Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 August 2020
13:32 uur

Wetstraatwatcher Jan Callebaut: ‘Vlaams Belang en PVDA zijn de enige partijen met een toekomstvisie’

De Morgen

14/01/2020 - 14:17

Ons land had in 2019 op geen enkel moment een federale regering, en de politieke impasse zal dit jaar nog meer wegen op onze nationale boekhouding. Waar moet het stuurloze schip dat België heet heen? Zullen politici ongestraft blijven liegen? En is 2020 het jaar waarin de VRT zal imploderen? We vroegen het aan meestermarketeer en Wetstraat-watcher Jan Callebaut.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaams Belang en PVDA verontwaardigd dat ze niet uitgenodigd werden door informateurs (06/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dat informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) geen uitnodiging verstuurd hebben naar PVDA en Vlaams Belang voor een verkennend gesprek, is in het verkeerde keelgat geschoten bij die partijen.
  [naar artikel]
 2. Vlaams Belang en PVDA verontwaardigd dat ze niet uitgenodigd werden door informateurs (06/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Dat informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) geen uitnodiging verstuurd hebben naar PVDA en Vlaams Belang voor een verkennend gesprek, is in het verkeerde keelgat geschoten bij die partijen.
  [naar artikel]
 3. Vlaams Belang vraagt onderzoek naar inkomsten PVDA (16/01/2020 - Metro)
  Het Vlaams Belang wil dat de controlecommissie van de Kamer zich buigt over de inkomsten die de PVDA/PTB haalt uit lidgelden. De leden betalen aan de partij samen meer dan 1,5 miljoen euro per jaar, bijna even veel als PS, MR, N-VA en CD&V samen. In een reactie zegt PVDA niets verkeerd te doen. “Het Vlaams Belang is zelf een graaipartij”, luidt het. In Het Laatste Nieuws en De Morgen zegt Kamerfractieleider Barbara Pas van Vlaams Belang dat moet onderzocht worden of het lidgeld van de PVDA geen “verkapte vorm van gift” is. “Indien zou blijken dat de zelfverklaarde politieke maagden van PVDA/PTB inderdaad de wet hebben overtreden en hebben gesjoemeld met het niet-registreren van giften, dienen de nodige sancties te worden opgelegd.” De wet op de partijfinanciering zegt dat politieke partijen giften en sponsoring van bedragen hoger dan 125 euro moeten registreren. Giften van meer dan 500 euro per persoon zijn wettelijk zelfs verboden. PVDA werkt als enige politieke partij met variabele lidgelden, waarbij het lidgeld van wie opklimt in de partij op basis van een referentiebudget wordt bepaald. Parlementslid en PVDA-woordvoerder Tom De Meester zegt dat er “niets mis” is met de bijdragen van de PVDA-leden. “Wij steunen op eigen krachten. Dat maakt ons onafhankelijker van overheidssteun. De andere partijen zouden daar beter een voorbeeld aan nemen, in plaats van louter aan de subsidiekraan te hangen. De klassieke partijen zijn de grootste subsidieslurpers.” Volgens De Meester strijkt het Vlaams Belang jaarlijks 2,5 miljoen euro belastinggeld op, de N-VA “zelfs” 13,4 miljoen. “Dát is het probleem, niet de ledenbijdragen van de PVDA.” bron: Belga Het bericht Vlaams Belang vraagt onderzoek naar inkomsten PVDA verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Het succesrecept van Vlaams Belang ontleed: van "de frisse gezichten" tot "de zelfbescherming van de kleine man" (27/05/2019 - VRT NWS)
  "Het Vlaams Belang heeft 110 procent van zijn potentieel gerealiseerd." Communicatiespecialist Jan Callebaut klinkt erg duidelijk. Maar hoe is het succes van de partij te verklaren? En hoe komt het dat zoveel Vlamingen de overstap gemaakt hebben vanuit andere partijen. Verschillende experten lichten voor VRT NWS de aantrekkingskracht van Vlaams Belang door.
  [naar artikel]
 5. Vlaams Belang vraagt onderzoek naar inkomsten PVDA (16/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaams Belang wil dat de controlecommissie van de Kamer zich buigt over de inkomsten die de PVDA/PTB haalt uit lidgelden. De leden betalen aan de partij samen meer dan 1,5 miljoen euro per jaar, bijna even veel als PS, MR, N-VA en CD&V samen. In een reactie zegt PVDA niets verkeerd te doen. “Het Vlaams Belang is zelf een graaipartij”, luidt het.
