Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 August 2020
13:40 uur

Johnson blokt nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum af

De Morgen

14/01/2020 - 16:36

De Britse premier Boris Johnson weigert het licht op groen te zetten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Hij heeft de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon daar schriftelijk van op de hoogte gebracht.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Johnson blokt nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid af (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson sluit formeel uit dat er in Schotland een tweede referendum komt over het verlaten van het Verenigd Koninkrijk. Hij...
  [naar artikel]
 2. Schots parlement stemt voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum (30/01/2020 - De Tijd)
  16:36 Het Schotse parlement wil een tweede onafhankelijkheidsreferendum organiseren. Maar omdat de Britse premier Boris Johnson geen toestemming geeft, kan een wettelijk referendum niet plaatsvinden.
  [naar artikel]
 3. Boris Johnson sluit nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum uit (03/11/2019 - Knack)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Hij beschouwt het eerdere referendum in 2014, waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde, als een 'eens in een generatie'-beslissing.
  [naar artikel]
 4. Boris Johnson drukt hoop op nieuw Schots onafhankelijksreferendum de kop in: “Eens in een generatie” (03/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Volgens Johnson was het eerdere referendum in 2014 - waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde - een “eens in een generatie”-beslissing. Johnson lijkt daarmee de Schotse hoop op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum de kop in te drukken. Om zo’n referendum bindend te maken, heeft de Schotse regering de goedkeuring van Westminster nodig.
  [naar artikel]
 5. Schots eerste minister kondigt nieuw onafhankelijkheidsreferendum aan (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat de procedure op gang brengen voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Dat heeft ze
  [naar artikel]
 6. Nieuw wetsontwerp over Schots onafhankelijkheidsreferendum in de maak (13/10/2016 - Knack)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon gaat volgende week een wetsontwerp indienen dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.
  [naar artikel]
 7. Premier Johnson blijft fel gekant tegen Schots referendum (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson wil pertinent geen Schots referendum over onafhankelijkheid. Hij zei vandaag dat de uitslag van een eerdere...
  [naar artikel]
 8. Johnson tegen nieuw Schots onafhankelijksreferendum (03/11/2019 - Metro)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Dat heeft hij gezegd in een interview met Sky News. Johnson bestempelt het eerdere referendum in 2014 – waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde – als een “eens in een generatie”-beslissing. Johnson lijkt daarmee de Schotse hoop op een nieuw onahankelijkheidsreferendum de kop in te drukken. Om zo’n referendum bindend te maken, heeft de Schotse regering de goedkeuring van Westminster nodig. Afgelopen vrijdag zei de Schotse premier Nicola Sturgeon nog dat ze voor het einde van het jaar een referendum zou aanvragen. Dat nieuwe referendum is volgens haar nodig omdat Schotland tegen zijn wil uit de EU zal verdwijnen. Omdat brexit doorgevoerd wordt tegen de wil van Schotland in, heeft Edinburgh volgens Sturgeon een “ijzersterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum”. Maar de Britse premier Boris Johnson zegt nu dat hij geen nieuw referendum zal toelaten. Het eerdere referendum van 2014, toen 55,3 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemden, was volgens Johnson een “once in a generation decision” (een beslissing die maar één keer in een generatie kan genomen worden). “Nee, ik wil geen tweede referendum”, aldus Johnson in een gesprek met Sky News. Oppositieleider Jeremy Corbyn van zijn kant heeft al laten weten dat hij een tweede Schots referendum niet zou blokkeren. Op 12 december trekken de Britten naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. In hetzelfde interview met Sky News zegt Johnson ook dat hij zich verontschuldigt voor het feit dat hij zijn belofte van een brexit tegen 31 oktober niet heeft kunnen waarmaken. Eerder had Johnson gezegd dat hij liever zou “sterven in een gracht” dan de brexit opnieuw uit te stellen. Johnson heeft “diepe spijt” dat hij die deadline niet gehaald heeft. Dat de zaak opnieuw is uitgesteld is volgens Johnson niet zozeer pijnlijk voor “zijn ego, maar vanwege de onzekerheid die dit voor het hele land betekent”. bron: Belga Het bericht Johnson tegen nieuw Schots onafhankelijksreferendum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Sturgeon schuift nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum op lange baan (27/06/2017 - Knack)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft vandaag aan het parlement verklaard de plannen voor een nieuw onafhankelijkheidreferendum op te schorten. Dat schrijft de krant The Scotsman.
