Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
14:12 uur

Europees Parlement maakt zich zorgen over rechten van burgers

Metro

14/01/2020 - 16:20

Het Europees Parlement maakt zich zorgen over de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. “De Queen heeft Harry en Meghan een transitie gegeven zodat ze zonder harde deadline kunnen vertrekken. Het zou haar premier kunnen inspireren om ook meer flexibiliteit te tonen tegenover de Europese burgers”, zei brexit-coördinator Guy Verhofstadt […] Het bericht Europees Parlement maakt zich zorgen over rechten van burgers verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europees parlement bezorgd over rechten EU-burgers na brexit (15/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een kamerbrede meerderheid van het Europees Parlement is bezorgd over de vrijwaring van de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk...
  [naar artikel]
 2. 'Rechten van de burgers prioriteit in brexitonderhandelingen' (05/04/2017 - Knack)
  De Europese burgers en hun rechten moeten een centrale plaats krijgen tijdens de brexitonderhandelingen. Dat was de conclusie van het debat in het Europees parlement woensdag.
  [naar artikel]
 3. Europees Parlement past voor brexit met tweederangsburgers (10/07/2017 - De Tijd)
  08:53 In een brief dreigt het Europees Parlement een deal met de Britten niet goed te keuren als daardoor EU-burgers minder rechten krijgen.
  [naar artikel]
 4. Europarlementsleden bezorgd over onze privacybescherming in het Amerika van Trump (06/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Parlement maakt zich zorgen over de bescherming van persoonlijke gegevens van Europese burgers die door private bedrijven naar de
  [naar artikel]
 5. Europees Parlement dreigt ermee tegen brexit te stemmen (10/07/2017 - Knack)
  De leiders van de fracties in het Europees Parlement, waaronder Guy Verhofstadt, en enkele brexit-specialisten roepen het Verenigd Koninkrijk in een open brief op om meer rekening te houden met rechten van de burgers van de Europese Unie. Indien dat niet gebeurt, schrijven ze, zal het Europees Parlement tegen de brexit stemmen.
  [naar artikel]
 6. Europees Parlement komt op voor EU-burgers in Verenigd Koninkrijk (10/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Als EU-burgers door de brexit-deal minder gunstig worden behandeld dan vandaag het geval is, dan "behoudt het Europees Parlement zich het recht
  [naar artikel]
 7. Europees Parlement spreekt dreigende taal aan adres van Britten (10/07/2017 - De Redactie)
  In een open brief van dreigt Guy Verhofstadt, met de steun van vijf fracties in het Europees Parlement, tegen alle afspraken met de Britten te gaan stemmen omdat het Verenigd Koninkrijk te vaag blijft over de rechten van EU-burgers na de brexit.
  [naar artikel]
 8. Europees Parlemenet dreigt ermee tegen brexit te stemmen (10/07/2017 - Knack)
  De leiders van de fracties in het Europees Parlement, waaronder Guy Verhofstadt, en enkele brexit-specialisten roepen het Verenigd Koninkrijk in een open brief op om meer rekening te houden met rechten van de burgers van de Europese Unie. Indien dat niet gebeurd, schrijven ze, zal het Europees Parlement tegen de brexit stemmen.
  [naar artikel]
 9. Europees Parlemenet dreigt ermee tegen Brexit-deal te stemmen (10/07/2017 - Knack)
  De leiders van de fracties in het Europees Parlement, waaronder Guy Verhofstadt, en enkele Brexit-specialisten roepen het Verenigd Koninkrijk in een open brief op om meer rekening te houden met rechten van de burgers van de Europese Unie. Indien dat niet gebeurd, schrijven ze, zal het Europees Parlement tegen de Brexit-deal stemmen.
  [naar artikel]
 10. Europees Parlement verzet zich tegen 'afnemen van burgerrechten' in brexit-deal (10/07/2017 - Knack)
  Als EU-burgers door de brexit-deal minder gunstig worden behandeld dan vandaag het geval is, dan 'behoudt het Europees Parlement zich het recht voor' die overeenkomst te verwerpen.
