Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
11:29 uur

Welke cultuur verdedigen?

Apache

07/01/2020 - 10:19

Op 8 november werd de beleidsnota Cultuur van Vlaams minister-president Jan Jambon online geplaatst. De structureel gesubsidieerde organisaties moeten 6 procent inleveren, de projectsubsidies dalen met 60 procent. Het totale cultuurgeld zakt naar 508 miljoen euro, het kleinste aandeel in 20 jaar op de Vlaamse begroting.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Welke advocaat is bereid om Jos Brech te verdedigen? (03/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Welke afwegingen maken advocaten? Wat doen zij als ene Jos Brech aanklopt voor juridische bijstand?
  [naar artikel]
 2. Welke advocaat is bereid om Jos Brech te verdedigen? (03/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Welke afwegingen maken advocaten? Wat doen zij als ene Jos Brech aanklopt voor juridische bijstand?
  [naar artikel]
 3. Na de woede de cijfers: hoeveel kost cultuur, en wat levert het op? (28/11/2019 - De Morgen)
  In het debat over de cultuurbesparingen, vandaag weer op de agenda in het parlement, staan twee kampen tegenover elkaar. Peter De Roover (N-VA): ze hangen aan de subsidieslurf. Antwoord van de sector: natuurlijk heeft cultuur een economische en maatschappelijke meerwaarde. Welke klaarheid bieden de cijfers?
  [naar artikel]
 4. ‘Zij verdedigen de werkloosheid, wij verdedigen werk’ (01/05/2019 - De Standaard)
  Nog 25 dagen tot de verkiezingen, dan laat je een vrije dag niet aan de politieke concurrentie van de PS. Vanuit Hannut maakte de MR de zijn kijk op de 26 mei duidelijk: ‘Zij verdedigen de werkloosheid, wij verdedigen werk!’
  [naar artikel]
 5. POLL. Welke acht Belgen moet bondscoach De Weert selecteren voor het WK wielrennen? (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Kevin De Weert maakt maandag zijn WK-selectie bekend. Welke acht renners verdedigen de Belgische kleuren op 30 september in Innsbruck? Geen...
  [naar artikel]
 6. Ontdek hoe divers uw gemeente echt is en uit welke landen de inwoners komen (07/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Hebt u het gevoel dat er in uw gemeente steeds meer mensen van een andere cultuur of origine rondlopen? Klopt dat aanvoelen met de realiteit en welke nationaliteiten zijn dan wel het meest vertegenwoordigd in uw woonplek? Gazet van Antwerpen zocht het voor u uit.
  [naar artikel]
 7. Jan Jambon moet vandaag cultuurbesparingen verdedigen, zelfs tegenover zijn eigen coalitie (14/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Iedereen moet besparen en dus ook de cultuursector, maar niet op deze manier. Niet alleen de kunstenaars en de oppositie zijn niet te spreken over de manier waarop Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) snijdt in de cultuursubsidies. Ook zijn eigen meerderheidspartijen Open VLD en CD&V zijn kritisch. “Dit is niet mijn keuze. Ik ga dit niet verdedigen,” dixit CD&V-parlementslid Karin Brouwers.
  [naar artikel]
 8. Rockouxtix opent Cultuur(b)uur(t) (29/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De cultuurraad van Geetbets wil (jong) talent uit de buurt een kans geven op het podium en tegelijk inwoners van cultuur laten genieten. Dat gebeurt met het nieuwe initiatief Cultuur(b)uur(t), dat morgen, donderdag 30 november, van start gaat met een concert in het buurthuis in Grazen.
  [naar artikel]
 9. Als de Vlaamse cultuur al bedreigd wordt, is het van binnenuit (04/01/2018 - Knack)
  Jonathan Holslag vraagt zich af waarom we ons druk maken 'om een vermeende aanval op onze cultuur, als we zelf niet de minste moeite opbrengen om onze cultuur te versterken en heruit te vinden'.
  [naar artikel]
 10. Cultuur krijgt geen extra geld (04/04/2019 - De Morgen)
  Het departement Cultuur komt er erg bekaaid vanaf in de pas voorgestelde begroting van de Vlaamse regering. Na jaren van spaarzaamheid begint het kabinet-Peeters weer te investeren in extra beleidsruimte. Cultuur valt evenwel compleet uit de boot.
