Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
16:39 uur

Sportfysioloog Peter Hespel vindt topsport in Australië na rook bosbranden onverantwoord: “Tennissers zouden beter staken”

Het Laatste Nieuws

14/01/2020 - 17:31

De slechte luchtkwaliteit boven Melbourne door de Australische bosbranden speelt de tennissers parten bij de kwalificaties van de Australian Open....


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bosbranden teisteren ook Australian Open: “Dit is niet enkel ongezond, het is totaal onverantwoord” (15/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Een speelster die, bevangen door de rook, moet opgeven. Trainingen worden afgelast, zelfs de indoorzalen hangen vol rook. De Australische bosbranden en de bijbehorende rook teisteren ook de Australian Open. Inspanningsfysioloog Peter Hespel luidt de alarmklok: “Dit is niet enkel ongezond, maar ook totaal onverantwoord.”
  [naar artikel]
 2. Sportfysioloog: “Clijsters staat er nu beter voor omdat chronische letsels konden herstellen” (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sportfysioloog Peter Hespel (KU Leuven) acht de comeback van Kim Clijsters niet onmogelijk. Al moet ze wel een evenwicht vinden in haar...
  [naar artikel]
 3. “Dit is totaal onverantwoord. De enige remedie: de Australian Open verschuiven” (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een speelster die moet opgeven, bevangen door de rook. Trainingen die worden afgelast. De bosbranden, en de bijbehorende rookontwikkeling teisteren de Australian Open – de kwalificaties zijn bezig, het hoofdtoernooi begint maandag. “Gezond kan dit niet zijn”, zegt de Belg Kimmer Coppejans, aan de slag in Melbourne. “Alsof ik de hele dag in de rook heb gespeeld.” Inspanningsfysioloog Peter Hespel gaat een stuk verder: “Dit is niet enkel ongezond maar ook totaal onverantwoord.”
  [naar artikel]
 4. Bosbranden eisen hun tol op Australian Open: kwalificatiespeelster moet opgeven nadat ze bevangen raakt door de rook (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in Australië laten niemand onberoerd. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Desondanks lijkt de Australian Open gewoon te zullen doorgaan, al hebben de bosbranden nu ook een slachtoffer geëist op het tenniscourt. Kwalificatiespeelster Dalila Jakupovic moest haar partij staken nadat ze bevangen raakte door de rook.
  [naar artikel]
 5. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. Bron: Belga   Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. bron: Belga Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië (07/01/2020 - Metro)
  Rook van de bosbranden in Australië heeft Chili en Argentinië bereikt, 12.000 kilometer verder over de Stille Oceaan Dat hebben de meteorologische diensten van beide Zuid-Amerikaanse landen bekendgemaakt. “Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken”, zo liet Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut weten. “De rookwolk bevindt zich op zes kilometer hoogte”. Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Nieuwjaar in mineur: Hasseltse geëvacueerd voor de bosbranden in Australië (01/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ze zouden het nieuwe jaar vieren op het hoogste punt van Australië, ver genoeg van de bosbranden. Maar de Hasseltse Liesbeth Bracke (35) moest op oudejaarsdag samen met dertig vrienden geëvacueerd worden. “We reden zeven uur lang door de dikke zwarte rook”, zegt Liesbeth.
  [naar artikel]
 9. Hoe rook van Australische bosbranden de aarde rond reist en wat de mogelijke gevolgen zijn (14/01/2020 - VRT NWS)
  De rook die bij de bosbranden in Australië vrijkomt, is zo omvangrijk en zo krachtig dat hij de aarde rond cirkelt en uiteindelijk weer in Australië zal belanden. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De atmosfeer kan hier wereldwijd door beïnvloed worden. De exacte gevolgen worden momenteel "intensief onderzocht", maar nu al is duidelijk dat de luchtkwaliteit er zwaar onder te lijden heeft.
