Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 August 2020
01:40 uur

Hoe rook van Australische bosbranden de aarde rond reist en wat de mogelijke gevolgen zijn

VRT NWS

14/01/2020 - 10:31

De rook die bij de bosbranden in Australië vrijkomt, is zo omvangrijk en zo krachtig dat hij de aarde rond cirkelt en uiteindelijk weer in Australië zal belanden. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De atmosfeer kan hier wereldwijd door beïnvloed worden. De exacte gevolgen worden momenteel "intensief onderzocht", maar nu al is duidelijk dat de luchtkwaliteit er zwaar onder te lijden heeft.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Rook van Australische bosbranden bereikt Zuid-Amerika (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Rook van de aanhoudende, verwoestende bosbranden in Australië is over de Stille Oceaan naar Zuid-Amerika gewaaid. Mogelijk bereikte de rook ook...
  [naar artikel]
 2. Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië (07/01/2020 - Metro)
  Rook van de bosbranden in Australië heeft Chili en Argentinië bereikt, 12.000 kilometer verder over de Stille Oceaan Dat hebben de meteorologische diensten van beide Zuid-Amerikaanse landen bekendgemaakt. “Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken”, zo liet Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut weten. “De rookwolk bevindt zich op zes kilometer hoogte”. Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Rook uit Australische bosbranden maakte 400 slachtoffers (24/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De rook en luchtvervuiling door de gigantische bosbranden in Australië is verantwoordelijk voor vierhonderd extra slachtoffers en duizenden...
  [naar artikel]
 4. Paard kan ruiter in veiligheid brengen te midden van Australische bosbranden (05/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een Australische vrouw die met haar paard op de vlucht sloeg voor de bosbranden, raakte zaterdag volledig gedesoriënteerd door de rook. Het was...
  [naar artikel]
 5. Nieuwe dode brengt tol van Australische bosbranden op 24 slachtoffers (05/01/2020 - De Morgen)
  “Een vreselijke dag”: In het zuidoosten van Australië is opnieuw een man omgekomen bij de bosbranden. Honderden huizen werden verwoest. De Australische overheid besliste om 3.000 reservisten in te zetten, maar dat valt niet bij alle brandweermannen in goede aarde.
  [naar artikel]
 6. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. bron: Belga Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. Bron: Belga   Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Bosbranden teisteren ook Australian Open: “Dit is niet enkel ongezond, het is totaal onverantwoord” (15/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Een speelster die, bevangen door de rook, moet opgeven. Trainingen worden afgelast, zelfs de indoorzalen hangen vol rook. De Australische bosbranden en de bijbehorende rook teisteren ook de Australian Open. Inspanningsfysioloog Peter Hespel luidt de alarmklok: “Dit is niet enkel ongezond, maar ook totaal onverantwoord.”
  [naar artikel]
 9. Australische bosbranden ramp voor zuivelindustrie (06/01/2020 - Express)
  Tot nu toe zijn al bijna 4.000 koeien omgekomen in de bosbranden van Australië. De getroffen regio’s hebben een impact op een derde van de Australische melkproductie. De Australische premier Scott Morrison zei op maandag dat er al 4.000 koeien zijn omgekomen in de bosbranden. Door een gebrek aan veevoeder zullen nog meer dieren het […] The post Australische bosbranden ramp voor zuivelindustrie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Bosbranden bedekken Australische grootstad Sydney met rook, maar vooral met vervuilde lucht (31/10/2019 - VRT NWS)
  Boven de Australische stad Sydney hangt een mistwolk van rookdeeltjes. Die zijn het gevolg van grote bosbranden in de buurt. Ouderen en mensen met ademhalingsproblemen wordt gevraagd om binnen te blijven, maar ook andere mensen trotseren er bijzonder ongezonde lucht.
  [naar artikel]
 11. Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South Wales (10/12/2019 - De Morgen)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht.