  [naar artikel]
 6. Partijen hebben hun lijstnummer voor verkiezingen gekregen (22/03/2019 - De Standaard)
  De nationale lijstnummers zijn bekendgemaakt. Dit zijn de nummers van de Vlaamse partijen: Open VLD 3, N-VA 8, Vlaams Belang 9, CD&V 10, PVDA 12, Groen 15 en SP.A 16.
  [naar artikel]
 7. Vlaams Belang in zee met Dries Van Langenhove: wie heeft hier wat bij te winnen? (09/01/2019 - VRT NWS)
  Zowel voor Vlaams Belang als voor Dries Van Langenhove kan het lijsttrekkerschap voor de Kamer van de "onafhankelijke kandidaat" Van Langenhove veel opleveren, hoewel er ook risico's aan verbonden zijn. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder peilt in "De wereld vandaag" naar de motieven van beide partijen om een verbond aan te gaan. 
  [naar artikel]
 8. Tom De Meester (PVDA): 'De Wever wil het land blokkeren' (16/06/2019 - Knack)
  De Zondag spreekt twee nieuwkomers van radicale partijen: Tom De Meester van de PVDA en Wouter Vermeersch van Vlaams Belang. 'De N-VA moet goed nadenken.'
  [naar artikel]
 9. Gegokt en gewonnen: Vlaams Belang gaf nog nooit zo’n fortuin uit aan campagne (22/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de aanloop naar 26 mei spendeerden de Vlaamse partijen 22 miljoen euro. Vlaams Belang waagde een grote financiële gok door het merendeel van zijn vermogen tegen de campagne aan te smijten, met succes. Groen en de PVDA gaven het minst uit per stem.
  [naar artikel]
 10. PVDA en Vlaams Belang zetten regering tegen de muur (25/10/2019 - De Standaard)
  Zonder stabiele meerderheid in het parlement hebben Vlaams Belang en PVDA/PTB de macht om belangrijke dossiers naar links of rechts te laten kantelen.
  [naar artikel]
 11. Informateurs Reynders en Vande Lanotte spraken in eerste ronde niet met Vlaams Belang en PVDA (06/06/2019 - VRT NWS)
  De informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) hebben in hun eerste gespreksronde de partijen Vlaams Belang en PVDA niet geconsulteerd. Reynders en Vande Lanotte kregen vorige week de opdracht om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om een federale regering te vormen. Om 14 uur worden ze op het Paleis verwacht, om een eerste verslag uit de brengen bij de koning. 
  [naar artikel]
 12. Meer vrouwen in Vlaams Parlement (27/05/2019 - Metro)
  Onder de 124 verkozenen voor het Vlaams Parlement zijn er 59 vrouwen, ofwel 47,6 procent. Dat is meer dan bij de Vlaamse verkiezingen in 2014, toen 55 vrouwen rechtstreeks werden verkozen. Vlaams Belang (39,1 procent), N-VA (45,7 procent) en sp.a (46,2 procent) zijn de enige partijen van wie minder dan de helft van de verkozenen vrouw is. Voor N-VA werden 16 vrouwen verkozen, op een totaal van 35 zetels. Enkel Vlaams Belang doet het op dat vlak slechter: slechts 9 van de 23 verkozenen zijn vrouw. Bij sp.a gaat het om 6 vrouwelijke verkozenen op 13. Bij CD&V en Open Vld werden dan weer meer vrouwen dan mannen in het Vlaams Parlement gestemd, respectievelijk 10 van de 19 en 9 van de 16. Bij Groen (7 op 14) en PVDA (2 op 4) is de verdeling gelijk. bron: Belga Het bericht Meer vrouwen in Vlaams Parlement verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Vlaams Belang gaf meer dan ooit uit aan campagne (22/08/2019 - Metro)
