Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
18:58 uur

Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog

Metro

08/11/2019 - 17:10

De Vlaamse regering schrapt de middelen voor het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden, in 2018, opgericht om innovatieve journalistieke projecten te ondersteunen. Oppositiepartij Groen spreekt van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt dat de Vlaamse regering de middelen […] Het bericht Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog: ‘Een volgende slag in het gezicht’ (08/11/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse regering schrapt de middelen voor het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden, in 2018, opgericht om innovatieve journalistieke projecten te ondersteunen. Oppositiepartij Groen spreekt van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt dat de Vlaamse regering de middelen schrapt. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) geeft voorlopig geen commentaar.
  [naar artikel]
 2. Vlaanderen schrapt bijna alle steun aan onafhankelijke journalistiek (08/11/2019 - Apache)
  De Vlaamse Regering schaft volgend jaar het pas in 2019 opgerichte Vlaams Journalistiek Fonds en de Mediacademie af. Ze schrapt ook zowat het hele budget voor onafhankelijke, kwalitatieve en innovatieve journalistiek. Enkel de werkbeurzen via het Fonds Pascal Decroos blijven overeind.
  [naar artikel]
 3. Maakt Vlaanderen 3,25 miljoen euro vrij voor toekomstgerichte journalistiek ? (29/04/2019 - Apache)
  Journalismfund.eu roept de komende Vlaamse regering op om jaarlijks 3,25 miljoen euro te investeren in toekomstgerichte journalistiek. De middelen moeten leiden tot meer kwaliteit, innovatie en diversiteit. Journalismfund.eu beheert het beurzenprogramma Fonds Pascal Decroos en is mede-initiatiefnemer van het nieuwe Vlaams Journalistiek Fonds.
  [naar artikel]
 4. Gatz richt Vlaams Journalistiek Fonds op (07/12/2018 - Metro)
  De Vlaamse regering heeft ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het VJF moet volgens Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) uitgroeien tot “een kennisdeling- en overlegplatform voor alles wat met nieuwsmedia en innovatie te maken heeft”. Iedereen die vragen heeft over journalistiek, moet bij het VJF kunnen aankloppen. Het VJF moet volgens Gatz uitgroeien tot een verzamelplaats van informatie over de verschillende instellingen en organisaties die in de Vlaamse journalistieke sector actief zijn, interessante onderzoeken, samenwerkingsprojecten en inspirerende voorbeelden. “In onze snel veranderende samenleving leren we allemaal willens nillens omgaan met sociale en digitale mediaplatformen. Om in dit bos de bomen te blijven zien en onze weg te vinden hebben burgers een betrouwbaar kompas nodig: pluriforme en kwalitatieve media op alle mogelijke platformen, gemaakt door gedreven, onafhankelijke en geloofwaardige journalisten, die we beter willen ondersteunen via het nieuwe Fonds”, legt minister Gatz uit. Bedoeling is dat het VJF samenwerkt met zijn Nederlandse tegenhanger, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ). “Via beide fondsen zullen de inspanningen voor de ondersteuning van kwaliteitsvolle journalistieke ondersteuning in het gemeenschappelijk Nederlands taalgebied beter geïntegreerd kunnen worden”, klinkt het. bron: Belga Het bericht Gatz richt Vlaams Journalistiek Fonds op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Gatz richt nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op (13/06/2018 - Metro)
