Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
14:03 uur

Wolven August en Noëlla hebben elkaar ontmoet, mogelijk welpen op komst

VRT NWS

14/01/2020 - 13:17

Wolvin Noëlla die onlangs in ons land is opgedoken, trekt samen op met wolf August. De dieren zijn samen gezien op het militair domein in Hechtel-Eksel, in Limburg, via camerabeelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ? Bewijs dat August en Noëlla elkaar gevonden hebben: wolven samen gefilmd (14/01/2020 - De Morgen)
  Het hing al even in de lucht en nu zijn er ook camerabeelden van: wolven August en Noëlla hebben elkaar gevonden. En meteen hopen fans op kleine wolven.
  [naar artikel]
 2. Wolven riskeren meer nu er minder auto’s rijden: August en Noëlla zijn aan het rondtrekken (24/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Bewoners in het Limburgse dorpje Linde (Peer) geloofden gisteren hun ogen niet. Wolven August en Noëlla wandelden er doodleuk over de weg, vlak bij de huizen. “Het is mogelijk dat wolven, maar ook andere wilde dieren, meer riskeren nu er minder verkeer is”, zeggen experts.
  [naar artikel]
 3. Valentijn, ook bij de wolven want het is paartijd     (13/02/2020 - VRT NWS)
  Er zijn mogelijk welpjes op komst van wolf August en wolvin Noëlla. Het paarseizoen van de wolven is volop aan de gang en het koppel is al meerdere keren samen gespot.
  [naar artikel]
 4. Kans op welpjes steeds groter: wolven August en Noëlla voor het eerst samen gefilmd (14/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nadat boswachters al eerder deze maand twee kruisende wolvensporen hadden gevonden van August en Noëlla, zijn nu ook videobeelden vastgelegd van de twee wolven. Een wildcamera van het Agentschap voor Natuur en Bos kon vastleggen hoe het koppel bij elkaar vertoeft.
  [naar artikel]
 5. We hebben Noëlla, maar waar zijn de andere wolven naartoe? (24/01/2020 - De Standaard)
  Wolvin Noëlla heeft zich eind vorig jaar aan de wereld getoond, August leeft nu al een tijdje in Limburg. Maar zijn zij de enige wolven in Vlaanderen. Mogelijk niet.
  [naar artikel]
 6. August en Noëlla voor eerst samen gespot (14/01/2020 - De Standaard)
  Dat de twee wolven August en Noëlla elkaar al ontmoet hadden, was duidelijk nadat boswachters twee kruisende wolvensporen vonden. Nu zijn ze ook voor het eerst samen op beeld gevat. Ze werden op 9 januari samen gespot door de wildcamera’s van het instituut voor natuur-en bosonderzoek (INBO).
  [naar artikel]
 7. Kans op welpjes steeds groter: wolven August en Noëlla voor het eerst samen gefilmd (14/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Nadat boswachters eerder deze maand twee kruisende wolvensporen hadden gevonden, zijn nu ook videobeelden vastgelegd van wolven August en Noëlla. Een wildcamera van het Agentschap voor Natuur en Bos kon vastleggen hoe het koppel bij elkaar vertoeft. Waar en wanneer de ontmoeting plaatsvond, maken de beelden niet duidelijk.
  [naar artikel]
 8. Welpjes op komst? August en Noëlla voor het eerst samen gefilmd (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Boswachters vermoedden het al langer, maar nu is het ook bevestigd: wolven Noëlla en August trekken samen op. De dieren werden op 9 januari samen gespot door wildcamera’s van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.
  [naar artikel]
 9. Tinder voor wolven bestaat niet en toch liep Noëlla van honderden kilometers ver recht in de poten van August (14/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Van waar wolvin Noëlla precies komt, weten we binnen enkele weken. “Waarschijnlijk Duitsland, mogelijk ook Frankrijk”, zegt specialist Jan Loos. Sowieso van honderden kilometers ver en toch liep ze zo goed als recht in de poten van de vrijgezelle wolf August waarmee ze nu een koppel lijkt te vormen. Straf, want Tinder of WhatsApp hebben die dieren niet om elkaar daar net in de buurt van Leopoldsburg te vinden. “Onderschat wolven vooral niet.”