  3,2 miljoen euro. Zoveel gaf Vlaams Belang uit aan de kiescampagne in de aanloop naar 26 mei. Een grote gok, als je weet dat de partij 4,5 miljoen euro in kas had. Dat becijferde het onderzoeksinstituut ­Vives (KU Leuven), schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag. “Vlaams Belang heeft de gok ­gewaagd om diep te snijden in zijn financiële reserves”, zegt politicoloog Bart Maddens, die de studie met collega’s Gert-Jan Put en Gunther Vanden Eynde uitvoerde. “Die gok is een succes gebleken.” Vlaams Belang werd de overwinnaar van de verkiezingen en zag zijn jaarlijkse overheidsdotatie met 5,5 miljoen euro stijgen naar 7,8 miljoen. Vorig jaar boekte Vlaams Belang een verlies van 2,2 miljoen euro, vooral door uitgaven verbonden aan de gemeenteraadsverkiezingen. Alle Vlaamse partijen samen gaven 22 miljoen euro uit aan de campagne voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen, een half miljoen minder dan in 2014. Met 5,8 miljoen euro gaf de N-VA opnieuw het meest uit. Ook voor die partij was het de duurste campagne ooit. De kloof met de rest is nog vergroot. Daarna volgen Open Vld en CD&V. Voor het eerst gaf Vlaams Belang meer uit dan een van de traditionele partijen. De sp.a, Groen en de PVDA voerden de goedkoopste campagne. Voor de unitaire PVDA zijn noodgedwongen ook de uitgaven in Franstalig België meegeteld. bron: Belga Het bericht Vlaams Belang gaf meer dan ooit uit aan campagne verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Grote gok, groot succes: Vlaams Belang gaf nog nooit zo’n fortuin uit aan campagne (22/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  In de aanloop naar 26 mei spendeerden de Vlaamse partijen 22 miljoen euro. Vlaams Belang waagde een grote financiële gok door het merendeel van zijn vermogen tegen de campagne aan te smijten, met succes. Groen en de PVDA gaven het minst uit per stem.
  [naar artikel]
 15. Niet alleen Vlaams Belang, maar ook PVDA boekt sterk resultaat: communisten opnieuw op weg naar parlement (26/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  In de schaduw van Vlaams Belang heeft ook de extreemlinkse PVDA af op een grote overwinning. Sinds begin de jaren 80 zetelen er geen Vlaamse communisten meer in het parlement. Maar daar komt straks verandering in. PVDA haalt nu dus wel de kiesdrempel. “Naast het ‘Vals Belang’ is er straks gelukkig ook een echt sociaal alternatief in het parlement”, aldus voorzitter Peter Mertens.
  [naar artikel]
 16. Vlaanderen radicaliseert: Vlaams Belang wint de verkiezingen, PVDA haalt de kiesdrempel (26/05/2019 - De Morgen)
  Het politieke landschap in Vlaanderen ziet er sinds zondag 26 mei radicaler uit. Grote overwinnaar is het Vlaams Belang, dat zijn stemmenaantal verdrievoudigt en de tweede partij van Vlaanderen wordt. Op links stapt de PVDA over de kiesdrempel.
  [naar artikel]
 17. En plots slaan Vlaams Belang en PVDA de handen in elkaar: wat nu met de begroting? En dreigt er echt een shutdown? (25/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Dat er vijf maanden na de verkiezingen nog altijd geen uitzicht is op een nieuwe regering zorgt ook in het parlement voor uitzonderlijke omstandigheden. Zeker wanneer de grote, extreme blokken van PVDA en Vlaams Belang samen met de linkse partijen de handen in elkaar slaan. Wat nu met de begroting? En dreigt er echt een shutdown, waarin ambtenaren en pensioenen niet kunnen worden uitbetaald. Bien étonné de se retrouver ensemble.