  [naar artikel]
 12. Sportfysioloog Peter Hespel vindt topsport in Australië na rook bosbranden onverantwoord: “Tennissers zouden beter staken” (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De slechte luchtkwaliteit boven Melbourne door de Australische bosbranden speelt de tennissers parten bij de kwalificaties van de Australian Open....
  [naar artikel]
 13. Infografiek: angstaanjagende cijfers over de Australische bosbranden (07/01/2020 - Knack)
  De seizoensbranden die sinds september 2018 zijn ontstaan in de Australische deelstaat New South Wales, de dichtstbevolkte staat van het land, hebben verwoestende gevolgen.
  [naar artikel]
 14. Infografiek: angstaanjagende cijfers over de Australische bosbranden (07/01/2020 - Knack)
  De seizoensbranden die sinds september 2019 zijn ontstaan in de Australische deelstaat New South Wales, de dichtstbevolkte staat van het land, hebben verwoestende gevolgen.
  [naar artikel]
 15. Bosbranden Australië – Sydney gehuld in dikke rook (10/12/2019 - Metro)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht. Verwacht wordt dat de rook door de wind zich in de loop van de namiddag naar het zuiden zal verplaatsen, maar helemaal zal hij niet verdwijnen. Ook de gebouwen van de lokale brandweer ten westen van Sydney waren gehuld in rook, waardoor de alarmen afgingen. De gebouwen moesten kort ontruimd worden. De weersvoorspellingen bieden weinig hoop want er worden temperaturen boven de 40 graden verwacht, net als stevige winden en een lage luchtvochtigheid. Die combinatie kan de bosbranden nog aanwakkeren. De toxische lucht heeft vooral een invloed op kwetsbare mensen, zoals ouderen die al kampen met problemen aan de luchtwegen en het hart. Zo’n 2.000 brandweerlieden strijden momenteel tegen de meer dan 80 bosbranden die woeden in de staat, waaronder ook de “megabrand” ten noordwesten van Sydney. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Sydney gehuld in dikke rook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Wat is de impact van de Australische bosbranden op de opwarming van de aarde? (08/01/2020 - De Morgen)
  Dat bosbranden veel koolstofdioxide de lucht in jagen, ligt voor de hand. De branden in Australië zijn wat dat betreft erger dan ooit tevoren. Toch is de totale uitstoot van CO2 niet per se groter dan andere jaren. Dat ligt ingewikkelder.
  [naar artikel]
 17. Dikke rookwolk teistert Sydney na bosbranden (31/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een dikke rookwolk hangt over Sydney na hevige bosbranden die op het platteland ten noorden van de Australische metropool woeden. De lokale gezondheidsautoriteiten waarschuwen de bevolking voor schadelijke gevolgen zoals oogirritaties en hoestbuien. De bosbranden hebben ondertussen al 2.000 hectare verbrand.
  [naar artikel]
 18. Huiveringwekkend: Australische piloten proberen te landen in vuurzee (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een vliegtuig van de Australische luchtmacht probeerde zaterdag te landen op de luchthaven van Mallacoota maar de rode gloed van de bosbranden bemoeilijkte de situatie drastisch. Op de beelden vanuit de cockpit is de intense rode gloed van de branden die hieronder woeden te zien. Het vliegtuig probeerde te landen om te helpen bij evacuaties van de getroffen gebieden. De bemanning kon de missie niet voltooien door dikke rook van de bosbranden.
  [naar artikel]
 19. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Sydney gehuld in dikke rook (10/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht.
  [naar artikel]
 22. Australische premier erkent bezorgdheid inwoners Sydney om luchtvervuiling door bosbranden (12/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft vandaag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt "verontrustend" genoemd. Die rook komt van de...
  [naar artikel]
 23. Toeristische sector Australië vreest miljarden verlies door bosbranden (17/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds het begin van de Australische bosbranden in september zijn boekingen van toeristen met minstens tien procent gedaald. De Australische...
