Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
09:53 uur

LIVE: Steven Decraene en Wim De Vilder beantwoorden uw vragen over de bosbranden in Australië

VRT NWS

14/01/2020 - 10:06

De hele wereld kijkt mee naar de levensbedreigende bosbranden waarmee Australië nu al weken te kampen heeft. Journaalanker Wim De Vilder is net terug van vakantie in Australië. Hij vertelt aan Terzake-journalist Willem Van Mullem over zijn eigen ervaringen in de regio. Aansluitend beantwoordt onze buitenlandjournalist Steven Decraene ter plaatse jullie vragen over het drama dat zich afspeelt in Australië.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. [VIDEO] - Live: Steven Decraene en Piet Desmet over de Franse verkiezingen (08/05/2017 - De Redactie)
  Emmanuel Macron is verkozen tot nieuwe president van de Franse Republiek. Steven Decraene en Piet Desmet geven hun analyse en beantwoorden vragen van Facebook-gebruikers.
  [naar artikel]
 2. VRT NWS-journalist Steven Decraene bij "monsterbrand" in Australië: "Zeer onvoorspelbaar, wellicht duurt het nog 4 tot 8 weken" (12/01/2020 - VRT NWS)
  Kilometers aan bos volledig afgebrand, gevaarlijke "killer trees" en huizen die volledig verwoest zijn. Dat is de eerste indruk van VRT NWS-journalist Steven Decraene, die sinds gisteren in Australië is, waar al enkele weken hevige bosbranden woeden. "Iedereen is hier dag in dag uit bezig met de branden."
  [naar artikel]
 3. [VIDEO] - Een live-interventie doen in hondenweer? Niet eenvoudig, weet Steven Decraene (05/03/2017 - De Redactie)
  VRT-journalist Steven Decraene is vandaag in Parijs om verslag uit te brengen van de manifestatie van aanhangers van François Fillon. Vlak voor zijn live-interventie in het journaal van 19 uur, gaan de hemelsluizen open boven hartje Parijs. Decraene en zijn cameraploeg in hun strijd tegen de natuurelementen: hoe een journalist lijden kan.
  [naar artikel]
 4. LIVE: Vliegen we straks gratis? Luchtvaartexperten Riadh Bari en Steven Decraene lichten toe (05/04/2018 - VRT NWS)
  Gisteren bracht Pano de reportage "Vliegen voor geen geld". Wordt vliegen gratis? En wat is de impact op het milieu? Onze luchtvaartexperten Riadh Bari en Steven Decraene lichten live toe. Je kan ook via de VRT NWS-Facebookpagina vragen stellen aan hen. 
  [naar artikel]
 5. Au boulot, Manu - Steven Decraene (31/07/2017 - De Redactie)
  De populariteit van de Franse president Emmanuel Macron is de afgelopen maand flink gezakt. Hoog tijd dus om echt in actie te schieten, zegt Frankrijk-kenner Steven Decraene.
  [naar artikel]
 6. Faites vos jeux – Steven Decraene (30/01/2017 - De Redactie)
  De opwarming is voorbij, de spelers maken zich klaar voor de wedstrijd. Op drie maanden van de Franse presidentsverkiezingen zijn de kanshebbers bekend, maar de uitkomst allerminst. Deze analyse maakt Frankrijkkenner Steven Decraene van der VRT Nieuws buitenlandredactie.
  [naar artikel]
 7. In wat voor een tijd leven wij? - Steven Decraene (12/10/2016 - De Redactie)
  Steven Decraene reisde voor de VRT-nieuwsdienst van de ene aanslag naar de andere, van Parijs over Brussel naar Nice naar ... Deze intense ervaringen roepen veel vragen op. "In wat voor een tijd leven wij? Is dit nog normaal?" Hij schreef die neer in "Het jaar van de verwarring". Een voorpublicatie.