  [naar artikel]
 18. PVDA: “Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen” (26/05/2019 - Metro)
  “Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen”. Op die manier sprak een doltevreden PVDA-voorzitter Peter Mertens zijn achterban toe, nu is gebleken dat de extreemlinkse partij op verschillende plaatsen de kiesdrempel haalt en zowel vertegenwoordigers naar de Kamer en het Vlaams parlement mag afvaardigen. Mertens ziet PVDA en Vlaams Belang als de twee winnaars van de verkiezingen. De grote vooruitgang van Vlaams Belang noemde hij een “smet op deze dag”. Mertens onderstreepte wel dat Vlaams Belang twintig keer meer media-aandacht heeft gekregen tijdens deze campagne. Bovendien noemde hij zijn partij het echte sociaal alternatief, in plaats van Vlaams Belang. “Als alle klassieke partijen klappen krijgen, dan is dat een oorverdovend signaal”, vindt Mertens. “De politiek is er om de mensen te dienen, niet om zichzelf te dienen. Ze zitten met ‘de peut'”, citeerde hij zijn populaire partijgenoot Raoul Hedebouw. Mertens benadrukte dat zijn partij verschillende thema’s op de agenda heeft geplaatst. “Wij zullen nog veel meer de locomotief op links zijn”, beloofde Mertens. bron: Belga Het bericht PVDA: “Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Vlaams Belang vraagt onderzoek naar inkomsten PVDA (16/01/2020 - Knack)
  Het Vlaams Belang wil dat de controlecommissie van de Kamer zich buigt over de inkomsten die de PVDA/PTB haalt uit lidgelden. De leden betalen aan de partij samen meer dan 1,5 miljoen euro per jaar, bijna even veel als PS, MR, N-VA en CD&V samen.
  [naar artikel]
 20. PVDA int tot vier keer meer lidgeld dan (veel) grotere partijen: ‘Systeem zit in schemerzone’ (16/01/2020 - De Morgen)
  Elk jaar vergaart PVDA/PTB 1,5 miljoen euro aan lidmaatschapsbijdragen. Dat bedrag is opvallend hoog. Wordt hier de wet op de partijfinanciering geschonden, zoals Vlaams Belang suggereert? ‘Het systeem zit in een schemerzone.’
  [naar artikel]
 21. Politicologen zien strategie achter woorden De Wever: “Hij verzwakt links door PVDA en Vlaams Belang één pot nat te noemen” (12/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gisteren bijzonder verontwaardigd gereageerd op de beslissing van sp.a om een coalitie te sluiten met PVDA in het Oost-Vlaamse Zelzate. Maar waarom eigenlijk? Volgens politicologen is het van groot strategisch belang voor N-VA om van de extreemlinkse partij een paria te maken, net als Vlaams Belang.
  [naar artikel]
 22. Na de kater neemt N-VA weer de touwtjes in handen: “Het enige wat nu telt, zijn de voorstellen van Vlaams Belang” (28/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA blaakt van zelfvertrouwen, ondanks haar verlies. Op Vlaams niveau neemt ze de leiding in de formatiegesprekken, en federaal kan ze haar oorlog tegen de Franstalige linkse partijen voortzetten. Regeringsdeelname met Vlaams Belang sluit de partij niet uit. “We moeten het signaal van de kiezer echt ernstig nemen.”
  [naar artikel]
 23. Wie wint, wie verliest? Vlaming kiest extreem (26/05/2019 - De Tijd)
  18:54 Het Vlaams Belang en de PVDA zijn de grote overwinnaars van de verkiezingen. Alle andere partijen - behalve Groen - verliezen.
  [naar artikel]
 24. N-VA is geen partij van populisten (06/04/2019 - De Morgen)
  N-VA en LDD zijn geen populistische partijen. Vlaams Belang en PVDA zijn dat wel. Maar kiezers van alle politieke partijen in Vlaanderen zijn nagenoeg even vatbaar voor uitspraken als 'ministers zouden zich beter meer onder het gewone volk begeven'. Dat blijkt uit een sociologische studie bij 2.000 Vlamingen.
  [naar artikel]
 25. PVDA eist nieuwe verkiezingen (21/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Na Vlaams Belang wil nu ook de PVDA nieuwe verkiezingen. “De mensen zijn het slecht politiek theater in de Wetstraat beu. De politiek blijft met zichzelf bezig, in plaats van met de mensen. Als het zo zit, dat de traditionele partijen het dan maar gaan uitleggen aan de kiezer”, zegt partijvoorzitter Peter Mertens.
  [naar artikel]
 26. Linkse partijen en Vlaams Belang stellen stemming over begroting uit: "Willen extra personeel in de zorg" (25/10/2019 - VRT NWS)
  In het parlement hebben de linkse partijen gisteren opvallend samen met Vlaams Belang de stemming over de begroting van november en december uitgesteld. De PVDA had namelijk voorgesteld om extra geld te voorzien voor aanwervingen van verplegend personeel. Daardoor moeten de parlementsleden in de herfstvakantie terugkomen, om over de volledige begroting van november en december te stemmen.