  [naar artikel]
 11. Europees Parlement tevreden met doorbraak brexit (08/12/2017 - Metro)
  Net als de Europese Commissie zal ook het Europees Parlement aan de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten aanbevelen dat de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de handelsrelaties van start kunnen gaan. “Vele vragen van het Europees Parlement zijn beantwoord”, zo verklaarde Guy Verhofstadt, die de parlementaire stuurgroep over de brexit leidt. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May bereikten een princiepsakkoord over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Hoewel er nog uitstaande kwesties zijn -met name over de Ierse grenskwestie- vindt de Commissie dat de gesprekken over de boedelscheiding voldoende zijn opgeschoten om gesprekken te starten over een overgangsperiode en de toekomstige (handels)relaties. De Europarlementsleden sluiten zich aan bij die analyse. Ze stemmen daarover volgende week in Straatsburg een resolutie ter attentie van de leiders van de 27 lidstaten, die aanstaande vrijdag op een top in Brussel het startschot moeten geven voor die zogenaamde tweede fase van de brexitonderhandelingen. Niettemin zijn er volgens Verhofstadt nog een vijftal openstaande vragen die beantwoord moeten worden vooraleer het Europees Parlement kan instemmen met het terugtrekkingsakkoord met Groot-Brittannië. Een afdwingbare oplossing voor de Ierse grenskwestie uiteraard, maar ook een aantal garanties voor het behoud van de rechten van Europese burgers die in Groot-Brittannië willen blijven en de Britse burgers op het vasteland. Zo blijft Verhofstadt aandringen op een soepele, gratis aangifte voor EU-burgers die na de brexit in Groot-Brittannië blijven wonen en werken. Daarbij moet één aangifte per gezin volstaan. Het parlement wil voorts dat de bestaande rechten ook zullen gelden voor toekomstige partners van EU-burgers en vraagt dat het bindende karakter van beslissingen van het Europese Hof van Justitie nadrukkelijk in het terugtrekkingsakkoord worden verankerd. Tenslotte wil het parlement ook verzekeren dat Britse burgers die in de Europese Unie wonen ook na de brexit zullen genieten van het vrije verkeer. bron: Belga
  [naar artikel]
 12. Europees Parlement wil ook artikel 7-procedure tegen Hongarije (25/06/2018 - Metro)
  Na Polen moet ook tegen het Hongarije van premier Viktor Orban een procedure worden gelanceerd wegens inbreuken op de Europese waarden. Dat standpunt heeft de bevoegde commissie in het Europees Parlement vandaag ingenomen. De commissie Burgerlijke Vrijheden schaarde zich met 37 tegen 19 stemmen achter een rapport van de Nederlandse Judith Sargentini (GroenLinks), dat stelt dat de conservatieve regering van Orban de Europese democratische waarden met voeten dreigt te treden. De parlementsleden maakt zich onder meer zorgen over het kiessysteem, de onafhankelijkheid van het gerecht, de vrijheid van meningsuiting, de rechten van minderheden en de situatie van migranten en vluchtelingen. In het rapport roepen de parlementsleden de lidstaten op om procedure van artikel 7 van het Europees verdrag te activeren tegen Hongarije. “Dit is een historische stemming: voor het eerst spreekt een meerderheid zich uit voor de activering van artikel 7”, zo tweette Gérard Deprez (MR). Ook Bart Staes (Groen) reageert opgetogen. “Wij komen op voor de rechten van Hongaarse burgers en Europese waarden in de EU.” Het voltallige parlement moet in september wel nog zijn stem uitbrengen. Om groen licht te krijgen, is daar een absolute meerderheid van 376 stemmen en twee derden van de uitgebrachte stemmen nodig. Het zou de eerste keer zijn dat de Europese volksvertegenwoordigers de lidstaten aanbevelen om het vermaarde artikel 7 op gang te