Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
14:55 uur

Trudeau: 'Zonder recente spanningen hadden slachtoffers crash Teheran nog geleefd'

De Tijd

14/01/2020 - 12:21

12:17 De Canadese premier wijst in een interview de Verenigde Staten met de vinger. Zij zijn mee verantwoordelijk voor de dodelijke vliegtuigcrash in Teheran, klinkt het.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Trudeau: Zonder recente spanningen hadden slachtoffers crash Teheran nog geleefd (14/01/2020 - De Morgen)
  Zonder de recente escalatie en spanningen in de regio hadden de passagiers die bij de ramp met de neergeschoten Oekraïense Boeing omkwamen nog geleefd. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag gezegd.
  [naar artikel]
 2. Trudeau: Zonder recente spanningen hadden slachtoffers crash Teheran nog geleefd (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zonder de recente escalatie en spanningen in de regio hadden de passagiers die bij de ramp met de neergeschoten Oekraïense Boeing omkwamen, nog...
  [naar artikel]
 3. Trudeau over vliegtuigcrash Iran: “Zonder spanningen door acties VS leefden slachtoffers nog” (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zonder de recente escalatie en spanningen in de regio hadden de passagiers van de neergeschoten Oekraïense Boeing nog geleefd. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag gezegd.
  [naar artikel]
 4. Crash Teheran – Trudeau: bewijzen tonen aan dat Oekraïens vliegtuig neergehaald is door Iraanse raket (09/01/2020 - Metro)
  De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat er bewijzen voorliggen die aangeven dat het Oekraïense vliegtuig dat neergestort is in de buurt van Teheran “neergeschoten is door een Iraanse grond-luchtraket”. Volgens hem gebeurde dat mogelijk “onbedoeld” en komt er een diepgaand onderzoek naar de crash. Bij de crash kwamen 176 inzittenden om, onder wie 63 Canadezen. bron: Belga Het bericht Crash Teheran – Trudeau: bewijzen tonen aan dat Oekraïens vliegtuig neergehaald is door Iraanse raket verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Vliegtuig met zeker 170 inzittenden crasht vlak na opstijgen in Iran: ‘geen overlevenden’ (08/01/2020 - De Morgen)
  In Iran is een vliegtuig van Ukraine International Airlines neergestort vlak na het opstijgen in Teheran. Aan boord waren tussen de 170 en 180 inzittenden. Niemand heeft de crash overleefd, meldt hulporganisatie Rode Halve Maan. Volgens de eerste vaststellingen zou het gaan om een ongeluk en houden de recente spanningen in het Midden-Oosten geen verband met de crash.
  [naar artikel]
 6. Crash Teheran – Europees Agentschap voor Veiligheid van Luchtvaart raadt vluchten boven Iran af (11/01/2020 - Metro)
  Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) heeft zaterdagavond de Europese luchtvaartmaatschappijen aanbevolen om tot nader order niet over Iran te vliegen, na de crash van een Oekraïense Boeing die per ongeluk werd neergeschoten. Daarbij kwamen woensdag in de Iraanse hoofdstad Teheran 176 mensen om het leven. “Op basis van alle beschikbare informatie is het onze aanbeveling dat vliegen over Iran op elke hoogte tot nader order moet worden vermeden”, aldus het Europese agentschap. Een team met Canadese onderzoekers is zaterdagavond geland in Teheran. Ze gaan er de families van de Canadese slachtoffers begeleiden. Dat kondigde de Canadese premier Justin Trudeau zaterdag aan. Trudeau zei ook nog dat hij de Iraanse president Hassan Rohani via de telefoon heeft gevraagd om maatregelen te nemen zodat zo’n tragedie niet meer kan gebeuren. “Dat Iran de verantwoordelijkheid opneemt, is een belangrijke stap”, aldus Trudeau. “Maar ik heb benadrukt dat Teheran nog meer maatregelen moet nemen. We moeten duidelijkheid krijgen over de oorzaken van deze tragedie.” In het centrum van Teheran zijn er zaterdag betogingen geweest uit solidariteit met de slachtoffers van de crash van vlucht PS752. Dat blijkt onder meer uit filmpjes op sociale media, meldde de BBC zaterdagavond. Er waren manifestaties aan enkele universiteiten en de betogers eisten onder meer het ontslag van Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, en straffen voor de verantwoordelijken die het drama hebben willen toedekken. De politie kwam tussenbeide en dreef de manifestanten uiteen die “destructieve en radicale” slogans riepen, aldus het Iraanse persbureau Fars. Volgens Fars verscheurden woedende studenten van de prestigieuze Amir Kabir universiteit affiches ter ere van Qassem Soleimani, de Iraanse generaal die op 3 januari werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Europees Agentschap voor Veiligheid van Luchtvaart raadt vluchten boven Iran af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Crash Teheran – Ook Boris Johnson gaat ervan uit dat vliegtuig werd neergehaald door raket (09/01/2020 - Metro)
