Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
10:26 uur

Vandaag wordt de volksjury samengesteld van het "euthanasieproces", maar hoe verloopt dat?

VRT NWS

14/01/2020 - 12:07

Deze namiddag worden in het Gentse hof van assisen de twaalf burgers uitgeloot die de komende weken zullen moeten oordelen over de euthanasie van Tine Nys, de 38-jarige vrouw die in 2010 euthanasie kreeg wegens psychisch lijden. Maar hoe verloopt zo’n jurysamenstelling? Wanneer kunnen advocaten mensen uit de jury weren? En wat wordt er van de juryleden verwacht?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Schaf de volksjury af (28/02/2020 - VRT NWS)
  De discussie rond het voortbestaan van het hof van assisen laait in de nasleep van het euthanasieproces weer op. Mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert is een overtuigd tegenstander van de volksjury en ijvert voor de afschaffing. In het Canvas-programma "Nachtwacht" neemt hij het zaterdagavond op tegen Johan Platteau, één van de meest ervaren assisenpleiters van het land.
  [naar artikel]
 2. Gerechtsexperts spreken op euthanasieproces: "Tine Nys mocht euthanasie krijgen, maar procedure niet correct nageleefd" (23/01/2020 - VRT NWS)
  Op het einde van de vijfde (en zeer bewogen) dag van het euthanasieproces in Gent, hebben de gerechtsdeskundigen hun eindverslag voorgesteld aan de volksjury. Hun bevindingen zijn duidelijk: "de wettelijke voorwaarden voor de euthanasie van Tine Nys wegens psychisch lijden waren wel degelijk vervuld en de drie artsen hebben in deze dus een juiste beslissing genomen: Nys mocht euthanasie krijgen". De experten botsten in hun onderzoek wel op een aantal procedurele problemen.
  [naar artikel]
 3. Assisenproces oudermoord op Renée Beckers: volksjury samengesteld (01/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  In het hof van assisen in Gent is dinsdagnamiddag het assisenproces tegen Nicolas V. (42) uit Lebbeke van start gegaan. De man wordt beschuldigd van de moord op zijn moeder Renée Beckers (67) in januari 2016. Dinsdag werd in de assisenzaal de twaalfkoppige volksjury uitgeloot.
  [naar artikel]
 4. Proces 22 maart dan toch niet voor assisen? N-VA doet voorstel om systeem van volksjury volledig af te schaffen (10/02/2020 - VRT NWS)
  "We gaan ons belachelijk maken als we het proces van de aanslagen van 22 maart voor assisen brengen", zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw gisteren in "De Zevende Dag". Hij lanceerde dan ook een duidelijke oproep aan de politiek: "pas de grondwet aan zodat het proces toch nog voor een correctionele rechtbank kan komen". N-VA komt vandaag met een voorstel en herhaalt haar vraag om het systeem van volksjury volledig af te schaffen.
  [naar artikel]
 5. LIVE euthanasieproces. Jef Vermassen: "De familie van Tine zat niet rond het stervende meisje” (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na een bewogen zitting gisteren in de assisenzaal van Gent gaat vandaag de tiende dag van het euthanasieproces van start. Vanochtend is de...
  [naar artikel]
 6. Arts over impact euthanasieproces: "Patiënten bellen mij met de vraag: "Je gaat mij toch niet in de steek laten?"" (26/01/2020 - VRT NWS)
  "Patiënten bellen mij met de vraag: "Je gaat mij toch niet in de steek laten?"." Aan het woord is dokter Patrick Wyffels. Het mag duidelijk zijn: het euthanasieproces heeft een grote impact, in alle hoeken van de samenleving. In "De zevende dag" was er een euthanasiedebat, één met veel opvallende momenten. We lichten er vijf voor u uit.
  [naar artikel]
 7. Vermassen na beroep in euthanasieproces: "Familie zei nochtans dat het niet om het geld te doen was?"   (18/02/2020 - VRT NWS)
  "De familie van Tine Nys heeft altijd beweerd dat ze niet geïnteresseerd waren in geld, maar het enige wat ze met dit cassatieberoep kunnen bereiken, is geld. Was dat eerste dan wel gemeend?". Dat zegt Jef Vermassen, de advocaat van psychiater Lieve Thienpont, als reactie op het cassatieberoep van de familie Nys tegen de uitspraak van het euthanasieproces.
