Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
10:52 uur

Gent wordt dan toch liefhebber van slimme camera’s

Apache

10/01/2020 - 11:40

Gent hield lang de boot af voor camera’s op het openbaar domein. De laatste jaren duiken ze echter in een steeds hoger tempo op in het straatbeeld. Moeten Gentenaars wakker liggen van hun privacy? Het is 2015 als in Gent acht bewakingscamera’s geïnstalleerd worden: vier in de prostitutiebuurt aan de Zuid en vier in de


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Slimme camera’s viseren onschuldige burgers (18/05/2018 - Apache)
  Slimme camera’s zijn blijkbaar toch niet zo slim. In Groot-Brittannië faalt automatische gezichtsherkenning faliekant. In meer dan 90% van de gevallen worden onschuldige personen foutief herkend als ‘verdacht’. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse privacywaakhond Big Brother Watch. Een waarschuwing voor ons land, want ook hier zijn er plannen om slimme camera’s uit te rusten
  [naar artikel]
 2. Dit is géén nieuwe flitscamera. Waarom zijn dan zo veel mensen boos? (21/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op de grote invalswegen naar Gent zijn meer dan vijftig nieuwe camera’s geïnstalleerd. En neen, dat zijn geen flitscamera’s, zoals wordt beweerd op sociale media. Het zijn slimme camera’s die het auto­verkeer in en uit Gent in kaart brengen. In februari verdwijnen ze weer, voorlopig toch.
  [naar artikel]
 3. Na de zomer slimme camera en GAS-boetes tegen sluipverkeer in Bierbeek (07/06/2019 - VRT NWS)
  Vanaf 1 september zal je in de spits niet meer via de Panoramalaan in Bierbeek mogen rijden, tenzij je een vergunning hebt. Wie dat toch doet, zal door een slimme camera geflitst worden en een GAS-boete van 58 euro in de bus krijgen.
  [naar artikel]
 4. Deze slimme camera verzamelt 1.300 euro per uur (22/11/2019 - De Standaard)
  In de Brugse Zuidzandstraat heeft een slimme camera in één jaar ruim 7.500 boetes bijeen ­geflitst, goed voor een bedrag van 437.000 euro of 1.300 euro per uur dat de camera werd ingezet.
  [naar artikel]
 5. Big Brother in België: ANPR-camera's fotograferen meer dan alleen de nummerplaat (08/02/2017 - Knack)
  Van slimme camera's tot slimme straatverlichting: in heel België wordt de komende jaren een hoogtechnologisch veiligheidsnet uitgerold dat ongeziene mogelijkheden biedt om mensen individueel te volgen. 'Dit is niet minder dan een revolutie.'
  [naar artikel]
 6. Slimme camera stuurt beelden door naar wildvreemden (27/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Britse slimme camera-fabrikant Swann ligt onder vuur nadat hun camera’s persoonlijke beelden naar de verkeerde gebruikers verzonden. Zowel het...
  [naar artikel]
 7. Slimme camera’s voor Noord Oost Limburg (13/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Noord Oost Limburg zijn er ANPR-camera's geïnstalleerd. De slimme camera's herkennen nummerplaten en moeten onder meer helpen in de strijd tegen woninginbraken.
  [naar artikel]
 8. Hoe slim zijn slimme camera’s in moordonderzoeken? (25/08/2018 - De Morgen)
  Slimme camera's doen steeds meer dienst in moordonderzoeken, zo meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Niet alle juristen zijn overtuigd. "Dit argument wordt gebruikt om een veiligheidsagenda door te duwen." 
  [naar artikel]
 9. 'Slimme camera's, domme zet' (05/04/2019 - De Morgen)
  Op de Nederlandse luchthaven Schiphol experimenteert de militaire politie met slimme camera's. Die moeten afwijkend gedrag van reizigers in kaart brengen. De Koninklijke Marechaussee hoopt zo criminelen op te sporen en terroristische aanslagen te voorkomen.