  [naar artikel]
 8. Steven Decraene sprak met Macron: "Veel Fransen wonen in Brussel, hoe gaat u ze terughalen?" (15/04/2017 - De Redactie)
  Onze Frankrijkkenner Steven Decraene kon in Grenoble kort praten met de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron. Over zijn project, maar ook over Belgisch bier.
  [naar artikel]
 9. Is er nog hoop voor de Fransen? - Steven Decraene (10/04/2017 - De Redactie)
  Pasen is een periode van hoop. Daarom vroeg deredactie.be aan een aantal experten van de VRT wat ze hopen voor hun vakgebied. Vandaag deel 8 : Wat hoopt Steven Decraene voor de Fransen tijdens hun verkiezingen?
  [naar artikel]
 10. Bosbranden Australië – Twee mensen komen om in Zuid-Australië (04/01/2020 - Metro)
  Twee mensen zijn om het leven gekomen in een “werkelijk niet te stoppen” bosbrand op Kangarooo Island, een populaire toeristische bestemming in Zuid-Australië. Dat meldt de minister-president van de staat, Steven Marshall. “Het forensisch team is onderweg en als we meer informatie hebben, zullen we die bekendmaken”, verklaarde Marshall nog. De familie van de slachtoffers moet nog ingelicht worden. Volgens Marshall startten de bosbranden al op 20 december op het eiland maar escaleerde de situatie vrijdag namiddag door de weersomstandigheden. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Twee mensen komen om in Zuid-Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. [VIDEO] - LIVE: Welke vragen hebt u na de aanslag in Manchester? (23/05/2017 - De Redactie)
  Gisteravond werd Manchester opgeschrikt door een dodelijke terreuraanslag. Reporter Steven Decraene volgt de situatie in Manchester op de voet. Welke vragen hebt u over de aanslag of over de gevolgen van die aanslag? Stel uw vraag via onze Facebook-pagina.
  [naar artikel]
 12. Is Frankrijk vanaf vandaag een ander land? - Steven Decraene (18/06/2017 - De Redactie)
  Collega-journalist Steven Decraene verbleef het laatste half jaar allicht meer in Frankrijk dan in ons land. Vandaag is hij er ook ook voor tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Hoe heeft hij die Fransen en hun land zien veranderen tijdens die politiek turbulente periode?
  [naar artikel]
 13. [VIDEO] - Decraene: "We kunnen uitgaan van een terreuraanslag" (21/04/2017 - De Redactie)
  VRT-journalist Steven Decraene is in Parijs en geeft de laatste stand van zaken.
  [naar artikel]
 14. VRT NWS Live: Bart Verhulst en Tim Verheyden beantwoorden uw vragen over de verkiezingen (27/05/2019 - VRT NWS)
  Na de verkiezingen worden de analyses gemaakt, maar ongetwijfeld heeft u zelf nog vragen over de verkiezingen of de uitslagen. Politiek journalist Bart Verhulst en social media-expert Tim Verheyden beantwoorden uw vragen in deze VRT NWS Live. Hebt u zelf nog een vraag? Stel ze dan via de Facebookpagina van VRT NWS. 
  [naar artikel]
 15. Waar gaat de terreur eindigen? Onze experts beantwoorden uw vragen live (29/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onze experts José Masschelin en Guy Van Vlierden beantwoorden vanaf 14 uur al uw vragen op de Facebookpagina van HLN.be  over de oorlog tegen IS,
  [naar artikel]
 16. LIVE: We beantwoorden uw vragen over het nieuwe coronavirus uit China (24/01/2020 - VRT NWS)
  Het coronavirus lijkt zich heel snel te verspreiden onder de Chinese bevolking, met 830 ziektegevallen bevestigd en al 25 dodelijke slachtoffers. Wetenschapsjournalist Koen Wauters en Aziëkenner Stefan Blommaert beantwoorden uw vragen bij Goedele Wachters.