  Ook de Britse premier Boris Johnson gaat ervan uit dat de Boeing 737 die woensdag neergestort is in de buurt van Teheran door een Iraanse grond-luchtraket werd neergehaald. Hij baseert zich daarvoor naar eigen zeggen op “een hoeveelheid informatie”. “Er is momenteel een hoeveelheid informatie beschikbaar” die erop wijst dat het vliegtuig “werd neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket”, “dat kan per ongeluk zijn gebeurd”, zei hij, kort na gelijkaardige verklaringen van de Canadese premier Justin Trudeau, in een mededeling. Johnson bevestigde voorts dat er zich onder de 176 slachtoffers vier Britten bevinden, in plaats van drie, zoals eerder. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Ook Boris Johnson gaat ervan uit dat vliegtuig werd neergehaald door raket verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Crash Teheran – Teheran vraagt Canada om informatie te delen met Iraanse onderzoekscommissie (10/01/2020 - Metro)
  Teheran heeft Canada opgeroepen om informatie over de mogelijke oorzaak van de crash met de Boeing 737 te delen met de Iraanse onderzoekscommissie. Het Iraanse verzoek komt er na onder andere de verklaring van de Canadese premier Justin Trudeau dat verschillende inlichtingenbronnen, ook de Canadese, aangeven dat het toestel werd neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken nodigde voorts de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing uit om “deel te nemen” aan het onderzoek. Het ministerie gewaagt in een communiqué van “twijfelachtige scenario’s” en meldt dat “de Islamitische republiek Iran een onderzoek is gestart naar de oorzaak van de crash van het vliegtuig, in overeenstemming met de internationale normen en voorschriften” van de burgerluchtvaart. Iran heeft “zowel Oekraïne, de eigenaar van het toestel, als Boeing, de fabrikant van het vliegtuig, uitgenodigd om aan dat onderzoek deel te nemen”, klinkt het. Teheran is naar verluidt bereid om bij het onderzoek ook experts te betrekken van alle landen die bij de ramp burgers hebben verloren. Het land betuigt eveneens zijn medeleven aan de nabestaanden. Bij de vliegtuigcrash kwamen 174 mensen om het leven. Het gaat voornamelijk om Canadezen, maar er zijn ook Afghaanse, Britse, Zweedse en Oekraïense slachtoffers. Een woordvoerder van het Iraanse buitenlandministerie vroeg voorts “aan de Canadese premier en aan alle regeringen die over informatie beschikken” over het drama, om die inlichtingen “over te maken aan de Iraanse onderzoekscommissie”. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Teheran vraagt Canada om informatie te delen met Iraanse onderzoekscommissie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Crash Teheran – Canadese premier vraagt zijn Nederlandse collega Mark Rutte naar ervaringen rond MH17 (09/01/2020 - Metro)
  De Canadese premier Justin Trudeau heeft donderdag zijn Nederlandse collega Mark Rutte gebeld om te vragen naar diens ervaringen rond vlucht MH17. Daarbij heeft Rutte “alle steun aangeboden die Nederland kan bieden”, aldus zijn woordvoerder. Trudeau belde naar aanleiding van het neerstorten van het vliegtuig van Ukraine International Airlines woensdag bij Teheran, dat mogelijk is neergeschoten. Alle 176 inzittenden van de Boeing 737-800 kwamen om het leven, onder wie 63 Canadezen. De Canadese premier zei op een persconferentie dat de Nederlandse premier hem onder meer had gewezen op het belang van het voortdurend op de hoogte houden van de nabestaanden en van het contact hebben met alle betrokken partijen. Rutte bood aan expertise en informatie te delen, aldus Trudeau. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket afkomstig van een Russische legerbasis. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Canadese premier vraagt zijn Nederlandse collega Mark Rutte naar ervaringen rond MH17 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Crash Teheran – VS kregen officiële kennisgeving van Iran over deelname onderzoek (10/01/2020 - Metro)
  De Amerikaanse veiligheidsautoriteit NTSB (The National Transportation Safety Board) kreeg donderdag van de Iraanse burgerluchtvaartautoriteiten officieel bericht dat het mag deelnemen aan het onderzoek naar de oorzaak van de crash van de Boeing 737 die woensdag neergestort is in de buurt van Teheran. Dat heeft de NTSB zelf gemeld. “De NTSB blijft de situatie rond de crash opvolgen en de mate van een deelname aan het onderzoek beoordelen. Zoals voor elk onderzoek waarbij de NTSB betrokken is, zal het agentschap niet speculeren over de oorzaken van de crash”, luidde het in een communiqué. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – VS kregen officiële kennisgeving van Iran over deelname onderzoek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Teheran vraagt Canada om informatie te delen met Iraanse onderzoekscommissie (10/01/2020 - De Morgen)
  Teheran heeft Canada opgeroepen om informatie over de mogelijke oorzaak van de crash met de Boeing 737 te delen met de Iraanse onderzoekscommissie. Het Iraanse verzoek komt er na onder andere de verklaring van de Canadese premier Justin Trudeau dat verschillende inlichtingenbronnen aangeven dat het toestel werd neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken nodigde ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing uit om ‘deel te nemen’ aan het onderzoek.
