Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
12:59 uur

NASA: “Rook van de branden van Australië zal wereldwijd de atmosfeer beïnvloeden”

Het Belang van Limburg

14/01/2020 - 16:08

“De branden in Australië zijn niet enkel lokaal verwoestend.” Dat zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA. Uit satellietbeelden die zij analyseerden is te zien dat de rook van die branden al de halve wereld is rondgereisd en waarschijnlijk een “volledige cirkel” zal maken. En dat is geen goed nieuws, want die rookwolken zullen de atmosfeer wereldwijd beïnvloeden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoe rook van Australische bosbranden de aarde rond reist en wat de mogelijke gevolgen zijn (14/01/2020 - VRT NWS)
  De rook die bij de bosbranden in Australië vrijkomt, is zo omvangrijk en zo krachtig dat hij de aarde rond cirkelt en uiteindelijk weer in Australië zal belanden. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De atmosfeer kan hier wereldwijd door beïnvloed worden. De exacte gevolgen worden momenteel "intensief onderzocht", maar nu al is duidelijk dat de luchtkwaliteit er zwaar onder te lijden heeft.
  [naar artikel]
 2. Bosbranden Australië – Bosbranden in Australië komen samen in “megabrand” (11/01/2020 - Metro)
  De hoge temperaturen en sterke wind maken het de brandweer die de bosbranden in Australië bestrijden moeilijk. Aan de grens van deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria, in het zuidoosten van het land, kwamen vrijdagnacht drie branden samen in één “megabrand”, met een oppervlakte van 600.000 hectare. Ter vergelijking: dat is ongeveer even groot als de provincies Oost- en West-Vlaanderen samen. In enkele gebieden die door de bosbranden getroffen zijn, bedroegen de temperaturen vrijdagavond 44 graden en bereikte de wind snelheden tot 90 kilometer per uur. Zaterdag zou het niet koeler worden. Vrijdagnacht moesten bewoners van de stad Wodonga wegens brandgevaar in veiligheid gebracht worden. Meer dan 3.500 brandweermannen waren actief in NSW. Zaterdagvoormiddag woedden daar nog meer dan 140 branden. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt. bron: Belga Het bericht Bosbranden Australië – Bosbranden in Australië komen samen in “megabrand” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Australië gaat gebukt onder hevige bosbranden en ruziet over de oorzaak (06/12/2019 - De Morgen)
  De brandweer heeft de felle branden in Australië nog altijd niet onder controle. Sydney werd donderdag omringd door diverse branden. Een deken van rook hangt rondom de miljoenenstad. In het land woedt een discussie over de rol die klimaatverandering speelt bij het onheil.
  [naar artikel]
 4. Witte Huis schrapt fondsen waarmee NASA klimaatopwarming in beeld brengt: "Een zware vergissing" (11/05/2018 - VRT NWS)
  De regering-Trump heeft de geldkraan dichtgedraaid voor specifiek onderzoek dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deed naar de opwarming van de aarde. Dat melden Amerikaanse media. De NASA onderzoekt o.a. via satellietsystemen de hoeveelheid CO2 en methaan in de atmosfeer wereldwijd. 