  [naar artikel]
 8. Advocaat Keuleneer die eerder moest terugstappen uit proces: "Euthanasie wordt nu iets vanzelfsprekends" (31/01/2020 - VRT NWS)
  Advocaat Fernand Keuleneer reageert "niet gelukkig" op de vrijspraak van de drie arsten in het groot euthanasieproces in Gent. Volgens Keuleneer, die benadrukt dat hij het arrest nog niet kon lezen, wordt "euthanasie nu iets vanzelfsprekends": "De euthanasiewet heeft geen controle meer. Iedereen kan doen wat hij wil." Volgens Keuleneer, die spreekt van een "industrie", ontstaat er nu een "recht op zelfdoding".
  [naar artikel]
 9. Euthanasieproces: 'Moeten de artsen echt als criminelen voor een volksjury?' (14/01/2020 - Knack)
  Vandaag/dinsdag begint het assisenproces over de euthanasie van een jonge vrouw met psychische problemen. 'Het is eerder een medische blunder dan een gifmoord', zegt oud-psychiater Ivo Uyttendaele.
  [naar artikel]
 10. Vrijspraak voor drie artsen: doek valt over euthanasieproces in Gent (31/01/2020 - De Morgen)
  Met een daverend applaus vanuit de zaal is iets voor een uur afgelopen nacht het doek gevallen over het euthanasieproces in Gent. Na 8 uur beraadslagen heeft de volksjury de artsen Jo Van Hove (59) en Frank D. (58) en psychiater Godelieve Thienpont (67) vrijgesproken van gifmoord.
  [naar artikel]
 11. Nieuwe Eén-reeks "De twaalf" over volksjury in assisenproces wint prijs voor beste scenario in Cannes (11/04/2019 - VRT NWS)
  "De twaalf", een nieuwe Eén-reeks, heeft op het Canneséries festival de prijs voor beste scenario gewonnen in de officiële competitie. De serie over een volksjury in een assisenproces zal ten vroegste dit najaar op Eén te zien zijn. 
  [naar artikel]
 12. Vlaamse critici verkiezen "Carol" tot beste film van 2016 (30/12/2016 - De Redactie)
  "The Revenant" van Alejandro Gonzalez Inarritu staat op nummer twee en "The Assassin" van Hou Hsiao-hsien op drie. De top werd samengesteld door het filmtijdschrift Filmmagie.
  [naar artikel]
 13. LIVE euthanasieproces. Laatste getuigen doen hun verhaal: “Een kus en ze was weg” (28/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het wordt een korte dag vandaag op het euthanasieproces in het hof van assisen in Gent. Er passeren nog enkele getuigen de revue voor de advocaten...
  [naar artikel]
 14. Het rommelt bij James Bond (maar hij keert altijd terug) (03/07/2019 - VRT NWS)
  De productie van de nieuwe James Bondfilm verloopt rampzalig. Na tal van technische en logistieke problemen, is Grace Jones als gastacteur opgestapt. Toch is er geen reden tot paniek, zegt Roeland de Trazegnies van "Culture Club" in "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 15. Jury voor proces Nemmouche wordt vandaag samengesteld (07/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het Brusselse assisenhof wordt vandaag de jury samengesteld die zal moeten oordelen over het lot van Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, de twee...
  [naar artikel]
 16. Jury voor proces Nemmouche wordt vandaag samengesteld (07/01/2019 - De Morgen)
  In het Brusselse assisenhof wordt vandaag de jury samengesteld die zal moeten oordelen over het lot van Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, de twee verdachten van de aanslag op het Joods Musuem, op 24 mei 2014. 
  [naar artikel]
 17. Grillo stelt voor om volksjury's te installeren in strijd tegen "fake news" (04/01/2017 - De Redactie)
  Met zijn provocerende uitspraak heeft de oprichter van de Vijfsterrenbeweging opschudding veroorzaakt in Italië. Pers en politiek reageren furieus. "Wat hij voorstelt, heet fascisme".
  [naar artikel]
 18. Loonoverleg verloopt moeilijk (21/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Werkgevers en vakbonden hebben vandaag opnieuw onderhandeld over een nieuw loonakkoord voor de komende twee jaar. Dat overleg verloopt "bijzonder...
  [naar artikel]
 19. Loonoverleg verloopt “traag en moeilijk" (25/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vakbonden en werkgevers onderhandelen al sinds 09.00 uur over een loonakkoord voor dit en volgend jaar. Dat overleg verloopt "traag en moeilijk",...
