Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
13:01 uur

Zonhoven wil Australische zustergemeente helpen, "want Australië staat in brand"

VRT NWS

14/01/2020 - 09:41

De gemeente Zonhoven start met een solidariteitsactie voor haar Australische zustergemeente Gayndah. Want Australië kampt momenteel met grote droogte en aanhoudende bosbranden. Zonhoven vraagt haar inwoners om zelf inspanningen te doen om de klimaatopwarming tegen te gaan.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Zonhovense schoolkinderen helpen zustergemeente uit Australië met ‘porseleinen borden-actie’ (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Alle Zonhovense scholen voeren vanaf nu actie om het brandende Australië te helpen. Ze doen dat met een ‘porseleinen borden-actie’ waarop de kinderen hun belofte noteren waarmee ze het milieu willen sparen. Het Zonhovense bedrijfsleven engageert zich op zijn beurt om die actie te sponsoren.
  [naar artikel]
 2. België staat klaar om Australië te helpen (07/01/2020 - Metro)
  België staat klaar om Australië te helpen in de strijd tegen de bosbranden. Dat zegt premier Sophie Wilmès op Twitter. Volgens Wilmès legt België via minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) “de nodige contacten met de bevoegde autoriteiten” en wil België “in deze tragische tijden solidair zijn met de Australische bevolking”. bron: Belga Het bericht België staat klaar om Australië te helpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. België staat klaar om te helpen in Australië, herhaalt Goffin (13/01/2020 - Metro)
  Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) had vandaag een ontmoeting met de Australische ambassadeur in ons land, Justin Brown. Goffin herhaalde dat België beschikbaar blijft om Australië te helpen bij de bestrijding van de hevige bosbranden. Goffin denkt onder meer aan hulp in het domein van dierenverzorging, een voorstel van collega-minister Denis Ducarme. Volgens experten zullen zeker een miljard dieren getroffen worden door de hevige branden in Australië. Vorige week had premier Sophie Wilmès (MR) de Belgische steun aan Australië al aangeboden. Bron: Belga   Het bericht België staat klaar om te helpen in Australië, herhaalt Goffin verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Australische senator wil "eindoplossing" voor migratie (15/08/2018 - De Morgen)
  In Australië heeft de senator Fraser Anning voor veel ophef gezorgd door op te roepen tot een volksstemming over het al dan niet verbieden van moslimmigratie. Hij prijsde het strikte migratiebeleid van het "witte Australië" en ziet in een volksstemming een "eindoplossing voor de migratieproblematiek".
  [naar artikel]
 5. Factcheck uitspraak Bart De Wever: "Kampen voor Australische kust absoluut niet leeg" (21/09/2018 - VRT NWS)
  In tegenstelling tot wat N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren zei in "Terzake" zijn de vluchtelingenkampen op de eilanden ten noorden van Australië helemaal niet leeg. Dat bevestigt NOS-correspondent Robert Portier vanuit Australië. De Wever schuift het Australische model naar voor als voorbeeld om illegale migratie een halt toe te roepen, maar volgens Portier is dat model niet zomaar te copy-pasten in het Middellandse Zeegebied.
  [naar artikel]
 6. Vuur met vuur bestrijden: Aboriginaltechniek "back burning" moet Australische bosbranden indammen (13/01/2020 - VRT NWS)
  Het lijkt onzinnig, maar in het zuidoosten van Australië proberen professionele bosbrandbestrijders de vele bosbranden in te dammen door zelf delen bos in brand te steken. Een ploeg van VRT NWS trok met hen mee op pad.
  [naar artikel]
 7. Australië kampt met crystal meth-epidemie (05/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Australië kampt met een "ernstige epidemie" van methamfetamine-gebruik, dat meldt de Australische minister van Justitie Michael Keenan. De
  [naar artikel]
 8. "Ik hoorde "brand, brand!" en zag mensen naar beneden rennen" (14/06/2017 - De Redactie)
  De bewoners van Grenfell Tower die konden ontkomen aan de brand, worden opgevangen in een gemeenschapscentrum in de buurt. Wat ze zagen, "leek wel een horrorfilm".
  [naar artikel]
 9. WWF: "Koala's in Australië kunnen tegen 2050 verdwijnen" (07/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door de natuur steeds meer te gebruiken voor landbouw kan de koalabeer in de Australische staat New South Wales tegen 2050 uitsterven. Tot deze...
