Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
13:32 uur

Laatste Alpha Jet-trainingsvliegtuigen van Defensie landen in Bevekom

Het Nieuwsblad

14/01/2020 - 15:28

De laatste 3 Alpha Jet-trainingsvliegtuigen van de Belgische luchtmacht zijn maandag teruggekeerd uit Frankrijk, waar ze een vijftiental jaar ingezet waren voor de opleiding van Franse en Belgische gevechtspiloten. De toestellen zijn omstreeks 13 uur geland op de luchtmachtbasis van Bevekom. Dat is dinsdag bij de luchtmacht vernomen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Defensie zet 25 Alpha-Jet trainingsvliegtuigen in de etalage (09/10/2018 - Metro)
  Defensie zet 25 trainingsvliegtuigen van het type Alpha-Jet te koop. Dat is vernomen uit militaire bron. De kleine aanvalsvliegtuigen traden tussen 1978 en 1980 in werking en zijn verouderd. De toestellen zijn momenteel gebaseerd in Cazaux, in het zuidwesten van Frankrijk, waar ze gebruikt werden in de ‘Advanced Jet Training School’, een Frans-Belgische school voor gevechtspiloten. Maar die houdt er in december mee op. Vanaf volgend jaar schakelt de luchtcomponent van het leger voorlopig over op ‘Joint Jet Pilot Training’ voor de opleiding van gevechtspiloten. Dat instituut, een samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO, is gebaseerd in het noorden van de Amerikaanse staat Texas. Volgens bronnen binnen Defensie blijven de Alpha-Jets nog een jaar in Cazaux, waar het Franse leger ze nog zal gebruiken. Defensie wil ze vanaf december 2019 te koop stellen. bron: Belga Het bericht Defensie zet 25 Alpha-Jet trainingsvliegtuigen in de etalage verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? (19/02/2020 - De Morgen)
  Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? In het parlement liet de Nederlandstalige versie van een tussenkomst van minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dit uitschijnen. Tot consternatie van de oppositie. In werkelijkheid zou het om de aankoop van kleine Marchetti-trainingsvliegtuigen gaan.
  [naar artikel]
 3. Defensie-uitgaven van NAVO-landen gestegen in 2019, België blijft achterlopen (29/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese NAVO-landen en Canada hebben dit jaar 4,6 procent meer uitgegeven aan Defensie. Dat heeft Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van...
  [naar artikel]
 4. Landen geven meer geld uit aan defensie: grootste stijging in 10 jaar (14/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Landen heben in 2019 globaal gezien 4 procent meer uitgegeven aan defensie dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het...
  [naar artikel]
 5. Vandeput: "Trump was uit op een stevig engagement en hij heeft bevestiging gekregen" (12/07/2018 - VRT NWS)
  Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hebben de NAVO-landen op de afgelopen top hun engagement om meer te investeren in defensie herhaald, maar zijn er geen bijkomende beloftes gedaan. Dat laatste liet de Amerikaanse president Donald Trump wel uitschijnen.
  [naar artikel]
 6. 'Ik werd de vriend van een seriemoordenaar' (16/09/2017 - De Morgen)
  Een jaar lang leefde agent Alpha 022 als zuipschuit in Vrasene. Zijn missie: bevriend geraken met seriedoder Claudy Pierret, bijgenaamd het Monster van het Waasland. Het lukte. Pierret werd gevat en veroordeeld voor twee gruwelmoorden. Maar Alpha 022 denkt dat hij er meer pleegde.
  [naar artikel]
 7. 'Ik werd de vriend van een seriemoordenaar' (28/03/2019 - De Morgen)
  Een jaar lang leefde agent Alpha 022 als zuipschuit in Vrasene. Zijn missie: bevriend geraken met seriedoder Claudy Pierret, bijgenaamd het Monster van het Waasland. Het lukte. Pierret werd gevat en veroordeeld voor twee gruwelmoorden. Maar Alpha 022 denkt dat hij er meer pleegde.
