke weg gekozen door sommige IS-leden, van wie de meeste een dubbele nationaliteit hebben, de nationaliteit van dat land af te nemen. Dat is volgens de minister onverantwoord en onaanvaardbaar, “want Turkije mag het oplossen”. Soylu ging niet in detail over het aantal IS-leden of familieleden die in Turkije in de cel zitten sinds het land op 9 oktober een offensief startte tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië. bron: Belga Het bericht Turkije begint maandag met terugsturen van IS-strijders verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Vierlandentop tussen Turkije, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk over Syrië in december (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Begin december vindt een top over Syrië plaats tussen Turkije, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt Ibrahim Kalin, woordvoerder...
  [naar artikel]
 9. Vierlandentop over Syrië in december, kondigt Turkije aan (08/11/2019 - Metro)
  Begin december vindt een top over Syrië plaats tussen Turkije, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt Ibrahim Kalin, woordvoerder van de Turkse president, vandaag. De top zou losstaan van de NAVO-bijeenkomst op 3 en 4 december in de buurt van Londen. De bijeenkomst tussen Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel en Boris Johnson werd aangekondigd na een voorbereidende ontmoeting in Istanboel tussen de Turkse woordvoerder en Franse, Duitse en Britse delegaties. De top vindt plaats in een periode van hevige spanningen tussen Turkije en Europa naar aanleiding van de Turkse inval in Syrië van 9 oktober. Erdogan beschuldigde de westerse landen er op 21 oktober van dat ze door hun scherpe kritiek op het offensief aan de kant van terroristen staan die tegen Turkije zijn. De westerse landen beschuldigen op hun beurt Turkije ervan de strijd tegen de groepering Islamitische Staat (IS) te verzwakken door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) aan te vallen. De YPG, die banden hebben met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die sinds 1984 een bloedige guerrillaoorlog voert op Turks grondgebied, worden door Turkije als terroristen beschouwd. De Turkse militaire operatie werd dankzij twee akkoorden met de Verenigde Staten en Rusland gestaakt. In de akkoorden werd beslist dat de YPG zich moesten terugtrekken uit een strook van 30 kilometer diep langs de Turkse grens. Erdogan heeft vandaag wel gewaarschuwd dat Turkije zijn operatie zal voortzetten totdat de YPG zich terugtrekken uit de zone, en dat de Turkse troepen in Syrië zullen blijven zolang andere landen er ook aanwezig zijn. Bron: Belga   Het bericht Vierlandentop over Syrië in december, kondigt Turkije aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. De gewoonheid der dingen (12/04/2019 - De Morgen)
  In 'Heylen en de herkomst', vanaf maandag op VIER, reist Martin Heylen (58) naar het land van herkomst van bekende mensen. Zwervend door het Meetjesland, zijn land van herkomst, zegt hij: 'Zigzag langs de grens, dat komt dicht bij de essentie van mijn leven.'
  [naar artikel]
 11. Eén op twee Belgen bereid om vluchtelingen terug te sturen naar dictatuur (04/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De helft van de Belgen is er voorstander van om illegale vluchtelingen terug te sturen naar hun land van herkomst, zelfs als dat een dictatuur betreft. Dat blijkt uit een enquête waarover Le Soir zaterdag bericht.
  [naar artikel]
 12. Erdogan dreigt miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen. Durft EU terug te dreigen? (11/10/2019 - De Morgen)
  Terwijl een Turks offensief tegen de Koerden in Syrië in volle gang is, opent president Erdogan een ‘tweede front’ tegen Europa. Hij dreigt ‘de poorten open te zetten’ naar Europa voor de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, als de EU haar kritiek op de inval niet inslikt.
  [naar artikel]
 13. ‘We zullen de poorten openzetten’: Erdogan dreigt vluchtelingen naar Europa te sturen als kritiek niet stopt (10/10/2019 - De Morgen)
  De Turkse president Recep Erdogan wil dat de EU zijn kritiek op de Turkse operatie in Syrië inslikt. Als de EU de Turkse actie bestempelt als bezetting, dan dreigt hij Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn naar Europa te sturen.
