Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
12:50 uur

Wetenschappers ontdekken sterren­stof van miljarden jaren oud in meteoriet (meteen het oudste materiaal op aarde) 

VRT NWS

14/01/2020 - 00:21

Wetenschappers hebben in een meteoriet sterrenstof gevonden dat maar liefst tussen 5 en 7 miljard jaar oud is. Dat is het oudste materiaal dat ooit ontdekt werd op aarde. "Het is zo opwindend om naar de geschiedenis van onze melkweg te kijken. Sterrenstof is het oudste materiaal dat de aarde bereikt", vertelt onderzoeker Philipp Heck.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oudste materiaal op aarde gevonden: sterrenstof in meteoriet van 7 miljard jaar oud (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een meteoriet die vijftig jaar geleden is neergestort in zuidoostelijk Australië bevat het oudste materiaal dat ooit op aarde is gevonden. Het gaat...
  [naar artikel]
 2. Oudste materiaal op aarde gevonden: sterrenstof in meteoriet van 5 tot 7 miljard jaar oud (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een meteoriet die vijftig jaar geleden is neergestort in zuidoostelijk Australië bevat het oudste materiaal dat ooit op aarde is gevonden. Het gaat...
  [naar artikel]
 3. Wetenschappers ontdekken ‘oudste fossielen ooit’: “Er is al veel langer leven op aarde dan we dachten” (01/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze ’s werelds oudste fossielen hebben gevonden. Die zouden gevormd zijn tussen 3,77 en 4,28 miljard jaar geleden, waardoor ze dus bijna even oud zijn als de aarde. Al is niet iedereen overtuigd van het onderzoek, dat donderdag gepubliceerd in Nature.
  [naar artikel]
 4. Wetenschappers ontdekken ‘oudste fossielen ooit’: “Er is al veel langer leven op aarde dan we dachten” (01/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze ’s werelds oudste fossielen hebben gevonden. Die zouden gevormd zijn tussen 3,77 en 4,28 miljard jaar geleden, waardoor ze dus bijna even oud zijn als de aarde. Al is niet iedereen overtuigd van het onderzoek, dat donderdag gepubliceerd in Nature.
  [naar artikel]
 5. Geologen ontdekken krater waar grootste meteoriet ooit 790.000 jaar geleden insloeg op aarde (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zo’n 790.000 jaar geleden is de grootste ons bekende meteoriet ooit ingeslagen op aarde. Waar precies, dat was een mysterie. Tot nu. Geologen menen...
  [naar artikel]
 6. Amerikanen bezig met plan om aarde te beschermen tegen inslag meteoriet (06/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Witte Huis heeft een plan in de steigers gezet om onze aarde voor te bereiden op een eventuele inslag van een meteoriet. Het heeft daarover
  [naar artikel]
 7. Deurstop blijkt plotseling 100.000 euro waard te zijn (07/10/2018 - Metro)
  Een Amerikaanse familie heeft jarenlang een steun als deurstop gebruikt. Maar na onderzoek blijkt nu dat het ding eigenlijk een unieke meteoriet is. Het gevaarte zou maar liefst 100.000 euro waard zijn. De ‘steen’ weegt 10 kilo en heeft een donkere kleur. Geen wonder dat de familie al die jaren dacht dat het om een gewone deurstop ging. Het ding lag dertig jaar lang in een boerderij in Michigan en niemand die een idee had van de waarde of herkomst. Universiteitsonderzoek  Hoe de eigenaars uiteindelijk hebben ontdekt dat ze een meteoriet in huis hadden is niet duidelijk, maar het is een unieke vondst. “Dit is het meest waardevolle object dat ik ooit in mijn leven heb vastgehouden, zowel wetenschappelijk als financieel”, aldus de universiteit van Michigan in een persbericht. De meteoriet zal de komende verder geanalyseerd worden zodat wetenschappers kunnen ontdekken van welke asteroïde de meteoriet precies afkomstig is. De ‘steen’ heeft ondertussen de naam ‘Edmore’ gekregen. Verder onderzoek moet ook uitwijzen hoe oud het object is en wanneer het juist op aarde is ingeslagen. Het bericht Deurstop blijkt plotseling 100.000 euro waard te zijn verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Wetenschappers ontdekken dat 250 miljoen jaar na de Oerknal al sterren werden gevormd (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het heelal was nog maar 250 miljoen jaar jong toen er al sterren werden gevormd. Dat hebben wetenschappers vastgesteld aan de hand van een ver...
