Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 August 2020
02:43 uur

Farmabedrijf Biogen voert strijd tegen Alzheimer op met nieuw medicijn

Express

14/01/2020 - 12:28

De Amerikaanse farmareus Biogen heeft van geneesmiddelenproducent Pfizer een potentieel medicijn voor de behandeling van Alzheimer-en Parkinsonpatiënten aangekocht. Biogen heeft een voorafbetaling van 75 miljoen dollar neergeteld voor het geneesmiddel. Pfizer heeft daarnaast recht op bijkomende mijlpaalbetalingen die kunnen oplopen tot 635 miljoen dollar. En dat voor een medicijn dat zich nog in een vroeg […] The post Farmabedrijf Biogen voert strijd tegen Alzheimer op met nieuw medicijn appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amerikaans bedrijf gaat toch door met ontwikkeling van nieuw alzheimermedicijn: "Dit is fantastisch nieuws" (22/10/2019 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen wil volgend jaar in Amerika een licentie aanvragen om een nieuw medicijn tegen alzheimer op de markt te brengen. Nog maar vier maanden geleden had Biogen aangekondigd dat het de ontwikkeling van het medicijn zou stopzetten. Dat het medicijn er nu toch komt, is volgens alzheimeronderzoeker Bart De Strooper (KU Leuven) “fantastisch nieuws.”
  [naar artikel]
 2. Chinees bedrijf wil middel tegen Alzheimer wereldwijd testen (29/12/2019 - Metro)
  Het Chinese bedrijf Shanghai Green Valley Pharmaceutical zoekt wereldwijd naar ruim 2000 Alzheimer-patiënten voor het testen van een nieuw middel tegen de ziekte. De betreffende pillen zijn in China al voorwaardelijk goedgekeurd, maar in de rest van de wereld zijn kenners sceptisch over het stormachtige Chinese succes in de strijd tegen Alzheimer. In het westen zoeken wetenschappers al jaren naar een goed medicijn voor het afremmen van Alzheimer. Eerder dit jaar was er voor het eerst in lange tijd opnieuw een doorbraak toen biotechnoloog Biogen naar de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA stapte voor toestemming om een middel op de markt te kunnen brengen. Vanuit de medische wereld werd toen verheugd gereageerd. Eerder had Biogen de ontwikkeling van datzelfde medicijn nog stopgezet omdat het bedrijf dacht dat het middel bij een proef niet aansloeg. Green Valley snapt dat kenners in eerste instantie de wenkbrauwen zullen fronsen, maar gaat ervan uit dat de werking van zijn middel via de wereldwijde proef wordt aangetoond. De Chinezen zijn van plan om in februari de goedkeuring voor de test aan te vragen bij de FDA. Omdat er wereldwijd zoveel mensen zijn die aan Alzheimer lijden, heeft een goed werkend middel de potentie om een van ’s wereld best verkopende medicijnen te worden. Bron: Belga   Het bericht Chinees bedrijf wil middel tegen Alzheimer wereldwijd testen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Kan dit veelbelovende medicijn Alzheimer genezen? (01/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers zijn enthousiast over een nieuw experimenteel medicijn tegen Alzheimer. Tijdens een eerste test bij een kleine groep patiënten
  [naar artikel]
 4. Stopt dit medicijn Alzheimer? (01/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  België werkt mee aan een veelbelovende studie naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Het medicijn zou de ziekte kunnen stoppen. Staten.
  [naar artikel]
 5. Stopt dit medicijn Alzheimer? (01/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  België werkt mee aan een veelbelovende studie naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Het medicijn zou de ziekte kunnen stoppen. Uit een
  [naar artikel]
 6. Alzheimer-onderzoek terug naar af (23/11/2016 - De Tijd)
  15:50 Een grote tegenvaller voor Alzheimer-patiënten. Een experimenteel medicijn van het farmabedrijf Eli Lilly werd op meer dan 2.000 patiënten getest maar leverde niets op.
  [naar artikel]
 7. Roche bijt tanden stuk op Alzheimer (30/01/2019 - De Tijd)
  09:12 Het Zwitserse farmabedrijf Roche zet twee studies met Alzheimer-patiënten stop. Het is zoveelste tegenslag in de zoektocht naar een medicijn voor de hersenziekte.
