Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
12:42 uur

Jongeren drinken en roken minder, maar "preventie blijft belangrijk"

VRT NWS

14/01/2020 - 17:05

Scholieren uit het secundair onderwijs beginnen later alcohol te drinken en ze drinken vooral minder vaak dan vroeger. Ze gebruiken ook minder tabak. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). "Toch blijft preventie belangrijk", zegt VAD.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Er is geen schroom: alcohol drinken is nog altijd ontzettend cool" (23/11/2016 - De Redactie)
  "De meeste jongeren drinken minder dan vroeger, maar als ze drinken, drinken ze massaal door", zegt Karolien Debecker, presentator bij MNM.
  [naar artikel]
 2. Tieners roken en drinken minder (20/09/2016 - De Redactie)
  Uit een Europees onderzoek blijkt dat 15- en 16-jarigen steeds minder roken en drinken. In Vlaanderen is de daling nog sterker. Comazuipen blijft wel een probleem.
  [naar artikel]
 3. Minder drinken maakt stoppen met roken makkelijker (02/01/2019 - De Morgen)
  Wie wil stoppen met roken, kan beter ook minder gaan drinken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zware drinkers die willen stoppen met roken, baat hebben bij het verminderen van hun alcoholgebruik.
  [naar artikel]
 4. Minder drinken maakt stoppen met roken makkelijker (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wie wil stoppen met roken, kan beter ook minder gaan drinken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zware drinkers die willen stoppen met roken, baat...
  [naar artikel]
 5. Vlamingen bewegen vaker, roken minder maar drinken meer alcohol (12/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het gaat de goede kant uit met onze gezondheid. We bewegen vaker, drinken meer water en roken minder in vergelijking met tien jaar geleden. Dat
  [naar artikel]
 6. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken of minder te drinken? Zo raak je verlost van ongezonde gewoontes (05/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Roken of regelmatig veel alcohol drinken: we weten dat het niet goed is voor onze gezondheid. Maar stoppen met slechte gewoontes is een ander paar...
  [naar artikel]
 7. Kinderartsen boos op De Block: "Zelfs tot 24 jaar riskeren jongeren grote hersenschade door alcohol" (19/10/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse kinderartsen zijn diep teleurgesteld dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de minimumgrens om alcohol te drinken niet optrekt van 16 naar 18 jaar. “De leeftijd tussen 16 en 18 jaar is namelijk heel belangrijk”, zegt UGent-professor Ann De Guchtenaere in “Het Journaal”. Als jongeren op die leeftijd veel drinken en vaak drinken, lopen hun hersenen grote schade op, waarschuwt de professor.
  [naar artikel]
 8. Scholenproject moet jongeren weerbaarder maken tegen roken (30/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het tabakspreventieproject "Bullshit Free Generation" wil jongeren kritischer en weerbaarder maken tegenover roken en vapen. Dat gebeurt door...
  [naar artikel]
 9. "Jongeren die geen cannabis gebruiken, zijn de norm" (17/08/2016 - De Redactie)
  In een nieuwe campagne tegen het gebruik van cannabis bij jongeren wijst De DrugLijn erop dat een overgrote meerderheid van de jongeren geen cannabis gebruikt. "Een van de meest effectieve manieren om aan preventie te doen."
  [naar artikel]
 10. "Beste sanctie is die die niet uitgesproken moet worden" (02/10/2016 - De Redactie)
  In "De zevende dag" is er gedebatteerd over het voorstel van de N-VA voor het beleid rond jeugdcriminaliteit. Hans Bonte wijst erop dat er ook gefocust moet worden op het welzijn van jongeren in Vlaanderen en dat preventie het belangrijkste blijft.
  [naar artikel]
 11. Jongeren beginnen later te drinken, maar bingedrinking blijft groot probleem (07/12/2018 - De Morgen)
  Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drug onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).
  [naar artikel]
 12. Vlaamse jongeren zijn fysiek iets gezonder, maar mentaal iets fragieler dan vroeger (16/09/2019 - De Morgen)
  Vlaamse jongeren leven vandaag (iets) gezonder dan vijf jaar jaren geleden. Ze roken minder, drinken minder alcohol, hebben minder overgewicht en eten iets gezonder. Al zijn er nog valkuilen. Psychologische en slaapproblemen komen steeds vaker voor, ook seksueel grensoverschrijdend gedrag is een extra zorg.