  [naar artikel]
 20. Nieuwe theorie: "Maan is samengesteld uit veel kleine maantjes" (10/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De maan, die je overmorgen weer in al haar glorie kan aanschouwen, zou wel eens samengesteld kunnen zijn uit een heleboel kleine maantjes die
  [naar artikel]
 21. Wie wordt minister-president? "Alleen CD&V'er als rood en groen in Vlaamse regering zitten, maar dan zonder N-VA" (05/05/2019 - VRT NWS)
  Wie volgt Geert Bourgeois (N-VA) op als Vlaams minister-president? Alleen de N-VA en CD&V hebben met Bart De Wever en Hilde Crevits een kandidaat naar voren geschoven. Beiden kruisen de degens in "De zevende dag". Dat verloopt hoffelijk, maar wat schuilt achter zoveel hoffelijkheid? 
  [naar artikel]
 22. Vercruysse: "Kenyatta wint verkiezingen vandaag, maar zal ongeloofwaardig zijn" (26/10/2017 - VRT NWS)
  Vandaag trekken de Kenianen opnieuw naar de stembus, maar gisteren nog riep oppositieleider Raila Odinga op om niet te gaan stemmen. "De zittende president Uhuru Kenyatta staat daardoor al vast als overwinnaar", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse vanuit Kenia in "De ochtend". "Hij wordt zo ook een ongeloofwaardig president."
  [naar artikel]
 23. "Burgerrechters hebben fouten van beroepsrechters op een lijstje gegeven" (06/10/2016 - De Redactie)
  Oud-rechter Jan Nolf was naar eigen zeggen helemaal gerust in de vrijspraak van zijn vriend Bernard Wesphael. Volgens hem is de assisenprocedure "een heel goeie zaak geweest", omdat de volksjury de gaten in het onderzoek heeft blootgelegd.
  [naar artikel]
 24. Strafpleiter Hans Rieder: "Dubbele rol van advocaat Keuleneer in euthanasieproces leidt mogelijk naar Cassatie" (23/01/2020 - VRT NWS)
  Het feit dat Fernand Keuleneer, de advocaat van de familie Nys, een dubbele rol speelde in het euthanasieproces, is mogelijk een aanleiding om later naar het Hof van Cassatie te gaan. Dat zegt strafpleiter Hans Rieder in "De afspraak". Ook de verwijzing naar assisen door de kamer van inbeschuldigingstelling kan aanleiding geven tot Cassatie.
  [naar artikel]
 25. "Er wordt minder op vrouwen gestemd en dat ligt aan de mannen" (08/03/2018 - VRT NWS)
  De beweging "Vrouw en Maatschappij" roept vandaag op om evenveel vrouwen als mannen te benoemen als burgemeester en schepenen. Maar is dat wel democratisch, als uit de cijfers blijkt dat vrouwen minder stemmen krijgen. "Er wordt inderdaad nog steeds minder op vrouwen gestemd", zegt VUB-professor "gender en politiek" Karen Celis. "Maar dat ligt aan de mannen."
  [naar artikel]
 26. LIVE euthanasieproces. Verdediging psychiater Godelieve T. start pleidooien: “Dit is mijn eerste assisenzaak, maar ik sta versteld” (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na een bewogen zitting gisteren in de assisenzaal van Gent gaat vandaag de tiende dag van het euthanasieproces van start. Vanochtend is de...
  [naar artikel]
 27. Bent u klaar voor interactieve series? Netflix lanceert vandaag "Black mirror: Bandersnatch" (28/12/2018 - VRT NWS)
  Vandaag lanceert Netflix een nieuwe aflevering van de serie "Black mirror". Voor het eerst kunt u zelf bepalen hoe het verhaal verloopt. Televisiemaker en regisseur Jonas Geirnaert is alvast enthousiast over de mogelijkheden die interactiviteit kan bieden.
  [naar artikel]
 28. "Zou graag koersen in Catalonië, maar weet niet of dat realistisch is" (12/12/2017 - Sporza)
  Jan Bakelants blijft naarstig werken aan zijn comeback na zijn zware val in de Ronde van Lombardije. "Mijn herstel verloopt volgens plan", vertelt hij.
  [naar artikel]
 29. De Lijn: "Alternatieve regeling voor bussen aan Noordstation verloopt probleemloos” (07/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De alternatieve regeling die De Lijn heeft uitgewerkt voor de bussen aan het station Brussel-Noord, verloopt deze morgen vlot. "Alles verloopt...
  [naar artikel]
 30. Jonge Vlaming in Hongkong: "Je kan je niet voorstellen hoeveel volk hier protesteert, dit heb ik nog nooit gezien" (16/06/2019 - VRT NWS)
  Een van de vele honderdduizenden mensen die ook vandaag weer in de straten van Hongkong tegen de omstreden uitleveringswet protesteren, is een jonge Vlaming die daar woont en uit schrik voor represailles anoniem wil blijven. "De manifestatie verloopt stil en vredevol", zegt hij. "Er is geen afval en geen geweld."