  [naar artikel]
 8. Domper voor medische wereld: nieuw Alzheimer-medicijn leidt tot achteruitgang bij patiënten (13/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een grootschalige, internationale studie naar een middel tegen Alzheimer heeft een forse knauw opgelopen. Onderzoekers in Amsterdam moten...
  [naar artikel]
 9. Veelbelovend nieuw medicijn tegen alzheimer (28/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 10. 16.000 man gezocht om binnen vijf jaar medicijn tegen alzheimer te hebben (29/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het onderzoek naar een ­geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer zit in de laatste rechte lijn. Farmareus Johnson & Johnson zoekt ­enkele duizenden – gezonde – proefpersonen en hoopt die te vinden via kranten­advertenties. “Binnen vijf jaar zou dat eindelijk kunnen resulteren in een medicijn dat alzheimer stopt”, zegt dokter Luc Tritsmans, die het onderzoek in ons land ­coördineert.
  [naar artikel]
 11. Nieuwe grote tegenslag in onderzoek naar middel tegen alzheimer (21/03/2019 - De Tijd)
  13:23 Het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen zet een punt achter zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. De studie zat nochtans al in fase 3, de laatste fase voor de marktlancerin...
  [naar artikel]
 12. Eindelijk een medicijn tegen alzheimer? Zo ver is het nog niet: dit zijn de 3 obstakels (25/10/2019 - De Morgen)
  Is het dan eindelijk zover? Is er een medicijn dat alzheimer kan vertragen en ingrijpt op het ziekteproces? Het leek deze week even zo, maar we zijn er helaas nog lang niet.
  [naar artikel]
 13. Psychiaters woedend op farmabedrijf: medicijn plots drie keer zo duur (04/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Psychiaters in ons land zijn razend op het Britse farmabedrijf Essen­tial Pharma. Dat heeft beslist de prijs van een belangrijk medicijn, dat...
  [naar artikel]
 14. Valentina (5) vecht voor haar toekomst in de rechtbank (17/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Wellicht voor de eerste keer ooit voert een Belgisch gezin vanaf deze week een juridische strijd tegen een farmabedrijf om toegang te krijgen tot een geneesmiddel. Valentina uit Leefdaal is vijf, en lijdt aan het zeldzame syndroom van Morquio. Sinds april vorig jaar krijgt ze het ontzettend dure medicijn Vimizim gratis van een Amerikaans farmabedrijf, BioMarin. Dat wil de leveringen echter stopzetten. Mama Debbie, die de Amerikanen daarom voor de rechtbank sleepte, is zenuwachtig en bang. “Maar een moeder doet wat moet.”
  [naar artikel]
 15. De Block spreekt farmabedrijf tegen: “Medicijn voor Pia kan wél gratis” (20/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselMinister De Block zal er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen, in afwachting van een eventuele terugbetaling. De firma zegt dat dit wettelijk niet kan, maar De Block spreekt dat tegen. “Het bedrijf moet menselijk blijven.”
  [naar artikel]
 16. Farmabedrijf moet medicijn blijven leveren aan 5-jarige Valentina (26/06/2019 - De Standaard)
  Het Farmabedrijf BioMarin moet verder het medicijn Vimizin leveren aan het meisje dat lijdt aan syndroom van Morquio. Dat heeft de kortgedingrechter beslist.
  [naar artikel]
 17. De Block spreekt farmabedrijf tegen: “Medicijn voor Pia kan wél gratis” (20/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Minister De Block zal er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen, in afwachting van een eventuele terugbetaling. De firma zelf zegt dat dit wettelijk niet kan, maar De Block spreekt dat tegen. “Het bedrijf moet menselijk blijven”, zegt ze.
  [naar artikel]
 18. Middel Eli Lilly tegen Alzheimer werkt niet (23/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse farmaceut Eli Lilly heeft een fikse tegenvaller moeten slikken bij zijn zoektocht naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.