  [naar artikel]
 27. Stemmenkanonnen kronen Vlaams Belang tot winnaars (26/05/2019 - De Standaard)
  Veel nieuwe parlementsleden van Vlaams Belang en ook Groen en PVDA komen binnen in het Vlaams Parlement en in de Kamer. Meer dan Dries Van Langenhove zijn Tom Van Grieken en Barbara Pas dé overwinnaars van deze verkiezingen.
  [naar artikel]
 28. Kamer geeft vertrouwen aan regering-Wilmès: "Aanpak van coronacrisis enige taak" (19/03/2020 - VRT NWS)
  De Kamer heeft het vertrouwen gegeven aan de nieuwe regering-Wilmès. Negen partijen steunden de regering, drie partijen deden dat niet: de N-VA, Vlaams Belang en de PVDA. De nieuwe regering moet zich hoofdzakelijk bezighouden met de aanpak van de coronacrisis. Later zal ook nog over een volmachtenwet gestemd worden.
  [naar artikel]
 29. Compromis in de maak over plaatsverdeling in Vlaams parlement: PVDA en Vlaams Belang naast elkaar (02/10/2019 - De Morgen)
  Er komt misschien een einde aan de aanslepende discussie over de plaatsverdeling in het Vlaams parlement. Volgens Belga zouden Vlaams Belang en PVDA in een compromisvoorstel naast elkaar gezet worden. Het voorstel is nog niet goedgekeurd. Vrijdag debatteert het parlement dus nog gewoon volgens de huidige plaatsverdeling.
  [naar artikel]
 30. Vlaams Belang 'deelt de droom van Steve Bannon', maar is niet betrokken bij Europees project (24/07/2018 - Knack)
  Steve Bannon wil rechts-populistische partijen de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 helpen winnen. Vlaams Belang wacht af. Aldus Gerolf Annemans, het enige Europarlementslid van de partij.
  [naar artikel]
 31. Waar staat Vlaams Belang voor in deze kiescampagne? (19/05/2019 - VRT NWS)
  Nog een week te gaan voor de verkiezingen en vanaf vandaag analyseren we elke dag een van de zes partijen in het Vlaams Parlement. We beginnen met Vlaams Belang. De radicaal-rechtse partij zit al jaren in de oppositie door het cordon sanitaire, een afspraak onder andere partijen om niet met hen te besturen. Vanuit de oppositie pleit Vlaams Belang al jaren voor Vlaamse onafhankelijkheid en voor een migratiestop.
  [naar artikel]
 32. CD&V en Open VLD flirten met kiesdrempel op Facebook (14/02/2018 - VRT NWS)
  Van Vlaams Belang tot PVDA, elke politieke partij is overtuigd van het belang van sociale media om kiezers te bereiken. Vooral Facebook speelt daarbij een belangrijke rol. En dus zetten ook de Vlaamse partijen er geld en mensen op in. Maar niet iedereen is even succesvol.
  [naar artikel]
 33. Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Samenwerken met N-VA? Op sociaal-economische thema's zal dat niet zo simpel zijn" (12/05/2019 - VRT NWS)
  Vooralsnog sluiten alle andere partijen Vlaams Belang uit als coalitiepartner. Het Vlaams Belang zelf wil uit dat cordon sanitaire geraken en lonkt daarvoor vooral naar de N-VA. Maar beide partijen liggen op sociaal-economische thema's wel behoorlijk ver uiteen. Dat bleek nog eens in "De zevende dag".
  [naar artikel]
 34. Vlaams Belang klimt, PVDA derde grootste partij in Wallonië (09/09/2016 - De Standaard)
  Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVDA de derde grootste partij worden in Wallonië. Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van de RTBF en La Libre. In Vlaanderen blijft N-VA de grootste partij. Het Vlaams Belang zit wel opnieuw in de lift.
  [naar artikel]
 35. Vlaams Belang klimt, PVDA derde grootste partij in Wallonië (10/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVDA de derde grootste partij worden in Wallonië. Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van de RTBF en La Libre. In Vlaanderen blijft N-VA de grootste partij. Het Vlaams Belang zit wel opnieuw in de lift.
