Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 August 2020
02:34 uur

Europese grootmachten zetten Iran onder druk om het atoomakkoord te respecteren

Express

14/01/2020 - 17:28

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben officieel het dispuutmechanisme van het internationaal Atoomakkoord met Iran in gang gezet. Daarmee willen ze een sterk signaal geven aan het Iraanse regime om de bepalingen van het akkoord te blijven naleven, ondanks de terugtrekking en de zware sancties van de VS. Na de Amerikaanse terugtrekking uit de nucleaire deal […] The post Europese grootmachten zetten Iran onder druk om het atoomakkoord te respecteren appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Grootmachten praten zondag met Iran om nucleair akkoord te redden (23/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese grootmachten Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië komen zondag met afgevaardigden uit Rusland en China in Wenen bijeen om met Iran...
  [naar artikel]
 2. Atoomakkoord over en uit: Iran gaat meer verrijkt uranium produceren (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iran is gestopt met meerdere verplichtingen die zijn opgenomen in het atoomakkoord. De Nationale Veiligheidsraad heeft daartoe opgeroepen, meldt...
  [naar artikel]
 3. Atoomakkoord helemaal voorbij: Iran gaat meer verrijkt uranium produceren (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iran is gestopt met meerdere verplichtingen die zijn opgenomen in het atoomakkoord. De Nationale Veiligheidsraad heeft daartoe opgeroepen, meldt...
  [naar artikel]
 4. Eerste reacties op "exit" Trump uit atoomakkoord met Iran: "We betreuren dit" (08/05/2018 - VRT NWS)
  Dat de Amerikaanse president Trump heeft beslist om zich terug te trekken uit het bestaande atoomakkoord met Iran, valt bij de Europese landen die de deal ook hebben ondertekend niet echt in goede aarde. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk "betreuren" die beslissing, zo heeft de Franse president Emmanuel Macron getweet. Iran houdt van zijn kant dan weer vast aan het bestaande akkoord, "eentje met vijf staten in plaats van met zes".
  [naar artikel]
 5. Wat als Trump de stekker uit het atoomakkoord met Iran trekt? (08/05/2018 - VRT NWS)
  Vanavond om 20 uur (onze tijd) maakt de Amerikaanse president Donald Trump zijn beslissing bekend of de VS al dan niet de stekker uit het atoomakkoord met Iran trekt. Wat als hij de nucleaire deal opblaast? Jens Franssen bekijkt welke opties er op tafel liggen.   
  [naar artikel]
 6. Iran verviervoudigt zijn uraniumproductie (20/05/2019 - Metro)
  Iran heeft zijn uraniumproductie in de atoomcentrale van Natan in het centrum van het land verviervoudigd. Dat heeft de woordvoerder van de Iraanse atoomorganisatie, Behrus Kamalwandi, vandaag gezegd volgens het semi-officiële persbureau Isna. Volgens het nucleair akkoord van Wenen uit 2015 mag Iran slechts 300 kilogram tot 3,67 procent verrijkt uranium in het land houden. De rest moet naar een ander land verscheept of verkocht worden. Na het zich gedeeltelijk terugtrekken uit het internationale atoomakkoord voelt Iran zich niet meer gebonden aan de beperkingen die erin werden opgelegd aan Teheran. Bovendien wil Iran zijn uranium onbeperkt verrijken, als het akkoord tegen juli niet is omgezet in een bindend verdrag en als de VS voortgaan met Iran te isoleren via economische sancties. Volgens Kamalwandi zal Teheran de 3,67 pct uit het atoomakkoord niet langer respecteren en binnen de vier dagen zijn voorraad van verrijkt uranium met 20 procent verhogen. Bron: Belga   Het bericht Iran verviervoudigt zijn uraniumproductie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Europese Unie “bestudeert” Iraanse plannen voor uraniumverrijking (05/06/2018 - Metro)