  [naar artikel]
 19. Levensnoodzakelijk maar peperduur medicijn voor zeldzame spierziekte voortaan terugbetaald (12/07/2018 - De Morgen)
  Patiënten die lijden aan de zeldzame spierziekte SMA krijgen vanaf 1 september het vaak levensreddende, maar peperdure geneesmiddel Spinraza terugbetaald. Minister De Block heeft een akkoord met farmabedrijf Biogen. "Dit gaat hen meer levenskwaliteit bieden."
  [naar artikel]
 20. “Middel tegen Alzheimer binnen half jaar op de markt” (22/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het biotechnologisch bedrijf Biogen wil bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA goedkeuring vragen voor een middel tegen de ziekte van...
  [naar artikel]
 21. Chinees bedrijf wil middel tegen Alzheimer wereldwijd testen (29/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Chinese bedrijf Shanghai Green Valley Pharmaceutical zoekt wereldwijd naar ruim 2000 Alzheimer-patiënten voor het testen van een nieuw middel tegen de ziekte. De betreffende pillen zijn in China al voorwaardelijk goedgekeurd, maar in de rest van de wereld zijn kenners sceptisch over het stormachtige Chinese succes in de strijd tegen Alzheimer.
  [naar artikel]
 22. Overheid steunt zieke Valentina (5) plots toch met proces tegen Amerikaans farmabedrijf: “Voelt als vijgen na Pasen” (27/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het zieke meisje Valentina (5) krijgt dan toch steun van de overheid in haar juridische strijd tegen het Amerikaanse farmabedrijf dat haar medicijn niet langer wil leveren. Dat bevestigt de advocate van het gezin. Minister Maggie De Block zei nochtans dat er juridisch niets te doen viel, ondanks haar eerdere beloftes daarover.
  [naar artikel]
 23. De Block steunt juridische strijd van Valentina (27/03/2019 - De Standaard)
  De vijfjarige Valentina Grimaldi krijgt dan toch steun van de overheid in haar juridische strijd tegen het Amerikaanse farmabedrijf dat haar medicijn niet langer wil leveren. Ze lijdt aan het zeldzame syndroom van Morquio.
  [naar artikel]
 24. Strijd tegen alzheimer stokt: steeds meer bedrijven stoppen met zoeken naar medicijn (10/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/RAFBrbsjvOeHk347xxZgDIF70xg/diocontent/58937160/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 25. Test Aankoop dient klacht in tegen farmabedrijf dat prijs van levensreddend medicijn 335 keer duurder maakte (05/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Test Aankoop heeft een klacht ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit tegen het farmabedrijf Leadiant Biosciences. Dat meldt Het Laatste Nieuws vrijdag, en wordt bevestigd door de consumentenorganisatie. Het bedrijf heeft het monopolie op het medicijn CDCA, dat op tien jaar tijd al 335 keer duurder geworden is, waardoor tien Belgische patiënten in de problemen kwamen.
  [naar artikel]
 26. Farmabedrijf profiteert van monopolie: medicijn plots drie keer zo duur (04/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Psychiaters in ons land zijn razend op het Britse farmabedrijf Essential Pharma. Dat heeft beslist de prijs van een belangrijk medicijn, Camcolit, te verdrievoudigen. Net op het moment dat het enige alternatief niet beschikbaar is. “Deze beslissing is schandalig”, zegt dokter Kirsten Catthoor. “Heb toch tenminste het fatsoen ernstig zieke mensen te sparen.”
  [naar artikel]
 27. Gaatje in tand? Geen vullingen meer maar Alzheimer-medicijn dat tandgroei bevordert (09/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Tandvullingen kunnen binnenkort wellicht naar de geschiedenisboeken verwezen worden nu wetenschappers hebben ontdekt dat een medicijn tegen
  [naar artikel]
 28. Psychiaters woedend op farmabedrijf: medicijn plots drie keer zo duur (04/07/2019 - De Morgen)
  Psychiaters in ons land zijn razend op het Britse farmabedrijf Essen­tial Pharma. Dat heeft beslist de prijs van een belangrijk medicijn, dat voorgeschreven wordt aan mensen met een bipolaire stoornis, te verdrievoudigen. De prijsstijging komt op het moment dat het enige alternatief niet beschikbaar is. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.
