Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
14:07 uur

Groeit opstand uit tot revolutie in Iran? Journalisten staatsmedia stappen op, woede bevolking neemt toe

De Morgen

14/01/2020 - 15:32

Na eerst dagenlang staalhard te hebben ontkend, heeft het Iraanse regime uiteindelijk toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Een deel van de bevolking reageert woedend wegens alle leugens en eist zelfs dat de leiders opstappen. Ook de staatsmedia en celebrity’s houden zich niet langer in en spuien kritiek op het regime. Is er een revolutie op til?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Staatsmedia: Iran haalde Boeing per ongeluk neer (11/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Iraanse staatsmedia meldt dat de Boeing die eerder deze week in Iran gecrasht is “door een menselijke fout” is neergehaald. Het vliegtuig zou...
  [naar artikel]
 2. BBC roept VN op om journalisten in Iran te beschermen (12/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De BBC lanceert een oproep aan de VN om de rechten van haar journalisten en hun familie in Iran te waarborgen. De Britse openbare omroep zegt dat...
  [naar artikel]
 3. In beeld: 40 jaar Iraanse revolutie (11/02/2019 - VRT NWS)
  Op 1 februari was het 40 jaar geleden dat ayatollah Ruhollah Khomeini na 15 jaar ballingschap terugkeert naar Iran. Kort daarvoor vlucht sjah Mohammad Reza Pahlavi het land uit. Op 11 februari 1979 stort het regime van de sjah in en is de revolutie compleet. Een terugblik in beeld op 40 jaar revolutie in Iran.
  [naar artikel]
 4. 'Trump heeft het volk van Iran dichter bij elkaar gebracht' (14/02/2017 - Knack)
  Rond de 38ste verjaardag van de Iraanse revolutie kwam een deel van de bevolking van Teheran afgelopen weekend op straat.
  [naar artikel]
 5. Nieuwe opstand in gevangenis waar vorig weekend 30 doden vielen (16/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Brazilië is een opstand uitgebroken in de gevangenis Alcacuz, bij de stad Natal. Dat stelden journalisten van het Franse persbureau AFP ter
  [naar artikel]
 6. BBC vraagt VN om zijn journalisten in Iran te beschermen (12/03/2018 - Knack)
  De BBC lanceert een oproep aan de VN om de rechten van zijn journalisten en hun familie in Iran te waarborgen. De Britse openbare omroep zegt dat de lokale autoriteiten hen 'belagen'.
  [naar artikel]
 7. Marokkanen willen geen revolutie - Willemijn de Koning (31/10/2016 - De Redactie)
  Na de spontane opstand van de afgelopen dagen in Marokko wordt her en der gevreesd dat er een revolutie zou uitbreken. Maar de Marokkanen willen geen revolutie, meent correspondent Willemijn de Koning.
  [naar artikel]
 8. BBC vraagt VN om journalisten in Iran te beschermen: “Ze worden belaagd en hun familie wordt opgesloten” (12/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  De BBC lanceert een oproep aan de VN om de rechten van zijn journalisten en hun familie in Iran te waarborgen. De Britse openbare omroep zegt dat de lokale autoriteiten hen “belagen”.
  [naar artikel]
 9. Iran viert veertigste verjaardag die niemand had verwacht (11/02/2019 - De Tijd)
  07:32 De economie kreunt onder de Amerikaanse sancties en de jonge hoogopgeleide bevolking mort, maar 40 jaar na de Iraanse revolutie zit het regime nog steeds stevig in het zadel.
  [naar artikel]
 10. Arrestaties op vooravond verjaardag Iraanse revolutie (05/04/2019 - De Morgen)
  Teheranl In Iran heeft de politie aanhangers van de oppositie opgepakt als waarschuwing voor de betogingen die vandaag worden verwacht. Vandaag viert Iran de 31ste verjaardag van de revolutie en alles wijst erop dat de oppositie opnieuw massaal op straat zal komen.