  [naar artikel]
 8. Waarom haalt België die 2 procent uitgaven voor defensie niet? (12/07/2018 - VRT NWS)
  Tijdens de NAVO-bijeenkomst in Brussel  was er heel wat te doen rond de vooropgestelde 2 procent van het bruto binnenlands product dat elke lidstaat zou moeten besteden aan defensie. In hoeverre is dat haalbaar voor België en waarom bengelen wij achteraan de lijst van landen als het op defensie aankomt? VRT NWS-journalist en expert Defensie Jens Franssen geeft uitleg.
  [naar artikel]
 9. Stoltenberg: “EU en Canada geven tegen 2020 tot 100 miljard dollar meer uit aan defensie” (12/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Tegen volgend jaar zullen de Europese lidstaten van de NAVO en Canada 100 miljard dollar meer uitgeven aan defensie. Sinds 2016 gaven die landen al samen 41 miljard dollar meer uit aan defensie. Volgens de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Jens Stoltenberg, zullen de NAVO-ministers van Defensie woensdag en donderdag op het hoofdkwartier in Brussel spreken over de lastenverdeling en de defensie-uitgaven binnen de NAVO.
  [naar artikel]
 10. Alpha 022 - het verhaal van een ex undercoveragent (15/09/2017 - VRT NWS)
  Alpha 022 is de titel van het spannende boek van een ex undercoveragent. De man beschrijft zijn werk in kringen van moordenaars, drugstrafikanten, boekhouders en hormonendealers. “Het waren de beste jaren van mijn leven.”Het is het verhaal van een flik in criminele middens of een snelcursus vertrouwen winnen van bendeleiders en gangsters. Het verhaal van de realiteit die soms straffer is dan de fictie, lectuur crime de la crime.    
  [naar artikel]
 11. NAVO-baas vraagt Europese landen opnieuw om meer te investeren in defensie (04/04/2017 - Knack)
  Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept de Europese landen opnieuw met klem op om meer te investeren in hun defensie. 'Het gaat er niet om de Verenigde Staten tevreden te stellen, het gaat om de veiligheid van Europa', aldus de Noor in een interview.
  [naar artikel]
 12. Europese defensie-uitgaven gestegen (14/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese NAVO-landen en Canada hebben vorig jaar 3,8 procent meer uitgegeven aan defensie. Dat komt neer op bijna 10 miljard euro en is
  [naar artikel]
 13. Europese defensie-uitgaven gestegen (14/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese NAVO-landen en Canada hebben vorig jaar 3,8 procent meer uitgegeven aan defensie. Dat komt neer op bijna 10 miljard euro en is
  [naar artikel]
 14. 'Alpha 022', de undercoveragent die 'Het Monster van het Waasland' ontmaskerde: "Ik ging met hem naar eroticabeurzen" (28/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Claudy Pierret is de moordenaar van Sally Van Hecke.” Dat beweren de makers van het nieuwe VTM-programma ‘Cold Case’. Ze volgen daarmee de theorie van undercoveragent Alpha 022, de man die Pierret als seriemoordenaar ontmaskerde en in zijn in 2017 verschenen memoires hem ook beschuldigde van de moord op Van Hecke.
  [naar artikel]
 15. F1-team Toro Rosso heet vanaf 2020 Alpha Tauri (16/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Formule 1-renstal Toro Rosso heet vanaf volgend jaar Alpha Tauri. De naamswijziging is goedgekeurd door een commissie van de Formule 1, meldt...
  [naar artikel]
 16. CERN bereikt ongeziene precisie bij meting kwantumsprong van antimaterie (06/04/2018 - VRT NWS)
  Het internationale ALPHA-experiment van het CERN heeft gemeld dat het de meest precieze directe meting ooit van antimaterie verricht heeft. Het resultaat is volgens ALPHA het hoogtepunt van 30 jaar onderzoek en ontwikkeling aan het CERN, en het opent een volkomen nieuw tijdperk van hoge precisie tests met materie en antimaterie. 
  [naar artikel]
 17. Trump wil dat NAVO-landen defensie-uitgaven optrekken naar 4 procent van bbp (11/07/2018 - Knack)
  De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de NAVO-landen hun defensie-uitgaven optrekken naar 4 procent van het bbp, in plaats van de voorheen besliste norm van 2 procent.
