Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
13:52 uur

Stuifmeelseizoen is begonnen: eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar in de lucht

VRT NWS

14/01/2020 - 14:49

Het nationale aerobiologische surveillancenetwerk van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano heeft de eerste stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten. Daarmee is het stuifmeelseizoen begonnen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 11 stuifmeelkorrels per m³ lucht: het graspollenseizoen is begonnen (08/05/2018 - VRT NWS)
  In Brussel zijn gisteren 11 grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten. Daarmee is het graspollenseizoen begonnen. Hoewel de concentraties stuifmeelkorrels nog laag zijn, nemen hooikoortslijders toch maar beter al voorzorgsmaatregelen, zegt het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid Sciensano.  
  [naar artikel]
 2. Pollenseizoen nu al begonnen: wie heel allergisch is voor stuifmeel in de lucht, kan al klachten ondervinden (10/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen. Sinds begin deze maand worden er al stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten, terwijl dat normaal pas eind januari, begin februari gebeurt. Wie heel gevoelig is, kan nu al symptomen van pollenallergie hebben.
  [naar artikel]
 3. Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het pollenseizoen is nu al begonnen (10/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen. Sinds begin deze maand worden er al stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten, terwijl dat normaal pas eind januari, begin februari gebeurt. Wie heel gevoelig is, kan nu al symptomen van pollenallergie hebben.
  [naar artikel]
 4. Pollenseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen (10/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen. Sinds begin deze maand worden er al stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten, terwijl dat normaal pas eind januari, begin februari gebeurt.
  [naar artikel]
 5. Stuifmeelseizoen eerder dan gebruikelijk van start (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar, dat gemiddeld eind januari begint, is dit jaar ongeveer 15 dagen eerder dan gebruikelijk van start...
  [naar artikel]
 6. Pollenseizoen barst weer los "en dat ongetwijfeld door de klimaatopwarming" (11/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Allergielijders mogen opnieuw een voorraad papieren zakdoekjes inslaan, want het pollenseizoen is officieel begonnen. “Er hangen voldoende stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar in de lucht om allergische reacties op te wekken”, bevestigt pollenexpert Marijke Hendrickx van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. De kans dat het pollenrecord van 2018 wordt verbroken, is gelukkig klein.
  [naar artikel]
 7. Pollenseizoen is officieel begonnen: els en hazelaar veroorzaken eerste piek (11/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het pollenseizoen is begonnen. Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.
  [naar artikel]
 8. Pollenseizoen is officieel begonnen: els en hazelaar veroorzaken eerste piek (11/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het pollenseizoen is begonnen. Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.
  [naar artikel]
 9. Stuifmeelseizoen dit jaar vijftien dagen eerder dan gebruikelijk van start (14/01/2020 - Metro)
  Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar, dat gemiddeld eind januari begint, is dit jaar ongeveer 15 dagen eerder dan gebruikelijk van start gegaan. De milde temperaturen van de laatste maanden bevorderen en versnellen de bloei van deze bomen, zo meldt het nationale aerobiologisch surveillancenetwerk van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano vandaag. Zaterdag werd een eerste stuifmeelpiek waargenomen. “Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de stuifmeelconcentraties gehandhaafd zullen worden of verder zullen toenemen”, zegt Marijke Hendrickx, wetenschappelijk medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. “De regen slaat het stuifmeel neer op de grond en dat leidt tot een daling van de stuifmeelconcentraties in de lucht.” Hoewel de geproduceerde hoeveelheden stuifmeel in de loop der jaren zijn toegenomen, is het volgens Sciensano onmogelijk te voorspellen of het seizoen 2020 van de els en de hazelaar net zo intens zal zijn als het seizoen 2019. “We mogen niet vergeten dat er vorig jaar twee absolute records werden opgetekend”, klinkt het. “Voor de hazelaar waren de seizoenshoeveelheden veel hoger dan die van 2018 (dat was al een recordjaar sinds het begin van de metingen). In principe hebben deze bomen één tot meerdere jaren ‘rust’ nodig voordat ze dergelijke stuifmeelhoeveelheden kunnen reproduceren. Het tweede record is dat van de els, waarvoor de seizoenshoeveelheden in 2019 ook het hoogste waren sinds het begin van de metingen.” bron: Belga Het bericht Stuifmeelseizoen dit jaar vijftien dagen eerder dan gebruikelijk van start verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Steeds meer mensen allergisch aan pollen: “De helft ontwikkelt vroeg of laat ook een allergie voor voedsel” (25/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste stuifmeelkorrels van de els en hazelaar zijn midden januari al gemeten, twee weken vroeger dan normaal. Dat veroorzaakt ‘lentekriebels’...