  [naar artikel]
 11. Vlaamse bevolking groeit verder, aantal mensen op actieve leeftijd daalt licht (28/02/2018 - Metro)
  De bevolking in Vlaanderen zal de komende tien jaar in zowat alle gemeenten blijven stijgen, maar de bevolking op actieve leeftijd (20- tot 64-jarigen) zal licht dalen. Dat zegt Statistiek Vlaanderen, dat de Vlaamse gemeentelijke demografische vooruitzichten bekendmaakte. In de komende 10 jaar zal de bevolking van het Vlaamse Gewest groeien met 5 procent (tegenover 7% in de voorbije 10 jaar) tot 6.835.000 inwoners. Het aantal private huishoudens groeit met 6 procent (tegenover 9% in de voorbije 10 jaar) tot 2.940.000. De bevolkingsgroei tekent zich af in bijna alle gemeenten, maar vooral in de stad Antwerpen, de regio rond Gent, en in delen van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het aantal huishoudens groeit in alle gemeenten, maar vooral in de Noorderkempen en in het zuidoosten van de provincie Antwerpen. De bevolking op actieve leeftijd zal licht dalen, met 1,6%. De voorbije tien jaar groeide de bevolking op actieve leeftijd nog met 4%. In enkele centrumsteden, waaronder Antwerpen, Gent, Mechelen, Roeselare en Oostende, maar ook in Vilvoorde, Machelen en Halle, neemt de bevolking op actieve leeftijd toe. De vergrijzing zet zich door. De komende tien jaar stijgt het aantal 65-plussers met 22% (tegenover 18% de voorbije tien jaar) Ook het aandeel ouderen in de bevolking neemt toe (van 20% vorig jaar tot 23% in 2027). Statistiek Vlaanderen schat de schoolbevolking in 2027 hoger in dan in 2017. De toename is het grootst bij de 12-17-jarigen (+12%). bron: Belga
  [naar artikel]
 12. BBC roept VN op om zijn journalisten in Iran te beschermen (12/03/2018 - VRT NWS)
  De BBC lanceert een oproep aan de VN om de rechten van zijn journalisten en hun familie in Iran te waarborgen. De Britse openbare omroep zegt dat de lokale autoriteiten hen "belagen".
  [naar artikel]
 13. Woede op Puerto Rico over trage herstelwerkzaamheden groeit na orkaan Maria: "Er gaan mensen dood" (30/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op Puerto Rico groeit de woede over de trage herstelwerkzaamheden na de orkaan Maria. Veel van de circa 3,4 miljoen inwoners van het Amerikaanse...
  [naar artikel]
 14. Armenië na de fluwelen revolutie: 'Het is alsof niemand kan ophouden met glimlachen' (27/07/2018 - Knack)
  Na tientallen jaren van corrupt en autoritair bestuur droomt, dankzij de Fluwelen Revolutie van dit voorjaar, zowat heel Armenië van een democratische renaissance. Of hoe een opstand van millennials de prijs voor bananen deed kelderen.
  [naar artikel]
 15. De bloedige Roemeense "revolutie" schokte Europa (16/12/2019 - VRT NWS)
  Als laatste communistische leider in het Oostblok bleef Nicolae Ceausescu in Roemenië eind 1989 koppig elke hervorming weigeren, ook toen de regimes er een na een instortten. In december 89 had de bevolking er genoeg van en brak een bloedige opstand uit. Het gevaar voor Ceausescu kwam echter uit zijn eigen regime.
  [naar artikel]
 16. 4.000 potentieel gevaarlijke dammen in Brazilië, woede jegens mijnbedrijf groeit (29/01/2019 - VRT NWS)
  Vier dagen na de dramatische dambreuk in de Braziliaanse deelstaat Minas Girais neemt de woede jegens het mijnbedrijf Vale Vale toe. Brazilianen verwijten het bedrijf dat het niets gedaan heeft om deze ramp te vermijden. Bij het hoofdkwartier van Vale in Rio de Janeiro werd actiegevoerd. Vandaag maakte de overheid bekend dat er in heel Brazilië 4.000 potentieel gevaarlijke dammen zijn.