  [naar artikel]
 10. Bosbranden Australië – Sydney gehuld in dikke rook (10/12/2019 - Metro)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht. Verwacht wordt dat de rook door de wind zich in de loop van de namiddag naar het zuiden zal verplaatsen, maar helemaal zal hij niet verdwijnen. Ook de gebouwen van de lokale brandweer ten westen van Sydney waren gehuld in rook, waardoor de alarmen afgingen. De gebouwen moesten kort ontruimd worden. De weersvoorspellingen bieden weinig hoop want er worden temperaturen boven de 40 graden verwacht, net als stevige winden en een lage luchtvochtigheid. Die combinatie kan de bosbranden nog aanwakkeren. De toxische lucht heeft vooral een invloed op kwetsbare mensen, zoals ouderen die al kampen met problemen aan de luchtwegen en het hart. Zo’n 2.000 brandweerlieden strijden momenteel tegen de meer dan 80 bosbranden die woeden in de staat, waaronder ook de “megabrand” ten noordwesten van Sydney. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Sydney gehuld in dikke rook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Gletsjers in Nieuw-Zeeland kleuren bruin als gevolg van bosbranden in Australië (02/01/2020 - De Morgen)
  De besneeuwde bergtoppen en gletsjers in Nieuw-Zeeland liggen er vreemd bij. De overgewaaide rook en assen vanuit het door bosbranden getroffen Australië zorgen namelijk voor een karamelkleurige bovenlaag. En dat is niet zonder gevolgen.
  [naar artikel]
 12. Nieuw-Zeelandse gletsjers kleurden bruin door bosbranden in Australië (02/01/2020 - Metro)
  De rook van de bosbranden in Australië heeft de kust van Nieuw-Zeeland bereikt, zo’n 2.000 kilometer verder. Gletsjers die normaal wit zijn, hadden tijdelijk een karamelachtige kleur. Dat melden weerdiensten en blijkt uit foto’s op de sociale media. Die rook, die wrang ruikt, is gisteren voor het eerst waargenomen in de regio. In andere streken is de zon opgekomen als een rode of goudkleurige bol, afhankelijk van de dikte van de rookwolken. “Rook die 2.000 km over de Tasmanzee heeft gereisd, is duidelijk te zien boven het zuidelijke eiland”, aldus de Nieuw-Zeelandse meteorologische dienst op Twitter. “In de zwaarst getroffen gebieden is de zichtbaarheid slechts 10 km.” Vanmorgen meldde de meteorologische dienst op Twitter dat de meeste rook weggedreven was. “De zonsondergang donderdag kan nog altijd een tikkeltje oranje hebben, afhankelijk van waar in het land.” Al sinds september woeden in Australië zware bosbranden. In het zuidoosten van het land zijn die de laatste weken nog intenser geworden, met verschillende dodelijke slachtoffers. Bron: Belga   Het bericht Nieuw-Zeelandse gletsjers kleurden bruin door bosbranden in Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Nieuwe studie over “superbrandstof voor duursporters” komt met opmerkelijk resultaat: “Dit is ongezien” (03/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een nieuwe studie van de KU Leuven zorgt voor een beter inzicht in de sportwereld. Professor Peter Hespel heeft onderzoek gedaan naar de werking van ketonen en die zouden duursporters tot 15 procent beter doen presteren. En dat is volledig legaal.
  [naar artikel]
 14. ‘Miljard dieren dood door bosbranden Australië’ (10/01/2020 - De Morgen)
  De omvangrijke bosbranden in Australië hebben sinds vorig jaar september aan meer dan een miljard dieren het leven gekost. Die schatting komt van de Australische ecoloog Christopher Dickman, hoogleraar aan de Universiteit van Sydney. De beesten sterven direct door de vlammen, het inademen van rook of door voedselgebrek.
  [naar artikel]
 15. Rook van Australische bosbranden bereikt Zuid-Amerika (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Rook van de aanhoudende, verwoestende bosbranden in Australië is over de Stille Oceaan naar Zuid-Amerika gewaaid. Mogelijk bereikte de rook ook...
  [naar artikel]
 16. Ook ‘Ace Queen’ Karolina Pliskova wil slachtoffers van bosbranden helpen (04/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ook Karolina Pliskova sluit zich aan bij de tennissers die de slachtoffers van de bosbranden in Australië financieel willen steunen. De Tsjechische nummer twee van de wereld gaat 200 Australische dollar (ongeveer 125 euro) per ace, geslagen tijdens de toernooien in de Australische zomer, doneren.