  [naar artikel]
 31. Degenkolb over Duitse ploeg: "Drie renners die een superfinale kunnen rijden" (14/10/2016 - Sporza)
  Duitsland staat zondag met drie topsprinters aan de start van de wegrit. Greipel is op papier kopman, "maar we moeten afwachten hoe de wedstrijd verloopt", zegt hij.
  [naar artikel]
 32. Ethicus Ignaas Devisch: "Dit euthanasie­proces is traumatiserend en niet voor herhaling vatbaar" (22/01/2020 - VRT NWS)
  Het euthanasieproces dat deze week in Gent wordt gevoerd, is niet voor herhaling vatbaar. Dat heeft ethicus Ignaas Devisch in "De wereld vandaag" (Radio 1) gezegd. Devisch heeft het moeilijk met alle pijnlijke details die we nu kennen over het leven en de dood van Tine Nys. “Niemand zat te wachten op een proces waarbij mensen gedwongen worden verklaringen af te leggen, en waarbij de buitenwereld meekijkt in de huiskamer en in het private leven van mensen."
  [naar artikel]
 33. LIVE. Experts moeten opnieuw opdraven op euthanasieproces (24/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op het euthanasieproces in Gent keert het college van gerechtsdeskundigen vandaag terug op de getuigenstoel. Onder meer Wim Distelmans,...
  [naar artikel]
 34. Over nakend euthanasieproces: 'Moeten de artsen echt als criminelen voor een volksjury?' (07/01/2020 - Knack)
  Volgende week begint het assisenproces over de euthanasie van een jonge vrouw met psychische problemen. 'Het is eerder een medische blunder dan een gifmoord', zegt oud-psychiater Ivo Uyttendaele.
  [naar artikel]
 35. Vrienden schetsen uiteenlopende beelden van Tine Nys: van "té veel lijden voor 1 persoon" tot "haar pad in het leven gevonden" (27/01/2020 - VRT NWS)
  "Wie was Tine Nys?" Deze vraag staat centraal op het euthanasieproces, nu er vandaag en morgen een hele resem vrienden van Tine Nys komen getuigen. Wat opvalt: de getuigenissen lopen heel erg uit elkaar. En dus krijgen we twee versies over Tine Nys te horen. Aan de ene kant het beeld van een warme vrouw die haar weg gevonden had in het leven, tot ze op de verkeerde man botste. Aan de andere kant een vrouw die ongelooflijk hard leed.
  [naar artikel]
 36. Hervatten van vaccinaties Kind en Gezin verloopt vlot (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Alles verloopt vlot met het opnieuw opstarten van de vaccinaties", zegt Nele Wouters, woordvoerster van Kind en Gezin. "Dat komt vooral doordat...
  [naar artikel]
 37. Guy Mortier is 75: van "Lava" tot de frietketel, 5 memorabele fragmenten uit het archief (24/03/2018 - VRT NWS)
  Guy Mortier wordt vandaag 75. U kent hem als voormalig hoofdredacteur van het weekblad Humo, maar hij was jarenlang de presentator van -toen nog- Torhout-Werchter en hij was ook te zien in tv-programma's als "Alles kan beter", "De drie wijzen" en "Lava". Een selectie uit het VRT-archief. 
  [naar artikel]
 38. Vandaag is alles "hallucinant", "schandalig", "knettergek", "krankzinnig" of ... (15/10/2017 - VRT NWS)
  Hoogleraar Jan Blommaert bestudeert onze taal en hoe we die gebruiken. We spreken steeds forser: "Zeg niet gewoon "nonsens", wel "complete nonsens", en "onbegrijpelijk" is "volstrekt onbegrijpelijk". En dat heeft politieke gevolgen".
  [naar artikel]
 39. "Jij Kiest": Zijn de gemeenteraadsverkiezingen "ook uw zaak"? (05/09/2018 - VRT NWS)
  "Na al deze bestuurs- en beleidsproblemen wordt het eens tijd om te praten over de bouwsteen van de gemeente: de burger." Het is een boodschap die in 1970 al weerklonk, maar tot op de dag van vandaag actueel blijft. Op de site jijkiest.be nodigt VRT NWS burgers uit om voorstellen te doen voor hun gemeente en politici om daarop te reageren. "Zo kan de dialoog écht op gang komen."
  [naar artikel]
 40. Treinverkeer verloopt opnieuw normaal (01/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn geen gevolgen meer voor het treinverkeer door de spoorstaking van vrijdag en zaterdag. "Alles verloopt normaal", zegt NMBS-woordvoerder...