  [naar artikel]
 10. Johnson weigert nieuw Schots referendum (16/12/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 11. Johnson tegen nieuw Schots referendum (04/11/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 12. Britse premier Johnson is duidelijk: er komt geen tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid  (14/01/2020 - VRT NWS)
  Schotland mag geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum houden. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson duidelijk gemaakt in een brief aan de Schotse premier Nicola Sturgeon. Volgens Johnson zou een nieuw referendum veel te snel na het vorige komen, dat was in 2014.
  [naar artikel]
 13. Catalonië vraagt om nieuw onafhankelijkheidsreferendum naar Schots voorbeeld (20/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De president van Catalonië Carles Puigdemont en zijn nummer twee, partijvoorzitter van de links-republikeinse partij Esquerra Republicana de
  [naar artikel]
 14. Schotland stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020 (18/09/2019 - De Morgen)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Woensdag is ze in Berlijn om een Schots EU-lidmaatschap - ondanks de brexit - te promoten.
  [naar artikel]
 15. Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum (18/09/2019 - De Tijd)
  17:22 De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Woensdag is ze in Berlijn om een Schots ...
  [naar artikel]
 16. Johnson zegt 'no' tegen nieuw Schots referendum (14/01/2020 - De Tijd)
  17:35 De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, die het referendum had gevraagd, geeft de hoop nog niet op.
  [naar artikel]
 17. Schotse premier wil nieuw onafhankelijkheidsreferendum (13/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zal volgende week een nieuw wetsontwerp indienen voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Dat
  [naar artikel]
 18. Schots premier over strategie Johnson: 'De Britse regering bewandelt een gevaarlijk pad' (29/07/2019 - Knack)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de nieuwe Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd een brexit zonder akkoord na te streven. Dat heeft Sturgeon verklaard na een officieel bezoek van Johnson aan Schotland.
  [naar artikel]
 19. Johnson & Johnson investeert miljoenen in nieuw lab in Beerse (30/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Farmareus Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica in Beerse, investeert 42,8 miljoen euro voor de bouw van een nieuw lab in Beerse.
  [naar artikel]
 20. Doen ze het of doen ze het niet? Broeden de Schotten op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum? (12/04/2019 - VRT NWS)
  Het uitstel voor de brexit tot 31 oktober heeft mogelijk onbedoelde gevolgen. Het zou Schotland de kans geven een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren VOOR het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Eerste minister Nicola Sturgeon staat onder grote druk van haar eigen partij, de nationalistische SNP, om die sprong te wagen.
  [naar artikel]
 21. Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid (14/01/2020 - Express)
  Brits premier Boris Johnson heeft het voorstel van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, om een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland op touw te zetten, geweigerd. Johnson heeft in een brief aan Sturgeon laten weten dat hij niet op haar voorstel wil ingaan om een referendum te organiseren over de onafhankelijkheid van Schotland. Die brief zette hij […] The post Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 22. Premier May blokkeert nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid (16/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Het is er het moment niet voor". Met die woorden blokkeert Brits premier een nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid. De Schotse eerste
  [naar artikel]
 23. Schots premier Nicola Sturgeon: 'De meeste Schotten vinden Johnson ongeschikt als premier' (05/07/2019 - Knack)
  Ze mag er niet aan denken dat er een no-dealbrexit komt en dat Boris Johnson zijn intrek neemt in Downing Street 10. Maar voor het Schotse onafhankelijkheidsstreven, beseft premier Nicola Sturgeon, zou dat geen slechte zaak zijn.
  [naar artikel]
 24. Johnson: 'Brexit begin van nieuw tijdperk' (31/01/2020 - De Tijd)
  23:27 De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten een 'nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking' met de Europese Unie in het vooruitzicht gesteld.
  [naar artikel]
 25. Johnson & Johnson wil nieuw coronavaccin in september op mensen testen (30/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Landen we in 2021 vroeger dan verwacht met een werkend coronavaccin? Farmareus Johnson & Johnson beweert eraan te sleutelen. In september kunnen de eerste testen op mensen van start gaan.
  [naar artikel]
 26. Alle farmabedrijven van Johnson & Johnson komen onder koepel Janssen Janssen wordt supermerk (13/04/2019 - De Morgen)
  Johnson & Johnson (J&J), sinds 1961 het Amerikaanse moederbedrijf boven Janssen Pharmaceutica, bundelt al zijn farmaceutische activiteiten onder de naam Janssen. Dat zijn niet alleen de Belgische activiteiten van Janssen Pharmaceutica, maar ook die van Centocor, Janssen-Cilag, Tibotec-Virco en Johnson & Johnson Pharmaceutical. Al die merken komen onder een nieuw Janssenlogo.