  [naar artikel]
 11. Pollenseizoen is voorbij (02/10/2018 - Metro)
  Het pollenseizoen is voorbij. Dat meldt het netwerk AirAllergy van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Het stuifmeelseizoen begon dit jaar midden januari en sinds vandaag wordt er nog nauwelijks stuifmeel in de lucht waargenomen. De stuifmeelconcentraties van de els en de hazelaar waren vroeg aanwezig in de lucht en lagen een stuk boven het gemiddelde. Het berkenseizoen was volgens Air Allergy “heftig”. “Er werden hoge concentraties bereikt in vergelijking met de gemiddelden van andere jaren”, luidt het. In deze periode van het jaar zijn wel nog grote hoeveelheden sporen van bos- en weidepaddestoelen aanwezig in de lucht. Mensen die daar gevoelig voor zijn, moeten volgens AirAllergy nog altijd voorzichtig zijn. bron: Belga Het bericht Pollenseizoen is voorbij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Het pollenseizoen is gestart, met eerste piek door els en hazelaar (11/02/2019 - De Standaard)
  Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.
  [naar artikel]
 13. 2019 nu al goed voor pollenrecord (20/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  GenkHet uitzonderlijk mooie weer van de voorbije dagen betekent slecht nieuws voor allergielijders. De afgelopen dagen noteerde Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, bijzonder hoge stuifmeelconcentraties van de els en de hazelaar in de lucht. “We zitten nu al aan de hoogste stuifmeelconcentratie van de hazelaar sinds het begin van de metingen.”
  [naar artikel]
 14. Pollenseizoen is officieel begonnen: els en hazelaar veroorzaken eerste piek (11/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het pollenseizoen is van start gegaan. Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van...
  [naar artikel]
 15. Pollenbarometer: ontdek hier wanneer de pollen van welke boom- of grassoort door de lucht dwarrelen (10/01/2018 - VRT NWS)
  Sinds begin deze maand hangen er al pollen in de lucht. Daarmee opent het pollenseizoen dit jaar iets vroeger dan normaal. Elk jaar zijn de hazelaar en de els er als eerste bij. Ontdek hieronder wanneer je van welke boom- of grassoort last kan krijgen door het stuifmeel in de lucht.
  [naar artikel]
 16. Els en hazelaar zorgen al voor hooikoorts (26/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Omdat de els en de hazelaar in bloei staan, hebben de eerste Limburgers al last van hooikoorts. Uit onderzoek blijkt dat een op drie hooikoortspatiënten last heeft van de els- en hazelaarpollen. En dat komt door de zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.
  [naar artikel]
 17. Mooi weer is slecht nieuws voor allergielijders: 2019 nu al goed voor pollenrecord (19/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het uitzonderlijk mooie weer van de voorbije dagen betekent slecht nieuws voor allergielijders. De afgelopen dagen noteerde Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, bijzonder hoge stuifmeelconcentraties van de els en de hazelaar in de lucht. “We zitten nu al aan de hoogste stuifmeelconcentratie van de hazelaar sinds het begin van de metingen.”