  [naar artikel]
 17. Bosbranden Australië – Bosbranden in Australië komen samen in “megabrand” (11/01/2020 - Metro)
  De hoge temperaturen en sterke wind maken het de brandweer die de bosbranden in Australië bestrijden moeilijk. Aan de grens van deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria, in het zuidoosten van het land, kwamen vrijdagnacht drie branden samen in één “megabrand”, met een oppervlakte van 600.000 hectare. Ter vergelijking: dat is ongeveer even groot als de provincies Oost- en West-Vlaanderen samen. In enkele gebieden die door de bosbranden getroffen zijn, bedroegen de temperaturen vrijdagavond 44 graden en bereikte de wind snelheden tot 90 kilometer per uur. Zaterdag zou het niet koeler worden. Vrijdagnacht moesten bewoners van de stad Wodonga wegens brandgevaar in veiligheid gebracht worden. Meer dan 3.500 brandweermannen waren actief in NSW. Zaterdagvoormiddag woedden daar nog meer dan 140 branden. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Duizenden huizen zijn verwoest. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt. bron: Belga Het bericht Bosbranden Australië – Bosbranden in Australië komen samen in “megabrand” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Rook uit Australische bosbranden maakte 400 slachtoffers (24/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De rook en luchtvervuiling door de gigantische bosbranden in Australië is verantwoordelijk voor vierhonderd extra slachtoffers en duizenden...
  [naar artikel]
 19. Studie vindt bewijs: roofvogels blijken met opzet bosbranden aan te steken in Australië (10/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is zomer in Australië en op veel plaatsen is het verschroeiend heet. Overal sneuvelen temperatuurrecords en dan zijn bosbranden nooit ver weg....
  [naar artikel]
 20. Australische rook bereikt nu ook Chili en Argentinië (07/01/2020 - VRT NWS)
  De rookpluimen die veroorzaakt worden door de bosbranden in Australië zijn nu via de wind tot in Chili en Argentinië geraakt. Beide landen liggen in Zuid-Amerika, aan de andere kant van de Stille Zuidzee, en op ongeveer 12.000 kilometer van Australië.
  [naar artikel]
 21. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Brandweerman steekt zelf bosbranden aan in Australië en helpt ze daarna mee te blussen (27/11/2019 - VRT NWS)
  In Australië is een brandweerman van 19 opgepakt die 7 bosbranden aangestoken heeft, voor hij ze zelf mee hielp blussen. Sinds vorige maand woeden hevige bosbranden in het oosten van Australië. Daarbij zijn al 6 mensen omgekomen. Hij werd opgepakt nadat zijn wagen vlakbij een beginnende brand gezien was.
  [naar artikel]
 24. Bosbranden in Australië eindelijk onder controle (13/02/2020 - De Morgen)
  De bosbranden die sinds september in Australië woeden zijn ofwel gedoofd of onder controle, laat de brandweer van Nieuw-Zuid-Wales weten. Dat komt voornamelijk door de hevige regenbuien die het zuiden van Australië overspoelen.
  [naar artikel]
 25. Australië zet 3.000 soldaten in om bosbranden te blussen (04/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Australië worden 3.000 militairen ingezet om de hulpdiensten bij te staan in de strijd tegen de bosbranden. In Penrith, een voorstad van Sydney, werd zaterdag een recordtemperatuur van 48,9 graden Celsius gemeten.
  [naar artikel]
 26. Australië gaat gebukt onder hevige bosbranden en ruziet over de oorzaak (06/12/2019 - De Morgen)
  De brandweer heeft de felle branden in Australië nog altijd niet onder controle. Sydney werd donderdag omringd door diverse branden. Een deken van rook hangt rondom de miljoenenstad. In het land woedt een discussie over de rol die klimaatverandering speelt bij het onheil.