  [naar artikel]
 13. Hoeveel kopjes koffie mag u drinken? (13/01/2017 - Knack)
  Meer sporten, stoppen met roken, minder alcohol drinken: hebt u ook weer goeie voornemens gemaakt? Ook minder koffie drinken staat op heel wat lijstjes. Hoeft niet, vindt toxicoloog Jan Tytgat.
  [naar artikel]
 14. Jongeren leven pak gezonder maar het gaat niet helemaal goed met de jeugd: “Er zijn onrustwekkende cijfers” (16/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse jongeren roken en drinken minder dan vroeger, en ze eten ook gezonder. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Gent bij 11.000 jongeren. “Tegelijk kampen ze veel vaker dan vroeger met slaapproblemen en hebben ze meer psychologische klachten”, zegt onderzoeker Maxim Dierckens (UGent).
  [naar artikel]
 15. Tieners roken en drinken minder, maar meer problemen met bingedrinken en nieuwe drugs (20/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De voorbije jaren daalde het roken en het alcoholgebruik bij 15- tot 16-jarige scholieren, maar er is reden tot ongerustheid over hun gebruik van
  [naar artikel]
 16. Professor huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts: “Mensen die te veel alcohol drinken hebben geen probleem, ze zijn het probleem” (04/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  We worden steeds zwaarder, maar drinken en roken minder, zo maakte een studie begin deze week bekend. Toch blijft alcohol in het verkeer een...
  [naar artikel]
 17. Vlamingen bewegen vaker en roken minder (maar er is nog werk aan de winkel) (12/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het gaat de goede kant uit met onze gezondheid. We bewegen vaker, drinken meer water en roken minder in vergelijking met tien jaar geleden. Dat
  [naar artikel]
 18. Vlamingen bewegen vaker en roken minder (maar het moet nog beter) (12/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het gaat de goede kant uit met onze gezondheid. We bewegen vaker, drinken meer water en roken minder in vergelijking met tien jaar geleden. Dat
  [naar artikel]
 19. Minder jongeren roken, maar ze roken veel meer (09/04/2019 - De Morgen)
  BRUSSEL
  [naar artikel]
 20. Vlaamse jongeren eten gezonder maar bewegen te weinig (16/09/2019 - VRT NWS)
  Vlaamse jongeren zijn tevreden over hun leven. Ze eten beter, ze roken en drinken minder maar ze bewegen te weinig en hebben meer psychologische klachten. Dat blijkt allemaal uit een vierjaarlijkse studie die de Universiteit Gent uitvoerde.
  [naar artikel]
 21. Professor Dirk Devroey: "Elke euro die je bespaart in preventie, betaal je vier keer terug in de toekomst" (16/12/2019 - VRT NWS)
  De professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey is niet te spreken over de aangekondigde besparingen op preventie van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Elke euro die je bespaart op preventie, die ga je vier keer terugbetalen aan uitgaven voor ziekteverzekering. Als we ons vergelijken met de buurlanden, dan moeten we ons budget voor preventie verdubbelen als we preventie serieus willen nemen", zegt Devroey in "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 22. Koffieverkoop daalt, maar betekent dat ook dat er minder wordt gedronken? "Er is een verschuiving aan de gang" (19/08/2019 - VRT NWS)
  Er is de laatste jaren minder koffie verkocht in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Maar dat wil niet zeggen dat we minder koffie drinken. Er is een verschuiving aan de gang: van losse koffie naar capsules en pads. "En we verspillen ook minder."
  [naar artikel]
 23. Jeugd wordt braver door Facebook (21/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Ze zijn zo braaf, meneer. Vlaamse tieners roken veel minder dan vroeger, ze drinken minder en ze zitten minder aan de cannabis. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek. “Jongeren zoeken hun rush en hun genot nu meer in sociale media, in gaming en in online gokken”, zegt onderzoeker Patrick Lambrecht van de VUB.