  [naar artikel]
 36. VLAAMS: N-VA en Vlaams Belang nek aan nek in Oost-Vlaanderen (26/05/2019 - Metro)
  Met 10 van de 820 bureaus geteld blijken N-VA en Vlaams Belang nek aan nek te gaan in Oost-Vlaanderen. N-VA haalt 23,4 procent van de stemmen (30,7 procent in 2014), Vlaams Belang 23,1 procent (6,4 procent in 2014). Daarna volgen Groen (12,3 procent), sp.a (11,9 procent), CD&V (11,5 procent), Open Vld (8,7 procent) en PVDA (7,6 procent). bron: Belga Het bericht VLAAMS: N-VA en Vlaams Belang nek aan nek in Oost-Vlaanderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Peter Mertens (PVDA): 'Ook de kiezers van het Vlaams Belang hebben in de eerste plaats sociale problemen' (29/05/2019 - Knack)
  De PVDA voerde in Vlaanderen alleen in Antwerpen campagne: voorzitter Peter Mertens móést verkozen raken en dat doel is ook bereikt. Meer nog, de partij haalt in deze provincie twee verkozenen in de Kamer en twee in het Vlaams Parlement. Ze overtreft daarmee haar eigen verwachtingen, en werd de tweede - na het Vlaams Belang - winnaar van de verkiezingen.
  [naar artikel]
 38. Iedereen mag terugkomen voor tweede gesprek, behalve PVDA (17/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat bijna alle partijen opnieuw uitnodigen voor een tweede gesprek. PVDA krijgt die uitnodiging niet. Filip Dewinter (Vlaams Belang) belooft een centrumrechtse coalitie te depanneren bij afwezigheid van raadsleden uit de meerderheid.
  [naar artikel]
 39. Extremen op winst in nieuwe peiling, N-VA verliest het zwaarst (14/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zijn de extreme partijen in Vlaanderen de winnaars. Vlaams Belang zou er ruim 9 procent bij doen in vergelijking met het verkiezingsresultaat in mei, tegenpool PVDA zou een sprong van bijna 4 procent maken. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, De Morgen, VTM, Le Soir en RTL. Alle andere Vlaamse partijen, N-VA op kop, verliezen. In Wallonië halen de linkse partijen samen bijna 60 procent van de kiesintenties.
  [naar artikel]
 40. Extremen op winst in nieuwe peiling, N-VA verliest het zwaarst (14/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zijn de extreme partijen in Vlaanderen de winnaars. Vlaams Belang zou er ruim 9 procent bij doen in vergelijking met het verkiezingsresultaat in mei, tegenpool PVDA zou een sprong van bijna 4 procent maken. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, De Morgen, VTM, Le Soir en RTL. Alle andere Vlaamse partijen, N-VA op kop, verliezen. In Wallonië halen de linkse partijen samen bijna 60 procent van de kiesintenties.
  [naar artikel]
 41. Peiling: extremen op winst, N-VA verliest het zwaarst (14/03/2020 - De Morgen)
  Mochten er nu verkiezingen zijn, winnen de extreme partijen in Vlaanderen. Vlaams Belang zou ruim 9 procent winnen tegenover het verkiezingsresultaat in mei, PVDA zou er bijna 4 procent bij doen. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL. Alle andere Vlaamse partijen, N-VA op kop, verliezen.
  [naar artikel]
 42. Kieskring Oost-Vlaanderen: Vlaams Belang wordt met Guy D'haeseleer de op 1 na grootste (26/05/2019 - VRT NWS)
  Op basis van voorlopige resultaten lijkt Vlaams Belang de winnaar van de verkiezingen te worden. De partij boekt ook in de kieskring Oost-Vlaanderen op federaal en Vlaams niveau forse winst, de N-VA verliest stevig maar ook de andere traditionele partijen lijken in de klappen te delen. Groen blijft een beetje ter plaatste trappelen, het uiterst linkse PVDA flirt met de kiesdrempel. Het gaat om tendensen op basis van onvolledige resultaten.
  [naar artikel]
 43. De doorbraak van Vlaams Belang in West-Vlaanderen en de almacht van N-VA in Antwerpen: waar haalden de partijen hun stemmen? (27/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vanuit het Ninove van Guy D’Haeseleer verovert Vlaams Belang stilaan heel Vlaanderen, maar waar bevinden zich de wingewesten van de andere partijen en hoe evolueert dat? Deze kaarten met de scores van de partijen voor de Vlaamse verkiezingen in elke gemeente tonen het ons.