  [naar artikel]
 10. Kan EU Australische migratiemodel invoeren, zoals Francken wil? "Australië niet gecontroleerd door Europees Hof voor Rechten van de Mens" (18/06/2018 - VRT NWS)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft afgelopen dagen meermaals verklaard dat hij wil evolueren naar het Australische model voor migratie: opvangcentra voor asielzoekers buiten de Europese Unie, en wie illegaal naar Europa komt verliest automatisch het recht op asiel. Maar kan dit wel toegepast worden in Europa? "We zouden heel wat richtlijnen, verordeningen en verdragsbepalingen moeten aanpassen", zegt professor migratierecht Dirk Vanheule (Universiteit Antwerpen) in "De ochtend" op Radio 1. "En Australië wordt niet gecontroleerd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en door het Europees Hof van Justitie."
  [naar artikel]
 11. [VIDEO] - De uitvindster van de boerkini begrijpt controverse niet (19/08/2016 - De Redactie)
  De boerkini, het bedekkende badpak voor moslimvrouwen, is uitgevonden in Australië. "Hij is bedoeld om in de Australische cultuur te integreren", zegt de ontwerpster. "We wilden gewoon zwemmen. Dat is alles."
  [naar artikel]
 12. Wat gaan Belgische speurders doen in Australië in zoektocht naar vermiste Théo Hayez? (01/07/2019 - VRT NWS)
  Een maand lang al wordt er in Australië met man en macht gezocht naar de vermiste Théo Hayez. En nu zijn ook drie Belgische speurders ter plaatse die het Australische team (even) zullen versterken. Maar wat gaan ze daar precies doen? "De bedoeling is om alle gegevens die wij verzameld hebben in België uit te wisselen met de collega’s in Australië, die het onderzoek voeren", vertelt Christel Michiels van de federale politie in "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 13. Mathew Ryan hoopt op wereldtitel voor Australië (18/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische doelman Mathew Ryan steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. "We hopen ooit de wereldtitel te veroveren met Australië",
  [naar artikel]
 14. Australische "aardbeiensaboteur" lijkt te zijn gevat (19/09/2018 - VRT NWS)
  In de Australische deelstaat New South Wales is een jongen gearresteerd die heeft bekend dat hij naalden in aardbeien heeft gestopt. Dat meldt de zender 7News. De zaak veroorzaakte paniek in Australië, en deed de verkoop van aardbeien kelderen. 
  [naar artikel]
 15. Heeft het zin geld te doneren aan strijd tegen bosbranden in Australië? Of is het land rijk genoeg? (07/01/2020 - VRT NWS)
  Verschillende beroemdheden zamelen geld in om de bosbranden in Australië te helpen bestrijden en roepen de man in de straat op hetzelfde te doen. Maar is dat wel nodig voor zo'n rijk en welvarend land? Jazeker, zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney, in "Terzake". "De bosbranden zijn gigantisch en nog lang niet voorbij."
  [naar artikel]
 16. "Ik zal me blijven verzetten tegen dit racistische volkslied" (14/09/2018 - VRT NWS)
  Australië reageerde de afgelopen dagen verdeeld, toen de 9-jarige Harper Nielsen weigerde recht te staan tijdens het afspelen van het Australische volkslied, 'Advance Australia Fair', op de Kenmore South State School in de deelstaat Queensland. Volgens haar toont het lied geen respect voor de oorspronkelijke Australische bevolking. Diverse Australische politici reageerden verbolgen en omschreven Harper als "een rotkind dat moeite heeft om de regeltjes te volgen". Toch blijft Harper, ondanks de hetze, haar oorspronkelijke standpunt verdedigen.
  [naar artikel]
 17. Gruwelijke horrorfilm strijdt voor euthanasie in Australië (16/09/2017 - De Morgen)
  "Stop the horror" is een horrorfilm, over de laatste dagen van een Australische man, die maar 5 minuten duurt. Toch geraken veel mensen niet tot het einde omdat het zo echt is. De film is het startpunt van een campagne om euthanasie in de Australische deelstaat Victoria te legaliseren.
  [naar artikel]
 18. "De arbeidsmarkt staat in brand": de 'war for talent' uitgelegd in 7 grafieken (12/05/2018 - VRT NWS)
  "De arbeidsmarkt staat in brand en we moeten met z'n allen gaan blussen." Die woorden van VDAB-topman Fons Leroy in het Eén-programma De markt liegen er niet om: er zijn massa's vacatures en heel wat bedrijven zitten met de handen in haar om die te kunnen invullen. Hoe kan zoiets? En wat kunnen we eraan doen?