  [naar artikel]
 27. Ook Karolina Pliskova wil met aces slachtoffers van bosbranden helpen (04/01/2020 - Metro)
  Ook Karolina Pliskova sluit zich aan bij de tennissers die de slachtoffers van de bosbranden in Australië financieel willen steunen. De Tsjechische nummer twee van de wereld gaat 200 Australische dollar (ongeveer 125 euro) per ace, geslagen tijdens de toernooien in de Australische zomer, doneren. Pliskova is de WTA ‘Ace Queen’ van 2019. In periode van de Australische zomer sloeg ze vorig jaar 69 aces. De Australische tennisser Nick Kyrgios lanceerde de actie, en kreeg al navolging van onder anderen zijn landgenoten Alex De Minaur, John Millman, Samantha Stosur en Ellen Perez. Kyrgios riep tennisbond Tennis Australia en de Australian Open ook al op tot het spelen van een demonstratiewedstrijd, met als doel het ophalen van zoveel mogelijk geld. Australië wordt al maanden geteisterd door bosbranden. Er is al meer dan 5 miljoen hectare land in de vlammen opgegaan. bron: Belga Het bericht Ook Karolina Pliskova wil met aces slachtoffers van bosbranden helpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Klimaatexpert: ‘Ook in Europa verwacht ik meer bosbranden’ (07/01/2020 - De Morgen)
  Moeten we verbaasd zijn over de bosbranden in Australië? Professor Matthias Boer (Western Sydney University), gespecialiseerd in natuurbranden en de invloed van klimaatverandering daarop, vindt van niet. ‘De droogte duurt hier al een paar jaar.’
  [naar artikel]
 29. Australië zet 3.000 reservisten in tegen bosbranden (04/01/2020 - De Tijd)
  10:19 De hevige bosbranden zorgen in Australië voor unieke weersverschijnselen zoals vuurtornado's en onweersbuien zonder neerslag. Er zijn opnieuw twee mensen om het leven gekomen door de branden. Australi...
  [naar artikel]
 30. Opnieuw brandweerman omgekomen tijdens blussen van bosbranden in Australië (12/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Australië hebben de bosbranden opnieuw een dodelijk slachtoffer geëist. In de zuidoostelijke staat Victoria kwam een brandweerman tijdens bluswerken om, zo melden de autoriteiten. In totaal lieten sinds het begin van het bosbrandenseizoen in september nu al 27 mensen het leven in Australië.
  [naar artikel]
 31. Bosbranden in Australië zullen ook ons doen zweten: "De oven van de wereld" (06/01/2020 - VRT NWS)
  Al maanden bedreigen hevige bosbranden mens en dier in Australië. 24 mensen zijn omgekomen, twee zijn nog vermist, duizenden huizen zijn verwoest en ontelbare dieren vonden de dood in de vlammenzee. Droevig, denkt u, maar ach, Australië, dat is ver weg. Toch kunnen ook wij de impact van de bosbranden aan de andere kant van de wereld voelen. Hans Verbeeck, professor bos- en vegetatie-ecologie aan de UGent geeft meer uitleg.
  [naar artikel]
 32. Massale vissterfte in Australië nadat as van bosbranden in rivier stroomt (18/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Naar schatting honderdduizenden vissen zouden gestorven zijn in het door bosbranden zwaar geteisterde New South Wales nadat as en slib door de...
  [naar artikel]
 33. Bosbranden eisen nu ook hun tol op Australian Open: ‘Ik kon niet meer stappen’ (14/01/2020 - De Morgen)
  De bosbranden die Australië nu al weken teisteren, eisen nu ook hun tol op de Australian Open. Daar werd de Sloveense Dalila Jakupovic tijdens haar kwalificatiewedstrijd tegen Stefanie Vogele onwel nadat ze bevangen raakte door de rook. De organisatie zelf verdedigt zich, vanuit het tenniscircuit klinkt ongenoegen.
  [naar artikel]
 34. Bosbranden teisteren Australië (13/04/2019 - De Morgen)
  Australië brandt, al dagen. Brandweerlieden moesten ook gisteren weer tientallen bosbranden bestrijden, het gevolg van een ongekende hittegolf met temperaturen boven de 45 graden, extreme droogte en harde wind. De autoriteiten kondigden de hoogste paraatheid af.
  [naar artikel]
 35. LIVE: Steven Decraene en Wim De Vilder beantwoorden uw vragen over de bosbranden in Australië (14/01/2020 - VRT NWS)
  De hele wereld kijkt mee naar de levensbedreigende bosbranden waarmee Australië nu al weken te kampen heeft. Journaalanker Wim De Vilder is net terug van vakantie in Australië. Hij vertelt aan Terzake-journalist Willem Van Mullem over zijn eigen ervaringen in de regio. Aansluitend beantwoordt onze buitenlandjournalist Steven Decraene ter plaatse jullie vragen over het drama dat zich afspeelt in Australië.