  De Europese Unie roept Iran op zijn engagementen in het kader van het nucleaire akkoord te blijven respecteren en “bestudeert” de plannen van de Iraanse autoriteiten voor de versterking van hun capaciteit om uranium te verrijken. Dat heeft een woordvoerster vandaag gezegd. Gisteren stuurde Iran een stappenplan naar het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) waarin het een uitbreiding van het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium aankondigt. Het regime zet die stap op een moment dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn eenzijdige terugtrekking de toekomst van het nucleaire akkoord op de helling heeft gezet. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat Iran geen kernwapens ter beschikking krijgt. “We bestuderen momenteel de aankondiging” van de Iraanse autoriteiten, zo verklaarde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini dinsdag in een reactie. “Wij blijven onze engagementen in het kader van het nucleaire akkoord respecteren zolang Iran de zijne blijft respecteren”, zo vertolkte ze het Europese standpunt. De woordvoerster beklemtoonde dat het IAEA inmiddels voor de elfde keer heeft bevestigd dat Iran zich houdt aan de voorwaarden van het akkoord. De Europeanen van hun kant willen Europese bedrijven beschermen die blootgesteld zouden kunnen worden aan eventuele Amerikaanse sancties omdat ze zaken doen in Iran. “We gaan het maximum doen om de voordelen van het akkoord voor Iran te vrijwaren”, zei de woordvoerster. Iran beklemtoont intussen dat zijn plannen niet indruisen tegen het nucleaire akkoord en dat de onderhandelingen met Europa gewoon voortgaan. Het stappenplan van het regime in Teheran wordt wel aanzien als een middel om de Europese Unie onder druk te zetten om haar beloftes na te komen. De Europeanen beloofden onder meer om Iraanse olie te blijven kopen, ondanks de invoering van Amerikaanse sancties vanaf augustus. bron: Belga Het bericht Europese Unie “bestudeert” Iraanse plannen voor uraniumverrijking verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. EU: geen nood aan heronderhandeling atoomakkoord met Iran (21/09/2017 - Knack)
  Het atoomakkoord is opnieuw een hot item op het hoogste internationale niveau nu de Verenigde Staten hebben laten uitschijnen dat een uitstap uit het akkoord niet onvermijdelijk is. Federica Mogherini, de Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, liet woensdag namens de EU verstaan dat er van een heronderhandeling geen sprake kan zijn.
  [naar artikel]
 9. “Iran breidt rakettentests uit” (09/12/2018 - Metro)
  Iran zou dit jaar aanzienlijk meer rakettentests uitgevoerd hebben. Daarbij zouden raketten ingezet zijn die de Europese Unie kunnen bereiken, bericht de Welt am Sonntag. De Duitse krant baseert zich op documenten van “westerse inlichtingendiensten”, die ze kon inzien. Als het bericht klopt – onduidelijk is waar de informatie precies vandaan komt en of ze dus betrouwbaar is – zou Teheran mogelijk de VN-resolutie over het internatonaal atoomakkoord schenden. Volgens de informatie, die door verschillende bronnen bevestigd zou zijn, heeft Iran in 2018 zeker zeven middellangeafstandsraketten afgevuurd. Ook zouden er zeker vijf keer korteafstandsraketten en kruisvluchtwapens afgevuurd zijn. Het atoomakkoord met Iran werd in 2015 gesloten door de vijf vetomachten in de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. Het maakte het voor Iran mogelijk om kernenergie te gebruiken, maar zorgde er tegelijk voor dat Iran geen nucleaire wapens zou ontwikkelen. De VS, die bezorgd zijn over de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten, trokken zich in mei van dit jaar terug uit de deal. De VS legden sindsdien geleidelijk aan sancties op aan Iran. Volgens de VS van president Donald Trump hield Iran zich niet aan het akkoord. De andere landen die het akkoord sloten, beslisten om het toch te respecteren. Het internationaal atoomagentschap stelde in november nog vast dat Iran zich wel aan het akkoord hield. bron: Belga Het bericht “Iran breidt rakettentests uit” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. EU: "Geen nood aan heronderhandeling atoomakkoord" (21/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het atoomakkoord met Iran is opnieuw een hot item op het hoogste internationale niveau nu de Verenigde Staten hebben laten uitschijnen dat een uitstap uit het akkoord niet ondenkbaar is. Federica Mogherini, de Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, liet woensdag namens de EU verstaan dat er van een heronderhandeling geen sprake kan zijn.
