Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
13:14 uur

Brussel bant lachgas

De Standaard

13/01/2020 - 20:52

Het bezit en recreatief gebruik van lachgas wordt binnenkort in het hele Brussels gewest verboden. Alle negentien Brusselse gemeenten nemen de maatregele op in het gemeenschappelijk politiereglement.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Lachgas is niet om te lachen (08/07/2019 - VRT NWS)
  Speelde lachgas een rol in het ongeluk dat zaterdag in Kortessem aan 5 jonge mensen het leven kostte? In de auto van het vijftal zijn in ieder geval lachgaspatronen gevonden. Wat wijst op de mogelijkheid. Lachgas is een populaire drug bij jongeren die veel schadelijker is dan de meeste gebruikers denken. Een overdosis aan lachgas kan zelfs leiden tot de dood. Waarom is lachgas zo populair bij jongeren? En wat doet het met het lichaam?
  [naar artikel]
 2. Lachgas is niet om te lachen (23/09/2017 - VRT NWS)
  Lachgas is een populaire drug bij jongeren. Het fenomeen duikt af en toe op om dan plots te verdwijnen. Maar wat wel zeker is, is dat het heel schadelijk is. Veel schadelijker dan vele gebruikers denken. Een overdosis aan lachgas kan zelfs leiden tot de dood. Het stadsbestuur van Antwerpen en Brussel willen iets doen aan de problematiek. Zo vroegen verschillende politici uit Molenbeek om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden. Maar waarom gebruiken jongeren het eigenlijk? En vooral, wat zijn de gevolgen ervan? Een overzicht. 
  [naar artikel]
 3. Lachgas binnenkort verboden in heel het Brussels gewest (14/01/2020 - VRT NWS)
  Lachgas wordt binnenkort in het hele Brusselse gewest verboden. Dat heeft burgemeester Philippe Close (PS) op de gemeenteraad bekendgemaak. Koekelberg en Sint-Joost-Ten-Node hadden het lachgas eerder al verboden, maar nu komt er dus een verbod in alle 19 gemeentes van het Brussel gewest. Er komt ook preventie in de Brusselse scholen en jeugdcentra.
  [naar artikel]
 4. Lachgas is de nieuwste drughype, maar is dat wel om te lachen? (09/08/2019 - De Morgen)
  Lachgas is het mediageilste goedje van het moment. Het roesmiddel is overal, zowel in het nieuws als in de Vlaamse recreatiedomeinen. Maar wat ís lachgas? Is het gevaarlijk? En is het eigenlijk wel leuk? Katrin Swartenbroux probeerde het zelf.
  [naar artikel]
 5. Lachgas is de nieuwste drugshype, maar is dat wel om te lachen? (09/08/2019 - De Morgen)
  Lachgas is het mediageilste goedje van het moment. Het roesmiddel is overal, zowel in het nieuws als in de Vlaamse recreatiedomeinen. Maar wat ís lachgas? Is het gevaarlijk? En is het eigenlijk wel leuk? Katrin Swartenbroux probeerde het zelf.
  [naar artikel]
 6. Jongeren mogen niet meer lachen: Denemarken legt verbod op lachgas (21/01/2020 - De Morgen)
  Denemarken is van plan om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden. Het land wil voorkomen dat kinderen onder de achttien lachgas als roesmiddel gebruiken, aldus de Deense autoriteiten.
  [naar artikel]
 7. ‘Eerlijk, lachgas was de meest suffe trip ooit’: de nieuwste drugshype, niet om te lachen (10/08/2019 - De Morgen)
  Lachgas is het mediageilste goedje van het moment. Het roesmiddel is overal, zowel in het nieuws als in de Vlaamse recreatiedomeinen. Maar wat ís lachgas? Is het gevaarlijk? En is het eigenlijk wel leuk? Katrin Swartenbroux probeerde het zelf.
  [naar artikel]
 8. Een ballonneke lachgas: even compleet van de wereld (26/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Daniel Bacquelaine (MR) wil als parlementslid de verkoop van slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen verbieden. Maar hoe schadelijk is dat lachgas en waarom neemt het gebruik bij jongeren toe? Wij zochten antwoorden tijdens een avondje ‘ballonnen doen’ met gelegenheidsgebruikers Arne (22), Alex (20) en Robin (18).