  [naar artikel]
 18. Defensie privatiseert 5.000 jobs (10/12/2016 - De Standaard)
  Defensie gaat een deel van haar taken privatiseren, zoals logistiek, informatica, horeca, bewaking en onderhoud van gebouwen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 19. Trump wil dat NAVO-landen defensie-uitgaven optrekken naar 4 procent van bbp (11/07/2018 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de NAVO-landen hun defensie-uitgaven optrekken naar 4 procent van het bbp, in plaats van de voorheen besliste norm van 2 procent. Dat bevestigde door Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis. “Tijdens de opmerkingen van de president op de NAVO-top, suggereerde hij dat de landen niet alleen hun engagement van 2 procent van hun bbp aan defensie-uitgaven halen, maar dat ze dat opvoeren tot 4 procent”, aldus Sanders na de ontmoeting achter gesloten deuren, met de staats- en regeringsleiders van de 29 NAVO-lidstaten. “President Trump wil zien dat onze bondgenoten meer van de lasten delen en ten minste hun al aangegane verplichtingen nakomen”, aldus nog Sanders. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, is terughoudender. “Eerst moeten we die 2 procent halen. Daar moeten we ons nu op focussen”, zei hij na de vergadering in het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie. Minister van Defensie Steven Vandeput bevestigde ook dat Trump had gezegd dat hij die 2 procent, die de bondgenoten op de top in Wales in 2014 zijn overeengekomen, niet duurzaam vindt en op termijn naar 4 procent wil gaan. bron: Belga Het bericht Trump wil dat NAVO-landen defensie-uitgaven optrekken naar 4 procent van bbp verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Vrouwen voeren EU-legers aan: glazen plafond doorbroken? (20/05/2017 - De Redactie)
  Na de benoeming van Sylvie Goulard tot minister van Defensie in Frankrijk hebben vier belangrijke EU-landen nu een vrouw op defensie, tot voor kort gepercipieerd als een bij uitstek "mannelijk departement".
  [naar artikel]
 21. Defensie privatiseert 5.000 jobs (10/12/2016 - De Standaard)
  Defensie gaat een deel van haar taken privatiseren, zoals logistiek, informatica, horeca, bewaking en onderhoud van gebouwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws zaterdag.
  [naar artikel]
 22. Defensie privatiseert 5.000 jobs (10/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Defensie gaat een deel van haar taken privatiseren, zoals logistiek, informatica, horeca, bewaking en onderhoud van gebouwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws zaterdag.
  [naar artikel]
 23. Defensie privatiseert 5.000 jobs (10/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Defensie gaat een deel van haar taken privatiseren, zoals logistiek, informatica, horeca, bewaking en onderhoud van gebouwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws zaterdag.
  [naar artikel]
 24. Defensie privatiseert 5.000 jobs (10/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Defensie gaat een deel van haar taken privatiseren, zoals logistiek, informatica, horeca, bewaking en onderhoud van gebouwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws zaterdag.
  [naar artikel]
 25. Undercoveragent “Alpha 022” moest bevriend worden met een seriemoordenaar : “Hoe ik hem kon kraken? Door hem onder tafel te drinken” (16/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Koerdische PKK heeft een prijs op zijn hoofd gezet. En ook een beruchte Nederlandse drugsbaas wil hem dood. Net als seriemoordenaar Claudy Pierret (68), die ontmaskerd werd door undercoveragent “Alpha 022” (57). Het resulteert in een ophefmakend boek. En een eeuwigdurende paranoia telkens wanneer hij zijn huis verlaat. “In deze stiel heb je stalen zenuwen nodig. En stalen kloten.”
  [naar artikel]
 26. Trump waarschuwt NAVO-landen: "Investeer twee procent BNP in defensie of jullie krijgen de rekening gepresenteerd" (17/05/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een bezoek van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg herhaald dat alle lidstaten van de NAVO twee procent van hun bruto nationaal product moeten investeren in defensie tegen 2024. In de ogen van Trump leven de landen die de afspraak niet nakomen op kosten van de Verenigde Staten.
  [naar artikel]
 27. Europese landen gaan nauwer samenwerken op militair vlak (13/11/2017 - VRT NWS)
  Meer dan 20 landen van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken op militair vlak. Dat hebben de bevoegde ministers vandaag aangekondigd. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput hebben voor België hun handtekening geplaatst onder de Permanente Structurele Samenwerking op het vlak van Defensie (PESCO).