  [naar artikel]
 24. Sydney ontwaakt onder deken van rook, meer dan 50 bosbranden in New South Wales (19/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sydney is deze ochtend ontwaakt onder een dikke deken van rook die over de Australische stad hangt. Vandaag en morgen worden “zware dagen” in de...
  [naar artikel]
 25. Ook koala’s en kangoeroes getroffen door zware bosbranden in Australië (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische deelstaat New South Wales kampt met hevige bosbranden, zo melden de Australische autoriteiten. De vlammenzee wordt verder...
  [naar artikel]
 26. Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South Wales (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw...
  [naar artikel]
 27. Gletsjers in Nieuw-Zeeland kleuren bruin als gevolg van bosbranden in Australië (02/01/2020 - De Morgen)
  De besneeuwde bergtoppen en gletsjers in Nieuw-Zeeland liggen er vreemd bij. De overgewaaide rook en assen vanuit het door bosbranden getroffen Australië zorgen namelijk voor een karamelkleurige bovenlaag. En dat is niet zonder gevolgen.
  [naar artikel]
 28. Bosbranden eisen hun tol op Australian Open: kwalificatiespeelster moet opgeven nadat ze bevangen raakt door de rook (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in Australië laten niemand onberoerd. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Desondanks lijkt de Australian Open gewoon te zullen doorgaan, al hebben de bosbranden nu ook een slachtoffer geëist op het tenniscourt. Kwalificatiespeelster Dalila Jakupovic moest haar partij staken nadat ze bevangen raakte door de rook.
  [naar artikel]
 29. Australische kusten getroffen door bosbranden, cycloon en regenstormen (09/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl in sommige delen van West-Australië de bosbranden vandaag nog hevig voortwoeden, krijgen andere regio’s van de Australische deelstaat af te...
  [naar artikel]
 30. Fluoroze reuzenslak die enkel op Australische berg Kaputar voorkomt, overleeft bosbranden (28/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan een miljard dieren kwamen er sinds september naar schatting om in de Australische bosbranden. Het vuur betekende ook het definitieve einde...
  [naar artikel]
 31. De gevolgen van klimaat­opwarming in Alaska in beeld: gletsjers smelten, bosbranden laaien op (29/08/2019 - VRT NWS)
  De noordelijke Amerikaanse staat Alaska heeft zijn heetste zomer ooit meegemaakt. De temperatuur stijgt er dubbel zo snel als in de rest van de Verenigde Staten. De gletsjers smelten af, waardoor de aarde ook sneller opwarmt. Er zijn ook meer bosbranden in gebieden waar ze normaal niet of minder voorkomen. En dat in een staat die we vooral kennen van ijs en sneeuw. Onze correspondent Björn Soenens trok rond kaart op het schiereiland Kenai Peninsula, ten zuiden van de grootste stad van Alaska, Anchorage.
  [naar artikel]
 32. ‘Miljard dieren dood door bosbranden Australië’ (10/01/2020 - De Morgen)
  De omvangrijke bosbranden in Australië hebben sinds vorig jaar september aan meer dan een miljard dieren het leven gekost. Die schatting komt van de Australische ecoloog Christopher Dickman, hoogleraar aan de Universiteit van Sydney. De beesten sterven direct door de vlammen, het inademen van rook of door voedselgebrek.
  [naar artikel]
 33. Australische premier belooft actie na kritiek, intussen zamelt comédienne miljoenen in voor slachtoffers bosbranden (05/01/2020 - VRT NWS)
  Na een storm van kritiek heeft de Australische premier Scott Morrison beloofd dat er een hulppakket komt voor de gebieden die getroffen worden door de enorme bosbranden in zijn land. Intussen heeft Celeste Barber, een bekende Australische comédienne, dit weekend bijna 30 miljoen Australische dollar ingezameld.
  [naar artikel]
 34. Eindelijk: alle bosbranden in zwaar getroffen Australische deelstaat zijn geblust (03/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eindelijk. Voor de eerste keer sinds lang woeden er geen actieve bosbranden meer in de Australische deelstaat New South Wales. Allesverwoestende...