  [naar artikel]
 17. Steven Decraene: "Misschien komt Puigdemont hier asiel aanvragen" (30/10/2017 - VRT NWS)
  De afgezette Catalaanse president Puigdemont is op weg naar Brussel. Onze reporter Steven Decraene staat hem samen met heel wat Spaanse correspondenten op te wachten voor een hotel in Brussel. Puigdemont zou daar onder een andere naam gereserveerd hebben. Ondertussen blijft het speculeren over wat hij hier precies komt doen.
  [naar artikel]
 18. Hét kapsel, hun favoriete gerecht of de tegenstander die ze willen ontlopen? Vertonghen en Mertens beantwoorden vragen van Duivelse fans (20/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rode Duivels Dries Mertens en Jan Vertonghen namen deze namiddag de tijd om vragen van supporters te beantwoorden via een Facebook Live. Ze hadden...
  [naar artikel]
 19. PODCAST: Wim De Vilder praat met Rudi Vranckx die in Irak zit (28/06/2017 - De Redactie)
  Rudi Vranckx zit samen met zijn ploeg al een tijdje in Irak. Hij trok naar het front in Mosul. En wat hij daar aantrof deed zijn menselijk én journalistiek hart bloeden. Wim De Vilder sprak vanmiddag met Rudi in een Facebook Live gesprek. Hij legt Rudi ook de vragen van onze gebruikers voor.
  [naar artikel]
 20. Brandweerman steekt zelf bosbranden aan in Australië en helpt ze daarna mee te blussen (27/11/2019 - VRT NWS)
  In Australië is een brandweerman van 19 opgepakt die 7 bosbranden aangestoken heeft, voor hij ze zelf mee hielp blussen. Sinds vorige maand woeden hevige bosbranden in het oosten van Australië. Daarbij zijn al 6 mensen omgekomen. Hij werd opgepakt nadat zijn wagen vlakbij een beginnende brand gezien was.
  [naar artikel]
 21. Steven Decraene: "Excuses O'Leary tonen aan hoeveel paniek er heerst bij Ryanair" (18/09/2017 - VRT NWS)
  Ryanair dat zich bij zijn klanten verontschuldigt: het is hoogst ongewoon voor de lagekostenmaatschappij die erom bekend staat weinig in te zitten met de grieven van consumenten. "Een historisch moment", vindt luchtvaartspecialist Steven Decraene. "Het toont aan hoeveel paniek er vandaag heerst bij Ryanair". Wat is er echt aan de hand bij Ryanair?
  [naar artikel]
 22. VRT NWS live: VK-expert Ivan Ollevier en Europakenner Rob Heirbaut beantwoorden uw vragen (15/11/2018 - VRT NWS)
  Het zijn spannende uren en dagen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering heeft groen licht gegeven voor het ontwerpakkoord over de brexit.  De dag na het akkoord stappen 5 regeringsleden op uit onvrede met het brexit-akkoord. In deze VRT NWS live beantwoorden Ivan Ollevier en Rob Heirbaut uw vragen. Hebt u zelf nog een vraag? Stel ze dan via de Facebookpagina van VRT NWS. 
  [naar artikel]
 23. Steven Van Herreweghe: 'Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef hoe allesoverheersend de liefde kan zijn' (04/02/2018 - Knack)
  Steven Van Herreweghe is televisiemaker. Hij presenteert momenteel Van algemeen nut op één. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 12 minuten en 45 seconden nodig.
  [naar artikel]
 24. Bosbranden in Australië eindelijk onder controle (13/02/2020 - De Morgen)
  De bosbranden die sinds september in Australië woeden zijn ofwel gedoofd of onder controle, laat de brandweer van Nieuw-Zuid-Wales weten. Dat komt voornamelijk door de hevige regenbuien die het zuiden van Australië overspoelen.