  [naar artikel]
 10. Camera's moeten zwaar verkeer uit Zutendaal weren (14/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het gemeentebestuur van Zutendaal wil slimme camera's plaatsen om het zwaar doorgaand verkeer in het centrum te weren. In de gemeente geldt er op verschillende wegen een tonnagebeperking, maar deze wordt door vrachtwagenbestuurders vaak genegeerd. Een vrachtwagensluis met twee slimme camera's die controleren of het zwaar vervoer wel degelijk in de gemeente moet zijn, zou hier een oplossing voor kunnen zijn.
  [naar artikel]
 11. Mag je zomaar overal gefilmd worden? (10/03/2019 - VRT NWS)
  We leven in een wereld vol camera’s. Slimme camera’s, domme camera’s, ANPR-camera’s en bewakingscamera’s. Hoe zit het echter met de relatief nieuwe camerawet? Wanneer mag u gefilmd worden, op straat en in de winkels, en wat verwacht de wetgever van u en úw camera’s?
  [naar artikel]
 12. Slimme camera's klaar voor nieuw boetesysteem, politie niet (31/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De slimme camera’s langs onze wegen mogen vanaf deze zomer extra overtredingen vaststellen, zoals het blokkeren van kruispunten. Maar de politie is...
  [naar artikel]
 13. Slimme camera’s moeten zwaar verkeer uit centrum van Kuringen houden (22/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Slimme camera’s moeten vanaf volgend jaar het zware verkeer uit Kuringen-centrum houden. Momenteel is er al een tonnageverbod, maar dat wordt niet gerespecteerd.
  [naar artikel]
 14. Netwerk van slimme camera’s en vier trajectcontroles in politiezone Kempenland (13/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De politiezone Kempenland gaat begin volgend jaar een netwerk van slimme camera’s activeren op in totaal 14 locaties in haar drie gemeenten: Peer, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg. 36 camera’s herkennen nummerplanten die in de politiedatabanken zijn geregistreerd, wat maakt dat politiediensten heel gerichte acties kunnen voeren.
  [naar artikel]
 15. Slimme camera’s moeten doorgaand vrachtverkeer uit woonkernen weren (25/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat dit najaar op vier plaatsen in Ham en Beverlo slimme camera’s plaatsen. Op die manier kunnen vrachtwagens die door de woonstraten passeren gemakkelijker beboet worden.
  [naar artikel]
 16. Slimme camera’s kunnen gebruik pesticiden drastisch inperken (13/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  sint-truiden In plaats van een heel veld van 10.000 meter te besproeien, zal een boer straks misschien nog maar 10 vierkante meter moeten aanpakken. Met dank aan slimme camera’s op drones en tractoren.
  [naar artikel]
 17. Slimme camera’s winnen Big Brother Award (13/10/2017 - Apache)
  De Liga voor mensenrechten reikte zonet de zevende Big Brother Award uit aan de slimme ANPR-camera's. State hacking wint de juryprijs.
  [naar artikel]
 18. Veiliger zwemmen door slimme camera’s (18/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer en meer openbare zwembaden hebben een antiverdrinkingssysteem: slimme camera’s die alarm slaan als iemand verdrinkt. In Frankrijk is zo’n...
  [naar artikel]
 19. Nederland zet slimme camera's in om racisme in voetbalstadions aan te pakken (28/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Om racisme bij Nederlandse voetbalwedstrijden tegen te gaan, worden er 'slimme' camera's ingezet. Dat hebben de Nederlandse voetbalbond KNVB en de...
  [naar artikel]
 20. Hasselt zet als eerste slimme camera’s in tegen sluipverkeer (20/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hasselt wil sluipverkeer bannen met de hulp van slimme ANPR-camera’s. Na de Krokusvakantie start in de Herkkantstraat in Stevoort een proefproject.
  [naar artikel]
 21. Nieuwe verkeersregels laten camera’s toe om autonoom boetes uit te delen, maar politie is daar niet klaar voor (31/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Binnenkort mogen slimme camera’s langs onze wegen volledig autonoom boetes uitdelen. Wie door een slimme camera betrapt wordt op onder andere het blokkeren van een kruispunt, rijden op een spitsstrook buiten de spits, tegen de richting rijden… zal zonder tussenkomst van een agent een boete in de bus krijgen. Er is echter één probleem: de voorbereidingen die de politie moet treffen, zullen niet op tijd klaar zijn. Dat meldt VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 22. De file voorbijsteken langs de pechstrook? Afslaan of omkeren waar dat niet mag? Slimme camera mag u voortaan beboeten (01/06/2019 - De Morgen)
  Vroeger moest een agent zich uren verborgen opstellen om inhalende trucks of spitsstrookrijders te betrappen. Binnenkort mag de politie zulke overtredingen laten vaststellen door slimme camera's. En die mogen ook boetes uitdelen.