  [naar artikel]
 36. Metallica schenkt slachtoffers van bosbranden in Australië 750.000 dollar (08/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De hardrockband Metallica zal de slachtoffers van de verwoestende bosbranden in Australië 750.000 dollar schenken. “De vernieling en verwoestende effecten op alle inwoners, dieren, het milieu en het ongelooflijke platteland van Australië zijn echt hartverscheurend”, schreef de Amerikaanse band op Facebook en Twitter.
  [naar artikel]
 37. Metallica schenkt slachtoffers bosbranden in Australië 750.000 dollar (08/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De hardrockband Metallica zal de slachtoffers van de verwoestende bosbranden in Australië 750.000 dollar schenken. “De vernieling en verwoestende effecten op alle inwoners, dieren, het milieu en het ongelooflijke platteland van Australië zijn echt hartverscheurend”, schreef de Amerikaanse band op Facebook en Twitter.
  [naar artikel]
 38. OPROEP. Bosbranden blijven woeden in Australië: ben jij er op vakantie of woon je er? (02/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Toeristen hebben donderdag de opdracht gegeven om te vertrekken uit de zones waar bosbranden woeden in het zuidoosten van Australië. Er wordt een hittegolf verwacht waardoor de situatie nog zal verslechteren.
  [naar artikel]
 39. Bosbranden Australië – Autoriteiten kondigen noodtoestand af in Sydney en New South Wales (19/12/2019 - Metro)
  De Australische autoriteiten hebben donderdag voor de komende zeven dagen de noodtoestand afgekondigd in de deelstaat New South Wales en de miljoenenstad Sydney als gevolg van de “catastrofale weersomstandigheden”. Hevige bosbranden richten nu al weken een ware ravage aan in de regio en verschillende delen van de staat, waaronder Sydney, zijn donderdag opnieuw gehuld in een dikke, toxische rook. De recordtemperaturen die voor de komende dagen zijn voorspeld, zullen de situatie naar verwachting nog verder doen escaleren. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Autoriteiten kondigen noodtoestand af in Sydney en New South Wales verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Lufthanse-topman noemt goedkope tickets van concurrentie “onverantwoord” (07/05/2019 - Metro)
  Vliegtickets van minder dan 10 euro zijn onverantwoord. Dat zegt de topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, Carsten Spohr. Op lange termijn brengen ze de maatschappelijke aanvaarding van het vliegverkeer in gevaar, vindt hij. Spohr noemt zijn concurrenten niet bij naam, maar het is bekend dat de Ierse maatschappij Ryanair vaak uitpakt met tickets van enkele euro’s. Spohr vindt dat maar niets. “Het is volgens mij onverantwoord. Economisch onverantwoord, ecologisch onverantwoord en ook politiek onverantwoord”, zei hij vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. bron: Belga   Het bericht Lufthanse-topman noemt goedkope tickets van concurrentie “onverantwoord” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Lufthanse-topman noemt goedkope tickets van concurrentie “onverantwoord” (07/05/2019 - Metro)
  Vliegtickets van minder dan 10 euro zijn onverantwoord. Dat zegt de topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, Carsten Spohr. Op lange termijn brengen ze de maatschappelijke aanvaarding van het vliegverkeer in gevaar, vindt hij. Spohr noemt zijn concurrenten niet bij naam, maar het is bekend dat de Ierse maatschappij Ryanair vaak uitpakt met tickets van enkele euro’s. Spohr vindt dat maar niets. “Het is volgens mij onverantwoord. Economisch onverantwoord, ecologisch onverantwoord en ook politiek onverantwoord”, zei hij vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Bron: Belga   Het bericht Lufthanse-topman noemt goedkope tickets van concurrentie “onverantwoord” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Vlaamse in Australië: "Je ziet overal rook uit de grond komen" (12/11/2019 - VRT NWS)
  Het zuidoosten van Australië wordt getroffen door bijzonder hevige en dodelijke bosbranden. Het vuur rukt op richting de kustplaatsen, ook de grootstad Sydney wordt zo stilaan bedreigd. De Vlaamse Sylvie Wante verblijft ten noorden van Sydney. Zij is haar verblijfplaats ontvlucht.
  [naar artikel]
 43. Tien procent van nationale parken in New South Wales in Australië vernield door bosbranden (03/12/2019 - VRT NWS)
  In New South Wales, in Australië, is 10 procent van de nationale parken vernield door de bosbranden van de voorbije maanden. Het gaat om 800.000 hectare bos sinds 1 juli. Het zijn de ergste bosbranden de voorbije 15 jaar. In 2003 was het nog erger. Een groot deel van de bosbranden is aangestoken.