  [naar artikel]
 14. Migranten in België sturen jaarlijks 2 tot 5 miljard euro naar land van herkomst (16/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Migranten in België sturen elk jaar zo'n 2 tot 5 miljard euro naar familie en kennissen in hun land van herkomst, blijkt uit onderzoek van
  [naar artikel]
 15. President Trump dreigt "Turkse economie te vernietigen" bij inval Noord-Syrië: "Hij krabbelt beetje terug"  (08/10/2019 - VRT NWS)
  In een reeks tweets heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedreigd om de economie van Turkije "totaal te vernietigen" als dat land zijn "boekje te buiten gaat". Daarmee doelt Trump op een nakende militaire operatie van Turkije tegen de Koerden in het noorden van Syrië. "Trump krabbelt een beetje terug na de kritiek", ziet Toon Beemsterboer, correspondent in Turkije, in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 16. Turkije wil vanaf maandag gevangen IS-strijders terugsturen naar land van vertrek (08/11/2019 - VRT NWS)
  De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat Turkije vanaf maandag alle gevangengenomen IS-strijders terugsturen naar het land van waaruit ze vertrokken zijn. Het gaat om IS-strijders die in Turkse gevangenissen zitten. Voor zover bekend zijn daar een drietal Belgen bij. Het is nog onduidelijk of de IS-strijders maandag effectief op het vliegtuig zullen gezet worden.
  [naar artikel]
 17. Turkije stuurt vanaf maandag IS-strijders terug naar Europa (08/11/2019 - De Tijd)
  14:08 Het gaat om strijders die werden opgepakt bij het militaire offensief in Noord-Syrië. Ankara is de passiviteit van de Europese landen beu.
  [naar artikel]
 18. Trump trekt troepen terug uit Syrië: “Tijd dat wij ons onttrekken aan belachelijke eindeloze oorlogen” (07/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag in vijf tweets de beslissing verdedigd om troepen terug te trekken uit het noorden van Syrië, waar Turkije op het punt staat binnen te vallen. “Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden zullen nu de situatie moeten uitklaren, en wat ze willen doen met de gevangengenomen ISIS-vechters in hun ‘buurt’“, tweette de Republikein.
  [naar artikel]
 19. IS hijst vlag in oosten grensstad Kobani (13/04/2019 - De Morgen)
  Kobani, een strategisch belangrijke stad op de grens tussen Syrië en Turkije, zou binnenkort in de handen van de extremistische beweging Islamitische Staat (IS) kunnen vallen. De NAVO is bereid grondtroepen naar Turkije te sturen als dat nodig is om het land te beschermen.
  [naar artikel]
 20. Turkije bombardeert IS en Koerden in Syrië (23/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Na de bloedige aanslag op een Koerdisch huwelijksfeest in Turkije, treedt het land harder op. Volgens het staatspersbureau Anadolu bestookte het Turkse leger maandag stellingen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en van de Syrische afdeling van de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK) in het noorden van Syrië.
  [naar artikel]
 21. België weigert grondtroepen naar Syrië te sturen (18/07/2019 - De Standaard)
  De Verenigde Staten hebben ons land gevraagd om soldaten naar Syrië te sturen. Dat bevestigde minister van Defensie Didier Reynders (MR) in de bevoegde Kamercommissie. ‘Ons antwoord is zoals steeds neen’, verduidelijkte hij meteen.
  [naar artikel]
 22. Turkse inval in Noord-Syrië op til, VS trekken zich terug (07/10/2019 - Knack)
  Turkije is van plan om het al langer geplande offensief tegen Koerdische troepen in het noorden van Syrië op te starten. De Amerikaanse soldaten in Syrië zullen daar niet bij betrokken zijn en trekken zich terug uit de omgeving van de grens met Turkije.