  [naar artikel]
 5. Stijging CO2-concentratie in atmosfeer dit jaar naar recordniveau mede door branden (24/01/2020 - Metro)
  De bosbranden in Australië zullen de stijging van de CO2-concentratie in de atmosfeer dit jaar mee naar een recordhoogte duwen. Dat heeft de Britse weerdienst Met gezegd. CO2 of koolstofdioxide is een van de belangrijkste broeikasgassen die de klimaatopwarming veroorzaken. De concentratie ervan wordt uitgedrukt in delen per miljoen (ppm). In 2020 zal de toename van de CO2-concentratie een van de grootste zijn sinds de start van de metingen in 1958 door het Mauna Loa Observatorium, op het eiland Hawaï. In mei wordt een record verwacht van 417 ppm en het jaargemiddelde wordt geschat op 414 ppm, wat 2,74 ppm meer is dan het gemiddelde van 2019. De door de mens veroorzaakte uitstoot is de oorzaak van de toename van de CO-concentratie, maar de impact van weerpatronen op de wereldwijde ecosystemen zal die toename dit jaar nog met 10 procent verhogen. De uitstoot van de Australische bosbranden zijn goed voor een vijfde daarvan. Bron: Belga   Het bericht Stijging CO2-concentratie in atmosfeer dit jaar naar recordniveau mede door branden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Stijging CO2-concentratie in atmosfeer dit jaar naar recordniveau mede door branden (24/01/2020 - Metro)
  De bosbranden in Australië zullen de stijging van de CO2-concentratie in de atmosfeer dit jaar mee naar een recordhoogte duwen. Dat heeft de Britse weerdienst Met gezegd. CO2 of koolstofdioxide is een van de belangrijkste broeikasgassen die de klimaatopwarming veroorzaken. De concentratie ervan wordt uitgedrukt in delen per miljoen (ppm). In 2020 zal de toename van de CO2-concentratie een van de grootste zijn sinds de start van de metingen in 1958 door het Mauna Loa Observatorium, op het eiland Hawaï. In mei wordt een record verwacht van 417 ppm en het jaargemiddelde wordt geschat op 414 ppm, wat 2,74 ppm meer is dan het gemiddelde van 2019. De door de mens veroorzaakte uitstoot is de oorzaak van de toename van de CO-concentratie, maar de impact van weerpatronen op de wereldwijde ecosystemen zal die toename dit jaar nog met 10 procent verhogen. De uitstoot van de Australische bosbranden zijn goed voor een vijfde daarvan. bron: Belga Het bericht Stijging CO2-concentratie in atmosfeer dit jaar naar recordniveau mede door branden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië (07/01/2020 - Metro)
  Rook van de bosbranden in Australië heeft Chili en Argentinië bereikt, 12.000 kilometer verder over de Stille Oceaan Dat hebben de meteorologische diensten van beide Zuid-Amerikaanse landen bekendgemaakt. “Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken”, zo liet Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut weten. “De rookwolk bevindt zich op zes kilometer hoogte”. Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. NASA bevestigt: "Hoogste aantal en meest intense branden in Braziliaanse Amazone sinds 2010" (26/08/2019 - VRT NWS)
  Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud ligt dit jaar veel hoger dan anders. Bovendien zijn de branden ook veel intenser. Dat zegt nu ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die zo de satellietgegevens van het Braziliaanse agentschap INPE bevestigt. En nog opvallend: "Hoewel droogte in het verleden de activiteit in het brandseizoen aanwakkerde, wijzen de timing en de locatie van de branden dit jaar meer op het platbranden van bossen dan op droogte."
  [naar artikel]
 9. NASA meet heetste maand ooit (16/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nooit was een maand zo heet als de afgelopen maand juli. Volgens ruimte-organisatie NASA brak de zomermaand wereldwijd temperatuurrecords. NASA
  [naar artikel]
 10. NASA meet heetste maand ooit (16/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nooit was een maand zo heet als de afgelopen maand juli. Volgens ruimte-organisatie NASA brak de zomermaand wereldwijd temperatuurrecords. NASA
  [naar artikel]
 11. Wetenschap kan bosbranden Australië moeilijk koppelen aan klimaatopwarming (25/02/2020 - De Morgen)
  De verwoestende bosbranden in Australië willen maar niet de klimaatramp worden die de buitenwereld erin ziet. Terwijl de horrorbeelden van de megabranden wereldwijd symbool kwamen te staan voor klimaatellende, lukt het de wetenschap niet om de branden goed te koppelen aan het opwarmende klimaat.