  [naar artikel]
 17. Na de leugen over de vliegtuigcrash heeft Iran er plotseling twee crisissen bij (13/01/2020 - De Morgen)
  De verklaring van Teheran dat Iran na drie dagen van glasharde ontkenning toch door ‘menselijke fouten’ een Oekraïens passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten, heeft zowel binnen als buiten Iran tot woede geleid. Iran heeft er ineens twee crisissen bij.
  [naar artikel]
 18. Ecologische voetafdruk groeit trager dan economie en bevolking (24/08/2016 - De Redactie)
  Uit een nieuwe studie blijkt dat de ecologische voetafdruk van de mens wereldwijd trager groeit dan de economie en de bevolking. Toch blijft de impact van de mens op het milieu groot.
  [naar artikel]
 19. Opstand of niet, Kabila blijft aan de macht (04/04/2019 - De Morgen)
  Kabila's onuitputtelijke creativiteit om langer aan de macht te blijven, zorgt ervoor dat een groot deel van de bevolking in opstand komt. Het feit dat het land sociaal aan de grond zit, maakt dat veel Congolezen niets meer te verliezen hebben.
  [naar artikel]
 20. 860 journalisten "gearresteerd, opgesloten of geëxecuteerd" in Iran (07/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het bewind in Iran heeft tussen 1979 en 2009 minstens 860 journalisten en burgerjournalisten "gearresteerd, vastgehouden of geëxecuteerd", zo heeft...
  [naar artikel]
 21. Verkiezingen Iran verbeten strijd tussen conservatieven (09/04/2019 - De Morgen)
  De oppositie doet niet mee aan de parlementsverkiezingen vandaag in Iran. Toch is het een verbeten strijd. Conservatieven staan tegenover conservatieven. Aanhangers van de islamitische revolutie tegenover aanhangers van de islamitische revolutie.
  [naar artikel]
 22. Iran dreigt uit nucleair akkoord te stappen (21/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Iran heeft de Amerikaanse regering gewaarschuwd dat het land uit het nucleair akkoord zal stappen indien Washington de omzetting ervan blijft
  [naar artikel]
 23. Iran neemt stealth-oorlogsbodem van eigen makelij in gebruik (01/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Iraanse marine heeft een oorlogsbodem in gebruik genomen die in eigen land is gebouwd. Het schip Sahand kan volgens staatsmedia maanden op zee...
  [naar artikel]
 24. Feest met trieste keerzijde: Iran ‘viert’ de 40-jarige Iraanse Revolutie (11/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iraanse demonstranten, verspreid over het hele land, trekken vandaag de straten op om de veertigste verjaardag van de Iraanse revolutie ‘te...
  [naar artikel]
 25. Iran slaat terug met raketaanval op Syrië (01/10/2018 - VRT NWS)
  Iran heeft een raketaanval uitgevoerd op Syrië, dat heeft Iraanse Revolutionaire Garde gemeld. De aanval gebeurde afgelopen nacht als vergelding voor de aanslag op de militaire parade in Iran vorige maand. Volgens Iraanse staatsmedia zijn er verschillende doden en gewonden gevallen, het exacte aantal is niet bekend. 
  [naar artikel]
 26. Chinese journalisten moeten examen afleggen over gedachtegoed president Xi Jinping (20/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Duizenden journalisten van een vijftiental Chinese staatsmedia moeten binnenkort een examen afleggen waarin gepeild wordt naar hun kennis van en...