  [naar artikel]
 11. Iran schort aantal verplichtingen nucleaire deal op (08/05/2019 - De Morgen)
  Iran heeft officieel aangekondigd dat het ‘sommige’ van ‘zijn engagementen’ in het kader van het internationale atoomakkoord van 2015 zal opschorten. Zo gaat het land zijn voorraad gedeutereerd water en verrijkt uranium niet langer beperken. Dat heeft de hoge raad voor de nationale veiligheid van Iran gezegd. Daarmee gehoorzaamt Teheran niet langer aan engagementen die het aanging in het kader van het internationale atoomakkoord van 2015.
  [naar artikel]
 12. Iran onttrekt zich aan nucleair akkoord (08/05/2019 - De Tijd)
  08:50 Iran heeft officieel aangekondigd dat het ‘sommige engagementen’ uit het internationale atoomakkoord van 2015 zal opschorten.
  [naar artikel]
 13. Trump bedreigt al wie handel drijft met Iran (08/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Washington“Iedereen die handel drijft met Iran, zal GEEN handel drijven met de VS.” Met die dreigende waarschuwing heeft de Amerikaanse president gisteren de handelspartners van de Verenigde Staten – vooral de Europese – onder druk gezet om zich te houden aan de pas ingegane sancties tegen Iran.
  [naar artikel]
 14. Iran schendt nucleaire deal twee keer in twee dagen (05/11/2019 - De Tijd)
  17:24 Teheran blijft de Europese landen onder druk zetten om in actie te komen en de deal te redden. Die zijn gealarmeerd. 'Het wordt steeds moeilijker niet te reageren.'
  [naar artikel]
 15. VS zet bondgenoten onder druk om olie-import uit Iran te stoppen (26/06/2018 - De Morgen)
  De Verenigde Staten zet zijn bondgenoten onder druk om vanaf 4 november geen olie meer te importeren uit Iran. Op dat plan willen de Amerikanen liever geen uitstel geven of vrijstellingen verlenen, stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder meer Turkije, India en China importeren olie uit Iran.
  [naar artikel]
 16. Total trekt zich onder druk van Amerikaanse sancties terug uit Iran (21/08/2018 - De Morgen)
  Het Franse olie- en gasbedrijf Total staakt zijn activiteiten in Iran. De Iraanse minister van Olie, Bijan Zangeneh, zei maandag dat de energiereus zich onder druk van Amerikaanse sancties uit het land terugtrekt. Sinds de Verenigde Staten begin mei uit de zogeheten Iran-deal stapten, dreigt de Amerikaanse regering met strafmaatregelen tegen bedrijven die zaken blijven doen met Iran.
  [naar artikel]
 17. Iraanse president: “We verrijken meer uranium dan voor atoomakkoord” (16/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Iran verrijkt op dit moment meer uranium dan voor het afsluiten van het atoomakkoord met westerse mogendheden in 2015. Dat verklaarde de Iraanse...
  [naar artikel]
 18. Europese partners verwerpen “ultimatum” van Iran in nucleair dossier (09/05/2019 - Metro)
  De Europese landen die betrokken zijn bij het Iraanse nucleaire dossier – Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië – en de Europese Unie hebben vandaag het “ultimatum” van Iran verworpen. Het land schortte woensdag enkele verplichtingen in het kader van het internationale atoomakkoord uit 2015 op. Exact een jaar nadat de Verenigde Staten unilateraal uit de deal stapten en hun sancties tegen Iran herinvoerden, gaf Teheran aan de andere landen die het pact wel nog respecteren 60 dagen de tijd om de Iraanse olie- en bankensector uit het isolement veroorzaakt door de Amerikaanse sancties te halen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Iran ermee om ook andere verplichtingen niet langer na te komen. “We verwerpen elk ultimatum en we zullen bekijken of Iran zijn engagementen op nucleair vlak nakomt”, reageren Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU, donderdag in een gezamenlijk communiqué. Ze stellen “volledig toegewijd te blijven aan het behoud en de integrale uitvoering van het nucleaire akkoord, een belangrijke verwezenlijking in de mondiale architectuur van nucleaire non-proliferatie, die in het belang van de veiligheid van iedereen is.” De Europese partners roepen Iran op “elke escalatie” te vermijden. De Verenigde Staten verscherpten woensdag hun economische sancties tegen Iran nog. Staal, ijzer, aluminium en koper werden toegevoegd aan de sectoren waartegen Washington strafmaatregelen treft. Bron: Belga   Het bericht Europese partners verwerpen “ultimatum” van Iran in nucleair dossier verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Kiest Theresa May er eindelijk voor om de harde brexiteers onder druk te zetten? (26/02/2019 - Knack)
  Als het terugtrekkingsakkoord met de Europese Unie op twaalf maart wordt weggestemd in het Britse parlement, volgen nieuwe stemmingen over een no-deal scenario en over een mogelijk uitstel van de brexit. Heeft May eindelijk een manier gevonden om de harde brexiteers in haar partij onder druk te zetten?