trekken. De procedure loopt momenteel al tegen Polen, dat onder vuur ligt omdat de hervormingen van de regering van de conservatieve partij PiS de onafhankelijkheid van het gerecht zouden ondermijnen. In theorie kan die procedure uiteindelijk tot de opschorting van stemrecht in de Europese ministerraden leiden. De lidstaten beschikken wel over een vetorecht. Bedoeling is echter vooral dat de lidstaat via dialoog overtuigd kan worden om het beleid bij te sturen. bron: Belga Het bericht Europees Parlement wil ook artikel 7-procedure tegen Hongarije verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Europees Parlement wil ook artikel 7-procedure tegen Hongarije (25/06/2018 - Metro)
  Na Polen moet ook tegen het Hongarije van premier Viktor Orban een procedure worden gelanceerd wegens inbreuken op de Europese waarden. Dat standpunt heeft de bevoegde commissie in het Europees Parlement vandaag ingenomen. De commissie Burgerlijke Vrijheden schaarde zich met 37 tegen 19 stemmen achter een rapport van de Nederlandse Judith Sargentini (GroenLinks), dat stelt dat de conservatieve regering van Orban de Europese democratische waarden met voeten dreigt te treden. De parlementsleden maakt zich onder meer zorgen over het kiessysteem, de onafhankelijkheid van het gerecht, de vrijheid van meningsuiting, de rechten van minderheden en de situatie van migranten en vluchtelingen. In het rapport roepen de parlementsleden de lidstaten op om procedure van artikel 7 van het Europees verdrag te activeren tegen Hongarije. “Dit is een historische stemming: voor het eerst spreekt een meerderheid zich uit voor de activering van artikel 7”, zo tweette Gérard Deprez (MR). Ook Bart Staes (Groen) reageert opgetogen. “Wij komen op voor de rechten van Hongaarse burgers en Europese waarden in de EU.” Het voltallige parlement moet in september wel nog zijn stem uitbrengen. Om groen licht te krijgen, is daar een absolute meerderheid van 376 stemmen en twee derden van de uitgebrachte stemmen nodig. Het zou de eerste keer zijn dat de Europese volksvertegenwoordigers de lidstaten aanbevelen om het vermaarde artikel 7 op gang te trekken. De procedure loopt momenteel al tegen Polen, dat onder vuur ligt omdat de hervormingen van de regering van de conservatieve partij PiS de onafhankelijkheid van het gerecht zouden ondermijnen. In theorie kan die procedure uiteindelijk tot de opschorting van stemrecht in de Europese ministerraden leiden. De lidstaten beschikken wel over een vetorecht. Bedoeling is echter vooral dat de lidstaat via dialoog overtuigd kan worden om het beleid bij te sturen. bron: Belga Het bericht Europees Parlement wil ook artikel 7-procedure tegen Hongarije verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Berlusconi wil via Europees Hof voor Rechten van de Mens terug zitje in parlement (22/11/2017 - VRT NWS)
  De Italiaanse voormalige premier Silvio Berlusconi heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevraagd zijn onverkiesbaarheid te annuleren. Na zijn veroordeling voor fiscale fraude in 2013 kan hij zich gedurende zes jaar niet verkiesbaar stellen in Italië.
  [naar artikel]
 15. Rechten EU-burgers blijven na brexit beschermd, maar EU-Hof mag er van May niet over waken (26/06/2017 - De Redactie)
  De Britse premier Theresa May wil de Europese burgers geruststellen: ook na de brexit zullen hun rechten in het Verenigd Koninkrijk beschermd worden. Maar het Europees Hof van Justitie zal daar niet over mogen waken.
  [naar artikel]
 16. Europees hof stelt België ultimatum i.v.m. opsluiting geïnterneerden (07/09/2016 - De Redactie)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geeft ons land twee jaar om zich in regel te stellen met het Europees verdrag voor de rechten van de mens.