  [naar artikel]
 9. Oudste sporen van leven op aarde ontdekt (01/03/2017 - Knack)
  Wetenschappers hebben in Canada fossielen van bacteriën gevonden die tussen de 3,77 en 4,29 miljard jaar oud zijn, bijna net zo oud als de aarde zelf.
  [naar artikel]
 10. Zesde meteoriet ooit in Nederland gevonden (26/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een meteoriet heeft in januari een dakpan in Noord-Holland verbrijzeld. De zeldzame vondst wordt vandaag bekendgemaakt door wetenschappers van
  [naar artikel]
 11. Oudste sporen van leven op aarde? Wetenschappers vinden fossielen die mogelijk 4 miljard jaar oud zijn (01/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben in Canada fossielen van bacteriën gevonden die tussen de 3,77 en 4,29 miljard jaar oud zijn. Het zou gaan om de oudste
  [naar artikel]
 12. Meteoriet neergestort in Nederland (26/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een meteoriet heeft in januari een dakpan in Noord-Holland verbrijzeld. De zeldzame vondst wordt maandag bekendgemaakt door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden, meldt de Volkskrant.
  [naar artikel]
 13. Meteoriet neergestort in Nederland (26/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een meteoriet heeft in januari een dakpan in Noord-Holland verbrijzeld. De zeldzame vondst wordt maandag bekendgemaakt door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden, meldt de Volkskrant.
  [naar artikel]
 14. Klimaatwetenschappers gaan op zoek naar oudste ijs op Antarctica (09/04/2019 - Metro)
  Met een boring van 2,7 kilometer aan de Zuidpool willen klimaatwetenschappers aan gegevens geraken over het klimaat van 1,5 miljoen jaren geleden. Het gaat om de oudste ijskern die informatie bevat die relevant kan zijn voor de klimaatveranderingen op Aarde. Dat is gezegd op het congres van de Europese Unie van Aardwetenschappers (European Geosciences Union of EGU) in het Oostenrijkse Wenen. Het gaat om een EU-project waar wetenschappers uit tien Europese lidstaten aan deelnemen De wetenschapslui hebben voor het onderzoek een plek uitgezocht die doorgaat voor de “koudste, droogste en meest levenloze op Aarde”. In de omgeving van “Little Dome C” is de gemiddelde jaartemperatuur min 54,5 graden Celsius. Normaal moeten eind 2021 de eerste boringen naar de ijskern plaatsvinden. In 2024 moeten ze normaal 2,7 km diep zitten. In het ijs zitten zeer kleine luchtblaasjes die informatie kunnen verschaffen over de samenstelling van de atmosfeer. De wetenschappers hopen zo erachter te komen waarom er een wisseling bestaat tussen koude- en warmteperiodes in de loop der tijden. “Meer dan 1,2 miljoen jaren geleden duurde zo een cyclus circa 40.000 jaren”, zegt Olaf Eisen. Later kwam er een ritme waarbij de koudeperiode zich om de 100.000 jaren voordeed. Het tot nu toe oudste ijs, dat 15 jaar geleden 40 kilometer verderop werd gevonden, is 800.000 jaren oud.” Bron: Belga   Het bericht Klimaatwetenschappers gaan op zoek naar oudste ijs op Antarctica verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Zesde meteoriet ooit in Nederland gevonden (26/06/2017 - De Morgen)
  Een meteoriet heeft in januari een dakpan in Noord-Holland verbrijzeld. De zeldzame vondst wordt vandaag bekendgemaakt door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden, meldt de Volkskrant.