  [naar artikel]
 29. Er lijkt een nieuw medicijn gevonden tegen haaruitval (11/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Er zou een nieuw medicijn gevonden zijn tegen kaalheid, schrijven onderzoekers van de universiteit van Manchester. Een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van osteoporose of botontkalking zou in combinatie met een ander geneesmiddel ook haaruitval tegengaan.
  [naar artikel]
 30. Eerste geneesmiddel tegen alzheimer komt eraan: resultaten zijn spectaculair, maar wat met de prijs? (23/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Voor het eerst kondigt een farmabedrijf een geneesmiddel tegen alzheimer aan. De weg naar de patiënt is nog lang, maar het belang valt nauwelijks te onderschatten. “Dit is het belangrijkste nieuws over de ziekte in jaren”, zegt alzheimeronderzoeker Bart De Strooper. “Het is het begin van meer.”
  [naar artikel]
 31. Medicijn ontdekt dat achteruitgang alzheimer vertraagt (06/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst meldt een farmaceut dat er een middel is dat ingrijpt op de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Maar zijn de resultaten zo...
  [naar artikel]
 32. Belgisch-Israelisch team scoort megadeal met Parkinson-medicijn (20/10/2017 - De Tijd)
  15:10 Het Israëlische farmabedrijf Neuroderm, dat een doorbraak realiseerde in de strijd tegen Parkinson, is verkocht voor 1,1 miljard dollar. De Belg Robert Taub stond mee aan de wieg van het bedrijf en wa...
  [naar artikel]
 33. Farmabedrijf Novartis gaat peperdure medicijn bekend van baby Pia uitdelen aan 100 baby's (20/12/2019 - VRT NWS)
  Het Zwitserse farmabedrijf Novartis gaat het dure, levensreddende geneesmiddel Zolgensma volgend jaar aan 100 baby's wereldwijd uitdelen. Dat medicijn - dat 1,9 miljoen euro kost - werd bekend in ons land door baby Pia.
  [naar artikel]
 34. Nieuwe opdoffer voor Alzheimer-patiënten (12/06/2018 - De Tijd)
  10:20 Farmareuzen Eli Lilly en Astrazeneca zetten een vergevorderd onderzoek naar een Alzheimer-medicijn stop wegens tegenvallende resultaten.
  [naar artikel]
 35. Meer en meer bedrijven stoppen met zoeken naar medicijn tegen alzheimer (10/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Steeds meer bedrijven staken hun onderzoek naar medicijnen tegen alzheimer. Pfizer, een van de grootste medicijnfabrikanten ter wereld, is de volgende in het lijstje.
  [naar artikel]
 36. Pfizer stopt met onderzoek naar medicatie tegen Alzheimer en Parkinson (10/01/2018 - VRT NWS)
  Pfizer Inc, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie tegen Parkinson en Alzheimer. Eerder deden andere firma's dat ook al. "De investeringen die ze deden, brachten niet het resultaat waar ze op hoopten: een medicijn", zegt professor Christine Van Broeckhoven. "Er is nog te weinig kennis over de ziektes, en dat is essentieel om een medicijn te kunnen ontwikkelen. We moeten dus blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek."
  [naar artikel]
 37. De strijd tegen alzheimer stokt (05/04/2019 - De Morgen)
  Pfizer, een van 's werelds grootste medicijnenfabrikanten, stopt met onderzoek naar medicijnen tegen parkinson en alzheimer. Vooral voor het alzheimeronderzoek is dit de zoveelste tegenslag.
  [naar artikel]
 38. Medicijn vertraagt achteruitgang door alzheimer (06/12/2019 - De Morgen)
  Voor het eerst meldt een farmaceut dat er een middel is dat ingrijpt op de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Maar zijn de resultaten zo bemoedigend als gehoopt?
  [naar artikel]
 39. 100 miljoen patiënten tegen 2050 en toch stopt farmareus met onderzoek naar alzheimer (11/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tegen 2050 zijn er in de wereld naar schatting zo’n 100 miljoen patiënten met alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Een bedrijf dat een medicijn ontwikkelt tegen de ongeneeslijke ziekte, is verzekerd van miljarden winst. Toch trekt het Amerikaanse Pfizer, een van de grootste farmabedrijven, de stekker uit zijn onderzoek naar alzheimer. Hoe kan dat? En betekent dit dat patiënten en familie nog langer moeten wachten op een remedie?