  [naar artikel]
 17. Vanaf nu kunnen we winkelen via de goedkoopste website: Europees Parlement maakt een einde aan geoblocking (05/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Morgen stemt het Europees Parlement een verordening die een halt toeroept aan geoblocking of andere vormen van discriminatie op basis van nationaliteit bij het online winkelen. Het doel is ervoor te zorgen dat alle klanten in de EU dezelfde toegang hebben tot goederen en diensten, ongeacht hun nationaliteit.
  [naar artikel]
 18. Europees Parlement wil grotere tegemoetkoming bij treinvertragingen (09/10/2018 - Metro)
  Wanneer een trein meer dan een uur vertraging oploopt, moeten passagiers tot 50 procent van hun ticketprijs terugbetaald krijgen. Loopt de vertraging op tot twee uur of meer, dan moeten ze voor 100 procent vergoed worden. Dat vindt de transportcommissie van het Europees Parlement, die de rechten van treinpassagiers wil versterken. In 2009 werden rechten voor treinpassagiers ingevoerd die in heel de Europese Unie van toepassing zijn. België is één van de slechts vijf lidstaten die de Europese wetgeving helemaal in nationaal recht omgezet hebben. De EU wil dit stukje consumentenwetgeving nu moderniseren. De commissieleden willen in de eerste plaats de compensaties bij vertragingen optrekken: 50 procent van de ticketprijs bij vertragingen van 60 tot 90 minuten, 75 procent bij vertragingen van 91 tot 120 minuten en 100 procent bij vertragingen van meer dan twee uur. Passagiers moeten in de stations en in de treinen gemakkelijker kunnen terugvinden wat hun rechten zijn. Die informatie zouden ze ook op hun ticket moeten terugvinden. Personen met een beperkte mobiliteit moeten beter worden geholpen. Het is nu aan de plenaire vergadering van het Europees Parlement om zich over het dossier uit te spreken. bron: Belga Het bericht Europees Parlement wil grotere tegemoetkoming bij treinvertragingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Brexit – Europees Parlement wil wegen op onderhandelingen over burgerrechten (30/08/2017 - Metro)
  Het Europees Parlement dringt erop aan dat de brexit-onderhandelaars zo snel mogelijk een vergelijk vinden over de vrijwaring van de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en vice versa. “Ik kan me niet voorstellen dat deze onzekerheid na veertien, vijftien maanden nog veel langer blijft aanslepen”, zo verklaarde brexit-coördinator Guy Verhofstadt. Begin oktober wil hij het voltallige parlement een resolutie over de onderhandelingen voorleggen. “Ik ontving reeds honderden en honderden brieven, als het er geen duizenden zijn, van mensen met vragen over hun status, met concrete voorbeelden van problemen waarmee zij geconfronteerd worden. Niet alleen van EU-burgers, maar ook van Britten”, zei Verhofstadt tijdens een gedachtenwisseling met de leden van de commissie Werk en Sociale Zaken. En hoewel de Britten pas eind maart 2019 uit de Europese Unie stappen, ontwaart Verhofstadt nu reeds een tendens in Groot-Brittannië om EU-burgers als buitenlanders te aanzien en administratieve belemmeringen op te werpen voor het bekomen van documenten. Maar er komen net zo goed klachten binnen van Britten op het vasteland, voegde de Belgische oud-premier toe. Sinds de Britse kiezers in juni vorig jaar voor de brexit kozen, tasten meer dan drie miljoen EU-burgers in Groot-Brittannië en ruim één miljoen Britten op het vasteland in het duister over hun toekomst. De Britse regering wil de reeds op het eiland wonende EU-burgers een zogenaamde “settled status” aan te bieden, maar dat voorstel overtuigt Verhofstadt niet. “Het probleem is niet zozeer dat de EU-burgers minder rechten zullen krijgen. De status dekt ongeveer alle bestaande rechten, met een belangrijke uitzondering voor familieherenigingen. Het grootste probleem is dat ze iets moeten aanvragen en verkrijgen wat ze nu al hebben, met enorme administratieve lasten tot gevolg. Wij willen gewoon de bestaande rechten van EU-burgers