  [naar artikel]
 12. Trudeau roept Canadezen op om slachtoffers van Australische bosbranden te helpen (06/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Canadese premier Justin Trudeau heeft zondag zijn bevolking opgeroepen om de slachtoffers van de bosbranden in Australië te helpen. Ook riep hij...
  [naar artikel]
 13. Trudeau roept Canadezen op om slachtoffers Australische bosbranden te helpen (06/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Canadese premier Justin Trudeau heeft zondag zijn bevolking opgeroepen om de slachtoffers van de bosbranden in Australië te helpen. Ook riep hij...
  [naar artikel]
 14. Iraanse verkiezingen brengen hardliners weer aan zet (21/02/2020 - De Tijd)
  01:01 De Iraanse parlementsverkiezingen draaien sowieso uit op een overwinning voor de hardliners en de conservatieven. Het regime in Teheran houdt de regie strak in handen, zeker na de recente spanningen m...
  [naar artikel]
 15. Oekraïense president eist straf voor schuldigen van crash Boeing (11/01/2020 - Metro)
  Nadat Iran heeft toegegeven dat het “per ongeluk” de Boeing van Ukraine International Airlines heeft neergehaald, heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenski Teheran vandaag opgeroepen dat de schuldigen worden gestraft. Hij eiste ook de uitbetaling van schadevergoedingen. Zelenski verwacht een volledige schuldbekentenis en officiële verontschuldigingen via de diplomatieke kanalen. De Oekraïense Boeing met 176 inzittenden aan boord stortte woensdag kort na het opstijgen in Teheran neer. Er waren geen overlevenden. De slachtoffers waren vooral Iraanse Canadezen, maar er waren ook Afghanen, Britten, Zweden en Oekraïners aan boord. Zelenski drong op een “volledig en open onderzoek” aan. Oekraïne liet vrijdag weten dat zijn experts in Iran toegang hebben gekregen tot de zwarte dozen, de brokstukken van het vliegtuig, de plaats van de crash en de gesprekken tussen de piloten en de Iraanse controletoren. Ook de Canadese premier Justin Trudeau eiste vandaag in een communiqué een “volledig en diepgaand onderzoek”. Hij rekent op “transparantie” en verwacht “volledige samenwerking” van de Iraanse autoriteiten. Bron: Belga   Het bericht Oekraïense president eist straf voor schuldigen van crash Boeing verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Crash Teheran – Britse ambassadeur in Teheran korte tijd opgepakt na deelname aan protesten (11/01/2020 - Metro)
  De Britse ambassadeur in Teheran, Rob Macaire, is volgens het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim opgepakt en enkele uren vastgehouden, maar kwam inmiddels weer vrij. Macaire zou zaterdagavond voor de universiteit Amir Kabir hebben deelgenomen aan een protestactie naar aanleiding van het neerhalen van een passagiersvliegtuig door Iran. Volgens Tasnim zou hij de demonstranten hebben aangezet tot “radicale acties”. De ambassadeur werd na “enkele uren” opnieuw vrijgelaten, maar moet zich zondag bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aanbieden, bericht Tasnim. Het incident werd nog niet officieel bevestigd door Buitenlandse Zaken in Iran. De Iraanse strijdkrachten gaven eerder, na dagenlang ontkennen, toe dat de Boeing van Ukraine International Airlines woensdag in de buurt van Teheran per ongeluk werd neergehaald. Tot dan hadden de autoriteiten volgehouden dat de crash met het toestel te wijten was aan een technisch defect. Teheran bood zijn verontschuldigingen aan voor het drama en verklaarde dat de verantwoordelijke voor het gerecht zal worden gebracht. Bij het ongeluk kwamen alle inzittenden van het vliegtuig om het leven. bron: Belga Het bericht Crash Teheran – Britse ambassadeur in Teheran korte tijd opgepakt na deelname aan protesten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Protest in Iran na bekentenis over crash Oekraïense Boeing (11/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op verschillende plaatsen in hoofdstad Teheran vonden vandaag betogingen plaats nadat de autoriteiten hadden toegegeven dat het Iraanse leger het...