  [naar artikel]
 20. ‘VS dreigden met heffingen op Europese auto’s omwille van Iran’ (16/01/2020 - Express)
  De Amerikaanse regering heeft naar verluidt gedreigd met importheffingen van 25 procent op Europese auto’s, indien Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk niet met formele beschuldigingen zouden komen richting Iran. Dat meldt The Washington Post op basis van ingewijden. Dinsdag voerden de drie Europese landen de druk op Iran op, omdat het land de verplichtingen […] The post ‘VS dreigden met heffingen op Europese auto’s omwille van Iran’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. Iran neemt extra maatregelen voor uraniumverrijking (26/09/2019 - Metro)
  Iran heeft extra maatregelen genomen om het uraniumverrijkingsproces te bevorderen in zijn onlangs geïnstalleerde geavanceerde centrifuges, zegt het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Genève. Nogmaals wordt het atoomakkoord uit 2015 daardoor niet gerespecteerd. Het IAEA is de VN-organisatie die toekijkt op het vreedzame gebruik van nucleaire technologie. Begin september had het gemeld dat Iran nog extra centrifuges had geïnstalleerd voor het verrijken van uranium, het radioactief materiaal dat in kernreactoren wordt gebruikt. De inspecteurs van het IAEA zeggen ook dat Iran voorbereidingen heeft getroffen om meer dan 300 extra moderne centrifuges te installeren die uranium efficiënter kunnen raffineren. Iran heeft daarmee alweer de in 2015 gesloten nucleaire overeenkomst geschonden en blijft druk uitoefenen op zijn Europese verdragsluitende partijen Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Het toen gesloten akkoord heeft als doel het nucleaire programma van Iran in te perken om te voorkomen dat het kan dienen om kernwapens te bouwen. In mei 2018 hebben de Verenigde Staten onder president Trump zich echter eenzijdig teruggetrokken uit de nucleaire overeenkomst. Sindsdien heeft de Amerikaanse regering vertrouwd op een beleid van “maximale druk” zodat ze een nieuwe overeenkomst met strengere voorwaarden kunnen sluiten met de leiders in Teheran. Iran, daarentegen, heeft zijn uraniumreserves en verrijkingsniveaus verhoogd. Het rapport komt er een dag nadat de Verenigde Staten extra sancties hebben opgelegd aan Iran. bron: Belga Het bericht Iran neemt extra maatregelen voor uraniumverrijking verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Trump noemt atoomovereenkomst met Iran “niet echt een akkoord” na Iraanse rakettest (24/09/2017 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump is niet te spreken over de rakettest die Iran naar eigen zeggen heeft uitgevoerd. Volgens de Amerikaanse president getuigt de Iraanse rakettest dat er van atoomakkoord duidelijk geen sprake is. Iran sloot in 2015 een atoomakkoord met onder meer de Verenigde Staten, Rusland en China na jaren van moeizame onderhandelingen. Trump hekelde die overeenkomst al meermaals en tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij Iran onder meer een schurkenstaat noemde, labelde hij dat nucleair akkoord nog als “een van de slechtste transacties ooit”. De rakettest uitgevoerd door Teheran sterkt de president alleen maar in die overtuiging. “Iran heeft net een ballistische raket afgevuurd met een bereik tot Israël. Ze werken ook samen met Noord-Korea. Niet echt een overeenkomst die we hebben”, twitterde Trump. Het was de Iraanse staatstelevisie die zaterdag melding maakte van de test. De meerkoppige ‘Koramsjar’ heeft een bereik van 2.000 kilometer. bron: Belga
  [naar artikel]
 23. Duitsland, Frankrijk en het VK sturen medische voorzieningen naar Iran (01/04/2020 - Express)
  Drie Europese grootmachten sloten een overeenkomst om Iran te beschermen tegen Amerikaanse sancties. Nu willen ze via die weg medische... The post Duitsland, Frankrijk en het VK sturen medische voorzieningen naar Iran appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 24. Kris Peeters wil steun van Europa Ryanair voor rechter Cathy Galle (04/04/2019 - De Morgen)
  Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) daagt Ryanair voor de rechter. Hij wil de luchtvaartmaatschappij op die manier onder druk zetten om de wet te respecteren. Peeters hoopt op Europese steun.