  [naar artikel]
 18. Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: seizoen gaat sneller van start (14/01/2020 - Metro)
  Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar, dat gemiddeld eind januari begint, is dit jaar ongeveer 15 dagen eerder dan gebruikelijk van start gegaan. De milde temperaturen van de laatste maanden bevorderen en versnellen de bloei van deze bomen, zo meldt het nationale aerobiologisch surveillancenetwerk van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. “Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de stuifmeelconcentraties gehandhaafd zullen worden of verder zullen toenemen», zegt Marijke Hendrickx, wetenschappelijk medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. «De regen slaat het stuifmeel neer op de grond en dat leidt tot een daling van de stuifmeelconcentraties in de lucht.» Hoewel de geproduceerde hoeveelheden stuifmeel in de loop der jaren zijn toegenomen, is het volgens Sciensano onmogelijk te voorspellen of het seizoen 2020 van de els en de hazelaar net zo intens zal zijn als het seizoen 2019. «We mogen niet vergeten dat er vorig jaar twee absolute records werden opgetekend», klinkt het. «Voor de hazelaar waren de seizoenshoeveelheden veel hoger dan die van 2018 (dat was al een recordjaar sinds het begin van de metingen). In principe hebben deze bomen één tot meerdere jaren ’rust’ nodig voordat ze dergelijke stuifmeelhoeveelheden kunnen reproduceren. Het tweede record is dat van de els, waarvoor de seizoenshoeveelheden in 2019 ook het hoogste waren sinds het begin van de metingen.» Lees ook: Hooikoorts en andere allergieën kunnen je depressief maken Het bericht Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: seizoen gaat sneller van start verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Slecht nieuws voor wie allergisch is: het graspollenseizoen is begonnen (08/05/2018 - De Morgen)
  Het graspollenseizoen is officieel van begonnen. Het warme weer van de afgelopen dagen heeft sommige grassoorten al in bloei gebracht. De concentraties stuifmeelkorrels zijn nog relatief laag. Mensen die gevoelig zijn voor graspollen wordt gevraagd hun voorzorgen te nemen.
  [naar artikel]
 20. Daar zijn de eerste pollen al (08/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Nog geen blad aan de bomen en daar zijn de pollen al. De neus van hooikoortspatiënten kriebelt steeds vroeger in het jaar. Door de klimaatverandering staan hazelaar en els, die het pollenseizoen inluiden, eerder in bloei. “De pollenconcentratie is nog laag, maar we raden allergiepatiënten aan om nu al met hun medicatie te starten”, zegt professor Didier Ebo, allergoloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Volgens de specialist bewijzen metingen en studies de verlenging van het pollenseizoen. “In dertig jaar tijd zien we dat hazelaar en els twee tot drie weken eerder in bloei staan. Het seizoen duurt ook langer doordat de graspollen tot eind augustus in de lucht hangen”, zegt de allergoloog.
  [naar artikel]
 21. Stuifmeelseizoen van de grassen is begonnen (29/05/2019 - Metro)
  Het stuifmeelseizoen van de grassen is begonnen. De concentraties aan graspollen of grasstuifmeel nemen geleidelijk toe, wat de belangrijkste allergieverwekkende golf van het jaar in gang zet. Dat heeft het nationaal aerobiologisch surveillancenetwerk van Sciensano vandaag gemeld. Ongeveer 1 op de 6 Belgen is allergisch voor grassenstuifmeel. Met meer dan honderd soorten zijn deze kruidachtige grassen en planten volgens Sciensano de belangrijkste oorzaak van stuifmeelallergie. Hun bloeiperiode begint midden mei en duurt gemiddeld twee maanden, omdat de bloeiperiodes van de vele verschillende soorten elkaar opvolgen. De mensen die bijzonder gevoelig zijn, kunnen zelfs in de vroege periodes symptomen ervaren, hoewel ze aan zeer lage niveaus zijn blootgesteld. De eerste grasstuifmeelkorrels werden dit jaar al eind april gemeten, maar sinds mei zijn de hoeveelheden geleidelijk aan regelmatiger geworden. “Op basis van historische gegevens in Brussel stellen we vast dat het grassenseizoen langzamerhand eerder begint. Dat was dit jaar echter niet het geval, onder meer door de eerder koude en vrij natte periode begin mei”, zegt Marijke Hendrickx, hoofd van de dienst Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano. In de stad Marche-en-Famenne is op 24 mei de drempelwaarde voor graspollen overschreden. Dat is de waarde waarbij de overgrote meerderheid van personen die allergisch zijn voor graspollen symptomen vertonen. Ook dit jaar dient Marche-en-Famenne als een referentiepunt om de start van het hooikoortsseizoen aan te kondigen. Stuifmeelallergie is een chronische ziekte met als klinische symptomen onder andere niesbuien, jeukende en tranende ogen en een lopende neus. bron: Belga Het bericht Stuifmeelseizoen van de grassen is begonnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Pollenseizoen is officieel voorbij (02/10/2018 - De Standaard)
  Het stuifmeelseizoen begon dit jaar midden januari, maar sinds dinsdag wordt er nog nauwelijks stuifmeel in de lucht waargenomen. Daar meldt et netwerk AirAllergy van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) dat het pollenseizoen voorbij is.