  [naar artikel]
 27. Trump speelt met vuur, en hij weet dat (09/05/2018 - VRT NWS)
  Door uit het nucleair akkoord met Iran te stappen, neemt Trump het risico op escalatie en zelfs oorlog er bovenop. Net als Netanyahu is hij bereid te gokken op militaire overmacht: hetzij om Iran te doen plooien en toegeven, hetzij om het militair uit te vechten. De alliantie met Israël primeert op die met Europa. De transatlantische verstandhouding krijgt een mokerslag. 
  [naar artikel]
 28. Iran test raket voor lancering van satelliet (27/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Iran heeft een succesvolle test uitgevoerd met een Simorgh-raket, die een satelliet in de ruimte kan brengen. Dat melden de Iraanse staatsmedia.
  [naar artikel]
 29. VVJ neemt juridische stappen tegen Land Invest Group voor schaduwen journalisten Apache (19/12/2019 - De Tijd)
  18:02 'Wij steunen de redactie van Apache en zullen dan ook bij het gerecht klacht indienen tegen Land Invest Group wegens het inschakelen van privé-detectives om journalisten van Apache te schaduwen.' Dat ...
  [naar artikel]
 30. Van Zwarte Piet naar Roetveegpiet: "Geen revolutie, dit groeit al jaren in Vlaanderen" (12/11/2016 - De Redactie)
  Met het Pietenpact willen de ondertekenaars af van "blackfacing", de zogenoemde raciale stereotypes bij het Sinterklaasfeest. "Maar wij willen niet normeren en dit is ook geen revolutie", zegt initiatiefnemer Wim Vanseveren.
  [naar artikel]
 31. Woede bij bevolking over aanpak bosbranden (29/07/2018 - VRT NWS)
  Bij de branden in enkele kustplaatsen in de buurt van Athene vielen zeker 88 doden. De Griekse premier Alexis Tsipras neemt de politieke verantwoordelijkheid op zich, maar veel Grieken verwijten de politici dat ze te weinig doen om zulke drama's te vermijden.
  [naar artikel]
 32. Zijn journalisten "de vijand van het volk” en dus ook van u? (09/11/2018 - VRT NWS)
  Mediaspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert keek met verwondering naar de uithaal van de Amerikaanse president Donald Trump naar de bekende journalist Jim Accosta van CNN. Waarom groeit er zo'n diepe haat tussen politici en journalisten?
  [naar artikel]
 33. Khamenei: "Als de VS uit het kernakkoord stappen, doet Iran hetzelfde" (18/10/2017 - VRT NWS)
  De hoogste gezagsdrager in Iran dreigt ermee om het moeizaam bereikte akkoord over het nucleaire programma op te zeggen als de VS dat ook doet. Dan zou Iran dus zonder buitenlandse controle aan een kernbom kunnen werken.
  [naar artikel]
 34. Facebook verwijdert opnieuw valse accounts uit Iran (01/02/2019 - Knack)
  Facebook heeft opnieuw enkele honderden vervalste accounts en pagina's verwijderd die volgens het sociale netwerk gelieerd waren aan Iran. Ze zouden in verschillende landen actief geweest zijn, ook in Europa, en verspreidden vooral informatie afkomstig van de Iraanse staatsmedia.
  [naar artikel]
 35. Iran dreigt uit nucleair akkoord te stappen na sancties door VS (15/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Iran dreigt ermee uit het nucleair akkoord te stappen indien de VS het nog meer sancties opleggen, dat zegt president Hassan Rohani. Maandag maakte het Iraanse parlement al bekend meer middelen in hun raketprogramma te willen pompen.
  [naar artikel]
 36. Iran dreigt uit nucleair akkoord te stappen na sancties door VS (15/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Iran dreigt ermee uit het nucleair akkoord te stappen indien de VS het nog meer sancties opleggen, dat zegt president Hassan Rohani. Maandag maakte het Iraanse parlement al bekend meer middelen in hun raketprogramma te willen pompen.