  [naar artikel]
 27. Stembureaus in Nieuw-Caledonië open voor onafhankelijkheidsreferendum (03/11/2018 - Metro)
  In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, zijn de 284 stembureaus zondag om 8.00 uur lokale tijd (zaterdag 22.00 uur in België) geopend. Er vindt een referendum plaats over onafhankelijkheid. Kiezers hebben tot 18.00 uur (8.00 uur in België) de tijd om te stemmen voor of tegen volledige onafhankelijkheid van Frankrijk. De resultaten worden in de loop van de avond (zondagochtend in België) verwacht. President Emmanuel Macron zal kort na de bekendmaking een toespraak houden. bron: Belga Het bericht Stembureaus in Nieuw-Caledonië open voor onafhankelijkheidsreferendum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Stembureaus in Nieuw-Caledonië open voor onafhankelijkheidsreferendum (03/11/2018 - Metro)
  In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, zijn de 284 stembureaus zondag om 8.00 uur lokale tijd (zaterdag 22.00 uur in België) geopend. Er vindt een referendum plaats over onafhankelijkheid. Kiezers hebben tot 18.00 uur (8.00 uur in België) de tijd om te stemmen voor of tegen volledige onafhankelijkheid van Frankrijk. De resultaten worden in de loop van de avond (zondagochtend in België) verwacht. President Emmanuel Macron zal kort na de bekendmaking een toespraak houden. Bron: Belga   Het bericht Stembureaus in Nieuw-Caledonië open voor onafhankelijkheidsreferendum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Britse paniek om Schots referendum (29/03/2019 - De Morgen)
  Daags voor het Schotse onafhankelijkheidsreferendum heerst in Londen paniek over de mogelijke gevolgen van een jastem. Uit vrees voor een bank run versluisden Britse banken miljoenen ponden naar Schotland. De politie bereidt zich voor op massaprotest van het verliezende kamp.
  [naar artikel]
 30. Catalaanse overheid vraagt naar Schots voorbeeld opnieuw om onafhankelijkheidsreferendum (20/03/2017 - Knack)
  De president van Catalonië Carles Puigdemont en zijn nummer twee, partijvoorzitter van de links-republikeinse partij Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras, vragen in een open brief aan de Spaanse overheid opnieuw om een referendum te organiseren over de Catalaanse onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 31. Boris Johnson belooft nieuw hoofdstuk voor zijn land in nieuwjaarstoespraak (01/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson heeft in zijn nieuwjaarstoespraak aangekondigd dat na de geschillen over de Brexit een nieuw hoofdstuk aanbreekt voor het Verenigd Koninkrijk. Het land zal op 31 januari uit de Europese Unie stappen en als “een soevereine natie vrij haar eigen koers” varen, zei Johnson.
  [naar artikel]
 32. Labour en Schots premier Sturgeon willen parlement opnieuw bijeenroepen na uitspraak Schots hof van beroep (11/09/2019 - De Morgen)
  Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement onwettig is. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief. Ondertussen roepen oppositiepartij Labour en Schots premier Nicola Sturgeon op om het parlement onmiddellijk opnieuw samen te roepen.
  [naar artikel]
 33. Hoge opkomst voor onafhankelijkheidsreferendum in Nieuw-Caledonië (04/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De bewoners van Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, stemmen vandaag in een referendum over hun onafhankelijkheid. Het...
  [naar artikel]
 34. Stuurt Boris Johnson aan op vervroegde verkiezingen? (02/09/2019 - Knack)
  Als het Britse parlement deze week wetgeving goedkeurt die premier Boris Johnson tot nieuw uitstel van de brexit verplicht, dan zal Johnson dat parlement vragen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. In en rond Londen gonst het van de geruchten dat Johnson de regering vanavond zal vragen die strategie goed te keuren. Zijn kabinet komt om 18 uur Belgische tijd bijeen.
  [naar artikel]
 35. Boris Johnson gelooft in nieuw brexitakkoord met EU: 'Ik wil geen no deal' (12/06/2019 - Knack)
  Boris Johnson, de favoriet in de race naar het Conservatieve partijleiderschap en Downing Street 10, ijvert niet voor een brexit zonder akkoord, maar voor een aanpassing aan het huidige verdrag tussen aftredend premier May en Brussel. Een nieuwe regering, 'met een nieuw mandaat, een nieuw optimisme en een nieuwe vastberadenheid' is daartoe in staat, gelooft hij.