  [naar artikel]
 23. Pollenseizoen is officieel voorbij (02/10/2018 - De Standaard)
  Het stuifmeelseizoen begon dit jaar midden januari, maar sinds dinsdag wordt er nog nauwelijks stuifmeel in de lucht waargenomen. Daarom meldt het netwerk AirAllergy van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) dat het pollenseizoen voorbij is.
  [naar artikel]
 24. Europaschool maakt lekkers in dienstencentrum De Hazelaar (23/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De kinderen van de derde kleuterklas van de Europaschool bezochten op 23 november dienstencentrum de Hazelaar. Samen met de senioren werd er allerlei lekkers gemaakt.
  [naar artikel]
 25. Europaschool kookt samen met dienstencentrum De Hazelaar (30/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  In het kader van Week van de Smaak ging het derde leerjaar van de Europaschool op bezoek in dienstencentrum De Hazelaar. Samen met de oudere bewoners van de wijk gingen de kinderen aan de slag.
  [naar artikel]
 26. Pollen breken records, en het seizoen is nog lang niet gedaan (19/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Na de els en de hazelaar is het nu aan de berk om de allergielijders last te bezorgen. De hoeveelheden stuifmeel zijn afgelopen zaterdag toegenomen, een eerste signaal dat een risicoperiode is begonnen. Berk is de pollensoort waar de meeste Belgische allergielijders gevoelig voor zijn, ongeveer één op de tien is allergisch.
  [naar artikel]
 27. Hartje winter, maar de pollen zijn al daar! (08/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Nog geen blad aan de bomen en daar zijn de pollen al. De neus van hooikoortspatiënten kriebelt steeds vroeger in het jaar. Door de klimaatverandering staan hazelaar en els, die het pollenseizoen inluiden, eerder in bloei. “De pollenconcentratie is nog laag, maar we raden allergiepatiënten aan om nu al met hun medicatie te starten”, zegt professor Didier Ebo, allergoloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Volgens de specialist bewijzen metingen en studies de verlenging van het pollenseizoen. “In dertig jaar tijd zien we dat hazelaar en els twee tot drie weken eerder in bloei staan. Het seizoen duurt ook langer doordat de graspollen tot eind augustus in de lucht hangen”, zegt de allergoloog.
  [naar artikel]
 28. Pollenseizoen gestart, ontdek in onze pollenbarometer welke pollen door de lucht dwarrelen (16/02/2019 - VRT NWS)
  U heeft het misschien al gemerkt, maar het pollenseizoen is opnieuw van start gegaan. Zo werden gisteren nieuwe piekconcentraties van pollen van de els en de hazelaar gemeten, meldt AirAllergy. En dat brengt symptomen van allergieën met zich mee. Ontdek in onze pollenbarometer hieronder wanneer je van welke boom- of grassoort last kan krijgen door het stuifmeel in de lucht.
  [naar artikel]
 29. “Nog nooit zoveel pollen in onze lucht als dit jaar” (23/10/2018 - Metro)
  Nog nooit werden zoveel pollen in ons land waargenomen als in het afgelopen seizoen. Tot dat besluit komt AirAllergy.be, het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk. Zo werd dit jaar voor de eikenboom een stuifmeelpiek van 1.084 korrels per kubieke meter genoteerd, het vorige record voor eikenstuifmeelkorrels bedroeg 560 korrels per m³. Voor de berk werden dit jaar 2.892 korrels per m³ geteld, het vorige record stond op 2.100 korrels per m³. Het Belgische surveillancenet van het stuifmeel en de schimmelsporen bestaat sedert 1974 en verschaft informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht aan artsen, farmaceutische firma’s en allergielijders. De verschillende telstations volgen de pollenconcentraties van januari tot september op. Voor de schimmelsporen gebeuren de tellingen tot en met november. Gedurende het stuifmeelseizoen beoordeelt het surveillancenetwerk dagelijks het risico om hooikoortssymptomen te ontwikkelen in functie van het aantal ingezamelde stuifmeelkorrels per m³ lucht en de weersvoorspellingen. Het pollenseizoen 2018 is een absoluut recordjaar geworden. “Dat komt door het weer”, zegt Florence De Bock, wetenschappelijk medewerkster van de dienst Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano. “In de lente van dit jaar kregen we al vroeg uitzonderlijk warm weer en dat is gunstig voor het verspreiden van het stuifmeel.” In de toekomst worden nog hogere concentraties van suitfmeel verwacht. “Dat is een gevolg van de klimaatopwarming”, meent De Bock. “Door de klimaatopwarming wordt het groei-en bloeiseizoen van veel planten en bomen alsmaar langer, waardoor er eerder en langer pollen in de lucht zitten. Mensen die allergisch zijn voor pollen, hebben hierdoor langer last van hooikoorts.” Slecht nieuws dus voor het toenemend aantal mensen dat allergisch is voor pollen van gras en bomen. Zij krijgen nog meer last van jeukende en tranende ogen, lopende neus, nies- en hoestbuien, jeukend verhemelte en benauwdheid. bron: Belga Het bericht “Nog nooit zoveel pollen in onze lucht als dit jaar” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Vliegtuigen begonnen met blussen bosbranden Amazone (25/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Braziliaanse legervliegtuigen zijn zondag begonnen met het vanuit de lucht afwerpen van water in de hoop zo de vele bosbranden in het Amazonegebied...