  Vlaams Mediaminister Sven Gatz richt een nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op, dat in de loop van 2018 en 2019 500.000 euro mag verdelen. Dat zegt hij na een ontmoeting met zijn Nederlandse collega Arie Slob. Volgens Gatz is de aanmoediging voor de Vlaamse journalistiek momenteel te versnipperd. Zo zijn er subsidies voor innovatieve journalistieke projecten en steun aan het Fonds Pascal Decroos. Daarnaast gaat er ook geld naar de journalistenvereniging en projecten zoals Nieuws in de Klas. Een deel van de steun wordt nu gestroomlijnd in het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). In het najaar wordt een projectoproep gelanceerd om voor 500.000 euro aan subsidies te verdelen. Dat geld is deels afkomstig uit de bestaande middelen en deels uit het extra budget dat Gatz kreeg bij de begrotingscontrole. Voor de toewijzing zal het VJF samenwerken met het Fonds Pascal Decroos en de journalistenvereniging (VVJ). “In de massa nieuws die tegenwoordig online permanent gevoed wordt, ook door fake news, moeten onze Vlaamse nieuwsmedia een geloofwaardig kompas kunnen bieden”, zegt de minister. Gatz wil ook samenwerking met Nederland stimuleren. “De uitdagingen die de nieuwe digitale samenleving aan de journalistiek stelt, zijn in Nederland immers dezelfde als in Vlaanderen”, stelt hij. Daarnaast krijgen ook het Fonds Pascal Decroos en de VVJ extra middelen. bron: Belga Het bericht Gatz richt nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Dalle hekelt “fake news” over besparing bij Vlaams Journalistiek Fonds (14/11/2019 - Metro)
  Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&v) is er “fake news” verspreid over de besparingen bij het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het klopt volgens hem niet dat hij 500.000 euro aan subsidies voor het fonds heeft geschrapt. “Er was dit jaar 0 euro aan subsidies voorzien en ook voor 2020 was 0 euro subsidies voorzien. Het enige wat we bespaard hebben is de 100.000 euro structurele ondersteuning”, zo zei Dalle in het Vlaams Parlement. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Vlaamse regering het mes zet in de werkingsmiddelen van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden opgericht met als doel om innovatie in de media te ondersteunen. Oppositiepartij Groen sprak meteen van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek” en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurde de ingreep van de regering. Vlaams mediaminister Benjamin Dalle onthield zich aanvankelijk van commentaar. Maar bij de toelichting van zijn beleidsnota Media vandaag in het Vlaams Parlement wilde de CD&V-minister de puntjes op de i zetten. “Over het Vlaams Journalistiek Fonds zijn zaken gezegd die op zijn minst niet accuraat zijn”, aldus Dalle. “Het VJF heeft éénmaal subsidies toegekend, namelijk in 2018. Toen is er voor 500.000 euro toegekend aan 11 projecten. In 2019 was 0 euro voorzien voor subsidies. Ook in 2020 was 0 euro voorzien”. “Als men mij dus zegt dat ik 500.000 euro subsidies voor onafhankelijke media heb geschrapt, zeg ik: ‘klopt niet, dat is fake news'”, aldus Dalle. De CD&V-minister erkent wel dat er 100.000 euro bespaard wordt op de structurele werking van het fonds. “Maar er zullen dus niet minder subsidies zijn door de besparing. Er waren noch dit jaar, noch volgend jaar subsidies voorzien”. Minister Dalle wil de komende tijd in overleg gaan met de sector, maar zegt dat de opdrachten van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), het Fonds Pascal Decroos en het Vlaams Journalistiek Fonds hier en daar overlappen. “Ik denk dat de huidige toestand met drie organisaties (VVJ, Fonds Pascal Decroos en VJF) niet efficiënt is, zeker omdat verschillende hoofddoelstellingen van het het VJF ook worden uitgeoefend door andere organisaties”. bron: Belga Het bericht Dalle hekelt “fake news” over besparing bij Vlaams Journalistiek Fonds verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Sven Gatz richt -in tijden van fake news- nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op (13/06/2018 - VRT NWS)
  Vlaams Mediaminister Sven Gatz richt een nieuw Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) op, dat in de loop van 2018 en 2019 500.000 euro mag verdelen. Dat zegt hij na een ontmoeting met zijn Nederlandse collega Arie Slob.