  [naar artikel]
 25. Australië zet 3.000 soldaten in om bosbranden te blussen (04/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Australië worden 3.000 militairen ingezet om de hulpdiensten bij te staan in de strijd tegen de bosbranden. In Penrith, een voorstad van Sydney, werd zaterdag een recordtemperatuur van 48,9 graden Celsius gemeten.
  [naar artikel]
 26. Onze reporter Steven Decraene ziet hoe gele hesjes proberen Champs-Élysées te bereiken (14/07/2019 - VRT NWS)
  Op deze Franse nationale feestdag zijn alle ogen op Parijs gericht, waar traditioneel de militaire parade wordt gehouden. De Franse ordediensten zijn massaal aanwezig rond de Champs-Élysées om acties van gele hesjes te voorkomen. Onze reporter Steven Decraene geeft in bovenstaand filmpje een stand van zaken.
  [naar artikel]
 27. [VIDEO] - Decraene: "Brussels Airlines wil zijn naam niet veranderen in Eurowings" (28/09/2016 - De Redactie)
  De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil Brussels Airlines volledig overnemen. VRT-journalist Steven Decraene legt uit wat de gevolgen hiervan zijn.
  [naar artikel]
 28. Sterft de koala uit? 5 vragen over de 'ecologische crisis' in Australië (21/01/2020 - Knack)
  Meer dan een miljard dieren zijn wellicht omgekomen in de bosbranden in Australië, 700 diersoorten staan op de rand van uitsterven. De cijfers tonen een pijnlijk beeld van de toestand van het wildleven in het land.
  [naar artikel]
 29. Australië zet 3.000 reservisten in tegen bosbranden (04/01/2020 - De Tijd)
  10:19 De hevige bosbranden zorgen in Australië voor unieke weersverschijnselen zoals vuurtornado's en onweersbuien zonder neerslag. Er zijn opnieuw twee mensen om het leven gekomen door de branden. Australi...
  [naar artikel]
 30. Opnieuw brandweerman omgekomen tijdens blussen van bosbranden in Australië (12/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Australië hebben de bosbranden opnieuw een dodelijk slachtoffer geëist. In de zuidoostelijke staat Victoria kwam een brandweerman tijdens bluswerken om, zo melden de autoriteiten. In totaal lieten sinds het begin van het bosbrandenseizoen in september nu al 27 mensen het leven in Australië.
  [naar artikel]
 31. Bosbranden in Australië zullen ook ons doen zweten: "De oven van de wereld" (06/01/2020 - VRT NWS)
  Al maanden bedreigen hevige bosbranden mens en dier in Australië. 24 mensen zijn omgekomen, twee zijn nog vermist, duizenden huizen zijn verwoest en ontelbare dieren vonden de dood in de vlammenzee. Droevig, denkt u, maar ach, Australië, dat is ver weg. Toch kunnen ook wij de impact van de bosbranden aan de andere kant van de wereld voelen. Hans Verbeeck, professor bos- en vegetatie-ecologie aan de UGent geeft meer uitleg.
  [naar artikel]
 32. Steven Decraene in Tunesië: "Wordt verjaardag revolutie gevierd of wordt het een protestmars?" (12/01/2018 - VRT NWS)
  Op zondag 14 januari wordt de zevende verjaardag van de revolutie gevierd in Tunesië. "Aan de vooravond van die verjaardag is het de vraag of het een grote viering wordt met een vreugdemars of dat het een protestmars wordt tegen het huidige regime. Economisch gaat het niet goed en er is veel werkloosheid in het land", analyseert Steven Decraene vanuit Tunis in "Terzake".
  [naar artikel]
 33. [VIDEO] - Brengt Macron de beloofde verandering? 5 vragen over de nieuwe Franse regering (17/05/2017 - De Redactie)
  Hoe is de nieuwe Franse regering samengesteld, wie zijn de opvallende namen en houdt president Emmanuel Macron zijn belofte om te vernieuwen? VRT-journalist Steven Decraene geeft tekst en uitleg in 5 vragen en antwoorden.