  [naar artikel]
 12. Onweersbuien blussen branden in het oosten van Australië (18/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een groot deel van de bosbranden in het oosten van Australië zijn zaterdag geblust door de onweersbuien die vrijdag zijn gestart, maar andere branden blijven ravage aanrichten in het zuiden en zuidoosten van het land. Dat melden de autoriteiten.
  [naar artikel]
 13. NASA lanceert onderzoekssonde atmosfeer Mars (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. Bosbranden dit jaar goed voor 6.375 megaton CO2-uitstoot (12/12/2019 - Metro)
  Tussen 1 januari en 30 november 2019 is wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden vrijgekomen in de atmosfeer. Dat blijkt uit cijfers van de atmosfeermonitoringdienst van Copernicus (CAMS), die de intensiteit en uitstoot van bosbranden wereldwijd volgt. “Wetenschappers tonen aan dat 2019 uitzonderlijke activiteit leverde, zowel qua intensiteit als uitstoot”, luidt het in een persbericht. De wetenschappers van het CAMS volgen het hele jaar door de activiteit van bosbranden over de hele wereld en maken zo schattingen van de uitstoot via het Global Fire Assimilation System (GFAS). Natuurbranden zijn overal ter wereld gebruikelijk, waarbij sommige regio’s in bepaalde perioden van het jaar brandgevoelig zijn. Branden kunnen verantwoordelijk zijn voor een veel grotere luchtvervuiling dan industriële emissies, en kunnen een combinatie van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen produceren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid voor al het leven op de planeet. CAMS becijferde dat er tussen 1 januari en 30 november 2019 wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden in de atmosfeer is vrijgekomen. “Velen hebben de krantenkoppen over de hele wereld gehaald, waaronder de Amazonebranden, de Indonesische branden, de Arctische bosbranden en de Australische bosbranden. Maar sommige minder bekende branden hadden ook een aanzienlijk effect op het milieu en de luchtkwaliteit, onder andere in Colombia, Venezuela, Syrië en Mexico.” “Het is een zeer druk jaar geweest voor CAMS met betrekking tot het monitoren van bosbranden”, zegt Mark Parrington, senior scientist bij CAMS. “Het hele jaar door hebben we de intensiteit van de branden en de rook die ze over de hele wereld uitstoten nauwlettend in de gaten gehouden en hebben we soms een aantal uitzonderlijke brandactiviteiten meegemaakt, zelfs op plaatsen waar we zouden verwachten dat er op bepaalde punten van het jaar branden zouden uitbreken, is een aantal van de activiteiten verrassend.” CAMS verwijst onder meer naar de natuurbranden in de poolcirkel, die het “ongekend in termen van locatie, schaal en duur” noemt. Uit CAMS-gegevens blijkt ook dat de Australische bosbranden, die in september begonnen en begin november in intensiteit toenamen, in bepaalde regio’s “ongeëvenaard waren in vergelijking met de voorgaande 16 jaar”. bron: Belga Het bericht Bosbranden dit jaar goed voor 6.375 megaton CO2-uitstoot verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Ruimtestation ISS zal branden in de hemel (13/04/2019 - De Morgen)
  NASA gaat vuurtje stoken in het ISS. Niet aan boord van het ruimtestation zelf, maar in een bevoorradingscapsule die voedsel, water en wetenschappelijke tools heefd bezorgd. Zo wil NASA leren hoe je een brand kunt blussen bij gewichtloosheid.
  [naar artikel]
 16. Australië staat in lichterlaaie, maar de vuurwerkshow van Sydney zal doorgaan (31/12/2019 - De Morgen)
  Al 4 miljoen hectare bos in Australië zijn verwoest door de ergste bosbranden uit de geschiedenis. Dinsdag vielen er twee doden, eerder eisten de branden al zeker tien slachtoffers. En meer branden zijn voorspeld. Is het dan zo raar om de wereldvermaarde vuurwerkshow van Sydney met Oud en Nieuw af te gelasten?