  [naar artikel]
 44. Sloveense Jakupovic moet in kwalificaties opgeven vanwege de rook (14/01/2020 - Metro)
  De Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) heeft vandaag in de kwalificaties van de Australian Open moeten opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië in het begin van de dag niet goed was, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Er is bij de tennissers weinig begrip voor deze beslissing. Op Twitter uitten ze hun ongenoegen. Vanwege de slechte lucht waren de kwalificaties wel later begonnen en ook de trainingen werden geschrapt. Maar volgens toernooidirecteur Craig Tiley zouden de omstandigheden in de loop van de dag beter worden en is daarom besloten om de wedstrijden door te laten gaan. Bij de 28-jarige Jakupovic ging het echter mis. In de wedstrijd tegen de Zwitserse Stefanie Vogele (WTA 117) won ze nog wel de eerste set met 6-4. Maar bij een stand van 5-6 in de tweede set kreeg ze een enorme hoestbui en zakte op haar knieën. Onder begeleiding moest ze de baan af. “Het was echt vreselijk. Ik kon niet meer ademen. Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik was echt bang dat ik zou instorten”, zei de aangeslagen Jakupovic. “Ik zakte door mijn knieën omdat ik niet meer lopen kon. Op de grond was het ook wat makkelijker om lucht te krijgen.” Ysaline Bonaventure (WTA 115) trad vandaag eveneens aan in de eerste kwalificatieronde. Zij haalde het met 6-2 en 7-5 van de Française Diane Parry (WTA 337). In haar volgende duel treft ze de de Italiaanse Martina Trevisan (WTA 154). Yanina Wickmayer (WTA 147) komt later op de dag in actie tegen de Australische Ellen Perez (WTA 248). Bron: Belga   Het bericht Sloveense Jakupovic moet in kwalificaties opgeven vanwege de rook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Al vier doden bij bosbranden in Australië (14/11/2019 - De Morgen)
  Bij de bosbranden die sinds vrijdag de oostkust van Australië teisteren zijn nu al zeker vier doden gevallen. Dat blijkt uit de meest recente balans van de politie vandaag.
  [naar artikel]
 46. Na bosbranden kampt Australië met overstromingen en tropische cycloon (08/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Na maanden van grote bosbranden wordt Australië nu getroffen door wolkbreuken en bereidt het land zich voor op een tropische cycloon van categorie 4.
  [naar artikel]
 47. Australië ontkent dat bosbranden met klimaatverandering te maken hebben (08/01/2020 - Express)
  Volgens de regering van Australië hebben de bosbranden niets met klimaatverandering te maken. Ondanks de ophef pleiten premier Scott Morrison en minister van Energie Angus Taylor ervoor om de uitstoot van broeikasgassen niet verder terug te dringen. Er is ophef ontstaan omdat de Australische regering ontkent dat er een direct verband zou zijn tussen de […] The post Australië ontkent dat bosbranden met klimaatverandering te maken hebben appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. Bosbranden Australië: vuur verwoest gebied zo groot als de provincie West-Vlaanderen (06/12/2019 - VRT NWS)
  De oostkust van Australië blijft in de greep van grote bosbranden. Het vuur wordt aangewakkerd door de hitte en hevige wind. En er zijn in totaal al meer dan 2000 brandweermensen ingezet. Ten noorden van Sydney zijn tien bosbranden samengesmolten tot een enorme brand, die tot nu toe al meer dan 300.000 hectaren land heeft verwoest.
  [naar artikel]
 49. Bosbranden Australië – Twee mensen komen om in Zuid-Australië (04/01/2020 - Metro)
  Twee mensen zijn om het leven gekomen in een “werkelijk niet te stoppen” bosbrand op Kangarooo Island, een populaire toeristische bestemming in Zuid-Australië. Dat meldt de minister-president van de staat, Steven Marshall. “Het forensisch team is onderweg en als we meer informatie hebben, zullen we die bekendmaken”, verklaarde Marshall nog. De familie van de slachtoffers moet nog ingelicht worden. Volgens Marshall startten de bosbranden al op 20 december op het eiland maar escaleerde de situatie vrijdag namiddag door de weersomstandigheden. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Twee mensen komen om in Zuid-Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.