  [naar artikel]
 25. Kris Peeters wil steun van Europa Ryanair voor rechter Cathy Galle (05/10/2017 - De Morgen)
  Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) daagt Ryanair voor de rechter. Hij wil de luchtvaartmaatschappij op die manier onder druk zetten om de wet te respecteren. Peeters hoopt op Europese steun.
  [naar artikel]
 26. Amnesty International: Iran zet vrouwelijke demonstranten onder druk om "schuld te bekennen" na protest tegen hoofddoek   (15/07/2019 - VRT NWS)
  Iraanse autoriteiten zetten vrouwelijke demonstranten onder druk om "schuld te bekennen" in propagandavideo's, nadat ze zonder hoofddoek op straat zijn gekomen. Dat meldt Amnesty International. Het dragen van een hoofddoek is verplicht in Iran. Vrouwen die geen hoofddoek dragen, riskeren zware straffen.
  [naar artikel]
 27. Trump “staat open” voor nieuw nucleair akkoord met Iran (06/08/2018 - Metro)
  Donald Trump staat open voor een nieuw nucleair akkoord met het Iraanse regime. De Amerikaanse president bevestigt evenwel dat de aangekondigde economische sancties wel degelijk zullen worden opgelegd. Morgen om 06.00 uur Belgische tijd treden de nieuwe sancties tegen Iran in voege. Het gaat onder meer om blokkeringen van de financiële transacties en de import van grondstoffen en sancties op aankopen binnen de auto- en commerciële luchtvaartsector. “We zetten Iran economisch onder druk, maar ik sta open voor een breder akkoord dat alle nefaste Iraanse zaken behelst, inclusief het wapenprogramma en de steun aan terrorisme”, zo staat te lezen in een mededeling. De VS stapten uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en kondigden ook aan nieuwe sancties op te leggen tegen het land. Met de sancties wil president Trump de Iraanse regering onder druk zetten om tot een beter nucleair akkoord te komen, en een verandering van het Iraanse beleid in het Midden-Oosten in de hand werken. Vandaag is Iran verwikkeld in verschillende conflicten in de regio, zoals die in Syrië en Jemen. Bron: Belga   Het bericht Trump “staat open” voor nieuw nucleair akkoord met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Iran houdt zich aan nucleaire deal (22/02/2019 - Metro)
  Iran houdt zich nog altijd aan de voorschriften van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport dat vandaag gepubliceerd is. Iran eerbiedigt de limieten voor zijn uraniumverrijking en de maximale hoeveelheid uranium die het in voorraad mag hebben, zegt het rapport. De inspecteurs van de IAEA vonden ook geen onregelmatigheden in de nucleaire onderzoeksreactor van Irak. Die was oorspronkelijk ontworpen om plutonium als bijproduct te produceren. De Iran-deal werd in 2015 afgesloten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. Sinds het begin van de IAEA-inspecties in januari 2016 zijn er nog geen inbreuken vastgesteld tegen de voorschriften van de nucleaire deal. Amerikaans president Donald Trump kondigde in mei 2018 aan dat zijn land zich eenzijdig zou terugtrekken uit het akkoord en dat hij de economische sancties tegen het land opnieuw instelde. De VS zetten de Europese partners onder druk om de deal ook op te schorten. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn niet geplooid onder die druk en zetten vorige maand nog een financiële entiteit op met als doel de handel met Iran te promoten, ondanks de Amerikaanse sancties. bron: Belga Het bericht Iran houdt zich aan nucleaire deal verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Trump legt Iran nieuwe sancties op (08/05/2019 - Metro)