  [naar artikel]
 19. Australische minister: "Migranten verzinnen seksueel geweld" (11/08/2016 - De Redactie)
  Vluchtelingen die door Australië verbannen worden naar detentiekampen offshore, doen geloven dat ze het slachtoffer van seksueel geweld werden om asiel te krijgen, terwijl dat niet waar is. Dat zegt de Australische minister van Immigratie.
  [naar artikel]
 20. "Vluchtelingendeal tussen Australië en VS gaat door", ondanks uithaal Trump (03/02/2017 - De Redactie)
  De Australische premier Malcolm Turnbull heeft bevestigd dat het akkoord over de opvang van vluchtelingen tussen zijn land en de VS behouden blijft. Gisteren had de Amerikaanse president Trump de deal "dom" genoemd.
  [naar artikel]
 21. SARK op bezoek bij zustergemeente Vaals (19/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Samen met seniorenschepen Luc Dullaers bracht de Seniorenadviesraad SARK een bezoek aan de Kortessemse zustergemeente Vaals in Nederland.
  [naar artikel]
 22. Zonhoven helpt en belt met 80-plussers (25/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mensen die hulp nodig hebben of graag een handje helpen, kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente Zonhoven op 'Zonhoven zorgt'. Daarnaast lanceert de gemeente ook het initiatief 'Zonhoven belt'.
  [naar artikel]
 23. Australische dierenbeschermers: "Honderden koala's wellicht gestorven in bosbrand" (30/10/2019 - VRT NWS)
  Dierenbeschermers vrezen dat honderden koala's gestorven zijn in een Australische bosbrand. De brand zou 20 vierkante kilometer aan natuur hebben verwoest, waaronder dus een leefgebied van koala's. Een expert noemt de dood van de dieren een "nationale tragedie". De afgelopen decennia heeft hun aantal een diepe duik genomen, door onder andere de klimaatverandering.
  [naar artikel]
 24. Australische cricketkapitein barst in tranen uit: "Het spijt me" (29/03/2018 - Sporza)
  Steve Smith heeft bij zijn terugkeer in Australië een emotionele persconferentie gegeven. De aanvoerder van de nationale cricketploeg was een van de sjoemelaars.
  [naar artikel]
 25. Brand verwoest ‘drugsboerderij’ in Zonhoven (19/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zondagmorgen rond 00.15 uur heeft een zware brand een verlaten boerderij vernield in de Kolverenstraat in Zonhoven. In het gebouw werd eind vorig jaar een drugslab ontmanteld.
  [naar artikel]
 26. Het "fluffy" slachtoffer van de bosbranden: vlammenzee doodt naar schatting 30 procent van koala's in Australië (27/12/2019 - VRT NWS)
  Naar schatting 30 procent van de koala's die in Australië leven, zijn om het leven gekomen tijdens de verwoestende branden die al wekenlang woeden. Dat heeft de Australische minister van Milieu, Sussan Ley, gezegd in een interview.
  [naar artikel]
 27. Iran sluit drie Australiërs op: "Pas op met reizen naar Iran" (11/09/2019 - VRT NWS)
  Twee Brits-Australische vrouwen en één Australische man zitten in een gevangenis in Iran. Ze zijn opgepakt toen ze op reis waren in het land. Waarvan ze beschuldigd worden is niet duidelijk. Australië raadt landgenoten aan goed na te denken voor ze naar Iran reizen.
  [naar artikel]
 28. Geld geven voor het goede doel via Facebook: Hoe werkt het? En is het betrouwbaar? (07/01/2020 - VRT NWS)
  Ben jij ook zo aangegrepen door de beelden van de bosbranden in Australië? Dan bestaat de kans dat je geld wil doneren voor de goede doelen die zich inzetten om de mensen en dieren daar te helpen. Misschien wel via Facebook. Via dat platform zijn er al miljoenen Australische dollars ingezameld. Maar hoe werkt zo'n inzameling eigenlijk? En is dat betrouwbaar? "De inspecteur" van Radio 2 zocht het uit.
  [naar artikel]
 29. Gaat Scolari met Australië naar het WK? "Ze hebben me benaderd" (12/12/2017 - Sporza)
  Australië wordt mogelijk het 3e land dat Luiz Felipe Scolari op een WK zal leiden. "Maar ik ben alleen geïnteresseerd in een langetermijnproject", zegt de Braziliaan.