  [naar artikel]
 16. Wetenschappers ontdekken 'aarde-achtige' planeet (24/08/2016 - De Tijd)
  19:39 De vers ontdekte planeet draait rond Proxima Centauri, de ster die het dichtst bij de aarde ligt. Op basis van de temperaturen die er worden waargenomen, zou er vloeibaar water - en dus leven - mogeli...
  [naar artikel]
 17. Wetenschappers ontdekken nieuw materiaal om met zonlicht water in brandstof om te zetten (07/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het lijkt een Bijbels mirakel, maar water omzetten in brandstof kan binnenkort een realiteit worden. Een Amerikaans team wetenschappers heeft
  [naar artikel]
 18. Gigantische meteoriet sloeg krater van 31 kilometer breed onder Groenlandse ijskap (15/11/2018 - VRT NWS)
  Onder de ijskap in het noorden van Groenland hebben wetenschappers een gigantische krater ontdekt die veroorzaakt is door een meteoriet. De krater is gevormd door de inslag van een meteoriet met een doorsnede van 1,6 kilometer en een gewicht van zowat 10 miljard ton.  
  [naar artikel]
 19. Wetenschappers ontdekken verste ster ooit op 9 miljard lichtjaar afstand van de Aarde (02/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de Aarde. Tot nu toe waren er wel...
  [naar artikel]
 20. Wetenschappers ontdekken een van de grootste landzoogdieren ooit in Kenia (18/04/2019 - De Standaard)
  Wetenschappers hebben in Kenia een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt die ooit op aarde heeft rondgelopen. Het leeuwachtige dier, dat 23 miljoen jaar geleden leefde, woog wellicht een slordige 1.500 kilogram en was ‘mogelijk groter dan een ijsbeer’, zo melden wetenschappers donderdag in het vakblad Journal of Vertebrate Paleontology.
  [naar artikel]
 21. 30 ton zware meteoriet gevonden in Argentinië (13/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Argentijnse overheid publiceerde gisteren beelden van een gigantische meteoriet die werd gevonden nabij Gancedo, een dorpje in de provincie Chaco. Het imposante stuk steen weegt meer dan 30 ton en zou zo’n 4000 jaar geleden op aarde zijn neergestort tijdens een meteorietenregen. Ondanks het indrukwekkende gewicht is dit stuk puin uit de ruimte niet het zwaarste ooit gevonden. Een meteoriet van een slordige 50 ton die begin 20ste eeuw in Namibië werd ontdekt, gaat met die eer lopen.
  [naar artikel]
 22. Wetenschappers scheppen kosmisch stof uit dakgoten van Parijs, Oslo en Berlijn (08/12/2016 - De Redactie)
  De meeste mensen zijn het liever kwijt dan rijk, maar voor sommige wetenschappers is het precies wat ze zoeken: stof. Tenminste: kosmisch stof. Voor het eerst hebben ze dat nu in de stad aangetroffen.
  [naar artikel]
 23. Zwarter dan zwart: wetenschappers ontdekken zwartste materiaal ooit (16/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Niet witter dan wit, maar wel zwarter dan zwart. Onderzoekers hebben het zwartste materiaal ooit ontdekt. Het vangt maar liefst 99,995 procent van...
  [naar artikel]
 24. Ruimtestofzuiger onderweg naar asteroïde Bennu (09/09/2016 - De Redactie)
  Afgelopen nacht is in de Amerikaanse staat Florida het onbemande ruimtetuig Osiris-REx gelanceerd. De satelliet moet over enkele jaren stof en gassen van de asteroïde Bennu naar de aarde brengen voor onderzoek. Het is de eerste keer dat materiaal van een asteroïde naar onze planeet zal worden gebracht.