  [naar artikel]
 31. Het hooikoortsseizoen is weer daar (29/05/2019 - VRT NWS)
  Het graspollenseizoen is begonnen. Mensen met hooikoorts voelden de voorbije dagen misschien al de eerste symptomen. Dat komt doordat de concentratie stuifmeel in de lucht de drempelwaarde van 50 korrels/m³ heeft overschreden. Met het mooie weer in het vooruitzicht, zal die concentratie stuifmeel dit weekend verder toenemen en hevige allergische reacties uitlokken. Dat meldt de organisatie Sciensano die de concentratie pollen in de lucht dagelijks opvolgt.
  [naar artikel]
 32. Twee nachten, twee inbraken: vandalen vernielen lokalen basisschool (06/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  De grote vakantie is voor de directie en leerkrachten van basisschool De Hazelaar in Nederhasselt met een domper begonnen. Maandagnacht werd ingebroken in de lerarenkamer, dinsdagnacht hielden vandalen lelijk huis in vier klaslokalen. “Vooral dat vandalisme doet pijn.”
  [naar artikel]
 33. Bijna 70 scholen voeren ook in het nieuwe schooljaar actie voor schone lucht (07/09/2018 - De Morgen)
  Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent ook meteen het vervolg van de acties van Filter Café Filtré. Het collectief zet zich in voor schone en gezonde lucht aan de schoolpoort. Op de eerste vrijdag van het nieuwe schooljaar voerden opnieuw 67 scholen actie.
  [naar artikel]
 34. Zacht lenteweer zorgt voor eerste piek in berkenpollen (30/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Slecht nieuws voor wie allergisch is aan berkenpollen, want het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) heeft een eerste piek in de berkenpollenconcentratie vastgesteld. Dat meldt het WIV woensdag. Sinds dinsdag ligt het aantal stuifmeelkorrels sterk boven drempel van 80 gram per kubieke meter. Het allergieseizoen gaat daarmee officieel van start.
  [naar artikel]
 35. Deze kat steekt hele tijd haar poten in de lucht en niemand weet waarom (18/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse man is een bijzonder Instagramprofiel begonnen voor zijn kat. Toen Keys op een ochtend plots haar poten in de lucht stak, nam Peter...
  [naar artikel]
 36. Allergisch voor berkenpollen? “Eerste signaal dat risicoperiode is begonnen” (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het federale onderzoekscentrum Sciensano waarschuwt vandaag voor berkenpollen. De hoeveelheid van de stuifmeelsoort in de lucht is afgelopen...
  [naar artikel]
 37. Graspollenseizoen is vroeg begonnen (08/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het graspollenseizoen is dit jaar redelijk vroeg begonnen. De huidige hoeveelheid pollen in de lucht wordt meestal pas in de tweede helft van mei gemeten, maar het weer van de voorbije dagen gaf grassen de perfecte omstandigheden om te groeien, zo zegt Sciensano.
  [naar artikel]
 38. Vliegtuigen begonnen met blussen bosbranden Amazone (26/08/2019 - De Morgen)
  Braziliaanse legervliegtuigen zijn zondag begonnen met het vanuit de lucht afwerpen van water in de hoop zo de vele bosbranden in het Amazonegebied te blussen. Dat begon in de deelstaat Rondonia en is verder uitgebreid naar zeven provincies.