  [naar artikel]
 36. Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020 (18/09/2019 - Metro)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Vandaag is ze in Berlijn om een Schots EU-lidmaatschap – ondanks de brexit – te promoten. Nu de brexit steeds dichterbij sluipt, loopt Nicola Sturgeon zich warm voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. In september 2014 stemde een meerderheid van de Schotten – 55,3 procent – nog tegen onafhankelijkheid, maar sindsdien is er veel gebeurd. De Schotten kantten zich in 2016 tegen de brexit, samen met de Noord-Ieren. Wales en Engeland stemden tegen het EU-lidmaatschap, waardoor meteen ook Schotland en Noord-Ierland de Europese Unie vaarwel konden zeggen. Sturgeon gokt dat de Schotten nu wél voor onafhankelijkheid zouden stemmen. Schotland zou zo ook als onafhankelijke lidstaat deel kunnen blijven uitmaken van de Europese Unie, vindt ze. Om die laatste boodschap kracht bij te zetten is de Schotse momenteel op promotour in Berlijn. Ze ontmoette er onder meer de christendemocratische fractieleider Ralph Brinkhaus en de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth. In de marge van dat bezoek zei ze te verwachten dat Schotland de wel degelijk onafhankelijk zal worden, en dat ze in de loop van 2020 een nieuw referendum wil organiseren. Gisteren schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er “zo zeker als mogelijk van is” dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. “Onafhankelijkheid komt eraan.” Bron: Belga   Het bericht Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. "Boris Johnson ziet zich enkel in theorie gebonden aan wet" (07/09/2019 - VRT NWS)
  De Britse premier Boris Johnson ziet zich enkel "in theorie" gebonden aan de wet die vrijdag is gestemd en die hem dwingt een nieuw uitstel voor de brexit te vragen als er tegen eind oktober geen nieuw akkoord met de Europese Unie uit de bus komt. Johnson wil eerder de wet naast zich neerleggen dan om nieuw uitstel te vragen. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph online.
  [naar artikel]
 38. Schots dorp krijgt 458.000 euro van Duitse ex-krijgsgevangene (03/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een Schots dorpje heeft een schenking van 384.000 pond (458.000 euro) ontvangen van een Duitse soldaat, die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog
  [naar artikel]
 39. Schots spookhuis zag al vijf kindermeisjes vertrekken. Wie wordt de volgende (voor 57.000 euro bruto per jaar)? (15/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een Schots echtpaar heeft een advertentie geplaatst waarin ze op zoek gaan naar een nanny voor hun twee kinderen. Het koppel merkt wel op dat zij
  [naar artikel]
 40. Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid (13/10/2016 - Knack)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon gaat volgende week een wetsontwerp indienen dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.
  [naar artikel]
 41. 42 miljoen euro voor nieuw megalabo in Beerse (30/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Farmareus Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica in Beerse, investeert 42,8 miljoen euro voor de bouw van een nieuw labo in de Kempense gemeente. Zo wordt maandag gemeld.
  [naar artikel]
 42. VIDEO. Minister Vandeput past kilt voor zijn functie als Chieftain op Schots weekend (31/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het weekend van 8 tot 10 september zal het domein van Alden Biesen weer stralen in een Keltische sfeer. Voor de 32ste editie werd minister van Landverdediging Steven Vandeput gevraag om de rol van Chieftain, het leiderschap van het Schots Weekend op zich te nemen. Gisteren vond alvast de machtsoverdracht plaats waarbij de minister uit handen van voorzitter Pieter Jans de kilt in ontvangst nam die hij op het Schots Weekend zal dragen.
  [naar artikel]
 43. Sturgeon wil nieuw Schots referendum (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil een nieuw referendum organiseren voor onafhankelijkheid om zo de Schotse rol in de Europese Unie
  [naar artikel]
 44. Sturgeon wil nieuw Schots referendum (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil een nieuw referendum organiseren voor onafhankelijkheid om zo de Schotse rol in de Europese Unie
  [naar artikel]
 45. Schots parlement stemt symbolisch tegen brexit (07/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Met een symbolische stemming zal het Schots parlement vandaag officieel te kennen geven dat het gekant is tegen de brexit. De parlementsleden
  [naar artikel]
 46. Boris Johnson belooft nieuw hoofdstuk voor zijn land in zijn nieuwjaarstoespraak (01/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson heeft in zijn nieuwjaarstoespraak aangekondigd dat na de geschillen over de brexit een nieuw hoofdstuk aanbreekt...
  [naar artikel]
 47. Schotse regering wil nieuw referendum over onafhankelijkheid tegen 2021 (24/04/2019 - De Morgen)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon wil binnen de twee jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren in Schotland. Dat zei ze vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Schotse parlement.
  [naar artikel]
 48. Catalaans parlement keurt organisatie onafhankelijkheidsreferendum goed (06/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Catalaanse parlement heeft vanavond na een zitting van twaalf uur de wet goedgekeurd die het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.