  [naar artikel]
 35. Bosbranden Australië – Drie vierde van Australische bevolking getroffen door bosbranden (18/02/2020 - Metro)
  Ongeveer driekwart van de Australische bevolking is rechtstreeks of onrechtstreeks getroffen door de recente bosbranden in het land. Dat blijkt uit een universitaire enquête die dinsdag gepubliceerd werd. Door de bosbranden is in Australië meer dan 12 miljoen hectare land in de vlammen opgegaan sinds september. Uit de rondvraag blijkt dat 14 procent van de respondenten rechtstreeks werd beïnvloed door de branden, wat betekent dat ze hun eigendom verloren, dat het beschadigd of bedreigd werd door het vuur, of dat ze werden geadviseerd om te evacueren. Ongeveer 78 procent noemde een indirecte impact – bijvoorbeeld blootstelling aan rook, gedwongen worden om reisplannen te veranderen, zich bezorgd voelen vanwege brand of een vriend of familielid hebben met beschadigde of bedreigde eigendommen. Dat zou overeenkomen met meer dan 18 miljoen mensen. Hoofdonderzoeker professor Nicholas Biddle zei dat “velen van ons de komende jaren zullen moeten leven met de gevolgen van de branden”. De enquête van de Australian National University (ANU) wees ook uit, zoals eerder al gebleken, dat de reactie van de federale regering op de bosbranden premier Scott Morrisons reputatie een knauw bezorgde. Morrisons ‘vertrouwensscore’ daalde van 5.25 op 10 in juni naar 3.92 op 10 in januari. Ook zei de helft van de respondenten dat milieu de belangrijkste of tweede belangrijkste kwestie is voor Australië. Voor het onderzoek werden vanaf 20 januari meer dan 3.000 mensen over een periode van twee weken ondervraagd. bron: Belga Het bericht Bosbranden Australië – Drie vierde van Australische bevolking getroffen door bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Australische premier excuseert zich voor vakantie tijdens zware bosbranden (22/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Australische eerste minister Scott Morrison is zaterdagavond teruggekomen uit vakantie door de aanhoudende bosbranden in zijn land. Hij was onder vuur komen liggen omdat hij met zijn familie naar Hawaï was vertrokken.
  [naar artikel]
 37. Noodtoestand afgekondigd rond Australische hoofdstad: buitenwijken Canberra bedreigd door bosbranden (31/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In het gebied rond de Australische hoofdstad (Australian Capital Territory) is de noodtoestand afgekondigd omwille van een uit de hand gelopen...
  [naar artikel]
 38. Australische hoofdstad Canberra bedreigd door bosbranden (31/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In het gebied rond de Australische hoofdstad (Australian Capital Territory) is de noodtoestand afgekondigd omwille van een uit de hand gelopen...
  [naar artikel]
 39. Sydney stikt in dikke rook door bosbranden: luchtvervuiling even slecht als roken van 30 sigaretten per dag (03/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Australische deelstaat New South Wales is ondertussen al meer dan 10 procent van de oppervlakte van de nationale parken in vlammen opgegaan...
  [naar artikel]
 40. Australische premier maakt 1,2 miljard euro vrij voor herstel na bosbranden, niet genoeg zeggen critici  (06/01/2020 - VRT NWS)
  De Australische regering zal 2 miljard Australische dollar (zo'n 1,2 miljard euro) vrijmaken voor herstel van de schade die de bosbranden hebben gemaakt. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt. Volgens critici is dat verre van voldoende.
  [naar artikel]
 41. Australische bosbranden net onder controle, nu loopt het land onder water (13/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Alle bosbranden in de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales zijn onder controle, bevestigt de lokale brandweer. De zware regenval heeft ervoor gezorgd dat de meeste branden geblust zijn.