  [naar artikel]
 10. Mogelijk twee nieuwe wolven in de Kempen (31/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  De wolven Noëlla en August lopen al een tijdje rond in Limburg, maar er zouden ook nieuwe, wilde wolven zijn gezien in de provincie Antwerpen. Het meldpunt Welkomwolf.be heeft maandag en dinsdag meerdere waarnemingen van wolven, vermeende wolven en sporen van de dieren ontvangen uit Rijkevorsel, Mol en Herentals.
  [naar artikel]
 11. “Wolven Naya en August hebben welpjes” (28/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Voor het eerst sinds de wolven terug zijn in ons land, zijn er jongen geboren. Want volgens Natuurpunt wijst alles erop dat wolven August en Naya kleintjes hebben gekregen. Hun vermoeden wordt bevestigd door Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO). Om hoeveel welpen het gaat, is nog niet duidelijk.
  [naar artikel]
 12. Noëlla en August gespot in Duinengordel: “Een supermooie ervaring” (17/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het wolvenpaar August en Noëlla werden de voorbije dagen de omgeving van Ophovenderheide en de Donderslagse heide gespot. De twee wolven wandelden daar door het wandelgebied Duinengordel, net op de grens van Meeuwen met Gruitrode en Opglabbeek, beter gekend als de Blauwe Steen. "Een supermooie ervaring, zo op een zondagmorgen om 7 uur", zegt de wandelaar na zijn ontmoeting met de wolven.
  [naar artikel]
 13. Wolvenkoppel Noëlla en August profiteert van jachtverbod (27/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het wolvenkoppel Noëlla en August wordt tijdens de coronacrisis vaker gespot in Limburg, maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos gaat het om natuurlijk gedrag. De organisatie ‘Welkom Wolf’ hoopt dat het huidige jachtverbod nog wordt verlengd, zodat de verwachte welpen de komende maanden in alle rust kunnen opgroeien.
  [naar artikel]
 14. Wolvin Noëlla heeft August al ontmoet (08/01/2020 - De Standaard)
  In het leefgebied van de Limburgse wolf August hebben boswachters van het Agentschap voor ­Natuur en Bos twee kruisende wolvensporen gevonden.
  [naar artikel]
 15. Krijgen wolf August en wolvin Noëlla dit jaar welpjes? (15/02/2020 - Metro)
  De kans is groot dat er wolvenwelpjes op komst zijn. Het paarseizoen van de wolven is volop aan de gang en wolf August en wolvin Noëlla zijn al een paar keer samen gespot. Het zou kunnen dat ons land over twee maanden er een paar nieuwe wolfjes bij krijgt. Het paarseizoen is begonnen en wolf August en wolvin Noëlla werden al enkele keren samen gezien. De dieren werden vorige maand nog gespot op het militair domein Hechtel-Eksel in Limburg. Boswachter Eddy Ulenaers van Natuur en Bos zegt dat het onmogelijk is om in te schatten of er welpjes op komst zijn, maar als ze paren gaat het snel. “Na de bevruchting duurt het maar 63 dagen en dan gaan wolven werpen”. Storm Ciara Wolven gebruiken graag een kuil of gracht om hun nest te maken, want daarin zijn ze beschut tegen wind en regen. “De kuil die ontstaat bij de wortels van een omgevallen boom is de ideale locatie. Door de hevige storm Ciara die afgelopen week door ons land raasde, zijn er in het gebied van de wolven veel bomen omgevallen. Dat is voor hen zeer gunstig om een nest te maken”, zegt Ulenaers. Het zou niet de eerste keer zijn dat August bijna papa wordt. Zijn vorige partner, Naya, was drachtig toen ze werd gedood. Het is zelfs mogelijk dat ze al welpjes had voor ze stierf. Boswachter Ulenaers maakt zich nu vooral zorgen over het verkeer: “Er zijn al verschillende meldingen binnengekomen dat de wolf de weg oversteekt. Ik hoop dat de ze niet verongelukken.”  Lees ook: “Derde wolf in Nationaal Park Hoge Kempen” Het bericht Krijgen wolf August en wolvin Noëlla dit jaar welpjes? verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Nieuwe beelden vrijgegeven van wolven Naya en August op klaarlichte dag (26/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De komst van de wolven Naya en August was een van de meest onverwachte gebeurtenissen die ons land dit jaar te beurt viel. En ook de toekomst van de dieren oogt bijzonder rooskleurig. Zo voorspellen wolvenkenners dat tegen mei ook de eerste welpjes in België zullen rondlopen. Intussen zijn er tevens nieuwe beelden vrijgegeven van de wolven op klaarlichte dag.