  [naar artikel]
 23. Slimme auto vol camera's betrapt elke foutparkeerder in Hasselt (16/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Hasselt stuurt vanaf april een ScanCar op pad om foutparkeerders in de stad op te sporen. De slimme auto is uitgerust met een tiental camera’s die nummerplaten registreren. “Op termijn vervangt het voertuig de parkeerwachters”, zegt schepen Marc Schepers.
  [naar artikel]
 24. Commotie rond slimme camera's in Bierbeek (25/09/2018 - VRT NWS)
  In Korbeek-Lo bij Bierbeek is er heel wat commotie over nieuwe slimme camera's die de gemeente wil installeren op de Koning Albertlaan en de Panoramalaan. Die weg is al jaren een drukke sluipweg tussen de Diestse en Tiense steenweg. De buurt vraagt al langer om een oplossing en de gemeente wil nu camera's installeren die nummerplaten kunnen lezen. Maar een heleboel buurtbewoners vinden dat geen goede oplossing.
  [naar artikel]
 25. Antwerpse politie onderschept gestolen auto dankzij slimme camera’s (21/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De slimme camera’s van de politie slaagden er vrijdag in een gestolen auto te onderscheppen aan de Karel Oomsstraat in Antwerpen. De 64-jarige chauffeur van de wagen is opgepakt.
  [naar artikel]
 26. Verkeersboete niet betaald? Politie mag nu ook slimme camera's inzetten om wanbetalers op te sporen (11/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De politie mag binnenkort met de slimme camera's op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer
  [naar artikel]
 27. De slimme camera ziet alles (11/04/2019 - De Morgen)
  Het land hangt intussen vol met slimme camera's: ze worden voor zowat alles gebruikt. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) wil ze inzetten in de strijd tegen terreur, en ze zullen nu ook worden gebruikt om foutparkeerders te beboeten.
  [naar artikel]
 28. Turks-Servisch inbrekersduo aangehouden dankzij slimme camera (16/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een 49-jarige Turk die in Nederland woont en een Serviër (30) werden door de onderzoeksrechter aangehouden voor het plegen van meerdere inbraken. Ze werden betrapt dankzij een slimme camera.
  [naar artikel]
 29. Verkeersboete niet betaald, politie spoort u op met slimme camera (12/05/2017 - De Tijd)
  07:08 De politie mag binnenkort met de slimme camera's op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel van Open VLD ...
  [naar artikel]
 30. Slimme camera’s mogen toch geen zwartrijders controleren (11/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Politie en de Vlaamse Belastingdienst begraven hun samenwerking om massaal wanbetalers van de jaarlijkse verkeersbelasting te klissen. Dat ging quasi automatisch gebeuren via de vele slimme politiecamera’s boven de weg. Maar nu blijkt de politie hiervoor niet bevoegd.
  [naar artikel]
 31. Slimme camera’s klaar voor nieuw boetesysteem, politie niet (31/05/2019 - De Morgen)
  De slimme camera’s langs onze wegen mogen vanaf deze zomer extra overtredingen vaststellen, zoals het blokkeren van kruispunten. Maar de politie is niet klaar. Dat heeft VTM Nieuws vernomen.
  [naar artikel]
 32. LG lanceert smartphone met 'slimme' camera (23/05/2018 - VRT NWS)
  De Zuid-Koreaanse smartphoneproducent LG heeft gisteren in Amsterdam het nieuwste "flagship", de G7 ThinQ, voorgesteld. Het toestel heeft volgens LG een slimme camera die op een "bewuste" manier gebruik maakt van artificiële intelligentie. Daarnaast heeft het toestel bovenaan ook een "notch" of inkeping, een trend die werd ingezet door Apple en wordt gekopieerd door de andere merken.  