  [naar artikel]
 18. Spanningen Iran-VK: Iraanse president stelt voor om tankers te ruilen (24/07/2019 - Knack)
  De Iraanse president Hassan Rohani heeft voorgesteld de door Teheran in beslag genomen Britse tanker te ruilen voor de Iraanse tanker die begin deze maand aan de ketting werd gelegd in Teheran. 'Wij willen geen spanningen, en als iedereen zich houdt aan de regels, dan zullen zij van ons een geschikt antwoord verkrijgen', aldus Rohani.
  [naar artikel]
 19. Crash Teheran – Canadese premier sluit geen enkele piste uit (09/01/2020 - Metro)
  De Canadese premier Justin Trudeau sluit geen enkele piste uit in verband met de vliegtuigcrash van een Oekraïense Boeing woensdagochtend in Iran. Bij dat ongeval kwamen alles samen 176 mensen om het leven, onder wie 63 Canadezen. Trudeau kreeg woensdag van journalisten de vraag of hij de mogelijkheid uitsluit dat de Boeing 737 van vliegtuigmaatschappij Ukraine International Airlines (UIA) werd neergeschoten, en antwoordde dat “hij dat niet kon”. “Het is gevaarlijk om te speculeren over de mogelijke oorzaken”, vervolgde de regeringsleider. Kort na het opstijgen van het toestel op de luchthaven van Teheran “is er iets ongewoons gebeurd”, verklaarde op zijn beurt de Canadese minister van Transport, Marc Garneau. Ook hij weigerde verder te speculeren. Conform het Verdrag van Chicago van de internationale burgerluchtvaart, valt het onderzoek naar de oorzaak van de crash onder de bevoegdheid van Iran. Nog volgens het verdrag hebben het land waar het toestel is ontworpen en gebouwd (de Verenigde Staten) en het land van de betrokken vliegtuigmaatschappij (Oekraïne) elk eveneens het recht om een geaccrediteerde vertegenwoordiger aan te wijzen die aan het onderzoek kan deelnemen. “Omdat Canadese burgers het leven lieten” bij de ramp, heeft het Canadese overheidsagentschap dat belast is met het bevorderen van de transportveiligheid (de Transportation Safety Board) zelf ook een expert aangesteld die de feitelijke informatie die de Iraanse regering vrijgeeft, zal onderzoeken. Canada heeft één van de grootste Iraanse diaspora’s in Noord-Amerika, met ongeveer 210.000 Canadezen van Iraanse origine. Ukraine International Airlines biedt relatief goedkope vluchten aan tussen Toronto en Teheran, met tussenstop in Kiev. De Oekraïense Boeing 737-800 NG van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het opstijgen neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Aan boord waren naast 63 Canadezen ook 82 Iraniërs, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Canadese premier sluit geen enkele piste uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Crash Teheran – Canadese premier sluit geen enkele piste uit (09/01/2020 - Metro)
  De Canadese premier Justin Trudeau sluit geen enkele piste uit in verband met de vliegtuigcrash van een Oekraïense Boeing woensdagochtend in Iran. Bij dat ongeval kwamen alles samen 176 mensen om het leven, onder wie 63 Canadezen. Trudeau kreeg woensdag van journalisten de vraag of hij de mogelijkheid uitsluit dat de Boeing 737 van vliegtuigmaatschappij Ukraine International Airlines (UIA) werd neergeschoten, en antwoordde dat “hij dat niet kon”. “Het is gevaarlijk om te speculeren over de mogelijke oorzaken”, vervolgde de regeringsleider. Kort na het opstijgen van het toestel op de luchthaven van Teheran “is er iets ongewoons gebeurd”, verklaarde op zijn beurt de Canadese minister van Transport, Marc Garneau. Ook hij weigerde verder te speculeren. Conform het Verdrag van Chicago van de internationale burgerluchtvaart, valt het onderzoek naar de oorzaak van de crash onder de bevoegdheid van Iran. Nog volgens het verdrag hebben het land waar het toestel is ontworpen en gebouwd (de Verenigde Staten) en het land van de betrokken vliegtuigmaatschappij (Oekraïne) elk eveneens het recht om een geaccrediteerde vertegenwoordiger aan te wijzen die aan het onderzoek kan deelnemen. “Omdat Canadese burgers het leven lieten” bij de ramp, heeft het Canadese overheidsagentschap dat belast is met het bevorderen van de transportveiligheid (de Transportation Safety Board) zelf ook een expert aangesteld die de feitelijke informatie die de Iraanse regering vrijgeeft, zal onderzoeken. Canada heeft één van de grootste Iraanse diaspora’s in Noord-Amerika, met ongeveer 210.000 Canadezen van