  [naar artikel]
 8. Dalle hekelt “fake news” over besparing bij Vlaams Journalistiek Fonds (update) (14/11/2019 - Metro)
  Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&v) is er “fake news” verspreid over de besparingen bij het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het klopt volgens hem niet dat hij 500.000 euro aan subsidies voor het fonds heeft geschrapt. “Er was dit jaar 0 euro aan subsidies voorzien en ook voor 2020 was 0 euro subsidies voorzien. Het enige wat we bespaard hebben is de 100.000 euro structurele ondersteuning”, zo zei Dalle in het Vlaams Parlement. Volgens het VJF strookt dat echter niet met de lopende samenwerkingsovereenkomst. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Vlaamse regering het mes zet in de werkingsmiddelen van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden opgericht met als doel om innovatie in de media te ondersteunen. Oppositiepartij Groen sprak meteen van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek” en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurde de ingreep van de regering. Vlaams mediaminister Benjamin Dalle onthield zich aanvankelijk van commentaar. Maar bij de toelichting van zijn beleidsnota Media vandaag in het Vlaams Parlement wilde de CD&V-minister de puntjes op de i zetten. “Over het Vlaams Journalistiek Fonds zijn zaken gezegd die op zijn minst niet accuraat zijn”, aldus Dalle. “Het VJF heeft éénmaal subsidies toegekend, namelijk in 2018. Toen is er voor 500.000 euro toegekend aan 11 projecten. In 2019 was 0 euro voorzien voor subsidies. Ook in 2020 was 0 euro voorzien”. “Als men mij dus zegt dat ik 500.000 euro subsidies voor onafhankelijke media heb geschrapt, zeg ik: ‘klopt niet, dat is fake news'”, aldus Dalle. De CD&V-minister erkent wel dat er 100.000 euro bespaard wordt op de structurele werking van het fonds. “Maar er zullen dus niet minder subsidies zijn door de besparing. Er waren noch dit jaar, noch volgend jaar subsidies voorzien”. Minister Dalle wil de komende tijd in overleg gaan met de sector, maar zegt dat de opdrachten van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), het Fonds Pascal Decroos en het Vlaams Journalistiek Fonds hier en daar overlappen. “Ik denk dat de huidige toestand met drie organisaties (VVJ, Fonds Pascal Decroos en VJF) niet efficiënt is, zeker omdat verschillende hoofddoelstellingen van het het VJF ook worden uitgeoefend door andere organisaties”. Bij het VJF reageert men enigszins verbaasd op de uitspraken van de minister. “Het klopt dat er voor 2019 niets voorzien was voor innovatieve journalistieke projecten”, zegt projectcoördinator Michiel Scharpé. “Maar in de samenwerkingsovereenkomst 2018-2020 staat dat er met ingang van 2020 een subsidie van 300.000 euro wordt vooropgesteld, waarvan ongeveer twee derde bestemd is voor de toekenning van subsidies aan innovatieve journalistiek”. Scharpé benadrukt dat het VJF de zaak niet op de spits wil drijven. “Wij wachten het constructief overleg af”. bron: Belga Het bericht Dalle hekelt “fake news” over besparing bij Vlaams Journalistiek Fonds (update) verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Vlaamse regering snoeit ook fors in Vlaams Brusselfonds (12/11/2019 - De Standaard)
  De Vlaamse regering snoeit vanaf volgend jaar ook fors in het Vlaams Brusselfonds, dat 40 procent van de middelen verliest. Dat meldt Bruzz. Via dat fonds worden verschillende Vlaamse initiatieven in Brussel gefinancierd, zoals Muntpunt en het Huis van het Nederlands.
  [naar artikel]
 10. Het fake news van minister Dalle over geschrapte subsidies (14/11/2019 - Apache)
  ‘Fake news’, noemde mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) de berichtgeving over het schrappen van subsidies voor innovatieve journalistieke projecten. De samenwerkingsovereenkomst die het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) afsloot met de Vlaamse Regering bewijst echter zwart op wit het ongelijk van de minister.
  [naar artikel]
 11. Het fake news van minister Dalle over geschrapte subsidies (14/11/2019 - Apache)
  ‘Fake news’, noemde mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) de berichtgeving over het schrappen van subsidies voor innovatieve journalistieke projecten. De samenwerkingsovereenkomst die het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) afsloot met de Vlaamse Regering bewijst echter zwart op wit het ongelijk van de minister.
  [naar artikel]
 12. Raad van bestuur Vlaams Fonds voor Letteren draagt Mia Doornaert voor als voorzitter (17/12/2018 - Metro)
  De raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft Mia Doornaert voorgedragen als voorzitter. Dat meldt het VFL maandagavond. De voordracht wordt nu overgemaakt aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en de voltallige Vlaamse regering, aan wie de finale eindbeslissing toekomt. bron: Belga Het bericht Raad van bestuur Vlaams Fonds voor Letteren draagt Mia Doornaert voor als voorzitter verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Raad van bestuur Vlaams Fonds voor Letteren volledig, wordt Mia Doornaert definitief voorzitter?  (23/11/2018 - VRT NWS)
  Auteur Tom Naegels, cartoonist Marnix Verduyn, UGent-professor Gita Deneckere en Nele Hendrickx, directeur van het Antwerpse Letterenhuis zijn door de Vlaamse regering aangeduid als onafhankelijke bestuurders voor het Vlaams Fonds voor de Letteren. De raad is nu volledig en kan een definitieve voorzitter kiezen en voordragen aan de Vlaamse regering. Dan zal duidelijk worden of Mia Doornaert na haar voorlopige voorzitterschap ook definitief voorzitter wordt. 