  [naar artikel]
 17. Loopt er na August en Noëlla een derde wolf rond in Limburg? "95 procent kans van wel" (24/01/2020 - VRT NWS)
  Volgens Landschap vzw, de vereniging achter Welkom Wolf, is er een derde wolf in Limburg. De kans is volgens haar 95 procent en ze roept iedereen op om meldingen van mogelijke wolven door te geven. De wolf zou al bijna een jaar vertoeven in het leefgebied van wolf August en zijn nieuwe partner Noëlla. Maar er is nog geen bewijs van die derde wolf gevonden.
  [naar artikel]
 18. Limburgse wolf gespot aan Kamperbaan in Hechtel (07/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Of het door de coronamaatregelen komt weten we niet. Maar feit is wel dat wolven August en Noëlla actiever zijn dan ooit. De afgelopen weken werden ze regelmatig gezond en wel gezien. Vanochtend werd een van de wolven gezien aan de Kamperbaan in Hechtel.
  [naar artikel]
 19. Wolf August sloeg al eerder toe bij herder in Balen: “Volgens mij hebben ze die wolven hier uitgezet” (27/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  August trakteerde zichzelf op kangoeroe als kerstmaaltijd, maar dat was niet de eerste keer dat de wolf zich in Balen liet opmerken. Een maand geleden verorberde hij al een schaap van herder Chris Caerts. Mogelijk heeft de aanwezigheid van de wolven in Pakawi Park in Olmen hem naar de regio gelokt.
  [naar artikel]
 20. Leger gaat wolven mee beschermen: ‘Jachtvergunning op militaire domein is ingetrokken’ (15/01/2020 - De Morgen)
  Wolven August en Noëlla zullen veilig en wel op het militair domein kunnen vertoeven in Noord-Limburg. Het leger heeft de jachtvergunning er ingetrokken én de geplande drukjachten zijn geschrapt. Dat zegt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in reactie op wolvenexpert Jan Loos die al weken aan de alarmbel trekt.
  [naar artikel]
 21. August en Noëlla zijn al aan het daten … en binnenkort is het paartijd (08/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  In het leefgebied van de Limburgse wolf August hebben boswachters van het Agentschap voor ­Natuur en Bos twee kruisende wolvensporen gevonden.
  [naar artikel]
 22. Wolvin Noëlla laat zich op klaarlichte dag filmen, August houdt zich koest op achtergrond (14/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wolvin Noëlla is in volle glorie te zien op de nieuwste camerabeelden die door Natuur en Bos zijn verspreid. Op enkele van de beelden was ook August op de achtergrond te zien. De twee blijven dus in elkaars buurt.
  [naar artikel]
 23. Ook leger schiet wolven August en Noëlla te hulp: “Als beleid niet wordt bijgestuurd, zijn ze ten dode opgeschreven” (15/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Extra controles door natuurinspectie en boswachters, mét de hulp van militairen. Een absoluut jachtverbod in het gebied waar mogelijk een nest is. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de reeks maatregelen die het nieuwste wolvenkoppel in Limburg moet beschermen.