  [naar artikel]
 17. Bosbranden Australië willen maar niet een ‘klimaatramp’ worden (25/02/2020 - De Morgen)
  De verwoestende bosbranden in Australië willen maar niet de klimaatramp worden die de buitenwereld erin ziet. Terwijl de horrorbeelden van de megabranden wereldwijd symbool kwamen te staan voor klimaatellende, lukt het de wetenschap niet om de branden goed te koppelen aan het opwarmende klimaat.
  [naar artikel]
 18. Bosbranden dit jaar goed voor 6.375 megaton CO2-uitstoot (13/12/2019 - Metro)
  Tussen 1 januari en 30 november 2019 is wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden vrijgekomen in de atmosfeer. Dat blijkt uit cijfers van de atmosfeermonitoringdienst van Copernicus. “Wetenschappers tonen aan dat 2019 uitzonderlijke activiteit leverde, zowel qua intensiteit als uitstoot.” De wetenschappers van het CAMS volgen het hele jaar door de activiteit van bosbranden over de hele wereld en maken zo schattingen van de uitstoot via het Global Fire Assimilation System (GFAS). Brandgevoelig Natuurbranden zijn overal ter wereld gebruikelijk en sommige regio’s zijn in bepaalde perioden van het jaar extra brandgevoelig. Branden kunnen verantwoordelijk zijn voor een veel grotere luchtvervuiling dan industriële emissies en kunnen een combinatie van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen produceren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van al het leven op de planeet. Bekende branden CAMS becijferde dat er tussen 1 januari en 30 november 2019 wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden in de atmosfeer is vrijgekomen. “Veel daarvan hebben de krantenkoppen over de hele wereld gehaald, waaronder de Amazonebranden, de Indonesische branden, de Arctische bosbranden en de Australische bosbranden. Maar sommige minder bekende branden hadden ook een aanzienlijk effect op het milieu en de luchtkwaliteit, onder andere in Colombia, Venezuela, Syrië en Mexico.” “Het is een zeer druk jaar geweest voor CAMS met betrekking tot het monitoren van bosbranden”, zegt Mark Parrington, senior scientist bij CAMS. “Het hele jaar door hebben we de intensiteit van de branden en de rook die ze over de hele wereld uitstoten nauwlettend in de gaten gehouden en hebben we soms een aantal uitzonderlijke brandactiviteiten meegemaakt. Zelfs op plaatsen waar we zouden verwachten dat er op bepaalde punten van het jaar branden zouden uitbreken, zijn een aantal van de activiteiten verrassend.” Ongekend CAMS verwijst onder meer naar de natuurbranden in de poolcirkel, die het “ongekend in termen van locatie, schaal en duur” noemt. Uit CAMS-gegevens blijkt ook dat de Australische bosbranden, die in september begonnen en begin november in intensiteit toenamen, in bepaalde regio’s “ongeëvenaard waren in vergelijking met de voorgaande 16 jaar”. Lees ook : Met 1 mail minder per dag besparen we 16.000 ton CO2 per jaar Het bericht Bosbranden dit jaar goed voor 6.375 megaton CO2-uitstoot verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Tientallen zware branden teisteren Australië (11/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische hulpdiensten moesten het vandaag opnemen tegen 'mogelijk catastrofale' branden. In de staat New South Wales ontstonden bijna
  [naar artikel]
 20. Australië staat in lichterlaaie, maar de vuurwerkshow van Sydney gaat door (31/12/2019 - De Morgen)
  Al 4 miljoen hectare bos in Australië zijn verwoest door de ergste bosbranden uit de geschiedenis. Dinsdag vielen er twee doden, eerder eisten de branden al zeker tien slachtoffers. En meer branden zijn voorspeld. Is het dan zo raar om de wereldvermaarde vuurwerkshow van Sydney met Oud en Nieuw af te gelasten?