  [naar artikel]
 9. Kortrijk voegt zich bij rijtje gemeenten die lachgas verbieden (24/09/2019 - De Standaard)
  Vanaf 1 oktober geldt in Kortrijk een verbod op de verkoop van lachgas in nachtwinkels en horecazaken. Kortrijk is niet de eerste stad die maatregelen neemt. Lachgas is geen onschuldig roesmiddel.
  [naar artikel]
 10. Alarmerende trend onder Antwerpse tieners: lachgas inhaleren (27/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds maar Antwerpse jongeren inhaleren lachgas uit slagroompatronen om high te worden. Lachgas is legaal, maar daarom niet ongevaarlijk. In het
  [naar artikel]
 11. Gevaarlijke trend onder Antwerpse tieners: lachgas inhaleren (27/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds maar Antwerpse jongeren inhaleren lachgas uit slagroompatronen om high te worden. Lachgas is legaal, maar daarom niet ongevaarlijk. In het
  [naar artikel]
 12. Nederland wil recreatief gebruik van lachgas verbieden (09/12/2019 - VRT NWS)
  Nederland wil het gebruik van lachgas als drug verbieden. De regering werkt aan een regeling, nadat de drugsbeoordelingscommissie een negatief advies gaf. Lachgas zou nog wel gebruikt mogen worden in slagroomspuiten of als verdovingsmiddel in ziekenhuizen.
  [naar artikel]
 13. Denemarken verbiedt verkoop van lachgas aan minderjarigen (21/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Denemarken is van plan om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden. Het land wil voorkomen dat kinderen onder de achttien lachgas als...
  [naar artikel]
 14. Nieuw wetsvoorstel: “Lachgas alleen nog te koop in apotheek” (18/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams Belang heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend, om de verkoop van ampullen lachgas – in theorie enkel bedoeld als aandrijfmiddel voor slagroomspuiten – enkel nog via de apotheek te laten verlopen. Tegelijk wil het de verkoop van lachgas verbieden aan minderjarigen.
  [naar artikel]
 15. Onrustwekkende trend: jongeren inhaleren lachgas tot ze flauwvallen (27/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Steeds meer jongeren gebruiken slagroompatronen om lachgas te inhaleren. Dat geeft een korte high. Het lachgas wordt niet alleen beschouwd als een opstap naar (hard)drugs. Erg verontrustend is ook dat sommige jongeren nu ook al zo lang inademen dat ze flauwvallen. Dat soort gebruik kan leiden tot een coma.
  [naar artikel]
 16. Versufte bestuurder blokkeert inrit parking na gebruik lachgas: “Hij wou even chillen” (18/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een 29-jarige man moet zich binnenkort verantwoorden bij de politierechtbank voor het gebruik van lachgas. De bestuurder zat dinsdagmorgen versuft achter het stuur en blokkeerde de in- en uitrit blokkeerde van een parking op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. Hij had een ballon met lachgas in zijn mond.
  [naar artikel]
 17. Lachgas is nieuwe maar gevaarlijke hype (23/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse politiezones zien het aantal meldingen over jongeren met lachgas gevoelig toenemen.
  [naar artikel]
 18. Elf flessen lachgas in beslag genomen bij controle (19/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bij de controle van een auto op de Weg naar Zwartberg in Houthalen zijn dinsdagavond elf flessen lachgas aangetroffen. De politie stelde een GAS-pv op. De flessen lachgas werden in beslag genomen.
  [naar artikel]
 19. “Lachgas inhaleren is populair bij studenten” (21/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTVier twintigers zijn in de nacht van dinsdag op woensdag door de politie betrapt op een Hasseltse parking tijdens het inhaleren van lachgas. Ze waren in het bezit van maar liefst 32 kilo van het gas. De politie en het CAD waarschuwen voor de terugkeer van de gevaarlijke trend. “Lachgas is vrij te verkrijgen in de winkel, waardoor jongeren denken dat het minder schadelijk is”, aldus de deskundigen.
  [naar artikel]
 20. GAS-boete voor gebruik van lachgas in Kapellen (17/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Steeds meer gemeenten proberen de hype rond het gebruik van lachgas in te perken. In Kapellen levert het gebruik van lachgas voortaan een GAS-boete op. De gemeente volgt daarmee het voorbeeld van andere gemeenten zoals Arendonk en Herentals. Het stadsbestuur van Antwerpen kijkt de kat nog even uit de boom.