Iraanse origine. Ukraine International Airlines biedt relatief goedkope vluchten aan tussen Toronto en Teheran, met tussenstop in Kiev. De Oekraïense Boeing 737-800 NG van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het opstijgen neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Aan boord waren naast 63 Canadezen ook 82 Iraniërs, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Canadese premier sluit geen enkele piste uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. "CETA-deadline is flauwekul, sommigen willen vooral selfie met Trudeau" (24/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "We hebben eeuwenlang zonder handelsverdrag met Canada geleefd. Die CETA-deadline van vanavond is flauwekul, ik denk dat er regeringsleiders zijn
  [naar artikel]
 22. Canadese premier Trudeau sluit geen enkele piste uit over vliegtuigcrash in Teheran (09/01/2020 - VRT NWS)
  De Canadese premier Justin Trudeau sluit geen enkele piste uit in verband met de vliegtuigcrash van een Oekraïense Boeing woensdagochtend in Iran. Bij dat ongeval kwamen alles samen 176 mensen om het leven, onder wie 63 Canadezen. Trudeau kreeg van journalisten de vraag of hij de mogelijkheid uitsluit dat de Boeing 737 van vliegtuigmaatschappij Ukraine International Airlines (UIA) werd neergeschoten, en antwoordde dat "hij dat niet kon".
  [naar artikel]
 23. Crash Teheran – Oekraïens vliegtuig met twee raketten uit de lucht geschoten (21/01/2020 - Metro)
  Het Oekraïense vliegtuig dat op 8 januari vlak na het opstijgen vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran neerstortte, is niet door een maar twee raketten neergehaald. Dat concludeert de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie in een tweede voorlopig onderzoeksrapport. De raketten zouden vanuit het noorden zijn afgevuurd. Uit het rapport komt naar voren dat het toestel om 06.12 uur (lokale tijd) vertrok en drie minuten later van de radar verdween. Het vloog voorbij een woonwijk en raakte de grond ter hoogte van een openbaar park. Vervolgens viel het in stukken uiteen op een voetbalveld. Iran beschikt niet over apparatuur om de informatie te ontcijferen die is opgeslagen in de zwarte dozen van het vliegtuig. Oekraïne heeft Iran verzocht ze over te dragen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Door de crash kwamen alle 176 inzittenden om het leven. Naast de elf omgekomen Oekraïners waren veel slachtoffers Iraniërs met een tweede nationaliteit, in veel gevallen de Canadese. Bron: Belga   Het bericht Crash Teheran – Oekraïens vliegtuig met twee raketten uit de lucht geschoten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Dag van nationale rouw afgekondigd in Oekraïne (09/01/2020 - Metro)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Bij die crash van het Oekraïense toestel kwamen 176 mensen om het leven, onder wie elf Oekraïners. De president kondigde de dag van nationale rouw af met een videoboodschap die hij op Facebook had geplaatst. Zelensky, die terugkeerde van een vakantie in Oman, legde op de luchthaven ook bloemen neer bij een geïmproviseerd gedenkteken voor de Oekraïense bemanningsleden op het vliegtuig. “De prioriteit voor Oekraïne is om de oorzaken van deze catastrofe vast te stellen. We zullen de waarheid achterhalen”, beloofde Zelensky. Oekraïne heeft 44 experts naar Teheran gestuurd om deel te nemen aan het onderzoek naar de oorzaken van de crash. In de eerste plaats willen ze de zwarte dozen van de Boeing onderzoek. Iran heeft al duidelijk gemaakt dat het de zwarte dozen niet wil overdragen aan Amerikaanse onderzoekers. Voorts moeten de experts ook de elf Oekraïense slachtoffers – negen bemanningsleden en twee passagiers – identificeren. De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte gisterochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Bron: Belga   Het bericht Dag van nationale rouw afgekondigd in Oekraïne verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Dag van nationale rouw afgekondigd in Oekraïne (09/01/2020 - Metro)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Bij die crash van het Oekraïense toestel kwamen 176 mensen om het leven, onder wie elf Oekraïners. De president kondigde de dag van nationale rouw af met een videoboodschap die hij op Facebook had geplaatst. Zelensky, die terugkeerde van een vakantie