  [naar artikel]
 23. Turkse inval in Noord-Syrië op til, Amerikanen trekken zich terug (07/10/2019 - Knack)
  Turkije is van plan om het al langer geplande offensief tegen Koerdische troepen in het noorden van Syrië op te starten. De Amerikaanse soldaten in Syrië zullen daar niet bij betrokken zijn en trekken zich terug uit de omgeving van de grens met Turkije.
  [naar artikel]
 24. Turkse inval in Noord-Syrië is nakend, VS trekken zich terug (07/10/2019 - Knack)
  Turkije is van plan om het al langer geplande offensief tegen Koerdische troepen in het noorden van Syrië op te starten. De Amerikaanse soldaten in Syrië zullen daar niet bij betrokken zijn en trekken zich terug uit de omgeving van de grens met Turkije.
  [naar artikel]
 25. Erdogan dreigt poort naar Europa open te zetten (10/10/2019 - De Tijd)
  13:56 Als de kritiek op Turkije niet stopt, zal het Turkse regime de Syrische vluchtelingen in het land naar Europa sturen.
  [naar artikel]
 26. Strijd tegen IS – VS vragen inspanningen van NAVO-partners na Amerikaanse terugtrekking uit Syrië (16/02/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten willen dat de andere NAVO-landen troepen en militaire hulpmiddelen naar Syrië sturen om dat land te beschermen tegen terroristen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verklaard, in de marge van de veiligheidsconferentie in München. Washington heeft eerder al aangekondigd dat het zijn Amerikaanse troepen uit Syrië wil terugtrekken. Nu wordt er openlijk naar de andere NAVO-landen gekeken om de Amerikaanse militairen te vervangen. “We willen onze soldaten naar huis brengen”, verklaarde Pence. “We vragen andere landen om daaraan mee te werken en de middelen, de steun en het personeel te voorzien, om de regio te beveiligen en om te voorkomen dat Islamitische Staat of een andere extremistische organisatie opnieuw grondgebied kan veroveren”, zo deelde hij mee. Pence zegt dat er in München gesproken is over het onderwerp. De gesprekken zullen nog voortgezet worden. De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de VS terug te trekken uit Syrië, had heel wat kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. Die terugtrekking dreigt de machtsbalans in de regio te verstoren, op een moment dat Turkije dreigt met een offensief tegen Koerdische milities. bron: Belga Het bericht Strijd tegen IS – VS vragen inspanningen van NAVO-partners na Amerikaanse terugtrekking uit Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Italië dreigt schip met 177 migranten aan boord naar Libië terug te sturen (19/08/2018 - VRT NWS)
  De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dreigt ermee een schip met 177 vluchtelingen en migranten aan boord naar een Libische haven te sturen als de Europese Unie zijn land niet concreet gaat helpen bij de opvang van bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee gered zijn. Merkwaardig genoeg gaat het om een schip van de Italiaanse kustwacht dat opereert voor rekening van Frontex.
  [naar artikel]
 28. Amnesty: 'Turkije stuurde Syrische vluchtelingen terug naar oorlogsgebied' (25/10/2019 - Knack)
  In de maanden voor de militaire inval in het noordoosten van Syrië heeft Turkije vluchtelingen gedeporteerd naar oorlogsgebied in Syrië. Mogelijk gaat het over honderden mensen.
  [naar artikel]
 29. VS eisen terughoudendheid van Turkije bij interventie in Syrië (22/01/2018 - Knack)
  De Amerikaanse regering heeft Turkije opgeroepen bij zijn militaire interventie in Noord-Syrië terughoudendheid aan de dag te leggen. Alle partijen moeten er zich op concentreren de Islamitische Staat (IS) te verslaan en het conflict in Syrië op te lossen. Dat zei het Witte Huis maandag.