  [naar artikel]
 21. Politie ontdekt in Genkse wijk voertuig met twintig flessen lachgas aan boord (27/10/2019 - Metro)
  De lokale politie van de zone CARMA voert een onderzoek na de vondst van twintig flessen lachgas in een voertuig. De ontdekking gebeurde zaterdag tijdens een controle van het voertuig in de wijk Kolderbos in Genk. Er werd niemand gearresteerd. De flessen lachgas zijn bestuurlijk in beslag genomen. Dat maakte politie CARMA zondag bekend. Het gebruik van lachgas is gevaarlijk en kan ernstige gevolgen hebben op korte en lange termijn. bron: Belga Het bericht Politie ontdekt in Genkse wijk voertuig met twintig flessen lachgas aan boord verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Koning van het lachgas opgepakt: gerecht legt beslag op villa (24/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vanuit zijn riante villa, verscholen in de bossen van het Kempense grensdorp Poppel, ontpopte Cornelis F. (42) zich tot de ‘koning van het lachgas’. Via zijn website prees hij zijn spul aan: “We leveren het zuiverste en zoetste lachgas.” Het gerecht in Nederland heeft intussen om zijn overlevering gevraagd.
  [naar artikel]
 23. Lachgas: de ‘onschadelijke’ partydrug die je leven kan verwoesten (08/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Limburgse parket bevestigt dat bij het dodelijke ongeval in Kortessem lachgas werd gevonden in de wagen, maar wil niet zeggen over welke...
  [naar artikel]
 24. ‘Koning van het lachgas’ zit achter de tralies: imposante villa in Poppel in beslag genomen (24/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Vanuit zijn riante villa, verscholen in de bossen van het Kempische grensdorp Poppel, ontpopte Cornelis F. (42) zich tot de ‘koning van het lachgas’. Via zijn website prees hij zijn spul aan: “We leveren het zuiverste en zoetste lachgas.” Het gerecht in Nederland heeft intussen om zijn uitlevering gevraagd.
  [naar artikel]
 25. Lachgas binnenkort verboden in heel het Brussels gewest (13/01/2020 - Metro)
  Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft vandaag op de gemeenteraad van de stad Brussel bekendgemaakt dat het bezit of het recreatief gebruik van lachgas binnenkort in heel het Brussels gewest verboden is. Het verbod is opgenomen in het gemeenschappelijk politiereglement van de negentien Brusselse gemeenten. Verschillende gemeenten zoals Sint-Joost-ten-Node of Koekelberg hebben al het heft in eigen handen genomen en het bezit en gebruik van lachgas verboden op hun grondgebied. Nu komt er op gewestelijk niveau een maatregel in het gemeenschappelijk politiereglement, waardoor lachgas in alle negentien gemeenten verboden wordt. De inname van lachgas, wat gedurende korte tijd een roes geeft, is een hype onder vele jongeren, maar het gebruik ervan is gevaarlijk. “De tekst van het gemeenschappelijk politiereglement werd door het college van de stad Brussel al goedgekeurd op 9 januari 2020. Het wordt op 18 februari voor advies aan de politiecommissie voorgelegd. Eind februari of begin maart zal het voorstel dan op de gemeenteraad gestemd worden. De inwerkingtreding is voorzien op 1 april”, meent burgemeester Close. De aankondiging kwam er na een vraag van zijn partijgenoot en gemeenteraadslid Mourad Maimouni (PS). Die vroeg zich ook af of er in de Brusselse scholen gesensibiliseerd zal worden rond de gevaren van de inname van lachgas. Burgemeester Close verzekerde dat er onder meer via jeugdcentra preventief gewerkt zal worden. bron: Belga Het bericht Lachgas binnenkort verboden in heel het Brussels gewest verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Politie betrapt jongeren die lachgas inhaleren uit grote fles (17/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse politie heeft afgelopen zondag drie jongeren tegengehouden die lachgas aan het inhaleren waren. Een inspecteur buiten dienst van het wijkteam Hoboken merkte de jongeren op aan de speeltuin in Groen Zuid en zag hoe ze lachgas uit een grote fles aan het gebruiken waren.