in Oman, legde op de luchthaven ook bloemen neer bij een geïmproviseerd gedenkteken voor de Oekraïense bemanningsleden op het vliegtuig. “De prioriteit voor Oekraïne is om de oorzaken van deze catastrofe vast te stellen. We zullen de waarheid achterhalen”, beloofde Zelensky. Oekraïne heeft 44 experts naar Teheran gestuurd om deel te nemen aan het onderzoek naar de oorzaken van de crash. In de eerste plaats willen ze de zwarte dozen van de Boeing onderzoek. Iran heeft al duidelijk gemaakt dat het de zwarte dozen niet wil overdragen aan Amerikaanse onderzoekers. Voorts moeten de experts ook de elf Oekraïense slachtoffers – negen bemanningsleden en twee passagiers – identificeren. De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte gisterochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Bron: Belga   Het bericht Dag van nationale rouw afgekondigd in Oekraïne verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Crash Teheran – Duizenden protesteren in Teheran tegen Iraanse leiders (12/01/2020 - Metro)
  In het westen van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zondag tot 3.000 mensen op straat gekomen. Dat bericht het persbureau ILNA. Ze protesteerden tegen de regering naar aanleiding van het neerhalen van de Boeing van Ukraine International Airlines door Iran. De betogers hadden op het Asadi-plein ook kritiek op het verdoezelen van feiten door de regering. Volgens ILNA weerklonk de eis dat alle betrokken functionarissen zouden aftreden. Daarmee breidt het protest in Iran uit. Nadat Teheran zaterdag had toegegeven dat het “per ongeluk” het passagiersvliegtuig uit de lucht had geschoten, kwamen al honderden manifestanten, voornamelijk studenten, op straat om hun ongenoegen te uiten over de leiding van de islamitische republiek. Voor de bekentenis van zaterdag werd gewag gemaakt van een technisch defect aan de Boeing. De volledige Iraanse leiding betuigde haar spijt over de crash. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde de Iraanse leiding zondag om niet gewelddadig op te treden tegen regeringskritische demonstranten. “Dood jullie demonstranten niet”, schreef Trump in hoofdletters op Twitter. “Duizenden zijn al door jullie gedood of in de gevangenis gestopt.” En nog: “De wereld kijkt toe. Nog belangrijker is dat de Verenigde Staten toekijken.” Later herhaalde de VS-president de tweet in het Perzisch. bron: Belga Het bericht Crash Teheran – Duizenden protesteren in Teheran tegen Iraanse leiders verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Protest in Iran na bekentenis over crash Oekraïense Boeing, Britse ambassadeur korte tijd opgepakt (11/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op verschillende plaatsen in hoofdstad Teheran vonden vandaag betogingen plaats nadat de autoriteiten hadden toegegeven dat het Iraanse leger het...
  [naar artikel]
 28. Opnieuw protest in Teheran tegen Iraanse leiders na crash Boeing (12/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In het westen van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zondag tot 3.000 mensen op straat gekomen. Dat bericht het persbureau ILNA. Ze protesteerden tegen de regering naar aanleiding van het neerhalen van de Boeing van Ukraine International Airlines door Iran. De betogers hadden op het Asadi-plein ook kritiek op het verdoezelen van feiten door de regering. Volgens ILNA weerklonk de eis dat alle betrokken functionarissen zouden aftreden.
  [naar artikel]
 29. Zwarte dozen Oekraïens vliegtuig na crash Teheran blijven in Iran (26/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Iran houdt vast aan de opnames met de vluchtgegevens van het Oekraïense vliegtuig dat twee weken geleden is neergestort nabij Teheran. Ze worden...
  [naar artikel]
 30. Meer dan 170 slachtoffers bij vliegtuigcrash in Iran: oorzaak onduidelijk (08/01/2020 - De Morgen)
  In Iran is een vliegtuig neergestort vlak na het opstijgen in Teheran. Geen van de meer dan 170 passagiers heeft de crash overleefd. De oorzaak is voorlopig onbekend.
  [naar artikel]
 31. Trudeau kondigt financiële hulp aan voor gezinnen van slachtoffers van vliegramp Iran (17/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Canadese premier Justin Trudeau heeft financiële noodhulp aangekondigd voor de Canadezen die verwanten verloren hebben bij de vliegramp met de...