  [naar artikel]
 44. N-VA en Belang zetten hakken in zand over asielopvang (09/07/2019 - De Tijd)
  21:31 In de Kamer is voor de komende drie maanden een noodbegroting goedgekeurd. De N-VA en het Vlaams Belang stemden als enige partijen tegen uit protest tegen het asielbeleid van de regering in lopende za...
  [naar artikel]
 45. Grote Peiling: Vlaams Belang en PVDA scoren, N-VA zakt richting 20% (14/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na 292 dagen vruchteloos onderhandelen over een nieuwe regering, zijn het vooral de extreme partijen die profiteren, zo blijkt uit onze Grote...
  [naar artikel]
 46. VLAAMS: N-VA onder de 30 procent in Vlaams Parlement, Vlaams Belang wordt tweede partij (27/05/2019 - Metro)
  De N-VA van kandidaat-minister-president Bart De Wever blijft de grootste partij in het Vlaams Parlement, maar de partij verliest wel fors eindigt onder de 30 procent. Grote winnaar is Vlaams Belang, dat de tweede partij wordt, met 18,5 procent van de stemmen. De huidige Vlaamse coalitie verliest in het Vlaams parlement: N-VA haalt nog 24,83 procent (-7,06 procentpunt), CD&V verliest 5,08 procent tot 15,4 procent en Open Vld zakt 1,01 procentpunt tot 13,13 procent. CD&V zakt van de tweede naar de derde plaats, Open Vld van plaats drie naar vier. Aan de linkerkant verliest sp.a 3,85 procentpunten, tot 10,14 procent. Groen wint 1,41 procentpunt en eindigt net na de socialisten met 10,11 procent. PVDA haalt voor het eerst de kiesdrempel met 5,32 procent (+2,8 procentpunt). N-VA verliest 8 zetels en strandt op 35. Vlaams Belang wint er 17 en wordt met 23 zetels de op een na grootste fractie in het Vlaams Parlement. Op nummer drie staat CD&V (19, -8), gevolgd door Open Vld (16, -3), Groen (14, +4) en sp.a (12, -6). PVDA gaat van 0 naar 4 zetels, terwijl de enige Franstalige zetel, die van de Union des Francophones (UF) verdwijnt. bron: Belga Het bericht VLAAMS: N-VA onder de 30 procent in Vlaams Parlement, Vlaams Belang wordt tweede partij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Meeste jonge kiezers voor PVDA en Groen, N-VA-kiezers plaatsen zich meer aan rechterzijde dan Vlaams Belang-kiezers (09/01/2019 - VRT NWS)
  PVDA en Groen trokken het hoogste percentage jonge en nieuwe kiezers aan bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoekers van verschillende universiteiten, uitgevoerd op vraag van VRT en Knack. “Dat is niet helemaal vreemd", zegt een van de onderzoekers Kristof Steyvers in "De ochtend" op Radio 1: "We weten dat jongeren vaker geneigd zijn om te kiezen voor linkse of ecologische politieke partijen.” Uit de exitpoll blijkt ook dat N-VA kiezers zichzelf meer aan de rechterzijde plaatsen dan dan kiezers van Vlaams Belang. 
  [naar artikel]
 48. Kiezersonderzoek toont aan: ‘Vlaams Belang en N-VA hebben nog veel groeimarge’ (08/01/2020 - De Morgen)
  De toekomst voor de drie traditionele partijen CD&V, Open Vld en sp.a ziet er niet al te rooskleurig uit, zo blijkt uit een kiezersonderzoek na de verkiezingen van vorig jaar. De partijen kunnen de jongeren niet bereiken, en hun groeivooruitzichten zijn mager, schrijft Knack vandaag op basis van het onderzoek. De twee grootste partijen N-VA en Vlaams Belang daarentegen hebben nog heel wat marge.
  [naar artikel]
 49. N-VA en Vlaams Belang hebben meerderheid in commissies Vlaams Parlement (07/06/2019 - Knack)
  De twee grootste partijen in het Vlaams Parlement, N-VA en Vlaams Belang, komen samen niet aan een meerderheid van 63 zetels. Maar in de afzonderlijke commissies, die meestal uit 15 leden bestaan, zouden ze wél aan meerderheid komen. 'Dat kan interessant zijn', zegt Chris Janssens (Vlaams Belang).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.