  [naar artikel]
 27. Bestuurder (22) onder invloed van lachgas crasht op rotonde in Wilrijk (30/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  In het Antwerpse district Wilrijk is in de nacht van zondag op maandag een wagen gecrasht op de rotonde aan de Valaarstraat. Dat zegt de lokale politie. De 22-jarige bestuurder voelde zich onwel. Vermoedelijk was hij onder invloed van het sinds kort in Antwerpen verboden lachgas, want een getuige zag hoe een van de drie inzittenden een fles lachgas in de struiken wierp na het ongeval.
  [naar artikel]
 28. Gaat overheid lachgas verbieden? "Dat zweverige gevoel verdwijnt meteen en toen verstijfde ik en kreeg ik een paniekaanval" (22/10/2019 - VRT NWS)
  Veel en langdurig lachgasgebruik is schadelijk. Er wordt aan de alarmbel getrokken, want steeds meer jongeren gebruiken het als uitgaansdrug. Studente Fleur Van Belle getuigt in "Vandaag" over haar slechte ervaring met lachgas. Al heel wat steden hebben de verkoop van lachgas aan banden gelegd, maar vandaag is in de commissie Volksgezondheid ook een wetsvoorstel besproken om de verkoop van lachgas aan min-18-jarigen in het hele land te verbieden. "Ik heb het gevoel dat er een meerderheid is voor een verbod", zegt kamerlid Nawal Farih (CD&V) hoopvol.
  [naar artikel]
 29. Uitstoot lachgas Chemelot jaren niet gemeld (22/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een fabriek op het chemisch industrieterrein Chemelot stoot al decennia grote hoeveelheden lachgas uit zonder dat dit gemeten werd.
  [naar artikel]
 30. Artsen zien vaker verlammingsverschijnselen door lachgas (19/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nederlandse revalidatieartsen waarschuwen dat mensen die extreem veel lachgas gebruiken, verlammingsverschijnselen kunnen krijgen. Ze spreken van...
  [naar artikel]
 31. Nederland verbiedt lachgas als recreatief roesmiddel (09/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlandse regering verbiedt het onder jongeren razend populaire lachgas, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht....
  [naar artikel]
 32. Bestuurder bewusteloos achter het stuur na gebruik lachgas: “Hij wou even chillen” (18/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Een 29-jarige man zal zich binnenkort moeten verantwoorden bij de politierechtbank voor het gebruik van lachgas. De bestuurder lag bewusteloos achter het stuur met een ballon in de mond. In zijn wagen trof de politie vijf flessen lachgas aan. Zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.
  [naar artikel]
 33. Reclame voor lachgas op Facebook: “Capsulekes in voorraad” (17/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Waarschuwingen en oproepen tot het aan banden leggen van de verkoop ten spijt, blijven slagroompatronen met lachgas populair bij jongeren. Sommige verkopers bestellen volledige paletten met de patronen.
  [naar artikel]
 34. Antwerpen bindt strijd aan met lachgas (22/11/2019 - De Standaard)
  Het Antwerpse schepencollege heeft vrijdag beslist om een verbod op het oneigenlijk verkopen, gebruiken en bezitten van lachgas op te nemen in het politiereglement. De stad wil ook meer inzetten op preventie bij handelaars en jongeren.
  [naar artikel]
 35. Rode Kruis Nederland geeft tips over gebruik van lachgas (11/08/2019 - Metro)
  Het Rode Kruis in Nederland gaat festivalgangers tips geven over het gebruik van lachgas en andere drugs. De organisatie ziet dat steeds meer mensen lachgas gebruiken en wil daarom de risico’s van het middel zoveel mogelijk beperken. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden. Om zo min mogelijk risico te lopen is het belangrijk om lachgas zittend te inhaleren. Daarnaast is het belangrijk om het gas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dit kan leiden tot bevroren longen of lippen. EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel waarschuwt verder voor de combinatie van lachgas en alcohol. “Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort.” Lees ook : Kind vindt 46.000 euro aan drugs in Legodoos Het bericht Rode Kruis Nederland geeft tips over gebruik van lachgas verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Oneigenlijke verkoop, gebruik en bezit van lachgas wordt voortaan bestraft met GAS-boete (22/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Antwerpen gaat harder optreden tegen het toenemend gebruik van lachgas als roesmiddel. Wie met lachgaspatronen betrapt wordt op school, in een fuifzaal of een feest, krijgt voortaan een GAS-boete die oploopt tot 250 euro. Dat heeft het Antwerpse schepencollege vrijdag beslist. Verbieden om de patronen te verkopen kan de stad niet, want lachgas is op zich niet illegaal.