  [naar artikel]
 32. Foto's van jonge Canadese premier Trudeau zijn grote hit op internet (02/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Justin Trudeau werd door velen al beschouwd als de knapste premier van dit moment, en toen hadden ze deze jeugdfoto's nog niet eens gezien.
  [naar artikel]
 33. 'Oude vrienden' Michel en Trudeau bespreken brexit en CETA-verdrag in New York (22/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische eerste minister Charles Michel had gisteren een ontmoeting met zijn Canadese collega Justin Trudeau. Beide liberalen hadden het in
  [naar artikel]
 34. 'Oude vrienden' Michel en Trudeau bespreken brexit en CETA-verdrag in New York (22/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische eerste minister Charles Michel had gisteren een ontmoeting met zijn Canadese collega Justin Trudeau. Beide liberalen hadden het in
  [naar artikel]
 35. Vliegtuig Canadese premier Trudeau loopt vertraging op (30/10/2016 - De Redactie)
  De Canadese premier Justin Trudeau is nu toch onderweg naar Brussel waar hij later vandaag het handelsverdrag met de Europese Unie komt ondertekenen. Het vliegtuig van Trudeau moest eerder wegens mechanische problemen naar Ottowa terugkeren, maar landde daar zonder problemen.
  [naar artikel]
 36. Justin Trudeau ontmoet Justin-Trudeau (16/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Canadese premier Justin Trudeau heeft zaterdag een wel heel bijzondere naamgenoot ontmoet: Justin-Trudeau, de baby van een Syrisch echtpaar,
  [naar artikel]
 37. Ook Canadese premier Trudeau verklaart dat Iran vliegtuig neerschoot waarbij 63 landgenoten stierven (09/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat er bewijzen voorliggen die aangeven dat het Oekraïense vliegtuig, dat neergestort is in de buurt van Teheran, “neergeschoten is door een Iraanse grond-luchtraket”. Ook Amerikaanse verantwoordelijken gaven eerder op de dag al aan overtuigd te zijn dat Iran het Oekraïense vliegtuig neerschoot.
  [naar artikel]
 38. Meer dan 160 slachtoffers bij vliegtuigcrash in Iran: geen Belgen aan boord (08/01/2020 - De Morgen)
  In Iran is een vliegtuig neergestort vlak na het opstijgen in Teheran. Het toestel was onderweg naar Kiev in Oekraïne. Aan boord waren meer dan 160 inzittenden. Niemand heeft de crash overleefd.
  [naar artikel]
 39. ESA vraagt aan Europa extra geld na Schiaparelli-crash (01/12/2016 - Knack)
  In het Zwitserse Luzern beraden de Europese ministers zich over de toekomstige projecten van de ESA. De recente crash van de Marslander zet een domper op de feestvreugde.
  [naar artikel]
 40. Canada stelt aantal Canadese doden vliegtuigramp Iran naar beneden bij (11/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Canadese slachtoffers van de crash van een Boeing van Ukraine International Airlines in Teheran is naar beneden herzien. Volgens een...
  [naar artikel]
 41. Oekraïne onderzoekt zeven pistes voor crash Boeing (09/01/2020 - De Tijd)
  16:03 Nadat het eerst een aanslag of aanval heeft uitgesloten, wil Oekraïne nu toch onderzoeken of er geen kwaad opzet in het spel was bij de crash van de Boeing 737-800 woensdag in Teheran.
  [naar artikel]
 42. Oekraïne onderzoekt zeven hypothesen over oorzaak van vliegtuigcrash in Teheran (09/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Oekraïense autoriteiten hebben donderdag laten weten zeven mogelijke oorzaken te onderzoeken voor de crash van een Boeing 737 van Ukraine International Airlines woensdag in Teheran. Onder de hypothesen zijn er een raketinslag, een aanslag en een technisch probleem.