en Britten garanderen voor de toekomst”, aldus de brexit-coördinator, die nogmaals beklemtoonde dat het Europese Hof van Justitie moet kunnen toezien op het respecteren van die rechten. Verhofstadt wil dat het voltallige Europees Parlement op 3 oktober zijn standpunt uiteenzet in een resolutie. “Het is beter dat we nu duidelijk maken wat aanvaardbaar is en wat niet in het Britse voorstel dan in 2019”, aldus de Belg, die eraan herinnerde dat het Europees Parlement zijn fiat moet geven aan het terugtrekkingsakkoord. De toekomstige rechten van burgers vormt een belangrijk luik van dat akkoord. De Europarlementsleden zullen dan ook een stand van zaken van de onderhandelingen opmaken. Verhofstadt deelt alvast de mening van de Europese Commissie dat er tot dusver onvoldoende vooruitgang is geboekt om gesprekken op te starten over de toekomstige handelsrelaties. Daarover spreken de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich later in oktober uit. bron: Belga
  [naar artikel]
 20. Brexitvoorstel May is 'koude douche' (11/07/2017 - De Morgen)
  Een 'koude douche', zo omschrijft een meerderheid van het Europees Parlement het voorstel van de Britse premier Theresa May over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Leiders van grote fracties dreigen de scheidingsovereenkomst te verwerpen, schrijven ze.
  [naar artikel]
 21. Brexitvoorstel May is 'koude douche' (07/04/2019 - De Morgen)
  Een 'koude douche', zo omschrijft een meerderheid van het Europees Parlement het voorstel van de Britse premier Theresa May over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Leiders van grote fracties dreigen de scheidingsovereenkomst te verwerpen, schrijven ze.
  [naar artikel]
 22. Europees Parlement start procedure tegen Hongarije voor schending rechten en vrijheden (12/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Europees Parlement vindt dat de alarmbelprocedure moeten worden opgestart tegen het Hongarije van premier Viktor Orban. De parlementsleden keurden woensdag het bijzonder kritische rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed met een ruime meerderheid. 448 parlementsleden stemden voor, 197 tegen en 48 onthielden zich.
  [naar artikel]
 23. Europees Parlement start procedure tegen Hongarije voor schending rechten en vrijheden (12/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Parlement vindt dat de alarmbelprocedure moeten worden opgestart tegen het Hongarije van premier Viktor Orban. De parlementsleden keurden woensdag het bijzonder kritische rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed met een ruime meerderheid. 448 parlementsleden stemden voor, 197 tegen en 48 onthielden zich.
  [naar artikel]
 24. Europees Parlement geeft Puigdemont toegangsbadge (20/12/2019 - Knack)
  De Catalaanse politici Carles Puigdemont en Antoni Comin hebben toelating gekregen om zich te accrediteren bij het Europees Parlement. Zo zouden ze vanaf januari volgend jaar hun zetel in het Europees Parlement kunnen opnemen.
  [naar artikel]
 25. Myanmarese regeringsleider Suu Kyi: 'Wil rechten van alle burgers beschermen' (28/11/2017 - Knack)
  Aan de zijde van paus Franciscus, die een bezoek brengt aan Myanmar, heeft regeringsleider Aung San Suu Kyi gezegd dat zij zich engageert om 'de rechten te beschermen, tolerantie te bevorderen en de veiligheid te verzekeren van alle burgers' van het Aziatische land.
  [naar artikel]
 26. België kan EU-burgers die zich misdragen voortaan inreisverbod geven (09/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  België gaat een ‘inreisverbod’ instellen voor EU-burgers die zich misdragen. Vandaag wordt de wet, die het vrij verkeer van personen voor EU-burgers toch een stevig tikje strikter maakt, goedgekeurd in het parlement. Staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken Theo Francken (N-VA) die het voorstel deed, reageert tevreden. “Vooral dievenbendes maar ook terroristen en zware criminelen mogen zich geviseerd voelen.”