  [naar artikel]
 24. Vlaamse jongeren kampen vaker met psychologische problemen (16/09/2019 - Metro)
  Vlaamse jongeren hebben minder overgewicht, maar ervaren meer psychologische klachten dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit het UGent-onderzoek Jongeren en Gezondheid. In vergelijking met 2014 eten ze in 2018 gezonder, maar bewegen doen ze nog steeds te weinig. Jongeren roken ook minder dan vroeger. In 2018 geven Vlaamse jongeren aan dat ze tevreden zijn over hun eigen gezondheid. De jongens zijn iets positiever (85% omschrijft die als goed of uitstekend) over hun gezondheid dan meisjes (80%). Een gunstige evolutie is er op het vlak van lichaamsgewicht. 14% van de jongeren had in 2018 overgewicht, 4 jaar geleden was dat nog 16%. Jongeren zijn de laatste jaren ook minder gaan roken. Ook het alcoholgebruik werd onderzocht. Drie op de tien jongeren drinken minstens eenmaal per maand alcohol. Ten opzichte van 2014 blijft dit cijfer stabiel voor de meisjes maar is er een opmerkelijke verbetering voor de jongens vast te stellen. Te weinig beweging Meer dan de helft van de Vlaamse jongeren eet minstens dagelijks groenten. De dagelijkse consumptie van fruit ligt dan weer lager. De jongeren doen het wel beter dan vroeger voor wat betreft de consumptie van frisdrank. Het pijnpunt blijft echter bewegen. Slechts 21% van de jongens en 14% bij de meisjes heeft dagelijks een uur lichaamsbeweging. Naast een gebrek aan beweging, hebben jongeren ook te veel schermtijd. Futloos Hoewel jongeren minder lichamelijke klachten aangeven, zijn er ook enkele ongunstige ontwikkelingen wat betreft de psychologische gezondheid. Een licht toenemend aantal jongeren voelt zich meermaals per week humeurig, zenuwachtig of futloos. Vooral de verdere toename in het aantal jongeren met slaapproblemen valt op. Lees ook : Jitske Van de Veire: “Voelde me te lelijk om op het strand te liggen” Het bericht Vlaamse jongeren kampen vaker met psychologische problemen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. "E-sigaret lijkt goed rookstopmiddel, maar is en blijft een sigaret" (11/09/2017 - VRT NWS)
  Het is vandaag Werelddag zonder tabak. Een alternatief waar heel wat rokers vandaag naar grijpen in hun poging om te stoppen, is de e-sigaret. Zo'n dampsigaret is op korte termijn een pak minder ongezond dan een gewone sigaret, maar het is onduidelijk wat de impact van langdurig e-roken is op onze gezondheid, zegt tabakologe Christine Plets in "De ochtend".
  [naar artikel]
 26. Onze jeugd is ‘braver’ geworden door sociale media (21/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse tieners roken veel minder dan vroeger, ze drinken minder en ze gebruiken minder cannabis. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek. “Jongeren zoeken hun rush en hun genot nu meer in sociale media, in games en in online gokken”, zegt onderzoeker Patrick Lambrecht van de VUB.
  [naar artikel]
 27. ‘Indrinken’ wijdverspreid bij jongeren die uitgaan: "Goedkoper, maar ook gevaarlijker" (08/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  hasseltIndrinken of voordrinken – alcohol drinken voor het eigenlijke op stap gaan – is een wijdverspreid fenomeen bij jongeren. Tachtig procent van de jongeren tussen 12 en 26 jaar die ooit alcohol dronken, heeft ook al ingedronken.
  [naar artikel]
 28. Jeugd wordt braver: verslaafd aan Facebook in plaats van aan drank en sigaretten (21/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Ze zijn zo braaf, meneer. Vlaamse tieners roken veel minder dan vroeger, ze drinken minder en ze zitten minder aan de cannabis. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek. “Jongeren zoeken hun rush en hun genot nu meer in sociale media, in gamen en in online gokken”, zegt onderzoeker Patrick Lambrecht van de VUB.
  [naar artikel]
 29. Zesdejaars van het Biotechnicum bezoeken interactieve beurs ‘Budget4Life’ (23/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wat als je morgen op eigen benen staat?! We horen het regelmatig in het nieuws: steeds meer en meer gezinnen kampen met een overmatige schuldenlast. Daarom is het belangrijk om te werken aan preventie in de schuldhulpverlening, meer bepaald preventie bij jongeren. Hierdoor ontstond Budget4Life, een preventie-initiatief van de Noord-Limburgse Welzijnsregio en OCMW’s.