  [naar artikel]
 39. Wie voor een lucht/lucht warmtepomp gaat, is verzekerd van koele zomers en warme winters (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Lucht/lucht warmtepompen zijn milieubewuste toestellen om je woning te koelen en te verwarmen. Ze worden gekenmerkt door een lage CO2-uitstoot en...
  [naar artikel]
 40. VIDEO: Spectaculaire helikopterlanding in eerste aflevering Helden van Hier: In de Lucht (06/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de eerste aflevering van Helden van Hier: In de Lucht waren al meteen enkele spannende momenten. Zo probeert piloot Johan bij een interventie
  [naar artikel]
 41. VIDEO. Geloof het of niet, maar het is perfect normaal dat u nu al last heeft van hooikoorts (26/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Omdat de els en de hazelaar in bloei staan, hebben de eerste Vlamingen al last van hooikoorts. Uit onderzoek blijkt dat een op drie hooikoortspatiënten last heeft van de els- en hazelaarpollen. En dat heeft alles te maken met de zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.
  [naar artikel]
 42. Immense stofzuiger zuigt fijnstof op en maakt lucht weer schoon (20/12/2017 - VRT NWS)
  Kan je fijnstof uit de lucht halen, de vervuilende deeltjes eruit filteren en de schone lucht opnieuw uitstoten? Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven denken van wel en hebben een grote “stofzuiger” gebouwd in het centrum van de Nederlandse stad. Vuile lucht uit een ondergrondse parkeergarage wordt erin opgezogen en gefilterd tot schone lucht.
  [naar artikel]
 43. Politie moet tussenkomen bij openluchtcantus: eerst vloog er alleen bier door de lucht, daarna ook stoelen (19/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op de Oude Markt in Leuven is woensdag een openluchtcantus van het Seniorenkonvent stilgelegd nadat die uit de hand was gelopen. De cantus was begonnen om 14 uur in aanwezigheid van tientallen – uitsluitend mannelijke – studenten. Volgens verschillende getuigen vloog er ’s namiddags geregeld bier door de lucht, maar was het verder een gezellige dronken boel.
  [naar artikel]
 44. Industrie vervuilt de lucht steeds minder, huishoudens steeds meer (22/10/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse lucht is al een pak schoner in vergelijking met het jaar 2000. Maar gezond is onze lucht nog niet. Jaarlijks sterven nog altijd 4.100 Vlamingen voortijdig door te veel fijnstof in de lucht. En terwijl de industrie minder vuile lucht uitstoot, doen wij dat zelf steeds meer.
  [naar artikel]
 45. Slechts 1 procent van de Vlamingen woont op een plek waar niet te veel fijnstof in de lucht zit (22/10/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse lucht is al een pak schoner in vergelijking met het jaar 2000. Maar gezond is onze lucht nog niet. Jaarlijks sterven nog altijd 4.100 Vlamingen voortijdig door te veel fijnstof in de lucht. En terwijl de industrie minder vuile lucht uitstoot, doen wij dat zelf steeds meer.
  [naar artikel]
 46. Verkoophit in China: blikje schone lucht (05/04/2019 - De Morgen)
  Een Canadees bedrijf verkoopt sinds twee maanden frisse lucht in blik aan China. De eerste zending van 500 blikken was in vier dagen verkocht.
  [naar artikel]
 47. Hoe gezond is de lucht in jouw huis? Contacteer eens een luchtconsulent (08/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De lucht die we dagelijks inademen is van slechte kwaliteit. En dan gaat het niet alleen om de lucht buiten met al dat fijn stof , maar ook in
  [naar artikel]
 48. Hoe gezond is de lucht in jouw huis? Contacteer eens een luchtconsulent (08/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De lucht die we dagelijks inademen is van slechte kwaliteit. En dan gaat het niet alleen om de lucht buiten met al dat fijn stof , maar ook in
  [naar artikel]
 49. Weg met schadelijke stoffen: rijdende stofzuigers gaan lucht in binnensteden zuiveren (13/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Drie Duitse bedrijven hebben gezamenlijk ’s werelds eerste emissie-neutrale voertuig geïntroduceerd. Twee ventilatoren zuigen de vervuilde lucht op...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.