  [naar artikel]
 42. Australische bosbranden dreigen nu ook vernietigend onweer op te wekken met mogelijk gevaarlijke vuurtornado’s (31/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het kan nog altijd erger met de Australische bosbranden. Die wekken nu zo’n hitte op dat er onweer ontstaat. De bliksem die daarmee gepaard gaat,...
  [naar artikel]
 43. Australische ecoloog: waarschijnlijk 480 miljoen dieren gedood door bosbranden (03/01/2020 - Knack)
  Tot 480 miljoen dieren kunnen omgekomen zijn bij de bosbranden die sinds september zijn ontstaan in de Australische deelstaat New South Wales (NSW). Dat blijkt uit een schatting van een ecoloog.
  [naar artikel]
 44. Sydney in rook gehuld (21/11/2019 - Metro)
  De Australische stad Sydney is vandaag gehuld in rook afkomstig van de bosbranden die woeden ten noorden van de stad. Door de hoge temperaturen en sterke wind hebben de autoriteiten waarschuwingen voor ernstig brandgevaar uitgevaardigd in de oostelijke en zuidelijke gebieden van het land. Voor de tweede keer in drie dagen gaven gezondheidsdiensten scholen de raad om de kinderen binnen te houden. Volgens de weerdiensten is het weinig waarschijnlijk dat de komende dagen de situatie zal verbeteren. Honderden bosbranden woeden al weken aan de oostelijke kust. Door nieuwe brandhaarden in het zuiden van Australië moesten mensen in de buurt van Adelaide hun woningen verlaten. De deelstaat Victoria zet zich schrap voor mogelijk rampzalige branden vandaag, nu de temperaturen er naar verwachting tot boven de 40 graden zullen uitstijgen. Melbourne zal volgens de voorspellingen de heetste novemberdag ooit meemaken, met 39 graden. Sinds de bosbranden vorige maand zijn uitgebroken, zijn zes personen om het leven gekomen. Bijna zeshonderd woningen zijn vernield. Bron: Belga   Het bericht Sydney in rook gehuld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Australische jongen (12) ontvlucht in truck van zijn broer bosbranden die zijn huis bedreigen (17/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische brandweer heeft een 12-jarige jongen gered die samen met zijn hond in de truck van zijn broer de bosbranden ten noorden van Perth...
  [naar artikel]
 46. Luchtkwaliteit Melbourne slechtste ter wereld, tenisster bevangen door rook (14/01/2020 - Knack)
  De bosbranden blijven woeden in Australië. Melbourne heeft momenteel zelfs de slechtste luchtkwaliteit ter wereld en dat heeft ook gevolgen voor de Australian Open die er doorgaat. Een speelster werd bevangen door de rook en moest opgeven tijdens de kwalificaties.
  [naar artikel]
 47. Luchtkwaliteit Melbourne slechtste ter wereld, tennisster bevangen door rook (14/01/2020 - Knack)
  De bosbranden blijven woeden in Australië. Melbourne heeft momenteel zelfs de slechtste luchtkwaliteit ter wereld en dat heeft ook gevolgen voor de Australian Open die er doorgaat. Een speelster werd bevangen door de rook en moest opgeven tijdens de kwalificaties.
  [naar artikel]
 48. Al 480 miljoen dieren omgekomen in Australische bosbranden (01/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers van de universiteit van Sydney schatten dat zo’n 480 miljoen dieren het leven hebben gelaten bij de bosbranden die het land sinds september teisteren. In dat aantal zit ook bijna een derde van alle Australische koala’s vervat.
  [naar artikel]
 49. Vlamingen vluchten voor bosbranden in Griekenland: “Het was een vuurzee, overal was er rook” (24/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Voor een Oost-Vlaams koppel is een weekje vakantie in Griekenland uitgedraaid op een noodgedwongen evacuatie en zes lange, bange uren wachten op hulp. Maandagavond moesten ze in allerijl de benen nemen toen de hevige bosbranden rond de hoofdstad hun hotel bereikten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.