  [naar artikel]
 25. Wetenschappers ontdekken nieuw effect van opwarming aarde op planten en dat kan 150 miljoen mensen leven kosten tegen 2050 (02/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben een verontrustend nieuw effect ontdekt dat de opwarming van de aarde op planten heeft. Door
  [naar artikel]
 26. Wetenschappers ontdekken in Kenia een van de grootste landzoogdieren ooit (18/04/2019 - Knack)
  Wetenschappers hebben in Kenia een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt die ooit op aarde heeft rondgelopen. Het leeuwachtige dier, dat 23 miljoen jaar geleden leefde, woog wellicht een slordige 1.500 kilogram en was 'mogelijk groter dan een ijsbeer'.
  [naar artikel]
 27. Wetenschappers ontdekken een van de grootste vleesetende zoogdieren ooit (18/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben in Kenia een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt die ooit op aarde heeft rondgelopen. Het leeuwachtige dier, dat...
  [naar artikel]
 28. Inslagkraters op aarde: een lange weg naar ontdekking en enkele opvallende voorbeelden (15/11/2018 - VRT NWS)
  In het noorden van Groenland heeft een team van wetenschappers een grote krater ontdekt, die ontstaan is door de inslag van een meteoriet, tussen 3 miljoen en 12.000 jaar geleden. Een zeer zeldzame ontdekking, zo noemde de leider van het team de vondst, en dat is niet gelogen. Op de aarde komen er immers niet zo veel van dergelijke grote inslagkraters voor, zeker niet in vergelijking met  Mars, Mercurius, onze maan en andere manen en hemellichamen in ons zonnestelsel. 
  [naar artikel]
 29. Meteoriet met kracht van miljoenen atoombommen stortte ‘onlangs’ op aarde (15/11/2018 - De Morgen)
  In het noordelijkste puntje van Groenland hebben Deense en Amerikaanse wetenschappers tot hun stomme verbazing een nog onbekende, 31 kilometer brede meteoorkrater gevonden onder het ijs. Bewijs voor een gigantische inslag in de steentijd, met een kracht van zo’n 5 miljoen Hiroshima-atoombommen tegelijk.
  [naar artikel]
 30. Steengroeve in New York geeft oudste fossiele resten van bomen prijs (21/12/2019 - VRT NWS)
  In de Amerikaanse staat New York hebben wetenschappers de oudste fossiele resten van bomen ooit ontdekt. Ze groeiden liefst 386 miljoen jaar geleden, op een moment dat de aarde transformeerde van een planeet zonder bomen tot een bedekt met bossen.
  [naar artikel]
 31. VUB-wetenschappers ontdekken spookdeeltje afkomstig uit superzwaar zwart gat (12/07/2018 - Metro)
  Een team van internationale wetenschappers, waaronder ook VUB-onderzoekers, heeft het eerste bewijs gevonden van neutrino’s. Dat zijn spookachtige subatomaire deeltjes die afkomstig zijn uit extreme omgevingen in het heelal zoals een superzwaar zwart gat. De ontdekking van de neutrino’s kunnen heel wat vragen over de afkomst van kosmische stralen oplossen. De neutrino’s kunnen na een reis van miljarden lichtjaren zelfs de aarde bereiken en zijn deeltjes die los door de aarde heen gaan. Hun afkomst was voorheen vaak onbekend, maar voor de eerste keer wordt daar nu bewijs van geleverd. Dankzij hun rechte baan waarmee ze de aarde doorkruisen kon in het IceCube Neutrino Observatorium hun herkomst vastgelegd worden door ze te combineren met data van gammastralen. De neutrino’s zijn afkomstig uit een blazar, een superzwaar zwart gat in het centrum van een actief reusachtig elliptisch sterrenstelsel. Twee observatoria voor gammastralen, NASA’s Fermi ruimtetelescoop en de MAGIC Cherenkov telescoop op de Canarische Eilanden bevestigden deze vaststelling door de