  [naar artikel]
 21. Australië brandt, maar regering stuurt klimaatbeleid niet bij (13/01/2020 - Express)
  De bosbranden in Australië hebben al ettelijke miljoenen hectare verteerd. Ook de menselijke en dierlijke tol is hoog. De branden zijn dan wel geen rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering, maar wetenschappers wijzen erop dat de uitzonderlijke droogte én hitte van de voorbije jaren tot omstandigheden heeft geleid waarbij de branden zich razendsnel kunnen verspreiden. De […] The post Australië brandt, maar regering stuurt klimaatbeleid niet bij appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 22. Bosbranden Australië – Brandweer vreest dat situatie nog zal verergeren (10/11/2019 - Metro)
  De Australische brandweer houdt er rekening mee dat de bosbranden die het land teisteren, in de loop van de week nog zullen verergeren. De felle branden hebben al aan drie mensen het leven gekost aan de oostkust. Zondag woeden nog meer dan honderd branden in New South Wales en Queensland en sommige daarvan zijn nog steeds niet onder controle. Doordat de temperatuur afgelopen nacht daalde, kregen de brandweer en de bevolking wel een dag respijt. Voor de volgende dagen zullen de weersomstandigheden echter verslechteren en worden hoge temperaturen verwacht, een lage luchtvochtigheid en een sterke wind. De branden zullen zich nog uitbreiden en ook West-Australië treffen. “Onder die omstandigheden zullen deze branden zich snel verspreiden en levens en huizen bedreigen”, waarschuwde de brandweer van New South Wales in een verklaring. “Het weer zal slecht zijn, mogelijk slechter dan vrijdag, en het zou een veel groter gebied kunnen beïnvloeden, inclusief dichtbevolkte gebieden zoals Sydney”, klinkt het. Sinds vrijdag zijn drie mensen omgekomen en 150 huizen verwoest door de vlammen. Vijf personen die als vermist waren opgegeven, zijn wel terecht. Door de onvoorspelbaarheid van de branden sluiten de autoriteiten niet uit dat er nog mensen als vermist zullen worden opgegeven. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Brandweer vreest dat situatie nog zal verergeren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Oosten van Australië geteisterd door zware bosbranden (08/11/2019 - VRT NWS)
  De staat Nieuw-Zuid-Wales in het oosten van Australië staat in brand. Er zijn meer dan 90 branden gemeld, dat is een recordaantal. Meer dan 50 branden zijn nog niet onder controle, 16 vormen een noodsituatie. Sommige mensen zitten vast in hun huizen, omdat de brandweer hen niet kan bereiken.
  [naar artikel]
 24. Astronomen ontdekken nieuwe "superaarde" mét atmosfeer (19/04/2017 - De Redactie)
  Twee maanden nadat NASA heeft uitgepakt met de ontdekking van 7 aardachtige planeten rond de ster TRAPPIST-1 kunnen astronomen wereldwijd opnieuw juichen: een internationaal team heeft een nieuwe "superaarde" ontdekt.
  [naar artikel]
 25. Bosbranden pompten dit jaar 6.375 megaton CO2 de atmosfeer in (12/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste 11 maanden van dit jaar is wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden vrijgekomen in de atmosfeer. Dat blijkt uit...
  [naar artikel]
 26. Catastrofale branden in Australië: Sydney omringd door vuur, equivalent van België gaat in vlammen op (21/12/2019 - De Morgen)
  Minstens drie miljoen hectare, het equivalent van de oppervlakte van België, is sinds september door vlammen in Australië verwoest. De regio rond Sydney heeft vandaag nog altijd te kampen met uit de hand gelopen branden, ondanks de inzet van duizenden brandweerlui. En de situatie wordt alleen maar erger.
  [naar artikel]
 27. [VIDEO] - Ruimtetuig Cassini krijgt laatste opdracht van NASA (06/04/2017 - De Redactie)
  Ruimtetuig Cassini cirkelt sinds 2004 rond de planeet Saturnus en komt stilaan zonder de brandstof te zitten. NASA heeft beslist om het ruimtetuig te laten neerdalen op de gasreus. Na 22 scheervluchten tussen de planeet en zijn ringen, moet het tuig de atmosfeer binnendringen om daar op te gaan in de planeet.