  [naar artikel]
 33. Politie mag wanbetalers van verkeersboetes voortaan opsporen met slimme camera’s (11/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De politie mag binnenkort met de slimme camera’s op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel van Open Vld dat dit mogelijk maakt. Tot op vandaag had enkel de douane toegang tot de databank met openstaande penale boetes.
  [naar artikel]
 34. Politie mag wanbetalers van verkeersboetes voortaan opsporen met slimme camera’s (11/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De politie mag binnenkort met de slimme camera’s op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel van Open Vld dat dit mogelijk maakt. Tot op vandaag had enkel de douane toegang tot de databank met openstaande penale boetes.
  [naar artikel]
 35. Politie mag wanbetalers van verkeersboetes voortaan opsporen met slimme camera’s (11/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  De politie mag binnenkort met de slimme camera’s op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel van Open VLD dat dit mogelijk maakt. Tot op vandaag had enkel de douane toegang tot de databank met openstaande penale boetes.
  [naar artikel]
 36. Havenbedrijf installeert 64 slimme camera’s op toegangswegen (14/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vanaf november laat het Antwerpse Havenbedrijf een netwerk van 64 slimme camera’s installeren verspreid over 26 toegangswegen naar de haven van Antwerpen. Die toestellen worden aangesloten op de ANPR-databank van de politie. “Zo maken we één groot cameraschild over het hele land.” Zo staat donderdag te lezen in Het Laatste Nieuws en De Morgen.
  [naar artikel]
 37. Slimme babymonitors en camera's makkelijk te hacken: "Soms door enkel te Googlen" (15/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Slimme babymonitors, camera’s, thermostaten en andere verbonden toestellen zijn vaak in amper dertig minuten te hacken, soms aan de hand van een...
  [naar artikel]
 38. De Ideale Wereld gaat op zoek naar de slimme camera’s in Limburg (15/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Uw krant kopte gisteren met het nieuws dat heel Limburg slimme camera’s krijgt. Dat nieuws ontging de redactie van De Ideale Wereld niet.
  [naar artikel]
 39. Slimme camera's zullen binnenkort (dan toch) vrachtwagens flitsen die inhalen bij regen (29/02/2020 - VRT NWS)
  Vrachtwagens die inhalen op de snelweg wanneer het regent, worden binnenkort geflitst. De camera's die dat mogelijk moeten maken, werden al een tijdje beloofd, maar zullen vanaf dit jaar dan toch worden geïnstalleerd. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer in Het Laatste Nieuws en het is bevestigd aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 40. Minister Homans verbiedt slimme camera in Bierbeek (24/07/2019 - VRT NWS)
  Er komt dan toch geen ANPR-camera op de Koning Albertlaan in Bierbeek. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) beslist na klachten van buurgemeenten Leuven en Lubbeek.
  [naar artikel]
 41. Slimme camera weet wat u koopt: Colruyt scant groenten en fruit om afrekenen vlotter te laten verlopen (09/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een komkommer of een courgette, een gele paprika of een rode, een perzik of een nectarine? Dankzij slimme camera’s herkent de weegschaal van Colruyt moeiteloos alle fruit en groenten die u erin legt. In Kortrijk wordt getest of dit het afrekenen aan de kassa vlotter doet verlopen. Dit is géén eerste stap naar een volledig zelfscansysteem, benadrukken ze bij Colruyt. Al betwijfelen retailexperts dat.
  [naar artikel]
 42. Geen helm aan? Dan valt machine uit: vakbond ongerust over slimme camera’s die spoorpersoneel volgen (07/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  De socialistische vakbond bij Infrabel staat op zijn achterste poten, omdat personeel met intelligente camera’s wordt gecontroleerd op het dragen van hun veiligheidskleding. Dragen ze die niet, dan wordt de machine die ze bedienen automatisch uitgeschakeld.