  [naar artikel]
 28. Defensie wil nieuwe drones kopen: toestellen hebben spanwijdte van een Boeing (09/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Belgische luchtmacht vliegt de 21ste eeuw in. Met de aankoop van vier drones wil Defensie aanschuiven bij de selecte club van Europese landen die deze onbemande toestellen gebruiken.
  [naar artikel]
 29. Koning krijgt minder geld van Defensie (07/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Tussen nu en 2019 moet er elk jaar beknibbeld worden op de kosten die Defensie maakt voor het koningshuis, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 30. Koning krijgt minder geld van Defensie (07/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tussen nu en 2019 moet er elk jaar beknibbeld worden op de kosten die Defensie maakt voor het koningshuis, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 31. Koning krijgt minder geld van Defensie (07/02/2017 - De Standaard)
  Tussen nu en 2019 moet er elk jaar beknibbeld worden op de kosten die Defensie maakt voor het koningshuis. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag.
  [naar artikel]
 32. België blijft met uitgaven voor defensie hangen aan staart NAVO (11/07/2018 - De Tijd)
  00:32 De NAVO-landen gaan tussen nu en 2024 266 miljard dollar extra uitgeven aan defensie. De Amerikaanse druk op de alliantie werpt dus vruchten af. Maar is dat voldoende voor Trump?
  [naar artikel]
 33. Vraag om 4 procent van bbp aan Defensie te spenderen, “heeft ons doen lachen” (26/07/2018 - Metro)
  De vraag van VS-president Donald Trump aan de andere Navo-lidstaten om de uitgaven voor Defensie op te krikken tot 4 procent van het bbp, “heeft ons doen lachen”. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie Elisabetta Trenta vandaag verklaard in het parlement. Tijdens de laatste Navo-top in Brussel op 11 en 12 juli heeft president Trump de andere lidstaten gevraagd hun militaire uitgaven te verhogen tot 4 procent van het bbp. Die inspanning ligt een pak hoger dan de doelstelling van 2 procent voor 2024. “We hebben naar elkaar gekeken en hebben gelachen. We vinden dat de 2 procent al onhaalbaar is”, stelde Trenta. Welke andere leiders en ministers hun gezicht niet in de plooi konden houden, preciseerde de Italiaanse excellentie niet. Volgens recente cijfers zouden naast de Verenigde Staten slechts zeven landen de 2 procent halen in 2018: het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Letland, Estland, Polen, Litouwen en Roemenië. Een vijftiental landen, waaronder Italië, spendeert minder dan 1,4 procent van het bbp aan Defensie. België bengelt, met Spanje, onderaan het peloton met naar schatting 0,93 procent, al bevestigde premier Charles Michel zijn engagement om de uitgaven voor Defensie progressief te laten opschuiven richting 2 procent. Bron: Belga   Het bericht Vraag om 4 procent van bbp aan Defensie te spenderen, “heeft ons doen lachen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Leger werft 2.035 militairen en 150 burgers aan (24/09/2019 - De Morgen)
  Defensie wil volgend jaar, net als dit jaar, 2.035 militairen aanwerven. Defensie gaat onder meer op zoek naar 1.215 soldaten, 600 onderofficieren en 220 officieren. De grootschalige aanwervingen zijn nodig om de pensioenuitstroom bij Defensie op te vangen. Defensie focust in de rekrutering op technici en vrouwen, meldt het ministerie van Defensie in een persbericht.
  [naar artikel]
 35. Defensie wil in 2020 2.035 militairen rekruteren (24/09/2019 - VRT NWS)
  Defensie wil volgend jaar, net als dit jaar, 2.035 militairen aanwerven. Defensie gaat onder meer op zoek naar 1.215 soldaten, 600 onderofficieren en 220 officieren. De grootschalige aanwervingen zijn nodig om de pensioenuitstroom bij Defensie op te vangen. Defensie focust in de rekrutering op technici en vrouwen. Dat werd vernomen uit militaire bron.