  Donald Trump heeft de ijzer-, staal-, aluminium- en kopersectoren in Iran woensdag nieuwe sancties opgelegd. Hij wil daarmee de druk op het regime in Teheran verhogen. De Amerikaanse president dreigde ook met nieuwe maatregelen als Iran “niet radicaal van houding verandert”. Precies een jaar nadat de Verenigde Staten eenzijdig uit het internationale atoomakkoord stapten, schortte Iran woensdag een deel van zijn verplichtingen op. Het bestuur in Teheran heeft de overige partners een ultimatum van 60 dagen gesteld om aan de voorwaarden van de overeenkomst uit 2015 te voldoen. Trump drukte in een communiqué wel de hoop uit dat hij op een dag “de Iraanse leiders weer kan ontmoeten om over een akkoord te onderhandelen”. Bron: Belga   Het bericht Trump legt Iran nieuwe sancties op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. 'Europa, blijf druk zetten op Rusland en Iran' (12/04/2019 - De Morgen)
  Human Rights Watch publiceert een rapport waaruit blijkt dat de Syrische president Assad 'wijdverspreid en systematisch' chemische wapens inzet. Directeur Kenneth Roth roept de EU-lidstaten op om meer druk te zetten op Moskou en Teheran, die Assad blijven steunen.
  [naar artikel]
 31. President Rohani bereidt Iran al vóór Trumps beslissing over atoomakkoord voor op mogelijk einde (08/05/2018 - VRT NWS)
  De Iraanse president Hassan Rohani bereidt zijn land enkele uren vóór Trumps beslissing over het huidige atoomakkoord al voor op een mogelijke exit van de VS. Vanavond rond 20 uur Belgische tijd maakt Trump bekend of hij Iran extra sancties wil opleggen. Rohani laat nu al weten dat zijn regering altijd gepleit heeft voor "een rationele en constructieve samenwerking met de wereld" en "een win-winsituatie voor iedereen".
  [naar artikel]
 32. Premier Michel: "Ik betreur Trumps uitstap uit het atoomakkoord" (08/05/2018 - VRT NWS)
  Ook premier Charles Michel heeft via Twitter gereageerd op de exit van Trump uit het nucleaire akkoord met Iran. "Ik betreur dit diep maar zowel de Europese Unie als haar internationale partners, én Iran zelf, moeten zich aan het akkoord blijven houden en de gemaakte afspraken nakomen", tweet Michel.
  [naar artikel]
 33. Oekraïense president: “Trump kan mij niet onder druk zetten” (25/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat niemand hem onder druk kan zetten... behalve zijn zoon. Dat gaf hij als antwoord op de vraag...
  [naar artikel]
 34. Iran wil verplichtingen nucleaire deal "stapsgewijs terugschroeven" (07/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Exact een jaar nadat de Verenigde Staten unilateraal uit het internationale atoomakkoord met Iran stapten, wil Teheran zijn verplichtingen rond de...
  [naar artikel]
 35. Rusland: "We zullen ervoor zorgen dat het atoomakkoord met Iran intact blijft" (14/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De weigering van de Amerikaanse president Donald Trump om het nucleair akkoord over Iran te "certifiëren", kan op teleurstelling rekenen in Moskou....
  [naar artikel]
 36. Reynders hoopt op uitweg om atoomakkoord met Iran “nog een kans te geven” (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hoopt dat hij samen met zijn Europese ambtgenoten en de Amerikaanse minister Mike Pompeo een...