  [naar artikel]
 27. Europees Gerecht wijst klacht tegen start brexitonderhandelingen af (26/11/2018 - Metro)
  Het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europese Hof van Justitie heeft een klacht tegen de lancering van de brexit-onderhandelingen van de hand gewezen. De zaak was aanhangig gemaakt door een aantal Britse burgers dat op het Europese vasteland woont. De dertien Britten hadden zich tot het Gerecht in Luxemburg gewend met de vraag tot annulering van de beslissing van de lidstaten in 2017 om de onderhandelingen over het Britse vertrek te openen. Volgens de klagers had die beslissing een negatieve impact op hun rechten als EU-burgers, terwijl ze niet konden deelnemen aan het referendum over de brexit omdat ze al te lang buiten Groot-Brittannië woonden. De Europese rechters achten de klacht echter onontvankelijk. Ze stelden immers vast dat de beslissing van de lidstaten om de onderhandelingen over de boedelscheiding op te starten geen rechtstreekse gevolgen had voor de wettelijke status van de klagers en hun bijhorende rechten. Het Gerecht erkent dat hun status beïnvloed zou kunnen worden vanaf het moment dat Groot-Brittannië effectief geen lidstaat meer is, maar dat zou ook het geval kunnen zijn zonder een akkoord over de boedelscheiding en de rechten van burgers, en dat zou niet rechtstreeks voortvloeien uit de beslissing om de onderhandelingen te openen. Dat besluit was “een voorbereidende handeling”. De Britten kunnen nog beroep aantekenen bij het Europese Hof van Justitie. Intussen bereikten de Europese Unie en Groot-Brittannië een echtscheidingsakkoord, met een belangrijk luik ter bescherming van de verworven rechten van Europese en Britse burgers die in een andere lidstaat wonen. Dat akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door het Britse en Europese parlement. Bron: Belga   Het bericht Europees Gerecht wijst klacht tegen start brexitonderhandelingen af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Europees Gerecht wijst klacht tegen start brexitonderhandelingen af (26/11/2018 - Metro)
  Het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europese Hof van Justitie heeft een klacht tegen de lancering van de brexit-onderhandelingen van de hand gewezen. De zaak was aanhangig gemaakt door een aantal Britse burgers dat op het Europese vasteland woont. De dertien Britten hadden zich tot het Gerecht in Luxemburg gewend met de vraag tot annulering van de beslissing van de lidstaten in 2017 om de onderhandelingen over het Britse vertrek te openen. Volgens de klagers had die beslissing een negatieve impact op hun rechten als EU-burgers, terwijl ze niet konden deelnemen aan het referendum over de brexit omdat ze al te lang buiten Groot-Brittannië woonden. De Europese rechters achten de klacht echter onontvankelijk. Ze stelden immers vast dat de beslissing van de lidstaten om de onderhandelingen over de boedelscheiding op te starten geen rechtstreekse gevolgen had voor de wettelijke status van de klagers en hun bijhorende rechten. Het Gerecht erkent dat hun status beïnvloed zou kunnen worden vanaf het moment dat Groot-Brittannië effectief geen lidstaat meer is, maar dat zou ook het geval kunnen zijn zonder een akkoord over de boedelscheiding en de rechten van burgers, en dat zou niet rechtstreeks voortvloeien uit de beslissing om de onderhandelingen te openen. Dat besluit was “een voorbereidende handeling”. De Britten kunnen nog beroep aantekenen bij het Europese Hof van Justitie. Intussen bereikten de Europese Unie en Groot-Brittannië een echtscheidingsakkoord, met een belangrijk luik ter bescherming van de verworven rechten van Europese en Britse burgers die in een andere lidstaat wonen. Dat akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door het Britse en Europese parlement. bron: Belga   Het bericht Europees Gerecht wijst klacht tegen start brexitonderhandelingen af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Na tien jaar is resolutie voor universele oplader goedgekeurd in Europees Parlement (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In het Europees Parlement heeft een kamerbrede meerderheid geëist dat de Europese Commissie tegen juli werk maakt van de invoering van een...