  [naar artikel]
 14. Raad van bestuur Vlaams Fonds voor Letteren draagt Mia Doornaert voor als voorzitter (17/12/2018 - De Morgen)
  De raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft Mia Doornaert voorgedragen als voorzitter. Dat meldt het VFL. De voordracht wordt nu overgemaakt aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en de voltallige Vlaamse regering, aan wie de finale eindbeslissing toekomt.
  [naar artikel]
 15. Raad van bestuur Vlaams Fonds voor Letteren draagt Mia Doornaert voor als voorzitter (17/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft Mia Doornaert voorgedragen als voorzitter. Dat meldt het VFL maandagavond. De voordracht wordt nu overgemaakt aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en de voltallige Vlaamse regering, aan wie de finale eindbeslissing toekomt.
  [naar artikel]
 16. Mia Doornaert mogelijk nog voor jaareinde voorzitter van Vlaams Fonds voor de Letteren (17/12/2018 - Knack)
  De benoeming van Mia Doornaert tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren komt vermoedelijk nog voor het kerstreces op de tafel van de Vlaamse regering. Dat is afhankelijk van de beslissing van de raad van bestuur van maandag.
  [naar artikel]
 17. LIVE. Regering-Jambon legt de eed af in Vlaams Parlement (02/10/2019 - De Standaard)
  Om 14 uur legt de kersverse Vlaamse regering de eed af in het Vlaams Parlement. En later volgt dan Jambons regeerverklaring in het parlement. Hierboven kan u het live mee volgen.
  [naar artikel]
 18. Open brief Vlaamse hoofdredacties: "Nieuwe privacywet legt loodzware hypotheek op vrije journalistiek" (30/04/2018 - VRT NWS)
  De omzetting van de nieuwe Europese privacywet in Belgische wetgeving bezorgt de Vlaamse journalistiek kopzorgen. Er kunnen uitzonderingen voor journalisten in worden opgenomen, maar daar zien de Vlaamse journalisten voorlopig nog niet veel van. Verschillende hoofdredacties en de journalistenbond VVJ schreven daarom een open brief. 
  [naar artikel]
 19. Mia Doornaert wordt voorlopig voorzitter van Vlaams Fonds voor de Letteren (27/09/2018 - Knack)
  Eens de nieuwe raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) volledig is samengesteld, zal die een definitieve voorzitter voordragen aan de Vlaamse regering. Mia Doornaert wordt voorlopig voorzitter.
  [naar artikel]
 20. Vlaamse Auteursvereniging wil benoeming Mia Doornaert als voorzitter VFL ongedaan maken (03/09/2018 - Metro)
  De Vlaamse Auteursvereniging, de belangenvereniging van en voor Vlaamse auteurs, vraagt de Raad van State om de vernietiging van de benoeming van Mia Doornaert tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. De benoeming zou volgens de VAV onwettig zijn omdat Doornaert niet door de nieuwe raad van bestuur is voorgedragen. Dat maakt VAV-voorzitter Matthijs de Ridder vandaag bekend. Op 13 juli droeg Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) columniste en oud-journaliste Mia Doornaert voor als opvolgster van Jos Geysels bij het Vlaams Fonds voor de Letteren. Volgens de VAV gaat het om een onwettige handeling. “Deze kandidaat werd immers niet voorgedragen door de nieuwe raad van bestuur van het Fonds zoals het decreet voorschrijft. De Vlaamse Auteursvereniging zal de vernietiging vragen van dit benoemingsbesluit”, luidt het. De advocaat van de VAV, meester Paul Bekaert, zal een procedure instellen bij de Raad van State. De Vlaamse regering is er echter van overtuigd dat ze de geijkte procedure heeft gevolgd. Het is “finaal” de regering die de voorzitter benoemt. “Dat kan op voordracht van de raad van bestuur, maar de Vlaamse regering neemt uiteindelijk altijd de beslissing”, is de redenering. Het mandaat van Doornaert ging in op 1 september. bron: Belga Het bericht Vlaamse Auteursvereniging wil benoeming Mia Doornaert als voorzitter VFL ongedaan maken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Vlaams Letterenfonds bloedt (04/04/2019 - De Morgen)
  De besparingswoede van de nieuwe Vlaamse regering treft ook het letterenbeleid hard. Het Vlaams Fonds voor de Letteren moet 644.000 euro inleveren én snoeit ferm in zijn steun aan non-fictie, uitgevers, boekhandels én literaire biografieën.