  [naar artikel]
 30. Turkije stuurt jihadisten terug naar hun land, ook als nationaliteit afgenomen is (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije gaat leden van Islamitische Staat die op dit ogenblik in Turkse gevangenissen zitten, terugsturen naar hun land, ook als ze in dat land hun...
  [naar artikel]
 31. Turkije dreigt ermee 15.000 vluchtelingen per maand naar EU te sturen (17/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu heeft ermee gedreigd maandelijks 15.000 vluchtelingen die momenteel in Turkije
  [naar artikel]
 32. Turkije wil actievere rol spelen in Syrië (20/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije zal zich de komende maanden meer gaan bemoeien met oplossingen voor de oorlog in Syrië om te voorkomen dat het land wordt verdeeld langs
  [naar artikel]
 33. Turkije blijft militaire konvooien naar grens met Syrië sturen (02/01/2019 - Knack)
  Turkije lijkt zich voor te bereiden op een groot offensief, maar houdt vol dat de konvooien bedoeld zijn om de grens te beveiligen.
  [naar artikel]
 34. Turkije blijft militaire konvooien naar grens met Syrië sturen (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks het uitstel van een gepland militair offensief tegen Koerdische milities in het noorden van Syrië blijft Turkije zijn grens met het...
  [naar artikel]
 35. Turkije wil twintig IS-gevangenen naar Duitsland terugsturen (03/11/2019 - Metro)
  Turkije wil twintig gevangengenomen Duitse aanhangers van terreurbeweging IS naar Duitsland terugsturen. Dat heeft de communicatiedirecteur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de ‘Stuttgarter Zeitung’ gezegd. Volgens de Turken heeft het leger sinds het begin van hun recente invasie in Noord-Syrië vier Duitse IS-strijders gevat. Zestien anderen zouden al langer in gevangenissen in het land verblijven. Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylual gezegd dat Turkije “geen hotel voor IS’ers” is. Hij uitte kritiek op de beslissing van verschillende Europese landen om de nationaliteit af te nemen van IS-strijders. Hij noemde dat “onaanvaardbaar en onverantwoordelijk” en dreigde ermee de buitenlandse IS-ers terug te sturen. Bron: Belga   Het bericht Turkije wil twintig IS-gevangenen naar Duitsland terugsturen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. VS sturen bijna zestigduizend vluchtelingen uit Haïti terug (21/11/2017 - Knack)
  De Verenigde Staten sturen ongeveer 59.000 vluchtelingen van de aardbeving in Haïti terug. De mensen met tijdelijke verblijfsstatus hebben 18 maanden de tijd om naar het Caraïbische eiland terug te keren, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VS maandag.
  [naar artikel]
 37. Ruim half miljoen Syriërs proberen te ontkomen uit belegerd Idlib (04/02/2020 - VRT NWS)
  In de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië dreigt een verdere escalatie van geweld. Meer dan een half miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen in de richting van Turkije, maar dat land houdt de grens dicht. Turkije dreigt intussen ook rechtstreeks betrokken te worden bij een conflict met het Syrische regime. De voorbije dagen zijn er gevechten geweest tussen Turkse en Syrische troepen.
  [naar artikel]
 38. Ook Parijs schort export naar Turkije op van wapens die schade kunnen berokkenen in Syrië (12/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Frankrijk heeft zaterdag beslist de export naar Turkije stop te zetten van “oorlogsmateriaal dat ingezet kan worden in het noordoosten van Syrië”. De beslissing is een reactie op de militaire operatie die Turkije gestart is in Noord-Syrië tegen de Koerden. Dat melden het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie.
  [naar artikel]
 39. Een huurauto voor 1 euro (10/04/2019 - De Morgen)
  Autoverhuurbedrijven staan voor een ware logistieke uitdaging. De huurauto’s die bijzonder gegeerd waren tijdens de overtocht van de aswolk, moeten op één of andere manier terug naar het land van herkomst. Door massaal vrachtwagens in te zetten, of ze te verhuren voor een schamele euro per dag in ruil voor teruglevering aan land van herkomst.