  [naar artikel]
 30. Lyceum actief op Europees niveau (31/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De laatste week van januari was het O.L.V.-Lyceum van Genk erg actief op Europees niveau. Elena Marinakis en Stephanie Pellens van het vijfde jaar namen deel aan de Straatsburgreis van MEP Limburg (Model European Parliament). Ze bezochten onder meer de Raad van Europa, het Europees Hof van de Rechten van de Mens en het Europees Parlement.
  [naar artikel]
 31. Verhofstadt over brexit: "Het basisprincipe is: burgers eerst" (29/03/2017 - De Redactie)
  Guy Verhofstadt, die de onderhandelingen over de brexit leidt voor het Europees Parlement, heeft benadrukt dat er een aantal punten zijn waar het Europees Parlement geen toegevingen op zal doen.
  [naar artikel]
 32. Catalanen ketenen zich vast aan Europees Parlement (16/10/2019 - De Standaard)
  Enkele Catalaanse betogers hebben zich woensdag omstreeks 12 uur tijdens een spontane actie vastgeketend aan de achterkant van het Europees parlement in de Wiertzstraat.
  [naar artikel]
 33. Theresa May op ramkoers met Europa nadat ze weigert EU-burgers dezelfde rechten te beloven tijdens overgangsperiode brexit (01/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Theresa May lijkt aan te sturen op een stevige discussie met de rest van de Europese Unie over de rechten van EU-burgers die...
  [naar artikel]
 34. Hoe zal het Europees Parlement eruitzien na de verkiezingen?  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Het Europees Parlement heeft vanochtend de eerste voorspelling over de zetelverdelingen in het Europees Parlement uitgebracht. Die zijn gebaseerd op nationale peilingen in de verschillende lidstaten. 
  [naar artikel]
 35. Factchecker: 'Zestig procent van de Europese burgers wil een Europees leger' (13/04/2017 - Knack)
  Deze stelling van Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees parlement, lazen we onlangs in De Tijd. Maar klopt het wel?
  [naar artikel]
 36. [VIDEO] - Jong CD&V zet Europees Parlement Straatsburg te koop (22/11/2016 - De Redactie)
  Jong CD&V heeft het Louise Weissgebouw in Straatsburg, waar op dit moment het Europees Parlement zetelt, te koop aangeboden op de zoekertjessite 2dehands.be. Volgens Europees Parlementslid Tom Vandenkenlaere (CD&V) kosten de zittingen in Straatsburg de Europese burgers handenvol geld. "We zouden jaarlijks 14 miljoen euro kunnen besparen", zegt Vandenkenlaere.
  [naar artikel]
 37. Is glyfosaat nu kankerverwekkend of niet? Europees Parlement wil zich opnieuw buigen over beschikbare informatie (16/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Parlement heeft vandaag met ruime meerderheid zijn fiat gegeven aan het eindrapport van de speciale commissie die zich de voorbije...
  [naar artikel]
 38. Gent begint in Luxemburg aan Europees avontuur (29/03/2019 - De Morgen)
  Esch-sur-Alzette, of all places. In een stadion waar de fanshop aan de cornervlag ligt en dug-out aan de zijlijn grenst. Daar begint AA Gent vanavond aan zijn Europees avontuur. Over FC Differdange maakt Trond Sollied zich niet veel zorgen. De match maakt deel uit van de voorbereiding.
  [naar artikel]
 39. EU ontgoocheld na Brits voorstel over EU-burgers: "Dit maakt situatie nog erger" (23/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Britse voorstel om de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk te verzekeren na de brexit volstaat niet. Dat zeggen voorzitter van
  [naar artikel]
 40. Klimaatprotest aan Europees Parlement in aanloop naar grote klimaatmars (03/11/2018 - VRT NWS)
  Aan het Europees parlement in Brussel voeren milieu-organisaties en burgers de hele namiddag actie om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. In de aanloop naar de klimaattop van begin december in Polen, vragen de manifestanten méér inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. 