  [naar artikel]
 34. Vragen over de lancering van raket Falcon Heavy? Stel ze om 12 uur via Facebook Live (07/02/2018 - VRT NWS)
  Falcon Heavy, de zwaarste raket in 40 jaar, is afgelopen nacht succesvol gelanceerd. Heeft u vragen over deze raket en het belang ervan? Stel ze dan om 12 uur via Facebook Live aan Wim De Vilder en wetenschapsjournalist Koen Wauters.
  [naar artikel]
 35. Wim De Vilder in Sydney: "Ik snap nu beter waarom het vuurwerk hier niet wordt afgeblazen" (31/12/2019 - VRT NWS)
  Nu al, uren van tevoren, zitten duizenden mensen klaar voor het nieuwjaarsvuurwerk in het Australische Sydney, zegt VRT-nieuwsanker Wim De Vilder, die er momenteel op reis is. In totaal worden er een miljoen toeschouwers verwacht. Maar met de vele zware bosbranden die in de regio woeden, is er ook forse kritiek op het vuurwerk.
  [naar artikel]
 36. Bosbranden teisteren Australië (13/04/2019 - De Morgen)
  Australië brandt, al dagen. Brandweerlieden moesten ook gisteren weer tientallen bosbranden bestrijden, het gevolg van een ongekende hittegolf met temperaturen boven de 45 graden, extreme droogte en harde wind. De autoriteiten kondigden de hoogste paraatheid af.
  [naar artikel]
 37. Metallica schenkt slachtoffers bosbranden in Australië 750.000 dollar (08/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De hardrockband Metallica zal de slachtoffers van de verwoestende bosbranden in Australië 750.000 dollar schenken. “De vernieling en verwoestende effecten op alle inwoners, dieren, het milieu en het ongelooflijke platteland van Australië zijn echt hartverscheurend”, schreef de Amerikaanse band op Facebook en Twitter.
  [naar artikel]
 38. Metallica schenkt slachtoffers van bosbranden in Australië 750.000 dollar (08/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De hardrockband Metallica zal de slachtoffers van de verwoestende bosbranden in Australië 750.000 dollar schenken. “De vernieling en verwoestende effecten op alle inwoners, dieren, het milieu en het ongelooflijke platteland van Australië zijn echt hartverscheurend”, schreef de Amerikaanse band op Facebook en Twitter.
  [naar artikel]
 39. Eerste rellen tijdens 1 mei-betoging Parijs, Steven Decraene: "Politie is zeer alert, maar krijgt heel wat te verwerken" (01/05/2019 - VRT NWS)
  In Parijs hebben de eerste schermutselingen plaatsgevonden tussen ordehandhavers en relschoppers. Het gebeurde rond de middag, nog voor de officiële start van de 1 mei-betoging. "De politie houdt nultolerantie aan en is zeer alert, maar ze krijgen heel wat te verwerken", zegt onze reporter ter plaatse Steven Decraene.
  [naar artikel]
 40. OPROEP. Bosbranden blijven woeden in Australië: ben jij er op vakantie of woon je er? (02/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Toeristen hebben donderdag de opdracht gegeven om te vertrekken uit de zones waar bosbranden woeden in het zuidoosten van Australië. Er wordt een hittegolf verwacht waardoor de situatie nog zal verslechteren.
  [naar artikel]
 41. VRT NWS LIVE: Weervrouw Sabine beantwoordt uw vragen over de naderende hittedagen (22/07/2019 - VRT NWS)
  Deze week wordt het heet, extreem heet. Volgens sommige weermodellen wordt het donderdag zelfs de warmste dag ooit in ons land. Hoe moeten we omgaan met die hitte en wat zijn de beste manieren om die hittedagen door te komen? Wim De Vilder legt in een VRT NWS Live uw vragen voor aan weervrouw Sabine Hagedoren.