  [naar artikel]
 40. Turkije zet vluchtelingen in als pasmunt in powerplay met Syrië (28/02/2020 - De Tijd)
  23:10 Het wapengekletter in Syrië loopt na negen jaar strijd compleet uit de hand nu de grootmachten Turkije en Rusland met een open oorlog flirten. De Turkse president Erdogan staat in eigen land en intern...
  [naar artikel]
 41. ? Jihadist gevangen in niemandsland tussen Turkije en Griekenland (12/11/2019 - De Morgen)
  Turkije is gisteren begonnen met de repatriëring van gevangengenomen IS-militanten naar hun land van herkomst. Die repatriëring loopt niet altijd van een leien dakje en leidt soms tot onwaarschijnlijke situaties. Zo zit een Amerikaanse jihadist vast in niemandsland nadat Turkije de man had uitgezet en Griekenland hem de toegang weigerde. Dat meldt persbureau AP.
  [naar artikel]
 42. Vier kinderen van Belgische IS-vrouwen keren vanuit Turkije terug naar ons land (20/01/2020 - VRT NWS)
  Vier kinderen tussen de 5 en 8 jaar, zijn op weg naar ons land vanuit Turkije. Het gaat om de oudste kinderen van twee Belgische IS-vrouwen: Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal. Zij waren in november met in totaal 6 kinderen gevlucht uit een gevangeniskamp in Syrië. De vier kinderen zullen eerst gehospitaliseerd worden. Een jeugdrechter beslist waar ze daarna terecht kunnen.
  [naar artikel]
 43. Turkije begint maandag met terugsturen van IS-strijders (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Ankara start maandag met de repatriëring van IS-strijders naar hun landen van herkomst. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, gezegd, melden Turkse media.
  [naar artikel]
 44. Geweld Syrië – Syrië eist dat VS en Turkije land verlaten en dreigt met tegenmaatregelen (29/09/2019 - Metro)
  De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem heeft zaterdag op de Algemene vergadering van de Verenigde Naties de onmiddellijke terugtrekking gevraagd van de buitenlandse troepen uit zijn land. Syrië heeft het recht om te reageren indien dat niet gebeurt, zei hij nog. “De Verenigde Staten en Turkije behouden hun illegale militaire aanwezigheid in het noorden van Syrië”, aldus al-Moallem zaterdag. “Alle buitenlandse troepen die zonder onze toestemming opereren op ons grondgebied, zijn bezetters en moeten zich meteen terugtrekken. Als ze dat weigeren, hebben we het recht om alle tegenmaatregelen te nemen die zijn toegelaten zijn binnen het internationaal recht.” De mededeling komt er nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres maandag aankondigde dat er een grondwettelijke commissie wordt opgericht voor Syrië, in de hoop een vredesproces op te starten en de politieke conflicten op te lossen in het land na bijna acht jaar oorlog. Zaterdag raakte nog bekend dat de commissie op 30 oktober voor het eerst samenkomt. Al-Moallem verklaarde zaterdag nog dat het Syrische leger alle gebieden die in handen zijn van de rebellen, wil heroveren. “We zijn vastbesloten om onze strijd tegen het terrorisme op alle mogelijke manieren voort te zetten, tot de we laatste overgebleven terrorist hebben uitgeroeid”, zei hij. De Syrische overheid, die wordt gesteund door Rusland en Iran, heeft de controle herwonnen in het grootste deel van het land. De provincie Idlib, aan de Turkse grens, is echter nog steeds in handen van de rebellen, terwijl Koerdische groepen en de Verenigde Staten het noordoosten controleren na de overwinning op terreurgroep Islamitische Staat. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Syrië eist dat VS en Turkije land verlaten en dreigt met tegenmaatregelen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Geweld Syrië – Syrië eist dat VS en Turkije land verlaten en dreigt met tegenmaatregelen (28/09/2019 - Metro)