  [naar artikel]
 41. "Ik vond "Je bent niet hip" vreselijk. Nachtmerries had ik ervan!" (07/04/2019 - VRT NWS)
  Ze werd wereldberoemd met The Star Sisters die begin jaren 80 een hit scoorden met "Stars on 45", tot ver buiten de Europese grenzen. In Nederland en België had groepslid Patricia Paay toen al een aantal Engelstalige hits achter haar naam staan, zoals "Who’s that lady with my man" en "Livin’ without you". Maar zeker even populair hier was haar eerste hit, het Nederlandstalige nummer "Je bent niet hip". Maar dat succes smaakte minder goed voor Paay, die vandaag 70 wordt.
  [naar artikel]
 42. Economisch filosoof Antoon Vandevelde: 'Het gevaar komt vandaag van de niet-bancaire organisaties, zoals Google' (07/10/2017 - Knack)
  "Het begeren van geld en rijkdom is onuitroeibaar. Je moet er alleen voor zorgen dat het allemaal een beetje geciviliseerd verloopt", meent economisch filosoof Antoon Vandevelde. Maar ondanks de lessen van de voorbije jaren is het risico op een nieuwe financiële crisis volgens hem reëel. "Wat ik zie gebeuren, is behoorlijk onrustwekkend."
  [naar artikel]
 43. LIVE. Ex-partner uitvoerend huisarts: "Van zijn goedgelovigheid wordt soms misbruik gemaakt” (27/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het euthanasieproces rond Tine Nys gaat de tweede week in. Vandaag en morgen staan de laatste getuigen gepland, onder wie vrienden van Tine. Verder...
  [naar artikel]
 44. Inlichtingendiensten: "Schild & Vrienden was gekend, maar geen concrete terreurdreiging" (06/09/2018 - VRT NWS)
  Paul Van Tigchelt van OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land opvolgt, heeft in "De wereld vandaag" gemeld dat de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden gevolgd wordt door de staatsveiligheid. "De repo van "Pano" heeft geen invloed op het terreurniveau. Er zijn in de repo wapens getoond, maar het terreurniveau wordt pas verhoogd als de reële kans op terrorisme groter wordt", aldus Van Tigchelt.
  [naar artikel]
 45. Guardiola: "Dit seizoen was een les voor mij" (08/04/2017 - Sporza)
  Het eerste seizoen van Pep Guardiola aan het roer bij Manchester City verloopt niet vlekkeloos. "Maar er staat ons nog veel moois te wachten dit seizoen", zegt hij.
  [naar artikel]
 46. Colpaert: "Identificatie verloopt moeizaam" (16/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "De identificatie is, 48u na de aanslag, nog altijd volop aan de gang in Nice, en dat komt omdat er zo veel dodelijke slachtoffers waren. Maar
  [naar artikel]
 47. Respectvolle rivalen strijden om sjerp in Leuven: "Wij kunnen gerust samen een pint drinken" (09/10/2018 - VRT NWS)
  "We debatteren op het scherp van de snee, maar na afloop kunnen we gerust een pint gaan drinken", stelt N-VA-lijsttrekker Lorin Parys tevreden vast. In Leuven verloopt het verkiezingsdebat minder bits dan in andere steden. "Ik ben tevreden dat we in Leuven niet op de persoon spelen", zegt de nieuwe SP.A-kopman Mohamed Ridouani ook. Toch wordt er stevig getwist over het Leuvense circulatieplan en over betaalbare woningen.
  [naar artikel]
 48. "Door het succes van "Mandy" werd ik iemand die ik niet wilde zijn" (17/06/2018 - VRT NWS)
  "Suikerzoet", dat is wellicht een van de eerste gedachten die opkomt bij het horen van de sentimentele ballade "Mandy", die midden jaren 70 van Barry Manilow een wereldster maakte. Ook nu nog wordt op menig trouwfeest "You came and you gave without taking, but I sent you away, oh Mandy" luidkeels meegezongen. Het plotse succes overviel Manilow en betekende het begin van internationaal succesvolle carrière, en dat door een "sullig liefdeslied", zoals hij "Mandy" ooit omschreef. Manilow wordt vandaag 75.
  [naar artikel]
 49. Hard verdict voor volksjury (09/04/2019 - De Morgen)
  Als het van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) afhangt, zal een volksjury zich niet langer meer over misdrijven in de sfeer van terrorisme of zware criminaliteit moeten uitspreken. Daarmee lijkt hij tegemoet te komen aan een groeiende consensus bij strafpleiters om zowel assisenprocedures zelf als de rol van de volksjury daarin grondig te herbekijken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.