  [naar artikel]
 22. Mia Doornaert blij met aanstelling bijkomende leden raad van bestuur Vlaams Fonds voor de Letteren (23/11/2018 - Knack)
  'Ik ben blij dat de Vlaamse Regering vier nieuwe onafhankelijke leden voor de raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft aangeduid', zegt Mia Doornaert vrijdagavond aan persagentschap Belga.
  [naar artikel]
 23. Zo ziet de nieuwe Vlaamse regering er uit (01/10/2019 - De Tijd)
  23:38 De nieuwe Vlaamse regering legt vandaag de eed af in het Vlaams Parlement. Dit zijn de nieuwe Vlaamse ministers.
  [naar artikel]
 24. Vlaams minister Sven Gatz investeert 300.000 euro in kwaliteitsvolle journalistiek (03/05/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft 300.000 euro vrijgemaakt om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. “Goed opgeleide en onafhankelijke journalisten zijn immers het fundament waarop betrouwbare journalistiek rust. Ze moeten die belangrijke maatschappelijke rol met een gepaste omkadering kunnen blijven vervullen”, aldus minister Gatz. Gatz bracht donderdag een bezoek aan Difference Day, een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles (ULB), Bozar, de Evens Foundation, de Erasmushogeschool, de European Broadcasting Union (EBU), de Europese Commissie en de Unesco. “Difference Day stelt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting centraal voor journalisten, maar ook beroepscategorieën als cartoonisten, reportagemakers, bloggers of academici. Centraal staat de vrijheid van de burger om zich uit te drukken, zijn mening te geven, altijd en overal.” Net vandaag maakt de Vlaamse minister ook bekend dat hij tijdens de begrotingscontrole van de Vlaamse regering extra middelen gekregen heeft om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. Voor wie en hoe die extra middelen geïnvesteerd worden, is nog niet bekend. “We bekijken nog waar we die middelen het best inzetten”, aldus de woordvoerster van Gatz. bron: Belga Het bericht Vlaams minister Sven Gatz investeert 300.000 euro in kwaliteitsvolle journalistiek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Onafhankelijke journalistiek heeft betere ondersteuning nodig (07/06/2018 - Apache)
  Om een kwalitatief, pluriform en onafhankelijk medialandschap te blijven garanderen, maant de commissie Media de Vlaamse Regering aan om actie te ondernemen. Verwacht wordt dat de Vlaamse Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) binnenkort op de proppen komt met een initiatief. Onafhankelijke kwalitatieve journalistiek moet medianeutraal ondersteund worden. Daarover bestaat een brede consensus. Het is evenwel
  [naar artikel]
 26. Apache gaat lokaal (20/02/2019 - Apache)
  Apache heeft al langer oog voor lokale onderzoeksjournalistiek, maar dankzij het Vlaams Journalistiek Fonds schakelen we een versnelling hoger. En daarvoor willen we samenwerken met burger(journalisten), experts en beroepsjournalisten van over heel Vlaanderen. Het eerste thema waarrond we werken draait rond de (uit)verkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaamse steden of gemeenten. Want de vorige
  [naar artikel]
 27. Literaire wereld in greep van politiek: mag Mia Doornaert voorzitter worden van Vlaams Fonds voor de Letteren? (18/07/2018 - De Morgen)
  Mag de Vlaamse regering Mia Doornaert naar voren schuiven als nieuwe voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren? Ja, vindt de politiek. Nee, vindt men in de literaire wereld. "Men kent de eigen wetgeving niet."
  [naar artikel]
 28. Wetgeving gegevensbescherming legt loodzware hypotheek op vrije journalistiek (30/04/2018 - Apache)
  Wordt journalistiek straks een pak lastiger, soms zelfs ronduit onmogelijk?
  [naar artikel]
 29. Mia Doornaert (eindelijk) officieel voorzitter van Vlaams Fonds voor de Letteren (17/12/2018 - VRT NWS)
  Mia Doornaert is officieel voorgedragen als voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Die vernieuwde raad van bestuur is voor het eerst samengekomen en koos meteen een nieuwe voorzitter voor de komende vier jaar. De Vlaamse regering moet de voordracht nog goedkeuren, maar dat is een formaliteit. Daarmee eindigt een politieke en literaire saga die in juli begon.