  De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem heeft zaterdag op de Algemene vergadering van de Verenigde Naties de onmiddellijke terugtrekking gevraagd van de buitenlandse troepen uit zijn land. Syrië heeft het recht om te reageren indien dat niet gebeurt, zei hij nog. “De Verenigde Staten en Turkije behouden hun illegale militaire aanwezigheid in het noorden van Syrië”, aldus al-Moallem zaterdag. “Alle buitenlandse troepen die zonder onze toestemming opereren op ons grondgebied, zijn bezetters en moeten zich meteen terugtrekken. Als ze dat weigeren, hebben we het recht om alle tegenmaatregelen te nemen die zijn toegelaten zijn binnen het internationaal recht.” De mededeling komt er nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres maandag aankondigde dat er een grondwettelijke commissie wordt opgericht voor Syrië, in de hoop een vredesproces op te starten en de politieke conflicten op te lossen in het land na bijna acht jaar oorlog. Zaterdag raakte nog bekend dat de commissie op 30 oktober voor het eerst samenkomt. Al-Moallem verklaarde zaterdag nog dat het Syrische leger alle gebieden die in handen zijn van de rebellen, wil heroveren. “We zijn vastbesloten om onze strijd tegen het terrorisme op alle mogelijke manieren voort te zetten, tot de we laatste overgebleven terrorist hebben uitgeroeid”, zei hij. De Syrische overheid, die wordt gesteund door Rusland en Iran, heeft de controle herwonnen in het grootste deel van het land. De provincie Idlib, aan de Turkse grens, is echter nog steeds in handen van de rebellen, terwijl Koerdische groepen en de Verenigde Staten het noordoosten controleren na de overwinning op terreurgroep Islamitische Staat. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Syrië eist dat VS en Turkije land verlaten en dreigt met tegenmaatregelen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Wie haalt het in Syrië: speren of stropdassen? (05/04/2019 - De Morgen)
  De NAVO is bereid een snelle interventie-eenheid naar Turkije te sturen als het Russische offensief in Syrië de veiligheid van zijn zuidelijkste lidstaat bedreigt. Tegelijk roept secretaris-generaal Jens Stoltenberg op tot overleg. 'Een politieke oplossing is meer dan ooit nodig'. maarten rabaey
  [naar artikel]
 47. 200 miljoen extra voor uitzetten asielzoekers (06/04/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie trekt 200 miljoen euro extra uit om uitgeprocedeerde migranten terug te sturen naar hun land van herkomst. Het aantal mensen dat terugkeert moet fors omhoog, schrijft de Commissie in een actieplan dat morgen wordt gepresenteerd. Theo Francken is alvast tevreden.
  [naar artikel]
 48. Onvoorstelbaar: Turkije zet jihadist uit, Griekenland houdt grens dicht. En nu zit hij vast in niemandsland (12/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije is gisteren begonnen met de repatriëring van gevangengenomen IS-militanten naar hun land van herkomst. Die repatriëring loopt niet altijd...
  [naar artikel]
 49. Stel hier uw vraag aan Jens Franssen over het Turkse offensief in het noorden van Syrië (14/10/2019 - VRT NWS)
  De strijd in het noorden van Syrië evolueert voortdurend sinds Turkije vorige week de aanval heeft ingezet op de Koerdische YPG-strijders. Ondertussen heeft de Syrische president Assad nu ook beslist om troepen naar de regio te sturen om de Turkse aanvallen te stoppen. Het conflict dreigt door deze nieuwe wending te escaleren. Kan u volgen? Of hebt u nog vragen? Stel ze dan hieronder. Omstreeks 13.45 uur houden we een VRT NWS live met journalist Jens Franssen die zich aan aan de Turks-Syrische grens bevindt.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.