  [naar artikel]
 11. Belg wil minder belastinggeld voor cultuur en ambtenaren (30/05/2018 - Metro)
  Laat de Belg zelf de begroting opstellen, en er gaat meer geld naar politie, onderwijs en gezondheidszorg. Cultuur, economie en de ambtenarij moeten inleveren. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De fiscus vroeg gebruikers van Tax-on-web vorig jaar om tien grote uitgavencategorieën te rangschikken: welke zaken moeten budgettaire prioriteit krijgen en naar welke moet er minder belastinggeld gaan? Bijna 48.000 Belgen deden die oefening. Helemaal bovenaan staan gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Gezondheidszorg omvat de uitgaven voor geneesmiddelen en medische behandelingen. Sociale zekerheid omhelst de uitkeringen. Helemaal onderaan bungelt de cate­gorie ‘cultuur en ontspanning’, in de buurt van het leger en de ambtenarij. Het grootste verschil met de huidige begroting zien de kranten bij de ambtenaren en de staatsschuld. Daar zou fors minder geld naartoe moeten gaan. Vandaag is het de op een na belangrijkste uitgavenpost voor de verschillende overheden. Ook cultuur, economie en sociale zekerheid staan in de werkelijke begroting hoger. Omgekeerd vinden we dat er meer geld moet gaan naar publieke voorzieningen, onderwijs, klimaat, gezondheidszorg en de politie. bron: Belga Het bericht Belg wil minder belastinggeld voor cultuur en ambtenaren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. “Investeringen in cultuur verdienen zichzelf terug” (18/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Cultuur is meer dan enkel schone kunsten, voor mij is het een way of life. Cultuur zegt veel over wie we zijn en waar we naartoe willen. Het is ons kompas bij onze zoektocht naar steeds een nieuwe identiteit.” Dat zegt Patrick Dewael, die ook als geen ander beseft dat cultuur een multiplicatoreffect heeft en dat in zijn eigen stad Tongeren bewijst met het zomerfestival Moment. “Alle steden willen zich als shoppingstad profileren. Terwijl het vooral de steden die investeren in cultuur het meest aantrekkelijk zijn voor de mensen”, zegt hij.
  [naar artikel]
 13. Jambon I dwingt kunst en cultuur in een Vlaams-nationalistisch keurslijf (14/11/2019 - Apache)
  “Iedereen moet besparen, dus ook cultuur”, stelt minister van cultuur Jan Jambon (N-VA). Waarom besparen we dan niet op de royale uittredingsvergoedingen voor ex-politici? De Vlaamse regering bespaart de kunstensector gewoon kapot. Voor Jan Jambon is cultuur een protserig paradepaardje voor een nationalistisch Vlaanderen. Wie niet naar de pijpen van de N-VA danst, wordt monddood gemaakt.
  [naar artikel]
 14. Koen Vanmechelen één dag hoofdredacteur: "Vliegen als een kip" (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De krant die u vandaag zal lezen is een cultuurkrant. Niet dat de redactie enkel concertverslagen, theater en tentoonstellingen op u loslaat. Dat is de enge interpretatie van cultuur. Mijn uitgangspunt, als hoofdredacteur-ad-interim, is anders. Cultuur zit in alles en alles is cultuur. Hoewel culturele verschillen en achtergronden ons onderscheiden van vele andere mensengroepen, verbindt net cultuur ons met de rest van de mensheid. Het is de grondstroom in al wat menselijk is, van sport en ontspanning tot economie en politiek. Het is het vaak onzichtbare platform van nieuws.
  [naar artikel]
 15. De kunst van het blootgeven (06/04/2019 - De Morgen)
  Het Grote Geven - en Ontvangen - is haast aangebroken. Nu alleen de prelude nog: het gepieker en gezeur over welke geschenken gepast zijn en welke net te mijden. Erg relatief is dat overigens, want cadeaus die in de ene cultuur de opperste dankbaarheid sorteren, kunnen in een andere als ongehoord worden verketterd. En terwijl je in het ene land winkels vindt die zich louter met het inpakken van geschenken onledig houden, staat het in andere naties geenszins om een cadeau onder lagen papier te verbergen. Ook het moment van de openbaring is niet overal hetzelfde.