  [naar artikel]
 24. Zes bastaardwolven moeten mogelijk worden afgemaakt in Duitsland (23/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Duitse deelstaat Thüringen worden binnenkort mogelijk zes 'half-wolven' gedood. Het gaat om welpen die een hond als vader hebben. Het...
  [naar artikel]
 25. DNA-onderzoek leert: Kempische wolf is met bijna 100 % zekerheid Noëlla (31/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De wolf die in de Antwerpse Kempen ronddoolde, is terecht. Uit DNA-onderzoek blijkt met bijna 100% zekerheid dat het om Noëlla gaat. Net als Naya en August komt Noëlla uit Duitsland.
  [naar artikel]
 26. Extra camera's moeten wolvenwelpen spotten voor 1 oktober (03/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Extra camera's van het Agentschap Natuur en Bos moeten de wolvenwelpen spotten voor het einde van deze maand. Naya en haar welpen hebben zich nog niet laten zien. August daarentegen werd afgelopen zaterdag nog op foto vastgelegd. Sinds april zijn er geen schapen meer doodgebeten. Het INBO stelt een expert aan die zich concentreert op de uitwerpselen van de wolven om meer duidelijkheid te geven over het eetgedrag. Ook moet hij nagaan of er uitwerpselen bij zijn van de welpen.
  [naar artikel]
 27. Jagers schrikken beschermde wolven, Naya of August, op tijdens drukjacht (19/01/2019 - De Standaard)
  Bij een drukjacht op everzwijnen op het militair domein in Leopoldsburg hebben jagers één van de beschermde wolven, Naya of August, zomaar de straat opgejaagd.
  [naar artikel]
 28. Zijn wolven Naya of August gewond? Onderzoekers analyseren bloedspoor (09/02/2019 - VRT NWS)
  Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onderzoekt enkele bloedspatten die gevonden zijn in het leefgebied van de Limburgse wolven Naya en August. Dat schrijft de Standaard. Mogelijk is het bloed afkomstig van een wolf, "maar het kan evengoed gaan om bloed van een mens of een prooi", benadrukt Koen van Muylem van het INBO . 
  [naar artikel]
 29. Wolvin Noëlla en wolf August zijn aan het daten, hun uitwerpselen bevestigen dat (08/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na wat geflirt, enkele berichtjes en een allereerste ontmoeting is het eindelijk zover. We hebben een match! Wolf August en wolvin Noëlla lijken...
  [naar artikel]
 30. “Derde wolf in Nationaal Park Hoge Kempen” (24/01/2020 - Metro)
  Volgens Landschap vzw, de vereniging achter Welkom Wolf, loopt er een derde wolf rond in het Nationaal Park Hoge Kempen en omgeving. Welkom Wolf roept roept iedereen in Limburg en de Antwerpse Kempen op om meldingen van mogelijke wolven door te geven. De voorbije twee maanden ontving Welkom Wolf 45 ernstige waarnemingen van wolven in Limburg, de Antwerpse Kempen en het grensgebied met Nederland. Dat is gerekend zonder de camerawaarnemingen van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in het leefgebied van wolf August en zijn nieuwe partner Noëlla. Welkom Wolf is overtuigd dat er ten oosten van het territorium van wolf August, van Oudsbergen tot aan de Maas, minstens één andere wolf aanwezig was, al vele maanden lang. Er kon echter nooit bewijs geleverd worden. De vermeende wolf slaagde er heel lang in om onder de radar te blijven, viel nooit schapen aan en weigerde zo om DNA af te staan. “Wij waren er zeker van dat er in het Nationaal Park Hoge Kempen een andere wolf zat van april tot rond Kerstmis. Er waren genoeg waarnemingen om zeker te zijn dat er een zittende en gevestigde wolf was, en het INBO heeft er ook uitwerpselen gevonden”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Sinds de verschijning van Noëlla en haar intrek bij wolf August zijn de waarnemingen van de andere wolf plots verdwenen. Ook de zwervende wolf in de Antwerpse Kempen is van de radar verdwenen. Het is niet uitgesloten dat het om de wolvin Noëlla gaat, die momenteel samen met August rondtrekt. “Ik geloof zelf niet dat die wolf dat gebied verlaten heeft en dat die nu bij August zit, maar theoretisch kan het”, stelt Loos. De mogelijk derde wolf werd een maand geleden voor het laatst gezien. “We hebben graag nog één bijkomende waarneming. Soms kunnen er grote intervallen tussen waarnemingen zitten”, legt Loos uit. “We roepen dus op om goed uit te kijken en alles door te geven.” bron: Belga Het bericht “Derde wolf in Nationaal Park Hoge Kempen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Wolven Naya en August jagen samen en bijten schapen dood in Limburg (07/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De wolven Naya en August jagen samen en zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de vier doodgebeten schapen dit jaar in Limburg. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Op drie van de vier schapen werden twee DNA-types van wolf aangetroffen, waardoor de kans klein is dat het om andere wolven gaat dan Naya en August”, zegt woordvoerder Koen Van Muylem van INBO.