ontdekking van een explosie aan hoogenergetische gammastralen geassocieerd met het betreffende zwarte gat. “Met deze ontdekking kunnen we eeuwenoude raadsels over het heelal oplossen: wat is de motor van kosmische straling, zoals neutrino’s”, stelt VUB-professor Nick van Eijndhoven. Het IceCube observatorium is met zijn raster van 5.000 gerangschikte lichtsensoren de grootste deeltjesdetector ter wereld. Het ligt op de een mijl onder het oppervlak van de Zuidpool waar het omringd is door een kubieke kilometer ongerept ijs. bron: Belga Het bericht VUB-wetenschappers ontdekken spookdeeltje afkomstig uit superzwaar zwart gat verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Wetenschappers ontdekken microplastics in afgelegen Arctisch gebied (15/08/2019 - Metro)
  Tot hun eigen consternatie hebben wetenschappers de aanwezigheid van microplastics ontdekt in afgelegen delen van het noordpoolgebied. Tijdens een achttien dagen durende expeditie in de Noordwestelijke Doorvaart, de route die de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan verbindt, troffen ze plastics in verschillende vormen en maten aan, die ook met het blote oog zichtbaar waren. De wetenschappers ondernamen deze en vorige maand het Northwest Passage Project en dachten dat ze stalen namen in gebieden die relatief goed afgeschermd zijn van vervuilende plastics op zee. Dat dit niet het geval blijkt te zijn, en dat dus zelfs de meest afgelegen plekken op aarde geconfronteerd worden met schadelijke plastics, was voor de onderzoekers een “stomp in de maag”, vertelde Jacob Strock van de University of Rhode Island aan het Britse persbureau Reuters. De ontdekking doet denken aan de plastics die dit jaar aangetroffen werden in de Marianentrog, met een diepte van bijna 11 kilometer de diepste plek op aarde. Ook toen werd besloten dat de vervuiling met plastics zich klaarblijkelijk overal verspreidt. bron: Belga Het bericht Wetenschappers ontdekken microplastics in afgelegen Arctisch gebied verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Uniek bewijs: fossielen van het moment dat meteoriet einde maakte aan bestaan dinosauriërs (30/03/2019 - De Morgen)
  In de Amerikaanse staat Noord-Dakota hebben wetenschappers een modderpoel ontdekt die ontstond op het moment dat de dinosauriërs uitstierven. Het levert uniek bewijs op voor de theorie dat een meteoriet-inslag een eind maakte aan hun leven. 
  [naar artikel]
 34. Klimaatwetenschappers gaan op zoek naar oudste ijs op Antarctica (09/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Met een boring van 2,7 kilometer aan de Zuidpool willen klimaatwetenschappers aan gegevens geraken over het klimaat van 1,5 miljoen jaren geleden. Het gaat om de oudste ijskern die informatie bevat die relevant kan zijn voor de klimaatveranderingen op Aarde. Dat is gezegd op het congres van de Europese Unie van Aardwetenschappers in Wenen.
  [naar artikel]
 35. Video: daarom moet je de wereld gaan ontdekken (17/09/2016 - Knack)
  Karim Iliya, een filmmaker uit Hawaii, wil met dit eerbetoon aan Pachamama (Het Incawoord voor Moeder Aarde) inspiratie geven aan alle reizigers om de schoonheid van onze aarde te gaan ontdekken. Hij reisde een half jaar lang door 14 landen en gebruikte drones om deze film te maken.
  [naar artikel]
 36. Wetenschappers staan voor raadsel nadat mysterieuze golven over de aarde rollen (29/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Van Madagaskar tot Canada en zelfs Nieuw-Zeeland: op 11 november rolden bizarre seismische golven over de aarde en wetenschappers zitten drie weken...