  [naar artikel]
 30. Torenhoge zelfmoordcijfers en jongeren die nauwelijks hulp zoeken: "Preventie moet anders" (10/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een niet-alledaags onderwerp bespreekbaar maken voor jongeren. In moderne tijden organiseer je dan een hackathon. Zelfs wanneer dat onderwerp
  [naar artikel]
 31. Torenhoge zelfmoordcijfers en jongeren die nauwelijks hulp zoeken: "Preventie moet anders" (10/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een niet-alledaags onderwerp bespreekbaar maken voor jongeren. In moderne tijden organiseer je dan een hackathon. Zelfs wanneer dat onderwerp
  [naar artikel]
 32. Jongeren beginnen later met drinken van alcohol maar het blijft meest gebruikte drug (07/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drugs onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).
  [naar artikel]
 33. Roken voor de schoolpoort verboden, leerlingen riskeren strafstudie (03/09/2019 - VRT NWS)
  Leerlingen van de kunsthumaniora Sint-Lucas in Gent mogen voortaan niet meer roken voor de schoolpoort. Er is een rookvrije zone gemaakt. Borden geven dat aan, met boodschappen die ook op sigarettenpakjes staan, zoals "Roken veroorzaakt impotentie" of nog: "Roken kan lijden tot een langzame, pijnlijke dood". Vanaf volgende week komen er ook straffen voor wie nog rookt voor het schoolgebouw. De directie wil paal en perk stellen aan het roken onder de leerlingen.
  [naar artikel]
 34. Gezondheidspromotor Ronald Koeman: "Nainggolan kan met hulp stoppen met roken" (09/11/2016 - Sporza)
  Everton-coach Ronald Koeman heeft zijn gezicht geleend aan een campagne om te stoppen met roken, Kick It with Help. "Roken is slecht. Een topsporter moet het goeie voorbeeld geven."
  [naar artikel]
 35. Hogere alcoholprijs kan jongeren minder doen drinken (21/02/2018 - VRT NWS)
  Om het alcoholverbruik bij de jongeren te doen dalen, moet de prijs van alcoholische dranken omhoog. Dat is een van de meest opvallende aanbevelingen uit een onderzoek van de HoGent en de universiteiten van Gent en Luik. De onderzoekers benadrukken wel dat dit moet deel uit maken van een geïntegreerd alcoholbeleid dat ook focust op preventie, verantwoord schenken en handhaving. Minister van Volksgezondheid De Block werkt aan duidelijkere regels.
  [naar artikel]
 36. Een nieuwe campagne tegen passief roken: "Jou rook, mijn werkplek" (27/09/2018 - VRT NWS)
  Poetsmannen en -vrouwen, en verzorgenden die aan huis komen, worden geregeld blootgesteld aan sigarettenrook. Roken op de werkvloer is verboden, maar in een privé woning mag roken wel. Kom tegen Kanker, Gezinszorg en de dienstencheque- bedrijven lanceren nu een campagne om werknemers te beschermen tegen de gevolgen van passief roken.
  [naar artikel]
 37. België boekt "zekere vooruitgang" bij preventie corruptie (11/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De anticorruptiewerkgroep (Greco) van de Raad van Europa vindt dat België "een zekere vooruitgang" heeft geboekt op vlak van preventie van...
  [naar artikel]
 38. Aidsremmers nu ook preventief terugbetaald, "maar veilig vrijen blijft belangrijk" (01/06/2017 - De Redactie)
  Door Prep (of Truvada) te nemen wordt de kans op besmetting voorkomen. Maar dat wil niet zeggen dat veilig vrijen niet meer belangrijk zou zijn, benadrukken experts. "De medicatie biedt geen bescherming tegen andere soa's."
  [naar artikel]
 39. 16-jarigen mogen toch nog bier of wijn drinken: minister De Block gaat niet in op advies van Hoge Gezondheidsraad  (19/10/2018 - VRT NWS)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat jongeren van 16 tot 18 jaar niet verbieden om bier, wijn of schuimwijn te drinken. Daarmee legt ze definitief het advies van de Hoge Gezondheidsraad naast zich neer. "Alcohol drinken volledig verbieden tot 18 jaar zou ertoe leiden dat  tot jongeren verdoken gaan drinken", zegt de minister. 