  [naar artikel]
 32. Een week goed nieuws: wolven August en Noëlla zijn een koppel en andere verhalen die je blij maken (19/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Soms lijkt het alsof we bedolven worden onder slecht nieuws. Je zou bijna vergeten dat er ook veel, heel veel moois gebeurt. Speciaal daarom...
  [naar artikel]
 33. Gevonden bloedspoor niet van wolven Naya en August, maar van everzwijn (12/02/2019 - VRT NWS)
  Het bloedspoor dat eind januari werd gevonden in het leefgebied van de Limburgse wolven Naya en August blijkt niet van hen te zijn. Dat concludeert het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) na grondige DNA-analyses.
  [naar artikel]
 34. Wolvenkoppel profiteert van het jachtverbod: "Liefst verlengen tot eind september" (27/03/2020 - VRT NWS)
  Het wolvenkoppel Noëlla en August wordt tijdens de coronacrisis vaker gespot in Limburg, maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos gaat het om natuurlijk gedrag. De organisatie 'Welkom Wolf' hoopt dat het huidige jachtverbod nog wordt verlengd, zodat de verwachte welpen de komende maanden in alle rust kunnen opgroeien.
  [naar artikel]
 35. Twee schapen doodgebeten in Wijchmaal (16/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een weide op de Diestersedijk in Wijchmaal zijn donderdag twee doodgebeten schapen gevonden. Hoofdverdachten zijn wolven August en Noëlla. Mensen van Natuur en Bos kwamen ter plaatse om stalen te nemen.
  [naar artikel]
 36. Wolven Naya en August jagen samen op schapen (07/03/2019 - De Standaard)
  De wolven Naya en August jagen samen en zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de vier doodgebeten schapen dit jaar in Limburg. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
  [naar artikel]
 37. Wolven Naya en August jagen samen en bijten schapen dood in Limburg (07/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De wolven Naya en August jagen samen en zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de vier doodgebeten schapen dit jaar in Limburg....
  [naar artikel]
 38. Al 2 maanden geen schaap gedood: “Schapenhouders moeten nu investeren voordat wolvenwelpen groot zijn” (25/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Al twee maanden zijn er geen schapen meer doodgebeten door wolven Naya en August en dat komt omdat ze hun territorium verkleind hebben door de komst van de welpjes. Ze eten nu vooral wild, maar binnenkort gaat August vermoedelijk de welpjes leren jagen. Schapen zijn een van hun favoriete prooien. Boswachter Eddy Ulenaers van het Agentschap Natuur en Bos roept daarom de veehouders op om toch nog snel maatregelen te nemen.
  [naar artikel]
 39. VIDEO. "Wolven August en Naya gaan hun territorium inkrimpen om te paren" (03/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De twee Limburgse wolven August en Naya gaan waarschijnlijk hun territorium de komende tijd iets verkleinen. Dat heeft te maken met de paringsperiode. Of de twee ook daadwerkelijk voor afstammelingen zullen zorgen, is uiteraard niet te voorspellen. Maar de kans is reëel. Dat zegt althans wolvenexpert Frederik Thoelen.