  [naar artikel]
 42. Tien procent van nationale parken in New South Wales in Australië vernield door bosbranden (03/12/2019 - VRT NWS)
  In New South Wales, in Australië, is 10 procent van de nationale parken vernield door de bosbranden van de voorbije maanden. Het gaat om 800.000 hectare bos sinds 1 juli. Het zijn de ergste bosbranden de voorbije 15 jaar. In 2003 was het nog erger. Een groot deel van de bosbranden is aangestoken.
  [naar artikel]
 43. Al vier doden bij bosbranden in Australië (14/11/2019 - De Morgen)
  Bij de bosbranden die sinds vrijdag de oostkust van Australië teisteren zijn nu al zeker vier doden gevallen. Dat blijkt uit de meest recente balans van de politie vandaag.
  [naar artikel]
 44. Na bosbranden kampt Australië met overstromingen en tropische cycloon (08/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Na maanden van grote bosbranden wordt Australië nu getroffen door wolkbreuken en bereidt het land zich voor op een tropische cycloon van categorie 4.
  [naar artikel]
 45. Steven Decraene: "O'Leary is nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien" (01/08/2018 - VRT NWS)
  Het sociale conflict bij Ryanair raakt maar niet opgelost. Na het cabinepersoneel vorige week, zijn nu ook de Belgische piloten van plan het werk neer te leggen. En de onrust breidt uit. Niet alleen de Ieren en de Zweden doen met onze piloten mee, er zijn ook nog andere Europese landen waar de piloten aan staken denken. Luchtvaartspecialist Steven Decraene legt in "Terzake" uit waarom er toch heel wat nodig zal zijn om topman Michael O'Leary van z'n stuk te brengen.
  [naar artikel]
 46. Australië ontkent dat bosbranden met klimaatverandering te maken hebben (08/01/2020 - Express)
  Volgens de regering van Australië hebben de bosbranden niets met klimaatverandering te maken. Ondanks de ophef pleiten premier Scott Morrison en minister van Energie Angus Taylor ervoor om de uitstoot van broeikasgassen niet verder terug te dringen. Er is ophef ontstaan omdat de Australische regering ontkent dat er een direct verband zou zijn tussen de […] The post Australië ontkent dat bosbranden met klimaatverandering te maken hebben appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Bosbranden Australië: vuur verwoest gebied zo groot als de provincie West-Vlaanderen (06/12/2019 - VRT NWS)
  De oostkust van Australië blijft in de greep van grote bosbranden. Het vuur wordt aangewakkerd door de hitte en hevige wind. En er zijn in totaal al meer dan 2000 brandweermensen ingezet. Ten noorden van Sydney zijn tien bosbranden samengesmolten tot een enorme brand, die tot nu toe al meer dan 300.000 hectaren land heeft verwoest.
  [naar artikel]
 48. 200 mensen geëvacueerd door zware bosbranden in National Park in Australië (20/01/2018 - VRT NWS)
  In Australië wijst de temperatuur al dagenlang rond de 40 graden aan. De recordtemperaturen, in combinatie met krachtige wind, veroorzaken zware bosbranden. In de voorsteden van Sydney bestrijdt de brandweer twee zware bosbranden. In het National Park Royale hebben de hulpdiensten zo’n 200 mensen geëvacueerd.
  [naar artikel]
 49. Vroeger, heter en heviger: bosbranden in Australië (14/09/2019 - VRT NWS)
  De lente is nog maar pas begonnen in Australië en het land wordt nu al geteisterd door hevige bosbranden. In de deelstaten Queensland en New South Wales hebben de voorbije week intense branden verschillende huizen en grote oppervlakten bos verwoest. En dan moet de lange, hete zomer nog komen. De voorbije jaren zijn bosbranden in Australië intenser en frequenter geworden. "Klimaatverandering", horen we u denken. En u heeft (grotendeels) gelijk. Wat is er nog meer aan de hand? En hoe gaat het land om met het dreigende vuur? Correspondente Eveline Masco zet het op een rijtje.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.