  [naar artikel]
 40. We roken steeds minder, maar bouw- en transportsector volharden in de boosheid (27/12/2018 - VRT NWS)
  Het aantal rokende werknemers is tussen 2011 en 2017 met 2,6 procent gedaald. Dit blijkt uit een onderzoek van preventiedienst IDEWE bij 204.000 werknemers. Opvallend: werknemers in de bouw - en transportsector roken dubbel zoveel als mensen in de gezondheidssector. En jongeren roken meer dan ouderen. 
  [naar artikel]
 41. Trendwatcher: "Alcohol wordt het nieuwe roken" (01/02/2017 - De Redactie)
  Vandaag starten ruim 105.000 Vlamingen aan "Tournée Minerale". Ze gaan de uitdaging aan om één maand geen druppel alcohol te drinken. Is onze attitude tegenover alcohol aan het veranderen? Volgens trendwatcher Nathalie Bekx wel.
  [naar artikel]
 42. Steeds minder jongeren in leertijd (16/02/2019 - VRT NWS)
  Steeds minder jongeren stappen in het systeem van de leertijd, het opleidingssysteem dat focust op leren op de werkvloer. In 2014 volgden nog 3.377 jongeren een leertraject. In 2017 was dat aantal al gezakt naar 2.111 en in 2018 ging het nog slechts om 1.158 jongeren. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse heeft opgevraagd. Hij dringt aan op een actieplan "om het tij te keren".
  [naar artikel]
 43. Opmerkelijke trend: steeds minder jongeren drinken alcohol (14/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jongeren en alcohol, het blijft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is het gebruik ervan de laatste jaren duidelijk op de terugweg. Bij
  [naar artikel]
 44. Alcohol is meest gebruikte drug bij jongeren, maar ze drinken later (07/12/2018 - De Standaard)
  De Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drugs onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).
  [naar artikel]
 45. Mensen een goeie gezondheid toewensen, maar tegelijk besparen op preventie is "wereldvreemd" (02/01/2020 - VRT NWS)
  Wouter Arrazola de Oñate, arts en onderzoeker, noemt de beslissing van de Vlaamse regering om te besparen op preventie en gezondheidspromotie "wereldvreemd". Hij wijst op de rits aan experten en internationale engagementen die de Vlaamse regering hiermee negeert.
  [naar artikel]
 46. Steeds minder jongeren in leertijd (16/02/2019 - De Morgen)
  Steeds minder jongeren stappen in het systeem van de leertijd, het opleidingssysteem dat focust op leren op de werkvloer. In 2014 volgden nog 3.377 jongeren een leertraject. In 2017 was dat aantal al gezakt naar 2.111 en in 2018 ging het nog slechts om 1.158 jongeren. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse heeft opgevraagd. Hij dringt aan op een actieplan "om het tij te keren". 
  [naar artikel]
 47. Binnen roken is nooit oké: de gevaren van passief roken (13/11/2017 - VRT NWS)
  Met als slogan "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis" organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo's en de Vlaamse overheid een actieweek over de gevolgen van passief roken.  Mensen weten wel dat het ongezond is om te roken in het bijzijn van kinderen, maar velen onderschatten nog de gevolgen die het heeft op hun gezondheid.
  [naar artikel]
 48. Respectvolle rivalen strijden om sjerp in Leuven: "Wij kunnen gerust samen een pint drinken" (09/10/2018 - VRT NWS)
  "We debatteren op het scherp van de snee, maar na afloop kunnen we gerust een pint gaan drinken", stelt N-VA-lijsttrekker Lorin Parys tevreden vast. In Leuven verloopt het verkiezingsdebat minder bits dan in andere steden. "Ik ben tevreden dat we in Leuven niet op de persoon spelen", zegt de nieuwe SP.A-kopman Mohamed Ridouani ook. Toch wordt er stevig getwist over het Leuvense circulatieplan en over betaalbare woningen.
  [naar artikel]
 49. Zijn we te tolerant voor een glaasje te veel? “Als je alles met alcohol moet vieren, heb je een probleem” (04/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  We worden steeds zwaarder, maar drinken en roken minder, zo maakte een studie begin deze week bekend. Toch blijft alcohol in het verkeer een...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.