  [naar artikel]
 37. Oneigenlijke verkoop, gebruik en bezit van lachgas wordt voortaan bestraft met GAS-boete (22/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De stad Antwerpen gaat harder optreden tegen het toenemend gebruik van lachgas als roesmiddel. Wie met lachgaspatronen betrapt wordt op school, in een fuifzaal of een feest, krijgt voortaan een GAS-boete die oploopt tot 250 euro. Dat heeft het Antwerpse schepencollege vrijdag beslist. Verbieden om de patronen te verkopen kan de stad niet, want lachgas is op zich niet illegaal.
  [naar artikel]
 38. GAS-boetes uitdelen aan gebruikers van lachgas. Goed idee, of niet? (30/11/2019 - De Morgen)
  Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: het bezit en gebruik van lachgas als roesmiddel kan in Antwerpen sinds kort worden bestraft met een GAS-boete.?Een goede zaak?
  [naar artikel]
 39. Lachgas in opmars bij jongeren (07/04/2019 - De Morgen)
  Antwerpse jongeren grijpen steeds vaker naar lachgas, waarbij soms tot veertig patronen op een avond worden geïnhaleerd. Het roesmiddel is goedkoop en vrij verkrijgbaar, maar tegelijkertijd risicovol.
  [naar artikel]
 40. 28 liter lachgas gevonden in Beringen (07/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Donderdagavond zijn bij de controle van een auto elf flessen lachgas gevonden, goed voor een totale hoeveelheid van 28 liter.
  [naar artikel]
 41. Politie vindt lachgas in voertuig (13/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De politie LRH heeft in de nacht van zondag op maandag een gasfles met lachgas gevonden in een verdacht voertuig. Er werd een pv opgesteld.
  [naar artikel]
 42. MR wil verbod op verkoop lachgas aan minderjarigen (25/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Ontslagnemend minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft als parlementslid een wetsvoorstel klaar om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden.
  [naar artikel]
 43. Lachgas wint terrein als legale partydrug (10/06/2017 - De Morgen)
  Sinds het Europees Hof van Justitie in 2014 besliste dat lachgas geen medicijn is, steeg de verkoop van slagroompatronen sterk. Steeds meer jongeren misbruiken het product om high te worden, en daar spelen handelaars op in.
  [naar artikel]
 44. Lachgas gevonden bij Nederlander die probeert weg te rijden van politiecontrole (19/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de auto van een Nederlander heeft de politie donderdagochtend twee flessen lachgas gevonden. De man was onder invloed van gas en amfetamines.
  [naar artikel]
 45. Politie vindt lachgas bij incident in huis (26/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De politie van Bilzen trof bij een incident op kerstnacht lachgas aan. De gebruiker werd op heterdaad betrapt.
  [naar artikel]
 46. Opnieuw vlucht én crasht bestuurder na gebruik van lachgas (17/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse politie heeft maandagnacht een man van 18 en een jongedame van 17 opgepakt nadat ze waren weggevlucht van een politiecontrole en vervolgens een ongeval hadden veroorzaakt. Ze waren allicht onder invloed van lachgas.
  [naar artikel]
 47. "Zware gebruikers lachgas riskeren verlamming" (06/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Lachgas heeft een onschuldige reputatie als partydrug. Er is weinig bekend over de risico's voor gebruikers. Maar extreem gebruik kan ernstige...
  [naar artikel]
 48. Achtervolging van jongeren met lachgas eindigt met ongeval (03/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Jongeren die betrapt werden tijdens het inhaleren van lachgas pleegden voorbije weekend vluchtmisdrijf. De achtervolging eindigde met een crash waarbij gewonden vielen.
  [naar artikel]
 49. Webwinkel Bol.com stopt met de verkoop van lachgas (11/02/2018 - VRT NWS)
  De Nederlandse webwinkel Bol.com heeft lachgaspatronen geschrapt uit zijn assortiment. Lachgas is omstreden omdat jongeren het gebruiken om high van te worden. En dat is veel schadelijker dan vele gebruikers denken. Een overdosis kan zelfs tot de dood leiden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.