  [naar artikel]
 43. Tientallen doden na crash in Teheran (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Iran en Oekraïne beginnen onderzoek naar neergestorte Boeing (10/01/2020 - Metro)
  Iraanse en Oekraïense experts zijn begonnen aan het onderzoek naar de oorzaak van de crash van de Oekraïense Boeing die woensdagmorgen neerstortte in de buurt van Teheran. Dat melden de Iraanse luchtvaartautoriteiten (CAO). De onderzoekers zijn aan het werk in een laboratorium in de internationale luchthaven Mehrabad in Teheran, zo deelde CAO-topman Ali Abedsadeh mee aan de Iraanse media. Ze zullen onder meer de twee zwaar beschadigde zwarte dozen analyseren, die de vluchtgegevens en opnames van de gesprekken in de cockpit bevatten. De Boeing 737-800 NG van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het vertrek uit Teheran neer. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Volgens sommige bronnen werd het toestel mogelijk getroffen door een raket, maar Iran sluit dat uit. Het onderzoek zal aantonen dat de Amerikanen met die geruchten enkel proberen om het aangetaste imago van Boeing geen verdere schade te berokkenen, zegt Abedsadeh. De Iraanse regeringswoordvoerder Ali Rabiei zegt dat Iran de steun van alle betrokken landen bij het onderzoek naar de crash verwelkomt. Ook het Amerikaanse bedrijf Boeing is uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek, zo wordt nog benadrukt. Vandaag is voorts nog een team van tien Canadese experts op weg naar Iran. Zij zullen zich in de eerste plaats bezighouden met de 63 Canadese slachtoffers van de vliegtuigcrash. De komst van de Canadese onderzoekers is wel opvallend, omdat Ottawa in 2012 de diplomatieke banden met Teheran had verbroken. bron: Belga Het bericht Iran en Oekraïne beginnen onderzoek naar neergestorte Boeing verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Kiev onderzoekt zeven hypothesen voor crash in Teheran (09/01/2020 - Metro)
  De Oekraïense autoriteiten hebben laten weten zeven mogelijke oorzaken te onderzoeken voor de crash van een Boeing 737 van Ukraine International Airlines gisteren in Teheran. Onder de hypothesen zijn er een raketinslag, een aanslag en een technisch probleem. “Wij onderzoeken minutieus alle hypothesen, er zijn er zeven”, zei tegenover het Franse persbureau AFP Serguiï Danylov, secretaris van de Oekraïense Veiligheids- en Nationale Defensieraad. Geen enkele van die zeven is prioritair, voegde hij eraan toe. Onder de mogelijke oorzaken zijn er het afvuren van een luchtafweerraket naar de Boeing, de ontploffing van een bom aan boord, een botsing van het toestel met een drone of een technische panne. Kiev heeft 45 deskundigen naar Teheran gestuurd om de oorzaak van de crash te bestuderen. Vandaag aangekomen, hoopt het team te kunnen deelnemen aan het onderzoek, in het bijzonder het ontsleutelen van de zwarte dozen. Dit heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenski gezegd, terwijl Iran heeft gezegd de zwarte dozen niet aan Amerikanen te zullen overhandigen. Volgens Danylov hebben sommige van de uitgestuurde deskundigen ook deelgenomen aan het onderzoek naar de crash van MH17. Die is in 2014 boven het oosten van Oekraïne door een raket neergeschoten, met 298 doden als gevolg. Bron: Belga   Het bericht Kiev onderzoekt zeven hypothesen voor crash in Teheran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Lichamen slachtoffers crash Ethiopian Airlines gerepatrieerd (19/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zeven maanden na de crash van vlucht 302 van Ethiopian Airlines zijn de lichamen van tien Franse slachtoffers overgebracht naar Frankrijk en ter beschikking gesteld van hun nabestaanden tijdens een plechtigheid op de luchthaven van Orly zaterdag.
  [naar artikel]
 47. VS stellen balans van Iraanse raketaanval naar boven bij: 109 gewonden (11/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  De tol van de Iraanse aanval op een Amerikaanse basis in Irak begin januari, op het hoogtepunt van de spanningen tussen Teheran en Washington, is verder toegenomen. Het Pentagon heeft de balans van het aantal soldaten die gewond zijn geraakt opnieuw naar boven bijgesteld. Volgens de meest recente cijfers liepen 109 militairen verwondingen op, 45 meer dan eind januari werd aangekondigd.
  [naar artikel]
 48. Trump vindt dat Trudeau ‘twee gezichten’ heeft, maar volgens Canadese premier is er geen vuiltje aan de lucht (04/12/2019 - De Morgen)
  ‘Justin Trudeau heeft twee gezichten.’ Dat heeft Amerikaans president Donald Trump gezegd in een reactie op een video van wereldleiders op de NAVO-top die de draak met hem lijken te steken. Vervolgens liet hij weten zijn geplande persconferentie na afloop van de top te schrappen. Voor Trudeau is er geen vuiltje aan de lucht: ‘De president en ikzelf hadden een heel goede vergadering.’
  [naar artikel]
 49. Michel en Trudeau bespreken CETA en brexit (22/09/2017 - Knack)
  De Belgische eerste minister Charles Michel had donderdag een ontmoeting met zijn Canadese collega Justin Trudeau. Beide liberalen hadden het in New York onder meer over het Europees-Canadees handelsverdrag CETA en de gevolgen van de brexit voor de Europese Unie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.