  [naar artikel]
 30. Australië maakt half miljard dollar vrij voor herstel van Great Barrier Reef (29/04/2018 - VRT NWS)
  De Australische regering gaat de komende jaren 500 miljoen Australische dollar (312 miljoen euro) investeren in het herstel van het Groot Barrièrerif. Dat heeft minister van Milieu Josh Frydenberg aangekondigd. "Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis", zegt hij.
  [naar artikel]
 31. Orkaan Debbie raast over Australische eilanden: "De hulpdiensten blijven binnen" (28/03/2017 - De Redactie)
  De aangekondigde orkaan Debbie heeft de eilanden voor de kust van Australië bereikt met windsnelheden die opliepen tot 263 km/uur. Ondertussen is de orkaan aan land gegaan tussen Airlie Beach en Bowen, in de noordelijke staat Queensland. Meer dan 25.000 mensen werden geëvacueerd.
  [naar artikel]
 32. Australië maakt half miljard dollar vrij voor herstel van Great Barrier Reef (29/04/2018 - Knack)
  De Australische regering gaat de komende jaren 500 miljoen Australische dollar (312 miljoen euro) investeren in het herstel van het Groot Barrièrerif. Dat heeft minister van Milieu Josh Frydenberg zondag gezegd. "Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis", luidt het.
  [naar artikel]
 33. Acteurs van Australische reeks "Neighbours" op bezoek bij "Thuis" (12/06/2019 - VRT NWS)
  De set van "Thuis" heeft twee acteurs van de serie "Buren" op bezoek gekregen. Acteur Stefan Dennis en actrice Rebekah Elmaloglou werden ontvangen door enkele Belgische collega's. De eerste aflevering van de Australische soap werd op de VRT uitgezonden in 1988 en heeft intussen meer dan 8.000 afleveringen.
  [naar artikel]
 34. Belangrijke Australische IS-rekruteerder opgepakt in Turkije (26/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse autoriteiten hebben een Australische burger gearresteerd die vermoedelijk een toprekruteerder voor Islamitische Staat is. Australië zal
  [naar artikel]
 35. VRT NWS-journalist Steven Decraene bij "monsterbrand" in Australië: "Zeer onvoorspelbaar, wellicht duurt het nog 4 tot 8 weken" (12/01/2020 - VRT NWS)
  Kilometers aan bos volledig afgebrand, gevaarlijke "killer trees" en huizen die volledig verwoest zijn. Dat is de eerste indruk van VRT NWS-journalist Steven Decraene, die sinds gisteren in Australië is, waar al enkele weken hevige bosbranden woeden. "Iedereen is hier dag in dag uit bezig met de branden."
  [naar artikel]
 36. Bosbranden in Nieuw-Zeeland terwijl brandweerlui Australië helpen blussen (07/01/2020 - Metro)
  In Nieuw-Zeeland heeft de brandweer gezegd dat een bosbrand die woedde over 350 hectare aan de oostkust van het Noordereiland onder controle is. Intussen stuurde de regering nog eens 22 brandweerlieden naar Australië om daar te helpen blussen. In de buurt van Napier in Hawke’s Bay bestreden meer dan 70 brandweerlieden de vlammenzee, daarbij geholpen door zeven helikopters en twee vliegtuigen. “Het ziet er positief uit, en er komen betere weersomstandigheden aan”, zei Trevor Mitchell van de brandweer en hulpdiensten van Nieuw-Zeeland. Intussen besliste de regering om 22 extra brandweerlieden, een vliegtuig en legerpersoneel te sturen naar Australië, om te helpen bij de bestrijding van de bosbranden daar. “De verwoesting die werd aangericht door deze branden eist een aanzienlijke tol van onze Australische buren, en we zullen blijven doen wat we kunnen om te helpen”, zei premier Jacinda Ardern. Sinds de start van de bosbranden in oktober vorig jaar zijn 157 Nieuw-Zeelanders ingezet in Australië. De rook van die brand kleurde de Nieuw-Zeelandse lucht afgelopen weekend geel en oranje, en gaf ook de sneeuw op de gletsjers van het Zuidereiland een gelige kleur. In de stad Auckland was de nevel zondag zo erg, dat veel inwoners uit bezorgdheid naar de politie belden. bron: Belga Het bericht Bosbranden in Nieuw-Zeeland terwijl brandweerlui Australië helpen blussen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Australische politie op zoek naar schattige "ontsnapte gevangene" (13/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De politie van West-Australië heeft een opsporingsbericht uitgevaardigd voor een quokka (een soort kleine kangoeroe) die ontsnapt is en nu
  [naar artikel]
 38. “Vluchtelingen in Australische detentiecentra kampen met extreme psychische problemen” (03/12/2018 - De Morgen)
  De meerderheid van de vluchtelingen die verblijven in de buitenlandse detentiecentra van Australië op het eilandstaatje Nauru, lijdt aan "extreme" en "onmenselijke" niveaus van psychische problemen. Dat stelt Artsen Zonder Grenzen (AZG) vast in een alarmerend rapport.