  [naar artikel]
 40. "Bescherm je schapen tegen de wolf deze winter" (23/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Agentschap Natuur en Bos verzoekt de veehouders om zo snel mogelijk te investeren in een goede omheining. Wolf August gaat in de winterperiode op makkelijke prooien jagen zoals schapen. Veehouders kunnen beroep doen op de hulp van de in totaal 160 vrijwilligers van het Wolf Fencing Team. Na de dood van wolvin Naya en haar welpen stelt August het goed en bakent hij continu zijn terrein af met uitwerpselen.
  [naar artikel]
 41. Wolvin Naya is zwanger (02/05/2019 - Metro)
  Wolvin Naya is zwanger. Dat melden Natuur en Bos en het INBO in een persbericht. De bolle buik doet bovendien vermoeden dat Naya hoogzwanger is en één van de komende dagen welpjes zal krijgen. Op beelden van Natuur en Bos is Naya te zien met een bolle buik. Naya en August zullen zich nu nestelen op een afgelegen beschutte plaats, waar de welpjes geboren zullen worden. Aangezien het de eerste worp van Naya is, zullen er wellicht 3 à 4 welpjes zijn. Naya zal bij haar welpjes blijven en August zal voor eten zorgen. De welpen blijven de eerste weken in het nest, en zullen pas tegen de zomer hun eerste pootjes buitenzetten. In het begin blijven ze in de buurt van het hol, en vanaf de herfst gaan ze mee op jacht en de kneepjes van het vak leren van hun ouders. In de winter evolueren ze tot volwaardige jagers en kunnen ze voor hun eigen voedsel zorgen. Op een leeftijd van 8 tot 22 maanden verlaten de wolven hun roedel en gaan ze op zoek naar een eigen stek. “Ze kunnen dan zeer grote afstanden afleggen. Op deze manier zijn ook Naya en August uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken. Angst voor een overvloed aan wolven op één plaats is dus ongegrond. In een territorium is enkel plaats voor één koppel wolven met jongen”, klinkt het in een persbericht. De zwangerschap en de geboorte maken de wolven nog voorzichtiger en schuwer dan voorheen. “Dit nieuws is dus geen enkele reden om bang te worden. De dieren zullen zich nog minder laten zien dan vroeger en worden zonder verstoring niet agressiever.” Naya en August waren de eerste wolven die sinds de zomer van vorig jaar in ons land rondliepen. Hun aanwezigheid raakte bekend nadat verschillende schapen dood werden teruggevonden in Limburg. bron: Belga Het bericht Wolvin Naya is zwanger verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Burgemeesters eisen monitoring van welpen (02/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  “Zoek een systeem om de wolven de monitoren”, dat eisen enkele Noord-Limburgse burgemeesters nu bekend is dat Naya drachtig is. “Zo weten we wat de wolven juist doen en kunnen er gepaste maatregelen worden genomen”, zegt burgervader Steven Matheï.
  [naar artikel]
 43. Verse drol moet duidelijkheid brengen over afkomst van wolvin Noëlla (07/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wolvin Noëlla laat duidelijk haar sporen achter in het gebied van August. Intussen kon een camera vastleggen hoe de wolvin een plasje doet. Er werd ook een verse wolvendrol gevonden die hopelijk duidelijkheid gaat scheppen over de afkomst van de nieuwe wolvin.
  [naar artikel]
 44. Steeds meer wolvenmeldingen in Midden-Limburg, maar “Naya en August nog steeds in Leopoldsburg” (25/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Eric Heleven botste zaterdag tijdens zijn ochtendwandeling op twee wolven naast de spoorweg in Zonhoven. Of dat dacht hij toch, want volgens wolvenexpert Jan Loos is er geen reden om te denken dat Naya en August gezelschap hebben gekregen.