  [naar artikel]
 40. PVDA wil dat minister De Block farmabedrijf dagvaardt om levensreddend medicijn te leveren (15/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  De PVDA eist dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in kortgeding naar de rechter stapt om farmabedrijf GSK te verplichten het antibioticum Clamoxyl IV te leveren. Dat meldt de extreemlinkse partij. Het kabinet-De Block countert de kritiek van PVDA en zegt dat een kortgeding de onbeschikbaarheid van het medicijn op zich niet oplost.
  [naar artikel]
 41. Medicijn baby Pia verkoopt goed, Novartis haalt 328 miljoen binnen (29/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De verkoop van Zolgensma, het duurste medicijn ter wereld, zit in de lift. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers die het Zwitserse farmabedrijf...
  [naar artikel]
 42. Medicijn dat baby Pia redde vlot over de toonbank (29/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De verkoop van Zolgensma - het duurste medicijn ter wereld - zit in de lift. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers die het Zwitserse farmabedrijf Novaris heeft vrijgegeven.
  [naar artikel]
 43. Medicijn dat baby Pia redde vlot over de toonbank (29/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De verkoop van Zolgensma - het duurste medicijn ter wereld - zit in de lift. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers die het Zwitserse farmabedrijf Novaris heeft vrijgegeven.
  [naar artikel]
 44. Vlaamse onderzoekers voeren strijd tegen Alzheimer en Parkinson op (10/06/2017 - Knack)
  Mensencellen in muizen met alzheimer inplanten, helpt het onderzoek naar de ziekte vooruit.
  [naar artikel]
 45. Geen medicijn meer en niemand kan iets doen: Valentina (5), het slachtoffer van het “misdadige gedrag” van een farmabedrijf (31/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Nog geen jaar nadat het ­farmabedrijf ermee begon, trekt de Amerikaanse firma BioMarin de gratis levering van een ­peperduur medicijn aan een Belgisch patiëntje weer in. Valentina (5) uit Leefdaal kreeg eerst nog een maand uitstel, maar die loopt morgen af. Minister De Block haalt snoeihard uit naar de firma, die zich volgens haar ­misdadig ­gedraagt.
  [naar artikel]
 46. Nieuw 'supermedicijn' tegen hoge cholesterol ontdekt (17/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuw medicijn kan ongezien werk leveren in de preventie van beroertes en hartfalen. Onderzoek wijst immers uit dat het medicijn het
  [naar artikel]
 47. Farmabedrijf moet medicijn Vimizim blijven leveren aan vijfjarig meisje dat aan zeldzame ziekte lijdt  (26/06/2019 - VRT NWS)
  De rechter in Brussel heeft beslist dat farmabedrijf BioMarin het medicijn Vimizim gratis moet blijven leveren aan een vijfjarig meisje. Het kind lijdt aan de zeldzame ziekte Morquio A. De prijs van het medicijn zou stijgen naar 26.000 euro per maand, maar nu heeft de rechter geoordeeld dat de ouders het gratis moeten blijven krijgen. 
  [naar artikel]
 48. Farmabedrijf trekt plots medicijn van Valentina (5) in: “We hebben haar zien openbloeien, volgende week is dat gedaan” (31/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Nog geen jaar nadat het ermee was begonnen, trekt de Amerikaanse firma BioMarin de gratis levering van een peperduur medicijn aan een Belgisch patiëntje weer in. Valentina (5) uit het Vlaams-Brabantse Leefdaal kreeg eerst nog een maand uitstel, maar die loopt morgen af. Minister De Block haalt snoeihard uit naar de het farmabedrijf, dat zich volgens haar misdadig gedraagt.
  [naar artikel]
 49. Nieuw medicijn boekt “schitterende resultaten” bij terminale patiënten met lymfeklierkanker (06/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Kite Pharma, een farmabedrijf uit de privésector, heeft een experimenteel medicijn ontwikkeld dat “schitterende resultaten” zou boeken bij patiënten met terminale lymfeklierkanker. Bij een derde van een kleine testgroep waren alle sporen van de ziekte verdwenen na één enkele behandeling. Dat meldt The Independent.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.