  [naar artikel]
 37. Spanningen Midden-Oosten lopen verder op: Iran schort aantal verplichtingen nucleaire deal op (08/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iran heeft officieel aangekondigd dat het "sommige" van "zijn engagementen" in het kader van het internationale atoomakkoord van 2015 zal...
  [naar artikel]
 38. Iran wijst overleg af, ondanks Trumps geruststelling dat hij niet uit is op regimeverandering (28/05/2019 - De Morgen)
  Iran heeft dinsdag direct afwijzend gereageerd op geruststellende woorden van president Trump dat hij niet uit is op regimeverandering in Teheran. Trump zei tijdens zijn bezoek aan Japan ook dat een nieuw atoomakkoord mogelijk is. Iran ziet echter niets in nieuw overleg met de regering-Trump.
  [naar artikel]
 39. Rusland betreurt Trumps verklaring over atoomakkoord Iran (14/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De weigering van de Amerikaanse president Donald Trump om het nucleair akkoord over Iran te “certifiëren”, kan op teleurstelling rekenen in Moskou. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de beslissing geen invloed zal hebben op de eigenlijke uitvoering van de overeenkomst, zo berichtte het persagentschap Tass vrijdag.
  [naar artikel]
 40. Trump gaat wereldwijd toegejuicht atoomakkoord met Iran opblazen (05/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Donald Trump zal in een toespraak volgende week aankondigen dat de Verenigde Staten het wereldwijd toegejuichte internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zullen erkennen. Dat meldt The Washington Post donderdag.
  [naar artikel]
 41. Rusland betreurt Trumps verklaring over atoomakkoord Iran (14/10/2017 - VRT NWS)
  De weigering van de Amerikaanse president Donald Trump om het nucleair akkoord over Iran te "certifiëren", kan op teleurstelling rekenen in Moskou. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de beslissing geen invloed zal hebben op de eigenlijke uitvoering van de overeenkomst, zo berichtte het persagentschap.
  [naar artikel]
 42. Iran gaat nieuwe centrifuges ontwikkelen om uranium te verrijken (05/09/2019 - VRT NWS)
  Iran gaat nieuwe centrifuges ontwikkelen waarmee het sneller uranium kan verrijken. Het land neemt zo opnieuw afstand van het atoomakkoord uit 2015, dat allang op losse schroeven staat. President Hassan Rouhani zegt dat Iran vanaf morgen een einde wil maken aan alle beperkingen van zijn nuclaire ontwikkelings- en onderzoeksprogramma.
  [naar artikel]
 43. EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen (25/09/2018 - Metro)
  Om het nucleair akkoord met Iran te redden, richt de Europese Unie een instelling op waarmee ze de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran kan omzeilen. Dat zei Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, maandagavond in New York. Mogherini had kort daarvoor een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, alsook met Iran, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De deelnemers zouden het eens zijn geweest dat Iran zijn nucleaire verplichtingen volledig nakomt. Het nieuwe instrument zal het ondernemingen mogelijk maken om met Iran zaken te blijven doen, zonder dat ze sancties van de VS riskeren. Hoewel Iran zich aan het akkoord houdt, voerden de VS in augustus opnieuw economische sancties in. Ze bedreigden iedereen die de sancties niet zou respecteren. Begin november zouden nieuwe sancties volgen, waarmee de VS de olie-export van het land wil treffen. bron: Belga Het bericht EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Volgens Internationaal Atoomagentschap heeft Iran sterkere reactoren geïnstalleerd (09/09/2019 - Metro)
  Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) heeft bevestigd dat Iran niet langer de voorwaarden van het nucleair akkoord naleeft. Volgens een mededeling van het agentschap vandaag heeft Iran meerdere reactoren in Natanz (in de provincie Isfahan) geïnstalleerd die op een snellere en efficiëntere manier de verrijking van uranium mogelijk maken. Iran verbreekt op die manier het derde punt van het nucleair akkoord dat in 2015 in Wenen was overeengekomen en zet zodoende de Europese ondertekenaars van het verdrag, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, onder druk. De VS zijn in mei van vorig jaar uit het verdrag gestapt en kiezen nu voor een politiek waarbij Iran maximaal onder druk wordt gezet, opdat ze in een nieuw akkoord met strengere voorwaarden zouden toestemmen. Iran van zijn kant heeft zijn uraniumvoorraden vergroot en neemt zo almaar meer afstand van het akkoord. Cornel Feruta, de interimdirecteur van het AIEA, roept Iran op om zo snel mogelijk te antwoorden op de vragen die de IAEA in zijn hoedanigheid van controleur heeft gericht aan het land. “Er moet snel gehandeld worden”, aldus Feruta. Bron: Belga   Het bericht Volgens Internationaal Atoomagentschap heeft Iran sterkere reactoren geïnstalleerd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Belgisch-Iraans koppel: "Druk vanuit Iran om aanslag te plegen" (03/07/2018 - VRT NWS)
  Het koppel van Iraanse afkomst, dat dit weekend opgepakt werd, heeft verklaard dat ze zich onder druk gezet voelden door Iran om een aanslag in Frankrijk te plegen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan onze redactie
  [naar artikel]
 46. Philippe Beutels (UA): ‘Het gezondheidssysteem in Spanje en Nederland staat al zwaar onder druk’ (23/03/2020 - De Morgen)
  Europese ziekenhuizen zetten zich schrap voor de strijd tegen corona. Maar hoe schrap moeten ze zich zetten? En kan het gezondheidssysteem de eerste golf coronazieken aan? Professor Philippe Beutels en zijn collega’s van UAntwerpen kunnen nu Europese gezondheidssystemen met elkaar vergelijken.
  [naar artikel]
 47. Trump wil nucleair akkoord met Iran volgende week grotendeels tenietdoen (06/10/2017 - Knack)
  De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om het atoomakkoord met Iran volgende week grotendeels ongedaan te maken. Dan valt de deadline waarop moet beslist worden of Iran aan alle voorwaarden inzake het nucleair akkoord heeft voldaan, melden Amerikaanse media donderdag plaatselijke tijd.
  [naar artikel]
 48. Iran kondigt officieel aan dat het aantal verplichtingen nucleaire deal opschort (08/05/2019 - Knack)
  Iran heeft officieel aangekondigd dat het 'sommige' van 'zijn engagementen' in het kader van het internationale atoomakkoord van 2015 zal opschorten. De beslissing is woensdagochtend in Teheran overgemaakt aan de ambassadeurs van de landen die nog deel uitmaken van het akkoord, zo meldde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in een communiqué.
  [naar artikel]
 49. Duitse buitenlandminister waarschuwt VS voor militaire escalatie (13/05/2019 - Metro)
  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwt de VS voor een mogelijke militaire escalatie door de spanningen met Iran. Dat zei hij vandaag tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo in Brussel. Pompeo zakte vandaag onverwachts af naar Brussel, waar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen over onder meer de situatie in Iran. Die is steeds meer gespannen, nu de VS het nucleaire akkoord met de Islamitische Republiek hebben opgezegd en opnieuw sancties hebben ingevoerd. Teheran stelde de andere westerse mogendheden die wel nog in het atoomakkoord zitten, net als China en Rusland, vorige week een ultimatum. Zij krijgen zestig dagen om de Iraanse markt te beschermen tegen Amerikaanse sancties, anders dreigt het land ermee de uraniumproductie te verhogen. Pompeo sprak vandaag met de Duitse minister Heiko Maas. Duitsland is samen met Frankrijk en Groot-Brittannië apart betrokken in het nucleaire akkoord, de rest van de lidstaten wordt vertegenwoordigd door de Europese Unie. Hij heeft zijn Amerikaanse collega duidelijk gemaakt dat hij bezorgd is om de spanningen in de regio, verklaarde Maas na afloop. Hij waarschuwde ook voor een mogelijke militaire escalatie, die “niet wenselijk” is. Voor Duitsland is het atoomakkoord met Iran de basis om te vermijden dat het land kernwapens ontwikkelt. De Europeanen houden dus vast aan het akkoord, herhaalde hij. Eerder op de dag verklaarde ook de Europese vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini dat de EU niet van plan is uit de deal te stappen. bron: Belga Het bericht Duitse buitenlandminister waarschuwt VS voor militaire escalatie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.