  [naar artikel]
 37. “Maan vormde zich uit materiaal van de aarde” (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het ontstaan van de maan blijft wetenschappers boeien. De meest gangbare theorie is dat de maan gevormd is uit puin van Theia, nadat dit...
  [naar artikel]
 38. Wetenschappers onderzoeken mogelijkheid om spray tegen klimaatverandering in de atmosfeer te brengen (24/11/2018 - De Morgen)
  Het sproeien van zonwerende chemicaliën hoog boven de aarde kan de opwarming van de aarde vertragen. Bovendien is het met 2,25 miljard dollar per jaar een goedkope oplossing. Dat staat in een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Harvard.
  [naar artikel]
 39. Is dit de oudste kat op aarde? (24/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Sasha springt, spint en speelt nog altijd alsof ze een kitten is. Maar het zou goed kunnen dat deze kat de oudste op aarde is, zo beweert haar baasje uit het Ierse Newtonabbey. Ze heeft haar 31ste kaarsje al uitgeblazen, wat haar maar liefst 141 jaar oud maakt in mensenlevens.
  [naar artikel]
 40. Is dit de oudste kat op aarde? (24/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Sasha springt, spint en speelt nog altijd alsof ze een kitten is. Maar het zou goed kunnen dat deze kat de oudste op aarde is, zo beweert haar baasje uit het Ierse Newtonabbey. Ze heeft haar 31ste kaarsje al uitgeblazen, wat haar maar liefst 141 jaar oud maakt in mensenlevens.
  [naar artikel]
 41. [VIDEO] - Dit is de op één na grootste meteoriet ooit gevonden (14/09/2016 - De Redactie)
  In Argentinië is afgelopen weekend de op een na grootste bekende meteoriet opgegraven die ooit op onze planeet is neergevallen. De steen is Gancedo gedoopt en weegt ruim 30 ton. Enkel de in Namibië gevonden Hoba-meteoriet is groter.
  [naar artikel]
 42. Echo van de sterren (04/04/2019 - De Morgen)
  Dankzij een echografie kunnen wetenschappers de leeftijd van jonge sterren bepalen. Tot voor kort was het erg moeilijk om de baby's onder de sterren te onderscheiden van de pubers. 'Heel wat karakteristieken van sterren liggen vast vanaf de geboorte. We kunnen die nu al vanaf de eerste fase onderzoeken.'
  [naar artikel]
 43. Wetenschappers ontdekken waarom we dorst krijgen (04/08/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider2.demorgen-cdn.be/photo/wetenschappers-ontdekken-waarom-we-dorst-krijgen/mruw6lzwheydamjygi3s6rsxf43dimq/473becb5c0613702a04c0aab703d25c3c8af245cc0db91e2ace013dcf8d46b66/fitwidth_642x0_69001827.jpg?v=pSU85v7
  [naar artikel]
 44. Wetenschappers ontdekken ijskoude ‘superaarde’ (15/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Astronomen hebben een nieuwe ‘superaarde’ ontdekt op amper zes lichtjaren van de aarde. Dat is uniek, want het is de op één na dichtstbijzijnde...