  [naar artikel]
 28. Curiosity vindt organische moleculen in sedimenten op Mars, en mysterieus methaan in de atmosfeer (08/06/2018 - VRT NWS)
  De Marsrover Curiosity van de NASA heeft nieuwe aanwijzingen gevonden dat Mars in een ver verleden ooit leven kan gekend hebben. Het gaat om "taaie" organische moleculen die gevonden zijn in drie miljard jaar oude sedimentaire rotsen. Daarnaast heeft Curiosity ook nieuwe aanwijzingen gevonden in de atmosfeer, die verband houden met de zoektocht naar huidig leven op de Rode Planeet. In de atmosfeer zit namelijk methaan, dat is nu zeker, en de concentratie daarvan schommelt met de seizoenen. 
  [naar artikel]
 29. Recordaantal van 72.843 branden in jaar tijd: beelden tonen inferno Amazonewoud (21/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Bosbranden lijken het Amazoneregenwoud te verwoesten. Het agentschap voor ruimteonderzoek INPE heeft tussen de maanden januari en augustus een recordaantal van 72.843 branden in het Amazonewoud geteld. Dat betekent dat er een stijging is van 83 procent meer branden ten opzichte van het jaar 2018. De dichtbijgelegen Braziliaanse steden zijn volledig bedekt met rook. In de bovenstaande video zie je zelfs een pikkedonkere São Paolo in het midden van de dag door de hevige rookontwikkeling.
  [naar artikel]
 30. Liefde voor mijn "(Sun)burnt Country" Australië (09/01/2020 - VRT NWS)
  Eveline Masco is correspondent voor de VRT in Australië. De voorbije weken bracht ze duiding over de omvangrijke en aanhoudende bosbranden die het land nu al maanden teisteren. En het einde van de branden lijkt nog niet in zicht. Vandaag en morgen gaan de temperaturen opnieuw de hoogte in. De vrees is dat dat de branden verder zal aanwakkeren. Het drama dat zich de laatste maanden afspeelt in haar nieuwe thuisland, raakt haar ook persoonlijk.
  [naar artikel]
 31. NASA lanceert satelliet om het "weer in de ruimte" te voorspellen (11/10/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe satelliet gelanceerd die de bovenste laag van de atmosfeer gaat bestuderen. Wetenschappers hopen zo meer te leren over het "weer in de ruimte" en om ooit zelfs weersvoorspellingen te kunnen doen. Dat is belangrijk omdat het ruimteweer gevaarlijke storingen kan veroorzaken bij navigatie- en communicatiesystemen op aarde.
  [naar artikel]
 32. Witte Huis heeft NASA-missie omtrent broeikasgassen "discreet vermoord" (11/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Witte Huis heeft een missie van de NASA om broeikasgassen in onze atmosfeer in de gaten te houden geschrapt, zo heeft een woordvoerder van het...