  [naar artikel]
 30. Vlaamse schrijvers willen benoeming Mia Doornaert als voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren ongedaan maken (03/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse Auteursvereniging (VAV), de belangenvereniging van en voor Vlaamse auteurs, vraagt de Raad van State om de vernietiging van de benoeming van Mia Doornaert tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. De benoeming zou volgens de VAV onwettig zijn omdat Doornaert niet door de nieuwe raad van bestuur is voorgedragen. Dat maakt voorzitter Matthijs de Ridder maandag bekend.
  [naar artikel]
 31. Genkenaar Chris Janssens onderhandelt voor Vlaams Belang over vorming Vlaamse regering (27/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Genkenaar Chris Janssens maakt deel uit van het driekoppig team van Vlaams Belang dat moet onderhandelen over mogelijke deelname aan de Vlaamse regering. Janssens haalde de op twee na beste verkiezingsuitslag in zijn partij en ziet dat meteen verzilverd in een belangrijke onderhandelingspositie. Het Vlaams Belang wil alle opties openhouden en legt nog geen eisenpakket op tafel in afwachting van het gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.
  [naar artikel]
 32. Vlaamse verkiezingen, waar stemmen we juist voor? (19/04/2019 - VRT NWS)
  Op 26 mei stemmen we een nieuw Vlaams Parlement. Maar wat doet het Vlaams Parlement en die Vlaamse regering juist? Bart Verhulst legt het belang van de Vlaamse verkiezingen helder uit.
  [naar artikel]
 33. Mia Doornaert wordt voorlopige voorzitter van Letterenfonds (27/09/2018 - De Morgen)
  Zodra de nieuwe raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) volledig is samengesteld, zal die een definitieve voorzitter voordragen aan de Vlaamse regering. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) gezegd in de cultuurcommissie van het Vlaams Parlement. 
  [naar artikel]
 34. Apache en Bureau voor Lokale Zaken slaan de handen in elkaar (20/02/2019 - Apache)
  Komend jaar stapt Apache in een project met een beveiligd samenwerkingsplatform voor lokale en regionale journalistiek, ontwikkeld door het Nederlandse ‘Bureau voor Lokale Zaken’. Dankzij een subsidie van het Vlaams Journalistiek Fonds gaat Apache met vier thema’s de regio in. Lokale en regionale onderzoeksjournalistiek is een buitenbeentje, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. En dan hebben
  [naar artikel]
 35. Vlaams verkeersveiligheidsfonds amper gebruikt (14/11/2017 - De Standaard)
  De voorbije jaren heeft de Vlaamse overheid het geld uit het Verkeersveiligheidsfonds amper gebruikt. Nochtans klopte de Vlaamse regering zichzelf op de borst omdat investeringen in het fonds het aantal verkeersdoden deden dalen.
  [naar artikel]
 36. Het verdriet van een barones (16/07/2018 - Apache)
  De Vlaamse republiek der letteren staat in rep en roer sinds de Vlaamse regering barones Mia Doornaert heeft voorgedragen als voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. De manier waarop dat gebeurt, is dan ook een pijnlijk bewijs dat de oude kwaal van de politieke benoemingen nog niet is uitgeroeid. Of wil N-VA een
  [naar artikel]
 37. Vlaams minister Gatz investeert 300.000 euro extra in kwaliteitsvolle journalistiek (03/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft 300.000 euro extra vrijgemaakt om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. “Goed opgeleide en onafhankelijke journalisten zijn immers het fundament waarop betrouwbare journalistiek rust. Ze moeten die belangrijke maatschappelijke rol met een gepaste omkadering kunnen blijven vervullen”, aldus minister Gatz.
  [naar artikel]
 38. Mia Doornaert mogelijk toch geen voorzitter van Vlaams Fonds voor de Letteren (27/09/2018 - VRT NWS)
  Mia Doornaert wordt mogelijk toch geen voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Pas wanneer de nieuwe raad van bestuur van het fonds volledig is samengesteld, zal een definitieve voorzitter worden gekozen. In tussentijd wordt Mia Doornaert vermoedelijk de voorlopige voorzitter. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) donderdag gezegd in de Vlaamse cultuurcommissie. 