  [naar artikel]
 16. Dader aanslag in Nieuw-Zeeland ontslaat advocaat en wil zichzelf verdedigen (18/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De schutter die de terreuraanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch pleegde, wil zichzelf voor de rechter verdedigen. Zijn gewezen advocaat Richard Peters zei aan de krant New Zealand Herald dat de Australiër, Brenton Tarrant (28), hem heeft ontslagen. Hij zou hem gezegd hebben dat hij zichzelf wil verdedigen.
  [naar artikel]
 17. Oppositieleden commissie cultuur vragen Schauvliege om transparantie (11/04/2019 - De Morgen)
  In een open brief vragen de Open Vld- en Groen!-leden van de commissie Cultuur, Jeugd, Media en Sport van het Vlaams Parlement minister van Cultuur Schauvliege om inzage in een aantal documenten die helderheid scheppen over haar beslissing om de zes Vlaamse kunstinstellingen te hervormen.
  [naar artikel]
 18. Helft vrouwen cultuur- en mediasector ervoer grensoverschrijdend gedrag (26/06/2018 - De Tijd)
  11:56 Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zet een actieplan op.
  [naar artikel]
 19. 'Zware klap voor cultuur in Molenbeek' (12/04/2019 - De Morgen)
  Nu zowel dansgezelschap Ultima Vez als concertplek De Vaartkapoen moeten vrezen voor hun subsidies rijst de vraag: quid cultuur in Molenbeek? 'Dit is een zware klap, zeker nu onze gemeente positieve initiatieven hard nodig heeft', zegt de schepen van Cultuur.
  [naar artikel]
 20. 'Red de cultuur!' trekt ten strijde (05/04/2019 - De Morgen)
  In het Antwerpse Toneelhuis vindt vanavond de actie Red de cultuur! plaats. Vijf vragen aan Lieve Franssen, een van de bezielers.
  [naar artikel]
 21. "De etterbuil is gebarsten": Gatz lanceert bevraging naar grensoverschrijdend gedrag in cultuur- en mediasector (23/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz lanceert een brede bevraging in de cultuur- en mediasector rond het probleem van seksueel...
  [naar artikel]
 22. Met deze vier maatregelen wil Gatz meer privégeld naar cultuur laten gaan (26/07/2017 - Knack)
  De cultuursector moet meer samenwerken en er moet een financieringsverband komen op maat van culturele organisaties. Het zijn maar enkele maatregelen waarmee Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) de private investeringen in cultuur wil stimuleren.
  [naar artikel]
 23. "Duidelijke keuze voor Vlaamse identiteit": in deze cultuur wil Jan Jambon (N-VA) wél investeren (12/11/2019 - VRT NWS)
  Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) verdedigt zich tegen de kritiek vanuit de cultuursector over de aangekondigde besparingen. Officieel reageert hij pas donderdag in de commissie Cultuur, maar bij VRT NWS legt hij al uit dat hij wél investeert in onder andere erfgoed, en zijn kabinet verklaart waarom er net geschrapt wordt in de projectsubsidies.
  [naar artikel]
 24. New York is meer dan Manhattan en Coney Island: fotografe Silvie toont ons haar favoriete plekken (28/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Just for fun, om te shoppen, cultuur mee te pikken of uren te strollen langs de nieuwste hotspots, New York is altijd spannend, in welke mood je...
  [naar artikel]
 25. Pelt zoekt meedenkers cultuur (05/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wie in Pelt wil meedenken over of meedoen aan cultuur, bibliotheek, erfgoed, tentoonstellingen, verenigingen, amateurkunsten of jongerencultuur dan daarvoor op zondag 8 maart naar de eerste editie van het Peltse cultuurcafé in CC Palethe. De samenkomst start om 10.30 uur. Tijdens deze eerste samenkomst verneem je hoe we advies over cultuur gaan aanpakken en hoe jij in de toekomst je steentje kan bijdragen aan het Peltse cultuurbeleid.
  [naar artikel]
 26. Vlaamse musea eisen VEEL MEER van Gatz (05/04/2019 - De Morgen)
  Voor het eerst hebben de Vlaamse musea zich verenigd om zo hun belangen te verdedigen bij Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). De sector wordt structureel ondergefinancierd, klinkt het. Gisteravond overhandigde het Overleg Vlaamse Musea zijn eerste visienota op het kabinet.
  [naar artikel]
 27. Genieten van cultuur (12/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er ist wieder da! De wekelijke Wanatoerubriek waarin we u de lekkerste brokken cultuur van de komende week voorschotelen. En kijk: meteen al een heleboel diverse voorstellingen om van te smullen.