  [naar artikel]
 33. Zeker één megabrand onder controle in Australië (12/01/2020 - Metro)
  In Australië is één megabrand die al tien weken woedde onder controle. De zogenaamde Gospers Mountain fire begon op 26 oktober en heeft op zowat tien weken tijd meer dan een half miljoen hectare verwoest ten noordwesten van Sydney. De megabrand vernielde verschillende regio’s, waaronder een deel van de Blue Mountains. Door mildere weersomstandigheden in combinatie met iets koelere temperaturen, minder wind en een occasionele regenbui kunnen de vermoeide brandweerlieden sinds zaterdag in Victoria en New South Wales even ademhalen. De brandweer benadrukte vandaag wel dat het brandseizoen nog lang niet voorbij is. Oppervlakte van België verwoest Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest. Er vielen in totaal zeker 27 doden. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt. Impact klimaatverandering De Australische premier Scott Morrison heeft vandaag erkend dat de klimaatverandering een impact heeft op de Australische zomers, die steeds langer, warmer en droger worden. Hij had het tussen de lijnen zelfs over het aanpassen van het beleid om zodoende de schadelijke uitstoot te verminderen. Morrison is een notoir medestander van de steenkoolindustrie in zijn land omdat die voor werkgelegenheid zou zorgen. En onder impuls van de conservatieve regering in Canberra was Australië begin december nog een van de landen die zich terughoudend opstelde op de klimaattop van Madrid. Lees ook : BIZAR. Australië gaat duizenden dromedarissen afschieten Het bericht Zeker één megabrand onder controle in Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Miljoenenstad Sydney omringd door vuur en rook: ‘We hebben dringend regen nodig’ (21/12/2019 - De Morgen)
  Minstens drie miljoen hectare, het equivalent van de oppervlakte van België, is sinds september door vlammen in Australië verwoest. De regio rond Sydney heeft vandaag nog altijd te kampen met uit de hand gelopen branden, ondanks de inzet van duizenden brandweerlui. En de situatie wordt alleen maar erger.
  [naar artikel]
 35. Zeker één megabrand in Australië onder controle (12/01/2020 - Metro)
  In Australië is één megabrand die al tien weken woedde onder controle. Dat meldt de brandweer van de deelstaat New South Wales (NSW). De zogenaamde Gospers Mountain fire begon op 26 oktober en heeft op zowat tien weken tijd meer dan een half miljoen hectare verwoest ten noordwesten van Sydney. De megabrand vernielde verschillende regio’s, waaronder een deel van de Blue Mountains. Door mildere weersomstandigheden in combinatie met iets koelere temperaturen, minder wind en een occasionele regenbui kunnen de vermoeide brandweerlieden sinds gisteren in Victoria en New South Wales even ademhalen. De brandweer benadrukte vandaag wel dat het brandseizoen nog lang niet voorbij is. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest. Er vielen in totaal zeker 27 doden. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt. De Australische premier Scott Morrison erkende vandaag dat de klimaatverandering een impact heeft op de Australische zomers, die steeds langer, warmer en droger worden. Hij had het tussen de lijnen zelfs over het aanpassen van het beleid om zodoende de schadelijke uitstoot te verminderen. Morrison is een gekende medestander van de steenkoolindustrie in zijn land omdat die voor werkgelegenheid zou zorgen. En onder impuls van de conservatieve regering in Canberra was Australië begin december nog een van de landen die zich terughoudend opstelde op de klimaattop van Madrid. bron: Belga Het bericht Zeker één megabrand in Australië onder controle verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Duizenden mensen die vastzaten op Australisch strand ontsnappen aan inferno (01/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Duizenden mensen die vastzaten op een strand in het zuidoosten van Australië zijn aan de naderende branden ontsnapt. De vuurzeeën legden tientallen huizen in het plaatsje Mallacoota in de as, maar inmiddels zijn de bosbranden van richting veranderd door toedoen van de wind. “Iedereen stond op het strand, bedekt in as en rook.”
  [naar artikel]
 37. Marslander Curiosity stuurt selfie vanuit de ruimte (08/09/2018 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft nieuwe beelden van Marslander Curiosity doorgestuurd. De Marslander werd eind 2011 gelanceerd en landde in 2012 op Mars. Sindsdien heeft Curiosity al verschillende onderzoeken gedaan. De beelden die NASA nu vrijgegeven heeft, werden genomen op 9 augustus. De donkere lucht op Mars wordt veroorzaakt door stof in de atmosfeer.
  [naar artikel]
 38. Australië zet 3.000 reservisten in tegen bosbranden (04/01/2020 - De Tijd)
  10:19 De hevige bosbranden zorgen in Australië voor unieke weersverschijnselen zoals vuurtornado's en onweersbuien zonder neerslag. Er zijn opnieuw twee mensen om het leven gekomen door de branden. Australi...