  [naar artikel]
 45. Krater groter dan Parijs ontdekt in Groenland (15/11/2018 - Metro)
  In het noorden van Groenland is een gigantische krater aangetroffen. Deze bevindt zich onder het ijs van de ‘Hiawatha’-gletsjer en werd veroorzaakt door een meteoriet-inslag.  De krater is 31 kilometer breed, wat hem tot één van de grootste ter wereld maakt.  De meteoriet-inslag zou tussen de 3 miljoen en 12.000 jaar geleden plaatsgevonden hebben, schrijft het vakblad ‘Sciences Advances’. Het fenomeen bevindt zich bijna één kilometer onder het ijs en zou zeer goed bewaard zijn. Dat is volgens de wetenschappers uitzonderlijk, want de erosie van het gletsjerijs zou al gauw sporen van de inslag hebben verwijderd. Al langer ontdekt  Een groep onderzoekers besloot een chemische analyse uit te voeren op enkele stalen, nadat het verschijnsel werd ontdekt. “De resultaten waren verrassend”, zegt Dr. Iain McDonald van de universiteit van Cardiff, die onderdeel uitmaakt van het onderzoeksteam. “We vonden een mengsel van aardkorst uit de omgeving en een ongewone ijzeren asteroïde.” Op basis daarvan besloot de ploeg dat de inslag door een meteoriet werd veroorzaakt. Ernstige impact De impact van de zeldzame vondst zou destijds ernstige gevolgen voor het leven op aarde gehad hebben. “Het zou voor een drastische verandering van het klimaat gezorgd kunnen hebben”, klinkt het. Met zijn breedte behoort de krater tot één van de 25 grootste op aarde. Lees ook : Binnengebergte gevonden in krater van meteoriet die dinosaurussen uitroeide Het bericht Krater groter dan Parijs ontdekt in Groenland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Wetenschappers komen met nieuwe techniek om opwarming van Aarde te stoppen (24/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers denken een antwoord gevonden te hebben op de opwarming van de Aarde: de zon verdonkeren. Een unieke techniek, die volgens de universiteiten van Harvard en Yale het effect van de klimaatverandering kan halveren.
  [naar artikel]
 47. Wetenschappers komen met nieuwe techniek om opwarming van Aarde te stoppen (24/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wetenschappers denken een antwoord gevonden te hebben op de opwarming van de Aarde: de zon verdonkeren. Een unieke techniek, die volgens de universiteiten van Harvard en Yale het effect van de klimaatverandering kan halveren.
  [naar artikel]
 48. Wetenschappers willen plastic maken uit urine astronauten (29/09/2017 - Metro)
  Amerikaanse wetenschappers geloven dat ze met de urine van astronauten plastic kunnen maken. Dat zou de ruimtevaarders moeten helpen op hun missies. Een team van de Amerikaanse universiteit van Clemson denken dat mogelijk moet zijn om urine en zweet via een 3D-printer om te toveren tot plastic. Als het lukt, zou het astronauten goed van pas komen. Maar zo ver zijn de wetenschappers nog niet. Concreet willen ze een organisme in de urine en zweet aanpassen. De schimmel Yarrowia zet momenteel menselijke afvalstoffen om in ureum, dat afgevoerd wordt via urine. Door de werking van de schimmel aan te passen, zou het in theorie mogelijk moeten zijn om de afvalstoffen om te zetten in een vorm van polystyreen. Voordelen in de ruimte en op aarde Dat is een ruwe stof die door een 3D-printer omgevormd kan worden tot zo goed als eender welk voorwerp. Als de wetenschappers slagen in hun opzet, zouden astronauten veel minder materiaal mee moeten nemen op hun missies. Wat ze nodig hebben, kunnen ze, dankzij hun blaas, gewoon zelf maken. Het onderzoek heeft niet alleen mogelijke voordelen voor het leven en welzijn in de ruimte. Ook hier op aarde kunnen we er voordeel uit halen. Nu is olie de belangrijkste component in de productie van plastic. Maar de voorraad van de grondstof is eindig en het productieproces heel milieuonvriendelijk. Plastic dat gemaakt is van je eigen afvalstoffen zou dus een handig alternatief zijn. Lees ook : Deense boeren brouwen bier van festivalurine
  [naar artikel]
 49. Zijn kleine, 3,77 miljard jaar oude buisjes de oudste fossielen op aarde? (01/03/2017 - De Redactie)
  Onderzoekers hebben in Canada microfossielen gevonden waarvan ze zeggen dat ze het oudste bewijs vormen voor leven op aarde. De fossielen zijn minstens 3,77 miljard jaar oud.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.