  [naar artikel]
 39. Auteursvereniging VAV vecht benoeming  Mia Doornaert aan voor de Raad van State (03/09/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse auteursvereniging VAV stapt naar de Raad van State.  Ze gaat de benoeming van Mia Doornaert tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren aanvechten. Volgens het decreet moet het fonds eerst een kandidaat voorstellen, zegt VAV. Maar de Vlaamse regering benoemde Mia Doornaert zelf, terwijl het fondsbestuur nog niet voltallig was. Dat is onwettig, zegt voorzitter Matthijs De Ridder. Hij benadrukt dat het hierbij niet om de persoon van Mia Doornaert gaat. 
  [naar artikel]
 40. Jambon over stemming EU-fonds: “Beter moeten doorspreken in de regering” (01/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft toe dat de Vlaamse positie over de stemming in de Europese Raad over het Europees coronanoodfonds “misschien beter doorgesproken had moeten worden binnen de regering”.
  [naar artikel]
 41. Café Apache #14 • De Schreeuw van Vlaanderen (12/12/2019 - Apache)
  De nieuwe Vlaamse regering bespaart op de culturele projectsubsidies en op onafhankelijke journalistiek, en maakt de toekomst voor veel middenveldorganisaties wel erg onzeker. Met welke motivatie kiest Jambon I voor deze ingrepen en hoe kunnen het middenveld, de kunsten en de journalistiek reageren? Kunnen we leren van voorbeelden uit het verleden of de ons omringende
  [naar artikel]
 42. Bourgeois: Brief Staatsveiligheid is 'maar een papiertje' - Vlaamse regering legt vandaag nog verklaring af (28/09/2016 - Knack)
  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zich scherp uitgelaten over het werk van de Staatsveiligheid in het Eandis-dossier. In de loop van de dag komt de Vlaamse regering nog met een verklaring over het dossier.
  [naar artikel]
 43. Vlaamse regering trekt 650.000 euro uit voor onderzoek in kader van Rode Neuzen Dag (21/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) trekt namens de Vlaamse regering 650.000 euro uit voor wetenschappelijk onderzoek rond het thema “jongeren met psychische problemen”. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters (N-VA) wil op die manier een bijdrage leveren aan de benefietactie Rode Neuzen Dag van VTM, Q-Music en Belfius.
  [naar artikel]
 44. Vlaamse regering trekt 650.000 euro uit voor onderzoek in kader van Rode Neuzen Dag (21/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) trekt namens de Vlaamse regering 650.000 euro uit voor wetenschappelijk onderzoek rond het thema “jongeren met psychische problemen”. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters (N-VA) wil op die manier een bijdrage leveren aan de benefietactie Rode Neuzen Dag van VTM, Q-Music en Belfius.
  [naar artikel]
 45. Vlaamse regering trekt 650.000 euro uit voor onderzoek in kader van Rode Neuzen Dag (21/11/2016 - De Standaard)
  Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) trekt namens de Vlaamse regering 650.000 euro uit voor wetenschappelijk onderzoek rond het thema ‘jongeren met psychische problemen’. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters (N-VA) wil op die manier een bijdrage leveren aan de benefietactie Rode Neuzen Dag van VTM, Q-Music en Belfius.
  [naar artikel]
 46. Café Apache • De Schreeuw van Vlaanderen (12/12/2019 - Apache)
  De nieuwe Vlaamse regering bespaart op de culturele projectsubsidies en op onafhankelijke journalistiek, draait milieumaatregelen terug en maakt de toekomst voor veel middenveldorganisaties wel erg onzeker. Met welke motivatie kiest Jambon I voor deze ingrepen en hoe kunnen het middenveld, de kunsten en de journalistiek reageren? Kunnen we leren van voorbeelden uit het verleden of
  [naar artikel]
 47. Regering en privépartners gaan via fonds miljoenen pompen in de infrastructuur (16/02/2018 - VRT NWS)
  De federale regering gaat samen met enkele privépartners een fonds oprichten om te investeren in de infrastructuur van ons land. Dat schrijft De Tijd. Het fonds zal zeker 150 miljoen euro pompen in onder meer nieuwe technologieën en mobiliteit.
  [naar artikel]
 48. Vlaamse regering legt laatste hand aan begroting (06/10/2019 - De Tijd)
  16:06 De regering-Jambon werkt aan de laatste bijsturingen van haar begroting, die maandag wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.