  [naar artikel]
 43. Meldingen van ANPR-camera’s krijgen amper opvolging (07/08/2019 - De Morgen)
  De ANPR-camera’s, of slimme camera’s, die langs onze autosnelwegen en gewestwegen staan, worden amper gebruikt om criminelen te onderscheppen. Dat heeft VTM Nieuws vernomen en wordt door de federale politie bevestigd. De federale politie kampt met een personeelstekort en kan vaak niet uitrukken om verdachte auto’s tegen te houden.
  [naar artikel]
 44. ANPR-camera werkt op de Houthalenseweg (14/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Alle voertuigen die op de Houthalenseweg in Zonhoven passeren, worden sinds woensdag door een ANPR-camera geregistreerd. De politie hoopt met de gegevens van de camera gerechtelijke dossiers zoals het opsporen van verdachte personen en rondtrekkende daderbendes op te lossen of gestolen voertuigen terug te vinden. De slimme camera werd in het kader van een provinciaal plan geïnstalleerd. Bij de plaatsing van de camera wordt rekening gehouden met criteria zoals inbraken, overdreven snelheden, BOB-controles en informatie van de federale en lokale recherche. In de politiezone Limburg Regio Hoofdstad is het na de Kuringersteenweg de tweede locatie waar een ANPR-camera staat. In de loop van 2016 komen er ook nog in Lummen en Diepenbeek.  (mm)
  [naar artikel]
 45. Politie niet klaar voor slimme camera’s die autonoom boetes uitschrijven (31/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Binnenkort mogen slimme camera’s langs onze wegen volledig autonoom boetes uitdelen. Er is echter één probleem: de voorbereidingen die de politie moet treffen, zullen niet op tijd klaar zijn. Dat meldt VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 46. Slimme camera's bewaken de grens met Nederland (07/04/2019 - De Morgen)
  Sinds augustus zet Nederland camera's in bij controles aan de grens. De bewaking is controversieel omdat permanente grenscontroles niet toegelaten zijn binnen de Schengenzone. Ook in België wordt de mogelijkheid van camerabewaking onderzocht.
  [naar artikel]
 47. Slimme camera’s klaar voor nieuw boetesysteem, politie niet (31/05/2019 - Metro)
  De slimme camera’s langs onze wegen mogen vanaf deze zomer extra overtredingen vaststellen, maar de politie is daar niet klaar voor. Dat bericht VTM NIEUWS. Vanaf 1 juli mogen intelligente camera’s in het verkeer een hele reeks overtredingen vaststellen, zonder dat een agent daarbij betrokken wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om tegen de richting in rijden, op spitsstroken rijden buiten de piekuren of kruispunten blokkeren. De bedoeling is dat de camera’s in de toekomst ook gsm-gebruik achter het stuur automatisch kunnen vaststellen. De politie heeft nu vaak te weinig middelen om al die overtredingen vast te stellen, de slimme camera’s mogen dat vanaf juli allemaal automatisch doen. Met boetes tot 174 euro. Alleen, de politie is er niet klaar voor. Het zal nog maanden duren voor de politie klaar is met de nodige software. De werking van de camerasystemen is een bevoegdheid van Binnenlandse Zaken. Ontslagnemend minister De Crem (CD&V) gaat het dossier bekijken en indien nodig extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het systeem zo snel mogelijk in werking kan treden. bron: Belga Het bericht Slimme camera’s klaar voor nieuw boetesysteem, politie niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Gemeenten worden slapend rijk dankzij slimme camera’s: inkomsten uit GAS-boetes in zes jaar vertienvoudigd (21/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De inkomsten uit GAS-boetes zijn in nauwelijks zes jaar tijd vertienvoudigd. Die spectaculaire stijging hebben de Vlaamse gemeenten te danken aan slimme camera’s die verkeersinbreuken vastleggen. De komende jaren zullen de inkomsten nog stijgen.
  [naar artikel]
 49. Peperdure slimme camera’s zijn nauwelijks gebruikt: wat is het nut er dan van? (27/08/2019 - De Morgen)
  Een schild van drieduizend ANPR-camera’s moet uiteindelijk ons land bestrijken. Maar nu blijkt dat het systeem al meer dan 30 miljoen euro heeft gekost, nadat eerder al duidelijk werd dat de meldingen van die hightech camera’s vaak geklasseerd worden. Wat is het nut er dan van?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.