  [naar artikel]
 28. Woordfabriek, een verbeeldend project rond taalkracht (12/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De organisatie Fred heeft als doel meer kinderen in contact te brengen met cultuur. Dit vanuit een gedeelde visie dat cultuur sociaal is en vorm geeft aan het samenleven. Deelnemen aan cultuur maakt kinderen mentaal en fysiek gezonder, leidt tot een grotere emotionele betrokkenheid en meer zelfreflectie. Het versterkt de sociale banden tussen kinderen, in de eigen groepen en daarbuiten. De meest democratische vorm om kinderen meer in contact te brengen met kunst en cultuur is via de scholen want daar worden immers alle kinderen bereikt, ook de maatschappelijk kwetsbare kinderen.
  [naar artikel]
 29. Helft vrouwen in cultuur- en mediasector ervaarde voorbije jaar grensoverschrijdend gedrag (26/06/2018 - Knack)
  Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) is geschrokken door de resultaten. Hij komt met een actieplan.
  [naar artikel]
 30. Pionier Luc Steels over artificiële intelligentie: 'We moeten onze menselijke natuur verdedigen' (28/01/2019 - Knack)
  Al meer dan veertig jaar werkt pionier Luc Steels aan onderzoek over artificiële intelligentie. Een gesprek over zelfrijdende auto's, de meerwaarde van verplegers, en waarom elke AI-opleiding een vak over cultuur zou moeten aanbieden. 'Het is onmogelijk om de menselijke geest te evenaren.'
  [naar artikel]
 31. Onderzoek ‘Klaar? Actie!’ wil aanzet geven tot lokaal cultuurbeleidsplan voor seniorenHelft van de zestigplussers doet nooit aan cultuur (06/04/2019 - De Morgen)
  Zowat de helft van de Vlaamse zestigplussers doet nooit aan cultuur. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de VUB en de Hogeschool Gent. Tijd voor actie dus, met als belangrijkste werkpunt: ervoor zorgen dat er in de nabije leefomgeving van ouderen meer cultuur te rapen valt.
  [naar artikel]
 32. Geld meer geld: komt het daar op neer? (29/03/2019 - De Morgen)
  'Welke kunstenaar zouden jullie voordragen als minister van Cultuur?' Joke Schauvliege (CD&V) stond scherp tijdens het sluitstuk van CAMPO's debatreeks 'Kiezen is een kunst'. Feilloos retourneerde ze enkele beleidssuggesties richting 'haar' kunstensector.
  [naar artikel]
 33. Michel en Di Rupo bekampen elkaar op 1 mei (01/05/2019 - De Tijd)
  14:13 'Zij verdedigen de werkloosheid, wij verdedigen werk', claimde de liberale ontslagnemende premier Charles Michel de feestdag van de arbeid. De liberalen waren dan weer kop van Jut in de 1 mei-toespraa...
  [naar artikel]
 34. [VIDEO] - Vranckx bezoekt netwerk van IS-tunnels rond Mosul (03/11/2016 - De Redactie)
  Nu Iraakse troepen de stad Mosul binnentrekken, wordt in de bevrijde dorpen rondom zichtbaar op welke manier IS de stad probeert te verdedigen. De strijders graven zich in, zag Rudi Vranckx.
  [naar artikel]
 35. Genieten van cultuur (29/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl we bezig zijn aan een nieuwe Wanatoespecial (stip 12 december aan) en u elders in de krant deze week nog stukken leest over Sinner’s Day en dj’s Ed & Kim, vandaag nóg meer lekkers van Sint Cultuur. Is dat geen inktvis op de foto?
  [naar artikel]
 36. ‘Die hele cultuur, een normale mens heeft dat niet nodig’ (15/11/2019 - Apache)
  De besparingen op cultuur en media passen volgens Stijn Meuris binnen een ideologisch gedreven verdeel-en-heerspolitiek om alles wat vernieuwend, kritisch, en innovatief is te raken.
  [naar artikel]
 37. 'Als ik Jambon een tip mag geven: begin niet meteen op cultuur te besparen' (03/10/2019 - De Tijd)
  17:53 Voor het eerst zit de portefeuille cultuur bij de Vlaamse minister-president. Bij de N-VA bovendien, een partij waarmee de cultuurwereld al langer op gespannen voet leeft. Wat verwacht de cultuursecto...