  [naar artikel]
 41. Brexit-onderhandelingen: "Britten moeten rechten van EU-burgers beter beschermen" (12/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De rechten van de niet-Britse EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen, werken en studeren zijn na de brexit onvoldoende gegarandeerd. Dat
  [naar artikel]
 42. Belgisch boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (11/07/2017 - De Standaard)
  Sinds midden 2011 is het in ons land verboden om op openbare plaatsen het aangezicht gedeeltelijk of volledig te bedekken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
  [naar artikel]
 43. Europees Parlement wil grotere tegemoetkoming bij treinvertragingen (09/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Slecht nieuws voor de NMBS.Wanneer een trein meer dan een uur vertraging oploopt, moeten passagiers tot 50 procent van hun ticketprijs terugbetaald krijgen. Loopt de vertraging op tot twee uur of meer, dan moeten ze voor 100 procent vergoed worden. Dat vindt de transportcommissie van het Europees Parlement, die de rechten van treinpassagiers wil versterken.
  [naar artikel]
 44. STANDPUNT. De Conventie van Genève was al uitgehold na de deal met Turkije (06/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “We moeten het artikel 3 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens proberen te omzeilen. We moeten kiezen voor pushbacks”, zei staatssecretaris voor Migratie Theo Francken gisteren na mislukt Europees overleg over asielzoekers. Artikel 3 betreft de bescherming tegen foltering. Het Europees Hof voor de Mensenrechten baseerde zich hierop om het terugsturen van bootvluchtelingen naar Libië te veroordelen. “De rechtspraak moet zich aanpassen, anders is er geen Europees Hof voor de Rechten van de Mens meer”, zei Francken nog. Zijn kabinet nuanceerde later dat de interpretatie van artikel 3 het probleem is, niet het artikel zelf.
  [naar artikel]
 45. Heft Europees Parlement immuniteit Puigdemont op? 'Ik ben er niet gerust in', zegt Bourgeois. (24/12/2019 - Knack)
  Spanje zal het Europees Parlement allicht vragen om de immuniteit van de gewezen Catalaanse leider Carles Puigdemont op te heffen. 'Hopelijk maakt het parlement een legale en geen politieke afweging', zegt Geert Bourgeois (N-VA).
  [naar artikel]
 46. Europees Hof voor de Rechten van de Mens spreekt zich uit over Belgische boerkaverbod (11/07/2017 - Knack)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens doet dinsdag een uitspraak over het Belgische boerkaverbod. Sinds midden 2011 is het in ons land verboden om op openbare plaatsen het aangezicht gedeeltelijk of volledig te bedekken.
  [naar artikel]
 47. Zweedse regering maakt zich zorgen: inwoners hebben minder zin in seks (31/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Zweden staan gekend als een vrijgevochten volk op seksueel vlak maar nu maakt de Zweedse regering zich toch zorgen over het seksleven van haar burgers nadat er verschillende berichten zijn geweest dat zij minder seks zouden hebben. Daarom zal de overheid een onderzoek instellen naar het seksleven van haar inwoners.
  [naar artikel]
 48. Michel over voorstel May: ‘Wij willen geen kat in een zak’ (23/06/2017 - De Standaard)
  Premier Charles Michel noemt de voorstellen van de Britse premier Theresa May om na de brexit de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk te beschermen ‘bijzonder vaag’. ‘De rechten van de EU-burgers moeten duurzaam gewaarborgd zijn.’
  [naar artikel]
 49. Guy Verhofstadt: ‘Niet alleen het Lagerhuis, ook het Europees Parlement zal zijn tijd nemen’ (25/10/2019 - De Morgen)
  Guy Verhofstadt, de brexit-coördinator in het Europees Parlement, legt uit wat het Europees Parlement nog wil bereiken in gesprekken met het Verenigd Koninkrijk.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.