  [naar artikel]
 37. Hoofd Revolutionaire Wacht kondigt einde van protesten in Iran aan (03/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Generaal Mohammad Ali Jafari, het hoofd van de paramilitaire Revolutionaire Wacht, heeft vandaag 'het einde van de opstand' in Iran aangekondigd....
  [naar artikel]
 38. Iran viert zijn Islamitische Revolutie (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. "Iran test nieuwe kruisraket" (02/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iran heeft een nieuwe kruisraket getest, een week voor de veertigste verjaardag van de Islamitische Revolutie. Dat meldt het nieuwsagentschap Tasnim.
  [naar artikel]
 40. Geweld tegen journalisten neemt toe (31/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dit jaar zijn tot nu toe zeker 81 journalisten om het leven gekomen tijdens het uitvoeren van hun vak. Dat meldt de grootste...
  [naar artikel]
 41. 'Door Iran rolt protestgolf die nooit meer stopt' (10/04/2019 - De Morgen)
  In Iran dijde het protest tegen het economisch wanbeheer van de religieuze elite deze week uit. Kan de volkswoede tot een revolutie leiden? 'Ja, ons volk is de Islamitische Republiek beu.' Anderen vrezen repressie. 'Het risico bestaat dat de Revolutionaire Garde een zachte staatsgreep pleegt.'
  [naar artikel]
 42. 'Door Iran rolt protestgolf die nooit meer stopt' (06/01/2018 - De Morgen)
  In Iran dijde het protest tegen het economisch wanbeheer van de religieuze elite deze week uit. Kan de volkswoede tot een revolutie leiden? 'Ja, ons volk is de Islamitische Republiek beu.' Anderen vrezen repressie. 'Het risico bestaat dat de Revolutionaire Garde een zachte staatsgreep pleegt.'
  [naar artikel]
 43. Moskou reageert op nucleair akkoord Iran: “Uit het akkoord stappen zou zeer slecht idee zijn” (13/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Uit het nucleaire akkoord met Iran stappen, zou een “zeer slecht idee” zijn. Dat heeft Sergej Ryabkov, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, zaterdag gezegd.
  [naar artikel]
 44. Bevolking groeit in sneltempo naar 25 miljoen: "Dit is het einde van Australië zoals we het kennen" (20/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De bevolking in Australië stevent met rasse schreden af op 25 miljoen inwoners. Het land tekent de snelste jaargroei van alle OESO-landen op. Dat...
  [naar artikel]
 45. Tegen 2070 zijn we met 12,7 miljoen Belgen (03/03/2020 - VRT NWS)
  De bevolking die in België woont stijgt met 11 procent tegen 2070 naar 12,7 miljoen. Dat blijkt uit de demografische vooruitzichten voor 2019-2070 van het Federaal Planbureau. De bevolking blijft groeien, maar groeit steeds trager. Vorig jaar voorspelde het Planbureau tegen 2070 nog een toename van de bevolking tot 13,2 miljoen inwoners.
  [naar artikel]
 46. Pompeo legt Amerikaanse voorwaarden voor nieuw akkoord nucleaire deal Iran op tafel, Iran vraagt EU om beloftes na te komen (21/05/2018 - De Morgen)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft vandaag twaalf voorwaarden opgelijst om tot een nieuw nucleair akkoord te kunnen komen met Iran. Daarbij zitten veel verregaandere eisen inzake het kernprogramma van Iran en de Iraanse betrokkenheid bij conflicten in het Midden-Oosten. Indien Iran aan de eisen zou voldoen, zijn de Verenigde Staten bereid om hun sancties tegen het land op termijn op te heffen. Iran roept Europa op om stappen te ondernemen.
  [naar artikel]
 47. Australische bevolking groeit in sneltempo naar 25 miljoen: "We worden volk dat koffie aan elkaar zal verkopen" (20/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De bevolking in Australië stevent met rasse schreden af op 25 miljoen inwoners. Het land tekent de snelste jaargroei van alle OESO-landen op. Dat...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.