  [naar artikel]
 36. Regering maakte einde aan besparingen bij Defensie (18/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder
  [naar artikel]
 37. Defensie wil in 2020 2.035 militairen rekruteren (24/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Defensie wil volgend jaar, net als dit jaar, 2.035 militairen aanwerven. Defensie gaat onder meer op zoek naar 1.215 soldaten, 600 onderofficieren en 220 officieren. De grootschalige aanwervingen zijn nodig om de pensioenuitstroom bij Defensie op te vangen. Defensie focust in de rekrutering op technici en vrouwen. Dat werd dinsdag vernomen uit militaire bron.
  [naar artikel]
 38. Regering maakt einde aan besparingen bij Defensie (18/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen.
  [naar artikel]
 39. Regering maakt einde aan besparingen bij Defensie (18/06/2017 - De Standaard)
  De regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen.
  [naar artikel]
 40. Regering maakt einde aan besparingen bij Defensie (18/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen.
  [naar artikel]
 41. Buitengewone zitting over defensie-uitgaven na verklaringen Trump (12/07/2018 - Metro)
  Op de NAVO-top in Brussel zijn alle lidstaten in een buitengewone zitting bijeengekomen, zo is bevestigd aan Belga. De bijeenkomst zou een gevolg zijn van de uitspraak van de Amerikaanse president, die gesteld had dat de VS op het vlak van defensie hun eigen weg zouden gaan als niet alle landen hun defensie-uitgaven naar 2 procent van het bbp brengen. De zitting gebeurt in een erg beperkt formaat, waarbij het staatshoofd en de regeringsleider enkel door een raadgever wordt bijgestaan. bron: Belga Het bericht Buitengewone zitting over defensie-uitgaven na verklaringen Trump verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. “Vijftien NAVO-lidstaten zullen tegen 2024 voldoende uitgeven aan defensie” (13/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  De NAVO verwacht dat tegen 2024 zeker 15 van de huidige 29 NAVO-lidstaten 2 procent van het bbp of meer zullen uitgeven aan defensie. Dit jaar zullen dat acht bondgenoten zijn, zo zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag tijdens een persconferentie, een dag voor de bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO-landen op woensdag en donderdag in Brussel.
  [naar artikel]
 43. Trump wil nu zelfs dat NAVO-landen defensie-uitgaven verdubbelen (11/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de NAVO-top in Brussel aangedrongen op hogere defensie-uitgaven dan is afgesproken. Trump wil dat...
  [naar artikel]
 44. Defensie vecht tegen windmolens (14/11/2017 - Knack)
  Defensie scherpt de regels voor windmolens rond luchtmachtbasissen aan, terwijl Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) net wil dat ze worden versoepeld. Die laatste reageert not amused
  [naar artikel]
 45. Amerikaanse minister van Defensie wil groter Europees engagement tegen Iraanse agressie (24/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft in Brussel nog eens opgeroepen tot een groter militair engagement van de Europese landen in...
  [naar artikel]
 46. Regering heeft einde gemaakt aan besparingen bij Defensie (17/06/2017 - Knack)
  De regering heeft beslist om een einde te maken aan de besparingen bij Defensie, wat een van de engagementen was die de NAVO-landen die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hun leger, in 2014 hebben opgenomen.
  [naar artikel]
 47. Stoelendans bij Defensie (22/06/2017 - De Standaard)
  Bij Defensie is een grote herschikking van de militaire hiërarchie op til. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag. De post van Vice Chef Defensie (VCHOD) wordt heringevoerd en gaat naar viceadmiraal Michel Hofman, die daarmee de officiële nummer twee van het Belgische leger wordt.
  [naar artikel]
 48. Airbus moet divisie defensie en ruimtevaart afslanken (20/02/2020 - Express)
  De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil in zijn defensie-afdeling meer dan 2.300 banen schrappen. De divisie maakt immers een moeilijke periode door. Enerzijds is er sprake van een tegenvallende activiteit op de markt voor de ruimtevaart. Bovendien hebben vele landen beslissingen over nieuwe defensiecontracten tot een later tijdstip uitgesteld. Dat heeft Airbus aangekondigd. Tegen eind volgend […] The post Airbus moet divisie defensie en ruimtevaart afslanken appeared first on Business AM.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.