  [naar artikel]
 38. Zesdejaars discussiëren over cultuur (14/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Dat cultuur een brede term is waarover je urenlang kan discussiëren, filosoferen, maar waar je vooral van kan genieten… Dat beleefden de leerlingen van 6ASO op maandag 13 maart op hun jaarlijkse cultuurdag.
  [naar artikel]
 39. Prins Laurent wil zich publiekelijk verdedigen in het Parlement (28/02/2018 - VRT NWS)
  De advocaat van prins Laurent wil zijn cliënt tijdens een open debat in het Parlement komen verdedigen en niet achter gesloten deuren. De Conferentie van de Fractievoorzitters had normaal gezien vandaag formeel moeten beslissen of de prins de toelating krijgt om zich in het Parlement te komen verdedigen tegen de inperking van zijn dotatie, maar dat is met een week uitgesteld.
  [naar artikel]
 40. De C van cultuur en crisiscommunicatie (13/04/2019 - De Morgen)
  Als Radio 1, onder meer na het afvoeren van Joos, iets duidelijk wil maken, dan is het wel dat de zender cultuur niet loslaat. Maar een dagelijks cultuurprogramma: dat ontbreekt in het vernieuwde programmaschema. Netmanager Filip Pletinckx verdedigt die keuze.
  [naar artikel]
 41. Genieten van cultuur (14/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zijn wetenschap en cultuur een goeie mix? Jazeker! Lieven Scheire doceert in Hasselt en Tongeren over menselijke genetica en in Genk danst Rosas wiskundige patronen. Wie daarbij in slaap valt, kan nog altijd schaapjes tellen.
  [naar artikel]
 42. Christelijke bediendebond schiet op ACV-voorzitter Luc Cortebeeck (10/04/2019 - De Morgen)
  ‘De onderhandelaars van het ACV hebben het recht om hun zaak te verdedigen’, zegt LBC-topman Ferre Wyckmans. ‘Maar er is een verschil tussen een akkoord verdedigen en de achterban schofferen. Dat hebben ze gedaan.’
  [naar artikel]
 43. Vlaming is zot van tv: welke programma's scoren het best in welke gemeente? (05/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  'Zeg me waar u woont en ik zeg u welke tv-programma's u bekijkt.' Het klinkt alsof u tegenover een waarzegger zit - in dit geval Telenet. Zij...
  [naar artikel]
 44. Wie heeft meeste voorkeurstemmen in uw stad na verkiezingen 2018? (15/10/2018 - De Morgen)
  Welke coalities zijn mogelijk in uw gemeente na de verkiezingen van gisteren? Via onze interactieve verkiezingskaart kan je kijken welke partijen winnen, welke verliezen en welke politici de meeste voorkeurstemmen krijgen. 
  [naar artikel]
 45. Wat moet er volgens u in de ‘Vlaamse canon’ omdat het onze cultuur typeert? (13/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na Nederland leeft ook hier nu het idee om een lijst op te stellen van culturele en historische zaken die de “Vlaamse cultuur typeren”. Die...
  [naar artikel]
 46. Waar de cultuur is verdwenen, leert een mens overleven (07/04/2019 - De Morgen)
  Op tv, in de krant, de politiek en het onderwijs: overal ligt de cultuur in de uitverkoop, alleen het spektakel telt nog. Onze echte crisis, is een morele crisis zonder weerga
  [naar artikel]
 47. Belg wil minder belastinggeld voor cultuur en ambtenaren (30/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Laat de Belg zelf de begroting opstellen, en er gaat meer geld naar politie, onderwijs en gezondheidszorg. Cultuur, economie en de ambtenarij moeten inleveren.
  [naar artikel]
 48. De inzet van cultuur van deze gemeenteraadsverkiezingen (04/10/2018 - VRT NWS)
  De bibliotheek, het cultureel centrum, de vele verenigingen, het erfgoed: ook daarover gaan de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe heeft de sector van cultuur en vrije tijd het de afgelopen zes jaar gedaan en wat zijn de vooruitzichten?
  [naar artikel]
 49. Eindelijk gaat overheid weten welke Belg welk implantaat kreeg (16/11/2019 - De Tijd)
  01:02 Binnenkort moeten alle chirurgen in ons land aangeven bij welke patiënten ze welke implantaten hebben geplaatst. Al die gegevens komen in een centraal register.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.