  [naar artikel]
 39. Gruwelijke horrorfilm strijdt voor euthanasie in Australië (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Stop the horror" is een horrorfilm, over de laatste dagen van een Australische man, die maar 5 minuten duurt. Toch geraken veel mensen niet tot
  [naar artikel]
 40. Gruwelijke horrorfilm strijdt voor euthanasie in Australië (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Stop the horror" is een horrorfilm, over de laatste dagen van een Australische man, die maar 5 minuten duurt. Toch geraken veel mensen niet tot
  [naar artikel]
 41. "Het is geen kapsel, maar een levensstijl": Australië eert het nektapijt (26/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Kurri Kurri zijn de jaren 80 terug van nooit weggeweest. Het Australische mijnstadje, zo'n 150 kilometer ten noorden van Sydney, wil zich...
  [naar artikel]
 42. "Australië negeert bewust misbruik dat migranten in detentiecentra ondergaan" (03/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische regering negeert bewust het misbruik dat asielzoekers moeten ondergaan in de Australische detentiecentra in Naura en
  [naar artikel]
 43. "Australië negeert bewust misbruik dat migranten in detentiecentra ondergaan" (03/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische regering negeert bewust het misbruik dat asielzoekers moeten ondergaan in de Australische detentiecentra in Naura en
  [naar artikel]
 44. Australische kranten protesteren tegen beknotting persvrijheid met dezelfde, "gecensureerde" voorpagina  (21/10/2019 - VRT NWS)
  De Australische kranten openen vandaag met een bijzondere voorpagina, waarop alle woorden met zwart doorstreept zijn. Volgens de kranten is de persvrijheid in Australië in gevaar. Ze protesteren tegen een nieuwe wet die journalisten de toegang ontzegt tot gevoelige overheidsinformatie en al aanleiding gaf tot verschillende politieinvallen.
  [naar artikel]
 45. Australische kapitein Hewitt: "België stijgt altijd boven zichzelf uit" (12/09/2017 - Sporza)
  Vrijdag begint de Belgische Daviscup-ploeg aan de missie om de finale te bereiken. Australië is de tegenstander in Brussel. Blijf hier op de hoogte van de prestaties van Goffin en co.
  [naar artikel]
 46. Minister De Croo: "Als we Italië en Spanje niet helpen, zullen de gevolgen ook voor ons zwaar zijn" (01/04/2020 - VRT NWS)
  Minister van Financiën De Croo (Open VLD) is ervan overtuigd dat Europa moet ingrijpen om de zwaarst getroffen lidstaten te helpen. Vooral Nederland staat op de rem daarvoor. "Nederland ziet dit verkeerd. Ze moeten nu niet met het vingertje staan zwaaien."
  [naar artikel]
 47. Brand in schuur in Zonhoven (03/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  In de Hasseltse Beverzakstraat in Zonhoven is maandagmorgen even over tweeën brand uitgebroken in een schuur. De brandweer van Hasselt heeft het vuur gedoofd. De schuur lag achter een huis. De woning werd gevrijwaard.
  [naar artikel]
 48. [VIDEO] - "Abu Ghraib"-taferelen gefilmd in Australische jeugdgevangenis (26/07/2016 - De Redactie)
  In Australië is ophef ontstaan over een documentaire uitgezonden door ABC. Daarin worden harde beelden getoond van de behandeling van een zestal aboriginal-jongeren in een jeugdgevangenis.
  [naar artikel]
 49. Australië vreest verdere uitbreiding dodelijke bosbranden (12/11/2019 - VRT NWS)
  De Australische deelstaat New South Wales verkeert in de hoogste staat van paraatheid nu er gevreesd wordt dat de vele bosbranden die de regio teisteren zich vandaag nog verder zullen verspreiden. De autoriteiten spreken van een rampzalige situatie en hebben de hoogste alarmfase afgekondigd. De brandweer waarschuwt voor de mogelijk "gevaarlijkste week ooit" op vlak van brandgevaar.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.