  [naar artikel]
 45. Minister Demir roept alle betrokkenen samen over bescherming wolven (14/01/2020 - Metro)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil met alle betrokkenen rond de tafel gaan zitten om samen een plan uit te werken om de wolven te beschermen. “Via de pers ruziemaken heeft geen zin”, aldus minister Demir. “Het is een collectieve verantwoordelijkheid.” Ze reageert daarmee op het dreigement van Welkom Wolf met gerechtelijke stappen indien de overheid nalaat dringende maatregelen te nemen om de wolven August en Noëlla beter te beschermen. De organisatie eist ook dat er een einde wordt gemaakt aan de intensieve jacht in hun territorium. Maar volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vindt er vandaag geen jachtactiviteit plaats in dat gebied. “Ik zal de verschillende betrokkenen – het ANB, de Natuurinspectie en Welkom Wolf – rond de tafel brengen om samen een snel implementeerbaar plan uit te werken om de wolven te beschermen”, aldus Demir. “Dat zal productiever zijn.” bron: Belga Het bericht Minister Demir roept alle betrokkenen samen over bescherming wolven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Leger helpt mee om wolvenpaar August en Noëlla te beschermen (15/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Extra controles door natuurinspectie en boswachters, mét de hulp van militairen. Een absoluut jachtverbod in het gebied waar mogelijk een nest is. Het zijn maar enkele van de reeks maatregelen die het nieuwste wolvenkoppel in Limburg moeten beschermen.
  [naar artikel]
 47. Opnieuw wolf op de dool in Nederland, mogelijk onderweg naar Vlaanderen (17/12/2019 - Metro)
  In Heijen, in het noorden van Nederlands Limburg, is afgelopen zaterdag een wolf gespot. Welkom Wolf wijst er dinsdagavond op dat de viervoeter mogelijk onderweg is naar Vlaanderen. De organisatie roept iedereen daarom op extra waakzaam te zijn en waarnemingen van wolven of mogelijke wolven te melden via hun meldpunt. Volgens Welkom Wolf zal de natuurlijke corridor langs de Maas de wolf “vanzelf in onze richting” leiden. De waarneming, langs de snelweg A77 in Heijen, van de wolf is geverifieerd en bevestigd door Wolven in Nederland, de Nederlandse tegenhanger van Welkom Wolf. In februari vestigde zich voor het eerst in 140 jaar een wolvin in Nederland, en in juni werden de eerste welpjes geboren. Bij de laatste telling, in augustus, zijn in Nederland drie wolven geregistreerd. Vlaanderen kende tot nu toe met het wolvenkoppel Naya en August en wolf Roger drie wolven. Die laatste werd in maart vorig jaar doodgereden, en maandag maakte het Agentschap Natuur en Bos bekend dat Naya vermoedelijk gedood werd door professionelen. Ook van haar welpen, die 4,5 maanden zouden zijn, is nog steeds geen spoor. Welkom Wolf geeft nog mee dat er op sociale media een filmpje circuleert van een vermeende wolf in De Morten, ten noordoosten van Eindhoven. “Maar het is lang niet zeker dat het filmpje echt is en of het daadwerkelijk om een wolf gaat die er op te zien is, temeer omdat onduidelijk blijft wie het filmpje gemaakt en gepost heeft”, aldus de organisatie. En zelfs als het filmpje authentiek is, dan nog kan het om een wolfhond gaan. bron: Belga Het bericht Opnieuw wolf op de dool in Nederland, mogelijk onderweg naar Vlaanderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Wolvin Noëlla laat zich voor het eerst bij daglicht zien (14/02/2020 - De Morgen)
  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft de eerste beelden van wolvin Noëlla bij daglicht in Limburg verspreid. ‘Het zijn de eerste kleurenbeelden van Noëlla die we te pakken hebben. Daarmee hebben we de bevestiging dat ze gezond en wel in de regio is’, zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele.
  [naar artikel]
 49. “Nieuwe wolf Noëlla moet beschermd worden, desnoods trekken we naar de rechter” (31/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  “Doe iets aan de bescherming van de wolven, voor het te laat is.” Welkom Wolf trekt aan de alarmbel en vraagt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de situatie van de wolven te bekijken. “Desnoods trekken we naar de rechtbank.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.