  [naar artikel]
 39. Australië krijgt nu ook plaag van “de gevaarlijkste spinnen ter wereld” te verwerken (22/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Australië heeft dit jaar al te maken gekregen met extreme branden, overstromingen en hagel. Nu waarschuwen experts ook nog om op te passen voor de dodelijke trechterspinnen, of funnel-web spider, die nu door de “perfecte omstandigheden” gedijen.
  [naar artikel]
 40. Australië wil ruimte in met eigen NASA (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. Australië wil ruimte in met eigen NASA (26/09/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. NASA ontdekt mysterieuze planeet met drie (!) zonnen (29/07/2019 - Metro)
  Een satelliet van NASA heeft een nieuwe planeet ontdekt die maar liefst drie zonnen heeft. Met een beetje geluk kunnen we de atmosfeer van de bewuste planeet zien vanop de Aarde. Het was NASA-satelliet TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) die de ontdekking onlangs deed. De planeet heeft de naam LTT 1445Ab gekregen en draait rond één zon, maar ze bevindt zich zo dicht bij twee andere sterren dat het lijkt alsof er nog twee zonnen aan de hemel schitteren. “Als je op de planeet staat, zie je drie zonnen, maar twee ervan zijn ver weg en dus ook kleiner. Het lijken wel twee rode, dreigende ogen aan de hemel”, vertelt Jennifer Winters, astronoom aan het Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics, aan New Scientist. Enorm heet De bewuste planeet is een derde groter dan onze planeet en ligt op 22,5 lichtjaren van de Aarde. Het is er maar liefst 160 graden en de planeet draait een keer om de vijf dagen rond haar zon. LTT 1445Ab bevindt zich tussen de drie sterren en de Aarde, en daardoor bestaat de kans dat we de atmosfeer van de planeet van hieruit kunnen zien met een telescoop. Lees ook : Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ Het bericht NASA ontdekt mysterieuze planeet met drie (!) zonnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. VIDEO: Astronaut filmt poollichtspektakel vanuit ISS (25/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  NASA-astronaut Jack Fischer heeft mooie beelden kunnen maken van het poollicht dat in de atmosfeer van de aarde ronddanst. De videobeelden zijn
  [naar artikel]
 44. Zuidwesten van de VS getroffen door verschillende natuurbranden (03/07/2018 - VRT NWS)
  In Colorado zijn meer dan 100 woningen vernield door een brand die begon na een uit de hand gelopen kampvuur. In Utah is een kleine brand op minder dan een dag uitgegroeid tot een inferno van 6 vierkante kilometer. Nog meer westwaarts in Californië proberen 2.000 brandweermannen met behulp van blusvliegtuigen branden in te dammen. De rook van die branden hult de baai van San Francisco in een dichte mist.
  [naar artikel]
 45. Dwergplaneet Ceres zit vol verrassingen: een ijsvulkaan en een atmosfeer (05/09/2016 - De Redactie)
  Uit waarnemingen van de NASA-ruimtesonde Dawn blijkt dat Ceres een complexe en geologisch actieve wereld is, die helemaal niet lijkt op andere objecten in ons zonnestelsel.
  [naar artikel]
 46. Zon maakte Mars dor en koud (07/04/2019 - De Morgen)
  Wetenschappers van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA hebben het mysterie van de verdwenen atmosfeer van Mars opgelost. Het is de zon die van Mars de dorre, koude planeet heeft gemaakt die ze nu is.
  [naar artikel]
 47. Bosbranden eisen hun tol op Australian Open: kwalificatiespeelster moet opgeven nadat ze bevangen raakt door de rook (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in Australië laten niemand onberoerd. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Desondanks lijkt de Australian Open gewoon te zullen doorgaan, al hebben de bosbranden nu ook een slachtoffer geëist op het tenniscourt. Kwalificatiespeelster Dalila Jakupovic moest haar partij staken nadat ze bevangen raakte door de rook.
  [naar artikel]
 48. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.